PDA

Επιστροφή στο Forum : ψαρια VS λιτρα

octania246
29-05-07, 22:13
δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστο αυτο που θα ρωτησω αλλα αναρωτιεμαι.
λεμε παραδειγμα οτι 1 χρυσοψαρο χρειαζετε 40λιτρα νερου.
που σημαινει οτι σε 1ενυδρειο 100λιτρων μπαινουν στην ουσια 2,5ψαρια:):).

βλεπω πολλα ενυδρεια κυριως 100λιτρα+τα οποια εχουν διαφορα ψαρια(οχι χρυσοψαρα) αλλα σε αριθμο αρκετα μεγαλο.τουλαχιστον πανω απο 10.
η απορια μου ειναι οτι οπως παραδειγμα στο δικο μου το μονο που εχει μεσα
ειναι 2 πλαστικα μικρα φυτα και ενα μικρο βραχο.
αυτο σημαινει οτι περιοριζω τον χωρο οσο το δυνατον λιγοτερο.
αντιθετα βλεπω πολλα φυτεμενα η με πετρες που γινετε ενας ''χαμος'' φυτα-πετρες-ξυλα που ξαφνικα ενα ενυδρειο 200λιτρων απο τα πολλα φυτα και τις πολλες πετρες ξαφνικα εχει ενα ωφελιμο χωρο πολυ λιγοτερο απο οτι ονομαστικα τα 200 λιτρα.
Η απορια μου στην ουσια ειναι οτι πως γινετε να λεμε οτι αυτο το ενυδρειο εχει πολλα ψαρια(οχι οτι δεν ειναι σωστο βεβαια) και δεν λεμε οτι αυτο το ενυδρειο εχει τοσα πολλα φυτα η τοσες πολλες πετρες που στην ουσια μειωνουν το πλεονεκτημα του μεγαλου μεγεθους?

ακαδημαικη βεβαια η ερωτηση και ελπιζω οχι χαζη:roll:

chemical mac
29-05-07, 22:53
Το θέμα είναι τι αποβάλει το κάθε ψάρι και τι απαιτήσεις έχει επίσης πχ τα neon τρώνε λίγο - λερώνουν λίγο, χρυσόψαρα τρώνε τα πάντα και τα κάνουν όλα χάλια. Επίσης ένα χρυσόψαρα ισοδυναμεί περίπου με 5 guppy.
Τα καημένα τα φυτούλια μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε ένα ενυδρείο γιατί εκμεταλεύονται όλες τις αηδίες που απορρίπτουν τα ψαρια, ρυθμίζουν το νερό και αφήνουν και το ωφέλιμο οξυγόνο για τα ψάρια (τουλάχιστο όσο φωτοσυνθέτουν).
Τώρα ότι ο ωφέλιμος χώρος του ενυδρείου μικραίνει είναι γεγονός, ότι όλα τα φυτά δεν ταιρίαζουν μεταξύ τους (όπως και τα ψάρια) κι αυτό είναι γεγονός.
Σίγουρα είναι πιο όμορφο ένα ενυδρείο (και πιο καλοστρωμένο) με πολλά φυτά παρά με πολλά ψάρια

octania246
29-05-07, 23:14
φυσικα και δεν πειραζουν τα φυτα και εννοιειται οτι ενα ενυδρειο ειναι πολυ πιο ομορφο με φυτα και πετρες.
οποτε στην ουσια τα λιτρα δεν τα αναφερουμαι τοσο πολυ για το ποσο ανετα μπορουν να βολταρουν τα ψαρακια μας,οσο στο ποσο καθαρο και σωστο θα ειναι το νερο με τον αντιστοιχο σωστο αριθμο ψαριων.?

chemical mac
29-05-07, 23:23
κάπως έτσι. πολλοί λένε ότι ένα cm ψαριού αναλογεί σε ένα λίτρο νερού. Αλλοι λένε ότι αυτό είναι μπούρδα. Βασικά είναι ανάλογα το ψάρι που έχεις και τις απαιτήσεις του. Πάντως εγώ σε 120λιτρο είχα μέσα χρυσόψαρα και όλα ζούσαν υπέροχα. Μάλιστα ένα δυο shubukin που είχα έγιναν στο τέλος σαν τσιπούρες.
Αυτή τη στιγμή έχω 4 gurami (μαζί με κάποια φυτά) και νομίζω ότι το ενυδρείο είναι full.
-------------------------
φυσικα και δεν πειραζουν τα φυτα και εννοιειται οτι ενα ενυδρειο ειναι πολυ πιο ομορφο με φυτα και πετρες.
οποτε στην ουσια τα λιτρα δεν τα αναφερουμαι τοσο πολυ για το ποσο ανετα μπορουν να βολταρουν τα ψαρακια μας,οσο στο ποσο καθαρο και σωστο θα ειναι το νερο με τον αντιστοιχο σωστο αριθμο ψαριων.?

η άνετη κίνηση των ψαριών είναι κι αυτή ένας μεγάλος παράγοντας

PascM
30-05-07, 07:39
Το ένα cm ψαριού αν λίτρο νερού θα πρέπει να το δεις σε σχέση με το τελικό μέγεθος του ψαριού που φιλοξενείς και όχι πόσο μεγάλο ή μικρό ήταν όταν ο αγόρασες!

netblues
30-05-07, 07:44
Ναι αλλα δεν ειναι μονο αυτό.
Αρκετα ψαρια ΠΡΕΠΕΙ να ζουν σε κοπαδι, καποια αλλα παλι γινονται πολυ επιθετικά οταν ερθει ο καιρος να ζευγαρωσουν και αυτα πρεπει να τα εχουμε προβλεψει κατα την επιλογη των κατοικων.
Οποτε ξεκιναμε με το τι μας αρεσει και το περιοριζουμε με το τι συνδιαζεται και το τι χωραει μακροπροθεσμα.

pepe72
30-05-07, 18:56
Καλησπερα τελικα ειναι μεγαλο λαθος τα πολλα ψαρια σε μικρο χωρο εγω ακουγωντας πετσοπαδες εβαλα σε 60λτ 9ψαρακια αποτελεσμα απο προχτες στρωνω ενα 120λτ (με αμωνια). καλη συνέχεια με το χόμπυ (αρρώστια) που διάλεξες. υπάρχουν πολλοί πιο έμπειροι από μένα στο forum να σε κατατοπίσουν πάνω στα ψάρια και στα λίτρα που χρειάζονται.

chris129
30-05-07, 20:51
και κατι αλλο σημαντηκο ειναι σε ποια ζωνη του ενυδρειου ζουνε τα ψαρια δηλαδη εχουμε 4 ζωνες 1) ζωνη πυθμενα 2) μεση ζωνη 3) επανω ζωνη και ειναι και μια τελευταια οπου αναφερετε στα ψαρια που ζουν και κινουνται σε ολο το χωρο του ενυδρειου