PDA

Επιστροφή στο Forum : Χαλια μετρησεις. Φυτα ΓΙΟΚ

sam
27-11-07, 16:00
Εδω και 2 βδομαδες εβαλα μπρος το 120 λτ ενυδρειο μου. Με τη μεθοδο της αμμωνιας για στρωσιμο και επειδη εριξα λιγο... παραπανω απο το προβλεπομενο εφτασα σε μετρησεις >8 mg/lit με υγρο τεστ της API. Ρωτησα εδω μου ειπαν κανενα προβλημα αστο. Μεσα ειχα φυτα. 3 ανουμπιες και 1 egeria. Τις ανουμπιες τις εχασα σαπισαν και h egeria εχει ξαπλωσει στο χαλικι. Σημερα μου ηρθαν τα τεστ για σκληροτητες νιτρωδη νιτρικα κ.λ.π Οι μετρησεις ειναι :

NH3 >8mg/L
KH 240 mg/L ή 13.4 dKH
GH 180 mg/L ή 10 dGH
pH 8 - 8.5 (δεν το ξεκαθαριζω απολυτα)
Νιτρικα και νιτρωδη 0

Τι να κανω τωρα?
Οι μετρησεις ειναι καλες;
Εχω παρει και κατι αλλα φυτα που ηρθαν σημερα απο E-bay. Να τα βαλω ή θα χαλασουν και αυτα?
Καποια προταση?

candus
27-11-07, 17:13
τις ανούμπιες τις φύτεψες?

Τσιόνογλου Σταύρος
27-11-07, 17:15
Φώτισμός υπάρχει? θερμοκρασία? τις ανούμπιες πώς τις φύτεψες?Δεν νομίζω να φταίει η αμμωνία.

sam
27-11-07, 19:15
Θερμοκρασια στους 27 και φως 30 W. Τις ανουμπιες τις φυτεψα με τον κορμο εξω απο το χαλικι. Ισα ισαι που κρατιοντουσαν. Και μετα που ψιλοσαπισαν τις εδεσα σε μια ριζα και μια πετρα αλλα τιποτα.Τα αλλα φυτα να τα φυτεψω ή το νερο δεν ειναι ενταξει;

Filotas
27-11-07, 19:49
Απο αυτά που λές το μόνο που φένεται να φτέει είναι η αμμωνία. Τα άλλα φυτά που πήρες τί είναι; Μπορείς να τα βάλεις κάπου αλλού μέχρι να πέσουν λίγο οι τιμές της αμμωνίας;
Για "μπόλι" έψαξες;

candus
27-11-07, 21:26
Καλά θα ήταν να κατεβάσεις λίγο τη θερμοκρασία (πχ 25) χωρίς να λέω ότι φταίει αυτό (τουλάχιστο όχι αποκλειστικά).
Τι φωτοπερίοδο έχεις?
Για τα άλλα φυτά πρέπει να μας πεις τι ακριβώς είναι. Πάντως τα watt που έχεις δεν επαρκούν για απαιτητικά σε φώς φυτά. Για τις ανούμπιες είναι μια χαρά.

sam
27-11-07, 23:37
Τα αλλα φυτα ειναι anubia nana, java moss, valisneria amazonicus και pellia. Τα παλια φυτα τελικα τα εβγαλα και αδειασα και τα 2/3 του νερου για να ελεγχω την αμμωνια γιατι ηταν πολυ μεγαλο το ποσοστο. Τα φυτεψα τα νεα φυτα. Αντε να δουμε τι θα γινει. Παντως τα παλια φυτα ηταν εντελως σαπια.Με το που τα ακουμπουσα γινοντουσαν κομματια.

noe
28-11-07, 00:30
τα φυτά αρρωσταίνουν όταν υπάρχει απουσία κάποιου θρεπτικού στοιχείου, ΑΛΛΑ αρρωσταίνουν ΚΑΙ οταν κάποιο στοιχείο υπάρχει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αμωνία (αζωτο) είναι ένα θρεπτικό συστατικό για τα φυτά.
-------------------------
και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος, όταν δώσουμε στα φυτά αζωτο σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζοντε, τότε σταματαει η διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

sam
28-11-07, 07:54
Τελικα αν και αλλαξα τα 2/3 του νερου μετα απο την τελευταια μετρηση η αμμωνια ειναι παλι >8mg/L. Ειναι δυνατον??? Να το ξανααλλαξω?

PascM
28-11-07, 09:14
Η αμμωνία σου ξεφεύγει από την κλίμακα του τεστ και επομένως δεν ξέρεις πόσο έχεις!!!
Κάνε πάλι αλλαγή μεχρι να καταφέρεις να την ρίξεις σε μετρήσιμο σημείο.
Είπαμε η αμμωνία κάνει καλό στα φυτά υπό την ένοια της λίπανσης αλλά όταν υπερβάλουμε τα καίμε.

sam
28-11-07, 09:28
Το ξερω οτι δεν ειναι μετρησιμη αλλα ειναι δυνατον να ειχε τοση πολλη αμμωνια και αλλαζοντας τα 2/3 του νερου να μην πεσει σε μετρησιμα, εστω επιπεδα;Προσθετικα νερου περα του stress coat της API χρειαζομαι??

Filotas
28-11-07, 09:42
Και σε εμένα έπεσε στο 3mg/l μετά απο 3 αλλαγές στο 50% σε διάστημα μίας εβδομάδα. Ίσως να έχεις και εσύ το ίδιο βαρύ χέρι με εμένα. Θέλει πολύ υπομονή πάντως αυτός ο τρόπος στροσίματος. θα σου πρότεινα ή ναβάλεις κάπου αλλού τα φυτά σου ή να κάνεις συνεχόμενες αλλαγές 50% μέχρι να πέσει η αμμωνία σου στο 3mg/l. Τότε δεν θα έχεις πρόβλημα με τα φυτά!!!!

orck
28-11-07, 12:09
δεν ξερω γιατι λετε οτι θελει υπομονη
μετρημα θελει με συριγγα και τελος
τον ιδιο τροπο εκανα και εγω και σε ενα μηνα ηταν ολα οπως ειχα διαβασει στου οδηγους

PascM
28-11-07, 12:32
Υπομονή θέλει για τον χρόνο που απαιτείται! Από εκεί και πέρα το μέτρημα σίγουρα διευκολύνει πολύ την παρακαλοθούθηση και καθοδηγεί τα επόμενα βήματα!

Giorgos
28-11-07, 13:28
Όντως έχεις... πολύ βαρύ χέρι.
Βάλε τα φυτά σου (όσα είναι σε καλή κατάσταση) σε έναν κουβά με αποχλωριωμένο νερό δικτύου με θερμοκρασία 25C και ξεκίνα να κάνεις συνεχόμενες αλλαγές νερού στο ενυδρείο σου. Μετά από κάθε αλλαγή νερού, να περιμένεις 30 λεπτά και να μετράς για αμμωνία. Επαναλαμβάνεις μέχρι να μετρήσεις 3ppm (3 mg/l) αμμωνίας και ξανατοποθετείς τα φυτά σου στο ενυδρείο.

sam
29-11-07, 10:07
Τελικα μετα απο 3 αλλαγες με πανω απο 50% του νερου η αμμωνια επεσε.Σας ευχαριστω