PDA

Επιστροφή στο Forum : Στρώσιμο ενυδρείου REEF προετοιμασία νερού


marios
18-07-07, 20:50
Εδώ και 7 ημέρες έστησα και εγώ με βεβιασμένες εν μέσω καλοκαιριού κινήσεις το έτοιμο από το εμπόριο ενυδρείο της AQUA-MEDI 55Χ55Χ46, 139 περίπου λίτρων με 27 κιλά ζωντανό αραγωνίτη της Carib-sea και προς το παρόν με 10 κιλά ζωντανό βράχο κουραρισμένο που δείχνει από αυτά που διαβάζω στο forum ότι είναι καλός.Σκοπεύω όλο τον Αύγουστο να μήν βάλω τίποτα άλλο μέσα.
Οι ερωτήσεις μου είναι:
α. Θα ξεκινήσει το βιολογικό στρώσιμο του άδειου ενυδρείου εφόσον φυσικά δουλεύουν τα σχετικά μηχανήματα φίλτρο της PF 1000,skimer Biostar Flotor και λάμπα αλογόνου μεταλλικών ατμών 150 W cw?(πόσες ώρες πρέπει να ανάβει καθόσον ζεστένεται πολύ)
β. Θα απαιτηθεί η περιοδική αντικατάσταση νερού -εκτός της ποσότητας που θα εξατμισθεί- και αν ναι κάθε πότε και σε τι ποσότητα?
γ.Το νερό που θα ετοιμάζω σε πλαστικό δοχείο 40 λίτρων που έχω προμηθευθεί θα πρέπει να δουλεύει συνεχώς ένας κυκλοφορητής μέχρι να το μεταγγίσω στο ενυδρείο?
:smt052

accnt
18-07-07, 21:17
Το βιολογικό στρώσιμο είναι άσχετο με την ωρίμανση ενός θαλασσινού ενυδρείου.
Εσύ αυτή την στιγμή έχεις ένα ήδη βιολογικά στρωμένο ενυδρείο, εφόσον υπάρχουν ζωντανή άμμος και βράχος κουραρισμένος. Η δυναμική βέβαια της βιολογίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά και αν ακόμη και τώρα έβαζες κάποιο σχετικά μικρό ψάρι, δεν θα είχες πρόβλημα. Η βιολογία θα προσαρμόζεται ανάλογα με την ιχθυοφόρτιση.
Αντίθετα για την ωρίμανση του ενυδρείου σου θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν ο βράχος βρισκόταν σε ενυδρείο φωτιζόμενο, θα πρέπει να γνωρίζεις τι είδους φωτισμός υπήρχε. Αν ήταν MH τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ήταν άλλος, τότε ο βράχος σου θα χρειαστεί προσαρμογή στον νέο φωτισμό. Το πιο πιθανό όμως είναι ο βράχος σου να ήταν σε ενυδρείο χωρίς φωτισμό. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μεγάλο χρονικό διάστημα προσαρμογής στον νέο φωτισμό. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποφύγουμε την έξαρση αλγών. Ο τρόπος προσαρμογής είναι σχετικά απλός. Ανάβουμε τα φώτα μας σταδιακά, ξεκινώντας την πρώτη εβδομάδα με μια περίπου ώρα ανά 24ώρο και ανά 5 με 6 ημέρες (ή ακόμα και εβδομάδα) μεγαλώνουμε τον χρόνο του φωτισμού κατά μια ώρα περίπου.

Το φίλτρο θα σου πρότεινα να μην το κάνεις βιολογικό (παραγωγή νιτρικών) και να βασιστείς στις βιολογικές ικανότητες του βράχου και της άμμου σου. Μπορείς κάλλιστα να το έχεις σαν χημικό. Από τώρα μπορείς να έχεις μέσα αντιφώσφορο και για αρχή λίγο άνθρακα. Ο άνθρακας δεν είναι και 100% απαραίτητος. Αλλά το αντιφώσφορο θα σε βοηθήσει αρκετά.
Το skimmer θα λειτουργεί βέβαια κανονικά.

Η ποσότητα του νερού που θα συμπληρώνεις (στο άμεσο μέλλον πρέπει να σκεφτείς μια συσκευή αυτόματης αναπλήρωσης, θα σου λύσει τα χέρια…) είναι ανάλογη με την ποσότητα του νερού που θα εξατμίζεται. Αυτό εξαρτάται αν χρησιμοποιήσεις ανεμιστηράκια για την ψύξη του ενυδρείου σου, καθώς επίσης και από την διαφορά θερμοκρασίας δωματίου και ενυδρείου.
Το νερό που θα συμπληρώνεις θα πρέπει να είναι 100% καθαρό και αν μπορείς από Α/Ο. Γιατί τέτοιο είναι και το εξατμιζόμενο νερό. Το πότε θα το διαπιστώνεις μόνο σου, δηλαδή όταν κατεβαίνει η στάθμη του νερού. Προσοχή γιατί με την εξάτμιση έχουμε και διαφοροποίηση στην αλατότητα του νερού μας.

Αν μιλάς για το νερό των αλλαγών, θα έχεις έτσι και αλλιώς κάποιον κυκλοφορητή για να λιώσει το αλάτι. Αυτόν τον κυκλοφορητή θα τον αφήνεις μέχρι την αλλαγή σου. Αν μιλάς για την αναπλήρωση αν περάσει μια μέρα, μια αεραντλία ή ένας κυκλοφορητής χρειάζεται.

marios
19-07-07, 04:29
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΒΑΡΕΤΟ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ?ΑΓΕΝΕΙΑ ? ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ.ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΩ ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΣΩΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΔΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΣΟΥ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ

accnt
19-07-07, 10:05
Κατά την νέα διάταξη του βράχου σου να προσέξεις τα εξής:
· Όσο γίνεται ο βράχος να μην ακουμπά την άμμο. Στα σημεία επαφής τόσο η άμμος όσο και ο βράχος σχεδόν αχρηστεύονται. Σκέφτηκες την λύση της βάσης που σου είπα πει παλιότερα?
· Ο βράχος να αφήνει κενό γύρω γύρω από τα τζάμια του ενυδρείου, τουλάχιστον 5-6 πόντους.
· Να δημιουργήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες εσοχές, σπηλιές για να βρίσκουν καταφύγιο τα ψάρια.
· Να υπάρχει η δυνατότητα το νερό να μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσα στο βράχο και να μην υπάρχουν «νεκρές» περιοχές (από άποψη κυκλοφορίας).
· Να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς το βράχο κατάλληλα, για να κολλήσεις πάνω του τα κοράλλια.
· Να προσέξεις να κατασκευάσεις σταθερό σύμπλεγμα βράχων, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσεως, ειδικά και σε περίπτωση σεισμού. Σε ορισμένα σημεία θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και εποξική κόλλα (με φειδώ και με χρήση άνθρακα).

Βέβαια δεν χρειάζεται να αγχωθείς καθόλου. Μικροδιορθώσεις θα κάνεις σχεδόν πάντα.