PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγή χρώματος...τι μπορεί να φταίει?!?!? + extra probs


sofia
17-08-07, 12:28
Καλημέρα - καλησπέρα σε όλους τους εναπομείναντες στο φόρουμ λόγω διακοπών!

Εχω αναφερθεί σε άλλο τόπικ για το ενυδρείο που έχω (54lt juwel rekord) κ το οποίο το κατοικούν αυτή τη στιγμή 2 χρυσόψαρα oranda κ ένα apple snail (τον πλέκο που είχα πάρει μετά από μια βδομάδα κ τη δική σας σωστή κατατόπιση επί του θέματος συμβατικότητας ειδών, τον επέστρεψα στο μαγαζί απ'όπου τον είχα πάρει). Το ενυδρείο "τρέχει" εδώ κ 1.5 μήνα κ τα χρυσόψαρα δείχνουν να το απολαμβάνουν!
Το πρόβλημα που έχει παρουσιασθεί είναι το εξής: το ένα εκ των δύο ψαριών κ του οποίου τα χρώματα είναι λευκό-πορτοκαλί (το δεύτερο είναι ολόκληρο πορτοκαλί) έχει αρχίσει το λευκό του χρώμα να γίνεται πορτοκαλί καθώς κ σε κάποια σημεία στο πορτοκαλί δείχνει στα λέπια να εξασθενεί το χρώμα κ να τείνει να γίνει λευκό...
Το χρυσόψαρο δεν εμφανίζει κάποια σημάδια ασθένειας (κ τα λέπια που τείνουν να γίνουν λευκά όχι δεν είναι λευκά στίγματα!) κ αντίθετα παιχνιδίζει με το άλλο, τρώει κανονικά κ γενικά δείχνει να ζεί πολύ καλά.
Οι μετρήσεις που παίρνω κάθε εβδομάδα είναι οι εξής:
pH: 8-8.5
Γενική σκληρότητα (GH): 11
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Αμμώνίο (ΝΗ4): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): < 0.3
Νιτρικά (ΝΟ3): 40
Αλλαγές νερού: 30%+ / εβδομάδα (καθώς κ λόγω χρήσης ανεμιστήρα για πτώση θερμοκρασίας κ εξάτμισης νερού, εντός εβδομάδος προσθέτω 3-5 λίτρα)
Θερμοκρασία: 24-25
Η τροφή τους είναι Flakes της Tetrafin + Color Goldfish της Tropical εναλλασσόμενη, καθώς κ κάποιες φορές λίγο αρακά καθώς κ μια μέρα μένουν ατάϊστα.
Είναι ανησυχιτικό το σύμπτωμα αυτό (δλδ για κάποιο μελλοντικό συμβάν) κ μπορώ να κάνω κάτι? Μπορεί να οφείλεται στην τροφή τους ή σε κάποιον άλλο παράγοντα που αφορά στις μετρήσεις?
Επίσης θέματα που με προβληματίζουν είναι :
- τα αυξημένα νιτρικά (προσέχω την ποσότητα τροφής ώστε να τρώγεται άμεσα κ να μην μένει στον βυθό) που δεν θέλουν να πέσουν με τπτ! Ακόμα κ μετά από την μεγάλη αλλαγή νερού κάνω μέτρηση μετά από 2-5 ώρες να δώ τις τιμές τους κ κάτω από 30 δεν πέφτουν παρά το ότι χρησιμοποιώ κ σκούπα βυθού!
- η σκληρότητα κ το ph. Για το ph χρησιμοποιώ το ph minus αλλά αλλαγή δεν έχω δει ούτε όταν στην προτελευταία αλλαγή νερού πρόσθεσα μόνο μεταλλικό νερο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όλες τις απαντήσεις κ τις συμβουλές σας κ συγνώμη για τον όγκο του θέματος :)

*Σας επισυνάπτω φωτό από τα καμάρια μου αν κ δεν είναι ευδιάκριτη λόγω λήψης από κινητό (επιφυλάσσομαι μετά το πέρας των διακοπών να κάνω παρουσίαση του ενυδρείου κ να δεχθώ όλες τις γνώμες σας)

SOCRATIS
17-08-07, 12:49
Το τελικό χρώμα ενός χρυσόψαρου οριστικοποιείται μετά από τα πρώτα 2- 3 χρόνια της ζωής του.Η τροφή είναι ένας παράγοντας αλλά η γενετική έχει την μεγαλύτερη ευθύνη.Το πορτοκαλί χρωμα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει στο τέλος..Οπότε, μην ανησυχείς.

Για τα νιτρικά σου μάλλον ταίζεις περισσότερο απο όσο χρειάζονται ή και το φίλτρο σου είναι μικρό.
Τα ph minus σταματα να το χρησιμοποιεις ,μόνο καλό δεν κάνει.
Καλή ποιότητα νερού(χαμηλα νιτρικα,οξυγονο) και σταθερές θερμοκρασίες είναι το ζητούμενο σε ενυδρεία με χρυσόψαρα.

george
17-08-07, 12:55
Να μην ανησυχείς για την αλλαγή του χρώματος...είναι φυσιολογικό :
http://thegab.org/Articles/ColorChange.html

Για να πέσουν τα νιτρικά η μόνη λύση είναι συχνότερες αλλαγές νερού.
Αν είχε στρώσει το φίλτρο σου δεν θα έπρεπε να έχεις νιτρικά.
ΡΗ minus και η προσθήκη ζουμιών δεν είναι λύση και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Όταν λες μεταλλικό νερό τι εννοείς ;
Τι μάρκα τεστ χρησιμοποιείς ; Μέτρησες το νερό της βρύσης σου ;

stav
17-08-07, 12:57
Το ψαρακι σου ενηλικιωνεται και το χρωμα του αρχιζει και παιρνει την τελικη
μορφη του.

sofia
17-08-07, 13:19
Ευχαριστώ πολύ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας!!:):)
Ηθελα να παρουσιάσω συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες στην παρουσίαση του ενυδρείου που θα έκανα, όμως επειδή με προβλημάτιζαν οι τιμές που σας ανέφερα κ ακριβώς επειδή σας τις ανέφερα θα σας πληροφορήσω τα κάτωθι λοιπόν :

Διαστάσεις ενυδρείου :60x30x30 (JUWEL REKORD 60)
Φυτά: 2 x Annubia,
1 x Annubia nana,
2 x Echinodorus
2 x Cryptocoryne
Ψάρια / Άλλα είδη: 2 Χρυσόψαρα Oranda, 1 Apple Snail
Διακοσμητικά υλικά: 2 x μοπάνι, χαλίκι
Φόντο:μαύρο
Φωτισμός: Juwel Monolux 60 (15W)
Διάρκεια φωτισμού:10-12 ώρες την μέρα
Φιλτράρισμα:Aνθρακας Ammo Carb + Βιολογικό Φίλτρο Rena (αστεράκια) (από το "μαμίσιο" φίλτρο έφυγε ένα από τα σφουγγάρια που είχε κ μπήκαν αυτά στη θέση του)
Αεραντλία:Tetra-tec 50-100 I
Κυκλοφορητής:Juwel 280 l/h
Λίπανση:υγρή λίπανση Ferreal + Spureal, Floreal + Lod (της Aquamedic)
Παροχή CO2: -

Το φίλτρο το έστρωσα με χρήση αμμωνίας (μου πήρε ένα μήνα περίπου να πέσουν τα επίπεδα αμμωνίας, να εμφανιστούν νιτρικά, να μηδενιστεί η αμμωνία κ να φτάσουν τα <10 τα νιτρικά) κ κατόπιν προσέθεσα τα χρυσόψαρα. Μετά ακολούθησε η φύτευση των φυτών κ κάθε 20 περίπου μέρες ρίχνω κ τα υγρά λιπάσματα. Οι μετρήσεις γίνονται με υγρά τέστ της sera πλην της αμμωνίας που γίνεται με το υγρό τέστ jbl.


Το νερό της βρύσης η αλήθεια είναι οτι παρέλειψα να το μετρήσω :rolleyes::rolleyes:(ναι ναι δέχομαι να τ'ακούσω από σας!!) κ όταν λέω οτι έκανα πρόσθεση μεταλλικού νερού, εννοώ οτι προσέθεσα μια 12άδα νερό εμφιαλωμένο σύν το υπόλοιπο που είχε μείνει (της βρύσης δλδ).


Για την πτώση του ph (άσχετα αν τα χρυσόψαρα από όσο έχω διαβάσει μπορούν να ζήσουν μέχρι κ σε 8.5, θα ήθελα στο μέλλον να δημιουργήσω ένα τροπικό ενυδρείο αλλά με αυτές τις τιμές έχω αποθαρρυνθεί..) διάβασα για τη χρήση τύρφης. Πώς θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω αν είναι τελικά αυτή η σωστή λύση κ όχι η λανθασμένη χρήση του ph minus???


Ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ κ πάλι όλους σας (με ανακουφίσατε εντελώς που τελικά δεν είναι τπτ η αλλαγή του χρώματος!!) !!!!:):):):):)

***Κάτι σημαντικό που ξέχασα επίσης να αναφέρω...Το apple snail το πηρα προς αντικατάσταση του πλέκο που είχα κ για τον επιπλέον καθαρισμό της άλγης (πλέον του καθαριστικού μαγνήτη που έχω). Αλγη μέχρι στιγμής στα τζάμια δεν έχει σημειωθεί κ το πρόβλημα που έχω είναι πως από τότε που μπήκε το σαλιγκάρι τα φυτά έχουν πάρει ..όχι απλά την κάτω βόλτα! Εχω παρατηρήσει τα χρυσόψαρα κ δεν ασχολούνται καθόλου με τα φυτά οπότε σίγουρα δεν είναι ο λόγος που αντί να αναπτύσσονται τα φυτά διαλύονται στην κυριολεξία. Η φωτό που παρέθεσα ήταν πριν την αγορά του σαλιγκαριού. Οταν θα κάνω την επίσημη παρουσίαση θα δείτε πως έχουν καταντήσει...Διάβασα οτι το συγκεκριμένο σαλιγκάρι τρώει τα αποσυντιθεμένα φύλλα αλλά κανένα από τα φυτά δεν είχε παρουσιάσει προβλημα αποσύνθεσης πριν έρθει το σαλιγκάρι. Τι να κάνω?!?!?! (στιφάδο??? :Ppp)

george
17-08-07, 14:33
Τον άνθρακα από το φίλτρο να τον βγάλεις.
Τα τεστ της JBL δεν θεωρούνται και πολύ αξιόπιστα.
Εγώ θα έλεγα ότι επί του παρόντος να μην "παίζεις" με το ΡΗ.
Οι εχινόδοροι και οι κρυπτοκόρινες λιπαίνονται από τις ρίζες για αυτό καλό θα είναι να πάρεις λίπασμα σε μορφή ταμπλέτας για τις ρίζες.
Επίσης είναι φυτά που θέλουν τον χρόνο τους για να αρχίσουν να παίρνουν τα πάνω τους.
Η αεραντλία είναι άχρηστη επίσης.

sofia
17-08-07, 14:40
χμμμ...ομολογώ οτι με έχετε μπερδέψει λίγο με τα τεστ...διαβάζω κάποιους να θεωρούν αναξιόπιστα τα sera τεστ...άλλοι τα jbl...ποιά είναι τελικά τα πλέον αξιόπιστα ώστε να μπορώ να έχω σίγουρα σωστές μετρήσεις?!?!? ουφ!! :PP

οσο για την αεραντλία...δεν είναι κάτι χρήσιμο η επιπλέον πρόσθεση οξυγόνου μέσα σε ένα ενυδρείο? η απλά ενδείκνυται για άλλες χρήσεις (σε μεγαλύτερα ενυδρεία κτλ)?

κ τέλος, τι να βάλω στη θέση του άνθρακα??

ευχαριστώ πολύ κ πάλι για τις συμβουλές σας!

george
17-08-07, 18:46
Πιο αξιόπιστα θεωρούνται της ΑΡΙ και της ΤΕΤRA.
Η οξυγόνωση του νερού γίνεται με την ανατάραξη της επιφάνειας από το φίλτρο του ενυδρείου.
Η αεραντλία πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα δεν προσφέρει κάτι και χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειαζόμαστε έξτρα οξυγόνωση όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια μια θεραπείας.

Στη θέση του άνθρακα μπορείς να βάλεις άλλο ένα σφουγγάρι ή βιολογικό υλικό.

PascM
18-08-07, 08:01
Όπως σου πρότεινε ήδη ο george να βγάλεις τον άνθρακα απο το φίλτρο και καλό είναι να προσθέσεις λίγο substrat στη θέση του μια και τα χρυσόψαρα είναι ψάρια που παράγουν αρκετά απόβλητα οπότε θέλεις ένα βιολογικό υλικό με μεγάλη επιφάνεια αποίκησης!!!

sofia
20-08-07, 08:43
Καλημέρα σε όλους κ καλή εβδομάδα! :)

Λοιπόν εκανα μέτρηση ph στο νερό της βρύσης κ :mad::mad: είναι ακριβώς το ίδιο με του ενυδρείου!!! 8-8.5!!!
Τύρφη? ή κάτι άλλο για να πέσει έστω στο 7.5?? (κάποια προιόντα που αναφέρονται σαν ph softeners τα γνωρίζετε? τι γνώμη έχετε?)

Δυστυχώς επειδή το σκ δεν μπόρεσα να είμαι κοντά σε pc σήμερα είδα τις απαντήσεις σας.
Οπότε σήμερα θα φύγει ο βιολογικός άνθρακας κ θα μπεί το substrat κ νέα αγορά υγρών τέστ!

Ευχαριστώ κ πάλι PascM κ George :):) για όσα μου προτείνατε!

netblues
20-08-07, 09:07
Αν θες μαλακο νερο η λυση ειναι μια(εκτος απο το να μετακομισεις στη φλωρινα βεβαια). Συσκευη αντιστροφης οσμωσης.
Ολα τα αλλα, μεσοπροθεσμα απλα δεν.

sofia
20-08-07, 09:42
Nα ρωτήσω κατι που μπορεί να φανεί χαζό αλλά επειδή δεν έχω καμία γνώση επί του θέματος...
Οι συσκευές αντίστροφης όσμωσης λίγο που googlαρα είδα πως τοποθετούνται επί της βρύσης (σαν φίλτρο). Είναι άλλες συσκευές απ'αυτή που μου πρότεινες netblues? Αυτή που ανέφερες τοποθετείται στο ενυδρείο?

PascM
20-08-07, 09:46
Οι ίδιες είναι!!!
Δες και εδώ www.ro-man.gr (http://www.ro-man.gr)