PDA

Επιστροφή στο Forum : Νέο Ενυδρείο 54l

sofia
04-06-07, 11:22
Χαιρετώ όλα τα μέλη της παρέας που έχετε δημιουργήσει κ που προσφέρει ομολογουμένως πολλές χρήσιμες πληροφορίες για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το χόμπυ του ενυδρείου κ εν συνεχεία να θέλει να αποκαλείται "ακουαρίστας".
Ελπίζω να δεχθείτε να διαβάσετε μια ακόμα ιστορία ενυδρείου (που μπορεί να χαρακτηριστεί κ πονεμένη...) κ όποια βοήθεια μπορείτε να προσφέρετε βασιζόμενη στις εμπειρίες σας κ τις γνώσεις σας είναι πέραν της καλοδεχούμενης :)
Το λοιπόν...από την προηγούμενη τετάρτη κάναμε με τον σύντροφό μου δύο ξεχωριστά μας παιδικά όνειρα ως ένα κοινό πραγματικότητα: την απόκτηση ενός ενυδρείου. Ενα μικρού μεγέθους 54 λίτρων (rekord 60 Juwel) όπου είχε πάνω του το φίλτρο, αντλία, κυκλοφορητή κ θερμοστάτη. Το συμπληρώσαμε με μια αντλία οξυγόνου (Tetra) κ κάποια πλαστικά φυτά καθώς κ χαλικάκι 5cm.
Εδώ πρέπει να κάνω ένα πισογύρισμα μιας εβδομάδας κ κάτι κ να αναφέρω την αγορά 2 χρυσόψαρων σε μια μικρή γυάλα. Από την αγορά αυτή (που αν κ η λέξη "αγορά" είναι σκληρή για μια ψυχή δεν παύει να χρησιμοποιείται) προήλθε κ η απόφαση να φτιάξουμε ένα σωστό "σπιτικό" για τα 2 μας ψαράκια. Δυστυχώς μετά από δύο εβδομάδες μπορώ να υποστηρίξω ότι ήταν λάθος οι κινήσεις δλδ πρώτα τα ψάρια κ έπειτα το ενυδρείο. Κ αυτό διότι έχοντας διαβάσει όλο (κυριολεκτικά το ξεψάχνισα) το site http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/enydreia/enydreia.htm κ πάρα πολλά θέματα που έχουν μπεί στο φόρουμ σας, έχω συμπεράνει ότι ο παρορμητισμός δεν είναι πάντα καλός.
Το στρώσιμο του ενυδρείου απαιτεί αρκετό χρόνο που στην προκειμένη περίπτωση απέβει μοιραίο για τα ψαράκια μας. Το ένα το χάσαμε σε διάστημα 4 ημερών χωρίς να μπορώ να καταλάβω ακόμα τον λόγο (αλλάζαμε κάθε 2 ημέρες το νερό κ βάζαμε το αντιχλώριο που απαιτούνταν).
Προχτές κ μετά από όσα διάβασα παρατήρησα στο δεύτερο χρυσόψαρο φαγωμένα πτερύγια (υπέθεσα οτι είναι fin rot?) κ πήγαμε σε κάποιο κατάστημα όπου του αγοράσαμε ένα φάρμακο υγρής μορφής (Goldy) που μας έδωσαν βάσει των περιγραφών μας. Από χτές το πρωί όμως το χρυσόψαρο δείχνει να μην τρώει καθόλου (αν κ εκκενώνει κανονικά) κ να έχει γείρει προς τη μια πλευρά. Επίσης να συμπληρώσω πως (ένα ακόμα λάθος προφανώς) μετά τον θάνατο του πρώτου χρυσόψαρου πήραμε άλλο ένα το οποίο κ μας έχει μείνει κ το οποίο δείχνει υγειές.
Κ για να καταλήξω γιατί ήδη μακρυγόρησα...
Εχουμε ξεκινήσει να στρώνουμε το ενυδρείο χωρίς κάποιο "μπόλι" (όπως έχετε αναφέρει εδώ) αλλά απλά με το nitrivec, το αντιχλώριο, αλλαγή καθημερινώς μερίδας νερού κ συμπλήρωμα με τα παραπάνω υγρά, αύξηση της θερμοκρασίας στους 32 (για πιο γρήγορη παραγωγή βακτηριδίων κ άλγης -χτες την κατεβάσαμε πάλι στους 25-26) καθώς κ έχουμε φυτέψει 2 anubias τα οποία είχαν πάνω τους ήδη κάποια άλγη (τα αγοράσαμε από εξειδικευμένο στα ενυδρεία κατάστημα κ βρίσκονταν ήδη σε ενυδρείο με φυτά).
Σε συνέχεια της παρένθεσης να πώ πως απο το εξειδικευμένο κατάστημα που αγοράσαμε τα φυτά πήραμε ειδικό κάρβουνο για το φίλτρο κ κάναμε αντικατάσταση ενός μέρους του (αποτελούνταν μόνο από σφουγγάρια) με τους αστερίσκους (αντί του μακαρονιού) κ επίσης το σετ των τεστ μετρήσεων νερού δυστυχώς σε στικακια. Κ λέω δυστυχώς γιατί είχαμε ήδη προμηθευτεί με υγρής μορφής τεστ για τα νιτρικά (τα οποία δείχνουν σωστά για το ενυδρείο) κ δεν πήραμε κ τα υπόλοιπα στην ίδια μορφή.

Τα ερωτήματά μου είναι :

-Δεν θέλουμε να στρώσουμε το ενυδρείο με την χρήση του εναπομείναντος (ελπίζω όχι κ να έχει αναστηθεί το άρρωστο ψαράκι μας επιστρέφοντας από τη δουλειά!) χρυσόψαρου οπότε θα πρέπει να αγοράσουμε τεστ αμμωνίας κ μόλις φτιάξει η τιμή της τότε να βάλουμε το ψαράκι μέσα? (οι υπόλοιπες τιμές δείχνουν να είναι οι σωστές αν κ θα το επιβεβαιώσουμε κ με τα υγρά τεστ) Πότε θα είναι έτοιμο να δεχτεί ψάρι μέσα κ τελικώς χρειάζεται στις 2 βδομάδες να φτιάξουν οι τιμές του νερού ή αυτό συμβαίνει όταν "μπολιάζεται" το ενυδρείο?

-Να κρατήσουμε το χρυσόψαρο στη γυάλα με την προοπτική ενός μικρότερου ενυδρείου κ να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός τροπικού?
Κ εαν είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε ένα τροπικό ποιές θα ήταν οι καλύτερες επιλογές σε ψάρια(όσο κ σε αριθμό τους για αυτά τα λίτρα --γιατί ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί μιας κ όλοι συμφωνούν στο οτι σε λιγα λιτρα νερού δεν είναι πρέπον να μπαίνουν πολλά ψάρια αλλά από ένα σχετικό χάζι έχω πετύχει ενυδρεία μέχρι κ 45 λίτρων με τουλάχιστον 10 ψάρια μέσα!)?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πιθανές απαντήσεις σας κ συγγνώμη για τον όγκο του θέματος.
Νομίζω πώς θα τα "λέμε" συχνά από εδώ κ μπρός κ ελπίζω με την πάροδο του καιρού να μπορέσουμε κ εμείς να αποκτήσουμε τις δικές σας γνώσεις.
:):)
-------------------------
***Επίσης όσον αφορά στο θέμα του άρρωστου χρυσόψαρου θα ήθελα να μου δώσετε τα φώτα σας...Υπάρχει περίπτωση να αναστηθεί??? (αν ναι θα το βγάλουμε Λαζαρίνα καθότι μάλλον για θηλυκό μου μοιάζει, τουλάχιστον κατ'όπως διάβασα στο πως να αναγνωρίζεις τα φύλα των ψαριών). Χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο εκτός του φαρμάκου κ κάποια βιταμίνης που του ρίχνουμε στο νερό??? Να το θεωρούμε ...παρελθόν???:(:(:(

chemical mac
04-06-07, 12:30
-------------------------
***Επίσης όσον αφορά στο θέμα του άρρωστου χρυσόψαρου θα ήθελα να μου δώσετε τα φώτα σας...Υπάρχει περίπτωση να αναστηθεί??? (αν ναι θα το βγάλουμε Λαζαρίνα καθότι μάλλον για θηλυκό μου μοιάζει, τουλάχιστον κατ'όπως διάβασα στο πως να αναγνωρίζεις τα φύλα των ψαριών). Χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο εκτός του φαρμάκου κ κάποια βιταμίνης που του ρίχνουμε στο νερό??? Να το θεωρούμε ...παρελθόν???:(:(:(
Μπορείς να βάλεις καμμιά φωτό από το χρυσόψαρο ή να εξηγήσεις τι ακριβώς έχει;
Τα χρυσόψαρα γενιώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ψάρια και πεθαίνου ν πολύ δύσκολα (πίστεψε με προσπάθησα πολύ ως αρχάριος). Μήπως η αμμωνία σου είναι σε τρελλά επίπεδα; Αν πάνω στα πτερύγια και στην ουρά του βλέπεις κόκκινες γραμμές έχεις πολύ υψηλές τιμές αμμωνίας. Συχνή αλλαγή νερού (τουλάχιστον 30% μέχρι και δυο φορές την ημέρα). Επίσηςη θερμοκρασία σου ήταν πάρα πολύ υψηλή για ψάρια (30+C = θάνατος). Επιπλέον το να κατεβάσεις τη θερμοκρασία από εκεί που την είχες στους 24 - 26 τόσο απότομα πάλι στρεσάρει το ψάρι πάρα πολύ.
Η δική μου γνώμη είναι καταρχήν να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις με το ενυδρείο σου (φυτά και χρυσόψαρα δύσκολα ταιριάζουν). Από ότι είδα διαθέτεις και μια γυάλα, ίσως να ήταν καλύετρο αυτή τη στιγμή να μεταφέρεις το ψάρι εκεί (προσπαθώντας να διατηρήσεις μια σταθερή θερμοκρασία και με συχνές αλλαγές νερού) και ακόμα καλύτερα να έδινες τα ψάρια πίσω στο petshop.
Στρώσε το ενυδρείο σου όπως πρέπει χωρίς να αλλάζεις συνέχεια τις συνθήκες (χωρίς ψάρια), αποφάσισε τι ενυδρείο θέλεις να κάνεις (φυτά, τροπικό, κοινωνικό κτλ) και συνέχισε το διάβασμα εδώ μέσα.
Ένα καλό site αποκλειστικά για χρυόψαρα είναι και το goldfish.gr όπου αναφέρει αρκετά πράγματα για τη σωστή διαβίωση και την αντιμετώπιση ασθενειών.
Μιλάω εκ πείρας (ως fish terminator), αν βιάζεσαι για κάτι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπάνε τα νεύρα σου, να πετάς τα λεφτά σου και τελικά να μην έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Εγώ μετά από σχεδόν δυο χρόνια και ακόμα μαθαίνω (όπως και πολλοί άλλοι εδώ μέσα φαντάζομαι).
Καώς ήρθες, καλή συνέχεια και όπως είπε κι ένας σοφός με ένα ευχαίλεο και συχνές αλλαγές νερού όλα γίνονται.

sofia
04-06-07, 12:38
Λοιπον το χρυσόψαρο ναι εχει κ κοκκινες γραμμές γι'αυτο κ σε συνάρτηση με την φαγωμενη ουρά κατέληξα με την μηδενική εμπειρία μου στο θέμα ψάρια αλλά απ'όσα διάβασα περί ασθενειών των ψαριών, ότι πρόκειται για fin rot. Το χρυσόψαρο δεν έχει μπει καθόλου στο ενυδρείο οπότε δε τίθεται θέμα θερμοκρασίας (των 30+ βαθμών που ανεβάσαμε στο ενυδρείο δλδ). Τ 2 χρυσόψαρα ήταν στην γυάλα εξαρχής κ από χτές έχουμε μεταφέρει σε μια δεύτερη γυάλα το ασθενές ψαράκι αλλά όχι μέσα στο ενυδρείο (ούτε καν το υγειές προτού το στρώσουμε). Αλλαγές στο νερό του κάνουμε μαζί με τα αντιχλώρια+φάρμακο+βιταμίνες.
Ευχαριστώ για την απάντηση κ νομίζω θα προχωρήσουμε κ σε πιο δραστικά μέτρα... eυχέλαιο :smt081:smt081

chemical mac
04-06-07, 12:51
Εφόσον έχει κόκκινες γραμμές προχώρα σε άμεση αλλαγή νερού και μια που είναι στη γυάλα κάνε μια αλλαγή 50% και κάνε το ίδιο αύριο. Χρηισμοποίησε αντιχλώριο και κατά προτίμηση αφού βάλεις αντιχλώριο στο νερό άστο έξω για ένα 24ωρο. Καύτερα μην χρησιμοποιήσεις φάρμακα (προς το παρόν) γιατί το ψάρι είναι ήδη αδύναμο κι αυτό θα το διαλύσει εντελώς. Λογικά σε λιγότερο από μια εβδομάδα τα ψαράκι σου θα σφύζει από ζωή.

Blanch
04-06-07, 12:54
Kαλώς ήρθες Σοφία! :p

Κατ' αρχήν το πιο σωστό βήμα που έγινε είναι πως έχεις διαβάσει και πληροφορηθεί. Είναι λογικό να υπάρχουν ακόμα απορίες, όμως εδώ στο GAB θα βρεις τη σωστή καθοδήγηση.

Τα χρυσόψαρα και όλα τα ψάρια αυτό που απαιτούν πρωτίστως είναι νερό απαλλαγμένο από αμμωνία και νιτρώδη. Αν δεν πληρούνται κατ' αρχάς αυτές οι προυποθέσεις, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται ασθένειες και θάνατοι, όσο νερό και να αλλάζουμε καθημερινά. Απλά βοηθάμε λίγο την κατάσταση αλλά δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα έχουμε δυσάρεστα.

Η πιο εύκολη λύση που έχω να σου προτείνω αυτή τη στιγμή είναι να περάσεις από τα γραφεία του συλλόγου (έχεις pm) και να πάρεις μπόλι ώστε να στρώσει το φίλτρο σου.

Το ειδικό κάρβουνο που πήρες, υποθέτω πως είναι άνθρακας. Δεν χρειάζεται. Να τον αντικαταστήσεις με βιολογικό υλικό γιατί αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο.

Το χρυσόψαρο στην παρούσα φάση φοβάμαι πως δεν έχει ελπίδες. Συνήθως όταν φτάσουν να παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα, είναι θέμα χρόνου... Θα μπορούσες όμως να το μεταφέρεις σε μια μεγάλη αχρησιμοποίητη λεκάνη των 20 λίτρων και να συνεχίσεις τη θεραπεία εκεί γιατί φαντάζομαι πως η γυάλα είναι μικρή.

Το ενυδρείο τώρα είναι άδειο από ψάρια; Αυτό δεν το έχω καταλάβει...

sofia
04-06-07, 13:01
Eυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! :)
Το ενυδρείο είναι άδειο από ψάρια καθώς έχουμε αποφασίσει με τον έταιρο να μην το στρώσουμε με ψάρια αλλά να γίνει σωστά κ χωρίς τα ψαράκια μας να γίνουν πειραματόζωα.
Blanch θα ακολουθήσουμε την προτροπή σου να επισκεφτούμε τον σύλλογο για μπόλι! Μια ερώτηση όμως. Σήμερα κ βάσει διάφορων πραγμάτων που διαβάσαμε στο φόρουμ κ που αφορούν στην αμμωνία αγοράσαμε αμμωνία (υγρής μορφής) από φαρμακείο ώστε να προχωρήσουμε το απόγευμα στον εμπλουτισμό του ενυδρείου μ'αυτήν. Να το κάνουμε ή το μπόλι θα ήταν πιο δραστικό?? Να μην κάνουμε κάτι?

..δλδ είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση του χρυσόψαρού μας ε?? :(:(:(:(

Ευχαριστώ κ πάλι.

Blanch
04-06-07, 13:14
Το να βάλετε το μπόλι και το υγιές χρυσόψαρο στο ενυδρείο είναι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη λύση!

cpnemo
05-06-07, 08:54
Πρώτα από όλα καλώς όρισες!!!
Ακριβώς όπως εσύ έτσι την είχα πατήσει και εγώ στην αρχή. Δηλαδή πρώτα αγορά 2 χρυσόψαρων σε γυάλα και μετά ψάξιμο για πληροφορίες...
Αποφάσισα ότι η καλύτερη λύση είναι η αγορά ενυδρείου και προμηθεύτηκα ένα άμεσα.
Χρησιμοποίησα την τεχνική με το μπόλι για να στρώσω το ενυδρείο μου που είναι λίγο μεγαλύτερο από το δικό σου και έβαλα αμέσως τα ψαράκια μέσα. Έκανα συχνές αλλαγές νερού (30% κάθε 5 μέρες) ,προσθήκη αντιχλωρίου, θερμοκρασία σταθερά στους 24 C και μετρήσεις με υγρά τεστ ΑΡΙ για NH3/NH4 (αμμωνία),ΝΟ2,ΝΟ3 2 με 3 μέρες μετά από κάθε αλλαγή.Παράλληλα χρησιμοποίησα και Stress Zyme της ΑΡΙ (βακτήρια) για γρηγορότερη αύξηση της βιολογίας την 1η 8η και 16η μέρα λειτουργίας του ενυδρείου μου.Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το ενυδρείο μου (12/3) μέχρι και σήμερα δεν μου έχει παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα ούτε με ασθένειες αλλά ούτε με τις μετρήσεις.
Ένα βασικό είναι λίγο τάισμα στην αρχή γιατί τα χρυσόψαρα είναι πολύ ρυπογόνα και ανεβάζουν την αμμωνία στα ύψη (1 φορά τη μέρα με 1-2 νιφάδες ανά ψάρι είναι μια χαρά).
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και σε σένα και να φτιάξεις ένα όμορφο και προπάντων υγιές ενυδρείο για σένα και τα ψαράκια σου!!!
..........
Πολλές πληροφορίες για ότι αφορά τα χρυσόψαρα και τα ενυδρεία τους θα βρεις εδώ (http://www.goldfish.gr)

sofia
05-06-07, 09:07
Καλημέρα σε όλους από εδώ!
Δυστυχώς άσχημα τα νέα με το θέμα του άρρωστου χρυσόψαρου :(:(:(:(:( (δε χρειάζεται να πω τπτ περισσότερο...)

Θα ήθελα την περαιτέρω γνώμη σας περί του ενυδρείου που σκοπεύουμε να στήσουμε...τελικά να βάλουμε το εναπομείναν υγειές χρυσόψαρο ή να κάνουμε στροφή 180 μοιρών κ να το κάνουμε κάτι διαφορετικό για από κρύου νερού ψάρια? Να συνεχίσουμε κ με άλλα χρυσόψαρα σιγά-σιγά ή είναι πιο ενδιαφέροντα τα τροπικά φερειπείν ψάρια? Μας αρέσουν πάσης φύσεως ψαράκια (καθώς κ γενικά όλα τα ζώα) οπότε τι μας προτείνετε βάσει των δικών σας εμπειριών κ "συμβιώσεων" με άλλα ψάρια?
Ευχαριστώ για το link στο χρυσοψαροφόρουμ :) το έχω ήδη κοιτάξει αλλά πάντα μπορώ να βρώ κ περισσότερες πληροφορίες επί του είδους.

***Το Stress Zyme της ΑΡΙ είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του στρωσίματος του ενυδρείου ή μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με φυσικό τρόπο?

a-sakis
05-06-07, 09:41
Κρίμα για το ψαράκι σου...

Τώρα όσο για το τροπικό που λες τα λίτρα σου είναι λίγα και σε δεσμέυουν...
Ίσως μερικά σμηνόψαρα και λίγα corydoras αλλά σημασία έχει τι σου αρέσει και εσένα.

Πάντως πριν πάρεις κάποιο ψάρι διάβασε καλά τις απαιτήσεις του ωστε να κάνεις τον καλύτερο συνδιασμό.

sofia
05-06-07, 11:01
Ε νομιζω πως αφου το στρωσουμε κ πριν βαλουμε ψαρια θα εχουμε μελετησει το θεμα πολυ γιατι σε αρκετα λαθη φαινεται να υποπεσαμε :p (κ σαφως δεν φανταζομαστε να βαζουμε μεγαλα σε μεγεθος ψαρια μιας κ τα λιτρα τελικως ειναι λιγα κ απαγορευτικα για κατι τετοιο)

Κατι ακομα που θυμηθηκα μολις τωρα.
Χτες χαζευοντας το αδειο ενυδρειο μας παρατηρησαμε τοσο στο ανθος της anubiaς (το αγορασαμε με ανθακι που δεν εχει ακομα "σκασει" τελειως) οσο κ στα απομειναρια της τροφης που ριξαμε μεσα (μιλαμε για 4-5 το πολυ flakes) οτι εχει δημιουργηθει ενα λευκο χνουδι. Ειναι άλγη αυτο? Ειναι ενα καλο δειγμα η ειναι κατι αδιαφορο εως κακο? Καπου το διαβασα σε καποιο αλλο θεμα αλλα δε μπορω να το βρω τωρα να το ξαναδιαβασω...
***Μολις βρηκα το θεμα κ μια σχετικη απαντηση του mod Liolios που με παραξενευει (καθο,τι απειρη)
"Από όσα γνωρίζω, λευκή άλγη δεν υπάρχει...
Μήπως εννοείς το μύκητα που πιάνουν συνήθως τα μοπάνι σε νεοστημένα ενυδρεία??? Αν ναι, λογικά δε θα ξαναβγεί."
Μοπάνι απ΄οσο διαβασα ειναι ειδος φυτου. Εμεις εχουμε μονο anubia κ πανω της υπαρχει μονο η καφε αλγη (την αγορασαμε με αλγη πανω της). Μπορει οντως να ειναι μουχλα αυτο το λευκο χνουδι κ αν ναι ειναι κατι επικινδυνο στην συνεχεια του στρωσιματος???

Btw a-sakis πολυ ομορφο το ενυδρειο σου :smt041 μακαρι καποτε (συντομα δλδ :D:D καθο,τι μια ανυπομονησια την εχουμε --αν κ θα προτιμησουμε το αργα κ σταθερα επι πραξει...) να καταφερουμε να το κανουμε κ εμεις το ενυδρειακι μας το ιδιο ομορφο!

a-sakis
05-06-07, 11:05
Btw a-sakis πολυ ομορφο το ενυδρειο σου :smt041 μακαρι καποτε (συντομα δλδ :D:D καθο,τι μια ανυπομονησια την εχουμε --αν κ θα προτιμησουμε το αργα κ σταθερα επι πραξει...) να καταφερουμε να το κανουμε κ εμεις το ενυδρειακι μας το ιδιο ομορφο!

ευχαριστώ Σοφία

stav
05-06-07, 13:25
Moπανι Σοφια ειναι ριζα,μηπως εκει ειναι δεμενη η ανουμπια;

sofia
05-06-07, 14:01
stav ευχαριστώ για την απάντηση :)
Λοιπον οι anubiες ειναι 2 κ ειναι μεσα σε κατι πλαστικα γλαστρακια (ετσι δλδ μας ειπαν να τα βαλουμε μεσα στο χαλικακι, μαζι με το γλαστρακι). Οι ριζες τους ειναι μεσα στο χαλικακι ενω η βασικη τους ριζα με τα παρακλαδια εκτος. Δεν ξερω αν αυτο εννοεις :roll:
Παντως δεν εχει στις ριζες αυτο το χνουδι παρα μονο στον ενα κ μοναδικο ανθο...

a-sakis
05-06-07, 14:09
θα τις βγάλεις προσεκτικά από τα γλαστράκια ώστε να μην σπάσουν οι ρίζες και θα τις δέσεις σε ένα βραχάκι ή σε ένα ξύλο.

Μπορείς να τις βάλεις και στο χαλίκι,αλλά να προσέξεις η ρίζα (το χοντρό μέρος της ) να είναι έξω.

θα ψάξω φωτό για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ.

__________________________________________________ __________________________
Το βρήκα!!

Διάβασε αυτό
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fyta/anubias_barteri_var__nana.htm

sofia
08-06-07, 09:09
Καλημέρα σε όλους
Σε συνέχεια των προηγούμενων ποστ μου που αφορούν στο νέο ενυδρείο κ έχοντας επί πράξει προχωρήσει στο στρώσιμό του με τη χρήση αμμωνίας -από την τρίτη- (δυστυχώς λόγω απουσίας εκτός αθηνών είναι δύσκολο να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τον σύλλογο εντός σκ, όπου συνηθίζεται να πραγματοποιούνται συναντήσεις ώστε να μπορούσαμε να πάρουμε "μπόλι") οι χτεσινές μετρήσεις που κάναμε είχαν ως αποτέλεσμα
-αμμώνιο 5mg
-νιτρικά 0
Απ'όσα έχω διαβάσει τόσο εδώ όσο κ στην σελίδα του admin (παρεμπιπτόντως ένα μεγάλο μπράβο για τις πληροφορίες που παρέχονται κ για το γενικότερο στήσιμό για τα δεδομένα των ελληνικών site που αφορούν σε κάποιο χόμπυ!!) είναι φυσιολογικές οι τιμές. (ελπίζω να μην έχω καταλάβει λάθος!)
Πότε μπορώ να περιμένω το ανέβασμα των νιτρικών (έχουν περάσει 4 μέρες με αλλαγές μερίδας νερού + πρόσθεση αμμωνίας ανά δύο μέρες κ των συναφή απαραίτητων υγρών)???
Επίσης από προχτές έχουν δημιουργηθεί στα τζάμια κάτι διαφανείς τριχούλες (δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα...)..είναι φυσιολογικό?? Στα φύλλα των φυτών η άλγη έχει αυξηθεί από τότε που τα φυτέψαμε(είχαν ήδη άλγη πάνω τους όπως προείπα σε άλλο πόστ) αλλά χτές τρίβωντάς την μου θύμισε μυρωδιά μούχλας...

***Εννοείται πώς το μοναδικό -πλέον- χρυσόψαρο βρίσκεται ακόμα στην μεγάλη γυάλα που το είχαμε εξ'αρχής εως ότου στρωθεί το ενυδρείο κ όχι μέσα σ'αυτό. (το οποίο εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται πως από τότε που έμεινε μόνο του δείχνει να χει πέσει σε μελαγχολία --μπορεί να θέλει παρέα??)

Ευχαριστώ κ πάλι εκ των προτέρων για όποιες απαντήσεις σας κ καλό σκ να έχετε!

Blanch
10-06-07, 12:55
To χρυσόψαρο στη γυάλα υποφέρει και γι αυτό το βλέπεις μελαγχολικό. Ούτε γι αστείο η παρέα... :rolleyes:

chemical mac
11-06-07, 12:48
Επίσης από προχτές έχουν δημιουργηθεί στα τζάμια κάτι διαφανείς τριχούλες (δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα...)..είναι φυσιολογικό?? Στα φύλλα των φυτών η άλγη έχει αυξηθεί από τότε που τα φυτέψαμε(είχαν ήδη άλγη πάνω τους όπως προείπα σε άλλο πόστ) αλλά χτές τρίβωντάς την μου θύμισε μυρωδιά μούχλας...

Αυτό είναι μάλλον σπόρια οπότε το μονο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις να κάνει τον κύκλο της. Ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω για να είσαι σίγουρη

http://www.aquatek.gr/board/showthread.php?t=15972

http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm#brush

sofia
19-06-07, 09:35
macblack > ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :) είχες απόλυτο δίκιο είναι σπόρια όπως ακριβώς το φαντάστηκες. διάβασα τα του λινκ που μου έδωσες κ δεν ανυσηχώ πλέον!

το λοιπόν...οσον αφορά στο ενυδρειάκι...βλέπω οτι καθρεφίζονται τα πάντα μέσα του. εαν λοιπόν κατοικηθεί από ψαράκια αυτό που κατα κόρον διαβάζω περί του στρεσσαρίσματός τους λόγω αντανάκλασης του ειδώλου τους πως μπορεί να αποφευχθεί εν τέλει???? ένα φόντο στο πίσω μέρος του ενυδρείου κόβει την εκεί αντανακλαση...με τις υπόλοιπες 3 πλευρές τι γίνεται?!?!?! :smt120:smt120

steady
19-06-07, 09:56
sofia το οτι ολες οι πλευρες ειναι σαν καθρεπτης ισχυει μονο για σενα οχι για τα ψαρια ειναι οπτικο τρικ αναλογα με την γωνια που κοιτας:D

MiziGr
19-06-07, 10:25
sofia το οτι ολες οι πλευρες ειναι σαν καθρεπτης ισχυει μονο για σενα οχι για τα ψαρια ειναι οπτικο τρικ αναλογα με την γωνια που κοιτας:D
Είναι λίγο άσχετο με το θέμα αλλά και εμένα με έχει απασχολήσει αυτό! Μπορείς να μου πείς γιατί συμβαίνει αυτό;;;;

steady
19-06-07, 11:09
λεπτομεριακα δεν μπορω να στο εξηγησω θεμα φυσσικης ειναι κανεις δεν μπορει να δει τις λαμπες αν κοιταξει απο το μπροστινο τζαμι προς τα πανω αν εισουν μεσα στο ενυδρειο ομως μια χαρα θα τις εβλεπες αλλιως αμα εβλεπες καθρεπτη δεν θα περναγε το φως;) δεν ειναι τιποτα σπουδαιο ρε παιδια :D

sofia
29-06-07, 10:52
Καλημερες σε ολους! :):) Ευχαριστω για την απαντηση περι της αντανακλασης (δυστυχως δεν τα πηγαινα καλα με την φυσικη απ'οσο φαινεται :p) :)
Λοιποοοον...απο τα μεσα της προηγουμενης βδομαδας κ αφου οι τιμες ολων οσων επρεπε να μετραει καποιος σε στρωσιμο ενυδρειου, εδειξαν οτι ειναι οκ τοποθετησαμε το χρυσοψαρακι μεσα του. Βασικα λογω του τρελλου καυσωνα κ των θερμοκρασιων που αναμενουμε καθως κ των περιορισμενων ακομα γνωσεων περι των τροπικων ψαριων αποφασισαμε εως το φθινοπωρο να εχουμε στο ενυδρειο το χρυσοψαρο κ μετα να βαλουμε αλλα ψαρια. Γινεται λοιπον το εξης φαινομενο. (υποψιν οτι στη μια βδομαδα του + παραμονης του μεσα στο ενυδρειο δειχνει να το καταυχαριστιεται!)
Ο ψαρης λοιπον στον σωληνα που δινει επιπλεον οξυγονο στο ενυδρειο (αυτο που κανει τις μπουρμουληθρες) παει κ καθεται με την ουρα πανω ακριβως απο τις μπουρμπουληθρες! Δεν ξεκολλαει απο εκει για καμποσα λεπτα μετα φευγει κ κανει σαν τρελλο περα-δωθε απο την μια ακρη του ενυδρειου στην αλλη. Μετα ξαναπαει ξανακαθεται ..αεριζει την ουρα του :p:p κ μετα φευγει κ βολταρει μεσα στο ενυδρειο. Εμας μας φαινεται αρκετα διασκεδαστικη η συμπεριφορα του αυτη αλλα δεν ξερω αν ειναι νορμαλ η δειχνει κατι περιεργο (θα μπορουσε?!?!?!). Οι τιμες υπενθυμιζω ειναι σωστες (αμμωνια, νιτρωδη, νιτρικα κτλ --τα οποια γινονται με τα υγρα τεστ sera) κ το ψαρι μεχρι στιγμης δεν εχει παρουσιασει καμια αλλη περιεργη συμπεριφορα (νωχελειας, ασητειας η ο,τιδηποτε αλλο)
Απλα παιχνιδιζει λοιπον ή κατι κακο.....???

***Να προσθεσω κατι ακομα. Εχουμε προσθεσει ενα ανεμιστηρακι το οποιο καταφερνει να κραταει σταθερη τη θερμοκρασια μεσα στο ενυδρειο στους 25-26, οταν ομως αναβουμε τις λαμπες (υπαρχουν ανουμπιες κ χρειαζονται τοσο αυτες οσο κ ο ψαρης βεβαια φως) ανεβαινει στους 27-28. Υπαρχει το ενδεχομενο να στεκεται στο σημειο αυτο λογω μεγαλης θερμοκρασιας για το ειδος του (μιας κ ειναι ψαρι κρυου νερου) κ αν ναι τι αλλο θα μπορουσαμε να κανουμε ωστε να μην ανεβαινει η θερμοκρασια σε αυτα τα επιπεδα?

steady
29-06-07, 11:00
καταρχην σονια οι μπουρμπουληθρες δεν σου χρειαζονται αν σηκωσεις απλα την εξοδο του φιλτρου να αναταρασει την επιφανεια με την οξυγονωση θα εισαι οκ!εκτος και αν σαρεσει σαν εφε οποτε δεν υπαρχει προβλημα...τι θερμοκρασια εχει το ενυδρειο σου τωρα με τετοιες ζεστες?προσεξε το δεν πρεπει να ανεβει πολυ γιατι θα χεις τραγικα αποτελεσματα...διβασε λιγο για μετρα αντιμετωπισης της ζεστης εχει πολυ υλικο τελευταια!:D

sofia
29-06-07, 11:13
καταρχην σονια οι μπουρμπουληθρες δεν σου χρειαζονται αν σηκωσεις απλα την εξοδο του φιλτρου να αναταρασει την επιφανεια με την οξυγονωση θα εισαι οκ!εκτος και αν σαρεσει σαν εφε οποτε δεν υπαρχει προβλημα...τι θερμοκρασια εχει το ενυδρειο σου τωρα με τετοιες ζεστες?προσεξε το δεν πρεπει να ανεβει πολυ γιατι θα χεις τραγικα αποτελεσματα...διβασε λιγο για μετρα αντιμετωπισης της ζεστης εχει πολυ υλικο τελευταια!:D

Σονια η βασιλισσα των αμαζονων :-ppppp

Ευτυχως μεχρι στιγμης κατα τη χρηση της λαμπας μονο στους 28 max εχει φτασει η θερμοκρασια χαρις στο ανεμιστηρακι. Κατα τ'αλλα η θερμοκρασια κυμαινεται στους 25.

*Η εξοδος του φιλτρου προκαλει αμυδρες αναταραξεις απλα την εξτρα οξυγονωση την βαλαμε ακριβως για την επιπλεον παροχη του μεσα στο ενυδρειο. :)

steady
29-06-07, 11:22
ουπς:oops:
ωραια εφοσον δεν εχεις φυσικα φυτα με απαιτησεις αστην που ειναι και καλοκαιρακι...αν δεν εχεις φυτα μπορεις να μειωσεις την φωτοπεριοδο τις δυσκολες μερες μη σου πω να τα χεις συνεχως σβηστα τα φωτα ....το φως του χωρου για τον ψαρη ειναι μια χαρα σε αντιθεση με τους 28 βαθμους:D

sofia
02-07-07, 11:35
Πολλές καλημέρες κ καλό μήνα (αρχικά από εδώ)!

Το σάββατο το ενυδρείο μας υποδέχθηκε έναν πλεκόστομο ο οποίος δείχνει να συμπεριφέρεται πολύ φυσιολογικά (το λέω αυτό διότι έχω διαβάσει διάφορα θέματα συμφορουμιτών που κατά την ένταξη πλεκόστομων είχαν ατυχείς καταλήξεις μέσα σε μια μέρα μόνο) κ δείχνει να του αρέσει το περιβάλλον.
Αλγη δεν υπάρχει στο ενυδρείο(τουλάχιστον οχι εμφανή) πάρ'αυτα έχει γνωρίσει πιθαμή προς πιθαμή όλο το ενυδρείο με το στόμα του :)
Το θέμα είναι το εξής: έχουμε προμηθευτεί ταμπλέτες τροφής του (στο κατάστημα μας είπαν να τον ταίζουμε κάθε τρεις ημέρες) κ χτές που του έριξα μισή ταμπλέτα παρά το οτι εκείνη την ώρα κοιμόταν ο συγκάτοικός του, το χρυσόψαρό, παρατήρησα πώς ξύπνησε κ κατευθύνθηκε στην τροφή του πλέκο κ άρχισε να την τρώει αυτός!!! (το χρυσόψαρο είχε ήδη το πρωί τραφεί με τη δική του τροφή -τόση ωστε να μην πέσει στον βυθό κάποιο υπόλλειμμα)
Τι να κάνω?!??!!? (εκτός από το οτι έχει τιμωρία το χρυσόψαρο με αφαγία σήμερα!!) Πως θα τρέφω τον πλεκόστομό μου χωρίς να του τρώει την τροφή του το χρυσόψαρο?!?!?!?!

PascM
02-07-07, 13:02
Συγνώμη αλλά πλεκο και χρυσόψαρα δεν πάνε μαζι!

sofia
02-07-07, 13:21
o_O ωραιααααααααααααααααααααα :(:(:( τελικα μερικές φορές προκαλεί περισσότερη σύγχιση το διάβασμα στο νετ παρά να βοηθά συναρτήσει κ κακών πωλητών (?) γίνονται τέτοια λάθη...τι να πώ!
Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα κατάστημα που ειδικεύεται(ειδικεύεται??) στα ενυδρεία μέσα σε δικά του ενυδρεία με χρυσόψαρα είχε πλέκοs κ στο δεύτερο που πήγα το σάββατο κ τον προμηθεύτηκα μου έδωσαν το οκ για την συμβατότητά του με το χρυσόψαρο! (το δεύτερο κατάστημα έχει κ καλή φήμη..)
Αλλο πρόβλημα πάντως στην μεταξύ τους συμβίωση δεν έχει προκύψει (ακόμα δλδ, μέχρι να δώ τι θα κάνω με τον καλό μου πλέκο) πλέον αυτού που ανέφερα.
Στην προκειμένη περίπτωση κατοίκησης ενυδρείου από χρυσόψαρα πώς αντιμετωπίζεται η άλγη??

***Ευχαριστώ για την απάντηση :)

PascM
02-07-07, 13:27
Για την άλγη μπορείς να χρησιμοποιήσεις apple & zebra snail!
Συμβατότητα τροπικού και κρύου νερού δηλαδή μιλάς? Πλέκο - Χρυσόψαρο!:confused:

steady
02-07-07, 17:10
υπαρχει ενα ειδος πλεκο που θελει κρυο νερο και θα μπορουσε να σyμβαδισει με χρυσοψαρο ειναι του γενους gastromyzon και θελει νερο με θερμοκρασια 20-24 βαθμους ειχε το watter inn τελευταια..
θα σε συμβουλευα να ψαξεις για ενα ψαρι πριν το αγορασεις αυτος που στο δωσε προφανως δε σου πε οτι ο κατα πασα πιθανοτητα κοινος πλεκο που πειρες εχει τελικο μεγεθος πανω απο 30cm..και οι πλεκο πρεπει να παψουν να θεωρουνται οι γλυφτες και καθαριστες του ενυδρειου ειναι ψαρια με ξεχωριστες δικιες τους απαιτησεις για την αλγη υπαρχουν και οι ξυστρες...

δεν τα λεω πρωσοπικα για σενα σοφια πολοι μεγαλοι χομπιστες τους λενε γλυφτες ακομα αλλα και ολοι κανουν καποια στραβοπατηματα στην αρχη;)

PascM
03-07-07, 00:14
Η θερμοκρασία μπορεί να ταιριάζει Κώστα αλλά όχι και οι υπόλοιπες συνθήκες των χρυσοψάρων! Εκτος και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λες?

steady
03-07-07, 00:58
δεν θυμαμαι μανωλη ακριβως ποιο ειναι..κυκλοφορει και σαν hong kong pleco αφηνω και ενα ενδεχομενο να μην ταιριαζει γιατι το χα κοιταξει πριν καιρο αλλα η θερμοκρασια μια χαρα παει...

sofia
03-07-07, 09:37
Καλή σας ημέρα! :)
Λοιπόν θα πω το πως έγιναν τα πράγματα κ γιατί έγινε κ η αγορά του πλέκο. Ειδικόν καθαριστήρα άλγης έχει το ενυδρείο (έναν μαγνητικό) απλά ο πλέκο είναι ένα ψάρι καθαρά αρεσκείας μου κ βέβαια μιας κ ο ίδιος συμπεριφέρεται σαν τον καθαριστή άλγης ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για την απόκτησή του. Δλδ ΔΕΝ ήταν αυτό το βασικό κίνητρο! :)
Από κει κ έπειτα ψάχνωντας τις συμβατότητες των χρυσόψαρων με άλλα ψάρια κ βλέπωντας κ τις απαιτήσεις των πλέκο (η αλήθεια είναι για να μην πω κ ψέμματα πως στάθηκα περισσότερο στις θερμοκρασίες νερού που με μέση θερμοκρασία 25 βαθμών καλύπτονται κ τα δύο είδη κ οχι σε κάτι άλλο) είδα πώς θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν κ αποφάσισα να ρωτήσω στο μαγαζί για την επιβεβαίωση (κ ξαναλέω πήγα σε μαγαζί που αναφέρεται κ στο φόρουμ ως αξιόλογο ως προς τις αγορές κ την εμπειρία των πωλητών) κ έχοντας στο μυαλό μου ενυδρεία τόσο που έχω συναντήσει σε διάφορα βιντεάκια στο νετ που είχαν χρυσόψαρα+πλέκο αλλά κ το ενυδρείο από το μαγαζί που είχα πάει πρωταρχικά για αγορά διάφορου εξοπλισμού.
Ο πλέκος που απέκτησα είναι ο Glyptoperichthys gibbiceps κ τις απαιτήσεις του τις διάβασα τόσο στο http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Gibbiceps.htm που ανέγραφε κ την προσαρμοστικότητά του σε διάφορα περιβάλλοντα όσο κ στο http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=12219&CFID=908327&CFTOKEN=60803743

Οπως κ να χει στο προσεχές διάστημα θα προσπαθήσω να βρώ τρόπο να του αλλάξω περιβάλλον (είτε επιστρέφοντάς τον πίσω είτε δίνοντάς τον σε κάποιον) αφού δεν ταιριάζουν τα είδη αυτά ...

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας κ πάλι :):)

steady
03-07-07, 09:54
http://www.scotcat.com/factsheets/g_gibbiceps.htm
σοφια κοιτα στη σελιδα αυτη δεξια τι τελικο μεγεθος εχει το ψαρακι σου ειναι μολις 40cm :D :D
λαθη ολοι κανουμε οποτε αυτη τη φορα εμαθες οτι πρεπει να κοιταμε και το τελικο μεγεθος του ψαριου;)

τωρα για τα καταστηματα (κ ξαναλέω πήγα σε μαγαζί που αναφέρεται κ στο φόρουμ ως αξιόλογο ως προς τις αγορές κ την εμπειρία των πωλητών
κανενα καταστημα δεν αναφερεται απο το φορουμ σαν καλο απλα χομπιστες τα προτινουν και δεν απαγορευεται να πεις σε ποιο πηγες και δεν εμεινες ικανοποιημενη οπως καποιος γραφει οτι ενα μαγαζι ειναι καλο ετσι και καποιος αλλος εχει το δικαιωμα να πει το αντιθετο:smt041

sofia
03-07-07, 10:03
σοφια κοιτα στη σελιδα αυτη δεξια τι τελικο μεγεθος εχει το ψαρακι σου ειναι μολις 40cm :grin: :grin:
λαθη ολοι κανουμε οποτε αυτη τη φορα εμαθες οτι πρεπει να κοιταμε και το τελικο μεγεθος του ψαριου:wink:

:) το τελικό μέγεθος το είδα αλλά μετά τον αύγουστο θα προχωρήσουμε σε αγορά μεγαλύτερου ενυδρείου κ σκοπεύαμε να το βάλουμε εκεί..υποθέτω οτι μέσα σε 2 μήνες οτι δεν μεγαλώνει σε τόσους πόντους από τους 5 που είναι τώρα ε??! :)

PascM
03-07-07, 10:37
Όχι αλλά θέλει 2μετρο τανκ! (και βάλε)

steady
03-07-07, 11:38
ναι οπως ειπε ο μανωλης αμα φτασει σε τελικο μεγεθος τα θελει τα χιλια λιτρακια του μιλαμε για 40cm ψαρι σκεψου ποσο πρεπει να ναι το πλατος του ενυδρειου για να στριψει ανετα...

sofia
03-07-07, 11:58
:smt087:smt087:smt087:smt088:smt088:smt088 μου κανατε την καρδια..μποστανι!! +-6
θα το παρω αλλιως κ θα αποχωριστω τον καλο μου πλεκο δια παντος...

PascM
03-07-07, 12:00
:D Πλέκο και μποστάνι δεν κάνει!!! Τα βγάζει όλα στην επιφάνεια :smt040 :smt040 :smt118 :smt044 :smt044

Blanch
03-07-07, 12:15
Kαι συν τοις άλλοις δες και αυτό: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=11606

sofia
03-07-07, 12:33
Ευχαριστώ για το λινκ :)

Μια ερώτηση κοινής λογικής, χωρίς να τίθεται κανένα μα κανένα ειλικρινά θέμα αμφισβήτησης σε ο,τιδήποτε έχει γραφεί εδώ μέσα κ στον οποιονδήποτε.
Αν φερειπείν γνώσεις ενός πωλητή πλέον της πρακτικής εμπειρίας του με τα ψάρια μπορεί να προέρχονται από κάποιες πληροφορίες κ από το διαδίκτυο καθώς κ ενός αρχάριου ο οποίος καλή ώρα σαν κ εμένα διαβάζει από δεξιά-αριστερά πράγματα (κ μη έχοντας κάποιον γνωστό με ενυδρείο ώστε να μπορώ να συμβουλευτώ τόσες γνώσεις) δεν είναι φυσιολογικό να κάνει λάθη???
Γιατι το λέω αυτό...ιδού ένα σαιτ εξειδικευμένο στα χρυσόψαρα φερειπείν κ τι αναφέρει για τις συμβατότητες...http://www.kokosgoldfish.com/comfish.html

:confused::confused::confused:

***Υπ'οψιν ήταν μια απλή απορία όλο αυτο. Ο πλεκάκος μου θα φύγει οσονούπω ανεξάρτητα της δικής μου αρέσκειας προς το είδος του --δε θα θελα να νομίσετε οτι προσπαθώ να υποστηρίξω την διαμονή του μαζί με το χρυσόψαρό μου :):)

steady
03-07-07, 13:34
sofia δεν ειναι ολα οσα γραφοννται στο νετ αξιοπιστα γιαυτο παντα να τα τσεκαρεις σε πολλες σελιδες για να βγαζεις συμπερασμα!

τωρα αμα σαρεσουν οι pleco στο επομενο ενυδρειο σου με τροπικα ψαρακια θα χεις πολλες επιλογες αμα το ψαξεις το θεμα ειναι υπεροχη κατηγορια ψαριων...

Blanch
04-07-07, 11:38
Αρκετές φορές αναφέρεται σε σελίδες πως τα χρυσόψαρα μπορούν να συμβιώσουν με άλλα είδη αλλά πάντα υπό προυποθέσεις. Το σίγουρο είναι πως χρειάζονται πολλά λίτρα αν κάποιος επιλέξει να ρισκάρει μια τέτοια συμβίωση και πολλή παρατήρηση, ώστε να προλάβει ενδεχόμενα προβλήματα, όπου αν τα εντοπίσει θα πρέπει να είναι και σε θέση να αλλάξει την κατάσταση. Παράδειγμα, δεύτερο διαθέσιμο και κατάλληλο ενυδρείο. Πολλά λίτρα και εμπειρία!