PDA

Επιστροφή στο Forum : Χρήση UV σε fish only ???


thsamios
02-02-07, 19:56
Θα ήθελα να ανοίξω το Θέμα UV σε Fish only. Χρειάζεται??? :confused: ή βάλτο και αυτό κάτι θα κάνει??? Ζητώ προσωπικές εμπειρίες και όχι απόψεις γιατί ή βιβλιογραφία λέει ναι (όλες οι ιχθυοκαλιέργειες τη χρησιμοποιούν για το γόνο).
Είμαι ανάμεσα HW UV-sterilizer 500 15W (λάμπα φθορισμού - μήκος μονάδας 50 cm) και τη JBL AquaCristal UV-C 18W (μικρότερες διαστάσεις λόγω λάμπας) με ισως μικρότερη απόδωση λόγω λιγότερης επαφής της UV με το νερό (θέλει και μικρότερη ροή και φθινότερη λάμπα). Ο πρώτος τύπος έχει ακριβότερη γνήσια λάμπα αλλά στην Ελλάδα σε αποθήκη βιομηχ. ηλεκτρολογικών Χατζηιωάνου - Πειραιάς) τη βρήκα στο 1/4 της τιμής του Aquaristik. Πάντως και οι 2 παραπάνω λύσεις μου φαίνονται οριακές για 600 lt νερό και ίσως πρέπει να πάω στα 30W. :smt022
Περιμένω με χαρά τις εμπειρίες σας :smt100

enzo
03-02-07, 00:33
ποτε δεν εχω χρησιμοποιηση UV και ποτε δεν ειχα προβλημα και στο fish only,και στο reef....:cool:
το ιδιο ξερω και για πολλους αλλους και μαλιστα με πολυ φορτωμενα ενυδρεια.....:D
σωστη κυκλοφορια,καλη βιολογια,προσεκτικη επιλογη ψαριων,και υπομονη......
για μενα αυτη ειναι η συνταγη για επιτυχια....;)

accnt
03-02-07, 08:40
Ούτε εγώ έχω προσωπική άποψη για την Uv. Tην είχα παλιά στο ενυδρείο με τους δίσκους.
Αλλά δεν μπορώ όμως να μην σου πω την γνώμη μου :D .
Δεν θα έβαζα λοιπόν Uv σε ενυδρείο Fish only, αλλά κάτι πιο δραστικό... Όζον (Ο3). Πιστέυω οτι θα κάνει καλύτερη δουλειά από μια UV γενικότερα.;)

netblues
03-02-07, 09:47
Για την συγκριση, και οι δυο μεθοδοι καταληγουν (αν και δεν ειναι το ιδιο) να κανουν ελεγχο πληθυσμου σε καποια μικροβια.
Η αυξηση του redox μεσω o3 σε θαλλασινo εχει μαλλον περισσοτερα οφελη απο μια uv. Ομως το οζον θελει και redox controller για να ειμαστε σιγουροι, η uv δεν θελει. Ειναι ΚΑΙ θεμα κοστους τελικά.

γαυρος
03-02-07, 11:57
θα συμφωνησω περι οζοντος, αλλα η ερωτηση του φιλου δεν ειναι οζον η uv :rolleyes:.

ειναι uv vs uv !!

παντως εγω οσο ειχα τη uv ειχα απωλειες απο αρρωστειες.:smt100
(και για να καννιβαλισω κι εγω λιγο το ποστ, με οζον ποτέ!! )

netblues
03-02-07, 14:33
Το κακο με τις uv ειναι οτι πρεπει να ειναι αρκετά μεγάλες για να κάνουν δουλειά. Ο βαθμος αποδοσης σε λαμπες κατω από 15 watt ειναι πολυ χαμηλός..
Οσο για την λαμπα σε καταστηματα ηλεκτρικων, προφανως την βρηκες φτηνά, αλλά αν δεις την κατασκευή της συγκεκριμενης UV θα καταλαβεις οτι ΔΕΝ μπορεις απλα να αλλαξεις την λάμπα γιατι παει μαζι με το γυαλινο σωληνα που περναει το νερό, γύρω από τη λάμπα.

thsamios
03-02-07, 16:59
Αυτό ήταν μια απο τις απορίες μου. Μάλλον θα ξεκινήσω χωρίς UV και ο θεός βοηθός. Οσο για το όζον φοβάμαι γιατί τα πλαστικά μου δεν είναι όλα οζον safe :smt066 και επειδή έχω τρύπες στον πάτο ( και είναι και ιδιοκατασκευή )φοβάμαι μήπως το ενυδρείο επεκταθεί στο σαλόνι. Ενα ακόμα φόβο έχω με το οζον :smt077 οσον αφορά την τοξικότητα :smt013 του επειδή έχω και μικρό παιδί στο σπίτι.

accnt
04-02-07, 00:19
Έτσι Θόδωρα... τα παμε και στον Σύλλογο...
Μην βάλεις τπτ, απλά μια καραντίνα που θα κάθονται τα νεα ψάρια καμια 20αριά μέρες, σωστή επιλογή ψαριών (συμβατότητα) και καλές συνθήκες. Έτσι θα είσαι και ο πρώτος!