PDA

Επιστροφή στο Forum : Τις συμβούλες σας παρακάλω για νέο ενυδρείο!


JONNY
19-04-07, 18:17
Λοιπόν έχω ενυδρείο BOYU 200 Διαστάσεις: 80πλ. x 45βα. x 55υψ.που αυτή τη στιγμή δουλευέι σαν κοινωνικό φυτεμένο χαμηλών απαιτήσεων.
Απο εξοπλισμό έχει

Φωτισμός: 2 ARCADIA 18W Ερυθρού φωτός
1 ARCADIA 18W DAY LIGHT

Φιλτράρισμα: ΦΙΛΤΡΟ EHEIM 2215-620lt/hr

Θερμοστάτης: JAGER EHEIM 3605 125W

Σκεφτομουνα να κανω την υπερβαση και να το μετατρεψω σε FISH ONLY με ζωντανο βραχο φυσικά(αφου βεβαια βρω καλο σπιτι για τα ψαρακια που εχω τωρα).Από εσας θελω να μου πειτε τι θα χρειαστω για την πραγματοποιηση του επιπλεον απο αυτα που εχω μεχρι τωρα,ποσα ψαρια μπορω να τοποθετησω σε ενα τετοιου μεγεθους ενυδρειο(αν εχετε και link για τα συμβατα ειδη που μπορω να βαλω θα ηταν χρησιμο) και αν με ενα κονδυλη 400 ευρω χωρις τα ψαρια μπορω να το παργματοποιησω με καλα για τα ψαρια μου αποτελεσματα.
Η πραγματοποιηση του θα γινει πολυ προσεκτικα και σταθερα με πολυ διαβασμα και βοηθεια(ελπιζω :rolleyes: ) απο εσας.
Ευχαριστω απο πριν για ολες τις προτασεις-συμβουλες.:)

accnt
19-04-07, 19:23
Δυστυχώς φίλε μου με τα χρήματα που διαθέτεις δεν μπορείς να μετατρέψεις το ενυδρείο σου σε fowlr :( . Μόνο ο βράχος για ένα τέτοιο εγχείρημα θα σου κόστιζε περίπου 250 Ευρώ.
Θέλεις νέες λάμπες, refractometer, κυκλοφορητές, αραγωνίτη για υπόστρωμα και βέβαια skimmer.
Βέβαια ίσως μπορούσες να μην βάλεις ζωντανό βράχο και να περιόριζες έτσι το κοστολόγιο. Ή να έβαζες για αρχή λίγο και στην πορεία να προσθέτεις (μόνο κουραρισμένο), με κίνδυνο βέβαια το λίγο στρες των ψαριών σου.
Αν ανέβαζες λίγο το ποσό και με κάποιες υποχωρήσεις γίνεται….;)

JONNY
19-04-07, 19:58
Δυστυχώς φίλε μου με τα χρήματα που διαθέτεις δεν μπορείς να μετατρέψεις το ενυδρείο σου σε fowlr :( . Μόνο ο βράχος για ένα τέτοιο εγχείρημα θα σου κόστιζε περίπου 250 Ευρώ.
Θέλεις νέες λάμπες, refractometer, κυκλοφορητές, αραγωνίτη για υπόστρωμα και βέβαια skimmer.
Βέβαια ίσως μπορούσες να μην βάλεις ζωντανό βράχο και να περιόριζες έτσι το κοστολόγιο. Ή να έβαζες για αρχή λίγο και στην πορεία να προσθέτεις (μόνο κουραρισμένο), με κίνδυνο βέβαια το λίγο στρες των ψαριών σου.
Αν ανέβαζες λίγο το ποσό και με κάποιες υποχωρήσεις γίνεται….;)

Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση φιλε μου!Ο προυπολόγισμος μπορει(με λιγη παντοφλα:smt075 απο τη γυναικα) να ανεβει μεχρι 200 ευρω μεγιστο,αλλα σκεφτομαι μηπως οι υποχωρησεις αυτες προβληματισουν τους μελλοντικους κατοικους μου?Αν και με αυτο το budget δεν θα εχω ανω του ικανοποιητικου αποτελεσμα,για τους οργανισμους που θα φιλοξενω,καλυτερα να το αφησω για πολυυυυυυ αργοτερα.Τι λετε και εσεις?
Παλι καλα παιδια που ειστε και εσεις εδω και μας προσγειωνετε :smt073 λιγο γιατι με τον ενθουσιασμο+-8 θα τα καναμε μανταρα!;)

enzo
20-04-07, 03:31
,αλλα σκεφτομαι μηπως οι υποχωρησεις αυτες προβληματισουν τους μελλοντικους κατοικους μου?

σε καμια περιπτωση, το να μη βαλεις ζωντανο βραχο, δεν θα προβληματιση τα ψαρια....
αν ημουν στην θεση σου, και εφοσον τιθεται θεμα budget, δεν θα εβαζα καθολου ζωντανο βραχο....
θα εφτιαχνα μονο με νεκρο βραχο το aquascape, νεκρο αραγωνιτη, το φιλτρο που εχεις για χημικο, αλλο ενα φιλτρο της eheim για βιολογικο, και ενα καλο skimmerακι...
επισης μια αναβαθμιση στα φωτα θα την χρειαστεις, οχι ομως σημαντικη,
οπως επισης και για την κυκλοφορια σου..
με 500-600 ευρω νομιζω οτι εισαι οκ...:cool:

Tricky
20-04-07, 06:35
Για μενα γινεται ως εξης :

400 ευρω για να ξεκινησεις :
-Ψοφιος αραγωνιτης
-8 κιλα Live rock / 7 Κιλα ψοφιο
-Ενα φιλτρο αμμου
-Αλατια/ανθρακας/αντιφωσφωρο
-αντικατασταση των λαμπτηρων
-κανα δυο low budget κυκλοφορητες
-ρεφρακτομετρο

Το απο που θα παρεις τα παραπανω ωστε να μην ξεπερασεις τα 400 ευρω , θα το δουμε παρεα;)

Αφου ξεκινησεις , στρωσει το ενυδρειο και βαλεις κανα δυο ψαρακια , μπορεις να δεις το θεμα του σκιμερ αφου με χαμηλη ιχθυοφορτιση δεν ειναι και τοσο απαραιτητο.Μιλαμε δηλαδη για κανα διμηνο μετα οποτε τα κοστη μοιραζονται και δεν φαινονται (...χτυπας και κατι με ατοκες δοσεις απο Ελλαδα και δεν θα σου φανει καθολου ;)) .

Αρα λεω να ξεκινησουμε :D

JONNY
20-04-07, 09:59
Παιδια με φτιαξατε παλι!:)
Το project ξεκιναει αμεσως μετα το αδειασμα του ενυδρειου απο τους τωρινους κατοικους και το ξεστυσιμο του!
Τοτε σας ενημερωνω και ξεκιναω με τη αμεριστη ελπιζω βοηθεια σας για ενα καλο αποτελεσμα.(να περιμενετε πολυ πρηξιμο απο μενα):grin:
Να ρωτησω κατι για τα φωτα θα χρειαστω σιγουρα αλλες λαμπες,θα χρειστω να ανεβασω και τα watt με προσθηκη επιπλεον λαμπων? και αν για το βραχο θα ειναι καλυτερο να φτιαξω μια εξεδρα για καλυτερη κυκλοφορια του νερου παντου!
Αυτα για την ωρα και σας ευχαριστω πολυ για τη στηριξη στην παραγματοποιηση της υπερτατης φαντασιωσης μου για ενα θαλλασινο!:smt040

Tricky
20-04-07, 10:46
Εφοσον μεινεις με ψαρια και Live rock , δεν χρειαζεσαι περισσοτερα βατ ...το θεμα ειναι καθαρα αισθητικο δηλαδη και ουτε τα ψαρια ή ο βραχος θα ζητησουν περισσοτερο φως ...αν κυκλοφορει σε 18 βατ , παρε την λαμπα της SERA στα 12.000Κ ...εβαλα μια προχθες στο Fish only μου και πραγματικα μου αρεσε.

Η εξεδρα παλι , αν κατασκευαστει και στηθει σωστα , μονο καλο μπορει να κανει ;)

accnt
20-04-07, 13:07
Μπορείς να φτιάξεις μια εξέδρα από pvc εύκολα και απλά. Θα χρειαστείς pvc σωλήνες, μερικές γωνίες και μερικά Τ. Ο Σταματίου στην Π. Ράλλη και Κηφισού γωνία, έχει ότι χρειάζεσαι.
Στον εξοπλισμό πρόσθεσε και έναν ελεγκτή θερμοκρασίας. Και για τους θερμαντήρες και για τα ανεμιστηράκια το καλοκαίρι (αν ανεβάσεις θερμοκρασία. Το φετινό λένε ότι θα είναι το θερμότερο…..). Δεν αξίζει να διακινδυνεύει το ενυδρείο σου χωρίς ελεγκτή…
Το θέμα με τα φώτα είναι πολύπλοκο. Πρέπει να κοιτάμε και λίγο το μέλλον. Το όχι και τόσο μακρινό…. Είσαι σίγουρος ότι δεν θα μπεις στον πειρασμό να βάλεις κάποιο εύκολο κοράλλι? Αν είσαι απολύτως προχώρα με τις 3 Τ8 τις 18 άρες, αν και η γνώμη μου είναι να πας απ΄ ευθείας σε 3 Τ5 των 24 watt μία ακτινική και δυο 10000 Κ. Η ακτινική θα ανάβει μια ώρα πριν από τις λευκές και θα σβήνει μια ώρα μετά, για προσομοίωση ανατολή δύση ηλίου. Η ακτινική επιπλέον θα δώσει ένα πιο ζεστό χρώμα στο ενυδρείο σου…
Επίσης μην βάλεις damsel (αν και νωρίς ακόμη)…

Isidoros
20-04-07, 16:56
Φιλε Γιαννη καλως ορισες και απο εμενα.Η γνωμη μου εμενα ειναι λιγο διαφορετικη.Θα μπορουσες να ξεκινησεις πολυ αργα και σταθερα φτιαχνοντας το νερο σου.Σε καμια 20αρια μερες βαζεις λιγο ζωντανο βραχο.Αφηνεις το ενυδρειο και δουλευει ετσι μεχρι να συμπληρωθει μηνας.Εκει βαζεις ενα ψαρακι μικρο το οποιο να ξερεις οτι θα μεινει μεσα.Στα λεω ολα αυτα για να εχεις τον χρονο να μαζευεις λιγα χρηματα αν το πας τοσο συντηρητικα.
Ξεκινας και περνεις ενα καλο refractometer
http://www.aquaristic.net/aquarium/measurement_regulation/thermometer_hydrometer/sybon_scientific_instrument_refractometer.html?lan g=1
αλατι εγω θα προτεινα instant ocean για πιο οικονομικο.
Ριξε και καμια ματια στις αγγελιες ολο και κατι θα βρεις σε καλη τιμη.;)
Οι πιο παλιοι στο θαλασσινο αλλα και οι νεωτεροι θα σου πουν οτι η υπομονη ειναι αρετη.Πηγαινε με αργα και σταθερα βηματα μαζευοντας παραλληλα και λιγα χρηματα παραπανω οποτε να κανεις οτι καλυτερο μπορεις.Ξερω ειναι δυσκολο αλλα αυτα που θα κερδισεις θα ειναι πολλα για τον μακρυ δρομο που διαλεξες:D

JONNY
20-04-07, 19:23
Παιδια σας ευχαριστω παρα πολυ για το ενδιαφερον σας.Συμφωνω απολυτα με τις παρατηρησεις σας και ακουστε πως εχει το project.
Μεσα στην επομενη εβδομαδα ξεκιναω το αδειασμα του ενυδρειου,οπου τα ψαρια θα δοθουν σε ατομα του φορουμ,μετα το αδειασμα θα ανεβασω μερικες φωτο απο το καπακι,γιατι και εγω σκεφτομουνα μια αναβαθμιση στα φωτα για παν ενδεχομενο;) ,για να μου πειτε καποιες προτασεις για τη μετατροπη(αν και πιστεω οτι ξηλωνοντας τις βασεις των τ8 θα μπορεσω να προσαρμωσω τις τ5) και θα χρειαστω καποιες ακομα πληροφοριες για την/τις εξεδρες γιατι λογο μηκους 85cm δεν ξερω αν θα μπορεσω να φτιαξω 2 ακριανα νησακια,μαλλον για ενα κεντρικο με βλεπω.Το ενυδρειο θα παραμεινει μερικους μηνες αδειο γιατι θελω να κινηθω πολυ προσεκτικα,να μελετησω πολυ,να μη φαω σαν αρχαριος τη φετινη ζεστη του καλοκαιριου και να εχω το χρονο σταδιακα να αγορασω ολο τον απαραιτητο εξοπλισμο και αν χρειαστει να κανω τιποτα πατεντες στο ενυδρειο για την προσαρμογη του εξοπλισμου ετσι ωστε κατα το Σεπτεμβρη να ειμαι 1000% ετοιμος και να μπω στο παιχνιδι δυναμικα και σωστα.:smt027Θα μου πεις πολυ καιρο χωρις ενυδρειο αλλα για ενα σωστο θαλασσινο θα το αντεξω!

Ευχαριστω και παλι για ολα,ειστε οι καλυτεροι!:smt023

Isidoros
20-04-07, 19:28
Με βρισκεις 100% συμφωνο στις σκεψεις σου.Εισαι σιγουρος οτι δεν θες να αλλαξεις και ενυδρειο?:D

JONNY
20-04-07, 19:56
Με βρισκεις 100% συμφωνο στις σκεψεις σου.Εισαι σιγουρος οτι δεν θες να αλλαξεις και ενυδρειο?:D

Εγω ειμαι σιγουρος οτι θελω να αλλαξω φιλε :D αλλα μετα πρεπει να αλλαξω σπιτι,γυναικα ,χωρα,πλανητη,ζωη γιατι :smt075 !Ασε καναμε συμφωνια ή αλλαζω αυτο ενυδρειο σε μεγαλυτερο ή με αυτα τα λεφτα μετατρεπω αυτο που εχω σε θαλασσινο,προτιμησα το δευτερο!Ετσι τωρα κανω τον +-3 και συνεχιζω.

Isidoros
20-04-07, 20:25
Πιστεψε με ολοι σε νιωθουμε:DΥπαρχει ομως παντα ο τροπος να πεισεις την γυναικα σου.:smt112

Yiannis59
20-04-07, 20:46
Πιστεψε με ολοι σε νιωθουμε:DΥπαρχει ομως παντα ο τροπος να πεισεις την γυναικα σου.:smt112
Για δοκίμασε:smt084 αντέχεις;;

enzo
21-04-07, 01:06
το φιλτρο αμμου, και εφοσον τελικα μπει ζωντανος βραχος, μηπως ειναι περιττο?:roll:
παντα με την προυποθεση χαμηλης ιχθυοφορτωσης, μεχρι να μπει και το skimmer....

Tricky
21-04-07, 13:53
Ισως να ειναι και ετσι ...μολις ο φιλος μας αποφασισει αν θα μεινει μονο με ψαρια θα το δουμε ;) Εγω του τα ειπα χονδρικα ωστε να δει οτι -σε καθε περιπτωση- το Budget φθανει για ενα αξιοπρεπες FOWLR

Obelix(Reifen)
21-04-07, 20:59
Το φίλτρο άμμου θα φτάσει να στοιχίζει όσο ο ζωντανός που θα βάλει , ΙΜΟ καλύτερα να βάλει βράχο.
Εγώ το βλέπω να γίνετε άνετα με 600 για αρχή και καλά ο φίλος μας να μην ξεχνάει ότι θα τα δώσει σε δόσεις γιατί όλα δεν θα γίνουν σε μια μέρα π.χ. να περιμένει να του έρθει το σκιμμερ να του έρθει κάτι άλλο να βρει βαρελάκι για το νερό , να βρει φρέσκο βράχο (όταν έρθει ) και πάει λέγοντας εγώ περίμενα 1 μήνα για βράχο. Έτσι θα δώσει περισσότερα λεφτά αλλά το χαρτζιλίκι του θα τα καλύψει άνετα.

Isidoros
22-04-07, 08:52
Σωστος ο Διονυσης.Αυτο ακριβως ειπα και εγω παραπανω αργα και σταθερα βηματα και 2 μηνες να μεινει το ενυδρειο με βραχο μεσα καλο θα κανει και τιποτα αλλο.

JONNY
22-04-07, 09:29
Ποιο αργα απ'οσο σκοπευω να το παω εγω δεν νομιζω να υπαρχει:smt112 .Βεβαια το αδειασμα εγινε σε χρονο ρεκορ,απιστευτη ανταποκριση σε 2 ωρες ηρθαν και τα πηραν ολα και ετσι δεν αργησα να νοιωσω την πικρα του αποχωρισμου:( .
Οσο για το ενυδρειο παω για fish only σιγουρα.
Για οτι πατεντες χρειαστει να κανω ή κατασκευες να ανοιξω αλλο post στις DIY? ή να συνεχισω εδω?

accnt
22-04-07, 09:47
Μπορείς και στον εξοπλισμό θαλασσινού.....

JONNY
22-04-07, 10:07
Ευχαριστώ mod.