Επιστροφή στο Forum : Περιεργη Αυξηση GH
καλημερα σε ολους... εδω και ενα μηνα λειτουργω ενα ενυδρειο με φυτα 190lt. το περιεργο ειναι οτι το GH απο 8 που ηταν την πρωτη μερα ανεβηκε στο 18!!! Ph 7, kh4, no3 0, fe 0.5. Τα πρωτα μου ψαρακια τα εβαλα πριν 6 μερες και ειναι ολλα καλα. Σκεφτομαι να κανω μερικη αλλαγη νερου αλλα γιατι να ανεβει τοσο το GH. Xρησιμοποιω τυρφη αλλα το μονο που εκανε ειναι να μου μειωσει και να σταθεροποιησει το KH....
Το πιθανότερο είναι οτι το υπόστρωμα ή τα διακοσμητικά που έχεις βάλει (πέτρες) είναι ασβεστολιθικά και αυξάνουν τις σκληρότητες... η αλλαγή νερού δεν αποτελεί λύση, καθότι μετά απο λίγο οι σκληρότητες θα ξανα-ανέβουν! Εάν έχεις μπουκάλα με CO2 για τα φυτά, πρόσεξε πολύ τί κάνεις με την τύρφη γιατί τα σκαμπανεβάσματα του ΚΗ σε συνδυασμό με το CO2, επηρρεάζουν το pH...
Δεν εχω μπουκαλα CO2, απλα βαζω υποκαταστατο της flourish. Οσο για το υποστρωμα, το χαλικι και τις πετρες τις εχω παρει απο τον Ανδρεα (ζωοφιλια Αγ. Στεφανου) και επειδη μου περασε κι εμενα απο το μυαλο η δικη σου σκεψη πηγα και τον ρωτησα και τελικα δεν φταιει αυτο.Τι αλλο να υποθεσω?
Βγάλε λίγο χαλίκι σε ένα ποτηράκι και καμια πέτρα, στέγνωσέ τα και ρίξε πάνω τους aquaforte... αν αφρίζουν, τότε αυτό φταίει... ;)
Ενταξει. Θα το δοκιμασω κι ελπιζω να μην συμβαινει κατι τετοιο και μπω σε μπελαδες. ευχαριστω!!!
Ξανακανε και τεστ μηπως δεν τοκανες καλα, γιατι φαινεται περιεργο σε τοσο λιγες μερες να ανεβει τοσο η σκληροτητα, οι πετρες ή το χαλικι δεν "δουλευουν" τοσο γρηγορα.
Οι άλλες παράμετροι άλλαξαν ;
Κανω μετρησεις ανα δυο μερες εδω και τρεις εβδομαδες. το GH σταδιακα αυξανοταν απο 13 σε 17 που ειναι σημερα ενω οι αλλες παραμετροι παραμενουν σταθερες. KH 4, PH 7, FE 0.5, NO3 0.
Αν το τεστ ειναι σωστο τοτε κατι εχεις μεσα στο ενυδρειο που ειναι (πολυ) ασβεστολιθικο.
Θα κανω αυτο που ειπες με το aquaforte και βλεπουμε. Ευχαριστω!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.