Επιστροφή στο Forum : μετατροπή φίλτρου juwel σε βιολογικό
Καλημέρα σε όλους,
σκέφτομαι και έχω καταλήξει ότι πρεπει να μετατρεψω το φιλτρο της juwel σε βιολογικό.
θα ηθελα τη βοήθεια σας γιατί το φίλτρο αυτό έχει πολλά σφουγγαρια και δεν ειμαι σιγουρος ποια θα πρεπει να κρατήσω και ποια να αλλαξω.
αυτό που έχω στο μυλό μου είναι ο παρακάτω συνδυασμός.
1.Αφήνω κάτω κάτω τα δύο μπλέ σφουγγαρια μαζί με την πλαστική θήκη που τα συγκρατεί.
2.βαζω περίπου 3-4 εκατατοστα syporax απο πάνω.
3.βάζω από πάνω ενα μπλε σφουγγαρι
4.υαλοβαμβακα.
Παρακαλώ πολύ πείτε μου τη γνώμη σας, τι θα αλλαζατε, τι θα αφαιρούσατε ή τι θα βάζατε επιπλέον και αν η σειρά ειναι εντάξει.
ευχαριστώ για τη βοήθεια
Μανος74
Πόσα λίτρα ενυδρείο?
Είναι το μοναδικό φίλτρο που τρέχει?
240 λτ
ναι ειναι το μοναδικο φιλτρο που εχω μεχρι τωρα.
Μανος74
ktsimponis
29-10-07, 14:08
καλησπερα μανο,
χθες επιχειρησα κι εγω την πρωτη απλη αλλαγη (αντικατασταση) στο δικο μου 'compact h' (vision180).εχω παρει biopur και siporax αλλα ηθελα να μαθω κι εγω περισσοτερα επι του θεματος.
αλλαζω καθε 10 μερες τον υαλοβαμβακα και μια φορα το μηνα τον ανθρακα(μαυρο σφουγγαρι).
τα 2 μπλε που ειναι στην κατω θηκη ειναι τα ιδια αλλα το αλλο πανω εχει διαφορετικη υφη.
-πως επελεξες να αφαιρεσεις το πρασινο?
-και ο ανθρακας εκτος?
Στα juwel τα εσωτερικά φίλτρα που διαθέτουν κάνουν και βιολογικό και μηχανικό φιλτράρισμα.
Αν λοιπόν θέλεις να αλάξεις κάποια από τα σφουγγάρια μπορείς στην θέση αυτών με τις ποιο μεγάλες τρύπες να βάλεις substrat της eheim!
Και φυσικά αφαιρούμε τον άνθρακα και για να κερδίσουμε χώρο αλλά και γιατί (κυρίως) δεν χρειάζετε και αχρείαστος να μείνει!!
Βάζεις μία κάλτσα με βιολογικό υλικό όσο περισσότερο πάρει , βάζεις τα 2 μπλε σφουγκαρια και πάνω υαλοβάμβακα τον οποίο τον αλλάζεις σε κάθε αλλαγή ( η γνώμη μου ) .Είναι πολύ εύκολο να αλλάζεις τον υαλοβάμβακα σε κάθε αλλαγή παρά να πλένεις σφουγκαρια . Με αυτόν τον τρόπο ξέπλινα πρώτη φορά τα σφουγκάρια μετά από 5 μήνες .
Με μόνο το εσωτερικό όπως σου είπα λίγα ψάρια αλλιώς βάζεις και ένα εξωτερικό και είσαι πολύ καλά
κι εγώ έχω πάνω τον υαλοβάμβακα που αλλάζεται πιο συχνά. από κάτω έχω αφήσει ένα από τα σφουγγάρια της συσκευασίας και στο τέλος είναι δύο κάλτσες μία με substrat pro και μία με μακαρόνι.
δηλαδη parrot η σειρά είναι απο κατω προς τα πάνω:
1.μακαρόνι (βιολογικό)
2.substrat pro
3.μπλε σφουγγαρι
4.και πάνω πανω υαλοβάμβακας?
το μακαρόνι είναι πολύ? δηλαδή εάν το δούμε μέσα στο φίλτρο ομορφα στρωμένο είναι 5-6 εκατοστα
αλλο τόσο και το substraτ
Από τη στιγμή που βάζετε substrat θεωρώ το μακαρόνι περιττό!!
Αλλιώς η σειρά συνονόματε έτσι είναι όπως την έγραψες!!!
Αν μπορείς να βάλεις μόνο το Pro χωρίς το μακαρόνι ακόμα καλύτερα .Η σειρά είναι από κάτω προς τα πάνω για το λόγο ότι το νερό περναει από πάνω προς τα κάτω στα φίλτρα τις Juwel
-------------------------
Γράψαμε μαζί ;) sorry
-πως επελεξες να αφαιρεσεις το πρασινο?
-και ο ανθρακας εκτος?[/quote]
Το πράσινο στα juwel ειναι για τα νιτρικα, νομιζω οτι δεν θα το χρειαστουμε αν το κανουμε βιολογικο.......νομιζω τουλαχιστον, δεν ειμαι σιγουρος.
για τον ανθρακα ειμαι σιγουρος οτι δεν χρειαζεται και δεν πρεπει να ειναι μονιμα στο φιλτρο. Τον βαζουμε μετα απο φαρμακευτικη αγωγη κυριως.Μην ξεχνας για παραδειγμα οτι αν εχεισ φυτα και βάζεις λιπασμα και την ιδια στιγμη εχεις ανθρακα τοτε αυτος θα μαζευτει το λιπασμα και δεν θα πηγαινει στα φυτα οπως θα επρεπε, διαβασε εδω για παραπανω πληροφοριες (www.tsmisaquarium.gr (http://www.tsmisaquarium.gr))
-------------------------
Από τη στιγμή που βάζετε substrat θεωρώ το μακαρόνι περιττό!!
Αλλιώς η σειρά συνονόματε έτσι είναι όπως την έγραψες!!!
PascM και Χρήστο
δηλαδή μου λετε οτι το syporax με το pro κανουν ακριβως την ιδια δουλεια?
σχετικα με την ποσοτητα τι να κανω?
ευχαριστω
Μανος
1) Μαγικό σφουγγαράκι που να μαζεύει τα νιτρικά δεν υπάρχει! Το τι λεει η juwel είναι πιστεύω κυρίως θέμα marketing
2) Δεν σου λέμε οτι κάνουν την ίδια δουλειά! Αλλά οτι το pro κάνει καλύτερη!
και κάτι άλλο αν τρέξεις για πρώτη φορά το ενυδρείο κράτα τον άνθρακα για κανά 3μερο και τον αφαιρείς μετά . Το πράσινο δεν κάνει σχεδόν τίποτα και σου κόβει και χώρο από βιολογικό υλικό που δουλεύοντας μόνο με το εσωτερικό σου είναι υπερπολύτιμο
Πιστεύω ότι με ένα μόνο μπλε σφουγκάρι και υαλοβαμβακα θα καταφέρεις να στριμώξεις 1,5 λίτρα Pro
ευχαριστω παιδια νομιζω ότι κατάλαβα,
ελπιζω να βελτιωσω ετσι λιγο τις συνθήκες του ενυδρειου.
ευχαριστω
Μανος74
Μαγικό σφουγγαράκι που να μαζεύει τα νιτρικά δεν υπάρχει! Το τι λεει η juwel είναι πιστεύω κυρίως θέμα marketing
Είχε ξανααναφερθεί κάπου ότι το συγκεκριμένο σφουγγαράκι κρύβει μέσα του μια παστίλια άγνωστης σύστασης. Για την αποτελεσματικότητά του δεν ξέρω.
Ούτε εγώ είμαι υπέρ αλλά ούτε απλό σφουγγάρι είναι.
Αυτή η παστίλια Κώστα κάτι σε ammonia remover μου κάνει! Το έχω ακούσει και δει και εγώ! Αλλά δουλειά αμφιβάλω αν κάνει!
Σφουγγαρι μεγαλου πορου (μηχανικο) πανω-κατω,δυο λ. substrat pro ενδιαμεσα και υαλοβαμβακα "επι κεφαλης".
ANDREA οταν λες πανω-κατω εννοεις ένα στην αρχη μετα τον υαλοβαμβακα, μετα substrat στη μέση,και άλλο ένα σφουγγαρι στον πάτο του φίλτρου ?
Μου ακουγεται ολοκληρωμένη προταση.
Μπορεις αν θέλεις να μου το διευκρινίσεις?
Eτσι ακριβως...Χρονια δοκιμασμενο..
Από τη στιγμή που βάζετε substrat θεωρώ το μακαρόνι περιττό!!
Αλλιώς η σειρά συνονόματε έτσι είναι όπως την έγραψες!!!
για να λέμε και την αλήθεια η κάλτσα με το μακαρόνι ήρθε από το προηγούμενο φίλτρο που ήταν εξωτερικό και ήταν στον πάτο για να κρατά τα χοντρά και να μη βουλώνει το substrat pro. Οπότε όπως αναφέρθηκε ίσως να μη χρειάζεται στο εσωτερικό του ενυδρείου σου που η ροή πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω.
να ρωτησω εγω κατι επειδη λεμε συνεχεια οτι ρουφαει μονο απο την επιφανεια πραγμα για το οποιο δεν αμφιβαλω τις κατω τρυπες τοτε γιατι τις εχει?
παντως ειναι φοβερος συνδιασμος με εξωτερικο αυτο το φιλτρο αφου σκιμαρει πολυ καλα την επιφανεια και εχεις νερο κρυσταλλο
εγω του εχω βαλει κατω κατω χοντρο σπογγο μετα πιο λεπτο μετα 1λιτρο substrat μετα ενα σπογγο ακομα και μετα υαλοβαμβακα,λετε να το κανω μονο με σφουγγαρια μια που εχω αρκετα λιτρα substrat στο εξωτερικο?
και κατι αλλο εχουμε 3 ειδη σπογγων με την μεγαλη τρυπα την μικρη και τη μεσσαια στο εμποριο οσο ποιο μικρη η τρυπα τοσο μικροτερη δυνατοτητα αποικησης βακτηριδιων δεν παει?
να ρωτησω εγω κατι επειδη λεμε συνεχεια οτι ρουφαει μονο απο την επιφανεια πραγμα για το οποιο δεν αμφιβαλω τις κατω τρυπες τοτε γιατι τις εχει?
όταν κάνω αλλαγές νερού και κατεβαίνει η στάθμη το φίλτρο συνεχίζει να δουλεύει και παίρνει νερό από τις κάτω τρύπες... στο χώρο του θερμοστάτη.
Ναι αλλα όταν το νερό φτασει κάτω από την εξοδο της αντλίας τότε αυτή τραβαει αερα άρα οι κάτω τρύπες στην ουσια δεν στελνουν νερό στην αντλία κάτι αλλο εξυπηρετούν και εχω την εντυπωση οτι απλα γεμίζουν το χωρο με νερο γιατι απλα εκει βρισκεται ο θερμοστατης.
Ποια ειναι η γνωμη σας?????
Ναι αλλα όταν το νερό φτασει κάτω από την εξοδο της αντλίας τότε αυτή τραβαει αερα άρα οι κάτω τρύπες στην ουσια δεν στελνουν νερό στην αντλία κάτι αλλο εξυπηρετούν και εχω την εντυπωση οτι απλα γεμίζουν το χωρο με νερο γιατι απλα εκει βρισκεται ο θερμοστατης.
Ποια ειναι η γνωμη σας?????
αν η στάθμη πέσει κάτω από το επίπεδο της αντλίας αέρα θα τραβήξει τι να κάνει. Οι τρύπες στην επιφάνεια όμως είναι πιο ψηλά και αν έχω καταλάβει σωστά εναλλακτικά τραβάει νερό από τις τρύπες του θερμοστάτη.
(που λογικά έτσι και αλλιώς τραβάει νερό και από εκεί για να διαχέεται η θερμότητα).
(που λογικά έτσι και αλλιώς τραβάει νερό και από εκεί για να διαχέεται η θερμότητα).
αυτη νομιζω ειναι η απαντηση
ενα αλλο κακο παντως ειναι οτι δεν κανει αλλη μαρκα κυκλοφορητης ετσι?
αυτο το μπιχλιμπιδακι πανω το χει ετσι για να μας τη σπασει και να μην αλλαξουμε κυκλοφορητη η αποσκοπει σε κατι?
http://www.juwel-aquarium.de/en/bersicht193.htm
τωρα παιδια εδω ανοιξαμε αλλο θέμα αλλο νομιζω οτι αξιζει, το φιλτρο ειναι το Α και το Ω σε ενα ενυδρειο.
εγω εχω το rio 240 που απο τη μανα του δινει την pump set 400.
Το ερώτημα ειναι : μπορώ να την αντικαταστήσω με την pump 600 ή ακόμα και 1000 ωστε να γυρναω μεσα σε ενα 24ωρο πιο πολλες φορες το νερο απο το φιλτρο?
Το εχει κανει καποιος αυτό? και αν ναι έχει δουλεψει? Φτανει ο χωρος για πιο μεγαλη αντλια η θα πρεπει να μετακινηθει ο θερμοστατης?
ευχαριστω
Μανος 74
εγω εχω το rio 240 που απο τη μανα του δινει την pump set 400.
Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι αλλά το δικό μου 240 όταν το αγόρασα πριν 10 μήνες είχε 1000άρα αντλία.
ωχ...........λες να κάνω λαθος
θα το δω το βραδυ
-------------------------
εχεις δικιο
μπηκα στο site της juwel και ειδα τα τεχνικα σχεδια......εχεις δικιο ειναι 1000αρα. Συνεπως εκει δεν μπορει να γινει κάτι καλυτερο
[quote=steady;210907]
1)παντως ειναι φοβερος συνδιασμος με εξωτερικο αυτο το φιλτρο αφου σκιμαρει πολυ καλα την επιφανεια και εχεις νερο κρυσταλλο
2)εγω του εχω βαλει κατω κατω χοντρο σπογγο μετα πιο λεπτο μετα 1λιτρο substrat μετα ενα σπογγο ακομα και μετα υαλοβαμβακα,λετε να το κανω μονο με σφουγγαρια μια που εχω αρκετα λιτρα substrat στο εξωτερικο?
/quote]
1.πραγματι ;)
2.με αντιγραφεις??:grin:
Η αληθεια ειναι οτι μαλλον πρεπει απο πανω προς τα κατω υαλοβαμβακα,χοντρο σπογγο, substant-pro,λεπτο σπογγο ,με τον τελευταιο ισως και χωρις να υπαρχει(αν βαλεις αρκετο substant-pro)
Και εγώ που αγόρασα πριν μια εβδομάδα το rio 240,έχει 1000άρα αντλία!!
Παλιοτερα το εδιναν με 600 λ. αντλια την οποια και αντικατεστησα με 1000.
Νερο παιρνει και απο τις επανω και τις κατω εισαγωγες.Οσο πιο μικρος ο πορος τοσο μεγαλυτερη επιφανεια,αρα τοσο μεγαλυτερη δυνατοτητα αποικισης.Αντλια υπαρχει και 1500αρα αλλα τη θεωρω υπερβολη για το συγκεκριμενο φιλτρο.
Στα 2 rio που έχω, 125 & 400 σε κάθε μία θήκη απ τις 2 του κάθε φίλτρου από κάτω προς τα πάνω 2 σφουγγάρια λεπτών πόρων και 1 μεγάλων πόρων.Για να χωρέσει και 3ο σφουγγάρι αντί για 2 που δίνει η juwel πρέπει να κοπεί η προεξοχή κάθε θήκης και λίγο τα πάνω σφουγγάρια εκεί που κουμπώνει η θήκη. Υαλοβάμβακα δεν βάζω, καθαρισμός κάθε 6 μήνες και νερό πεντακάθαρο.
γιατι δεν βαζεις υαλοβαμβακα?ενοω μονο καλο μπορει να κανει...
Για να μην χρειάζεται συχνή συντήρηση.Ειδικά όταν είναι πρώτος θέλει πολύ συχνά αλλαγή ή αλλιώς μπουκώνει και τραβάει απ τα πλάγια το φίλτρο.Βάζοντας πρώτο σφουγγάρι μεγάλων πόρων λειτουργεί ως προφίλτρο για τα χοντρά και μετά απ τα λεπτά δεν περνάει τίποτα.
Να πω κ εγώ τη δική μου πρόταση.
Από κάτω προς τα πάνω: σφουγγάρι μικρών πόρων - 2 σφουγγάρια μεγάλων πόρων - σφουγγάρι μικρών πόρων - υαλοβάμβακας.
Επίσης να πω πως στη θήκη που είναι τα σφουγγάρια υπάρχουν 2 έξοδοι προς την αντλία: μία κάτω κάτω κ μία περίπου στο μέσο.
Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος αλλά η JUWEL χρησιμοποεί τα σφουγγάρια μεγάλων πόρων για βιολογικό κ των μικρών για μηχανικό.
και εγω ετσι νομιζω οτι οι μεγαλοι ποροι κανουν καλυτερα για βιολογικο αν θυμαμαι καλα ο λογος ειναι οτι ενα σφουγγαρι με λεπτη τρυπα βουλωνει ευκολα επιφανειακα και ετσι τα βακτηριδια δεν μπορουν να εγκατασταθουν στο βαθος του σε αντιθεση με το σφουγγαρι με χοντρη τρυπα...κατι τετοιο νομιζω ειναι
Stelios_Rjk
31-10-07, 11:27
Να κανω μια παρενθεση?
Ηθελα να πω πως οτι και να βαλεις μεσα σε ενα φιλτρο μα οτι και να βαλεις, οπως substrat pro, sirorax, σφουγγαρι με μεγαλους πορους, σφουγγαρι με μικρους πορους, λαβα, ελαφροπετρα, χαλικια, την πεθερα μου... οτιδηποτε τελοσπαντων μετα απο καποιο διαστημα θα αποικηθει απο βακτηρια. Αρα θα μετατρεπει αμμωνια σε ΝΟ2 και στη συνεχεια σε ΝΟ3, αρα λειτουργει βιολογικα, αρα για εμενα ειναι αστοχος αυτος ο διαχωρισμος Βιολογικου και Μηχανικου φιλτραρισματος. Η μονη διαφορα για εμενα ειναι οτι το σφουγγαρι συγκρατει περισσοτερα υλικα που μεταφερονται απο το νερο απ'οτι τα κεραμικα τυπου μακαρονι κτλ.
οκ βαλε στα φιλτρα σου τοτε μονο υαλοβαμβακα μεσα η μονο την πεθερα σου:D και μετρα αμμωνια....
Stelios_Rjk
31-10-07, 11:48
Σκοπος ειναι να πετυχεις και μια ροη... Πιστευετε δλδ οτι υπαρχουν υλικα που κανουν μονο μηχανικο φιλτραρισμα?
Πιστευετε δλδ οτι υπαρχουν υλικα που κανουν μονο μηχανικο φιλτραρισμα?
εδω και 30 χρονια ανθρωποι το πιστευουν αυτο:rolleyes:
διαβασε εδω λιγο φιλε μου http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Filters1.htm
και μη γραφουμε ετσι αβιαστα οτι να ναι και παρουμε στο λαιμο μας κανενα...
Stelios_Rjk
31-10-07, 13:03
Αν και την σελιδα την εχω ξεψαχνισει εκατσα και διαβασα αυτα που ηθελες να πεις. Παλι δε βλεπω το λογο για το διαχωρισμο του φιλτραρισματος. Το λεει και μεσα δλδ, μετα απο ενα χρονικο διαστημα και το "μηχανικο" φιλτρο λειτουργει ως "βιολογικο". Οπως λειτουργουν δλδ ολα ή τα περισσοτερα μικρα φιλτρα στα μικρα ενυδρεια. Εχουν κατι αλλο περα απο σφουγγαρι? Μετατρεπουν τα βλαβερα στοιχεια σε σχετικα ακινδυνο ΝΟ3?
Αν και την σελιδα την εχω ξεψαχνισει εκατσα και διαβασα αυτα που ηθελες να πεις. Παλι δε βλεπω το λογο για το διαχωρισμο του φιλτραρισματος. Το λεει και μεσα δλδ, μετα απο ενα χρονικο διαστημα και το "μηχανικο" φιλτρο λειτουργει ως "βιολογικο". Οπως λειτουργουν δλδ ολα ή τα περισσοτερα μικρα φιλτρα στα μικρα ενυδρεια. Εχουν κατι αλλο περα απο σφουγγαρι? Μετατρεπουν τα βλαβερα στοιχεια σε σχετικα ακινδυνο ΝΟ3?
ας το πούμε αλλιώς ότι υπάρχουν υλικά όπως το substrat pro που είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν αποδοτικότερα ως βιολογικά υλικά γιατί έχουν πολύ μεγάλο χώρο για αποίκιση για τα βακτήρια...
ενώ άλλα όπως ο υαλοβάμβακας και τα σφουγγάρια είναι χρησιμότερα για μηχανικό φιλτράρισμα αν και με τον καιρό αποικίζονται και αυτά από βακτήρια.
Αν και την σελιδα την εχω ξεψαχνισει εκατσα και διαβασα αυτα που ηθελες να πεις. Παλι δε βλεπω το λογο για το διαχωρισμο του φιλτραρισματος. Το λεει και μεσα δλδ, μετα απο ενα χρονικο διαστημα και το "μηχανικο" φιλτρο λειτουργει ως "βιολογικο". Οπως λειτουργουν δλδ ολα ή τα περισσοτερα μικρα φιλτρα στα μικρα ενυδρεια. Εχουν κατι αλλο περα απο σφουγγαρι? Μετατρεπουν τα βλαβερα στοιχεια σε σχετικα ακινδυνο ΝΟ3?
ειπε κανεις οτι το σφουγγαρι δεν ειναι και βιολογικο και μηχανικο?αυτο που λες τωρα ειναι ασχετο με τα παρακατω
Ηθελα να πω πως οτι και να βαλεις μεσα σε ενα φιλτρο μα οτι και να βαλεις, οπως substrat pro, sirorax, σφουγγαρι με μεγαλους πορους, σφουγγαρι με μικρους πορους, λαβα, ελαφροπετρα, χαλικια, την πεθερα μου... οτιδηποτε τελοσπαντων μετα απο καποιο διαστημα θα αποικηθει απο βακτηρια. Αρα θα μετατρεπει αμμωνια σε ΝΟ2 και στη συνεχεια σε ΝΟ3, αρα λειτουργει βιολογικα, αρα για εμενα ειναι αστοχος αυτος ο διαχωρισμος Βιολογικου και Μηχανικου φιλτραρισματος. Η μονη διαφορα για εμενα ειναι οτι το σφουγγαρι συγκρατει περισσοτερα υλικα που μεταφερονται απο το νερο απ'οτι τα κεραμικα τυπου μακαρονι κτλ.
συμφωνω οτι και στο σφουγγαρι θα εχουμε βακτηριδια και στα διαφορα κεραμικα απλα στα κεραμικα θα εχουμε περισσοτερα καθως εχουν μεγαλυτερη επιφανεια δηλαδη 1λιτρο σφουγγαρι χωραει 5 βακτηριδια
1 λιτρο substrat pro χωραει 115 βακτηρια να στο πω απλα
το γεγονος αυτο αν εχουμε ελαχιστα ψαρια και πολλα φυτα δεν παιζει τοσο ρολο αλλα σε ενα κανονικο ενυδρειο παιζει πολυ σημαντικο
στο ιδιο ενυδρειο αν εχουμε μονο σπογγο η αμμωνια θα διασπαται μεσα σε μια ωρα απο τη στιγμη που εκριθηκε
ενω αν εχουμε και substrat θα διασπαται πολυ ποιο γρηγορα χωρις να εκτιθονται τα ψαρια σε αυτη
τα παραπανω νουμερα ειναι τυχαια και τα παραδειγματα πολυ γενικα
ακομη εντελως μηχανικα υλικα μπορεις να πεις τον υαλοβαμβακα,το πρασινο αυτο το χορταρι και το μακαρονακι που δεν εχει πορους
οχι οτι σε αυτα δεν θα εγκατασταθουν βακτηρια θα υπαρχουν αλλα ελαχιστα<αφου θα χουν απο κατω substrat> και αν το φιλτρο ξεκινησει στην αρχη μονο με αυτα δεν προκειται να κανει δουλεια
η ενσταση μου ηταν στο οτι και να βαλεις αν διαβασω εγω το ποστ αυτο και βαλω μονο υαλοβαμβακα στο φιλτρο μου τι θα γινει?
γιαυτο ειπα να προσεχουμε
φιλικα κωστας
Andreas301
31-10-07, 14:57
Νομίζω ότι η περιγραφή του steady είναι επαρκής για το γιατί να προτιμήσεις καλύτερο υλικό για τις αποικίες των βακτηριδίων αν και είναι αλήθεια ότι ό,τι και να βάλεις κάποια στιγμή θα αποικιστεί.
Σχετικά με την αντλία θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου και την εμπειρία μου σχετικά με το θέμα της στάθμης. ΠΟΤΕ μην αφήνετε το νερό να πέσει κάτω από το όριο που καθορίζουν οι γρίλιες (στο τελείωμά τους προς τα κάτω) γιατί μετά η αντλία δουλεύει στον αέρα και απλά καίγεται (προσωπική εμπειρία από αλλαγή νερού έχοντας ξεχάσει να βγάλω από την πρίζα το φίλτρο). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και το καλοκαίρι με την εξάτμιση να μην πέσει το νερό κάτω από αυτό το επίπεδο.
Τέλος κατά τη γνώμη μου το άριστο στήσιμο (το οποίο έχω κάνει στο RIO300) είναι από κάτω προς τα πάνω: ένα σφουγγάρι πυκνό της juwel ή μηχανικό μακαρόνι EHEIM (όχι πολύ), subtrate pro σε δικτάκι (ένα λίτρο) στο πρώτο "κάνιστρο-πλαίσιο", siporax σε δεύτερο δικτάκι (άλλο ένα λίτρο τουλάχιστον και όσο παίρνει μέχρι πάνω) στο δεύτερο κάνιστρο-πλαίσιο και τέλος υαλοβάμβακα.
Μπορείς να αφήσεις λίγο χώρο κενό για να βάζεις σφουγγάρι άνθρακα αν και όποτε χρειαστεί (το οποίο μπαίνει πριν τον υαλοβάμβακα).
Stelios_Rjk
31-10-07, 16:36
Ναι οκ αντιλαμβανομαι οτι υπαρχουν υλικα που προσφερουν βιολογικο φιλτραρισμα ικανοποιητικο και αλλα οχι αλλα χρησιμοποιουνται για τη διαυγεια του νερου, απλα δεν μπορω να δεχθω το βιολογικο και το μηχανικο φιλτρο.
Απλα προκειται για διαφορα αποδοσης...
απλα δεν μπορω να δεχθω το βιολογικο και το μηχανικο φιλτρο.
δεν μπορουμε να σε πεισουμε μην κολας στη λεξη γιατι εκει κολλας νομιζω!
δεν μπορεις να δεχθεις οτι αμα βαλεις μονο υαλοβαμβακα μεσα σε ενα φιλτρο θα κανει τοσο χρονο να στρωθει που δεν εχει σημασια?
αρα ο υαλοβαμβακας δεν κανει για βιολογικο αυτο δεν το δεχεσαι?
απ την αλλη και φιλτρο να μην βαλουμε σε ενα ενυδρειο σε μερικα χρονακια να εχει γεμισει βακτηριδια μεσα οποτε με εναν κυκλοφορητη θα κανουμε δουλεια αρα να καταργησουμε τα φιλτρα?
Stelios_Rjk
31-10-07, 18:42
Ναι μα τι λεω? Οτι υπαρχουν υλικα που δεν κανουν για φιλτρο παρα μονο για τι διαυγεια του νερου, οπως ο υαλοβαμβακας.
Ναι μα τι λεω? Οτι υπαρχουν υλικα που δεν κανουν για φιλτρο παρα μονο για τι διαυγεια του νερου, οπως ο υαλοβαμβακας.
O υαλοβαμβακας δέν κάνει για φίλτρο????:smt120
Και δέν χρησιμοποιείται για διαύγεια,αλλά σαν προθάλαμος του φίλτρου για να κρατάει τα <χοντρά>.Καθαρίζει μεν το νερό αλλά για τη διαύγεια που λές παίζουν άλλα ρόλο....
Εξάλλου μόνον αυτόν αλλάζεις σε ένα φίλτρο,όλα τα υπόλοιπα (βιολογικά) υλικά τα αφήνεις....
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.