PDA

Επιστροφή στο Forum : ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΚΙ ΓΙΑ 15 ΛΙΤΡΑ

petros
20-06-07, 11:56
Καλημερα σας
Εχω 1 ενυδρειο 15 λιτρα με 1 μονομαχο και 4 γαριδες αμανο
Τι ανεμιστηρακι προτεινετε να βαλω (VOLT) και πως , λογω του οτι οι μονομαχοι δεν συμπαθουν την αναταραξη στην επιφανεια του νερου ???
Ευχαριστω ΠΕΤΡΟΣ

netblues
20-06-07, 12:05
Το ανεμιστηρακι δεν προκαλει αναταραξη που να ενοχλει το μονομαχο.
Οι κυκλοφορητες τα κανουν αυτα.
Ενα μικρο, 6Χ6 cm ειναι οτι πρεπει.

Lsourtzo
20-06-07, 12:27
στα 15 λίτρα η εξάτμηση θα είναι μεγάλη ...
έχε το υπόψην σου ... θα πρέπει σχεδόν 2 φορές τη μέρα να απογεμίζεις ...

steady
20-06-07, 12:49
εγω ειχα βαλει και μικροτερο 4*4cm νομιζω 6*6 ειναι μεγαλουτσικο για 15 λιτρα sir..:D

υ.γυπαρχουν μεχρι και 1*1cm:)

petros
20-06-07, 13:00
Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας

nikman
20-06-07, 23:26
στα 15 λίτρα η εξάτμηση θα είναι μεγάλη ...
έχε το υπόψην σου ... θα πρέπει σχεδόν 2 φορές τη μέρα να απογεμίζεις ...

Το αντίθετο νομίζω ότι συμβαίνει. Όσο περισσότερα λίτρα είναι το ενυδρείο και ειδικά αν συνδυάζεται με μεγάλη επιφάνια και χωρίς καπάκι τότε η εξάτμιση του νερού είναι αρκετή.

Lsourtzo
20-06-07, 23:41
Το αντίθετο νομίζω ότι συμβαίνει. Όσο περισσότερα λίτρα είναι το ενυδρείο και ειδικά αν συνδυάζεται με μεγάλη επιφάνια και χωρίς καπάκι τότε η εξάτμιση του νερού είναι αρκετή.
Στην πραγματικότητα αν και η λογική σου είναι σωστή, πέφτεις θύμα παραπλάνησης … η ποσότητα που θα εξατμιστεί τελικά είναι σε συνάρτηση με πολλούς ακόμα κρίσιμους παράγοντες.
Η επιφάνεια είναι όντως ένας από τους βασικούς παράγοντες … για παράδειγμα έχω και εγώ ένα ενυδρειάκι 15 λίτρων το οποίο έχει μία επιφάνεια η οποία είναι το 1/4 σε σχέση με την επιφάνεια του 120 λίτρων ενυδρείου μου …
Ακόμα και αναλογικά να το πάρουμε υποθέτουμε λοιπόν ότι στο 15αρι θα εξατμιστεί 4 φορές λιγότερο νερό από ότι στο 120 αρί … σωστό …
Άρα αν εξατμισθούν 5 λίτρα από το 15αρι θα έχουν εξατμισθεί ανάλογα 20 από το 120αρι …
Αυτό όμως σημαίνει ότι το ένα έχει χάσει το 33% του νερού του και το άλλο το 18% …
Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί λέμε ότι στα μικρά ενυδρεία έχουμε μεγαλύτερη εξάτμιση ???
Επίσης τα 15 λίτρα ζεσταίνονται πολύ ποιο γρήγορα από τα 120 λίτρα …
Άρα είναι συχνότερη ανάγκη για χρήση ανεμιστήρων. Και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εξάτμιση.
Εκτός όλων αυτών πάντως .. και εμπειρικά άμα το δεις .. πίστεψέ με .. μιλάμε για μεγάλες διαφορές.

nikman
21-06-07, 03:14
Επίσης τα 15 λίτρα ζεσταίνονται πολύ ποιο γρήγορα από τα 120 λίτρα …

Τα 15 λίτρα ζεσταίνονται ποιο γρήγορα όμως ψύχονται και ποιο γρήγορα, λόγω όγκου έτσι; Και άρα τα ανεμιστηράκια δουλεύουν λιγότερο χρόνο, άρα και λιγότερη εξάτμιση.

Συμφωνούμε ότι όσο μεγαλώνει το εμβαδόν επιφανείας αυξάνεται η εξάτμιση αλλά δεν ξέρω σε τι αναλογία είναι αυτή η αύξηση.
Δηλαδή ένα διπλάσιο εμβαδόν έχει και διπλάσια εξάτμιση;
Φυσικά κάτω από τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας, λοιπές διαστάσεις, κυκλοφορίας κ.λ.π

Lsourtzo
21-06-07, 07:48
Τα 15 λίτρα ζεσταίνονται ποιο γρήγορα όμως ψύχονται και ποιο γρήγορα, λόγω όγκου έτσι; Και άρα τα ανεμιστηράκια δουλεύουν λιγότερο χρόνο, άρα και λιγότερη εξάτμιση.

Συμφωνούμε ότι όσο μεγαλώνει το εμβαδόν επιφανείας αυξάνεται η εξάτμιση αλλά δεν ξέρω σε τι αναλογία είναι αυτή η αύξηση.
Δηλαδή ένα διπλάσιο εμβαδόν έχει και διπλάσια εξάτμιση;
Φυσικά κάτω από τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας, λοιπές διαστάσεις, κυκλοφορίας κ.λ.π
γενικά μπορούμε να μιλάμε για ώρες και άκρη να μην βρούμε ...
αν δεν μπορείς να το δεχτείς σαν εξήγηση ... δέξου το σαν εμπειρική παρατήρηση ....

δεν είναι τόσο απλή η φυσική ... και η αναγωγή της σε απλά μαθηματικά ή η προσπάθεια απλοποίησης της, μόνο σε λάθη θα μας αναγκάσει να υποπέσουμε και οι 2.

οπότε άστο ... δεν είναι αυτό που ονειρευόμουν να κάνω σήμερα. :D

Strahos
23-06-07, 15:07
για τις εξατμίσεις μπορείς να κάνεις κάτι που έκανα κι εγώ πέρυσι: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13661&highlight=floter

caverman
25-06-07, 08:08
εγω ειχα βαλει και μικροτερο 4*4cm νομιζω 6*6 ειναι μεγαλουτσικο για 15 λιτρα sir..:grin:

Θα το βάλει να φυσάει παράληλα με την επιφάνεια αν είναι τελικά μεγάλο και κατεβάζει πολύ την θερμοκρασία ή σε μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει.
Με ένα χρονοδιακόπτη μπορείς να το ανοιγοκλέινεις ανά 15 λεπτά.

Πάντα καλά,
Caverman