PDA

Επιστροφή στο Forum : για σας απο Κυπρο

COBRA60
27-05-07, 12:05
εχω ενα ενυδρειο με γλυκο νερο εδω και 15 χρονια τωρα θα κανω την υπερβαση να το αλαξω σε αλμυρο, γνωσησ ?μηδεν σασ παρακαλω βοηθηστε με καταρχη με την χημεια (μετρησησ)του νερου πρωτα.για γλυκο νερο ξερω τα παντα για αλμυρο τιποτααα :( το ενυδρειο μου ειναι 500λιτρα

accnt
27-05-07, 14:39
Γεια σου φίλε από την Κύπρο.

Η αλλαγή του ενυδρείου από γλυκό σε αλμυρό είναι ένα μεγάλο βήμα.
Σύμμαχός σου σε αυτή σου την κίνηση θα είναι το σωστό διάβασμα και η σωστή ενημέρωση, σχετικά με τα θαλασσινά ενυδρεία.
Η χημεία του νερού ενός θαλασσινού ενυδρείου είναι κατά πολύ διαφορετική από αυτή ενός γλυκού νερού.
Έχουμε λοιπόν αλάτι στο νερό.
Ca (390-420), Kh (9-11), Ph (7,9 – 8,2), Mg (1300-1500), αλατότητα (1,024-1,026), θερμοκρασία (26-28), πρέπει να είναι όσο γίνεται σταθερά. Όχι όπως του γλυκού νερού που ανά περιοχές υπάρχουν διακυμάνσεις. Αμμωνία, ΝΟ2 πρέπει να είναι μηδενικά ενώ τα ΝΟ3 όσο λιγότερα γίνεται έως μηδενικά και αυτά, ανάλογα με το τι θα κάνεις.
Διάβασε λοιπόν εδώ στο forum, υπάρχουν πολλά άρθρα στις σχετικές κατηγορίες και επέλεξε τι είδους ενυδρείου θέλεις να κάνεις.
Ότι απορίες έχεις ευχαρίστως να βοηθήσουμε.

Καλώς όρισες!

klaz
27-05-07, 14:42
καλως ηρθες και απο μενα.....βλεπω μια τρελλη αυξηση των χομπιστων απο την κυπρο μας..!!! μπραβο..!!!
εισαι σε πολυ καλα χερια,να προσθεσω,και χρειαζεσαι και αρκετο διαβασμα...
καλη συνεχεια φιλε μου....:p:p

COBRA60
27-05-07, 15:03
σε ευχαριτσω για τισ πληροφοριεσ που μου εδωσεσ

Θανάσης
27-05-07, 15:21
καλώς ήρθες!!!:D:D

COBRA60
27-05-07, 15:32
καλώς ήρθες!!!:D:D
σασ ευχαριστω για το καλοσορισμα

vbmenu_register("postmenu_177942", true);

Carebean pirate
27-05-07, 15:37
Καλωσορίσατε..!!!:grin:

COBRA60
27-05-07, 15:43
το ph δεν ειναι ψηλο.?η αναμυξη του νερου με το αλλασ πιαν αναλογια εχει και καθε ποσο θελει ανανεωσητο νερο. Το ενυδρειο που σχεδιαζω ειναι με βραχια και ασπονδυλα και λιγα ψαρακια απο την δικη μασ θαλλασα .εχω στην κατοχη μου τον ψηχτη νερου και 3 βιολογικα φιλτρα τισ rena .

σασ ευχαριστω

klaz
27-05-07, 15:46
Το ενυδρειο που σχεδιαζω ειναι με βραχια και ασπονδυλα και λιγα ψαρακια απο την δικη μασ θαλλασα .αγαπητε φιλε,περιμενε λιγο,γιατι τωρα μολις το αναφερες...!!!! εσυ θελεις να κανεις θαλασσινο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ και οχι τροπικου υφαλου η ψαριων........
σαφως και υπαρχουν μεγαλες διαφορες...!!!!
περιμενε τους αλμυρους.......

COBRA60
27-05-07, 16:06
φιλε μου ειμαι μπερδεμενοσ και αρχιζω ενυδρειο απο την αρχη
τα 15 χρονια ενυδρειου πανε ειμαι στην προδιμοτικη παλι
γιαυτο παρε τησ ερωτησησ μου με υπομονη:confused: :)

yiannossavva
27-05-07, 17:43
Όπα !!!! Άλλος ένας χωρκανός.

Καλώς ήρθες.

Γιάννος Σάββα

COBRA60
27-05-07, 18:23
καλοσ σασ βρηκα

Yiannis59
27-05-07, 18:29
Επολλιναμε κοπελια :D

Andros
27-05-07, 19:19
Πππεεεεε εγεμοσε το φορουμ με κυπραιους.Καλωσορισες χωρκανε.

in the pond
27-05-07, 20:02
Πππεεεεε εγεμοσε το φορουμ με κυπραιους.Καλωσορισες χωρκανε.

Ρε κοπέλια, περιμένετε με τζιε εμένα!!!
Καλώς τον τζιε καλή διαμονή στο φόρουμ.
Από ποιό σημείο είσαι στην Κύπρο?

COBRA60
27-05-07, 21:18
απο λαρνακα

in the pond
27-05-07, 21:30
απο λαρνακα

Ο φίλος Γιάννος μπορεί να βοηθήσει στο θαλασσινό. Γιάννοοοοοοοοοοο πού είσαι?

accnt
27-05-07, 21:38
Άρα μιλάς για Μεσογειακό ενυδρείο.
Η αλατότητα εδώ διαφέρει. Θα πρέπει να είναι γύρω στο 1.031 με 1.035 ανάλογα με την περιοχή, δηλ. αν εκβάλλουν ποτάμια εκεί γύρω ή τυχόν ύπαρξη υπογείων νερών (βλυχάδων).
Μεσογειακά ενυδρεία υπάρχουν ελάχιστα στην Ελλάδα, αλλά με υπομονή και διάβασμα όλα γίνονται.
Το καλό είναι ότι μπορείς να προμηθευτείς διάφορα test και να ξεκινήσεις τις μετρήσεις του νερού από όπου θα πάρεις τους κατοίκους του ενυδρείου σου. Για να δεις πως θα πρέπει να έχεις την χημεία του νερού σου.
Οι αλλαγές νερού καλό θα είναι να γίνονται με τεχνητό αλάτι (εκτός αν ξέρεις την ιδανική πεντακάθαρη παραλία και δεν βαριέσαι να τρέχεις με παγούρια…) περίπου μια φορά κάθε 15 μέρες (πάντα με τέλειες συνθήκες, γιατί αν έχεις υψηλό ΝΟ3 θα πρέπει να κάνεις συχνότερες, μέχρι να λύσεις το πρόβλημα).

Για φίλτρανση θα έλεγα να ακολουθήσεις την φυσική μέθοδο με τον ζωντανό Μεσογειακό βράχο και ζωντανή άμμο. Ο βράχος και η άμμος είναι υποδεέστεροι του τροπικού, αλλά με λίγα κιλά παραπάνω και με μικρή ιχυθοφόρτιση θα είσαι οκ.

Για αρχή όμως επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να δεις το θέμα πολύ ζεστά και να ξεκινήσεις το διάβασμα σχετικά με τα θαλασσινά ενυδρεία. Οι περισσότερες ερωτήσεις σου είναι ήδη απαντημένες εδώ. Κάνε μια αναζήτηση και θα εκπλαγείς…
Και επαναλαμβάνω ότι απορία σου δημιουργείται την λες… ;)

COBRA60
27-05-07, 21:53
σε υπερ ευχαριστω

yiannossavva
27-05-07, 22:36
Ο φίλος Γιάννος μπορεί να βοηθήσει στο θαλασσινό. Γιάννοοοοοοοοοοο πού είσαι?
Εδώ είμαι τι έγινε?
Αστειεύομαι .

Κίνηση 1. Άδειασμα του ενυδρείου και καλό πλύσιμο.
Κίνηση 2. Φωτογραφία ενυδρείου και σταντ.
Κίνηση 3. Υπομονή, χρόνος, και χρήμα.

Ευχαριστώ

Γιάννος Σάββα

pani
27-05-07, 23:01
Καλησπέρα καλοσώρισες και απο μένα , αντε παιδιά έτσι μπράβο η Κύπρος μας να δίνει το παρών της δυνατά....
Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σου βήματα που κάνεις στο θαλασσινό.

COBRA60
28-05-07, 09:15
ρε παιδια μιαν τρελλη ερωτηση γιατι σε ενυδρεια αλμυρου βαζουν φυσσαλιδεσ με κομπρεσορακι οπωσ του γλυκου και σε καπια δεν βαζουν καθολου .

yiannossavva
28-05-07, 09:33
ρε παιδια μιαν τρελλη ερωτηση γιατι σε ενυδρεια αλμυρου βαζουν φυσσαλιδεσ με κομπρεσορακι οπωσ του γλυκου και σε καπια δεν βαζουν καθολου .
Όπως ξέρεις οι φυσαλίδες μπορούν να εξυπηρετήσουν 2 σκοπούς.
1 είναι το οξυγόνο
2 διακόσμηση

Στο θαλασσινό δεν χρειάζονται για τον λόγο ότι το οξυγόνο παράγετε μέσα στο σκίμερ. Θα έλεγα ότι δημιουργείτε πρόβλημα να υπάρχουν φυσαλίδες μέσα σε τανκ θαλασσινού γιατί εκεί που σκάνε στην επιφάνια του νερού δημιουργούντα άλατα που δύσκολα καθαρίζουν.

Καλή σου μέρα

Γιάννος Σάββα

COBRA60
28-05-07, 10:37
νασε καλα χωρκανε για την απαντηση σου .βιβλια απο κυπρο βρηκεσ για θαλλασινο εχεισ κατι υποψη σου

Μάριος
28-05-07, 17:13
γεια σου φίλε από τη Λάρνακα, καλή αρχή.

υγ. ρε συ το τελικό σίγμα είναι στο "w" ςςςςς :cool::cool:

sps4ever(niktso)
29-05-07, 08:17
Θα έλεγα ότι δημιουργείτε πρόβλημα να υπάρχουν φυσαλίδες μέσα σε τανκ θαλασσινού γιατί εκεί που σκάνε στην επιφάνια του νερού δημιουργούντα άλατα που δύσκολα καθαρίζουν.

Συμφωνώ ότι είναι πρόβλημα. Είναι σίγουρα αισθητικό γιατί θολώνει το νερό και επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι "ακραίοι" ισχυρισμοί για προβλήματα σε ψάρια και κοράλια. Από την άλλη όμως σε μεσογειακό θέλεις πολύ μαι πολύ οξυγόνωση. Να ξέρεις ότι μπλέκεις σε κάτι αρκετά δύσκολο σαν εγχείρημα.

Θανάσης
29-05-07, 16:18
Συμφωνώ ότι είναι πρόβλημα. Είναι σίγουρα αισθητικό γιατί θολώνει το νερό και επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι "ακραίοι" ισχυρισμοί για προβλήματα σε ψάρια και κοράλια.

Μόνο ακραίοι δεν είναι.....βέβαια ανάλογα και με τα ψάρια....
γενικά αν υπάρχουν πολλά μη διαλυμένα αέρια στο νερό το αποτέλεσμα είναι διάφορες παθήσεις που ταλαιπωρούν (πχ GasBubbleDisease )....

COBRA60
29-05-07, 18:13
τι ειναι to GH και πωσ μετρατε

klaz
29-05-07, 18:17
τι ειναι to GH και πωσ μετρατεγενικη σκληροτητα,και μετριεται με υγρα τεστ....;)

COBRA60
29-05-07, 18:30
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ GENERAL hardness OK νασε καλα

accnt
29-05-07, 19:37
Φίλε cobra....

Αν μετά από 15 χρόνια ενασχολήσεως με το χόμπι των ενυδρείων δεν γνωρίζεις τι είναι Gh, σημαίνει ότι είσαι πολύ πίσω.
Αυτό όμως που δεν μ΄ αρέσει είναι ότι παρόλες τις παροτρύνσεις μας για διάβασμα, εσύ δεν κάνεις τπτ…
Δυστυχώς δεν μπορώ να θεωρήσω ότι θες σοβαρά να ασχοληθείς με θαλασσινό ενυδρείο.
Θα σε παρακαλούσα δε να μην ρωτάς ότι σου ΄ρχεται στο μυαλό, εφόσον πρώτα δεν κάτσεις να το ψάξεις και λίγο μόνος σου.
Αν και κανονικά αν κάτσω και «πονηρευτώ» λίγο, μάλλον μας κοροϊδεύεις…. :smt018

Sorry κιόλας!

COBRA60
29-05-07, 21:33
αυτο ειναι περα για περα αναλυθησ εχω πραγματι δωσει 15 χρονια
παθοσ σε αυτο τον τομεα το οτι(Αν και κανονικά αν κάτσω και «πονηρευτώ» λίγο, μάλλον μας κοροϊδεύεις…. )ουτε κατα διανοια.απλοσ εκτοσ απο τα βασικα ποτε μα ποτε δεν χρειαστικε να κανω κανενα αλλο
τεστ στο ενυδρειο μου διοτι η εξοριξη νερου που εχω στην αυλη μου ειναι με αριστα σε ολα τα τεστ και αυτο ηταν ευκολο για μενα .για αυτο σασ λεω ουτε χρονο για χασιμο εχω ουτε κανενα αλλον σκοπο.το αν δεν διαβαζω σου λεω οτι το printer μου εβγαλε πανω απο 20 θεματα και παραγγειλα και τα βιβλια που νομιζω οτι θα θελω συγνωμη αν σασ κουρασα απο μενα δεν θα εχετε αλλην απορια θα παραμινω ενασ σερβερ που διαβαζει

σε ευχαριστω

klaz
29-05-07, 21:39
τεστ στο ενυδρειο μου διοτι η εξοριξη νερου που εχω στην αυλη μου ειναι με αριστα σε ολα τα τεστ και αυτο ηταν ευκολο για μενα .για αυτο σασ λεω ουτε χρονο για χασιμο εχω ουτε κανενα αλλον σκοπο.αγαπητε μας φιλε ,ολα τα κανουμε η τα γραφουμε απο μεγαλο ενδιαφερον για τους φιλους χομπιστες και το χομπι μας....
καταλαβαινεις λοιπον πως οταν καποιος μας λεει οτι,η εξορυξη που κανει ειναι ενταξει σε ολα τα τεστ.....???????,και δεν εχει αλλο χρονο για χασιμο.....δεν μας εμπνεει και πολυ για να συνεχισουμε τη βοηθεια.μας προς αυτον....
απο την αλλη βεβαια και αν ενας βουβος σερβερ,παραμενει βουβος...ειναι παλι ακραιο...αλλα οχι και σωστο.....η γνωση ειναι ενα αγαθο,που πρεπει να μοιραζεται μεταξυ των ανθρωπων,και οχι να νεκρωνει αναμεσα στις κιτρινες σελιδες μερικων σκονισμενων βιβλιων σε καποιο ραφι....................;)
εντελως ακακα,και φιλικα..
ο καλος θειος κλαζ.!!

COBRA60
29-05-07, 22:36
καταλαβαινεις λοιπον πως οταν καποιος μας λεει οτι,η εξορυξη που κανει ειναι ενταξει σε ολα τα τεστ.....???????,και δεν εχει αλλο χρονο για χασιμο.....δεν μας εμπνεει και πολυ για να συνεχισουμε τη βοηθεια.μας προς αυτον....
:confused: :confused: :confused: στραβα το πηρεσ στραβα ασ μεινει
νασε καλα απο κυπρο :) :) :)

COBRA60

klaz
29-05-07, 23:11
:confused: :confused: :confused: στραβα το πηρεσ στραβα ασ μεινει
νασε καλα απο κυπρο :) :) :)

COBRA60δεν το πηρα στραβα,προς θεου.....γιατι εχεις παρεξηγηθει μαζι μας....??
απλα λεω,και λεει και ο φιλος γιαννης(accnt),οτι πρεπει να διαβασεις,και να διαβασεις και καλα,γιατι πολλα απο αυτα που νομιζαμε οτι ξεραμε στο παρελθον....ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ....:rolleyes:.....εγω ειμαι 37,και εχω ψαρακια απο τα 12 μου.....δηλαδη τι θα επρεπε να λεω...οτι εχω εμπειρια 25 χρονια.....???
θα με περνανε με τα γιαουρτια....:D
σ'αυτα τα χρονια,που δεν υπηρχε και πολυ μαθηση,ιντερνετ κλπ.....οτι μαθαινες ,το μαθαινες απο μονος σου...ασε που επρεπε να σκοτωσεις πρωτα μια θαλασσα απο ζωα μεσα στην αμαθεια σου....
και επειδη ο γραπτος λογος παρεξηγηται πολλες φορες,θα σου ελεγα να ξανασκεφτεις τα λογια σου.....
χαιρετισμους στην ομορφη κυπρο μας..!!:smt052

Isidoros
30-05-07, 06:39
Καλημερα σας.Εγω θα ελεγα να αρχισετε παλι απο την αρχη:D
Φιλε cobra δεν πρεπει να τα περνεις στραβα τα πραγματα.Ο accnt μπορει να ειναι λιγο πιο αποτομος γιατι εχει γραψει παρα πολλα αρθρα εδω μεσα που αν ψαξεις λιγο στις ενοτητες θα τα βρεις.;)
Το βασικο που μου εκανε εντυπωση ειναι που λες πως δεν εχεις χρονο για χασιμο.Πρωτον αν ισχυει τοσο πολυ μην κανεις τον κοπο να ασχοληθεις καν με το θαλασσινο γιατι πολυ απλα θα σκοτωσεις λιγα εως αρκετα ζωντανα και θα τα παρατησεις.
Δευτερον.Λες ολοι εμεις οι εκατονταδες χομπυστες που ασχολουμαστε με το θαλασσινο να εχουμε χρονο για χασιμο?;)
Εφοσον μας λες οτι εχεις παραγγειλει βιβλια και εχεις εκτυπωσει καποιες πληροφοριες διαβασε και μας παραθετεις τις εντυπωσεις σου.
Κατι βασικο εχεις αντιστροφη οσμωση?Επισης ξεχνας τα 3 εξωτερικα φιλτρα.Αν θες θα χρησιμοποιησεις μονο ενα για ανθρακα ,αντιφωσφορο.

COBRA60
30-05-07, 13:52
το καιρο για χασιμο γιαυτο και μονο το ειπα (Αν και κανονικά αν κάτσω και «πονηρευτώ» λίγο, μάλλον μας κοροϊδεύεις) τελοσπαντον ταλεμε φιλαρακια;)

Isidoros
30-05-07, 22:35
ok τα λεμε.;)