PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για Cynotilapia


Andreas301
22-11-07, 13:14
Αγαπητοί Αφρικάνερς
Υπάρχει περίπτωση το κυρίαρχο αρσενικό cynotilapia να φλερτάρει (με το γνωστό χορό - τρέμουλο) ένα υποδεέστερο αρσενικό το οποίο απλά δεν δείχνει τα χρώματά του ? Δηλαδή έχετε ξαναδεί αρσενικό να περνάει για θηλυκό ένα υποδεέστερο αρσενικό??

Το ρωτάω αυτό γιατί θεωρούσα μέχρι τώρα ότι προφανώς μεταξύ τους τα ψάρια αντιλαμβάνονται τα φύλα όχι φυσικά (μόνο) με βάση τα χρώματα. Όμως αυτό το θηλυκό (ή αρσενικό) με έχει μπερδέψει λιγάκι. Ενώ συχνότερα έχει την γκριζωπή εμφάνιση χρώματος, με αποτέλεσμα ο αρσενικός να το φλερτάρει ασταμάτητα, από τη μια δεν ανταποκρίνεται (ίσως δεν είναι έτοιμο ακόμα βέβαια) αλλά από την άλλη άμα του δοθεί η ευκαιρία πετάει και σχετικές γραμμώσεις, όχι τόσο έντονες βέβαια όσο του κυρίαρχου. Άμα του δοθεί η ευκαιρία όμως μπορεί να τσακωθεί και με ένα άλλο όμοιο που κυκλοφορεί οπότε βγάζουν πάλι γραμμώσεις πιο έντονες ποτέ βέβαια όπως αυτές του κυρίαρχου (αυτό μπορεί να βέβαια είναι καυγάς μεταξύ των δεσποινίδων ?).

Αυτό, το έχω παρατηρήσει μόνο σε cynotilapia afra μέχρι τώρα.

andreas K
22-11-07, 17:21
Αν δεν ειναι θηλυκο,αποτελει επιδειξη κυριαρχικοτητας προς το υποτελες αρσενικο.

Andreas301
22-11-07, 18:07
Ευχαριστώ Ανδρέα για την απάντηση
Μου προκάλεσε εντύπωση μια και μόνο σε αυτά τα ψάρια το έχω δει να συμβαίνει (ίσως σύμπτωση)

mmbuna
22-11-07, 21:15
Δηλαδή έχετε ξαναδεί αρσενικό να περνάει για θηλυκό ένα υποδεέστερο αρσενικό??
.

Γίνετε κάθε μέρα, με σχεδόν όλα τα mbuna.

Τα αδύναμα αρσενικά 'βάζουν μυαλό' μετά από τις πρώτες ημέρες καρπαζιών zw από το κυρίαρχο αρσενικό, και το παίζουν θυληκά μέχρι να 'αναρώσουν' και ξαναπροσπαθούν για την κυρίαρχη θέση αρσενικού. Συνήθως όταν ένα αρσενικό υποταχθεί έτσι, πολύ δύσκολα αλλάζει η ιεραρχεία πάλι, εκτός και αν βγάλεις τον κυρίαρχο εκτός ενυδρείου για κανα 2-3 ημέρες...

Andreas301
22-11-07, 22:52
εκτός και αν βγάλεις τον κυρίαρχο εκτός ενυδρείου για κανα 2-3 ημέρες...

Αυτό προσπαθώ να κάνω Γιάννη ώστε να δω τι θα παίξει ως προς την ιεραρχία (και τελικά ίσως φανεί και ποιο είναι το φύλο) μετά την "αποπομπή" του κυρίαρχου.

in the pond
24-11-07, 17:26
Αντρέα, στο αφρικανοενυδρείο μου, έτυχε να έχω και 3 Ps. Acei, τα οποία αγόρασα πολύ μικρά χωρίς να μπορέσω να ξεχωρίσω τα φύλα. Τώρα είναι και τα δυο παλλικαράκια και βεβαίως έχουν κιόλας σειρά κυριαρχίας αναμεταξύ τους.

Δεν υπάρχει θηλυκό του είδους στο ενυδρείο, έτσι προς το παρόν κινούνται σαν ομάδα και πολύ συχνά παρακολουθώ συμπεριφορές όπως αυτές που αναφέρεις στο αρχικό σου ποστ. Συμβαίνει πάντως με τις αφρικάνες αυτό.

Andros
24-11-07, 18:21
Αντρέα, στο αφρικανοενυδρείο μου, έτυχε να έχω και 3 Ps. Acei, τα οποία αγόρασα πολύ μικρά χωρίς να μπορέσω να ξεχωρίσω τα φύλα. Τώρα είναι και τα δυο παλλικαράκια και βεβαίως έχουν κιόλας σειρά κυριαρχίας αναμεταξύ τους.

Δεν υπάρχει θηλυκό του είδους στο ενυδρείο, έτσι προς το παρόν κινούνται σαν ομάδα και πολύ συχνά παρακολουθώ συμπεριφορές όπως αυτές που αναφέρεις στο αρχικό σου ποστ. Συμβαίνει πάντως με τις αφρικάνες αυτό.

Αν συμβαινει λεει??? Απο τα 5 iodotropheus sprengerae που εχω τα 2 ειναι αρσενικα. Το τι τρεμουλο και το τι ξυλο πεφτει αναμεταξυ τους δεν περιγραφεται! Τωρα τελευταια εχει πιασει το καθενα τη γειτονια του και εχουν ηρεμισει λιγο αλλα οι κοντρες δεν εχουν σταματησει και δεν θα σταματησουν..... με τα 3 θηλυκα στη μεση:grin:

Andreas301
25-11-07, 01:22
Παίδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την επιβεβαίωση.
Στα δικά μου iodotropheus και labido δεν είχα τέτοιες περιπτώσεις ίσως επειδή ξεχωρισαν από την αρχή οι ομαδούλες. Ενώ στις cynotilapies τρέμουλο αλλά και κυκλικός χορός μεταξύ αρσενικών συμβαίνει συνέχεια. Τελικά μου φαίνεται ότι και τα έξι είναι αρσενικά (ατυχία:(). Δεν πειράζει γιατί άρχισα να χαρίζω ήδη και θα κρατήσω δύο από αυτά μεχρι να βρω καινούργια ομάδα να ξαναδοκιμάσω. Τα cynotilapia είναι από τις αγαπημένες μου φυλές αλλά δεν καταφέρνω να φτιάξω χαρεμάκι.