Επιστροφή στο Forum : Ερωτηση για Hygrophila polysperma
Γεια σας! την γνωμη σας παρακαλω:
Εχω μια Hygrophila polysperma η οποια ενω μεγαλωνει κανονικα εχει προβλημα με τα φυλλα της που ναι μεν αναπτυσονται εχουν ομως τις ακρες
τους σαν να ειναι φαγωμενες ή κομενες οι μυτες.Υποτιθεται οτι το συγκεκριμενο φυτο ειναι ισως το ποιο ευκολο και ανθεκτικο που υπαρχει.
Μηπως γνωριζεται την αιτια του προβληματος; (τα υπολοιπα φυτα δεν εχουν προβλημα)
Λιπανση με seachem καθε 7 ημερες, iron και potasium μαζι με ταμπλετες sera καθε 15.
H hygrophila polysperma ειναι ενα γρηγορο φυτο, που πολλες φορες χρησιμευει ως δεικτης για τα υπολοιπα.
Καταρχας την λιπανση ειναι προτιμοτερο να την χωρισεις σε ημερησιες δοσεις και οχι μια φορα την εβδομαδα.
Απο κει και περα, μηπως καποιο ψαρι την τσιμπολογαει?
Τι ψαρια εχεις μεσα?
Οσο αφορα την λιπανση διαβασα στις οδηγιες οτι μπορει να ειναι εβδομαδιαια...
Τα ψαρακια ειναι scalare,ramirezi,rineloricaria,pristella maxilaris,corrys,Sae δεν νομιζω οτι τρωνε φυτα!
Οι οδηγιες δοσολογιας λιπασματων ειναι για να μην τρομοκρατουν το χρηστη...
Και επειδη το "λιπανση με seachem" δεν λεει απολυτως τιποτε, πρεπει να γινεις πιο σαφής..
Απο τα ψαρια που εχεις, θα υποψιαζομουν to rhineloricaria, αν και ειναι απιθανο...
Οποτε πρεπει να μας τα μολογησεις ολα..
Λιτρα, φωτισμος, διοξειδιο, αλλαγες νερου, θερμοκρασια, λιπανση αναλυτικα, οπως και καμμια φωτογραφια του προβληματος....
Το ενυδρειο ειναι ειδικα φυτεμενο ωστε να ειναι χαμηλων απαιτησεων συνεπως δεν μετραω καμια παραμετρο εκτος απο νιτρικα που ειναι -0- και ph περιπου στο 7.
Τα λιτρα ειναι 120 ονομαστικα δεν εχω co2 και τα λιπασματα ειναι τα flourish seachem,φιλτραρισμα με τυρφη sera 1gr/1lt εμπειρικα,εξωτερικο filtro tetra 600lt/h fluval 400l/h με μειωμενη ροη για την τυρφη
Φωτισμος 2x18w sera plant color front - daylight back θερμοκρασια 26 τωρα που κρυωσε ,το καλοκαιρι εως 39 το μονο φυτο που δεν αντεξε ηταν μια φτερη η οποια τωρα αρχισε να πεταει βλασταρια ξανα!!
p.s φευγω γιατι αργησα!!!
-------------------------
Μια νεα μετρηση των παραμετρων με απλο stick test δινει pH=7.2 gH=10 kH=6 αν και δεν νομιζω οτι εχουν σχεση με το προβλημα.
Απο καπου ακουσα οτι τα scalare μπορει να τσιμπανε μεζεδακια απο το φυτο σε ανυποπτο χρονο, ομως δεν εχω παρατηρησει κατι τετοιο...
39 βαθμοι εινα απαραδεκτα πολλοι, οποτε του χρονου κατι πρεπει να κανεις για αυτο. Στο θεμα μας τωρα, αρχιζω να πιστευω οτι με 0.2 watt/λιτρο η πολυσπερμα μαλλον θα πηγαινει αργά.
Απο την αλλη, δεν δικαιολογειται το κοψιμο που λες... Να ταν σαπισμα να πω.
Οποτε μαλλον τα σκαλαρια περνουν μεζε.. Εχω δει σκαλαρια να τσιμπολογανε πολυσπερμα. Σε πιο γρηγορα ενυδρεια η αναπτυξη αυτου του φυτου ειναι τοσο γρηγορη που πρακτικα δεν το καταλαβαινεις καν.
Στην δικη σου περιπτωση ομως, μαλλον πρεπει να φαινεται.
Πρεπει να στησεις καραουλι και να το επιβεβαιωσεις..
Ευχαριστω πολυ για το αμεσο ενδιαφερον :p
Θα το τσεκαρω να δω τι κανουν οι πειναλες οταν λειπω!!
Α και μια που το ανεφερες ολο το καλοκαιρι σκεφτομουν πατεντα για την ψυξη.Καμια ιδεα λογω εμπειριας?
Βρηκα σε ενα pet shop κατι ανεμιστηρακια που τα βαζεις καπως στο ενυδρειο...
Ανεμιστηρακια για pc και αναπληρωση νερου.. κανε και κανενα search..
ναι search το ξεχασα ....
Τα ψαρακια ειναι scalare,ramirezi,rineloricaria,pristella maxilaris,corrys,Sae δεν νομιζω οτι τρωνε φυτα!
Υπάρχει περίπτωση αυτά τα ψάρια να αντέξουν στους 39 βαθμούς? μήπως δεν ήταν σωστή η μέτρηση? Αλλιώς.... βιονικές καταστάσεις... :)
Η μετρηση ειναι με θερμομετρο ακριβειας.Τα μονα ψαρια πoυ εχασα ηταν 4 neon terta που ειχα απο αλλο ενυδρειο και 3 albino cory.Τα υπολοιπα δεν ειχαν προβλημα ουτε απωλεια ορεξης ειδικα τα scalare ειναι οτι ποιο δυνατο εχω δει μεχρι τωρα (azores pet shop the scalare you can find!)
Και δεν ειναι μονο αυτα!Στο αλλο ενυδρειο μου που ειχε κανα 2 βαθμους χαμηλοτερα λογω λιγοτερων φιλτρων,οι κατοικοι μαλλον εκαναν θερινες διακοπες! αφου δεν ειχα την παραμικρη απωλεια.
Εχουμε και λεμε-1 pearl gourami-1 blue gourami-10 rasbora hengeli-3 sae-1 bristelnose pleco -1 pangio kuhli αντεξαν ολο τον καλοκαιρινο καυσωνα αρκει να σου πω οτι μεσα στο δωματιο με τα ενυδρεια χτυπησε και 40 c.
Μηπως τα ψαρια με τα χρονια αναπαραγωγων κλπ εχουν αλλαξει καποια βιολογικα χαρακτηριστικα? Δεν ξερω αγνωσται οι βουλαι της φυσης...
αρκει να σου πω οτι μεσα στο δωματιο με τα ενυδρεια χτυπησε και 40 c.
Μηπως τα ψαρια με τα χρονια αναπαραγωγων κλπ εχουν αλλαξει καποια βιολογικα χαρακτηριστικα? Δεν ξερω αγνωσται οι βουλαι της φυσης...
μέσα στο δωμάτιο ή μέσα στο ενυδρείο? Γιατί το ένα με το άλλο διαφέρει αρκετά...
Η μεση θερμοκρασια των ενυδρειων σχεδον ολο τον ιουλιο-αυγουστο ηταν 38-40 c! Αφου να σκεφτεις τον προηγουμενο μηνα ειχα 29-31 c.Τωρα πως επιβιωσαν τα ζωντανα δεν ξερω....
Μηπως τα ψαρια με τα χρονια αναπαραγωγων κλπ εχουν αλλαξει καποια βιολογικα χαρακτηριστικα? Δεν ξερω αγνωσται οι βουλαι της φυσης...
Οχι οχι και παλι οχι..
Η εξελιξη και η προσαρμοστικοτητα των ειδων διαρκεί δεκαδες χιλιάδες χρονια.
Τωρα το οτι αντεξαν στη ζεστη δεν σημαινει οτι ειναι και οτι καλυτερο...
Και αλλο το 29-31, αλλο το 34 και αλλο το 39....
Οχι οχι και παλι οχι..
Η εξελιξη και η προσαρμοστικοτητα των ειδων διαρκεί δεκαδες χιλιάδες χρονια.
....και καποιοι Δισκοι αναπαραγωγης που ζουν και βασιλευουν σε σκληρο νερακι βρυσης;
οταν ο ανθρωπος δεν βαζει το χερακι του...η φυση δεν ειχε προβλεψει οτι εκατομμυρια ψαρια θα αναπαραγονταν ανα την υφηλιο με ανθρωπινη παρεμβαση,βιαστικα-γιατι η αγορα εχει ελλειψη-και με μεθοδους που παραβιαζουν καθε εννοια φυσικης αναπαραγωγης για να καταληξουν μεσα στο σπιτι μας στο υποτιθεται παρομοιο περιβαλλον με αυτο που ζουν.
Εξαλλου καποια ειδη στην φυση προσαρμοζονται με καταπληκτικους ρυθμους π.χ εχω φυτα στο μπαλκονι που τον πρωτο χειμωνα που περασαν παγωσαν ,την ανοιξη ξαναπεταξαν βλαστους , μεγαλωσαν και τους επομενους χειμωνες δεν καταλαβαν τιποτα απο παγωνια-καυσαεριο-ξηρασια δηλαδη προσαρμοστηκαν στο νεο τους μικρο-περιβαλλον..
Η απαντηση παραμενει ενα σαφεστατο οχι.
Οσο δεν μιλαμε για γονιδιακη μετατροπή dna, δλδ ψαρια εργαστηριου, ή εξελιξη των ειδων παραμένει μια πολυ αργη διαδικασια που ειναι αδυνατον να επιταχυνθει.
Το οτι καποια ψαρια προσαρμοστηκαν σε συνθηκες διαφορετικες του φυσικου τους περιβάλλοντος (συνηθως εις βαρος της μακροβιοτητας τους) δεν εχει καμμια σχεση με την εξελιξη των ειδων.
Προφανως δεν μιλαμε για εξελιξη των ειδων σε μακροσκοπικο επιπεδο αλλα για προσαρμοστικοτητα λογω μεταβολης φυσικου περιβαλλοντος,γεωγραφικης εξαπλωσης,τεχνητης και επιλεκτικης αναπαραγωγης απο τον ανθρωπο κλπ.Φυσικα δεν υποστηριζω οτι τα συγκεκριμενα ψαρια εχουν καποιου ειδους μεταλλαξη ,απλα για πολλους και διαφορους λογους ανεπτυξαν την δυνατοτητα της επιβιωσης σε συνθηκες διαφορετικες απο αυτες που θεωρουμε δεδομενες και εχουμε διαβασει...ή απλα σταθηκα τυχερος και στα δυο ενυδρεια.
(ο common pleco που εχω,εχει αντεξει μεσα σε δυο χρονια τρεις αλλαγες ενυδρειων απο σκληρα μεχρι πολυ μαλακά νερα και ολα τα προβληματα θερμοκρασιας που ανεφερα...τωρα ειναι τοσο μεγαλος που το 120αρι του φαινεται μικρο..)
Το κακο ειναι οτι στη φυση δεν αλλαζουν οι συνθηκες τοσο γρηγορα ωστε να μιλαμε για πραγματικη αλλαγή.
Γενικοτερα αυτό που σωζει την κατασταση ειναι οτι το ποταμι καποια στιγμη σχεδον στερευει, ενω καποια αλλη στιγμη ξεχειλιζει και επιπλεουν "βοδια" οποτε και οι συνθηκες "παιζουν". Βεβαια στη διαδικασια μπορει να ψοφανε και μερικες εκατονταδες χιλιαδες ψαρια.... Αυτο λεγεται προσαρμοστικοτητα μεν, αλλα λειτουργει σιγουρα κοντρα στην μακροζωια τους δε....
Αποδειξη των παραπανω ειναι οτι στο θαλλασινο, που δεν συμβαινουν τετοια....λιγο να φυγουν οι συνθηκες, αντε γεια....
...ομως εδω δεν μιλαμε για την φυση αλλα για κονσερβα της φυσης με μεγαλη καταναλωση...
για το θαλασσινο εχω διαβασει οτι σχεδον ολα τα ειδη ειναι ''wild caught'' και η ανθρωπινη επεμβαση ελαχιστη...
Κονσερβα ή οχι κονσερβα... Η αποκτηση της ικανοτητας της προσαρμογης στο ποταμι που πλημμυριζει πηρε δεκαδες χιλιαδες να τελειοποηθει.
Ενυδρεια οι ανθρωποι σε μετρησιμη κλιμακα εχουν με το ζορι 100 χρονια.
anyway...σιγουρα αυτο το καλοκαιρι κατι πρεπει να κανω για την ψυξη των ενυδρειων διοτι δεν θα ηθελα να ημουν στην θεση αυτων των ψαριων...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.