PDA

Επιστροφή στο Forum : Κατασκευή μεσογεαικού 150lt.


koursaros7
14-12-07, 12:56
Καλημέρα σε όλους σας έχω στα σχέδιά μου τους επόμενους δύο μήνες να κατασκευάσω ενα νέο ενυδρείου το οποίο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεσογειακό με ζωντανό βράχο κ.τ.λ.
Δυστυχώς παρόλες τις αναζητήσεις που κάνω σε αυτό και σε συγγενή forum δεν βρίσκω έναν οδηγό ο οποίος να με καθοδηγήσει βήμα βημα απο το ξεκίνημα της κατασκευής του δοχείου (το οποίο θα είναι μέγιστο 150lt )
καθώς και στη συνέχεια για μετρήσεις και κατασκευή περιβάλλοντος.
Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα πολλά threads στα οποία βρίσκω απαντήσεις αλλά δεν είναι ενας πλήρης οδηγός κατασκευής και συντήρησης.
Αν κάποιος έχει κάτι θα ήμουν υπόχρεως.
Επίσης θα ήθελα αν υπάρχουν διάφορα σχέδια για την κατασκευή του δοχείου, και θα με ενδιέφεραν κυρίως σχέδια τα αοποία να έχουν φίλτρα skimmer μέσα στο δοχείο σε ξέχωρο θάλαμο.
Μάλλον ζητάω πολλά αλλά αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει τον ευχαριστώ πολύ.

accnt
14-12-07, 14:33
Το ενυδρείο έτσι όπως το καταλαβαίνω θα το φτιάξεις εσύ ή κάποιος άλλος, δηλαδή δεν θα είναι έτοιμο. Και δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμο εφόσον ζητάς τα παραπάνω.
Έχεις σκεφτεί καθόλου την λύση του sump ή δεν θέλεις να μπλέξεις με υπερχειλίσεις κλπ?
Μια άλλη λύση είναι το φίλτρο «πλάτης». Δηλαδή υπερχείλιση στην πλάτη του ενυδρείου με μαζεμένα όλα τα μηχανήματα εκεί…

koursaros7
15-12-07, 10:53
To ενυδρείο θα το φτιάξω μόνος μου και σκέφτομαι να βάλω φίλτρο πλάτης μιας και ο χώρος που θα μπεί είναι πολύ περιορισμένος.
Αν κάποιος γνωρίζει ας απαντήσει για όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστώ καθώς και για κάποιο σχέδιο για το δοχείο με το φίλτρο πλάτης, και φωτογραφίες απο κάποιο έτοιμο μια χαρά είναι.

vasilakis
15-12-07, 14:42
Ποιες ειναι οι μεγιστες διαστασεις που μπορει να εχει το ενυδρειο?
Μπορει να μπιε καποιο sump κατω απο αυτο? υπαρχει χωρος?

koursaros7
16-12-07, 16:24
Ναι υπάρχει χώρος

vasilakis
16-12-07, 16:39
Υπαρχει καποιος λογος που θα ειναι το μεγιστο 150 λιτρα?
Οι μεγιστες διαστασεις του ποιες μπορει να ειναι?

Neoklis
16-12-07, 16:41
Υπαρχει καποιος λογος που θα ειναι το μεγιστο 150 λιτρα?
Οι μεγιστες διαστασεις του ποιες μπορει να ειναι?

:D :D :D :D :D

koursaros7
16-12-07, 23:07
Θέμα χώρου.

vasilakis
17-12-07, 00:36
Δεν απαντησες σε αυτο που σε ρωτησα για να σε βοηθησουμε παραπερα.
Σε 150 λιτρα θα εχεις λιγες επιλογες.

koursaros7
17-12-07, 09:45
Οι μέγιστες διαστάσεις μήκους είναι το 1 μέτρο απο εκεί και πέρα οι άλλες διαστάσεις παίζουν.

vasilakis
17-12-07, 10:50
Γνωμη μου να κανεις ενα απο 250-300 λιτρα και πανω γιατι ετσι θα εχεις και πολυ περισσοτερες δυναντοτητες...
Δωσε εμφαση στο φαρδος και λιγοτερο στο υψος για να μπορεις να "δημιουργησεις" με το βραχο...
Εγω στη θεση σου θα το εκανα 1,00χ60χ55 (μηκοςχφαρδοςχυψος) .

koursaros7
17-12-07, 11:47
Ρε παιδιά συγνώμη κιόλας αλλά το πρόβλημα δεν είναι πόσο θα το κάνω,
δεν ρώτησα κάτι τέτοιο, το ερώτημά μου ήταν άλλο.
Αν κάποιος ξέρει ας μου πει, το ζήτημα των διαστάσεων συνεπάγεται και κάποια άλλα πράγματα όσον αφορά τον εξοπλισμό κ.λ.π. και σαν συνέπεια αύξηση του μεγέθους συνεπάγεται και την αύξηση του προϋπολογισμού.
Έχω κάνει ένα πλάνο και το μόνο που ζητάω είναι αν κάποιος ξέρει και μπορεί να μου δώσει κάποιες πληροφορίες ή φωτογραφίες απο κάτι παρόμοιο, το σίγουρο είναι οτι θα τηρήσω το μέγιστο 150lt. και ας στερηθώ ποικιλίας και αφθονίας. Σκοπός μου είναι να κάνω κάτι το οποίο μπορώ να συντηρήσω και να λειτουργεί χωρίς ελλείψεις.
Εχω στην κατοχή μου 3 δοχείο γλυκού με το μεγαλύτερο να είναι 800lt. mallawi και δουλεύουν εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς πρόβλημα, αυτό θέλω να κάνω και με το θαλασσινό.
Σας ευχαριστώ για τη καλή διάθεση.

accnt
17-12-07, 11:59
Εφόσον υπάρχει χώρος για sump από κάτω, αυτή είναι και η πιο σωστή λύση (sump). Και αυτό γιατί κάνοντας στην πλάτη του ενυδρείου σου φίλτρο με σκοπό να τοποθετήσεις μέσα όλα τα «εξαρτήματα – μηχανήματα», θα σπαταλήσεις τον πολύτιμο φάρδος του ενυδρείου σου.

Στην θέση σου λοιπόν θα έκανα έναν εσωτερικό πύργο, στην μια γωνία του ενυδρείου με μια υπερχείλιση τύπου Durso. Για να γίνει αυτό η μοναδική τρύπα στο ενυδρείο σου θα είναι στον πάτο του.

Θα ήθελες να ακολουθήσεις μια τέτοια λύση?

koursaros7
17-12-07, 15:40
Ναι φίλε μου ακριβώς αυτό θέλω να κάνω.
Αν είναι εύκολο πές μου τι άλλο θα χρειαστώ για τα λίτρα αυτά και τι να ακολουθήσω απο θέμα φίλτρανσης και επίσης αν χρειάζομαι skimmer ή όχι.

accnt
17-12-07, 16:26
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=16969

δες το παραπάνω για να καταλάβεις περι sump.
Και δες για το σύστημα durso http://www.dursostandpipes.com/.

Skimmer καλό θα ήταν να βάλεις. Θα σε βοηθήσει παρα πολύ με την απομάκρυνση οργανικών καταλοίπων προτού αυτά επιβαρύνουν το ενυδρείο σου.

Μελέτησε τα link και ότι απορίες έχεις ρώτα!

NPS
30-12-07, 12:17
Αγαπητέ φίλε,
Θα ήθελα να σε πληροφορήσω πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές, ανάμεσα στα τροπικά και μεσογειακά κλειστά φυσικά συστήματα, όσον αφορά την όλη φιλοσοφία της λειτουργίας και στον τρόπο κατασκευής τους.
Έτσι λοιπόν αναζητώντας πληροφορίες, για τον τρόπο κατασκευής και τις προδιαγραφές ενός ενυδρείου, που προορίζεται για τροπικό, θα καλυφθείς πλήρως.
Τέτοιες πληροφορίες, θα βρεις πολλές τόσο στους επί μέρους διάλογους, όσο και σε άρθρα, που αναφέρονται στο τροπικό ή αποκλειστικά το μεσογειακό σύστημα.
Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο κατασκευής του κυρίως ενυδρείου ή του sump.

Σε γενικές γραμμές, σου αναφέρω, ότι το πρώτο βήμα, μετά την κατασκευή της «γυάλας», είναι η σωστή επιλογή των φυσικών μέσων φίλτρανσης, που είναι ο ζωντανός βράχος και η άμμος, η σωστή μεταφορά τους από τη θάλασσα στο ενυδρείο, η σωστή τοποθέτησή τους, σύμφωνα με τους κανόνες και η εξασφάλιση της σωστής κυκλοφορίας νερού.

Όσον αφορά την κατασκευή του κυρίως ενυδρείου, όπως σου ανέφεραν και οι προηγούμενοι Φίλοι στις απαντήσεις τους, ο συνολικός όγκος και το πλάτος, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο. Η διαφορά του κόστους συντήρησης ενός συστήματος 150 λίτρων και ενός 250 λίτρων, αντίστοιχα, κατά τη γνώμη μου δεν είναι σημαντική ώστε να σε αποτρέψει να αυξήσεις τον ωφέλιμο όγκο νερού, με την προϋπόθεση να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στο σπίτι σου.

Θα συμφωνήσω και εγώ, πως η δημιουργία ενός sump, θα βοηθήσει κατά πολύ το όλο σύστημα και θα κάνει το έργο της συντήρησης πολύ πιο εύκολο.
Ομοίως θεωρώ τη χρήση του skimmer απαραίτητη.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου.