PDA

Επιστροφή στο Forum : ΜΕΤΑΦΟΡΑ OSCAR ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΕ ΑΛΛΟ

WILD_RIDER
25-11-07, 08:09
Εχω στο σπιτι μου ενα 200λιτρο δεκαετιας με 6 μικρουλια Oscar και ενα Pleco το οποιο βαινει προς αποσυρση (ή θα κρατηθει για νοσοκομειο). Κατα πάσα πιθανότητα την ερχομενη εβδομαδα θ' αγορασω το νεο 600λιτρο που εχω βρει το οποιο θα τοποθετηθει στην εταιρεια μου. Την διαδικασια στρωσιματος του νεου την γνωριζω και θα την ακολουθησω για ενα περιπου μηνα με οτι προβλεπεται (μεταφορα φιλτρου, μεταγγιση νερου απο ενα στο αλλο, μεταφορα βραχων, κλπ απο το ενα στο αλλο, κλπ).

Αυτο που δεν ξερω ακομα ειναι το πως θα μετακομισω τα ψαρια στο νεο ενυδρειο για να μην τρομοκρατηθούν. Λεω να αφησω το 40% του νερου στο παλιο (δηλαδη να ζυγιζει γυρω στα 100 κιλα) και αφου το καλυψω με καποιο πανι, για να μην βλεπουν τα ψαρια την μετακομιση και τρομαζουν, να το μετακομησω με το βανακι της εταιρειας μαζι με τα ψαρια μεσα. Οταν φτασω στην εταιρεια να βαλω δυο λαστιχα και να κανω ανταλλαγη νερων απο το ενα στο αλλο (για μια ωρα) ωστε να διασφαλισω ιδιες συνθηκες νερου. Στην συνεχεια λεω να αδειασω το μικρο ενυδρειο μαζι με τα ψαρια στο μεγαλο ενυδρειο (γιατι για να πιασω τα ψαρια ενα ενα με την αποχη ειναι απο χλωμο εως αδυνατο).

Τι γνωμη εχετε για την διαδικασια που σκεφτομαι? Έχετε να προτεινετε κατι καλυτερο?

Λογω της σοβαροτητας της καταστασης, παρακαλω τις αποψεις μονο οσων εχουν κανει καποια αναλογη μεταφορα και διαθετουν την απαιτουμενη εμπειρια που δεν διαθετω εγω.

Σας ευχαριστω

WILD_RIDER
25-11-07, 08:32
Ιδου μερικες φωτο απο το παλαιο ενυδρειο και τους "μαγκες".

andreas K
25-11-07, 17:49
Για τι αποσταση και χρονο μιλαμε;Προσωπικα θα προτιμουσα ψυγειο φελιζολ για τη μεταφορα.

WILD_RIDER
25-11-07, 19:11
Η απόσταση της εταιρειας απο το σπιτι μου ειναι πολυ μικρή περιπου 15-20 τεράγωνα.

Δεν καταλαβαίνω όμως τι εννοεις με το ψυγειο φελιζολ.

giagligian
25-11-07, 19:43
Ψυγείο φελιζόλ νομίζω εννοεί αυτά τα κουτιά που έχουν τα φαρμακεία που είναι από φελιζόν. Θερμομονωτικά ;)

WILD_RIDER
25-11-07, 20:06
Α οκ τωρα καταλαβα ......

Θα προτιμούσα ομως να μην τα μεταφερω ετσι γιατι θα τρομοκρατηθούν .......

Κάποια άλλη λυση υπαρχει?

andreas K
25-11-07, 20:15
Το βρισκεις σε ειδη καμπινγκ-σουπερ μαρκετ και ειναι παμφθηνο.Θεωρω λιγο επισφαλη τη μεταφορα ολοκληρου του ενυδρειου...

WILD_RIDER
25-11-07, 20:30
andreas K

Έχεις την καλοσυνη να αναπτυξεις περισσοτερο το σκεπτικο σου; Γιατι θεωρεις την μεταφορα ολου του ενυδρειου επισφαλη;

Αν ειναι 200λιτρα γεματο τοτε με 40% νερο θα ζυγιζει γυρω στα 80 κιλα κι ετσι μπορει να κουβαληθει απο δυο ατομα. Οταν φτασω, αν αφαιρεσω λιγο νερο ακόμα απο το παλαιο και το ριξω στο νεο κατα την διαδικασία της προσαρμογής τοτε δεν θα εχουν τρομαξει οι μαγκες οσο το δυνατο λιγοτερο και παράλληλα θα εχω φερει τα δυο ενυδρεια σε οσο το δυνατο ομοιες συνθηκες? Βεβαιως νερο απο το παλαιο στο νεο θα ριχνω και πολυ πιο πριν για να στρωσει το νεο. Επιπλεον δεν ειναι καθολου ευκολο να τους πιασω τους μαγκες με αποχη γιατι ειδικα τα Tiger ειναι σφαιρα (ουτε στις φωτο δεν προλαβαινα να τους πιασω σωστα). Τελος, καθε φορα που κανω σκουπα βυθου αλλάζουν τα χρωματα τους απο το φοβο (χαρακτηριστικο των Oscar) και πανε και κρυβονται πανω στον Pleco και στενοχωριεμαι (αλλα ξερω οτι δεν μπορω να κανω διαφορετικα). Ως γνωστο τα Oscar δεν θελουν να τους πειραζει το ενυδρειο τους κανενας ..... πως λοιπον να τα βαλω σε τετοια ταλαιπωρια? Ειναι πικρα.

Tolis
25-11-07, 20:35
Ενα ενυδρειο 200 λιτρων με 10 εκ νερο μεσα συν το υποστρωμα δεν κουβαλιεται ευκολα, και θα αγχωσει τα ψαρια με το πλατσα πλουτσα πιο πολυ.
Σε 10 εκ νερο πιανονται ευκολα τα ψαρια, βαλτα σε ενα ψυγειακι η απο φελιζολ ή πλαστικο, ή σε δυο τρεις καθαρους κουβαδες και μετεφερε τα.
Νερο απο το παλιο στο νεο δεν χρειαζεται να μεταφερεις, τα βακτηριδια που χρειαζομαστε στο στρωσιμο δεν υπαρχουν στη στηλη νερου, αλλά στα υλικα του φιλτρου.

WILD_RIDER
25-11-07, 20:47
Tolis

Πολυ καλη ιδεα.

Δηλαδη να βαλω νερο απο το ενυδρειο στο ψυγειακι (εχω ενα αυτοκινητου 26lt) και μετα να τους βαλω μεσα?

Να βαλω και το καπακι οταν τους βαλω μεσα? Ετσι θα μπορεσω να χρησιμοποιησω και το ντεκορ του παλιου αφου τα ξεπλυνω βεβαια.

Μεχρι ποση ώρα όμως μπορουν να μείνουν στο ψυγειακι?

Όσο για το φιλτρο ναι αυτο το γνωριζω και θα το μεταφερω χωρις καθαρισμο στο νεο. Πόσο χρονος περιπου όμως θα χρειαστει το νεο για να στρωσει με αυτη τη μεθοδο?

Δυσκολο εγχειρημα ουφ ....... και φοβαμαι και για τα ψαρια .....

nikman
25-11-07, 20:49
Πρώτα θα στίσεις όπως θες το καινούριο ενυδρείο στο χώρο της δουλειάς σου. Xωρίς ψάρια.
Δηλαδή γεμίζεις με καθαρό νερό συν αντιχλώριο, μπολιάζεις τα φίλτρα σου με υλικά από το παλιό ενυδρείο. Βάζεις κάποια ή όλα τα βραχάκια+άμμο από το παλιό. Αν θες μπορείς να μεταφέρεις και κάποια ποσότητα νερού αν και δεν το βρίσκω απαραίτητο αφού έτσι κι αλλιώς θα κάνεις καλή προσαρμογή στα ψάρια σου πριν τα ρίχνεις μέσα στο νέο ενυδρείο.
Τα ψάρια μεταφέρονται μέσα σε πλαστικές σακούλες. Είναι ο καλύτερος τρόπος. Έτσι άλλωστε ταξιδεύουν, από μακριά πολλές φορές, για να καταλήξουν στα pet-shop.
Καλύτερα μετέφερε τα όχι όλα μαζί την ίδια μέρα αλλά σταδιακά. Μή ταίζεις πολύ τις πρώτες 15-20 μέρες και κάνε συχνά τεστ για να παρακολουθείς τον κύκλο του αζώτου.

Tolis
25-11-07, 20:55
Στο ψυγειακι η στους κουβαδες μονο τα ψαρια, οχι βραχακια και ντεκορ γιατι μπορει να τα τραυματισουν.
Τα υλικα του φιλτρου μετεφερε τα σε εναν ξεχωριστο κουβα, βαλτα αμεσως στο φιλτρο του νεου ενυδρειου, και μπορεις να βαλεις αμεσως και τα ψαρια αν το νερο ειναι στην καταλληλη θερμοκρασια. Εχε το νου σου για λιγες μερες μη σηκωσει αμμωνια και μην ταιζεις για 3-4 μερες, δεν θα παθουν τιποτα.

WILD_RIDER
25-11-07, 21:15
Tolis

Σιγουρα πρεπει να ειναι ξεχωριστα τα ψαρια απο τα ντεκορ και όσο για το φιλτρο λεω να το μεταφερω ολοκληρο οπως ειναι. Όσο για τα τεστ πριν και μετα την εισαγωγή των ψαριων σιγουρα θα πρεπει να ειναι συχνοτατα.

* Μεχρι ποση ώρα όμως μπορουν να μείνουν στο ψυγειακι?

* Πόσο χρονος περιπου όμως θα χρειαστει το νεο για να στρωσει με τη μεθοδο μεταφορας του φίλτρου? Ένα προσθετο πρόβλημα είναι ότι δεν εχω αναπληρωματικο φιλτρο για το παλιο ενυδρειο ........

Tolis
25-11-07, 21:23
Αν ανοιγεις που και που το ψυγειακι για οξυγονο, και δεν ταχεις ταισει 2 μερες πριν (για να μην αποβαλλουν τιποτα), αρκετες ωρες, αρκει να μην κρυωσει το νερο.
Μπορεις να μεταφερεις το φιλτρο (κλειστο, με το νερο του μεσα) μαζι με τα ψαρια. Αν βαλεις το παλιο στρωμενο φιλτρο να δουλεψει αμεσως στο νεο ενυδρειο, δεν θαχεις προβλημα, και το νεο φιλτρο σιγα σθγα θα αποικειται κι αυτο. Σε κανενα μηνα - εναμισυ, θα μπορεσεις να βγαλεις το παλιο φιλτρο και να αφησεις το νεο μονοο του.

WILD_RIDER
25-11-07, 21:57
Tolis

Thanks για τις εμπειρες συμβουλες σου. Κι εγω το εψαχνα τοση ωρα πχ.
http://www.tropicalfishcentre.co.uk/moving.htm (http://www.tropicalfishcentre.co.uk/moving.htm), http://ezinearticles.com/?How-to-Make-a-Smooth-Move-with-your-Pet---Moving-with-Fish&id=147315 (http://ezinearticles.com/?How-to-Make-a-Smooth-Move-with-your-Pet---Moving-with-Fish&id=147315), http://www.howtodothings.com/pets-and-animals/a1783-how-to-move-an-aquarium.html (http://www.howtodothings.com/pets-and-animals/a1783-how-to-move-an-aquarium.html) και οπως φαινεται η λύση που προτεινες ειναι και η μοναδικη σωστη ως διαδικασια.

Το προβλημα όμως ειναι οτι εχω μονο ένα φιλτρο (Eheim Professionel 3) το οποίο τωρα βρισκεται στο παλιο προσωρινα αλλα βασικα προοριζεται για το νεο ενυδρειο. Αυτο ειναι το μοναδικο σημειο που ειναι σε εκκρεμοτητα στον ολο σχεδιασμο με προβληματιζει διοτι σχετιζεται και με την καλο στρωσιμο του νεου ενυδρειου ........

Tolis
25-11-07, 22:07
Αν το φιλτρο ειναι στρωμενο στο παλιο, θα παραμεινει στρωμενο και στο καινουργιο, αν μεταφερθει γρηγορα και με το νερο του μεσα.

andreas K
25-11-07, 22:13
Ποτε γινεται η μεταφορα;

Giorgos
26-11-07, 00:36
Η διαδικασία μεταφοράς των ψαριών και προετοιμασίας του νέου ενυδρείου είναι όπως την περιέγραψε ο Τόλης.

Το πιο απλό στο όλο εγχείρημα (το οποίο σε προβληματίζει περισσότερο) είναι η λειτουργία του φίλτρου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις το φίλτρο, να το αφαιρέσεις από το παλιό ενυδρείο, να το μεταφέρεις με το παλιό νερό μέσα στον κάδο του και τέλος, να το βάλεις σε λειτουργία στο νέο ενυδρείο (εφόσον το νερό έχει "αποχλωριωθεί" και είναι στη σωστή θερμοκρασία). Τα ψάρια μπορούν να προστεθούν την επόμενη στιγμή.

*** Δεν ήρθες στον σύλλογο το Σάββατο να σου τα εξηγούσαμε από κοντά... ;)

WILD_RIDER
26-11-07, 10:11
andreas K
Η μεταφορα θα γινει προς το τελος Δεκεμβριου γιατι το ενυδρειο (Elite EF-180, 1808x508x700 σε μαυρο χρωμα) θα κλειστει αυτη την εβδομαδα και επειδη δεν υπαρχει σε stock, μου ειπαν οτι θα ειναι Ελλαδα γυρω στις 5 Δεκεμβριου. Αμεσως μετα θα στηθεί στο νεο χώρο και για 15 ημερες θα γινει το "στρωσιμο" με νερο απο το παλιο (απο τις αλλαγες νερου) συν μερικα ντεκορ οπως βραχακια κλπ.

Giorgos
Όντως η διαδικασια ειναι οπως την περιεγραψε ο Tolis και μαλιστα το επιβεβαιωσα κι εγω παρακατω γιατι εκανα και την δικη μου ερευνα. Αν ερχομουν το Σαββατο θα τα ειχαμε σηζητησει ολα αυτα αλλα δυστυχως προεκυψε κολλημα. Σιγουρα ομως θα ερθω καποιο απο τα επομενα Σαββατα και μαλιστα πριν την εναρξη της διαδικασιας της μεταφορας.

Tolis και Giorgos
Όντως το φιλτρο ειναι στρωμενο και θα παραμεινει στρωμενο και ετσι θα μπει στο νεο ενυδρειο. Αν ομως εμενε το παλιο μια εβδομαδα (μεταξυ δυο αλλαγων νερου δηλαδη) χωρις φιλτρο και το φιλτρο πηγαινε μια εβδομαδα νωριτερα στο νεο ενυδρειο, δεν θα βοηθουσε στο καλυτερο και γρηγοροτερο στρωσιμο του νεου; Το παλιο θα μπορουσε να μεινει μια εβδομαδα χωρις φιλτρο με τα ψαρια μεσα? Με αλλα λογια ο προβληματισμος αφορα στο ποτε ειναι το καλυτερο να μεταφερθει το φιλτρο ...... μαζι με τα ψαρια ή μια εβδομαδα πριν;
-------------------------
Tolis και Giorgos
Όντως το φιλτρο ειναι στρωμενο και θα παραμεινει στρωμενο και ετσι θα μπει στο νεο ενυδρειο. Αν ομως εμενε το παλιο μια εβδομαδα (μεταξυ δυο αλλαγων νερου δηλαδη) χωρις φιλτρο και το φιλτρο πηγαινε μια εβδομαδα νωριτερα στο νεο ενυδρειο, δεν θα βοηθουσε στο καλυτερο και γρηγοροτερο στρωσιμο του νεου; Το παλιο θα μπορουσε να μεινει μια εβδομαδα χωρις φιλτρο με τα ψαρια μεσα? Με αλλα λογια ο προβληματισμος αφορα στο ποτε ειναι το καλυτερο να μεταφερθει το φιλτρο ...... μαζι με τα ψαρια ή μια εβδομαδα πριν;

Άλλη μια ερωτηση σημαντικη που τωρα σκεφτηκα ..... οκ τα Oscarακια μπορουν να πιαστουν και να μπουν σε πλαστικες σακουλες αν μεινουν 10 εκ νερο αλλα ο Pleco που ειναι 40 εκ πως θα μεταφερθεί; Είναι μεγαλος ο μπαγασας.........

andreas K
26-11-07, 10:29
Η μεταφορα του φιλτρου καλο ειναι να γινει λιγο πριν απο τη μεταφορα των ψαριων.Στρωσιμο μονο με νερο δε γινεται.Πρεπει να ριχνεις λιγο τροφη.Τον πλεκο πιαστον με αποχη ψαρεματος και ελα να σου δωσω ενα δοχειο μεταφορας.Και μην ανησυχεις τοσο.Τα οσκαρ δεν ειναι δισκοι...

WILD_RIDER
26-11-07, 13:51
andreas K

Thanks για την καλη σου διαθεση και βεβαια θα ερθω καποιο Σαββατο στο Συλλογο και ελπιζω να εισαι εκει.

Ακριβως ετσι το προγραμματιζω κι εγω εκτος απο νερο, βραχακια κλπ....θα ριχνω και λιγη τροφη για να βοηθηθουν οι οργανισμοι. Λεω να πιασω το μεσο ορο δηλαδη 3-4 μερες νωριτερα την μεταφορα του φιλτρου ωστε και να δουλεψει λιγο στο νεο αλλα και να μη μεινει πολυ το παλιο με τα ψαρια χωρις φιλτρο. Τι γνωμη εχεις?

Οσο για τον Pleco δοχεια μεταφορας εχω αφθονα αλλα αποχη ψαρεματος δεν εχω αλλα θα βρω.

Είναι και τα Oscar ομως ευαισθητα γιατι βγαζουν Ich αν φοβηθουν πολυ και γιαυτο θελει ....... χειρουργικες κινησεις χαχαχαχαχχα

Tolis
26-11-07, 15:15
Με νερο δεν στρωνει το ενυδρειο.
Δεν υπαρχει λογος να βαλεις μερικες πριν ενα φιλτρο που δουλευει με μια στανταρ ιχθυοφορτιση, σε ενα αδειο ενυδρειο, να το αποδυναμωσεις και μετα να βαλεις την ιδια ιχθυοφορτιση. Πρεπει να δουλευει το φιλτρο μεχρι τελευταια στιγμη στο παλιο, και να μεταφερθουν ολα μαζι. Δεν στρωνει το ενυδρειο, το φιλτρο στρωνει, και τοχεις στρωμενο.

netblues
26-11-07, 15:47
Ξεκινα το νεο ενυδρειο, βαλε χαλικι, γεμισε το ριξε αντιχλωριο, φερτο σε θερμοκρασια 25 βαθμων, και ριξε μεσα εστω ενα- δυο κυκλοφορητες να δουλευουν. Αστο ετσι 48 ωρες να κατακαθισει η θολουρα και να καθαρισει.
Μετα μεταφερεις φιλτρα και ψαρια μαζι οπως σου ειπαν παραπανω.
Ομως, σε ενυδρειο τοσων λιτρων, ενα φιλτρο μου ακουγεται καπως..
Γιατι δεν προσανατολιζεσαι στην αγορα δευτερου?
Θα βοηθησει τοσο στο θεμα ροης , οσο και σε περιπτωση προβληματος με ενα απο τα δυο.

andreas K
26-11-07, 17:08
Βλεπω το συλλογο να οργανωνει αποστολη ειδικης ομαδας μεταφορας...Μην αγχεσαι...και σκεψου περισσοτερο τη μεση σου παρα τα οσκαρ!!Αν χρειαστεις βοηθεια προσωπικα δηλωνω παρων...

WILD_RIDER
26-11-07, 17:55
Tolis
Ok αρα καταλήγουμε στην ταυτοχρονη μεταφορα φιλτρου και ψαριων ..... και ο θεος βοηθος.

Netblues
Έχεις απόλυτο δίκιο και το εχω σκεφτει και αυτο. Απλά λόγω του οτι αφενος θα κανω καποια πολυ σεβαστα έξοδα και αφετερου οι προδιαγραφες του Eheim Pro3 που εχω ειναι για 1.850lt/h και ενυδρεια εως 700 λίτρα, έλεγα να την βγαλει για ενα μικρο χρονικο διαστημα με το υπαρχον (το οποιο ειναι εντος των προδιαγραφων του φιλτρου) και μετα εχω σκοπο ν' αγορασω και δευτερο ετσι κι αλλιως το οποιο θα ειναι ακριβως παλι Eheim Pro3 γιατι ειμαι πολυ ικανοποιημενος με τις επιδοσεις του. Όσον αφορα την ροή, την οξυγόνωση αλλα και την θερμανση του νεου εχω υπολογισει δυο κυκλοφορητες και δυο θερμαντηρες με τοποθετηση στο νεο και των υπαρχοντων στο παλαιο.

andreas K

Έπεσες διανα φιλε για το περι μεσης χαχαχαχα. Όντως εχω προβλημα με τη μεση μου απο το γυμναστηριο παλια αλλα με την διαδικασια αυτη δεν θα υπαρξει προβλημα. Πρεπει ομως να σκεφτω και τα Oscar γιατι ειναι καλα παιδια και ήδη αισθανομαι ασχημα για την ταλαιπωρια στην οποια θα τα υποβαλλω. Νασαι καλα για την συνεισφορα σου και θα χαρω να τα πουμε και απο κοντα στο Συλλογο καθως και καθε δυνατη βοηθεια ειδικοτερα δε οταν γνωριζουν το αντικειμενο οπως εσεις.

netblues
26-11-07, 18:01
Netblues
Έχεις απόλυτο δίκιο και το εχω σκεφτει και αυτο. Απλά λόγω του οτι αφενος θα κανω καποια πολυ σεβαστα έξοδα και αφετερου οι προδιαγραφες του Eheim Pro3 που εχω ειναι για 1.850lt/h και ενυδρεια εως 700 λίτρα, έλεγα να την βγαλει για ενα μικρο χρονικο διαστημα με το υπαρχον (το οποιο ειναι εντος των προδιαγραφων του φιλτρου) και μετα εχω σκοπο ν' αγορασω και δευτερο ετσι κι αλλιως το οποιο θα ειναι ακριβως παλι Eheim Pro3 γιατι ειμαι πολυ ικανοποιημενος με τις επιδοσεις του. Όσον αφορα την ροή, την οξυγόνωση αλλα και την θερμανση του νεου εχω υπολογισει δυο κυκλοφορητες και δυο θερμαντηρες με τοποθετηση στο νεο και των υπαρχοντων στο παλαιο.

Γαμο κανεις, εξοδα εχεις...
Ανεξαρτητως τι λεει ο κατασκευαστης, το να υπερβαλουμε λιγο παραπανω στα φιλτρα δεν εβλαψε ποτε κανεναν.
Αντι να βαζεις κυκλοφορητες, βαλε ενα δευτερο φιλτρο, και λυσε και το πρβλημα μεταφορας ευκολοτερα.
Και με την ευκαιρια να σου πω οτι πρεπει επισης να φροντισεις και για την ψυξη εκτος απο την θερμανση, καθοτι στα πολλα λιτρα αυτα καλο ειναι να τα προβλεπουμε απο την αρχή.

WILD_RIDER
26-11-07, 18:14
Γαμο κανεις, εξοδα εχεις...
Ανεξαρτητως τι λεει ο κατασκευαστης, το να υπερβαλουμε λιγο παραπανω στα φιλτρα δεν εβλαψε ποτε κανεναν.
Αντι να βαζεις κυκλοφορητες, βαλε ενα δευτερο φιλτρο, και λυσε και το πρβλημα μεταφορας ευκολοτερα.
Και με την ευκαιρια να σου πω οτι πρεπει επισης να φροντισεις και για την ψυξη εκτος απο την θερμανση, καθοτι στα πολλα λιτρα αυτα καλο ειναι να τα προβλεπουμε απο την αρχή.

Έχεις δικιο για τα περι φιλτρου και συμφωνω μαζι σου. Η διαφορα ειναι ομως οτι ο κυκλοφορητης κοστιζει 25ευρω ενω το Eheim Pro3 400ευρω. Για την ψυξη ομως τι εννοεις? Δεν εχω ιδεα αν χρειαζεται ψυξη και για ποιο σκοπο.

Απλα έλεγα σε δευτερο χρονο να βαλω αλλο ενα φιλτρο συν μια συσκευη ατιστροφης οσμωσης.
Ξεχασα να σου πω οτι ο κυκλοφορητης και ο θερμαντηρας πανε με το νεο ενυδρειο προσφορα.

netblues
26-11-07, 18:27
Ε οχι και 400 ευρω.. Ενα 2078 εχει 265 ευρω online... Με το που θα μπει η ανοιξη ι η θερμοκρασια θα ανεβει. Και για τοσα λιτρα θα χρειαστεις οπωσδηποτε μεγαλα ανεμιστηρακια που να φυσανε το καπακι, αυτοματη αναπληρωση και ελεγκτη για ολα αυτά. Αλλη λυση ειναι chiller, αλλα ξεφευγεις σε κοστος, κυριως λειτουργιας...

WILD_RIDER
26-11-07, 18:39
Netblues

Εγω τοσο το αγορασα απο ενα καταστημα (μαζι με τα υλικα του) κατοπιν χοντρων διαπραγματευσεων. Στα e-shops τυπου reptillica δεν εχω και τοση εμπιστοσυνη γιατι ακουσα οτι εχει χασει κοσμος τα λεφτα του. Και απο εδω καποιος μου το ειχε πει αλλα δεν θυμαμαι ποιος. Σιγουρα ομως αν καποιος μου το προσφερε 265 ευρω με αντικαταβολη θα το σκεφτομουν πολυ σοβαρα.

Όσο για τα ανεμιστηρακια εχω υποψη μου να κοψω το καπακι και να τα βαλω οταν ερθει η ωρα.

Η αυτόματη ανπληρωση νερου σε συνδυασμο με την αντιστροφη οσμωση και ελεγκτη ειναι το ιδανικο σεναριο και ελπιζω καποτε κι εγω να το φτασω.

netblues
26-11-07, 19:09
Υπαρχει σχετικη κατηγορια με τσεκαρισμενα online μαγαζια. Επειδη καποιο μαγαζι δεν , δεν σημαινει και τιποτε (εξαλλου καπου ειδα οτι ακομα και τι συγκεκριμενο καπως ανταποκριθηκε.
Αντικαταβολη.... Την λεξη πιστωτικη καρτα την ξερεις? Internet?

WILD_RIDER
26-11-07, 20:23
Δεν εχω εμπιστοσυνη να δωσω πιστωτικη καρτα στο Internet. Η Τραπεζα Κυπρου όμως εχει βγαλει ειδικη καρτα που λεγεται Prepaid αλλα δεν το εχω ψαξει. Με αντικαταβολη δεν δουλευουν αυτοι οι τυποι?

netblues
26-11-07, 20:28
Ολα γινονται, αλλα ειναι καιρος να αποκτησεις μια σχετικη εμπιστοσυνη.
Δεν εισαι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος.
Καλες οι prepaid αλλα εχουν κοστος.. Μονο αν δεν μπορεις να κανεις αλλιως.
Και η αντικαταβολη επισης κοστιζει, ασε που εκτος ελλαδος σε περιοριζει παρα πολυ.

(δλδ να εισαι αλβανος φυγας, μαθητης, κλπ)
Για ολες τις αλλες περιπτωσεις η πιστωτικη (ειδικοτερα σε συνδιασμο με το paypal ) ειναι μονοδρομος.

Iznogoud
26-11-07, 20:32
Μπες σε μια ομαδική παραγγελία τότε αν αγχώνεσε, πες τι θες, και δώσε τα λεφτά σε αυτόν που θα βάλει την πιστωτική και θα τα πάρει για όλους.

WILD_RIDER
27-11-07, 05:16
Ολα γινονται, αλλα ειναι καιρος να αποκτησεις μια σχετικη εμπιστοσυνη.
Δεν εισαι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος.
Καλες οι prepaid αλλα εχουν κοστος.. Μονο αν δεν μπορεις να κανεις αλλιως.
Και η αντικαταβολη επισης κοστιζει, ασε που εκτος ελλαδος σε περιοριζει παρα πολυ.

(δλδ να εισαι αλβανος φυγας, μαθητης, κλπ)
Για ολες τις αλλες περιπτωσεις η πιστωτικη (ειδικοτερα σε συνδιασμο με το paypal ) ειναι μονοδρομος.

Η εμπιστοσυνη χτιζεται και με αυτα που εχουν ακουστει (και απο εδω) για μερικα e-shops σιγουρα δεν βοηθουν. Μια μπαταρια που ειχα παρει για το κινητο μου απο ενα e-shop τους πηρα τηλ και τους εδωσα τον αριθμο της πιστωτικης μου και ετσι εκανα την δουλεια μου. Έχετε το νου σας ομως γιατι υπαρχουν και hackers και ξαφνικα μπορειτε να βρεθειτε χωρις μια και χρεωμενοι ....... και υπαρχουν πολλα παραδειγματα.

Μπες σε μια ομαδική παραγγελία τότε αν αγχώνεσε, πες τι θες, και δώσε τα λεφτά σε αυτόν που θα βάλει την πιστωτική και θα τα πάρει για όλους.

Ομαδικη παραγγελια για Eheim Pro 3 με το μεγαλο κανιστρο δεν βλεπω να διοργανωνεται αλλα ισως να ειναι η μοναδικη λυση. Με το σκεπτικο οτι πονταρουμε στην εμπειρια καποιου που εχει ξαναψωνισει με επιτυχια απο το συγκεκριμενο e-shop (1η παραμετρος) και οτι αφου κανει την συναλλαγη ... θα παραδωσει το εμπορευμα (2η παραμετρος) .........

Επισης ξεχναμε και το πολυ σημαντικο θεμα της εγγύησης. Εγω για το Eheim Pro 3 έχω γραπτη εγγύηση 3 ετων και ξερω και που ειναι η αντιπροσωπεια (αν συμβει κατι ασχημο). Με αυτα τα sites ποιος θα μας δωσει εγγύηση? Πολυ σημαντικο θεμα και αυτο. Συν το γεγονος βεβαια οτι σε σχετικο gallop το Eheim Pro 3 δεν πηρε πολλες ψηφους (ισως γιατι ο κοσμος τεινει να εχει μικροτερα ενυδρεια που χρειαζονται πιο μικρα φιλτρα).

netblues
27-11-07, 07:06
Υπαρχουν εκατονταδες επιτυχημενες συναλλαγες με e-shops εδω μεσα και μερικες οχ και τοσο... Στο τελος ομως κανεις δεν εχασε λεφτα.
Ο κινδυνος ειναι πολυ μεγαλυτερος αν δωσεις την καρτα σου στο supermarket ή στο βενζιναδικο.
Αποστολες αριθμων καρτων με τηλεφωνο/φαξ κλπ ειναι ελαχιστα ασφαλεις.
Πως ξερεις που εχει αρχειοθετηθει το fax (με την υπογραφη σου κιολλας) ?
Πολλες φορες τα callcenter ειναι outsourced.
Και αν ο υπαλληλος που σηκωσε το τηλεφωνο εχει εναν ξαδερφο στα "δυσκολα"?
Η ηλεκτρονική μεταδωση, σε μαγαζια της προκοπης που πληρουν καποιους βασικους ορους ειναι παρασαγγας ασφαλεστερη.
Στην τελική, επειδη δεν εχει χρησιμοποιηθει pin/υπογραφή ειναι πολυ ευκολο να αρνηθείς μια συναλλαγή οταν ερθει το εκαθαρριστικο και να τελειώσει εκεί το θεμα.

Οταν λεμε ομαδική παραγγελια δεν αγοραζουν ολοι τα ιδια!! Ο καθενας τα δικα του και μοιραζονται τα μεταφορικά.

Με το poll δεν βγαινει κανενα συμπερασμα. (κανεις δεν εχει δοκιμασει ολα τα φιλτρα ωστε να εχει συγκριτικη αποψη.. Απλα δειχνει πιο ειναι το πιο δημοφιλες, οχι ομως και το καλυτερο, κατι που ετσι κιαλλιως αλλαζει με τις αναγκες...)

Οσο για την εγγυηση, αυτό ειναι κατι που παρέχει ο κατασκευαστής και οχι ο αντιπροσωπος. Βασει νομου, εντος ευρωπαικης ενωσης οπουδηποτε παρεχεται επισημο service γινονται αποδεκτα ολα τα προιόντα ανεξαρτητως σημειου αγορας.
Ομως μεχρι στιγμης οργανωμενο service για ενυδρειακα προιόντα δεν εχουμε δει. Αυτό που κανεις ειναι να πηγαινεις στο μαγαζι που το πηρες και να περιμενεις να σου φερουν ανταλλακτικό (συχνα απο τη γερμανια...)
Στα e-shops απλως στελνεις τα ελλατωματικα με το ταχυδρομειο.
Πολυ μικρες οι διαφορες.

Οταν ομως μιλαμε για συστηματα υποστηριξης ζωντανων οργανισμων, αμα χαλασει το φιλτρο, το ανταλλακτικο το χρειαζεσαι σε μερικες ωρες...
Οτιδηποτε αλλο απλα ΔΕΝ.

Αυτο δεν σημαινει οτι το καταστημα δεν εχει να προσφερει, Αμεση παραδοση, εγκατασταση, "ζαλισμα" με απορειες, καφέ, τη δυνατοτητα να το πιασεις στα χερια σου ΠΡΩΤΟΥ το αγορασεις, να περιεργαστεις διαφορα αλλα προιόντα, αλλα και τα ζωντανα ψαρια και φυτα, κλπ

Ολα ομως εχουν ενα κοστος. Κρινεις και αποφασιζεις.

ΥΓ. Οταν ξερεις ΑΚΡΙΒΩΣ τι θες να αγορασεις, ενα καταστημα "χανει" στα σημεια, ασε που για το συγκεκριμενο φιλτρο που μιλαμε ειναι πολυ πιθανον να σου πουν οτι πρεπει να το παραγγειλεις.

WILD_RIDER
27-11-07, 07:42
netblus

Αφου σε καλημερισω θα προσπαθησω να σου απαντησω σε ολα τα θεματα.
1) Έχω ακουσει οτι εχει χασει κοσμος χρηματα και αν το σκεφτεις ειναι λογικο γιατι τι ειναι τα e-shops? ενα γραφειο με ενα pc που δεχεται παραγγελιες και τις διεκπαιρεωνει εναντι καποιου κερδους. Και που να δεις χαρα οι hackers που εχουν και κατι ωραια προγραμματακια γιαυτες τις περιπτωσεις κι αν δεν σου κλεψουν τον αριθμο της πιστωτικης οταν τον στελνεις ..... τον κλεβουν εκ των υστερων μεσω των cookies που εχεις στο PC σου. Εχουν συμβει και αυτα ...........
2) Μεγαλυτερος κινδυνος αν δωσεις την καρτα σου σε βενζιναδικο ή s/m δεν νομιζω γιατι χρησιμοποιουνται τα τραπεζικα μηχανηματα.
3) Κανεις δεν ειπε οτι σε μια ομαδικη παραγγελια αγοραζουν ολοι τα ιδια!
4) Οσον αφορα την εγγύηση οντως την παρεχει ο κατασκευαστης αλλα μεσω του αντιπροσωπου ο οποιος το καλυπτει και στην συνεχεια κανει claim στον κατασκευαστη. Κι εδω μπαινουν παραγοντες οπως συμφωνια μεταξυ αντιπροσωπου και κατασκευαστη (πχ υψηλοτερες τιμες + claims vs χαμηλοτερες τιμες χωρις claims). Άφθονα παραδειγματα αθετησης Συμβατικων Υποχρεωσεων Εγγυησης ........ και σου λεω οτι αν προκειται να αθετηθει μια φορα η Εγγυηση οντας αγορασμενο απο Ελλαδα τοτε αν αγορασθει απο Ευρωπη και ζητηθει εγγυηση στην Ελλαδα τοτε θα αθετηθει 10 φορες! Στην αγορα κινουμαστε .... και βλεπουμε τι γινεται και μαλιστα εχω δουλεψει σε αντιπροσωπειες και τα γνωριζω εκ των εσω! Αυτη την στιγμη που συζηταμε εχω 6-7 παραδειγματα αθετησης Συμβατικων Υποχρεωσεων Εγγυησης και ποσα αλλα εχω δει στο παρελθον και στην ελλαδα και το εξωτερικο (πχ Γερμανια, Ιταλια, Αγγλια, Σουηδια, κλπ) και σε διαφορετικους κλαδους δραστηριοτητας (αυτοματους πωλητες, ηλεκτρικες συσκευες, φορτηγα αυτοκινητα, κλπ) ........
5) Οσο για το υστερογραφο της παραγγελιας του φιλτρου σε πληροφορω οτι ειναι διαθεσιμο και δεν χρειαζεται να το παραγγειλεις. Ετσι εκανα εγω και πηρα το πρωτο μου Eheim Pro 3.

Τελος θα ηθελα να σου πω αυτο που ειχε πει ενας σοφος (δεν θυμαμαι τ' ονομα του) "μπορει να μη συμφωνω μαζι σου σε καποια πραγματα αλλα σεβομαι το δικαιωμα σου να υποστηριζεις αυτο που πιστευεις".

Φιλικα και χωρις καμμια διαθεση παρεξηγησης.

ΥΓ. Προσεχετε παιδια γιατι αρκετες φορες οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος. Ειναι καλο να εχετε επαφη με τον αντιπροσωπο (οχι το καταστημα) στην Ελλαδα γιατι αν χαλασει κατι και αρνηθει την εγγυηση ...... πατε και του κανετε την εταιρεια ανω κατω και κανετε την δουλεια σας.

netblues
27-11-07, 08:10
netblus

Αφου σε καλημερισω θα προσπαθησω να σου απαντησω σε ολα τα θεματα.
1) Έχω ακουσει οτι εχει χασει κοσμος χρηματα και αν το σκεφτεις ειναι λογικο γιατι τι ειναι τα e-shops? ενα γραφειο με ενα pc που δεχεται παραγγελιες και τις διεκπαιρεωνει εναντι καποιου κερδους. Και που να δεις χαρα οι hackers που εχουν και κατι ωραια προγραμματακια γιαυτες τις περιπτωσεις κι αν δεν σου κλεψουν τον αριθμο της πιστωτικης οταν τον στελνεις ..... τον κλεβουν εκ των υστερων μεσω των cookies που εχεις στο PC σου. Εχουν συμβει και αυτα ...........

Οχι.. Δεν σου κλεβουν τον αριθμο της καρτας μεσω cookies. Κατανοω τον φοβο του αγνωστου, (και την καλλιεργεια του απο της δαφημισεις τραπεζων για prepaid cards) αλλα η πραγματικότητα ειναι λιγακι διαφορετική. 100% εξασφαλιση δεν υπαρχει ποτε και πουθενα, ομως
Ολα εξαρτωνται απο το που ψωνιζεις, και τι στοιχειωδη μετρα περνεις.
(οι κλοπες απο atm οπου δεν υπαρχουν online hackers ειναι πολυ μεγαλυτερο προβλημα. Και μη μου πεις οτι δεν χρησιμοποιεις ΑΤΜ...)

2) Μεγαλυτερος κινδυνος αν δωσεις την καρτα σου σε βενζιναδικο ή s/m δεν νομιζω γιατι χρησιμοποιουνται τα τραπεζικα μηχανηματα.
Εδω ισχυει η παροιμια με τα καραβια και τις βαρκουλες.
Δυστυχως ακριβως αυτά τα συστηματα στην ελλαδα ειναι ΤΕΛΕΙΩΣ ανασφαλή. (και το εχουν παρει χαμπαρι διαφοροι τελευταιως...)
Ο αριθμος της καρτας σου ειναι τυπωμενος στο χαρτακι που κραταει στο σακκουλακι η ταμιας μαζι με την υπογραφη σου, και επιπλεον, εκτος απο το μηχανακι της τραπεζας, την καρτα σου την εχει περασει ΚΑΙ απο την ταμειακή, (εχωντας κρατησει ολο το λεγομενο track2).
Και να μην μιλησω για περιπτωσεις οπου δινεις την καρτα σου και στην επιστρεφουν σε λιγο ΧΩΡΙΣ να τη βλεπεις.
Υπαρχουν φορητα μηχανακια τσεπης, οπου μπορεις να περασεις μια καρτα, να την φυλαξει σε μνημη και μετα με την ησυχια σου να φτιαξεις ενα ακριβες αντιγραφο. Λιγοτερο απο 5 δευτερολεπτα. (ευκολα και φτηνα)
Αμα εχουν και την υπογραφη απο την αποδειξη ? ΤΕΛΕΙΑ.
Αυτα δεν γινονται online παντως.
Και να θυμασαι οτι σε ολες τις online αγορες οπου δεν υπαρχει αποδεδειγμενα η φυσικη σου παρουσια, μπορεις παντα να αρνηθεις τη συναλλαγη. Αν καποιος αντιγραψει την καρτα σου και βγει για ψωνια σε μαγαζια που δεν ζητανε ταυτοτητα... Κονομισες κανονικοτατα.

3) Κανεις δεν ειπε οτι σε μια ομαδικη παραγγελια αγοραζουν ολοι τα ιδια!
Εγγραψες <Ομαδικη παραγγελια για Eheim Pro 3 με το μεγαλο κανιστρο δεν βλεπω να διοργανωνεται αλλα ισως να ειναι η μοναδικη λυση. >
Μαλλον κατι αλλο ηθελες να πεις?
(Οπως και να χει.. συννενοηθηκαμε νομιζω.. ;) )

4) Οσον αφορα την εγγύηση οντως την παρεχει ο κατασκευαστης αλλα μεσω του αντιπροσωπου ο οποιος το καλυπτει και στην συνεχεια κανει claim στον κατασκευαστη. Κι εδω μπαινουν παραγοντες οπως συμφωνια μεταξυ αντιπροσωπου και κατασκευαστη (πχ υψηλοτερες τιμες + claims vs χαμηλοτερες τιμες χωρις claims). Άφθονα παραδειγματα αθετησης Συμβατικων Υποχρεωσεων Εγγυησης ........ και σου λεω οτι αν προκειται να αθετηθει μια φορα η Εγγυηση οντας αγορασμενο απο Ελλαδα τοτε αν αγορασθει απο Ευρωπη και ζητηθει εγγυηση στην Ελλαδα τοτε θα αθετηθει 10 φορες! Στην αγορα κινουμαστε .... και βλεπουμε τι γινεται και μαλιστα εχω δουλεψει σε αντιπροσωπειες και τα γνωριζω εκ των εσω! Αυτη την στιγμη που συζηταμε εχω 6-7 παραδειγματα αθετησης Συμβατικων Υποχρεωσεων Εγγυησης και ποσα αλλα εχω δει στο παρελθον και στην ελλαδα και το εξωτερικο (πχ Γερμανια, Ιταλια, Αγγλια, Σουηδια, κλπ) και σε διαφορετικους κλαδους δραστηριοτητας (αυτοματους πωλητες, ηλεκτρικες συσκευες, φορτηγα αυτοκινητα, κλπ) ........
Δεν διαφωνω οτι ειναι ετσι. Λεω απλα οτι για πραγματα οπου το service περιοριζεται σε μερικα ανταλλακτικα, ειναι απλα τα πραγματα. Παντως οσες φορες χρειαστηκε, τα eshops σταθηκαν στο υψος τους

5) Οσο για το υστερογραφο της παραγγελιας του φιλτρου σε πληροφορω οτι ειναι διαθεσιμο και δεν χρειαζεται να το παραγγειλεις. Ετσι εκανα εγω και πηρα το πρωτο μου Eheim Pro 3.
Σιγουρα δεν ειναι σε ολα τα μαγαζια.. Σπανιως στοκαρουν μεγαλα φιλτρα. Χαιρομαι φυσικα που υπαρχουν εξαιρεσεις

Τελος θα ηθελα να σου πω αυτο που ειχε πει ενας σοφος (δεν θυμαμαι τ' ονομα του) "μπορει να μη συμφωνω μαζι σου σε καποια πραγματα αλλα σεβομαι το δικαιωμα σου να υποστηριζεις αυτο που πιστευεις".

Φιλικα και χωρις καμμια διαθεση παρεξηγησης.
παρεξηγησης? γιατι παρεξηγησης? Εδω κουβεντα κανουμε...

ΥΓ. Προσεχετε παιδια γιατι αρκετες φορες οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος. Ειναι καλο να εχετε επαφη με τον αντιπροσωπο (οχι το καταστημα) στην Ελλαδα γιατι αν χαλασει κατι και αρνηθει την εγγυηση ...... πατε και του κανετε την εταιρεια ανω κατω και κανετε την δουλεια σας.Αυτη η τελυταια μεθοδος ακουγεται πρωτοτυπη. Μπορω να σε συμβουλευτω για τις λεπτομερειες αμα χρειαστε εε?

WILD_RIDER
27-11-07, 08:53
Οχι.. Δεν σου κλεβουν τον αριθμο της καρτας μεσω cookies. Κατανοω τον φοβο του αγνωστου, (και την καλλιεργεια του απο της δαφημισεις τραπεζων για prepaid cards) αλλα η πραγματικότητα ειναι λιγακι διαφορετική. Θα σε παρακαλουσα να επιτρεψεις και σε καποιους αλλους να γνωριζουν καποια πραγματα. Οχι και "φοβος του αγνωστου" ρε φιλε. too much και σταματω εδω ... με αγαπη παντα.

Εδω ισχυει η παροιμια με τα καραβια και τις βαρκουλες.
Δυστυχως ακριβως αυτά τα συστηματα στην ελλαδα ειναι ΤΕΛΕΙΩΣ ανασφαλή. (και το εχουν παρει χαμπαρι διαφοροι τελευταιως...)
Ο αριθμος της καρτας σου ειναι τυπωμενος στο χαρτακι που κραταει στο σακκουλακι η ταμιας μαζι με την υπογραφη σου, και επιπλεον, εκτος απο το μηχανακι της τραπεζας, την καρτα σου την εχει περασει ΚΑΙ απο την ταμειακή, (εχωντας κρατησει ολο το λεγομενο track2). Σωστα το εθεσες οτι χρειαζεται και η υπογραφη στο χαρτακι. Εκτος του γεγονοτος οτι τα τραπεζικα συστηματα εχουν την καλυτερη προστασια χρειαζεται και το υπογεγραμμενο χαρτακι το οποιο δεν μπορει να εχει ο οποιοσδηποτε που σημαινει οτι συμφωνουμε.

Και να θυμασαι οτι σε ολες τις online αγορες οπου δεν υπαρχει αποδεδειγμενα η φυσικη σου παρουσια, μπορεις παντα να αρνηθεις τη συναλλαγη. Αυτο ειναι το μοναδικο θετικο στην ολη υποθεση που λεγεται e-shops.

Εγγραψες <Ομαδικη παραγγελια για Eheim Pro 3 με το μεγαλο κανιστρο δεν βλεπω να διοργανωνεται αλλα ισως να ειναι η μοναδικη λυση. >Μαλλον κατι αλλο ηθελες να πεις? (Οπως και να χει.. συννενοηθηκαμε νομιζω.. ;) ) Οντως και τοτε εννοουσα την ομαδικης για ευρεση καλυτερης τιμης. Υπαρχουν ομως και οι περιπτωσεις που αγοραζονται διαφορετικα πραγματα. Το ενα ομως δεν αποκλειει το αλλο και δεν μπορω να καταλαβω πως το εξελαβες.

Δεν διαφωνω οτι ειναι ετσι. Λεω απλα οτι για πραγματα οπου το service περιοριζεται σε μερικα ανταλλακτικα, ειναι απλα τα πραγματα. Παντως οσες φορες χρειαστηκε, τα eshops σταθηκαν στο υψος τους. Χαιρομαι που συμφωνουμε και καπου. Να υποθεσω οτι τα e-shops ειναι για πιο πολυ για αναλωσιμα λογω εγγυησεων και οι αντιπροσωπειες για τα μηχανηματα? Λογικο ειναι νομιζω......

Σιγουρα δεν ειναι σε ολα τα μαγαζια.. Σπανιως στοκαρουν μεγαλα φιλτρα. Χαιρομαι φυσικα που υπαρχουν εξαιρεσεις. /quote] Σου επαναλαμβανω και το ειχα γραψει οτι δεν αναφερομουν σε καταστημα αλλα σε αντιπροσωπεια. Οριστε .... "ΥΓ. Προσεχετε παιδια γιατι αρκετες φορες οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος. Ειναι καλο να εχετε επαφη με τον αντιπροσωπο (οχι το καταστημα) στην Ελλαδα γιατι αν χαλασει κατι και αρνηθει την εγγυηση ...... πατε και του κανετε την εταιρεια ανω κατω και κανετε την δουλεια σας."

[quote=netblues;217188]παρεξηγησης? γιατι παρεξηγησης? Εδω κουβεντα κανουμε... Αυτη η τελυταια μεθοδος ακουγεται πρωτοτυπη. Μπορω να σε συμβουλευτω για τις λεπτομερειες αμα χρειαστε εε? Καπως ετσι δημιουργουνται οι παρεξηγησεις γιαυτο και δεν το συνεχιζω .......

jimfytakis
27-11-07, 22:16
Γενικα υπαρχει μια e φοβια στην Ελλαδα.Οπως και να εχει τα Γερμανικα on line μαγαζια τυπου aquaristik να μη τα φοβασαι.Ο γερμανος καιγεται και για τη φημη του και σχεδον παντα ειναι τυπικοτατος

WILD_RIDER
27-11-07, 22:37
Όντως φιλε ο Γερμανος επειδη εχει αφομοιωσει την πειθαρχια μεσα του ενδιαφερεται αλλα απο την αλλη πλευρα υπαρχουν και πολυ γνωστα γερμανικα sites που την κανουν ... αβαβα (εχω ηδη δωσει παραδειγμα)!

Για να ειμαι ειλικρινης ομως για το aquaristik δεν εχω ακουσει κατι ασχημο ..... και θα το δοκιμασω σε καποια φαση.

Νομιζω ομως οτι με καλο - εως σκληρο παζαρι (ωστε να περιορισει λιγο την ταση του για υπερκερδη) ο Ελληνας μπορει να πιασει τις ευρωπαϊκες τιμες ....... για παραδειγμα εκλεισα σημερα το ενυδρειο μηκους 1,80 με 12αρι τζαμι (οπως και οι αλλοι) και τρεις κοντρες σε τιμη πολυ καλυτερη που πουλανε μικροτερα ενυδρεια σε τετοια sites!!! Και το επιπλεον οφελος (εκτος απο την τιμη) ειναι και η εγγυηση της αντιπροσωπειας που την εχεις διπλα σου και αν σου συμβει κατι στραβο τους εχεις διπλα σου!

Καλο ειναι λοιπον στην ερευνα αγορας που κανουμε να εχουμε ανοιχτους οριζοντες και να συνυπολογιζουμε ολες τις παραμετρους....
και μερικες φορες η λυση ειναι διπλα μας .... αρκει να ψαξουμε καλα .....

jimfytakis
28-11-07, 00:05
καλα για ενυδρειο θα ταν δολοφονικο να παρεις απεξω δεν το συζυταω.Επισης καποια καλα καταστηματα κατα περιοδους βαλαν προσφορες σε επωνυμα φιλτρα και η τιμη ειχε διαφορα 10ευρω απο εξω.Αν υπολογισεις ομως τα ταχυδρομικα και την αναμονη η τιμη εξισωνεται!
Επειδη βγηκαμε εκτος τωρα....Αν εχεις καμια καθαρη λεκανη με καμια 30αρια 40αρια ποντους διαμετρο βαλε εκει το πλεκο.Πιασε πρωτα τα οσκαρ γιατι με το πλεκο θα παιδευτεις.Τα οσκαρακια σακουλιτσα και τα γνωστα.Αν φροντισεις εκ των πρωτερων να βαλεις ριζες,φυτα(τυπου crinum,valisneria,anubia sp) κλεισεις λαμπες και φτιαξεις ιδιες συνθηκες τοτε δεν θα στρεσαριστουν.Και χωρις να το συστηνω πραγματικα ακομη και προσαρμογη να μην εκανες τα οσκαρακια κολοτουμπες θα εκαναν αν τα εριχνες στο 600αρι.Στο καινουριο μη βαλεις χοντρο χαλικι,βαλε οσο πιο ψιλο μπορεις(θα ελεγα οχι αμμο για να κανεις και ευκολα σκουπα βυθου) να χαρει περισσοτερο και ο πλεκο!Τωρα στα δυσκολα,ο πλεκο.Πιστευω η αποχη λογο μεγεθους πτερυγιων κτλ θα δυσκολευψει τη κατασταση.Αν εβαζες μισογεματη και στα πλαγια τη λεκανη και τον αναγκαζες με το χερι απαλα να μπει μεσα θα ταν καλυτερα πιστευω.Αν παρεις και το 7ο τευχος του περιοδικου ΕΝυδρειο στη σελιδα 9 εχει ενα αρθρο για κατασκευη σπηλιας για πλεκο.Θα το εκτιμουσε σιγουρα ο δικος σου....Αυτα τα ολιγα!

WILD_RIDER
28-11-07, 06:37
καλημερα φιλε γειτονα jimfytakis

Έχεις απολυτο δικιο και μάλιστα έχω σκεφτει αυριο να του πω να δεσμευτει εγγραφως στην εγγυηση για την παροχη ανταλλακτικων. Στο παλιο μου ενυδρειο στην 5ετια χρειαστηκα αλλο καπακι και το αγορασα απο τον Μ&Α. Έτσι κι εδω θα πρεπει να εγγυηθουν την παροχη ανταλλακτικων ώστε να μπορω να βρω καπακι ή ανακλαστηρες τζαμιων (επι αντιτιμου παντα). Συμφωνουμε απολυτα με οσα εγραψες και μάλιστα επειδη εισαι γειτονας οποτε θελεις κανονιζουμε να ερθεις να το δεις.
Για τα Oscarακια συμφωνουμε οτι οταν φτασουν στο 600λιτρο τοτε θα γουσταρουν αλλα το θεμα ειναι η διαδικασια μεταβασης που θα τα τρομαξει πολυ. Απ' οτι εχω διαβασει για τα Oscar ομως (χωρις να ειμαι σιγουρος) δεν γουσταρουν φυτα και πανε και τα ξεριζωνουν αλλα θα το δω το θεμα φυτα.
Για τον PLeco έχω λεκανη αλλα δεν εχω μεγαλη αποχη. Καπου ειχα διαβασει ομως οτι για ολα τα ψαρια το θεμα αποχη ειναι παροχημενο και υπαρχει μια ειδικη .... ας το πουμε "γυαλινη φακα" οπου βαζεις τροφη και μπαινουν μεσα και τα πιανεις πολυ κυριλε χωρις καθολου στρες. Προσπαθω (εχω φαγωθει για την ακριβεια) να ξαναβρω το αρθρο της κατασκευης της "γυαλινης φακας" μηπως και παω σε κανα τζαμα και του το δειξω να μου το φτιαξει και τα πιασω ολα ανωδυνα. Η υποθεση αυτη εχει πολυ ενδιαφερον. Οσο για το θεμα της σπηλιας για Pleco το εχω δει το αρθρο και θα την φτιαξω με επιπεδους (οσο γινεται) βραχους.

Επισης βρηκα και καποιες ωραιες οδηγιες εδω για τα περι μεταφορων ψαριων http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/move_fish_greek.html

Τελος, επειδη επισκεφτηκα διαφορα sites που δινουν το φιλτρο Eheim Pro 3 για ενυδρεια εως 1.200λιτρα μελεταω αντι για δευτερο φιλτρο να βαλω μια λαμπα UV οπως την λεει εδω http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/UV.htm κι εδω http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/uv_greek.html ωστε να πιανω οτι δεν πιανει το φιλτρο να ησυχασω.

Για τα Oscarακια συμφωνουμε οτι οταν φτασουν στο 600λιτρο τοτε θα γουσταρουν αλλα το θεμα ειναι η διαδικασια μεταβασης που θα τα τρομαξει πολυ. Απ' οτι εχω διαβασει για τα Oscar ομως (χωρις να ειμαι σιγουρος) δεν γουσταρουν φυτα και πανε και τα ξεριζωνουν αλλα θα το δω το θεμα φυτα.
Για τον PLeco έχω λεκανη αλλα δεν εχω μεγαλη αποχη. Καπου ειχα διαβασει ομως οτι για ολα τα ψαρια το θεμα αποχη ειναι παροχημενο και υπαρχει μια ειδικη .... ας το πουμε "γυαλινη φακα" οπου βαζεις τροφη και μπαινουν μεσα και τα πιανεις πολυ κυριλε χωρις καθολου στρες. Προσπαθω (εχω φαγωθει για την ακριβεια) να ξαναβρω το αρθρο της κατασκευης της "γυαλινης φακας" μηπως και παω σε κανα τζαμα και του το δειξω να μου το φτιαξει και τα πιασω ολα ανωδυνα. Η υποθεση αυτη εχει πολυ ενδιαφερον.

Επιτελους βρηκα το αρθρο για την Ψαροπαγιδα φιλε. Δεν ειναι τελειο?
http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=7138&pid=52758&st=0&#entry52758

Χαμπαρι δεν θα παρουν τα Oscarακια με αυτο το κόλπο του Ν. Ψάλτη και οσο για τον Pleco που ειναι μεγαλος ..... θα την φτιαξω μεγαλυτερη και βλεπουμε .....

andreas K
28-11-07, 15:56
Υπαρχει και ετοιμη στα 30 ευρω (Ελλαδα).Εγω χρησιμοποιω αυτα τα φθηνα πλαστικα ενυδρειακια με ανοιγομενο καπακι,με αριστα αποτελεσματα.Μπορεις ακομα να χρησιμοποιησεις το κολπο με το πλαστικο μπουκαλι αναψυκτικου.

WILD_RIDER
07-12-07, 09:19
Φίλε Ανδρεα

Μπορεις σε παρακαλω να μου πεις που μπορω να βρω την Ψαροπαγιδα με τα 30ευρω?

Πλαστικο ενυδρειακι με ανοιγομενο καπακι μου προτεινε και ο Καρχαριας. Ειναι οντως πολυ καλη λυση.

andreas K
07-12-07, 14:51
Ψαροπαγιδα στο Water Inn.To ενυδρειακι δουλευει περιφημα,υπαρχει σε πολλα μεγεθη και τις ...''ελευθερες ωρες'' του μπορει να φιλοξενει...και το μονομαχο σου!!!

WILD_RIDER
07-12-07, 19:32
andreas K

Thanks φιλε με βοηθησες πολυ. Πηρα τηλεφωνο στο Water Inn δεν εχουν τωρα αλλα την ερχομενη εβδομαδα που θα φερουν θα παω να παρω μια.

Πολυ καλη λυση