PDA

Επιστροφή στο Forum : Νέο Χτιστό Θαλασσινό Ενυδρείο


nautilus
27-12-05, 06:24
Εχθές έδωσα τα σχέδια για την κατασκευή ενός χτιστού ενυδρείου, σε χώρο που προορίζεται για γραφείο.
Η απόφαση να προχωρήσω σε χτιστώ, είναι καθαρά λόγω αισθητικής μιας και τότε θα έχω την δυνατότητα επένδυσης του, εξωτερικά με πέτρα και βέβαια την απόκρυψη όλων των καλωδίων, σωλήνων, κουβάδων κ.λ.π .
Έχει ήδη γίνει η μεταφορά της αποχέτευσης και παροχής νερού στο σημείο εγκατάστασης. Η πρόσβαση για όλα αυτά θα είναι δυστυχώς από την μπροστινή πλευρά (front access) καθώς στάθηκε αδυνατών να βρω χώρο με μεσοτοιχία, που να αντέχει στατικά τέτοιο βάρος.
Η επιλογή των διαστάσεων έγινε καθαρά λόγω μη ύπαρξης μεγαλύτερου χώρου και είναι 125cm X 60cm X 60 cm παράλληλα θα έχω ένα Sub 180 lt με πραγματικό χώρο επεξεργασίας νερού τα 100 – 120 lt τα υπόλοιπα θα είναι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για την αποστράγγιση του main.
Στο επάνω μέρος θα υπάρχει άλλη γυάλα για την προετοιμασίας του νερού για τις αλλαγές 150 lt.
Τα Φώτα θα είναι επάνω σε βάση συρόμενη.
Στην δεξιά πλευρά θα υπάρχουν ανεμιστήρες που θα οδηγούν τις οσμές ή θερμοκρασία έξω με κανάλι αεραγωγού Φ 100.
To ξεκίνημα θα γίνει σαν Fish only και εν συνεχεία βλέπουμε.
Θα σας κρατήσω ενήμερους με φωτογραφίες από όλα τα σταδία κατασκευής, και περιμένω από εσάς προτάσεις βελτίωσης που μου έχουν διαφύγει.

accnt
27-12-05, 09:52
Στο χτιστό ενυδρείο, δεν ξέρω τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Πρέπει να δεις με τι υλικά θα κάνεις την επένδυση, έτσι ώστε να μην έχουν κακές επιδράσεις στο νερό. Αν δεν κάνω λάθος ο φίλος pritanis έχει φτιάξει χτιστό ενυδρείο, οπότε μπορεί να τον συμβουλευτείς σε ορισμένα θέματα.
Στη θέση σου πάντως εγώ, για τόσα λίγα λίτρα δεν θα έμπαινα στη διαδικασία αυτή. Θα προτιμούσα ένα κλασικό ή ένα ξύλινο ενυδρείο.
Καλή επιτυχία.

nautilus
27-12-05, 10:08
Σορρυ Ξεχασα να αναφερω οτι θα ακουμπησω γυαλα DYI επανω σε βαση τσιμεντενια, και ο λογος ειναι οτι το γραφειο ειναι με ενοικιο οποτε σε περιπτωση μετακομισης , να μπορω να το μεταφερω.
Το χτισιμο γενικα το κανουμε καθαρα για λογους αισθητικης και τιποτα αλλο, και βεβαια για την επενδυση του εξωτερικα με πετρα.
Αλλου θελω βοηθεια εαν σας ειναι ευκολο στους Κυκλοφορητες του SUB διοτι εκει πραγματικα δεν εχω καμμια εμπειρια.

accnt
27-12-05, 10:25
Ωπαααα! Δεν το κατάλαβα καλά. Συγνώμη.
Κυκλοφορητή για το sump εννοείς φαντάζομαι την επιστροφή του νερού από το sump προς το ενυδρείο.
Λοιπόν για τα 450 λίτρα, έχω την εντύπωση ότι η 1260 της Eheim θα είναι ο.κ. Έχει απόδοση 2400 λίτρα την ώρα, και θα γυρνάς το νερό σου 5 φορές περίπου την ώρα. Θα χρειαστείς να βάλεις και άλλους κυκλοφορητές μέσα στο ενυδρείο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι ο τρόπος της υπερχείλισης του ενυδρείου σου.
Πριν κάνεις οτιδήποτε ψάξε το αρκετά καλά, αν και ο καλύτερος τρόπος είναι η τρύπα στην πλάτη (και πάνω) του ενυδρείου σου πριν το κόλλημα του.
Δες όμως όλους τους τρόπους…

nautilus
27-12-05, 10:35
Κυκλοφορητες εχω 2 maxi jet 920lt/h και 2 maxi jet 620 .
Η υπεχειλιση εχει γινει με τρυπα στο πλαι 6 εκατ. κατω απο το σημειο σταθμης νερου δηλαδη περιπου 45 με 50 lt αποστραγγιση σε περιπτωση διακοπης ρευματος.
Πες μου κατι εαν ξερεις το νερο απο το main να το οδηγησω στο sub με φυσικη ροη βαζωντας μια πομονα χαμηλα στο main ή με κυκλοφορητη ?

accnt
27-12-05, 14:27
Το νερό από το ενυδρείο θα επιστρέφει (λόγω της υπερχείλισης) στο sump με τη βαρύτητα. Η αντλία επιστροφής, που θα βρίσκεται στο sump θα ξαναστέλνει το νερό στο ενυδρείο.
Ένα άλλο θέμα που θα σκεφτείς είναι ο τύπος της υπερχείλισης. Δηλαδή πως το νερό θα βγαίνει από την τρύπα που έχεις για να πηγαίνει στο sump. Υπάρχουν διάφορες λύσεις σε αυτό όπως η μέθοδος Durso που την έχω χρησιμοποιήσει. Δεν ξέρω αν έχεις σκεφτεί κάτι άλλο.