PDA

Επιστροφή στο Forum : Γιατι γεμιζει αερα το φιλτρο μου?


vasilakis
11-05-07, 22:43
Εχω το 2213 εδω και ενα χρονο και το λειτουργω χωρις τον καδο υλικων απο τα Χριστουγεννα για μεγαλυτερο ογκο φιλτραρισματος...
Τους τελευταιους 1-2 μηνες το φιλτρο ειναι μονιμως γεματο αερα τον οποιο βγαζει κατα διαστηματα κανοντας τον "γνωστο" θορυβο το προπελακι ...
Τα λαστιχα δεν τα εχω καθαρισει απο τοτε που το εβαλα...
Τι μπορει να φταιει?

crazyio
11-05-07, 23:47
Δοκίμασες να βγάλεις τον αέρα απο μέσα με το να το ανοίξεις και να το κλείσεις πάλι με τον γνωστό τρόπο ?
Δοκίμασες να το κουνίσεις για λίγο ώστε να βοηθήσεις τον αέρα να φύγει απο μέσα? αν και να έχει αέρα για 1-2 μήνες είναι παρατραβιγμένο ...
Δοκιμασες να βάλεις τον κάδο για να δείς αν συνεχίζει να έχει το ίδιο πρόβλημα ?

klaz
11-05-07, 23:48
μηπως σου εσπασε ο αξονας της φτερωτης....???:rolleyes:

vasilakis
11-05-07, 23:51
Μια χαρα ειναι ο αξονας ... τσεκαρισμενος.
Το θεμα ειναι οτι το εξαερωνω με διφορους τροπους αλλα μετα απο λιγες ωρες ξαναγεμιζει αερα.

netblues
12-05-07, 04:41
Μηπως ρουφαει διοξειδιο ? (οχι διαλυμενο..)

newfish
12-05-07, 09:57
Σε μερικά φίλτρα έχει παρατηρηθεί αναρόφυση αέρα στο σημείο που στεγανοποιεί το καπάκι με τον κάδο. Λόγω της λειτουργίας της αντλίας το δοχείο δέχεται αρνητική πίεση ώστε να τραβάει νερό από το ενυδρείο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε περίπτωση μη στεγανοποίησης στο o-ring (λάστιχο στο καπάκι) την είσοδο αέρα στον κάδο. Ως λύση έχει προταθεί αρκετές φορές η χρήση βαζελίνης στο λαστιχάκι. Εάν ο αέρας εξακολουθεί να εισέρχεται στον κάδο σου, θα πρέπει να ελέγξεις τα λάστιχα για τυχών πληγή από την οποία θα εισέρχεται αέρας στο όλο σύστημα.

vasilakis
12-05-07, 11:00
Oκ θα κοιταξω ολα οσα προαναφερθησαν...
Διοξειδιο λιγο δυσκολο να ρουφαει γιατι εχω διαχυτη σαν σκαλα και ειναι απο την απεναντι πλευρα.
Πιο πιθανο ειναι να ρουφαει οξυγονο απο την φωτοσυνθεση αν και αυτο λιγο δυσκολο.

bill
12-05-07, 17:45
Καλησπερα και απο εμενα.
Αν εχεις σφουγκαρι στην εισοδο της σωληνας ωστε να μην μπαινουν βρωμιες στο φιλτρο,βγαλτω και πλυντω.
Μου κανει και εμενα τον ιδιο θορυβο οταν ειναι μπουκωμενο επειδη κοβει την ροη σε σχεση με αυτη που δινει η αντλια δημιουργωντας και φυσαλιδες.
Αν εχεις σφουγγαρι αυτο θα φταιει!:D

Apostolis
12-05-07, 20:50
Πιο πιθανο ειναι να ρουφαει οξυγονο απο την φωτοσυνθεση αν και αυτο λιγο δυσκολο.

Σε πυκνο-φυτεμένα, συγκεντρώνεται οξυγόνο απο την φωτοσύνθεση, το οποίο συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες φουσκάλες και διαλύεται απο την προπέλα κάθε τόσο... Αυτό συμβαίνει πιο συχνά και πιο έντονα προς τις τελευταίες ώρες της φωτοπεριόδου, όταν το νερό είναι πλέον υπερκορεσμένο... ;)

vasilakis
13-05-07, 13:39
Εβαλα τον καδο και φαινεται να ειναι ενταξει τωρα το φιλτρο...
Μου φαινοταν λιγο δυσκολο να εφταιγε αυτο γιατι ενας φιλος με το ιδιο φιλτρο το δουλευει επισης χωρις καδο και ολα πανε μια χαρα.
Ποιος ξερει..... :rolleyes:

crazyio
13-05-07, 14:30
ο κάδος απο κάτω και απο πάνω φυσικά έχει την "σήτα" ώστε να περνάει το νερό ομοιόμορφα απο όλα τα υλικά του φίλτρου.
Ίσως με κάποιον τρόπο επιρρέαζε και το θέμα του αέρα ..
Φυσικα δεν ξέρω αν γινόταν και καλή διάχυση του νερού μέσα απο το βιολογικό σου υλικό αφού είχες βγάλει τον κάδο...
Εξ' άλλου δεν κερδίζεις και πολύ σε υλικό με την αφαίρεση του κάδου σου ...

So60
18-05-07, 14:01
Μπορεί να μην είναι αέρας αλλά άζωτο, προϊόν απονιτροποίησης. Συμβαίνει στα εξωτερικά φίλτρα ιδίως όταν χρησιμοποιούνται υλικά που ευνοούν την ανάπτυξη αναερόβιων.

Apostolis
18-05-07, 22:58
Μπορεί να μην είναι αέρας αλλά άζωτο, προϊόν απονιτροποίησης. Συμβαίνει στα εξωτερικά φίλτρα ιδίως όταν χρησιμοποιούνται υλικά που ευνοούν την ανάπτυξη αναερόβιων.

Η απονιτροποίηση προϋποθέτει πολύ χαμηλή ροή... το φαινόμενο που περιγράφεται στο πρώτο Post του thread συμβαίνει σε κανονική ροή και αν δεν οφείλεται σε αδιάλυτο CO2 (με διάχυση στο φίλτρο), επιμένω στην προηγούμενη άποψή μου...

thanosatha
19-05-07, 01:54
Συμφωνω και εγω με τον Αποστολη. Την αποψη του την επιβεβαιωνει το γεγονος οτι το φαινομενο ειναι εντονοτερο κατα τις τελευταιες ωρες πριν κλεισει το φως (περιπου 5-6 ωρες αφου ανοιξουν τα φωτα-αυτο εξαρταται απο το φωτισμο) οποτε και η φωτοσυνθεση ειναι στα "πανω" της.

So60
19-05-07, 07:52
Είχα το ίδιο πρόβλημα με ένα EHEIM 2215. Το χρησιμοποιούσα σε ενυδρείο με όσκαρ, χωρίς φυτά, μαζί με ένα FLUVAL 303. Ο θόρυβος από τη παραγωγή φυσαλίδων στο EHEIM ήταν πολύ ενοχλητικός και δεν σταματούσε ότι κι αν έκανα για να αποκλείσω την είσοδο αέρα από καπάκι, βανάκια, κ.λ.π. Το FLUVAL απ' την άλλη, μια χαρά, καμμία φυσαλίδα. Καμμία σχέση βέβαια μεταξύ των δύο φίλτρων όσον αφορά και στην ροή. Το FLUVAL λειτουργούσε κοντά στα 500λ/ώρα (600λ/ώρα ονομαστική), ενώ το EHEIM στα 240λ/ώρα αντί των 620λ/ώρα που έχει ονομαστική. Τα EHEIM ως γνωστόν είναι πολύ καλά φίλτρα, αλλά πάσχουν από ροή. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε όταν άλλαξα το βιολογικό υλικό, που χρησιμοποιούσα και όπως διάβασα ευνοούσε την ανάπτυξη αναερόβιων και ακολούθησα την διαστρωμάτωση με τα υλικά που προτείνει η EHEIM (τα δικά της δηλαδή).

netblues
19-05-07, 08:09
Τα σφουγγαρια ειναι ευκολοτερο να μπουκωσουν και να πεσει η ροή.
Γενικοτερα ειναι ξεπερασμενα ως υλικο σε εξωτερικα φιλτρα με καδους.
Υλικα οπως το substrat pro προσφερουν πολυ μεγαλυτερη επιφανεια για την αναπτυξη βακτηριδιων.
Οσο για την αναεροβια διαδικασια, θα επρεπε το φιλτρο σου να σταζει για να το συζητησουμε, οχι να βγαζει 240λιτρα /ωρα.
Γενικα αναεροβια διαδικασια σε ενυδρεια δεν πολυσυμβαινει (και ουτε θελουμε) γιατι υπαρχει σοβαρη περιπτωση κατα την αναγωγη του ΝΟ3 να κονομησει κανα μοριο υδρογονου, και αντι για αζωτο να παρουμε μια ωραια αμμωνια εντος του ενυδρειου....

So60
19-05-07, 08:51
Στην περίπτωση που το φίλτρο έσταζε, τότε ναι, θα μιλούσαμε για μόνο αναερόβια διαδικασία μέσα σε αυτό. Όταν όμως σε κάποια σημεία βουλώσει, τότε εκεί δημιουργούνται αναερόβια. Κατά τη γνώμη μου, όπου το νερό είναι στάσιμο στα ενυδρεία π.χ άμμος για υπόστρωμα συνήθως σε Malawi, παρατηρείται ανάπτυξη αναερόβιων.

netblues
19-05-07, 11:11
Ναι, αλλα η ποσοτητα αζωτου που θα παραγοταν ετσι εντος του φιλτρου ειναι πολυ μικρη για να δικαιολογει το φαινομενο του συγκεκριμενου thread.
Τα φιλτρα ειναι σχεδιασμενα ετσι ωστε να μην υπαρχουν καταρχας περιοχες μηδενικης ροης...

Yiannis59
19-05-07, 11:40
Συμφωνώ γιατί οι φίλοι μας ξεχνούν οτι έπεσε πατέντα δεν πρόσεξα τι εγινε τωρα που ξανά έβαλε τα πράγματα στην θέση τους νομίζω είπε οτι ολα Οκ

crazyio
19-05-07, 13:56
Εχω το 2213 εδω και ενα χρονο και το λειτουργω χωρις τον καδο υλικων απο τα Χριστουγεννα για μεγαλυτερο ογκο φιλτραρισματος...

άρα πάιζει να υπάρχουν μικρές περιοχές με μηδενική ροή .. !?

So60
19-05-07, 19:32
άρα πάιζει να υπάρχουν μικρές περιοχές με μηδενική ροή .. !?

Βεβαιότατα ναι, ιδιαίτερα αν μείνει καιρό ακαθάριστο, όπως και τα φίλτρα βυθού όταν βουλώνουν από ακαθαρσίες και άλλα. Αν γέμιζε κανείς τον κάδο ενός μεγάλου σε όγκο εξωτερικού φίλτρου με σπασμένο κοράλι μόνο, σε ενυδρείο χωρίς φυτά και με ψάρια βέβαια που ζουν σε σκληρό νερό, μετά από λίγο καιρό θα μέτραγε πολύ χαμηλά νιτρικά, με την προϋπόθεση όμως να λειτουργεί και κάποιο άλλο φίλτρο για νιτροποίηση.