PDA

Επιστροφή στο Forum : νεο Θαλασσινο ενυδρειο


epinephelus
19-10-07, 15:14
γεια σας λεγομαι αχιλλεας κ εχω 4 ενυδρεια.2 με ψαρια κ 2 με ιγκουανες.το ενα ειναι 120 λιτρα κ εχω μεσα 1 οσκαρ 2 πακο 4 αφρικανικες κιχλιδες 3 γατοψαρα 1 ζεβρα κ 2 γλυφτες.Το αλλο ειναι 150 λιτρα κ εχω μεσα 3 πανγκασιους 1 φαιρμαουθ 1 μαχαιροψαρο 1 γλυφτη 1 παπαγαλο κ 1 αστακο.Οι ιγκουανες μου ειναι 3 χρονων αρσενικη κ η αλλη ειναι 1 χρονου.Τωρα παρηγγειλα ενα ενυδρειο 120χ40χ55 reef με οτι χρειαζεται κ περιμενω να μου ερθει στις 20 του μηνος.αν μπορειτε να με ενημερωσετε για το πως να ξεκινησω κ τι να κανω...πως θα φτιαξω το νερο? τι θα στρωσω κατω? τι ειναι ο αραγωνιτης? αν θα βαλω τωρα το βραχο κ ποσα κιλα να βαλω? το ενυδρειο θα ειναι 264 λιτρα. ευχαριστω προκαταβολικα αχιλλεας:p

Tkagem
19-10-07, 15:23
Φίλε μου δέ ξέρω από που ν'αρχίσω και απο πού να τελειώσω.Τα ψάρια που έχεις είναι υπερβολικά μεγάλα για τα λίτρα σου....Το κάθε πάκου,το κάθε όσκαρ και το κάθε πανκγάσιους θέλουν πάνω από 200 λίτρα το καθένα για τα επόμενα 2 χρόνια....μετά θα θέλουν από 500 λίτρα το καθένα.............
Είναι πολύ λίγα τα λίτρα σου για αυτού του είδους τα ψάρια.

epinephelus
19-10-07, 19:26
Εχω σκοπο μετα την ολοκληρωση του reef να φτιαξω ενα 2μετρο για τα πανγκασιους κ τα πακο το οσκαρ ειναι ακομα μικρο εχει 3 μηνες που τα εχω.Εχω μια προσφορα ενα 2μετρο evasion 200χ60χ75 με εξωτερικο φιλτρο κ ξυλινη βαση περιπου στα 1800 ευρω.Ειναι στο προγραμμα...αν μπορουσατε θα ηθελα λιγη βοηθεια για το θαλασσινο γιατι δεν εχω ιδεα!!!Στο reef θελω να βαλω μεσα blue tang k false clown.Λιγη βοηθεια για το reef pls...

epinephelus
19-10-07, 21:04
Εχω παρραγειλει ενα ενυδρειο 120χ40χ55 με ολα τα σχετικα που χρειαζεται για ενα θαλασσινο ενυδρειο σκιμερ σαμπ κυκλοφορητη φιλτρο εκτος το ψυκτικο το οποιο θα το βαλω το καλοκαιρι...θα το ξεκινησω απο το μηδεν κ θελω την βοηθεια σας..με το νερο που θα βαλω τι να στρωσω κατω?θα πρεπει να βαλω κ τον ζωντανο βραχο μαζι κ αν ναι ποσα κιλα θα πρεπει να βαλω για 264 λιτρα ωστε να μην φαινεται ουτε αδειο αλλα ουτε κ πολυ φορτωμενο..

accnt
19-10-07, 22:45
Κατ΄ αρχήν καλώς όρισες στα αλάτια.
Το να κάνεις ένα ενυδρείο reef δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα εύκολο. Απαιτεί πολύ υπομονή και αρκετό διάβασμα, σχετικά με τους οργανισμούς που θα φιλοξενήσεις.
Οι 40 πόντοι του ενυδρείου σου είναι λίγοι για την σωστή διαμόρφωση του aquascaping. Γίνεται βέβαια, αλλά με πολλές παραχωρήσεις.

Προτού αγοράσεις τον εξοπλισμό θα πρέπει να αποφασίσεις με τι είδους κοράλλια θα ασχοληθείς. Θα κάνεις ένα εύκολο reef με απλά κοράλλια ή ένα πιο δύσκολο?

Τι ακριβώς εξοπλισμό έχεις αγοράσει (μάρκα-μοντέλο) και ποιος σε συμβούλεψε για αυτές τις αγορές σου?

Δεν θέλω να βιαστείς να ολοκληρώσεις το ενυδρείο και μετά να αρχίζουν να έρχονται οι απογοητεύσεις. Χρειάζεται υπομονή.

Για υπόστρωμα κατάλληλος είναι ο νεκρός αραγωνίτης σε ένα ύψος γύρω στους 4-8 πόντους. Ο ζωντανός βράχος πρέπει να είναι γύρω στα 15 με 20 κιλά.

Θα σου πρότεινα όμως να διαβάσεις εδώ στο forum διάφορα θέματα σχετικά με το στήσιμο ενός νέου θαλασσινού ενυδρείου. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις….

Tricky
19-10-07, 22:53
Τωρα παρηγγειλα ενα ενυδρειο 120χ40χ55 reef με οτι χρειαζεται κ περιμενω να μου ερθει στις 20 του μηνος.

Καλως ηρθες φιλε ...

Πριν απο οτιδηποτε αλλο , καλο θα ηταν να μας πεις τι ακριβως αγορασες :
1)σκιμερ
2)κυκλοφορητες
3)μεγεθος sump
4)Φωτα
κλπ

Επειδη αγορασες προφανως ενυδρειο-πακετο , θα ηταν καλο να δουμε αν ο εξοπλισμος ειναι οκ για reef.

Δεν θελω να σε τρομαξω αλλα μην ξεκινησεις τιποτε αν δεν καταλαβεις τι κανει ακριβως καθετι που αγορασες.Μαλλον χρειαζεσαι και αλλα πραγματα , αν δεν τα εχεις (οσμωση , οργανα μετρησης , τεστ καταλληλα για θαλασσινο νερο κλπ)

Επισης στο reef ενυδρειο , δεν δηλωνουμε τι ψαρια θελουμε να βαλουμε αλλα τι κοραλια ...αυτα θα καθορισουν το set up μας , αυτα ειναι τα δυσκολα και για αυτα θα πληρωνεις την φουσκωμενη ΔΕΗ καθε μηνα:D

Κανε μια μελετη στο φορουμ για τα βασικα του θαλασσινου ...στο λεω ωστε να αποφυγεις προβληματα αρκουντως επιζημια στην ψυχολογικη σου ηρεμια και την τσεπη σου.Το ποσο αμμο (αραγωνιτη) και ποσο βραχο θα βαλεις ειναι το πιο ευκολο της υποθεσης ;) Το θεμα ειναι να ξερεις γιατι το βαζεις και ποτε να το βαλεις

Φιλικα ,
Βασιλης

Tolis
19-10-07, 22:58
1 οσκαρ 2 πακο 4 αφρικανικες κιχλιδες 3 γατοψαρα 1 ζεβρα κ 2 γλυφτες.Το αλλο ειναι 150 λιτρα κ εχω μεσα 3 πανγκασιους 1 φαιρμαουθ 1 μαχαιροψαρο 1 γλυφτη 1 παπαγαλο κ 1 αστακο. Και το διμετρο δεν θα αλλαξει τιποτα. Τα ψαρια που εχεις σε συνολο θελουν αφ ενος πισινα, εφ ετερου ειναι τελειως ασυμβατα μεταξυ τους.
Ελπιζω να μην κανεις τα ιδια στο reef, αν και κρινοντας απ τα παραπανω διατηρω τις επιφυλαξεις μου.

Tricky
19-10-07, 23:18
Ελπιζω να μην κανεις τα ιδια στο reef, αν και κρινοντας απ τα παραπανω διατηρω τις επιφυλαξεις μου.

Ελπιζω ο φιλος μας να ειναι πιο προσεκτικος στο νεο του reef ...αποδεδειγμενα, τα ζωντανα σε αυτη τη περιπτωση δεν θα του δωσουν πιστωση χρονου και ολο το συστημα θα διαλυθει ...

Στο κοσμο του θαλασσινου , κραυγαλεες ασυμβατοτητες ζωντανων , υπερβολικο και ταχυ στοκαρισμα και ελλειψη προσοχης οδηγουν στην καταστροφη ...απλα ειναι θεμα χρονου.

OFF TOPIC :
Επι τη ευκαιρια (και επειδη ενημερωθηκα προσφατα για τη στραβη ενος αρχαριου φιλου που εχασε σχεδον ολα τα ζωντανα του) :

Πολλοi νεοι χομπιστες ξεκινουν ενα θαλασσινο ενυδρειο και επειδη δεν χανουν ψαρια το πρωτο τριμηνο νομιζουν οτι ολα ειναι οκ ...οτι ολα ηταν παιχνιδακι και οτι εμεις ειμασταν υπερβολικοι.Δεν ειναι ετσι ...τον πρωτο χρονο , το συστημα ειναι παντα ασταθες και ευθραυστο.Ο χομπιστας πρεπει να ειναι με το ενα ματι στο ενυδρειο και με το αλλο στη μελετη...

klaz
19-10-07, 23:22
Ο χομπιστας πρεπει να ειναι με το ενα ματι στο ενυδρειο και με το αλλο στη μελετη...να πω και εγω με τη σειρα μου,επειδη ηδη βρισκομαι σε τετοια φαση,καθωτι και εγω αρχαριος στα αλατια,οτι ο φιλος tricky εχει απολυτο δικιο....θελει πολυ διαβασμα,και αλλη ντοση υπομονη,γιανα ερθουν τα αναμενομενα αποτελεσματα...;)

enzo
20-10-07, 01:53
OFF TOPIC :
Επι τη ευκαιρια (και επειδη ενημερωθηκα προσφατα για τη στραβη ενος αρχαριου φιλου που εχασε σχεδον ολα τα ζωντανα του) :

Πολλοi νεοι χομπιστες ξεκινουν ενα θαλασσινο ενυδρειο και επειδη δεν χανουν ψαρια το πρωτο τριμηνο νομιζουν οτι ολα ειναι οκ ...οτι ολα ηταν παιχνιδακι και οτι εμεις ειμασταν υπερβολικοι.Δεν ειναι ετσι ...τον πρωτο χρονο , το συστημα ειναι παντα ασταθες και ευθραυστο.Ο χομπιστας πρεπει να ειναι με το ενα ματι στο ενυδρειο και με το αλλο στη μελετη...

πες τα γιατι στο τελος θα μου βγει οτι ειμαι και γκρινιαρης...:smt084

epinephelus
20-10-07, 07:22
καλημερα σε ολους!!!Τολη τα ψαρια μου τα ειχε δωσει το καταστημα απο το οποιο τα αγορασα κ τοτε δεν ηξερα κ πολλα πραγματα μου αρεσαν κ τα πηρα..Βεβαια το οσκαρ το πηρα τωρα τελευταια παρασυρθηκα..τι μου προτεινεις για τα υπολοιπα τι να αφησω για το 2μετρο (αν κ λυπαμαι να τα δωσω..τα εχω τοσο καιρο..)τα πανγκασιους το μαχαιροψαρο τον γλυφτη κ τον παπαγαλο τα εχω περιπου στα 2 χρονια...τα υπολοιπα τα εχω κανα χρονο...τωρα οσο αφορα το reef θα ακουω τις συμβουλες σας..Βασιλη οσο αφορα τον εξοπλισμο του reef θα σου πω πιο μετα γιατι τωρα δεν τα θυμαμαι..accnt χωρις να θελω να κανω διαφημιση το ολο πακετο το παρηγγειλα απο το cheapet (αν και ειμαι απο την ροδο παιδια εδω τα πραγματα κοστιζουν...μιλαμε για πολλα ευρω διαφορα)θα κοιταξω μετα στο φορουμ για τα βασικα του θαλασσινου κ για τα κοραλια. Ευχαριστω πολυ παιδια!!!

accnt
20-10-07, 13:25
Και να ξέρεις ότι θέλεις ρώτα άφοβα...
Όλα αυτά στα λέμε για να μην την πατήσεις όπως άλλοι φίλοι...
ΠΑΝΤΑ καλοπροαίρετα ;)

epinephelus
21-10-07, 23:10
accnt ευχαριστω..καθε συμβουλη κ βοηθεια ειναι πολυτιμη...λοιπον παιδια οπως μου τα ειπε η κοπελα στο τηλεφωνο..2 λαμπες Τ5 30w...σκιμερ φιλτρο κ σαμπ 400p κ αντλια acqua 1200...με καλυπτουν???τωρα οσο αφορα την οσμοση???heeeeelp...

Tricky
21-10-07, 23:17
Οσμωση κοιτα εδω :

www.ro-man.gr
Χρειαζεσαι κατι τετοιο για reef :
http://www.ro-man.gr/shop/product_info.php/cPath/22/products_id/90

Τα φωτα δεν φθανουν ουτε για πλακα για reef ...μονο fish only.

Τα υπολοιπα πρεπει να τα βρουμε γιατι η περιγραφη δεν βοηθαει;)

Tkagem
21-10-07, 23:26
τα πανγκασιους το μαχαιροψαρο και τον γλυφτη τα εχω περιπου στα 2 χρονια

Άν επιτρέπεται,σε τί μέγεθος έχουν φτάσει τώρα αυτά?

Tricky
21-10-07, 23:59
Άν επιτρέπεται,σε τί μέγεθος έχουν φτάσει τώρα αυτά?

Μην βγαινουμε απο το θεμα παρακαλω ...σχετικες ερωτησεις μπορουν να γινουν στις αναλογες κατηγοριες ή με πμ ;)

epinephelus
22-10-07, 15:47
καταλαβα...μολις μαθω θα σου πω για τα υπολοιπα...τωρα απο φωτισμο τι αλλο θα χρειαστω?αν μπορεις να μου πεις συγκεκριμενες λαμπες για να βαλω θα σου ημουν υποχρεωμενος...thanks!!! (tkagem τα ψαρια ειναι περιπου στα 25 εκατοστα το καθενα κ ο γλυφτης 30)

Tricky
23-10-07, 00:08
τωρα απο φωτισμο τι αλλο θα χρειαστω?αν μπορεις να μου πεις συγκεκριμενες λαμπες για να βαλω θα σου ημουν υποχρεωμενος...thanks!!!

Θα προτεινα να περιμενεις πρωτα να παραλαβεις το ενυδρειο ωστε να ειμαστε σιγουροι για το τι περιλαμβανει ...2 λαμπες Τ5 30w , που ανεφερες παραπανω, δεν μου κολλαει για ενυδρειο 120 cm μηκος.

Οτι λαμπες και αν σου βαλουν , φτιαχνεται το θεμα ειτε με αγορα επιπλεον φωτιστικου ή ακομα και με ιδιοκατασκευη (που μπορεις να την κανεις μονος ή με βοηθεια ηλεκτρολογου αν δεν κατεχεις ηλεκτρολογικες γνωσεις).

Οπως και να εχει , τα επιπλεον φωτα δεν θα τα χρειαστεις απο την αρχη αλλα μονο οταν βαλεις κοραλια (εχεις καποιους μηνες δηλαδη περιθωριο).Χοντρικα και μπακαλιστικα , μπορω να σου πω πως οι ελαχιστες απαιτησεις σε φως για ενα ελαφρυ reef περιορισμενων απαιτησεων θα ηταν 0,5 watt/λιτρο απο Τ5 λαμπες σωστου φασματος και θερμοκρασιας.Και αυτο γιατι τα κοραλια ενος ενυδρειου reef ειναι φωτοσυνθετικα και λαμβανουν ενεργεια για τις λειτουργιες τους μεσω αυτης.

Προτεινω :

Ειτε να περιμενουμε να παραλαβεις τα πραγματα ωστε να ξερουμε τι λεμε
ή ζητα απο το καταστημα να σου στειλει μεσω email/fax τον αναλυτικο καταλογο με τα προιοντα που θα σου στειλει (με ακριβη εμπορικα ονοματα).

epinephelus
23-10-07, 19:00
οκ μαλλον θα περιμενω πρωτα να τα παραλαβω κ μετα θα σου στειλω ακριβως τι εχω λαβει για να δουμε κ τα υπολοιπα που θα χρειαστω...μεχρι τοτε λεω να το ριξω στην μελετη!!! ευχαριστω πολυ παιδια για την βοηθεια

Tricky
23-10-07, 22:10
Να 'σαι καλα και να χαιρεσαι το νεο σου ενυδρειο ;)

Tkagem
23-10-07, 23:44
tkagem τα ψαρια ειναι περιπου στα 25 εκατοστα το καθενα κ ο γλυφτης 30
Θα σου πρότεινα να έβαζες στο 2μετρο μόνο τα πανγκάσιους και το γλύφτη γιατί τα 25 εκατοστά στα 2 χρόνια σαν λίγα μου φαίνονται για αυτά τα ψάρια....μάλλον κάπου έχουν κολλήσει,κάποια εκατοστά κάπου τα ξέχασαν....πρόσεχε γιατί έχουν κίνδυνο άν ζοριστούν πολύ να πεθάνουν από υπερβολικό νανισμό....ειδικά σε μικρά ενυδρεία άν αρχίσουν να χτυπιούνται πέρα δώθε όπως συνηθίζουν θα πεθάνουν από κακώσεις στο κεφάλι.Θέλουν μακριά ενυδρεία,οπότε το 2μετρο πιστεύω θα τα ανακουφίσει για λίγο.
Καλή επιτυχία....

epinephelus
25-10-07, 14:14
Το 2μετρο θα το παρω σε 4-5 μηνες περιπου...μαλλον αυτο θα κανω γιατι λυπαμαι κ να τα δωσω...θα βαλω τα πανγκασιους τον γλυφτη κ το μαχαιροψαρο...οσο γι αυτο που ειπες κοπανιουνται στο ενυδρειο αλλα πολυ σπανια...θα δω κ αναλογως τα οικονομικα μπορει να το αλλαξω κ πιο συντομα θα δειξει...