PDA

Επιστροφή στο Forum : ΤΙ ΑΛΑΤΙ;


COSTAS21
22-09-07, 22:58
Καλησπέρα μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος την διαφορά του αλατιού που έχουμε στο σπίτι απο το αλάτι για ενυδρειακή χρήση; π.χ. για την ασθένεια του ick;

Ευχαριστώ...

parrot
22-09-07, 23:14
Καλησπέρα μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος την διαφορά του αλατιού που έχουμε στο σπίτι απο το αλάτι για ενυδρειακή χρήση; π.χ. για την ασθένεια του ick;

Ευχαριστώ... Δες εδώ και ειδικά στο ποστ 19

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221

COSTAS21
22-09-07, 23:39
Άμα σας πώ πως και πάλι δεν κατάλαβα θα με πείτε χαζό παρόλο που διάβασα με προσοχή το post!!!

klaz
22-09-07, 23:43
Άμα σας πώ πως και πάλι δεν κατάλαβα θα με πείτε χαζό παρόλο που διάβασα με προσοχή το post!!!τι δεν καταλαβες..???
αλατι φυσικο,χωρις προσθετα ροης(που εχουν τα περισσοτερα αλατια που μαγειρευουμε).....απλο...?:rolleyes:;)

COSTAS21
23-09-07, 00:10
Καλά ντε μην μεzw ρωτάω για να μάθω μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά για κάποιον που δεν γνωρίζει;;;

Ευχαριστώ.

klaz
23-09-07, 00:18
Καλά ντε μην μεzw ρωτάω για να μάθω μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά για κάποιον που δεν γνωρίζει;;;

Ευχαριστώ.μιλας με εναν αοπλο χομπιστα,οποτε.....:rolleyes::p
τουλαχιστο καταλαβες τωρα,η εχεις παλι κενα....???

aafent
23-09-07, 00:38
Το τυροκομικό αλάτι είναι το αλάτι όπως φτάνει στις αλυκές, συνήθως δε είναι και χονδρόκοκκο. Φαντάσου ότι σε μεγάλες γούρνες το νερό της θάλασσας εξατμίζεται και το αλάτι σε μορφή κρυστάλλων παραμένει εκεί όπου και συλλέγεται.
Για να έρθει στο τραπέζι μας, περνάει από διάφορες επεξεργασίες, μια από αυτή είναι η πρόσθεση άλλων στοιχείων που το βοηθάνε στο να ρέει έξω από τη συσκευασία του. Επίσης πολλές φορές περιέχει και ιώδιο. Για τελευταίο υπάρχει μια μεγάλη φιλολογία που άλλοι λένε ότι δεν κάνει κακό και άλλοι ότι κάνει (προσωπικά πιστεύω ότι δεν κάνει). Όμως επειδή έχουμε πει ότι στο ενυδρείο μας αποφεύγουμε να βάλουμε «στοιχεία» που δεν τα γνωρίζουμε, επιλέγουμε το τυροκομικό ή φυσικά το ενυδρειακό που περιέχει (αρκετές φορές) και άλλα στοιχεία εκτός του χλωριούχου νατρίου, που όμως είναι απαραίτητα στο ενυδρείο μας.

_antonis_
23-09-07, 09:22
Δηλαδή εγώ που μάζεψα πρίν λίγες μέρες αλάτι απο τη θάλασσα, ξέρετε, που ξεραίνεται και είναι ολοκάθαρο, μπορώ να βάλω τέτοια μέσα στο ενυδρείο; Η' πάλι δεν είναι σίγουρο;

netblues
23-09-07, 09:42
Αν ειναι απο καθαρο σημειο, δεν υπαρχει προβλημα.

_antonis_
23-09-07, 09:53
:D Τέλεια! :smt041 Είναι απο πολύ καθαρό μέρος (όπως όλα εδώ πέρα...:rolleyes:;)). Ευχαριστώωωω..

COSTAS21
23-09-07, 10:46
ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Φίλε Κλάζ καταρχήν συγνώμη αν είμουν λίγο επιθετικός το μόνο που ζητούσα είναι μία λίγο πιό κατατοπιστική απάντηση όπως αυτή του φίλου aafent,όπως και νά'χει ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρων!!!

Πάντα φιλικά και πάντα καλοπροαίρετα!!! :grin:

alati
23-09-07, 16:00
Το τυροκομικό αλάτι είναι το αλάτι όπως φτάνει στις αλυκές, συνήθως δε είναι και χονδρόκοκκο. Φαντάσου ότι σε μεγάλες γούρνες το νερό της θάλασσας εξατμίζεται και το αλάτι σε μορφή κρυστάλλων παραμένει εκεί όπου και συλλέγεται.
Για να έρθει στο τραπέζι μας, περνάει από διάφορες επεξεργασίες, μια από αυτή είναι η πρόσθεση άλλων στοιχείων που το βοηθάνε στο να ρέει έξω από τη συσκευασία του. Επίσης πολλές φορές περιέχει και ιώδιο. Για τελευταίο υπάρχει μια μεγάλη φιλολογία που άλλοι λένε ότι δεν κάνει κακό και άλλοι ότι κάνει (προσωπικά πιστεύω ότι δεν κάνει). Όμως επειδή έχουμε πει ότι στο ενυδρείο μας αποφεύγουμε να βάλουμε «στοιχεία» που δεν τα γνωρίζουμε, επιλέγουμε το τυροκομικό ή φυσικά το ενυδρειακό που περιέχει (αρκετές φορές) και άλλα στοιχεία εκτός του χλωριούχου νατρίου, που όμως είναι απαραίτητα στο ενυδρείο μας.

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο επιτρέψετε μου να κάνω κάποιες διευκρινήσεις όσο αφορά το αλάτι και τους τρόπους επεξεργασίας και προώθησης του.

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το "αλάτι" όπως το παίρνουμε από την αλυκή είναι ένα μείγμα κόκκων άλατος με διακύμανση από μεγάλους κόκκους σαν "χαλίκια" έως και πολύ μικρούς (πιο μικρούς από το συνηθισμένο επιτραπέζιο που χρησιμοποιούμαι στο σπίτι). Στην φάση αυτήν η μεγαλύτερη αναλογία κόκκων είναι οι "μεγάλοι" και αναλόγως από την αλυκή που προέρχεται έχει και το χρώμα του και την υφή του. Σε αυτήν την φάση ονομάζεται ακόμη ακατέργαστο αλάτι.

Στην συνέχεια μπορεί να ακολουθηθούν 2 δρόμοι (ως συνήθως) α) πλένεται, ξηραίνεται (με θέρμανση) και κοσκινίζεται β) ξηραίνεται και κοσκινίζεται.

Το αποτέλεσμα που βλέπουμε όλοι εμείς είναι πάντα τα κλάσματα των κόκκων άλατος που παίρνουμε μετά το κοσκίνισμα. Ετσι έχουμε τις παρακάτω διαφορετικές κοκκομετρίες και τις πιο κοινές τους ονομασίες (οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και υπάρχουν μικροδιαφορές ανάμεσα στις εταιρείες).
κόκκοι έως 0,3mm βλέπε άχνη ή πούδρα
κόκκοι από 0,3mm έως 0,7mm βλέπε επιτραπέζιο
κόκκοι από 0,7mm έως 1,4mm βλέπε γκρανουλε
κόκκοι από 1,4mm έως 2,5mm βλέπε Νο1
κόκκοι από 2,5mm έως 3,3mm βλέπε Νο3
κόκκοι από 3,3mm έως 6,0mm βλέπε Νο2

(ως "τυροκομικό αλάτι" θεωρείται συνήθως αυτό που έχει κόκκους από 3,3 έως και 6mm)

Από εκεί και πέρα κάθε εταιρεία αναλόγως για το που προορίζεται το προϊόν (κυρίως αυτό γίνεται για το αλάτι κοκκομετρίας "επιτραπέζιο") μπορεί να προσθέσει πρόσθετα ροής σε συνδυασμό με αντισυσσωματικό συντελεστή ή ιώδιο αλλά ΠΑΝΤΑ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να το αναφέρει στην συσκευασίας της

Filotas
25-09-07, 09:47
Αρχική Δημοσίευση από aafent http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=201421#post201421)
Επίσης πολλές φορές περιέχει και ιώδιο. Για τελευταίο υπάρχει μια μεγάλη φιλολογία που άλλοι λένε ότι δεν κάνει κακό και άλλοι ότι κάνει (προσωπικά πιστεύω ότι δεν κάνει).
Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο για το ιώδιο στο αλάτι. Σε εμάς τους ανθρώπους θέλω να πώ μόνο καλό μπορεί να κάνει. Υπάρχουν μόνο λίγες εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις του θυρεοειδούς που δέν θέλουμε να πέρνει ο ασθενής περισσότερη ποσότητα ιωδίου. Δέν ξέρω όμως άν το περισσότερο ιώδιο μπορεί να κάνει κακό στα ψαράκια μας, αφού μιλάμε για ψάρια γλυκού νερού και που προέρχοντε απο μέρει με γενικά χαμηλές ποσότητες ιωδίου στο οικοσύστημα τους.

Moutralewn
25-10-07, 09:03
Παίδες καλημέρα.

Μετά απο δεύτερη επιδρομή ick στο ενυδρείο μου που άρχισε την προηγούμενη Κυριακή, άρχισα αμέσως θεραπεία με ενυδρειακό αλάτι γλυκού νερου (της ΑΡΙ).

Ρίχνω 4 κουταλίες κάθε 3 ώρες, σύμφωνα με ότι διάβασα στο tsamiquarium.

Τα πράγματα πάνε καλά αλλά έχω μία απορία.....δεν κάνει κακό στα ψάρια τόσο αλάτι;;

Τα παράξενο ποιό είναι..... η ασθένεια έχει προσβάλει τα 2 ψάρακια και τα άλλα 3 είναι ΟΚ απο την αρχή.
Anyway, έχασα το ένα εκ των δύο (έναν pleco) :(:(:(
και το άλλο (ένα severum) είναι καλύτερα τώρα (δεν έχει καθόλου στίγματα στο σώμα του) αλλά έχει μία πληγή στο σώμα του απο το ξύσιμο που του προκαλεί η ασθένεια. Αυτό θα επουλωθει με τον καιρό ή θα μείνει έτσι;

arti
28-10-07, 12:04
Το διάβασες αυτό?
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221

andreasp
28-10-07, 17:49
Παντως Κωστα, αν το θέλεις για τα ψάρια που σου έδωσα...
Υπόψιν οτι ΔΕΝ τα είχα σε αλάτι.

μελινακι
08-12-07, 16:49
ναι αλλα δεν υποφερουν τα ψαρια γλυκου νερου αν τα βαλεις αλατι στο ενυδρειο τους; (σκληρενει το νερο):confused::confused::confused:

Moutralewn
09-12-07, 12:02
ναι αλλα δεν υποφερουν τα ψαρια γλυκου νερου αν τα βαλεις αλατι στο ενυδρειο τους; (σκληρενει το νερο):confused::confused::confused:

Εξαρτάται το ψάρι και εξαρτάται το πόσο αλάτι βάλεις.

Ψάρια βυθού όπως pleco ή cory, δεν το αντέχουν το αλάτι.

Σε κάποια άλλα ψάρια (π.χ. Guppy) λίγο αλατάκι στο νερό κάνει καλό.

Επίσης το αλάτι βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το ick ή κάποιων άλλων βακτηριδιακών αθενειών (με το δεδομένο ότι δεν έχεις pleco ή cory στο ενυδρείο).

netblues
09-12-07, 12:18
Το αλατι δεν σκληραινει το νερο.
Για θεραπευτικους λογους, ακομα και σε corydoras και plecos χορηγουμε αλατι, σε μειωμενη δοση.