Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Δεύτερο φίλτρο σε στρωμένο ενυδρείο.


skourkou
02-08-07, 14:20
Καλησπερα σε ολους!
Εχω ενα ενυδρειο 150 λιτρων το οποιο δουλευει εξαρχης με το φιλτρο 2222 τηw eheim.
Απο προχθες τοποθετησα και το δευτερο φιλτρο που περιλαμβανονταν στο ενυδρειο μου οταν το αγορασα (της eheim και αυτο αλλα δεν ξερω μοντελο και ειναι λιγο δυσκολο να το δω τωρα...).
Το αρχικο φιλτρο ειναι ηδη στρωμενο και η αμμωνια στο ενυδρειο ειναι 0. Αυτο το δευτερο φιλτρο που εβαλα υπαρχει περιπτωση να στρωσει καποια στιγμη ή θα δουλευει μονο σαν μηχανικο?

Ευχαριστω!

netblues
02-08-07, 14:41
Μετα απο 2-3 μηνες θα αναπτυξει και αυτό βιολογια πανω του χωρις να κανεις κατι..

skourkou
02-08-07, 16:49
Ρωτησα εάν θα στρωσει για το λογο του ότι δεν υπαρχει αμμωνια μεσα στο ενυδρειο. Για να το λετε όμως κατι θα ξερετε…

Ευχαριστω!

DJK
02-08-07, 20:57
Ρωτησα εάν θα στρωσει για το λογο του ότι δεν υπαρχει αμμωνια μεσα στο ενυδρειο.

Φυσικά και υπάρχει αμμωνία μέσα στο ενυδρείο! Παράγεται συνεχώς από τα ψάρια και τις τροφές που ρίχνουμε και καταναλώνεται άμεσα από το υπάρχον φίλτρο και τα φυτά. Βασικά ανάλογη με τη ροή του κάθε φίλτρου θα είναι και η αμμωνία που περνάει από αυτό. Αυτή η μικρή ποσότητα που πάντα υπάρχει στο νερό έστω και αν δεν είναι αρκετή για να την μετρήσουμε κάποια στιγμή θα "στρώσει" και το νέο σου φίλτρο. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα βακτήρια που θα μεταφερθούν εκεί μέσω του νερού ή από εσένα αν μεταφέρεις κάτι από το παλιό στο νέο φίλτρο.

Το θέμα είναι άλλο. Με δεδομένη την ποσότητα αμμωνίας που παράγεται λογικά μακροχρόνια θα μειωθούν τα βακτήρια στο ένα φίλτρο, θα αυξηθούν στο άλλο και θα υπάρξει ισορροπία. Τι γίνεται λοιπόν αν βγει εκτός λειτουργίας το ένα από τα δύο φίλτρα; Σε πόσο καιρό το άλλο μπορεί ξανά να σηκώσει όλο το φορτίο μόνο του;

Όλα αυτά βέβαια δεν τα έχω διαβάσει πουθενά απλά .. έτσι μου ακούγεται λογικό, οπότε ας γράψουν και οι πιο διαβασμένοι τη γνώμη τους :cool:

netblues
02-08-07, 21:08
Το στρωσιμο ειναι αποικισμος μιας επιφανειας με μικροβια τα οποια πολλαπλασιαζονται ή πεθαινουν αναλογα με το αν υπαρχει αρκετη τροφή (αμμωνια) Προσθετωντας ενα νεο φιλτρο απλα αυξανουμε την διαθεσιμη επιφανεια για εποικισμο. Με δεδομενο και σταθερο φορτιο ψαριων, τα βακτηριδια που θα αποικισουν τη νεα επιφανεια θα μειωσουν τη διαθεσιμη τροφη απο το παλιο φιλτρο με αποτελεσμα τα βακτηριδια να μειωθουν στο παλιο φιλτρο...
Απλα χρειαζεται χρονος για να γινει κατι τετοιο..

skourkou
02-08-07, 21:10
Αυτο για να ειμαι ειλικρινης δεν το ειχα σκεφτει....
Αλλα ειναι και το αλλο...... τι ειναι καλυτερο, να βγει το ενα φιλτρο OFF και να μην εχεις δευτερο ή να βγει το ενα OFF και να εχεις και ενα δευτερο μεσα να δουλευει ρεζερβα?

Neoklis
02-08-07, 22:11
Ε νομίζω ότι το πιο λογικό είναι το δεύτερο....

Στην πρώτη περίπτωση χάνεις όλη την βιολογία σου ενώ στη δεύτερη έχεις και το άλλο φίλτρο που θα κρατήσει κάποια ποσότητα βακτηριδίων....

netblues
03-08-07, 08:11
Οχι μονο αυτο, αλλα και το γεγονος οτι οταν η αποικια ειναι ανεπτυγμενη και σταθερή τοτε προσαρμοζεται αρκετα γρήγορα σε αλλαγες φορτιου.
Σαφως 2 φιλτρα ειναι καλυτερα απο ενα (και σε περιπτωσεις μεγαλου πληθυσμου ψαριων, απλα απαραιτητα.)