PDA

Επιστροφή στο Forum : Τελικα ΔΕΝ κρατήθηκα...


jcalvs
07-11-07, 22:59
Έχω δώσει πολλές υποσχέσεις ότι ΔΕΝ θα ασχοληθώ με τίποτα άλλο απο το υπάρχον ενυδρείο μου (180 λτ φυτεμένο με Δίσκους). Αλλά..........

για να έχω κατι να με τρώει , έφτιαξα ένα μικρούλι 30 λτ με 5 κιλά ζωντανου βράχου , ζωντα΄νό αραγωνίτη , με μοναδικούς κατοίκους μία γαριδούλα , δύο σαλιγκάρια και ένα ερημιτάκο. Για φίλτρο χρησιμοποίησα ένα JBL 20 που προσέφερε ικανοποιητική κυκλοφορία. Αλλα.... ΔΕΝ κρατήθηκα :grin: :-D και το προηγούμενο Σάββατο απέκτησα ένα Juwel LIDO 120 λτ

Αυτή τη στιγμή έχω βάλαι μέσα τρείς σακούλες ζωντανού αραγωνίτη και μία νεκρό, και περίπου 12 κιλά ζωντανού βράχου. Το πάχος του αραγωνίτη κυμαίνεται απο 7 εκ εμπρός μέχρι 11-12 εκ πίσω. Το φίλτρο το μετέφερα αυτούσιο απο το μικρό και λειτουργεί παράλληλα με το εσωτερικό φίλτρο του ενυδρείου.

Το επόμενο Σάββατο αγοράζω skimmer και 2 κυκλοφορητές και πάω για αλλαγή των λαμπών.

Όποιος έχει προτάσεις για εξοπλισμό και σχέδιο για τη συνέχεια , δεκταί πα΄σης φύσεως παρατηρήσεις.

... και μία ερώτηση , το μικρό 30lt το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε αχρηστία , μπρορεί να λειτουργήσει ως sump ? (όχι τιποτα άλλο αλλά όλο και κάτι θα το κάνω)

Tricky
07-11-07, 23:23
Καλα εκανες και δεν κρατηθηκες ...:D:D

Μια χαρα ενυδρειακι ειναι το lido ....το σκεφτηκα και εγω προσφατα αλλα τελικα πηρα ενα μικροτερο κυβο ακομα ;)

Τι θα το κανεις ? mini reef φανταζομαι ....
Η αμμος εχει καλο παχος και θα εχεις καποια ικανοποιητικη απονιτροποιηση ...φυσικα , μην βαλεις βιολογικα υλικα (ειδικα σφουγγαρια) εφοσον θες mini reef.
Full ανθρακα/αντιφωσφωρο τωρα που ειναι αρχη .

Φωτα :
1) Προσθετεις ακομα 2 χ 24 βατ Τ5 (δεν ξερω αν παιρνει μεγαλυτερες Τ5 , δεν νομιζω)
2) Προσθετεις PC λαμπες 2 χ 36 βατ
3) Πουλας το φωτιστικο του lido και βαζεις μια HQI 150 watt που θα ''ξυριζει'' :D:D

Φυσικα , ολα εξαρτωνται απο το τι ενυδρειο θες ...για mini reef υψηλων απαιτησεων εγω θα ελεγα μονο HQI . Αν θες απλο fish only τοτε εισαι οκ με τα φωτα που εχεις τωρα.

Το 30 λιτρο ισως να μπορει να γινει ενα refugium βαρυτητας εφοσον μπορει να τοποθετηθει ψηλοτερα απο το lido ...αλλιως , το τρυπημα του lido τανκ ειναι ρισκο και η εξωτερικη υπερχειλιση μανουρα.

Καλη συνεχεια;)

accnt
07-11-07, 23:24
Έτσι είναι αυτά τα πράγματα… άλλοι το σκέφτονται μήνες και άλλοι ώρες…
Το θέμα όμως είναι από δω και πέρα να πας το ενυδρείο σου βήμα βήμα με υπομονή…

Θα κάνεις reef ή fish only?
Το μικρό για να γίνει sump θα πρέπει να υπάρχει τρόπος το νερό να εγκαταλείπει το κυρίως ενυδρείο. Χωρίς τρύπες σε αναμονή είναι πολύ δύσκολο και εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τις υπερχειλίσεις τύπου U. Άρα μάλλον δεν γίνεται.
Τώρα από skimmer θα πάρεις μάλλον κάποιον κρεμαστό. Καλύτερα κάποιο μοντέλο για περισσότερα από τα λίτρα σου.
Κυκλοφορητές υπάρχουν οι nano της Tunze και οι koralia της Hydor. Μικρές δυνατές και οικονομικές.
Από φώτα καλύτερα σε Τ5.
Χρήση αντιφωσφόρου από την αρχή.
Θα πρότεινα να αναλάβει 100% ο βράχος σου και η άμμος σου, την βιολογία του ενυδρείου και να κάνεις το φιλτράκι σου χημικό.
Μην βάλεις τίποτα μέσα για καμιά 20 αριά μέρες…. Άστο να στρώσει λίγο…
Να μετράς για τυχόν Αμμωνία, ΝΟ2, ΝΟ3.

jcalvs
08-11-07, 12:17
Ευχαριστώ για τις συμβουλές ,

Δεν έχω αποφασίσει τι ακριβώς θα το κάνω , η ιδέα του mini reef είναι όντως συναρπαστική, λέω όμως για το πρώτο τρίμηνο/ τετράμηνο να μην κάνω κίνηση δεσμευτική (είτε με ψάρια ή με κοράλια) , να αφήσω ότι υπάρχει στο βράχο να μεγαλώσει και βλέπουμε.

Πρώτη προτεραιότητα να μπεί ο σωστός εξοπλισμός .

Tricky
08-11-07, 12:51
...λέω όμως για το πρώτο τρίμηνο/ τετράμηνο να μην κάνω κίνηση δεσμευτική (είτε με ψάρια ή με κοράλια) , να αφήσω ότι υπάρχει στο βράχο να μεγαλώσει και βλέπουμε.

Καλη φαση ...συμφωνω μαζι σου...ισως οχι και τετραμηνο αλλα ενα διμηνο θα ηταν super.

Σε αυτη τη περιπτωση , δεν χρειαζεται να αλλαξεις πολλα πραγματα.Θα αντικαταστησεις τις λαμπες που εχει τωρα το Lido (εφοσον εχει κιτρινες πανω) και θα κρατας χαμηλη φωτοπεριοδο.Προτεινω ταισμα του τανκ με τροφη σαν το Salifert coral food που ,αν μη τι αλλο, μπουσταρει τους πληθυσμους ολων των filter feeders που κουβαλαει ο βραχος (κοπηποδα, feather dusters κλπ).

Βιολογια ειπαμε μονο απο βραχο / χημικο φιλτραρισμα εντατικο.
Για σκιμερ τι λες ? τι budget υπαρχει ?

Lsourtzo
08-11-07, 14:58
καλός ήρθες ...
το ίδιο ενυδρείο έχω και εγώ ...'άμα θες να πάρει ιδέες για τις λάμπες .. και γενικά για το καπάκι ρίξε μία ματιά εδώ ...

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=16233
στην δεύτερη σελίδα υπάρχει φωτογραφικό υλικό για το καπάκι ...

καλή συνέχεια .. και υπομονή ...

ps. επειδή οι μόντες στο καπάκι δεν είναι και το ποιο εύκολο πράγμα ...
ότι είναι να κάνεις .. κάντο από την αρχή ... γιατί μετά με το ενυδρείο να δουλεύει ... θα υπάρχουν περιορισμοί ...
ένας καλός σχεδιασμός εξ αρχής .. μπορεί να σου δώσει την μέγιστη απόδοση στην συνέχεια ..

jcalvs
12-11-07, 15:15
.Το Σάββατο αποκτήθηκαν 2 κυκλοφορητές Tunzel και ένα skimmer (δεν θυμάμαι το τύπο ) της Red Sea , ο οποίος κρεμιέται στη πίσω πλευρά.
Είμαι σε αναμονή για το τελικό στήσιμο των βράχων για να φιξάρω τελικά όλο το σύστημα κυκλοφορίας νερού.

Σκέφτομαι να βάλω χρονοδιακόπτες στους κυκλοφορητές ώστε για κάποιες ώρες να τρέχουν μαζί και κάποιες εναλλασόμενα ώστε να υπάρχει αλλαγή στη ροή του νερού


Για φως ακόμα ψάχνομαι.....

accnt
12-11-07, 15:41
Δεν χρειάζεται να βάλεις χρονοδιακόπτες. Το ενυδρείο σου χρειάζεται όλη την κυκλοφορία. Απλά θα πρέπει να τους βάλεις σε σωστές θέσεις έτσι ώστε και να μην "ενοχλούν" τα κοράλλια και να μην έχεις περιοχές χωρίς κυκλοφορία.
Το skimmer που πήρες μάλλον θα είναι το prizm. Το άσχημο είναι ότι χρειάζεται κάθε λίγο επαναρύθμιση. Πολλοί επίσης έχουν παραπονεθεί για αρκετά μεγάλο θόρυβο.

jcalvs
12-11-07, 18:32
Ναί όντως έιναι το Prizm και κάνει α-π-ι-σ-τ-ε-υ-τ-ο θόρυβο, ευτυχώς το ενυδρείο δεν είναι μέσα στο σαλόνι αλλά απομονωμένο.

Τι εννοούμε να μην ενοχλεί τα κοράλια ;
Αυτή τη στιγμή ο ένας είναι τοποθετημένος στη πλατη - γωνία με κατεύθυνση στο μέσο του μπροστινού τζαμιού και ο άλλος στο πλαινό τζάμι δίπλα στο φίλτρο να χτυπά ακριβώς απέναντι. Αυτό σε συνδιασμό με τη ροή του εσωτερικού φίλτρου , τη ροή του skimmer και τη ροή του εξωτερικού φίλτρου .

accnt
12-11-07, 22:56
To ενοχλεί τα κοράλλια σημαίνει, ότι ενδέχεται κάποιο κοράλλι να μην "αντέχει" την άμεση ή την δυνατή κυκλοφορία.
Π.χ. τα Lps δεν θέλουν άμεση κυκλοφορία (δηλαδή πάνω τους), γιατί έτσι στεσάρονται και δεν ανοίγουν τελείως. Τα Sps θέλουν άμεση κυκλοφορία (ανάλογα και με το είδος), αλλά αν αυτή είναι υπερβολική, μπορεί να τα "κάψει" - νεκρώσει.