PDA

Επιστροφή στο Forum : Mini Θαλασσινό Ενυδρείο


Filippos
18-05-04, 14:58
Εστω ότι υπάρχει ένα ενυδρείο άδειο (60*30*40).

Για να γίνει ένα επιτυχημένο marine ενυδρειάκι, τι ακριβώς χρειάζεται, από άποψη hardware π.χ. skimmer (?), λάμπες, φίλτρα κτλ, και λοιπών υλικών π.χ. απαραίτητα tests, buffers (?), κτλ.

Θα ήθελα να υπολογίσω ποιο το κόστος αυτής της ιδέας.
Ευχαριστώ

sot-zoe
18-05-04, 15:05
Σου κολλησαν και εσενα τα παιδια σου για ΝΕΜΟ ????
Ενδιαφερων θεμα ομως και θα ηθελα και εγω να δω τα αποτελεσματα αυτου του υπολογισμου απο αυτους που ξερουν καλα το θεμα .

Filippos
18-05-04, 16:41
Σωτήρη,

Η πεμπτουσία και το υψηλότερο επίπεδο του aquarium hobby κατ'εμέ είναι τα marine/reef aquariums (ελπίζω να μην το πάρουν πολύ πάνω τους μερικοί :lol: ).

Ισως με κάποια μικρά και δειλά βηματάκια, ακουμπήσουμε την άκρη αυτής της απίστευτα ενδιαφέρουσας ενασχόλησης.

sps4ever(niktso)
18-05-04, 16:47
Λοιπόν όντως τα παιδιά όλων έχουν τρελαθεί για Nemo.Όλα τα πιτσιρίκια έχουν κάνει παρέλαση από το σπίτι για να δουν το Nemo και τη φίλη του την πως την λεν.
Για να σου πω λοιπόν κόστος πρέπει να μου επιβεβαιώσεις αν θέλεις να βάλεις clown και αν θέλεις να βάλεις ανεμώνη.
Ξεκινάμε λοιπόν από το προφανές. Κατά την άποψή μου δεν χρειάζεσαι skimmer. Θεωρώ απαραίτητο να βάλεις ζωντανή άμμο (60€ η σακούλα των 10 κιλών) και λογικά θα χρειαστείς και μία σακούλα αραγονίτη (άμμο) που νομίζω ότι είναι 20 με 25 € το 10κιλο. Μετά θα έκρινα υποχρεωτική τη παρουσία ζωντανού βράχου δηλαδή 5 με 10 κιλά για να μπορέσεις να φτιάξεις και μερικές κρυψώνες , ένα μετρητή για να μετράς τη περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι, ένα καλό φίλτρο, για τα λίτρα σου θεωρώ υποχρεωτικό το πολύ έως πάρα πολύ καλό βιολογικό και εκεί προτείνω merlin 60 με 90€ , πολύ καλή κυκλοφορία - τουλάχιστο 8 φορές - το ενυδρείο σου. Τελευταίο άφησα το φωτισμό. Σου συνιστώ να μην βάλεις ανεμώνες. Άρα λοιπόν απλό φωτισμό και κανένα σαρκόφυτο που είναι κοράλι αλλά εύκολο. Αν πας για ανεμώνες εκεί πλέον θα πρέπει να υπολογίσεις και λεφτά για φωτισμό. Το κόστος του αλατιού είναι 17€ για τα 180 λίτρα. Αυτά. Από εκεί και πέρα για κοράλια θεωρώ υποχρεωτικό το RO οπότε εκεί ανεβαίνουν τα budget. Σε αυτά υπολόγισε το δοχείο που θα αναμιγνύεις το νερό. Το κυκλοφορητή και το θερμοστάτη που θα βάλεις στο δοχείο για να ετοιμάζεις το νερό. Εκεί θα ρίχνεις το νερό από τη βρύση. Θα το αφήνεις 24 ώρες με θερμοστάτη και κυκλοφορία για να φύγει το χλώριο και μετά θα ρίχνεις το αλάτι. Αυτή τη διαδικασία τη θεωρώ απαραίτητη γιατί το χλώριο είναι όξινο , το αλάτι είναι βάση και μπορεί να εξουδετερώσουν το ένα το άλλο οπότε να έχεις βλαβερές συνέπειες για τα ψαράκια. Πάντως ένα ενυδρείο με clown, καβουράκια, αστερίες,αχινούς είναι σχετικά εύκολο. Προσοχή μην βάλεις σε τόσο μικρό ενυδρείο damshel και αν βάλεις clown θα τους ρίξεις μαζί για να μην έχεις συγκρούσεις.
Αυτά και στη διάθεσή σου για ότι θέλεις.

sps4ever(niktso)
18-05-04, 16:50
Σωτήρη,

Η πεμπτουσία και το υψηλότερο επίπεδο του aquarium hobby κατ'εμέ είναι τα marine/reef aquariums (ελπίζω να μην το πάρουν πολύ πάνω τους μερικοί :lol: ).

Ισως με κάποια μικρά και δειλά βηματάκια, ακουμπήσουμε την άκρη αυτής της απίστευτα ενδιαφέρουσας ενασχόλησης.
ΟΚ πάντως προσωπικά θεωρώ το fish only πολύ πιο δύσκολο από το reef. Από τη φύση του το reef σε βάζει σε περιορισμούς που στο fish only δεν υπάρχουν. Τώρα όποιος έχει δει θαλλασινά νομίζω ότι overall οι χρωματικοί συνδυασμοί δεν συγκρίνονται.

Filippos
18-05-04, 17:07
Καταπληκτική απάντηση Niktso, ευχαριστώ πολύ :wink:

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο γιος μου είναι 7,5 μηνών, οπότε το Nemo ούτε που τον έχει φανταστεί πως υπάρχει... :lol: :lol: :lol:

Και πάμε τώρα στο ψητό. Επειδή το θαλασσινό για μένα δεν είναι μόνο φρου-φρου και αρώματα, εάν κατέφευγα σε μια λύση μεσογειακό (αιγαιοπελαγίτικο to be exact) δε θα ήταν πιο οικονομικό? Δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άμμο, βράχο κτλ από τις ωραιότατες θάλασσές μας? Αυτό δε θα μου έριχνε σημαντικά το κόστος? Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω επιτυχώς αυτά τα υλικά σε ένα τροπικό?

Δε θα χρησιμοποιήσω ανεμώνες και κοράλια. Ο ζωντανός βράχος δε θέλει special φωτισμό? Πόσο πάει το κιλό?


Μην θεωρήσετε ότι ξεκινάω θαλασσινό, κουβέντα κάνουμε για να δούμε εάν μας παίρνει...

ahar
18-05-04, 17:14
ααααακριβως τα λιτρα του δικου μου reef....
(ο ωφελιμος χώρος του δηλαδη γιατι στο πλαι έχει χώρισμα για φιλτρα σκιμμερ κλπ)

Λοιπον το reefακι λειτουργει εδω και 4 χρόνια με τα έξης.
(λαβε υπόψη σου ότι ειναι το "πειραματοζωο μου" μεχρι την κατασκευη του μεγαλου στο σαλονι)

Αμμος απο αραγονίτη. Αρκετη ώστε να έχεις περιπου 3 δακτυλα παχος στο πατο. στα σημεια που θα έβαζα το βραχο έχω βάλει κατω απο την άμμο πλακακια της Χαγκεν για να μην παταει απευθειας πανω τζαμι και να μην δημιουργόυνται αναεροβιες περιοχές .
Κατόπιν φώς. Προσωπικα έχω βάλει 6 λαμπες φθορίου (3 marine white +3 μπλε ακτινικές ) + μια μικρη μπλε ακτινική για τις νυκτερινες ώρες. Με 4 Ωρες φωτος.

Βραχος . Γυρώ στα 15 κιλα (ναι αυτο ήταν το ακριβοτερο κομματι) σε κοματια που τα έχω συρμανολογησει έτσι ώστε να έχω σπηλιες και τρυπες .
Ο βραχός θα εμβολιασει και την άμμο με βακτηρίδια έτσι ώστε μετα απο 4 χρόνια έχω καταλήξει με αρκετη "ζωντανη" αμμο στο κυριώς ενυδρειο (εχω αγορασει και απο την αγγλια την "miracle mud" που διαφημιζεται απο την CPR αλλα ουσιαστικα δεν είδα καποια διαφορα.) ώστε να έιναι γεματη "μαμούνια" και βακτηρίδια .

Νερο , αλατι , θερμοστατης , 4 κυκλοφορητες με κινουμενη κεφαλη σε διαφορα σημεια ώστε να μην έχω σημεια ΄χωρις κινηση και 1 σκιμμερακι Berlin μικρο αερος.
Μεχρι έδω το κόστος είναι γύρω στα 110 χιλιαρικα. (το ακριβο ηταν ο βραχος) . Αλλα ακριβώς επιδει τα εδωσα απλωμενα σε βαθος χρόνου δεν μου φανηκαν καθόλου.
Η εξέλιξη ακριβως επιδει ηταν πειραματικο ενυδρειο ήταν πολλλλλλυυυυυ αργη..
Στρωσιμο κανονικα και λιγο παραπανω , προσθηκη βράχου, μετα απο κανα μηνα ενα κοματακι με mushroom polyps πανω , μετα κατι button polyps , και ουτο καθ'εξης . Φυσικα πολλλλααα τουρμπο σαλιγκαρακια , αρκετοι εριμητες . Ο πρωτος εμφανης ιθαγενης κατοικος του ενυδρειου ηταν, ναι σωστα το μαντεψατε , μια απτασια!
σιγα σιγα το ενυδρειακι έχει γεμισει σε σημειο να σκεφτομαι να αφαιρέσω το πλαινο τζαμι που δημιουργει την περιοχη υπερχειλησης και να εξικονομησω γύρω στα 20 λιτρα ακόμα. Καθότι είναι με σιλικονη στην θεση του δεν θα χρειαστει ουτε να αδειασω το ενυδρειο. Απλα θα το ξυραφιασω απο την εσωτερικη πλευρα,
Η κοραλινη παει σήννεφο , οι ανεμώνες μου παιζουν ξυλο για τις καλυτερες θέσεις στο φώς , τα κοραλια και οι πολύποδεςς μεγαλώνουν και γενικα όταν ανοιγεις το καπακι μια ευχαριστη μυρωδια ιωδιου και θαλασσας
πλημηρήζει τον χώρο.
Προ λιγων ημερων είδα και σφουγγάρια που δεν ήξερα οτι υπήρχαν και μαλιστα μεγάλα στο πισω μερος του ενυδρειου οταν χρειαστηκε να μετακινησω λιγο το βραχο. Αυτά έιναι καθάρα αυτοφυη .

Ποιος είπε αραγε ποτε οτι τα μινι ενυδρεια ειναι δύσκολα ;

Απλα λιγη προσοχη θελουν.....



Αλέξανδρος

ahar
18-05-04, 17:44
Και πάμε τώρα στο ψητό. Επειδή το θαλασσινό για μένα δεν είναι μόνο φρου-φρου και αρώματα, εάν κατέφευγα σε μια λύση μεσογειακό (αιγαιοπελαγίτικο to be exact) δε θα ήταν πιο οικονομικό? Δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άμμο, βράχο κτλ από τις ωραιότατες θάλασσές μας? Αυτό δε θα μου έριχνε σημαντικά το κόστος? Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω επιτυχώς αυτά τα υλικά σε ένα τροπικό?


Μπορεις να δέις το ενχειρημα στο site του Κου Ρεκλου όπου αναλύει ακριβώς σε μια πολύ καλή σειρά αρθρών το μεσογειακο ενυδρειο και το στησιμο αυτου.

Φοβαμαι όμως ότι δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα ιδια υλικα και στο τροπικο. Οχι χώρις καλο πολύ καλο καθάρισμα. Απο έκει και περα δεν μπορεις να ξερεις τι επιπτώσεις θα έχουν οι οργανισμοι της Μεσογείου σε οργανισμους της Καραϊβικής πχ. (τι λες και εσυ για αυτο Νικο; )



Αλέξανδρος

sps4ever(niktso)
18-05-04, 17:51
Ετσι για ενδιαφέρον να σου πω ότι ο βράχος είναι περίπου 20€ το κιλό. Από εκεί βρίσκεις και με 40 αλλά ο στόχος δεν είναι κιλά αλλά όγκος. Άρα μπορεί ο πιο ακριβός να σου βγει πιο φτηνός αφού πιάνει περισσότερο όγκο και ζυγίζει το ίδιο. Για τη κοραλίνη δεν χρειάζεται πολύ φωτισμό και ίσα ίσα ο πολύ έντονος τη καίει και δεν αναπτύσεται.
Για skimer θα επιμείνω ότι δεν χρειάζεσαι και με λίγο κάρβουνο τη βγάζεις καθαρή.
Για τη miracle mud (είναι Brand name όχι κατηγορία προιόντων) δεν είναι κάτι το ειδικό εκτός αν θέλεις ανάπτυξη μακροάλγης όπου εκεί τα δημοσιεύματα τη θεωρούν κορυφαία με διαφορά. Νομίζω Αλέξανδρε ότι αυτό που πήρες είναι ψευδο Miracle mud αφού δεν πουλιέται υγρή αλλά σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια και δεν έχει σε καμία περίπτωση ζωντανό πληθυσμό επάνω.
Για τη κυκλοφορία αυτό που περιγράφεις είναι ιδανικό με εξαίρεση τη κυματομηχανή (καμία σχέση με κιμά) αλλά πιστεύω ότι μπορεί να τη βγάλει πιο οικονομικά στο ενυδρείο του και να πάρει μία το πολύ δύο.
Για φωτισμό - αν θέλεις μόνο ψάρια - σου αρκούν 2 λάμπες. Για κοράλια θα πρότεινα στον Αλέξανδρο να σε πάει πιο σιγά και να μην ξεκινήσεις να βάλεις πριν πληροφορηθείς πιο σφαιρικά. Τα μανιτάρια είναι πανέμορφα και είναι το reef του φτωχού όμως θέλουν και τα πρόσθετά τους που δεν είναι φθηνά. Εκεί λοιπόν θα έλεγα να μας πεις τι έχεις στο μυαλό σου. Αν πας για μεγαλύτερο ενυδρείο που θέλεις κοράλια και να διαλύσεις το μικρό θα σε απέτρεπα από τα μανιτάρια που κατά κανόνα είναι πολύ επιθετικά - τα elephant ear μπορούν να φάνε μικρά ψαράκια - και θα σου δημιουργήσουν εμπόδια στο μέλλον.
Πες μας τι έχεις στο μυαλό σου. Μπορείς να βάλεις καταπληκτικά ψαράκια σε τέτοιο ενυδρείο και να έχεις καταπληκτικό αποτέλεσμα χωρίς κοράλια.
Νίκος

Tolis
18-05-04, 17:53
Ωραιο τοπικ, δωστε και καμμια βιβλιογραφια +-4

yiobi
18-05-04, 18:30
Εγώ απλά θα προσθέσω το εξής:
Αν, λέω αν, ασχοληθείς με reef να ξέρεις
ότι θα σου κοστίσει ίσως και τα διπλάσια
από όσα θα προϋπολογίσεις :!:
(Μιλάω και απο προσωπική εμπειρία... :cry: )
Ο γενικότερος κανόνας του να μην κάνεις
περικοπές από την αρχή γιατί στο τέλος θα τα βρεις
όλα μπροστά σου και θα τα διπλοπληρώσεις
στο reef βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του :!:
Σκέψου λίγο και τα λίτρα γιατί σε λίγο καιρό
δεν θα σου αρκούν και την μετάβαση σε μεγαλύτερο
δεν την θεωρώ εύκολη υπόθεση.
Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τις όποιες
προσπάθειες και θυσίες απαιτούνται...
Όποιος έχει reef νομίζω πως καταλαβαίνει τι εννοώ!!!
:wink:

ahar
18-05-04, 18:38
Ετσι για ενδιαφέρον να σου πω ότι ο βράχος είναι περίπου 20€ το κιλό. Από εκεί βρίσκεις και με 40 αλλά ο στόχος δεν είναι κιλά αλλά όγκος. Άρα μπορεί ο πιο ακριβός να σου βγει πιο φτηνός αφού πιάνει περισσότερο όγκο και ζυγίζει το ίδιο. Για τη κοραλίνη δεν χρειάζεται πολύ φωτισμό και ίσα ίσα ο πολύ έντονος τη καίει και δεν αναπτύσεται.
Για skimer θα επιμείνω ότι δεν χρειάζεσαι και με λίγο κάρβουνο τη βγάζεις καθαρή.
Για τη miracle mud (είναι Brand name όχι κατηγορία προιόντων) δεν είναι κάτι το ειδικό εκτός αν θέλεις ανάπτυξη μακροάλγης όπου εκεί τα δημοσιεύματα τη θεωρούν κορυφαία με διαφορά. Νομίζω Αλέξανδρε ότι αυτό που πήρες είναι ψευδο Miracle mud αφού δεν πουλιέται υγρή αλλά σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια και δεν έχει σε καμία περίπτωση ζωντανό πληθυσμό επάνω.
Σε ναυλον τσουβαλακι των 5 κιλων.


Για τη κυκλοφορία αυτό που περιγράφεις είναι ιδανικό με εξαίρεση τη κυματομηχανή (καμία σχέση με κιμά) αλλά πιστεύω ότι μπορεί να τη βγάλει πιο οικονομικά στο ενυδρείο του και να πάρει μία το πολύ δύο.
Για φωτισμό - αν θέλεις μόνο ψάρια - σου αρκούν 2 λάμπες. Για κοράλια θα πρότεινα στον Αλέξανδρο να σε πάει πιο σιγά και να μην ξεκινήσεις να βάλεις πριν πληροφορηθείς πιο σφαιρικά.
Εγραψα επισις οτι το συστημα το έχω εδω και 4 χρόνια... Αυτα που έχει απανω δεν μπηκαν μονομιας... Λαου λαου.....


Τα μανιτάρια είναι πανέμορφα και είναι το reef του φτωχού όμως θέλουν και τα πρόσθετά τους που δεν είναι φθηνά. Εκεί λοιπόν θα έλεγα να μας πεις τι έχεις στο μυαλό σου. Αν πας για μεγαλύτερο ενυδρείο που θέλεις κοράλια και να διαλύσεις το μικρό θα σε απέτρεπα από τα μανιτάρια που κατά κανόνα είναι πολύ επιθετικά - τα elephant ear μπορούν να φάνε μικρά ψαράκια - και θα σου δημιουργήσουν εμπόδια στο μέλλον.
Πες μας τι έχεις στο μυαλό σου. Μπορείς να βάλεις καταπληκτικά ψαράκια σε τέτοιο ενυδρείο και να έχεις καταπληκτικό αποτέλεσμα χωρίς κοράλια.
Νίκος

Συμφωνω....
Και για να ικανοποιήσουμε και τον Κο παρεδρο σχετικα με την βιβλιογραφια...


xexexexexe

Filippos
18-05-04, 18:43
Εκεί λοιπόν θα έλεγα να μας πεις τι έχεις στο μυαλό σου. Αν πας για μεγαλύτερο ενυδρείο που θέλεις κοράλια και να διαλύσεις το μικρό θα σε απέτρεπα από τα μανιτάρια που κατά κανόνα είναι πολύ επιθετικά - τα elephant ear μπορούν να φάνε μικρά ψαράκια - και θα σου δημιουργήσουν εμπόδια στο μέλλον.
Πες μας τι έχεις στο μυαλό σου.

Να το ξεκαθαρίσω για να μην παρεξηγηθώ. Δεν σκοπεύω να ξεκινήσω θαλάσσιο ενυδρείο, απλώς κάνω μια έρευνα για να δω ένα κόστος στο περίπου.

Πάντως απ'όσο κατάλαβα ξεχνάω κοράλλια κτλ κτλ και προσανατολίζομαι σε ένα fish, με λίγο ζωντανό βράχο...

Το Link του G.Reklos για τα μεσογειακά μπορεί να το βάλει κάποιος γιατί στο MCH δεν το βρίσκω?

sps4ever(niktso)
18-05-04, 18:59
Και πάμε τώρα στο ψητό. Επειδή το θαλασσινό για μένα δεν είναι μόνο φρου-φρου και αρώματα, εάν κατέφευγα σε μια λύση μεσογειακό (αιγαιοπελαγίτικο to be exact) δε θα ήταν πιο οικονομικό? Δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άμμο, βράχο κτλ από τις ωραιότατες θάλασσές μας? Αυτό δε θα μου έριχνε σημαντικά το κόστος? Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω επιτυχώς αυτά τα υλικά σε ένα τροπικό?


Μπορεις να δέις το ενχειρημα στο site του Κου Ρεκλου όπου αναλύει ακριβώς σε μια πολύ καλή σειρά αρθρών το μεσογειακο ενυδρειο και το στησιμο αυτου.

Φοβαμαι όμως ότι δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα ιδια υλικα και στο τροπικο. Οχι χώρις καλο πολύ καλο καθάρισμα. Απο έκει και περα δεν μπορεις να ξερεις τι επιπτώσεις θα έχουν οι οργανισμοι της Μεσογείου σε οργανισμους της Καραϊβικής πχ. (τι λες και εσυ για αυτο Νικο; )

Αλέξανδρος
Έχω να πω ένα γενικότερο όσο αφορά τη βιολογία. Οι ευρωπαίοι στην απόπειρα να αποικήσουν Αμερική και Αφρική σκότωσαν περισσότερους με τις ασθένειες που κουβάλησαν και που οι ιθαγενείς δεν είχαν αντισώματα παρά με τα όπλα τους. Μην μπλέκεται πράγματα που δεν μπορείτε να εντοπίσετε και να εξηγήσετε. Αν έχετε μεταφέρει μικροοργανισμούς και αύριο βάλετε ένα τροπικό ψάρι που πεθάνει μπορείτε να πείτε ότι δεν φταίνε οι οργανισμοί αυτοί;
Στην Αμερική σήμερα απαγορεύεται η εισαγωγή Caulerpa για τα ενυδρεία. Γιατί; Γιατι κάποιος έριξε στα νερά της Καλιφόρνια και πλέον έχει πνίξει όλη την υδρόβια πανίδα. Εξαπλώνεται ταχύτατα γιατί δεν υπάρχουν οι φυσικοί εχθροί. Και δεν μιλάμε για μικροοργανισμούς.
Το κόστος είναι σημαντικό αλλά σε καμία περίπτωση αν είχα στο πλάνο να βάλω αύριο κοράλια δεν θα έβαζα βράχο και άμμο από εδώ. Αν ας πούμε έρθει κάποιο κύταρο άλγης που μόλις ανεβάσεις θερμοκρασία και αρχίσεις τα ζουμιά μεγαλώσει, με τι μέθοδο θα τη πολεμήσεις; Γιατί τα σαλιγκάρια, τα tang και τα καβουράκια είναι πολύ πιθανό να μην τη τρώνε. Αν πας για Μεσογειακό χρειάζεσαι ψυκτικό άρα στα λεφτά είσαι στα ίδια.
Αποφάσισε τι θέλεις αλλά να έχεις στο μυαλό τη τελική εικόνα. Μου έφαγε δύο χρόνια να προετοιμάζω το reef πριν το ξεκινήσω.
Το κόστος τελικά θα είναι μεγαλύτερο αν αποτύχεις με το ζωικό πληθυσμό παρά με τον εξοπλισμό.΄
Ας πούμε το άρθρο του προέδρου στο περιοδικό εμένα με έχει βγάλει φάουλ. Τα καλώδια; Όλα χύμα στο κύμα. Ακόμη από τις προσθήκες που κάνω συνέχεια και τις αλλαγές δεν έχω φτιάξει ούτε το καπάκι. (Και δεν είμαι τσιγκούνης). Το ενυδρείο είναι απαράδεκτο στην όψη αλλά δεν θέλω να κάνω κάτι που θα με περιορίζει μετά.
Τώρα για τα άρθρα του Κου Ρεκλού δεν τα έχω διαβάσει παρά μόνο κάποιο στο Fama πριν από μερικά χρόνια. Πάντως εκείνο το άρθρο το θεώρησα υπερβολικό. Ήταν πάρα πολύ στην επιστημονική πλευρά για τα δικά μου γούστα. (Ας πούμε ο υποφαινόμενος τεμπελχανάς και αρχιτσιγγούνης) έχει να κάνει στα ενυδρεία του τεστ για κύκλο του αζώτου πάνω από δύο χρόνια. (Τη μέθοδό μου την έχω αναλύσει σε άλλο topic). Έχω metal halide και είναι καταπληκτική. Αλλά δεν τη χρησιμοποιώ.
Παιδιά το θαλασσινό είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα ακόμα. Τα βιβλία που γράφονται είναι από χομπίστες και δεν ξέρουμε στο τέλος τέλος αν αυτά που λένε μπορούν να εφαρμοστούν και στη δική μας περίπτωση. Ο Κος Ρεκλός δεν ξέρει αν αυτά που έκανε έπιασαν γιατί είναι σωστά ή γιατί απλά έκατσαν στο πληθυσμό που διάλεξε. Δεν μου αρέσει να γίνεται σούπα το ενυδρείο μου. Στενοχωριέμαι εγώ, στενοχωρούνται τα παιδιά μου και νομίζω ότι ψιλοστενοχωριούνται και τα ψάρια. Δοκιμάζω κάτι αλλά πιστεύω ότι ξέρω το γιατί το δοκιμάζω. Η διαφορά του τροπικού με το Μεσογειακό είναι ότι το τροπικό έχει κάποιες αρχές που κατά κανόνα πιάνουν. Ας θέλεις να βάλεις Μεσογειακό με το αιτιολογικό ότι έχουμε πανέμορφα ψάρια και ότι κάποιος πρέπει να μάθει πως θα τα κρατάμε σε ενυδρείο μαζί σου. Αλλά για να το κάνεις σωστά πρέπει να πάρεις το ψάρι που ψόφησε και να του κάνεις νεκροψία για να δεις τουλάχιστο αν τρεφόταν σωστά. Θα το κάνεις; Αυτό που λέμε κάποιοι στην Αμερική το είχαν κάνει όταν ήταν πρωτοπόροι.
Ζητώ συγνώμη που τα λέω αναφερόμενος σε εσένα απλά αισθάνομαι άσχημα με το φαινόμενο.Δεν μου αρέσει η ιδέα του ισχυρότερου που επιβάλεται στον ασθενέστερο. Να κάνουμε τη πλάκα μας - και εδώ είμαι και εγώ ένοχος - αλλά να έχουμε και κάποιες πιθανότητες επιτυχίας. Ας πούμε για παράδειγμα ο Χnos μας έφαγε το χρόνο για να στρώσει το ενυδρείο. Φάγαμε κάποιοι άνθρωποι το χρόνο να του πούμε τι να κάνει και φυσικά δεν άκουσε κανένα μας. Έπιασε ένα ψάρι και μετά βρήκε τι είναι. Τι τρώει αυτό το ψάρι; Δεν ξέρει. Τι θα το ταίσει; Δεν ξέρει. Ε τουλάχιστο εγώ πριν αγοράσω το ψάρι ξέρω αν είναι φυτοφάγο ή σαρκοφάγο. Ξέρω τι συνθήκες νερού θέλει. Έχω μια ιδέα ποιοί είναι οι εχθροί του. Ξέρω τι ψάρι θα κυνηγήσει. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει για καθαρά ηθικούς λόγους να το κάνουμε και στα ψάρια μας. Αλλιώς δεν είμαστε λιγότερο ένοχοι από τους ψαράδες που με τα γριγρι καταστρέφουν τις φωλιές των ψαριών. Απλά καταστρέφουμε ζωές σε μικρότερη κλίμακα.
Πρόεδρε και συνάδελφοι συγνώμη δεν τα ξαναλέω. Από εδώ και πέρα όπου βλέπω μεσογειακό δεν μιλάω δεν ασχολούμαι και δεν θα το ξανακάνω.
Λυπάμαι για την έκταση και το τόνο και ξανά συγνώμη από το Φίλιππο που τα λέω σε δικό του topic.
Νίκος

yiobi
18-05-04, 19:07
Όσο για το άρθρο δες http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/marine_tank.html

Tolis
18-05-04, 19:25
Ας πούμε το άρθρο του προέδρου στο περιοδικό εμένα με έχει βγάλει φάουλ. Τα καλώδια; Όλα χύμα στο κύμα.

Τουλαχιστον σου εδωσε καμμια ιδεα το αρθρο πως να τα κρυψεις? :lol:

Καλά κανεις και τα λες, αλλά δεν χρειαζεται να συγχυζεσαι ουτε να ανεβαινουν οι τονοι. Σε ολα τα boards, υπαρχουν αυτοι που ρωτανε μονο για να ακουσουν αυτο που θελουν οι ιδιοι, αλλά και αυτοι που ρωτανε (οπως ο Φιλιππος) για να μαθουν πεντε πραγματα απο τους πιο παλιους. Καθως και αυτοι που μαθαινουν παρακολουθωντας τα τοπικς.

Ahar, τωρα θες να πεις οτι εμεις τα ειδαμε τα βιβλια? Γραψε τιτλο - συγγραφεα.

sps4ever(niktso)
18-05-04, 22:48
Ας πούμε το άρθρο του προέδρου στο περιοδικό εμένα με έχει βγάλει φάουλ. Τα καλώδια; Όλα χύμα στο κύμα.

Τουλαχιστον σου εδωσε καμμια ιδεα το αρθρο πως να τα κρυψεις? :lol:


Τόλη δυστυχώς ιδέες έχω χώρο δεν έχω και αφού όλο και κάτι προσθέτω δεν τολμώ να ξαναφτιάξω κάτι. Και επιπλέον, δυστυχώς, υπάρχει ακόμη πολύς χώρος να προσθέσω κοράλια και δεν θέλω να κλειστώ ακόμη.
[quote=niktso]
Καλά κανεις και τα λες, αλλά δεν χρειαζεται να συγχυζεσαι ουτε να ανεβαινουν οι τονοι. Σε ολα τα boards, υπαρχουν αυτοι που ρωτανε μονο για να ακουσουν αυτο που θελουν οι ιδιοι, αλλά και αυτοι που ρωτανε (οπως ο Φιλιππος) για να μαθουν πεντε πραγματα απο τους πιο παλιους. Καθως και αυτοι που μαθαινουν παρακολουθωντας τα τοπικς.

Με το Φίλιππο δεν έχω πρόβλημα και γι' αυτό του ζήτησα συγνώμη για το ότι χρησιμοποίησα το topic του για να εκθέσω σε τέτοια έκταση τις απόψεις μου. Αλλά σε γενικές γραμμές έπρεπε να απαντήσω ότι δεν είναι σωστό απέναντι σε ζώντες οργανισμούς να κάνουμε πειράματα χωρίς έστω κάποιο μακροπρόθεσμο όφελος. Επιπλέον πιστεύω ότι οποιαδήποτε μίξη από ανόμοια περιβάλοντα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή και αυτό είναι καλό να είναι γνωστό από την αρχή.
Τέλος το δεύτερο βιβλίο είναι το New Marine Aquarium by Paleta. Πολύ καλό το βιβλίο απλά είναι γενικό. Θα πρότεινα το Reef notes 1 έως 4 (είναι 4 αλλά φθηνά 12 δολλάρια το κομμάτι). Να τονίσω ότι είναι μία συλλογή όλων των άρθρων που έχει δημοσιεύσει ο Sprung από το 92 έως το 98.Έχει άπειρο υλικό που απευθύνεται σε όλους, Να τονίσω απλά ότι κάποιες ενότητες θεωρούνται απηρχαιωμένες αλλά σε κάθε περίπτωση τα θεωρώ θησαυρό. Το πρώτο είναι το Natural Reef Aquariums του Tullock δεν το εχω διαβάσει δεν έχω άποψη αλλά ο συγγραφέας είναι εξαίρετος.

symbil
19-05-04, 00:06
Filippe
Θα σου προτεινω τα εξης ως βασικα για την αρχη ενος θαλασσινου ενυδρειου

10 κιλα αραγονιτη (Δεν θυμαμαι ποσο κανει)
1 external filter για αρκετα μεγαλυτερο ενυδρειο απο το αυτο που προτεινεις (Ας που EHEIM classic 2215 80€ ή EHEIM professionel 2224 95€)
Φωτισμος : 1 Marine White + 1 blue actinic (Αν το ενυδρειο σου διαθετει balast για δυο λάμπες τοτε το κοστος ειναι 40€ αλλιως με πατεντες συν ενα extra balast 30€. Προτεινω απαραιτητα δυο λαμπες 1 ασπρη και μια μπλε για να εχεις πιο φυσικο χρωμα - λιγοτερη αναπτυξη ανεπιθημητης αλγης και κυριως να μπορεσεις σιγα σιγα να πας προς το reef)
Θερμοστατης 50 W (10 €)
Αλατι (Το πολυ 20 € / 4 kg)
1 ή 2 κυκλοφορητες των 600 l/h (Για δυο γυρω στα 40€)
Διαφορα οπως Αντιχλωριο - βακτηριδια - ph test - buffer - ammonia test - nitrite test - nitrate test - Glass Cleaner - Gravel cleaner - Αποχη (80€)
Optional Skimmer (Περιπου 100€ ειδικα σε περιπτωση που το πας για reef ειναι απαραιτητο)

Η τιμες ειναι απο καταστηματα στο Internet πχ
http://www.aquaristikshop.com
Για αγορα απο Ελλάδα oi timew περιπου επι 1.5.


Πιστευω οτι με αυτα το ξεκινας και μετα το στρωσιμο προσθετεις 2-3 ευκολα ψαρια, στην συνεχεια σου προτεινω να αγοραζεις Live Rock οποτε εχεις χρηματα (Κοστος 20€ / kg).
Αν θελεις να πας προς reef αγοραζεις μη απαιτητικα ασπονδυλα οσον αφορα το φως, οπως γαριδες - μανιταρια - πολυποδες - tube anemones κα.
Απαραιτητη προυποθεση για reef, το ενυδρειο να τρεχει για τουλαχιστον 6 μηνες , να εχεις αρκετη ποσοτητα Live Rock( ας πουμε 10 κιλα) και κατα την γνωμη μου skimmer.

Νομιζω οτι μπορεις να το ξεκινησεις και οπως οι περισσοτεροι απο εμας προχωροντας μαθαινεις - παθαινεις - αναβαθμιζεις και βελτιωνεσαι.

Filippos
19-05-04, 10:18
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις συμβουλές σας, οι οποίες κάλυψαν απόλυτα τις αρχικές μου απορίες.

Νίκο, σε καμία περίπτωση δε παρεξηγήθηκα. Το εναντίον, διαβάζοντας αυτά που έγραψες δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Οι απόψεις σου είναι σωστές και είναι βασικά προς όφελος των ζωντανών οργανισμών που φιλοδοξούμε να κρατήσουμε στα σπίτια μας επιτυχώς, 5,000 μίλια μακριά από τον αρχικό τους βιότοπο.

Ειλικρινά σας λέω ότι προσωπικά θα προτιμούσα όλες οι απαντήσεις σε αυτό το forum να είναι παρόμοιου χαρακτήρα. Κάνεις μια ερώτηση, μαζεύεις διάφορες απαντήσεις, σου παρουσιάζονται τα πράγματα αντικειμενικά, τονίζοντας τυχόν κινδύνους-ρίσκα, και μετά καλείσαι να πάρεις απόφαση.

Και πάλι ευχαριστώ. Νίκο κάτι μου λέει ότι στο μέλλον τόσο εσένα όσο και τους άλλους θα σας "χρησιμοποιήσω" στο έπακρον... :wink:

sps4ever(niktso)
19-05-04, 11:23
Πάντα στη διάθεσή σου,

ahar
19-05-04, 13:01
Το πρώτο είναι το Natural Reef Aquariums του Tullock δεν το εχω διαβάσει δεν έχω άποψη αλλά ο συγγραφέας είναι εξαίρετος.

το 'χω... αν θες να σου το δώσο...
Παρα πολυ καλο!



Αλέξανδρος

sps4ever(niktso)
19-05-04, 13:19
Το πρώτο είναι το Natural Reef Aquariums του Tullock δεν το εχω διαβάσει δεν έχω άποψη αλλά ο συγγραφέας είναι εξαίρετος.

το 'χω... αν θες να σου το δώσο...
Παρα πολυ καλο!



Αλέξανδρος
Στη πρώτη ευκαιρία φέρτο.

Filippos
19-05-04, 14:03
Πριν από 3 περίπου χρόνια είχα βρεθεί στο South Beach, Miami, FL. Αυτό που μου είχε κάνει αρκετή εντύπωση τότε ήταν η πολύ ζεστή θάλασσα συν το γεγονός ότι η άμμος ήταν γεμάτη από κομματάκια κοράλλια. Α ρε που να το ήξερα να μάζευα κανα δυο σακούλες...

Τελικά όλοι αυτοί εκεί κάτω από αυτήν την άποψη είναι πολύ τυχεροί...