PDA

Επιστροφή στο Forum : ph- meter


immerback
04-02-05, 15:15
Καλημέρα σε όλους τους φίλους και ομοιοπαθείς,
ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις συσκευές μέτρησης του ρΗ.Θέλω να τοποθετήσω μία στο ενυδρείο μου, αλλά έχω πλήρη άγνοια για το πως λειτουργούν, πόσο περίπου κοστίζουν, ποιες εταιρείες ενδείκνυνται...Θέλω βασικά να την έχω μόνιμα σε λειτουργία.Πρέπει να χρησιμοποιώ sump ή μπορεί το καλώδιο να είναι απευθείας μέσα στο ενυδρείο?Καθότι ασχολούμενος με θεωριτικές επιστήμες δεν ξέρω τι είναι το ''καλιμπράρισμα'', κάθε πότε χρειάζεται κ.τ.λ.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.... :lol:

Theo
06-02-05, 14:02
πολυ πιθανο να το ξερεις ηδη αλλα θα το αναφερω anyway.
Υπαρχουν ph-meters και ph-controllers. To meter απλα μετραει, ενω το controller μπορει να ξεκιναει/σταματαει καποια αλλη συσκευη αναλογα με την τιμη του ph.(φυσικα εχουν και διαφορετικη τιμη αγορας)
ph-meter εχω ακουσει οτι ειναι καλο το pinpoint
http://www.aquariuminstruments.com/en-us/dept_61.html
αλλα δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε.
Δεν χρειαζεσε sump. το ηλεκτροδιο μπορει να μπει στο ενυδρειο σε καποιο σημειο χωρις πολυ φωτισμο για να μην πιανει αλγη.

Το ph ειναι η μετρηση (H) και (OH) στο νερο που εχουν αντιθετο ηλεκτρικο φορτιο.
Μετα απο καποια φαση το πεχαμετρο αρχιζει και αποκλεινει απο την πραγματικοτητα. Δηλαδη σε συγκεντρωση (Η) και (ΟΗ) που εχουν στην πραγματικοτητα πεχα 7 το πεχαμετρο μπορει να σου δειχνει 7.2
εχοντας υγρα(calibration solutions) με γνωστη συγκεντρωση (Η) και (ΟΗ) δηλαδη γνωστο πεχα μπορεις να καλιμπραρεις το πεχαμετρο. Βαζεις το ηλεκτροδιο σε αυτο το υγρο με δεδομενο πεχα 7 για παραδειγμα και ενω το πεχαμετρο θελει να σου δειξει 7.2 του "λες" οτι αυτο το δυαλυμα εχει πεχα 7 οποτε το πεχαμετρο ξαναμπαινει στον ισιο δρομο :lol:

Πολυ χρησιμο εργαλειο.
Δεν μετραει συγκεκριμενες ουσιες αλλα το ph ειναι ενας δεικτης ισοροποιας του ενυδρειου.
Ελπιζω να βοηθησα καπως.
:)

sps4ever(niktso)
06-02-05, 22:15
'Εσμιξε βλέπω ο απόδημος Ελληνισμός.
Νικόλα μην σε νιάζει. Μόλις με το καλό επιστρέψεις θα τα βρούμε όλα.
Προσωπικά πάντως στο ενυδρείο σου (εκτός και αν έχεις αλλάξει σχέδια :wink: ) δεν το χρειάζεσαι. Παίρνεις ένα αυτόματο δοσομετρητή για αναπλήρωση νερού και έχεις και σταθερό ph εγγυημένα.

immerback
07-02-05, 10:33
Νικόλα και Τηεο ευχαριστώ πολύ. ΄Ελεγα μήπως πα΄ρω κανά σε ευκαιρία εδώ...αλλά τότε θα περιμένω, καπετάνιε....

panosb
07-02-05, 20:54
Νίκο,καλησπέρα! Αυτός ο αυτόματος δοσομετρητής, που αναφέρεις, είναι το προς το αγγλικότερο auto top-off water system,κάτι τέτοιο, σωστά; Γνωρίζεις καθόλου σχετικά με τη διαθεσιμότητά του στην Αθήνα και σε τι κόστος παίζουμε; Σ'ευχαριστώ,προκαταβολικά!