PDA

Επιστροφή στο Forum : Βράχος και άμμος απο θάλασσα για Μεσογειακό ενυδρείο!!!


zak
04-06-07, 10:54
Χρειάζομαι τα φώτα σας!!!!

Έχω ανοίξει κατά καιρούς Post εδώ μέσα ρωτώντας διάφορα για να καταλήξω στο τι θα κάνω τελικά με το ενυδρείο που επιτέλους παραλαμβάνω την επόμενη εβδομάδα.

Το ενυδρείο είναι στα 637 λίτρα. Κάνοντας πολλές συζητήσεις με πολλούς αποφάσισα να το κάνω αλμυρό αντί για γλυκό.

Αρχίζω σιγά σιγά να βρίσκω απαντήσεις στα θέματα που χρειάζεται για να ολοκληρώσω το προϋπολογισμό μου και τους γενικότερους προβληματισμούς μου, όμως θέλω ακόμα κάποιες απαντήσεις.

Η περιοχή στην οποία ζω, είναι περικυκλωμένη από καθαρές και ωραίες παραλίες και σκεφτόμουν, αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω κομμάτια από βράχους που θα μπορούσα να βρω στη θάλασσα αλλά και ακόμα και άμμο από βυθό. Παράλληλα νερό; Μπορώ;
Και αν όχι.. γιατί;
Ή έστω τι πρέπει να προσέξω;

Σας ευχαριστώ.

accnt
04-06-07, 11:10
Μιλάμε για Μεσογειακό ενυδρείο ή τροπικό?
Fish only ή Reef?

zak
04-06-07, 11:14
Μιλάμε για μεσογειακό καθώς βουτάω συχνά πυκνά και έχω σκοπό οτι περιέργο βρίσκω.. να το βάζω στο ενυδρείο.
Δεν θα είναι reef only, reef με σχετικά λίγα ψάρια.

ΠΟΠΟ
04-06-07, 11:18
θα ειναι μεσογειακο fish only ή μεσογειακο reef με καποια ανεμονη??? αντε αν εισαι τυχερος και καποιο αλλο κοραλι
μπερδευτηκα ...:rolleyes:

zak
04-06-07, 11:21
Θα έχω και βράχο, και κάποια σχετικά ψάρια και ασπόνδυλα

accnt
04-06-07, 11:29
Ε τότε δεν υπάρχει και άλλη λύση.
Εννοείτε ότι ότι βάλεις στο ενυδρείο σου θα το «ψαρέψεις» από την δικιά μας θάλασσα. Φρόντισε να βρεις ένα πολύ καθαρό σημείο που να μην εκβάλλουν ποτάμια και χείμαρροι και να μην είναι πολυσύχναστο στέκι λουομένων.

Να προσπαθήσεις να επιλέξεις κομμάτια βράχων όχι συμπαγή, αλλά με όσο το περισσότερο τρύπες. Δηλαδή η υφή να είναι κάτι σαν τραγάνα. Έτσι τα πολύτιμα βακτηρίδια θα μπορούν να εποικήσουν σωστά το βράχο.
Άμμο θα σου συνιστούσα να έβαζες (και να έβρισκες) ασβεστολιθική, δηλαδή άσπρη και όχι την σκούρα που υπάρχει στις περισσότερες θάλασσές μας. Αυτή έχει πυρίτιο και μπορεί να διαπεράσει την σιλικόνη του ενυδρείου μας με άσχημα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια θα πάρει καιρό. Αν δεν βρίσκεις τέτοια και βάλεις σκούρα, φρόντισε να βάλεις κόντρες στο ενυδρείο σου και περισσότερη στρώση σιλικόνης. Ένα στρώμα πάχους 4-5 πόντων είναι μια χαρά. Προσοχή θα την μαζέψεις μέσα από την θάλασσα και σε βάθος γύρω των 3-5 μέτρων. Όχι επιφανειακά όμως, αλλά και σε βάθος της άμμου.
Θάλασσα εφόσον είσαι σίγουρος για την καθαρότητά της μπορείς να βάλεις. Μπορείς όμως και τις αλλαγές νερού να τις κάνεις με τεχνητό αλάτι.

Είμαι και εγώ στην φάση στησίματος (σκέψεις) ενός 250 λιτρου Μεσογειακού, οπότε μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις….

Από εξοπλισμό τι έχεις ή σκέπτεσαι ?


Υ.Γ. Το μεταφέρω στο Μεσογειακό….

zak
04-06-07, 11:46
Well, ξεκίνησα κάνοντας μια μετατροπή στο ενυδρείο καθώς δεν υπήρχε υπερχείλιση. Έτσι θα κοπεί ένα πλαινό κομμάτι (απο την πάνω μεριά σε βάθος γύρω στους 25 πόντους) όπου θα κοληθεί απο μέσα ένα άλλο κομμάτι τζάμι με δυο τρύπες για Φ50 σωλήνα.
Έχω ήδη αγοράσει 2 θερμοστάτες 300W, και 3 ηλεκτρονικούς μετρητές (ποιότητας νερού και θερμοκρασίας)

Προς το παρών περιμένω να παραλλάβω την επόμενη εβδομάδα το ενυδρείο για να πάρω τις τελικές διαστάσεις της βάσεις για να βάλω μπροστά το sump.

Για κυκλοφορητές έχω καταλήξει κατά 80% σε αυτόν http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/10974fefaff701c5cd9c69b1ffb8e809/cl/details/cnid/15243fb742bf0ade9.96539197/anid/f55457430247406e2.29257673/Tunze%20Turbelle%20nanostream%206045/

σε συνδιασμό με αυτόν http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/10974fefaff701c5cd9c69b1ffb8e809/cl/details/cnid/15243fb742bf0ade9.96539197/anid/f554574301bae1ca8.01156145/Tunze%20Turbelle%20nanostream%206025/

Ψάχνω ακόμα το κατάλληλο skimmer και μετά τρόμπα για να κλείσω!

Έχω βγάλει και ένα πρώτο σχέδιο για το sump αλλά ακόμα περιμένω για να δω αν συμφωνούν στο 100% οι διαστάσεις.

Αυτά για το που βρίσκομαι... οσον αφορά το θέμα των υλικών που θα μπουν μέσα και που αρχικά άνοιξα θέμα, υπάρχουν πολλές και καλές παραλίες εδώ στην Κρήτη. Έχω σκοπό να κατέβω σαβ/κο νότια (άμα στήσω το ενυδρείο) για να βγάλω βράχο και άμμο. Νότια έχει πολλές ερημικές και πεντακάθες παραλλίες. Με προβληματίζει το θέμα οτι θα πρέπει να είναι απο κάποιο σχετικό βάθος αλλά ευελπιστώ να το λύσω και αυτό το θέμα.

Να ρωτίσω τώρα και κάτι ακόμα απάνω σε αυτά.
Υπάρχει η λεγόμενη ροζ παραλλία στα Χανιά όπου είναι ροζ απο τα σπασμένα κοράλια. Θα μπορούσα να πάρω και απο εκεί; τι λέτε;
Αν βάλω μέσα την άμμο από τη θάλασσα δεν χρειαστώ άλλο ανδραγονύτη έτσι;

Αυτά για την ώρα...

Υ.Γ. εσένα accnt (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=104) σε ποιό στάδιο είναι το ενυδρείο σου;

Lsourtzo
04-06-07, 13:22
Υπάρχει η λεγόμενη ροζ παραλλία στα Χανιά όπου είναι ροζ απο τα σπασμένα κοράλια. Θα μπορούσα να πάρω και απο εκεί; τι λέτε;
Αν βάλω μέσα την άμμο από τη θάλασσα δεν χρειαστώ άλλο ανδραγονύτη έτσι;

super ... εξάλου και ο αραγονήτης σπασένα κοράλια και κοχύλια είναι !!

accnt
04-06-07, 13:38
Αν είναι όντως σπασμένο κοράλλι και μάλιστα σε μικρή κοκκομετρία τότε είναι ότι πρέπει. Αλλά ξανατονίζω όχι από την παραλία αλλά μέσα από την θάλασσα.
Όχι δεν θα χρειαστείς άλλο αραγωνίτη. Και μάλιστα καλό θα ήταν να μην βάλεις οτιδήποτε τροπικό είτε ζωντανό είτε ψόφιο στο Μεσογειακό σου ενυδρείο. Άστο όσο γίνεται φυσικότερο.

Γενικότερα τώρα θα πρέπει να εφοδιαστείς με ένα refractometer, για να μπορείς να ρυθμίσεις την αλατότητα στο ενυδρείο σου.
Επίσης πρέπει να δεις τι θα κάνεις με την θερμοκρασία. Από μετρήσεις που έχω κάνει η θερμοκρασία σε βάθος 2 έως 6 μέτρων το καλοκαίρι φθάνει τους 24-25 βαθμούς. Τον Χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται 10 – 15 βαθμούς.
Άρα το καλοκαίρι θα χρειαστείς έναν τρόπο ψύξης αφού (ακόμα χειρότερα στην Κρήτη) οι εξωτερικές θερμοκρασίες θα ανέβουν πολύ.

Είναι και άλλα τα οποία θα τα πούμε στην πορεία….

Το δικό μου ενυδρείο από απόψεως εξοπλισμού είναι σχεδόν έτοιμο….. να το πάρω απόφαση περιμένω….

Μάριος
04-06-07, 15:08
Άμμο θα σου συνιστούσα να έβαζες (και να έβρισκες) ασβεστολιθική, δηλαδή άσπρη και όχι την σκούρα που υπάρχει στις περισσότερες θάλασσές μας. Αυτή έχει πυρίτιο και μπορεί να διαπεράσει την σιλικόνη του ενυδρείου μας με άσχημα αποτελέσματα.

Και για να μαθαίνουμε και τίποτα, η σιλικόνη είναι πολυμερείς ανόργανες ενώσεις του πυριτίου Si (Silicon στα αγγλικά Siliciumστα λατινικά) και για αυτό συμβαίνει αυτό που περιγράφεις. Το πυρίτιο είναι το δεύτερο πιο κοινό στοιχείο στο φλοιό της γής μετά το οξυγόνο σε ποσοστό περίπου 25%, δηλαδή το 1/4 του φλοιού του πλανήτη είναι πυρίτιο.

Πιο κλασικές εφαρμογές του πυριτίου είναι τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλωματα chips και αισθητήρες φωτός CCD που έχουν οι ψηφιακές μας κάμερες.

zak
04-06-07, 17:46
Αν είναι όντως σπασμένο κοράλλι και μάλιστα σε μικρή κοκκομετρία τότε είναι ότι πρέπει. Αλλά ξανατονίζω όχι από την παραλία αλλά μέσα από την θάλασσα.
Πως μπορώ να γνωρίζω τη σωστή κοκκομετρία;


Γενικότερα τώρα θα πρέπει να εφοδιαστείς με ένα refractometer, για να μπορείς να ρυθμίσεις την αλατότητα στο ενυδρείο σου.
Πως μπορώ να γνωρίζω τη σωστή αλατότητα του ενυδρείου σε σχέση με το τι έχω βάλει μέσα;
Έχεις κάποιο συγκεκριμένο υπόψιν σου να μου προτείνεις;


Επίσης πρέπει να δεις τι θα κάνεις με την θερμοκρασία. Από μετρήσεις που έχω κάνει η θερμοκρασία σε βάθος 2 έως 6 μέτρων το καλοκαίρι φθάνει τους 24-25 βαθμούς. Τον Χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται 10 – 15 βαθμούς.
Άρα το καλοκαίρι θα χρειαστείς έναν τρόπο ψύξης αφού (ακόμα χειρότερα στην Κρήτη) οι εξωτερικές θερμοκρασίες θα ανέβουν πολύ.
Και εδώ πάλι, πως θα μάθω ποιές οι σωστές θερμοκρασίες που θα πρέπει να διατειρώ σε σχέση με το τι έχω μέσα;
Έχεις καποιο συγκεκριμένο "ψυκτικο" να μου συστίσεις;

accnt
04-06-07, 18:42
Μάριε ευχαριστούμε για την παρέμβαση! :smt023

Μια κοκκομετρία 1-2 χιλιοστών είναι ότι πρέπει. Αλλά και λίγο μεγαλύτερη να είναι 2-3 χιλιοστά δεν πειράζει. Από κει και πάνω η ζωντανή άμμος δεν μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα (βιολογία – denitrification).

Ο Tricky κάπου προτείνει ένα φθηνό και παράλληλα καλό refractometer. Στείλε του ένα pm και ρώτα τον. ;)
Θα μετρήσεις την αλατότητα της θάλασσας στο σημείο που θα «ψωνίσεις» και θα την διατηρείς σε αυτά τα επίπεδα. Με την εξάτμιση η αλατότητα ανεβαίνει. Και γι΄ αυτό ίσως θα πρέπει να σκεφτείς και ένα σύστημα αυτομάτου αναπληρώσεως.
Τώρα ανάλογα με την περιοχή, αλλάζει η αλατότητα. Π.χ. αν υπάρχουν υπόγεια ποτάμια (βλυχάδες τις λέμε στο χωριό μου) η αλατότητα πέφτει. Αλλά περίπου πρέπει να είναι γύρω στο 1.030 – 1.035.

Οι θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι αυτές τις θάλασσας. Με μετρήσεις το βλέπεις.
Το δύσκολο είναι να τις διατηρήσεις όμως. Και ακόμα και με ένα chiller καλό, θα καταναλώνεις πολύ ρεύμα. Έτσι ίσως θα πρέπει να σκεφτείς να την έχεις το καλοκαίρι (αυθαίρετα λίγο πολύ) γύρω στους 26 βαθμούς. Τα ψάρια δεν θα πάθουν τίποτα. Τώρα όμως αν έχεις ψαρέψει τίποτα ασπόνδυλα από βαθιά, θα έχεις πρόβλημα. Όσο βαθύτερα πάμε στην θάλασσα τόσο η θερμοκρασία πέφτει και γίνεται σταθερότερη.
Κυκλοφορούν διάφορα chiller. Εγώ έχω το titan της Aqua Medic και είμαι ευχαριστημένος. Κάποια άλλα παιδιά έχουν το teco.

zak
04-06-07, 19:10
Να κάνω μια τελευταία (πιστεύω) ερώτηση για να το κλείσω ως θέμα.

Αν βάλω ζωντανό βράχο από τη θάλασσα εδώ, και βάλω και άμμο από εδώ μετά θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλω ψάρια μεσογείου;
Τι είναι αυτό που το καθορίζει οτι υποχρεωτικά θα πρέπει να κινηθεί σε επίπεδα ΜΟΝΟ μεσογείου;

accnt
04-06-07, 19:44
Μα… το ότι χρησιμοποιείς Μεσογειακά υλικά. Με τον ζωντανό βράχο θα έρθουν δεκάδες «επισκέπτες και κάτοικοι». Ζωντανοί οργανισμοί που κρύβονται στον βράχο. Βακτηρίδια που υπάρχουν στον βράχο. Διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί (ίσως) που υπάρχουν στον βράχο και την άμμο και που τα Μεσογειακά είδη έχουν ανοσία.
Εκτός από το φυσικό θέμα, δηλαδή να μην μπλέκουμε διάφορους οργανισμούς από διαφορετικούς κόσμους (θάλασσες), υπάρχει και το επικίνδυνο του πράγματος….

Από την άλλη, αρκετοί κάνουν ή έχουν κάνει αυτό που σκέφτεσαι. Μερικοί ίσως και με επιτυχία. Απλά πρέπει να σκεφτείς αν εσύ θέλεις να το κάνεις, ή (προτιμότερο κατά την γνώμη μου) να προσπαθήσεις να αναπαραστήσεις 100% έναν πραγματικό βιότοπο.

Η απόφαση δικιά σου….

Lsourtzo
04-06-07, 22:19
Να κάνω μια τελευταία (πιστεύω) ερώτηση για να το κλείσω ως θέμα.

Αν βάλω ζωντανό βράχο από τη θάλασσα εδώ, και βάλω και άμμο από εδώ μετά θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλω ψάρια μεσογείου;
Τι είναι αυτό που το καθορίζει οτι υποχρεωτικά θα πρέπει να κινηθεί σε επίπεδα ΜΟΝΟ μεσογείου;
οι ινδιάνοι πέθαιναν κατά χιλιάδες όταν κόλλησαν ευλογιά από τους ευρωπαίους, για τους οποίους ήταν ακίνδυνοι λόγο αντισωμάτων ...
είσαι σίγουρος ότι η μεσογειακή βιολογία με την οποία στήσεις το ενυδρείο σου δεν ελλοχεύει κινδύνους για τα τροπικά ζωντανά που θα βάλεις μέσα ?


ή το ανάποδο ?

NPS
08-06-07, 06:10
Κατ' αρχήν να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στα σχέδιά σου, που εύχομαι να υλοποιηθούν και να θαυμάσουμε ένα ωραίο Μεσογειακό φυσικό σύστημα, που δυστυχώς, εγώ προσωπικά δεν έχει τύχει ποτέ να δω στην χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που. Γεωγραφικά, απέχουν αρκετά από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οι πληροφορίες, που σου έδωσε ο Φίλος accnt, πιστεύω ότι είναι υπεραρκετές για αρχή.
Η άμμος που σου πρότεινε είναι ιδανική, σε αντίθεση με την πολύ ψιλή-χρυσή άμμο, που μπορεί να σου δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα.
Το μόνο μειονέκτημά της είναι το βάρος. Έτσι ένας συγκεκριμένος όγκος Μεσογειακής άμμου, αν τον συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο τροπικό-αραγωνίτη, μπορεί να έχει και το 5πλάσιο ή και περισσότερο βάρος.
Για το λόγο αυτό ο πάτος του ενυδρείου, θα πρέπει να ενισχυθεί από την αρχή, με ιδιαίτερη επιμέλεια, ειδικά αν πρόκειται για προκατασκευασμένο ενυδρείο, ώστε να μην υπάρχουν μεταγενέστερα απρόοπτα, συνυπολογίζοντας και το βάρος του υπερκείμενου βράχου, ο οποίος είναι και αυτός δυσανάλογα βαρύτερος από τον αντίστοιχο τροπικό.
Πολλοί χομπίστες, εξειδικευμένοι στα Μεσογειακά συστήματα, ανακατεύουν Μεσογειακή άμμο με νεκρό αραγωνίτη, για καθαρά τεχνικούς λόγους.
Να σημειώσω, ότι η ασβεστολιθική άμμος, που συναντάμε στην Ελλάδα, είναι ορυκτής προέλευσης και δεν αποτελεί προϊόν αποδόμισης ασβεστιακών οργανισμών.
Ειδικά κοραλλιογενή άμμο, που αναφέρεις δεν έχω συναντήσει, ούτε έχει πέσει κάποια πληροφορία στην αντίληψή μου, για την ύπαρξή της στη χώρα μας.

Η επιλογή και συλλογή του βράχου, θα σου πάρει πολύ χρόνο. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα σιγά σιγά να αρχίσεις να μαζεύεις βράχο, να τον μεταφέρεις πάντα μέσα σε νερό, ώστε να μην νεκρωθούν οι οργανισμοί και να τον αποθηκεύεις σε μια μεγάλη πλαστική και ρηχή δεξαμενή, με καλή κυκλοφορία νερού, μακριά από το ηλιακό φως και τις υψηλές θερμοκρασίες, έως ότου έρθει η ώρα να τον χρησιμοποιήσεις.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες ενός φυσικού Μεσογειακού συστήματος, έχει καθιερωθεί να προσομοιάζονται δύο μόνο εποχές. Μία χειμερινή περίοδος, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 18-22 βαθμούς, πάντα με θερμαντήρα, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες και απότομες μεταβολές και μία καλοκαιρινή, η οποία είναι κοντά στους 26 βαθμούς Κελσίου.
Απ' ότι καταλαβαίνεις και οι δύο τιμές θερμοκρασίας είναι ρεαλιστικές και μπορούν να διατηρηθούν, σχετικά εύκολα.
Η αλατότητα ενός τέτοιου συστήματος, μπορεί να διατηρηθεί σταθερή στο 1028. Ένα καλό και φτηνό ρεφρακτόμετρο, της τάξεως των 60Ευρώ, είναι το Sibon, το οποίο εισάγεται και στην Ελλάδα και είναι πολύ διαδεδομένο.

Τέλος θα ήθελα να σου πω, προβληματιζόμενος με την τελευταία αναφορά σου, το εξής:
"Ή παπάς ή ζευγάς"
Με λίγα λόγια, ξεκαθάρισε τι ακριβώς θέλεις να φτιάξεις. Ένα Μεσογειακό φυσικό σύστημα επειδή σου αρέσει πραγματικά, που κατά τη γνώμη μου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα αντίστοιχο τροπικό, ή πιστεύεις ότι θα εξοικονομήσεις κάποια χρήματα κατασκευάζοντας ένα υβριδικό σύστημα, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ενός τροπικού. Δηλαδή χρησιμοποιώντας δωρεάν "πρώτες ύλες" της Μεσογείου, να στήσεις ένα τροπικό σύστημα.
Αν σκέφτεσαι έτσι, θα έλεγα καλύτερα να μην ασχοληθείς, γιατί σε πληροφορώ, ότι ένα Μεσογειακό σύστημα έχει τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις με ένα τροπικό και απαιτεί την ίδια ακριβώς υπευθυνότητα από το χομπίστα ενυδρειστή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το θεωρούμε σαν μια "φτηνή" λύση κατασκευής τροπικού ενυδρείου.

Όπως αναφέρθηκε, η επιλογή είναι δική σου, σε ότι αποφασίσεις.
Εγώ θέλω να σου ευχηθώ και πάλι, καλή επιτυχία στα σχέδιά σου και θα χαρώ πολύ να συζητάμε εδώ, ότι προβλήματα και απορίες υπάρξουν στην πορεία.

Καλή συνέχεια.

nikman
09-06-07, 22:27
Υπάρχει η λεγόμενη ροζ παραλλία στα Χανιά όπου είναι ροζ απο τα σπασμένα κοράλια.

Αγαπητέ Ζακ σε ποια παραλία αναφέρεσαι στο Ελαφονήσι μήπως;
Σε ρωτάω καθαρά από περιέργεια γιατί δεν μου έρχεται κάποια παραλία στο νου. Εκεί βέβαια πίσω από το νησάκι είναι κόκκινη στα ρηχά. Για ποιο βαθειά δεν έχω παρατηρήσει αλλά και νάνε πως θα την ανεβάσεις στην επιφάνια.
Και Σαντορίνη που είχα πάει κάποτε θυμάμαι μία παραλία τίγκα στη κοκκινίλα αλλά μάλλον από τη λάβα πρέπει να ήταν εκεί. :smt105

paxh2o
09-06-07, 22:53
Αγαπητέ Ζακ σε ποια παραλία αναφέρεσαι στο Ελαφονήσι μήπως;
. :smt105


προφανώς εννοεί την Φαλάσαρνα. Αλλα και πάλι ας το ξεχάσει.. η κοκκινη άμμος βρίσκεται εκει που σκάει το κύμα.. δηλαδή σχεδόν έξω απο το νερο.. και ειναι και λίγη σχετικά. Οσο για την καθαριότητα στη συγκεκριμένη παραλία.. τι να λέμε..