Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : DIY-Εξτρα λαμπτήρας φθορισμού

_antonis_
13-08-07, 20:48
Το ενυδρείο στο οποίο τοποθέτησα εγώ έξτρα λαμπτήρα φθορισμού είναι του Carrefourτων 120 lt. Νομίζω όμως ότι η διαδικασία βολεύει για τα περισσότερα ενυδρεία.

Η ιδέα μου ήρθε απο προηγούμενο postπου έχω δεί για το θέμα. Επίσης να σημειώσω ότι η θερμοκόλληση δεν κάνει πάνω απο 1 λεπτό να στεγνώσει, γι’ αυτό βολεύει! Τέλος, έψαξα για στεγανά ντουί, αλλά νομίζω (και έτσι φαίνεται), ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει με κλέμες και το πλεονέκτημα με τις κλέμες είναι ότι μπορείς να βάλεις ότι μήκους λαμπτήρα θές...

1ο ΒΗΜΑ: Αγόρασα απο βιβλιοπωλείο κάτι μεταξύ ασημένιου χαρτονιού με πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου (όπωε φαίνεται στη φωτό). Το έκοψα στις διαστάσεις που ήθελα και το κόλλησα με θερμοκόλληση (πιστόλι με ζεστή σιλικόνη) στο ανοιγόμενο καπάκι του ενυδρείου (αυτό που χρησιμοποιούμε για να ταίσουμε). Αυτό το ‘‘αλουμινόχαρτο’’ αντοκαθιστά τον ανακλαστήρα (και καλύτερα νομίζω). (φωτο 1, 2)

9845
9846

2ο ΒΗΜΑ:Παίρνουμε 2-3 πλαστικά ‘‘ΩΜΕΓΑ CLIPS’’ του Κουβίδη για στήριξη σωληνών, διαμέτρου Φ23 και πάνω (εγώ έβαλα Φ32) (φωτό 3). Δέ πρόκειται να διαβρωθούν και ο λαμπτήρας συγκεκριμένα στα Φ32 χωράνε άνετα να μπούν. Αυτά πάλι τα κόλλησα με θερμοκόλληση, ένα στη δεξιά πλευρά και ένα στη μέση, στο κάθετο μαύρο πλαστικό που έχει το καπάκι που φαίνεται όταν ανοίγουμε να ταίσουμε (φωτό 4). Στο κλίπ που κόλλησα σε αυτό το σημείο, έβαλα και ένα δεματικό για την καλύτερη συγκράτιση του κλίπ (φωτό 5).
9848
9849
9850

3ο ΒΗΜΑ: Ballast: Αγόρασα ballastηλεκτρονικό, που δέν έχει πρόβλημα υγρασίας, δεν χρειάζεται starter, η εκκένωση του αερίου (οπότε το άναμα του λαμπτήρα) γίνεται ταχύτατα και το συγκεκριμένο μπορεί να πάρει 2 λαμπτήρες των 30 watt, δηλαδή με ένα εξάρτημα, μπορείς να βάλεις 2 λαμπτήρες (ή έναν όπως εγώ) και χωρίς starter! Κοστίζει περίπου 14 ευρώ (φωτό 6).
9851

4ο ΒΗΜΑ: Άνοιξα το καπάκι του ενυδρείου, στο οποίο ήδη υπάρχει το εργοστασιακό ballast. Βρήκα λίγο χώρο για το δικό μου (φωτό 7) και σύνδεσα στη μία πλευρά του ballastτο καλώδιο προς τη πρίζα. Αυτό το έβγαλα απο το ίδιο σημείο που έβγαινε και το παλιό καλώδιο (φωτό 8), οπότε δέ φαίνεται καθόλου. Μετά, έκανα με ηλεκτρικό τρυπανάκι μία τρύπα προς τον χώρο που θα έμπαινε ο λαμπτήρας (φωτό 9) ώστε να περάσει το καλώδιο για τις κλέμες. Η συνδεσμολογία του ballastόταν θέλουμε να βάλουμε έναν μόνο λαμπήρα φαίνεται στη φωτογραφία (φωτό 10), ενώ αν θέλουμε να βάλουμε 2 λαμπτήρες, το σχέδιο υπάρχει πάνω στο ballast. Πέρασα απο τη τρύπα που μόλις άνοιξα δύο διπολικά καλώδια 0,75 mm2 (φωτό 11). Το ένα το σύνδεσα στη κλέμα που θα συνδεθεί στην μία άκρη του λαμπτήρα και το άλλο καλώδιο στην άλλη. Απλά το ένα καλώδιο πρέπει να είανι πιό μακρύ, για να φτάσει στην άλλη άκρη του λαμπτήρα. Καλό είναι να αφήσουμε μερικά εκατοστά μακρύτερο καλώδιο, ώστε άν θέλουμε την επόμενη φορά να βάλουμε άλλο μήκος λαμπτήρα, να φτάσει το καλώδιο. Για τη στεγανοποίηση της κλέμας απο την υγρασία, έβαλα πολύ θερμή σιλικόνη στις επαφές και τριγύρω (φωτό 12).
9852

9853

9854

9855

_antonis_
13-08-07, 20:51
9861

9857

5ο ΒΗΜΑ: Στερεώνουμε τον λαμπτήρα στα πλαστικά κλίπς (φωτό 13), και πάλι κολλάμε με τη θερμοκόλληση το καλώδιο στην άκρη για να μή πέσει στο νερό...

9858

6ο ΒΗΜΑ: Αφού κλείσουμε όποιο καπάκι έχουμε ανοιχτό, βάζουμε το φίς στον χρονοδιακόπτη και στη πρίζα. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αξίζει και δε μου πήρε πάνω απο 1 ώρα να το κάνω, απλά πρέπει να έχετε τα υλικά και τα εργαλεία! (φωτό 14, 15)
9859

9860

Neoklis
13-08-07, 21:00
Πολύ καλή δουλειά, μπράβο σου...:p
Με παρόμοιο τρόπο έχω κάνει και εγώ το δικό μου καπάκι...
Μήπως όμως θα ήταν καλύτερα να έβαζες και θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι ώστε να μονωθεί το τμημα από την λάμπα μέχρι το καλώδιο...
Για να μην υπάρχει και περίπτωση βραχυκυκλώματος....

_antonis_
13-08-07, 21:06
Δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι και το ballast τέτοια κατασκευή που είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει πρόβλημα. Παρ' όλ' αυτά όμως, έβαλα πολύ σιλικόνη στις κλέμες για να αποκλείσω τελείως τη περίπτωση αυτή. Άν όμως κάποιος θέλει για δική του σιγουριά να βάλει κάτι, εγώ θα πρότεινα μπαλόνι. Ακριβώς...σαν αυτό που φουσκώνουμε, αλλα ξεφούσκωτο φυσικά! Η πλευρά που έχει το μπαλόνο για να το δένουμε να μπεί στον ακροδέκτη του λαμπτήρα, και απο την άλλη πλευρά να ανοίξει μιά τρύπα να περάσει το καλώδιο το άσπρο πρίν το συνδέσει στη κλέμα. Ευχαριστώ πάντως...

maikl
13-08-07, 21:19
Εγω παλι εβαλα στο ιδιο σημειο-καπακι αλουμινοταινια αυτοκολητη και στεγανα ντουι τα οποια βιδωσα οπως φαινετε και στις φωτο.

Υπ'οψιν ερχονται ακριβως ;) με σωστο μετρημα-βιδωμα(30 watt-90 cm)

_antonis_
13-08-07, 21:33
Ομολογώ ότι η αλουμινοταινία ήταν έξυπνη ιδέα. Απλά για τα στεγανά ντουί, εγώ προτίμησα να βάλω κλέμες, έυκολες και άν παρατήρησες η όλη κατασκευή μου δεν έχει ούτε μία τρύπα για βίδωμα, αυτό ήθελα. Όπως επίσης και το ότι μπορώ να βάλω ότι μήκους λαμπτήρα θέλω. Νά' σαι καλά.

maikl
13-08-07, 21:50
Ομολογώ ότι η αλουμινοταινία ήταν έξυπνη ιδέα. Απλά για τα στεγανά ντουί, εγώ προτίμησα να βάλω κλέμες, έυκολες και άν παρατήρησες η όλη κατασκευή μου δεν έχει ούτε μία τρύπα για βίδωμα, αυτό ήθελα. Όπως επίσης και το ότι μπορώ να βάλω ότι μήκους λαμπτήρα θέλω. Νά' σαι καλά.

:smt017:smt102

Απλα τρυπησα οπως φαινετε κι απο τις φωτο στο σημειο που παταει η "φετα-πορτα" του καπακιου κι οχι καπου που δημιουργειται προβλημα στεγανοτητας...

Τωρα, οταν το καπακι σου δινει την δυνατοτητα να "πιασεις" τα 60watt/100lit (περιπου καθαρα) ωστε να μπορεις να βαλεις ποιο "δυσκολα" φυτα δεν νομιζω οτι δεν αρπαζεις την ευκαιρια...

Οπως επισης δεν παιζεις και με το ρευμα το οποιο δεν προειδοποιει γι 'αυτο και τα στεγανα....;)

_antonis_
13-08-07, 22:11
Συμφωνώ με όσα λες, απλά να συμπληρώσω ότι είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ξέρω ότι η περίπτωση κάποιου βραχυκυκλώματος στους πόλους του λαμπτήρα φθορισμού είναι αρκετά-πολύ απίθανος...και μάλιστα με ηλεκτρονικό ballast όπως ήδη είπα. Όμως θέλω να συμβουλεύσω όσους έχουν σκοπό να φτιάξουν κάτι τέτοιο, να πάρουν οπωσδήποτε ηλεκτρονικό ballast και μάλιστα 2*30 watt, οπότε ανά πάσα στιγμή να προσθέσουν και τρίτο λαμπτήρα εάν χρειαστεί.

maikl
13-08-07, 22:19
Δεν θελω να σου κανω τον "εξυπνο" αλλωστε το σπουδασες το θεμα αλλα, αλλο στη θεωρια κι αλλο στην πραξη...

Αλλωστε το οτι υπαρχουν στο εμποριο-κατασκευαζονται στεγανα ντουι δεν ειναι τυχαιο...

_antonis_
13-08-07, 22:26
Φυσικά και δεν είναι τυχαίο! Οι περισσότεροι ποτέ δε θα έβαζαν απλά κλέμα, γιατί φοβούνται, όπως επίσης δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ballast. Άσε που το στεγανό κοστίζει 3-4 ευρώ ενώ η κλέμα τίποτα! Σαφώς λοιπόν και συμφέρει τις εταιρίες να έχουν στεγανά ντουί. Πιστεύω όμως ότι κάνει ο καθένας και εσύ και εγώ είναι καλό, γιατί πειραματιζόμαστε και βλέπουν οι επόμενοι. Α, και μή ξεχνάμε, τη κλέμα την έχω τιγκάρει στη σιλικόνη (παρ'όλ'αυτ'α! ;))

maikl
13-08-07, 22:29
:smt102

ggeos
14-08-07, 08:24
Πολυ καλη κατασκευη!!!!!!!:smt041

Ετοιμαζω κι εγω κατι αναλογο αλλα πρωτα ξεκιναω με την κατασκευη νεου καπακιου.Εχω παρει ηλεκτρονικο ballast για τις λαμπες μου.Μηπως θα μπορουσες να με βοηθησεις με την συνδεσμολογια για 2 λαμπες?

Με την ολοκληρωση της κατασκευης θα ανεβασω φωτο.

Ευχαριστω.;)

_antonis_
14-08-07, 14:08
Σ' ευχαριστώ. Είναι πάρα πολύ εύκολο να συνδέσεις 2 λαμπτήρες. Αλλά δύσκολο να στο εξηγήσω. Δές αν έχει σχέδιο πάνω στο ballast, αν δεν έχει πές το μου για να σου κάνω ένα σχεδιάκι με μερικές εξηγήσεις. Θα τα καταφέρεις! Απλά σήμερα φεύγω και επιστρέφω αύριο βράδυ, οπότε αν χρειαστείς κάτι θα απαντήσω τότε.

ggeos
16-08-07, 07:46
OK.Εχει ενα σχεδιακι.Θα προσπαθησω να τις συνδεσω και ο Θεος βοηθος.Το πολυ να κατεβασω τον γενικο του σπιτιου.:grin:
Ευχαριστω.:)

maikl
16-08-07, 08:00
OK.Εχει ενα σχεδιακι.Θα προσπαθησω να τις συνδεσω και ο Θεος βοηθος.Το πολυ να κατεβασω τον γενικο του σπιτιου.:grin:
Ευχαριστω.:)

Ελπιζω να βοηθαει...:cool:

_antonis_
16-08-07, 09:09
Καλύτερα μην κάνεις τη συνδεσμολογία του lmaikl, είναι μεν για 2 λαμπτήρες, αλλά όχι για ηλεκτρονικό ballast που είναι χωρίς starter, το σχέδιο του lmaikl έχει και starter που δεν τα χρειάζεσαι. Κάνε αυτό που έχει πάνω το ballast, μια χαρά θα τα καταφέρεις, τίποτα δεν είναι. Απλά στην είδοσο που είναι να βάλεις 3 καλώδια, φάση-ουδέτερο-γείωση, η γείωση είναι με το σύμβολο, όχι με γράμματα L ή N. Εκεί (που υποτίθεται ότι συνδέεται γείωση), δε συνδέεις τίποτα, οκ? Άν δεν τα καταφέρεις πές μου να σου κάνω σχέδιο αργότερα (τώρα την έχω κοπανήσει απ' τη δουλειά...).