Επιστροφή στο Forum : Καραρχάριος. Ερωτήσεις
Καλημέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.
Πάντα με συνάρπαζε η ιδέα του Aquarium και επιτέλους τώρα που μετακόμισα σε μεγαλύτερο σπίτι αποφάσισα να πάρω ένα.
Στην αρχή σκεφτόμουν για θαλασσινό νερό και reef, αλλά λόγω έλλειψης αρκετούς ελ.χρόνου εγκαταλείφθηκε η ιδέα.
Σκέφτομαι για ένα μεγάλο 300-400 λτ καλής ποιότητας με έπιπλο, το δεδομένο είναι το εξής :
- Οσο το δυνατόν λιγότερη συντήρηση :grin:
Γενικά τη συντήρηση χρειάζεται ένα ενυδρείο ? Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω νερό και πόσο ποσοστό του νερού ? Με δεδομένο ότι θα βάλω ότι καλύτερο υπάρχει σε φίλτρο , σύστημα καθαρισμού, φάρμακα κλπ
Εχετε να προτείνεται κάτι και να με καθοδηγήσετε λίγο. Το οικονομικό δε με απασχολεί τόσο.
Ευχαριστώ πολύ,
Αλέξανδρος
καλως ηρθες στην παρεα μας αγαπητε φιλε.
στο παρακατω λινκ,κατσε και διαβασε με την ησυχια σου,εχει ολα αυτα που ρωτας,και ειναι γραμμενο με πολυ μερακι απο χομπιστες για χομπιστες...!!!...
καλη συνεχεια....;)
http://www.tsamisaquarium.gr/periechomena.htm
Καλώς ήρθες και από μένα.
Το link που έδωσε ο klaz είναι κορυφαίο. Πολύ καλή επιλογή ο όγκος (300 - 400 λίτρα) που σου επιτρέπει πολλές εναλλακτικές σε setup και ψάρια...
Καλό +-4 +-4 μα...
Caverman
jimfytakis
18-04-07, 14:23
Για της αλλαγες νερου παντως παει αναλογα με το μεγεθος των ψαριων το πληθος τα φυτα που εχεις μεσα τα φιλτρα κτλ.Εγω στο ριο400 που εχω με το μαματο φιλτρο και ενα εξωτερικο για 900λιτρα την ωρα που τα ψαρια μου κυμενονται απο 10εκ ως 20 κανω καθε 10μερες 50%.Στις αλλαγες πανε ολα αναλογικα εκτως ειδικων περιπτωσεων(ασθενειες,αποτομο μπουμ στα νιτρικα και αλλα πολλα)
Kαλώς ήρθες !
ΥΓ Καμμία σχέση με GD ?
Να στε καλα για τις άμεσες απαντήσεις ! Εχει να πέσει τρελό διάβασμα (αντε να βρω χρόνο !).
Βασικα προσανατολίζομαι στο να έχει λίγα σχετικά ψάρια και όμορφη διαμόρφωση αρκεί να μη χρειάζεται τρελλές αλλαγές.
Αλήθει πως γίνεται αλλαγή νερού όταν το ενυδρείο είναι στο σαλόνι κα ιτο νερό πρέπει να είναι σχεδόν στη θερμοκρασία του ενυδρείου ? Για την εξαγωγή φαντάζομαι σωληνάκι ρουφηγμα και έξω. Η εισαγωγή 150 λίτρων με κουβα ?
Kαλώς ήρθες !
ΥΓ Καμμία σχέση με GD ?
Ευχαριστώ. Ο ίδιος ;)
Λαστιχο μεχρι το μπανιο, ρουφηγμα-αδειασμα, βαζουμε το λαστιχο στη βρυση και γεμισμα αφου ριξουμε το αντιχλωριο που πρεπει.
Μιξη νερου ζεστο-κρυο απο τον θερμοσιφωνα, ή παραλληλη ριψη νερου απο τον βραστηρα.
Παίζει και αυτό http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/9f2f75db5e6a7072437b87d2f6d6a002/cl/details/aid/b91450bef77b42755.42808868/anid/b91450bef77b42755.42808868/fnc/tonoticelist/am/1/cnid/-/searchvendor/JBL/listtype/search
Αλλα πολυ ακριβό εμενα μου το χάρισαν και ειναι βολικό
Επίσης έχετε να συστήσετε κάποιο κατάστημα στο οποίο έχετε καλές εμπειρίες και ξέρουν καλά τη δουλειά τους ?
Η περιοχή δεν παίζει ρόλο (μιλάμε για Αθήνα πάντα).
Υπαρχουν και πιο "αυτοματοι" τροποι αν το επιτρεπει ο χωρος σου..
Αλλα πρεπει πρωτα να καταληξεις στο ειδος των ψαριων.
π.χ. Σε ενα φυτεμενο, η αλλαγη νερου ειναι μαλλον το ευκολοτερο.. αλλα οχι το γρηγοροτερο/ ευκολοτερο
Τωρα σε ενα ενυδρειο με taganikes ας πουμε τα πραγματα ειναι σαφως ευκολοτερα.
Επισης και ενα fish only(θαλασσινο) θεωρειται ευκολο στη συντηρηση.
Μιλαμε για δισκους? Τοτε οι αλλαγες νερού γινεται επιστημη (και η ενασχοληση επισης..)
Σε συναρπαζει η ιδεα ενος ψαριου/πετ? Ενα oscar? Μια arowanna?
(Αν και κατανταει βαρετο μετα απο λιγο...)
Να σε καλεσουμε στον επομενο καφε του ΣΕΧΟΠΑ?
Υπαρχουν και πιο "αυτοματοι" τροποι αν το επιτρεπει ο χωρος σου..
Αλλα πρεπει πρωτα να καταληξεις στο ειδος των ψαριων.
π.χ. Σε ενα φυτεμενο, η αλλαγη νερου ειναι μαλλον το ευκολοτερο.. αλλα οχι το γρηγοροτερο/ ευκολοτερο
Τωρα σε ενα ενυδρειο με taganikes ας πουμε τα πραγματα ειναι σαφως ευκολοτερα.
Επισης και ενα fish only(θαλασσινο) θεωρειται ευκολο στη συντηρηση.
Μιλαμε για δισκους? Τοτε οι αλλαγες νερού γινεται επιστημη (και η ενασχοληση επισης..)
Σε συναρπαζει η ιδεα ενος ψαριου/πετ? Ενα oscar? Μια arowanna?
(Αν και κατανταει βαρετο μετα απο λιγο...)
Να σε καλεσουμε στον επομενο καφε του ΣΕΧΟΠΑ?
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες. Θα με ενδιέφερε να έχει ωραία βλάστηση αλλα όχι υπερβολικά πυκνή.Διάφορα ψάρια (οι κιχλίδες ομολογώ ότι μου αρέσουν πολύ). Σίγουρα όχι δίσκους ή ένα πετ -ψάρι.
Δε με τρομάζει το να χρειάζεται ιδιαίτερα δύσκολη αλλαγή αλλά η συχνότητα. Ιδανικά θα ήθελα κάθε 3 εβδομάδες τουλάχιστον.
Ελπίζω να βοήθησα με αυτά που είπα.
Για τον καφέ δε θα έλεγα οχι αν βολεύει ώρα / μέρα καθώς έχω ένα τόνο απορίες :D
Αυτό είναι !
Λοιπον το σάββατο να πας στον Κορυδαλλό, εκεί είναι οι Φυλακές......και ο σύλλογος μας.
Τα λίτρα που πας είναι μανούλα για mmbuna, θα δεις και αυτό που έστησαν τα παιδιά.......ε τι άλλο θες καλορίζικο :)
ΥΓ
Ο Μάης πλησιάζει οπότε είναι ευκαιρία να ασχοληθείς με το ενυδρείο από τώρα.
Επίσης είναι και ο Θεόφιλος κάπου εδώ κοντά, ελπίζω να το δει και να ποστάρει ;)
Καλωσόρισες. Το πολύ θετικό είναι ότι έχεις αντιμετωπίσει την καινούρια σου ενασχόληση πολύ σωστά από την αρχή. Φυσικά εννοώ ότι το ψάχνεις πρώτα, προτού ξεκινήσεις βιαστικές αγορές, και το έχεις ρίξει στο διάβασμα. Κάνε υπομονή λοιπόν και καλή συνέχεια.
.....ενος ψαριου/πετ? Ενα oscar? Μια arowanna?
Είναι λάθος να κρατιούνται τέτοια ψάρια μόνα τους. Χρειάζονται τουλάχιστον να είναι σε ζευγάρια ή ακόμα καλύτερα σε ένα τεράστιο ενυδρείο με περισσότερα άτομα του είδους. Προς Θεού, ποτέ δεν κρατάμε ένα ψάρι μόνο τους, εκτός κι αν είναι έτσι από τη φύση του, όπως κάποια είδη piranha.
Αν δέν έχεις όρεξη να ασχοληθείς με τιμές και τεστ τότε πάνε η malawi η tanganyika οπου μόνο με της αλλάγές νερού θα έχεις να κάνεις.
Ενα ωραίο παράδειγμα σε 400 λίτρα που έχει λίγο απο όλα και συμφέρει.
http://img413.imageshack.us/img413/2775/0704090014wg91oa1.jpg (http://imageshack.us)
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Λοιπόν από ένα πρωτο ψάξιμο και διάβασμα που έχω κάνει , θα μου άρεσε να έχω τα :
Labidochromis sp. “yellow”
Cyrtocara moorii
Maylandia Livingstonii
Pseudotropheus sp. “Acei”
Pelvicachromis pulcher
Ερώτησεις:
- Συνδυάζονται αυτά μεταξύ τους (πιστεύω πως ναι από αυτά που διάβασα μέχρι τώρα , αλλα επείδη μέχρι τώρα η σχέση μου με τα ενυδρεία ήταν ανάλογη με τη σχέση που έχω με τη νορβηγική βυρσιδεψία καλό είναι να ρωτήσω :D )
- Πόσα ψάρια θα έπρεπε να βάλω (χωρίς να είναι πολλά) σε ένα ενυδρείο 400-450 lt , τα cyrtocara μου φαίνονται μεγαλούτσικα
- Κάθε πότε θα χρειάζεται αλλαγή νερού και τι ποσoστό
- Το περιβάλλον τους πρέπει να είναι αυστηρά πέτρες και κοχύλια ή μπορώ να βάλω και βλάστηση.
- Μπορεί κανείς να κάνει εκτίμηση πόσο θα πάει όλο το σύνολο (ενυδρείο 400-450λτ , ότι καλύτερο από μηχανήματα, περιβάλλον ,ψάρια) για να ξέρω αν θα κρύψω τα τσόκαρα και να βγάλω τις μαλακές παντόφλες :D
- Εχω δεί το Vision 450 της Juwel είναι καλό ενυδρείο έχετε κάτι άλλο να προτείνετε ?
Σας ευχαριστώ πολύ
Pelvicachromis pulcher... No nein niet non...
Ηρεμα με την λεξη οτι καλύτερο γιατι δεν ξερω αν υπαρχουν τοσο μαλακές παντοφλες..
Σε καλο δρομο εισαι, keep reading.
Pelvicachromis pulcher... No nein niet non...
Ηρεμα με την λεξη οτι καλύτερο γιατι δεν ξερω αν υπαρχουν τοσο μαλακές παντοφλες..
Σε καλο δρομο εισαι, keep reading.
Ωραία. Το Pelvicachromis pulcher με ενδιέφερε το λιγότερο. Τα 3 πρώτα με ενδιαφέρουν περισσότερο απ' όλα.
Και το Cyphotilapia frontosa μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον !
Εκτός από το αισθητικό μέρος μιάς επιλογής(χρώματα κτλ),πρέπει να δείς το μέγεθος,διατροφή και ποιός είναι ο χώρος που χρειάζονται για να αναπαραχθούν.
Η πρώτη επιλογή σου θα σου βγάλει ένα τέτοιο ενυδρείο
http://img136.imageshack.us/img136/7529/bac21xi4.jpg (http://imageshack.us).
Η πιό παραπάνω φωτογραφία που σου έδειξα είναι από έναν βιότοπο tanganyika με τρία είδη που έχουν τρείς διαφορετικούς χώρους αναπαραγωγής.(Βράχους,κοχύλια και το τρίτο κυκλοφορεί στα ψηλά στρώματα του ενυδρείου)
Και το αποτέλεσμα όπως βλέπεις μόνο μονότονο δέν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Λοιπόν αρχίζω να κατασταλάζω καπως στο πως θα ήθελα το ενυδρείο.
Από είδη ψαριών κάποια από αυτά που προανέφερα.
Το θέμα είναι ο περιβάλλον χώρος. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται με το φυσικό τους περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση αν κατάλαβα καλά πρέπει να είναι άμμος, πολλές πέτρες και κοχύλια και πολύ λιγη βλάστηση.
Ψάχνωντας σε ένα σαιτ που βρήκα (malawicichlidhomepage) και κοιτάζωντας ενυδρεία θα μου άρεσε κάπως έτσι
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/hobbyist_gallery/Tank%20Shot%201.jpg
Αλλά να έβαζα περισσότερες πέτρες ώστε να έχουν κρυψώνες, και να έβαζα και μπόλικα σαλιγκάρια από τη μία πλευρά.
Αλλα θα μου άρεσε σε κάποια σημεία να έχιε βλαστηση όπως είναι η δεξιά πλευρά αυτού :
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/hobbyist_gallery/Travis_18.jpg
Είναι εφικτό λέτε ?
Φυσικά δε βιάζομαι να το αγοράσω εδώ και τώρα. Θέλω πρώτα να είμα ι100% σίγουρος του τι θα κάνω και πως θα το κάνω πριν προχωρήσω στην αγορά γι αυτο έχω πέσει με τα μούτρα κα ιπροσπαθώ να λύσω όλες τις απορίες.
Σας χιλιοευχαριστώ πάλι για την βοήθειά σας !
Κοχύλια μόνο σε κάποια είδη της tanganyika,φυτά μόνο σε είδη που δέν τα πειράζουν(οχι tropheus,mbuma).
Αφού έχεις χρόνο διάβασε να το φτιάξεις όμορφα.
Είδα και από τα ενυδρεία των μελών του συλλόγου αυτό :
http://www.aquarist.gr/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=56
Του Θ.Βελλή και μου άρεσε πάρα πολύ !!
Απ' ότι βλέπω στην πλειοψηφία τα ενυδρεία με Κιχλίδες θέλουν 30% άδειασμα την εβδομάδα. Γίνεται με λιγότερο αριθμό ψαριών και ίσως κάποια συγκεκριμένα φίλτρα να γίνεται κάθε 14 μέρες ?
Δε ξέρω γιατί με αγχώνει το να πρέπει να το κάνω κάθε εβδομάδα, μπορεί να είναι ιδέα μου και να το συνηθίσω μετά, αλλά σαν αρχική σκέψη το λέω ?
ΥΓ : Να πω και την αμαρτία μου (μιας και είναι εδώ φόρουμ του γλ.νερού) από τα υπέροχα ενυδρεία των μελών του συλλόγου έπαθα πλάκα με το reef του manosdr ( http://www.aquarist.gr/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=56 ) !!!
Και ξαναπέρασε απο το μυαλό μου η ιδέα του reef. Γενικά για του θαλασσινού νερού ισχύει ότι τρέχεις 3-4 μήνες μέχρι να το φτιάξεις και μετά θέλει λιγότερη συντήρηση από ένα γλυκού ?
Μη σε φοβίζουν οι εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Είναι κάτι που καταντάει ρουτίνα. Σε λίγο καιρό θα αλλάζεις νερό κάθε εβδομάδα χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Βεβαίως ισχύει το αν έχεις χαμηλή ιχθυοφόρτιση (που σημαίνει και σημαντικά λιγότερο τάισμα) να χρειάζονται οι αλλαγές νερού πιο αραιά. Πάντως, οι αλλαγές νερού (εφόσον εκτελούνται σωστά) μόνο καλό κάνουν. Πράγμα που σημαίνει όσο συχνότερα αλλαζεις νερό, τόσο καλύτερα (προσοχή, αυτό δεν ισχύει για όλα τα είδη - πχ. εξαίρεση αποτελούν τα ψάρια της λίμνης Tanganyiika).
ΥΓ. Που να δεις το ενυδρείο του Μάνου τώρα. Εδώ μπορείς να πάρεις μια γεύση όπου βραβεύτηκε ενυδρείο του μήνα:
http://reefkeeping.com/issues/2006-12/totm/index.php
Μη σε φοβίζουν οι εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Είναι κάτι που καταντάει ρουτίνα. Σε λίγο καιρό θα αλλάζεις νερό κάθε εβδομάδα χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Βεβαίως ισχύει το αν έχεις χαμηλή ιχθυοφόρτιση (που σημαίνει και σημαντικά λιγότερο τάισμα) να χρειάζονται οι αλλαγές νερού πιο αραιά. Πάντως, οι αλλαγές νερού (εφόσον εκτελούνται σωστά) μόνο καλό κάνουν. Πράγμα που σημαίνει όσο συχνότερα αλλαζεις νερό, τόσο καλύτερα (προσοχή, αυτό δεν ισχύει για όλα τα είδη - πχ. εξαίρεση αποτελούν τα ψάρια της λίμνης Tanganyiika).
ΥΓ. Που να δεις το ενυδρείο του Μάνου τώρα. Εδώ μπορείς να πάρεις μια γεύση όπου βραβεύτηκε ενυδρείο του μήνα:
http://reefkeeping.com/issues/2006-12/totm/index.php
Ευχαριστώ πολύ. Το έχω δει και το λινκ με τη βράβευση και έπαθα πλάκα !
Οι αλλαγές είναι ρουτίνα … και συνηθίζεται …
Μην σε αγχώνουν … εξάλλου σε τόσα λίτρα … με μία συγκράτηση στην ιχθυοφώρτοση μπορείς εύκολα να το πας στις 3 εβδομάδες …
Από την άλλη το φυτεμένο ενυδρείο … θέλει περισσότερη μανούρα … μιας και κάθε τόσο θέλει κλάδεμα .. ξανάφύτεμα … κτλ κτλ .. από την άλλη όμως δεν το βαριέσαι ποτέ μιας και μπορείς κάθε μήνα να του αλλάζεις τελείως όψη.
- Οσο το δυνατόν λιγότερη συντήρηση :grin:
Αν συνεχίζει να ισχύει το παραπάνω, σίγουρα δεν πας για φυτεμένο.
Βέβαια, η γνώμη μου είναι ότι πάρα πολύ γρήγορα θα γίνεις της άποψης του Lsoutzo:
... το φυτεμένο ενυδρείο … θέλει περισσότερη μανούρα … μιας και κάθε τόσο θέλει κλάδεμα .. ξανάφύτεμα … κτλ κτλ .. από την άλλη όμως δεν το βαριέσαι ποτέ ....
Το αποτέλεσμα συνήθως σε αποζημιώνει για τη μανούρα ;)
Απαξ και αποκτήσεις ενυδρείο, όσο περνάει ο καιρός και θα το βλέπεις σιγά σιγά να γίνεται όμορφο, η συντήρηση και η φροντίδα του θα σου γίνεται όλο και λιγότερο ....βάρος και ενόχληση.
πραγματικά οι αλλαγές νερού με λάστιχα , είναι σαν να μην κάνεις τίποτα... κάθεσαι στον υπολογιστή και περιμένεις να γεμίσει. Και όσο πιο συχνά κάνεις αλλαγές, τόσο πιο υγειή ψάρια.
και γενικά το να φροντίζεις το ενυδρείο είναι τρομερά ευχάριστο...ειδικά το κλάδεμα πρέπει να είναι η πιο αγχωλυτική δουλεία που έχω κάνει.
και στο λέω εγώ που λόγω δουλειάς δεν έχω ποτέ χρόνο, και είμαι με μια βαλίτσα στο χέρι το μισό μήνα.
Αυτό που πραγματικά με αγχώνει είναι όταν μου αρρωσταίνει ένα ψάρι και δεν ξέρω αν μπορώ να το σώσω. Είναι το χειρότερο συναίσθημα.
πραγματικά οι αλλαγές νερού με λάστιχα , είναι σαν να μην κάνεις τίποτα... κάθεσαι στον υπολογιστή και περιμένεις να γεμίσει.
Αυτό βέβαια, αν υπάρχει κοντά WC, ή μπάνιο, που να μπορεί να φτάσει το λάστιχο.
Αν οι αλλαγές γίνονται με λάστιχο και κουβά, πρέπει να είσαι λίγο από πάνω.
και γενικά το να φροντίζεις το ενυδρείο είναι τρομερά ευχάριστο...ειδικά το κλάδεμα πρέπει να είναι η πιο αγχωλυτική δουλεία που έχω κάνει.
Εμένα με βρίσκει ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνη αυτό.
Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση που κάποιος δεν είναι και πολύ φαν των φυτεμένων ενυδρείων, οπότε δεν του είναι ευχάριστο να ασχολείται με φυτά και κλαδέματα.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι είτε με φυτά είτε χωρίς, το να φροντίζεις το ενυδρείο πράγματι γίνεται τελικά "οχι δυσάρεστη" δουλειά, μια και το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.
Οσο για τις αλλαγές νερού, ο καθένας, ανάλογα και με τη θέση που είναι το ενυδρείο στο σπίτι, βρίσκει κάποιο τρόπο που να βολεύει περισσότερο, ώστε να μην είναι ζόρι...
Αν συνεχίζει να ισχύει το παραπάνω, σίγουρα δεν πας για φυτεμένο.
Βέβαια μπορείς να έχεις ένα ενυδρείο με φυτά χαμηλής συντήρησης (μπορείς να διαβάσεις σχετικό θέμα για αυτά ή το άρθρο στο 2ο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου) τα πράγματα είναι ευκολότερα στις αλλαγές νερού.
Βέβαια μπορείς να έχεις ένα ενυδρείο με φυτά χαμηλής συντήρησης (μπορείς να διαβάσεις σχετικό θέμα για αυτά ή το άρθρο στο 2ο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου) τα πράγματα είναι ευκολότερα στις αλλαγές νερού.
Σωστά....Επρεπε μάλλον να το διευκρινίσω...:rolleyes:
Οταν είπα φυτεμένο, εννοούσα "φουλ" φυτεμένο, που θα τον υποχρεώσει σε εβδομαδιαία ίσως κλαδέματα :rolleyes::)
Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Το ψάξιμο και το διάβασμα συνεχίζεται αλλά έχει ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο.
Μάλλον πάω για Jewel Rio 400 κομπλε με τη βάση κλπ.
Τι άλλο φίλτρο να πάρω για εξωτερικό ? Οσο πιο αθόρυβο γίνεται θα ήθελα.
Πέτρες που βρίσκουμε ?
Από ψάρια θα ήθελα κάποια από αυτά (με σειρα προτεραιότητας) :
1.Pseudotropheus Demasoni
2.Pseudotropheus Msobo Magunga
2b.Pseudotropheus Socolofi
3.Labidochromis sp. “yellow”
4.Cyphotilapia Frontosa 6 Stripe
5.Cyrtocara moorii
6.Cinotilapia Afra
7.Pseudotropheus sp. “Acei”
8.Aulonocara Jacobfreibergi
9.Iodotropheus Sprengerae
10.Maylandia Livingstonii
Συνδυάζονται κάποια απο τα mbuna με non mbuna ? Αν όχι τότε αποκλείω τα non-mbuna
Ποια αποκλείουμε ? Μπορείτε να προτείνετε ένα setup από τα παραπάνω χωρίς να γίνονται υπερβολικά για το ενυδρείο ?
Που μπορώ να βρω το RIo 400 σε καλή τιμή ?
Επίσης στο σαλόνι έχω παρκε? Θα υπάρξει πρόβλημα με το βάρος ? Μήπως πρέπει να γίνει κάποια κατασκευή για να μπει πάνω η βάση ?
Και η άσχετη ερώτηση της ημέρας : Μπορέι να μπεί και κανένα γατόψαρο μαζί με τις κιχλίδες ?
Ευχαριστώ πολύ,
Αλέξανδρος
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15951
Για ενυδρείο κοίτα εδώ ...
710.. νομίζω είναι πολύ καλά .... :D
για όλα τα άλλα ας πουν οι αφρικάνοι !!
1.Pseudotropheus Demasoni
2.Pseudotropheus Msobo Magunga
2b.Pseudotropheus Socolofi
3.Labidochromis sp. “yellow”
6.Cinotilapia Afra
7.Pseudotropheus sp. “Acei”
9.Iodotropheus Sprengerae
10.Maylandia Livingstonii
Αυτα ειναι ψαρια με τις ιδιες διατροφικες συνηθειες. Ξεχνα τα Cyrtocara και τα Aulonocara που ειναι θηρευτες, και το Cyphotilapia που εκτος απο θηρευτης ερχεται κι απο αλλη λιμνη.
Απο τα πρωτα θα σου πουν οι πιο ειδικοι στο malawi ποια δεν ειναι και πολυ συμβατα λογω επιθετικοτητας ή/και φοβου υβριδισμου.
Μάλλον πάω για Jewel Rio 400 κομπλε με τη βάση κλπ.
Τι άλλο φίλτρο να πάρω για εξωτερικό ? Οσο πιο αθόρυβο γίνεται θα ήθελα.
Πέτρες που βρίσκουμε ?
Θα σου συνιστουσα να πας σε δυο ιδια εξωτερικα φιλτρα και να αφαιρεσεις το ογκωδες εσωτερικο (που το βρισκω αρκετα ακαλαισθητο...)
Ειναι προτιμοτερα δυο ιδια εξωτερικα παρά ενα. Υπάρχει παντα και η πιθανότητα βλαβης/αστοχιας/μπουκωματος κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, ειτε σε δυο 2028 eheim professionel II, ειτε σε
δυο Eheim professionel III 2076. (Υποτιθεται οτι ειναι βελτιωμενο στα σημεια, και εχει και ηλεκτρονικά πανω του. Τι κανει σε βαθος χρονου κανεις δεν το ξερει καθοτι ειναι καινουργιο μοντελο.. Αλλα το ονομα eheim ειναι εγγυηση στα φιλτρα τουλαχιστον.)
Επισης για την θερμανση θα σου συστησω ανεπιφυλακτα θερμαντηρα τιτανίου σε συνδιασμο με εξωτερικο controller και ανεμιστηρες στο καπακι, γιατι ερχεται καλοκαιρι.
Πετρες θα βρεις ειτε στον Υμηττο αν ξερεις τα κατατοπια ή αλλιως στο Κορωπι που υπαρχει σχετικο μαγαζι με πετρες. Δες στα μαγαζια υπαρχει ποστ.
Οσο για γατοψαρο, υπαρχει γατοψαρο το οποιο ειναι ντοπιο malawi..
Synodontis njassae
Ευχαριστώ πολύ ! Ανακεφαλαίωση.
Ενυδρείο : RIO 400 (ευχαριστώ για το λινκ Leo ;))
Φίλτρα : 2 Χ Eheim professionel III 2076 και δε χρησιμοποιώ το εσωτερικό (συμφωνώ για το θέμα της καλαισθησίας)
Θέρμανση : "θερμαντηρα τιτανίου σε συνδιασμο με εξωτερικο controller και ανεμιστηρες στο καπακι", Καμιά μάρκα για να ξέρω που θα ψάξω ?
Τα ψάρια τα περιορίσαμε στα 8 είδη. Αν τα περιορίσω στα 5 και πάρω 2 απο το καθένα είναι καλά η πολλά (10 ψάρια δηλαδη) για το συγκεκριμένο ενυδρείο. Και βρήκαμε και ντόπιο γατόψαρο !
Πέτρες: βρήκα το κατάστημα, βέβαια με δελεάζει και η ιδέα του Υμηττού που είναι κοντα. Βλέπω είμαστε και γείτονες netblues αν οργανώσεις καμιά πετροεξόρμηση είμαι μέσα :grin: Σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια στο τι να επιλέξω.
Φυτά : Σύμφωνα με το Tsamio Ευαγγέλιο κάποια από Vallisneria, Cryptocoryne ή τα διάφορα είδη Anubia.
Παραμένει το θέμα για το παρκέ. Ενα φουλ 400άρι θα το αντέξει με τη βάση ή πρέπει να βάλω και κάτι από κάτω ?
Και πάλι 1000 ευχαριστώ (έχω αρχίσει να πορώνομαι άσχημα με την ιδέα :grin: )
Θεrμαντηρας τιτανιου Schego, θερμοστατης δυο σημειων eliwell 915 εκτος αν σκεφτεσαι να βαλεις κανενα IKS...
Θεrμαντηρας τιτανιου Schego, θερμοστατης δυο σημειων eliwell 915 εκτος αν σκεφτεσαι να βαλεις κανενα IKS...
Ευχαριστώ και πάλι.
Ελπίζω να μπορέσω αυτό το Σάββατο να έρθω στη συνάντηση του συλλόγου (αν και λίγο μακρυά και εγώ άσχετος από την περιοχή :grin:) να τα πούμε με κάποιους και από κοντά.
Τα ψαρια περιοριστηκαν στα 8 ειδη απο τα οποια θα διαλεξεις - δεν θα βαλεις και τα 8 ειδη μεσα γιατι δεν ειναι ολα συμβατα.
Πουναι οι malawiοφιλοι οεο?
Τα ψαρια περιοριστηκαν στα 8 ειδη απο τα οποια θα διαλεξεις - δεν θα βαλεις και τα 8 ειδη μεσα γιατι δεν ειναι ολα συμβατα.
Πουναι οι malawiοφιλοι οεο?
Παω να κάνω ένα ποστ στο αντίστοιχο section ;)
Παραμένει το θέμα για το παρκέ. Ενα φουλ 400άρι θα το αντέξει με τη βάση ή πρέπει να βάλω και κάτι από κάτω ?
Πρώτα απ' όλα πρέπει να κοιτάξεις να αντέχει το σημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί το ενυδρείο σου. Τι εννοώ;
Το ενυδρείο (μαζί με το έπιπλό του) θα ζυγίζει περίπου 700 κιλά (υπερβάλω και λιγάκι για ασφάλεια) όταν θα είναι γεμάτο με νερό, πέτρες και οτιδήποτε άλλο βάλεις. Έχεις δηλαδή περίπου 500-520 κιλά ανά m2 επιφάνειας δαπέδου. Οι πλάκα σε καινούριες πολυκατοικίες (κατασκευής από το 1993 και μετά) υπολογίζεται ώστε να αντέχει 200 κιλά το m2. Αν όμως τοποθετηθεί το ενυδρείο πάνω από δοκάρι (σε διεύθυνση παράλληλο στο δοκάρι), η αντοχή του δαπέδου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Προφανώς λοιπόν θα φροντίσεις να το βάλεις σε κάποιο σημείο όπου περνάει δοκάρι.
Όσον αφορά το ξύλινο δάπεδο, αντέχουν και αυτά περίπου όσο και η πλάκα (ίσως και λίγο λιγότερο) εφόσον υπάρχουν ενισχυτικά λατάκια από κάτω. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντοχής. Απλά θα ήταν καλό να φροντίσεις ένα από τα ακόλουθα για περισσότερη σιγουρία:
α) Να βάλεις τα πόδια της βάσης σε σημεία όπου υπάρχουν λατάκια ή
β) να φροντίσεις να βάλεις μια χαλύβδινη πλάκα (5 χιλιοστά πάχος είναι καλά) κάτω από τη βάση ώστε να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα τα φορτία. (ουσιαστικά φτάχνεις ένα σάντουιτς λάστιχο-χάλυβα-λάστιχο)
Τέλος θα πρέπει να προσέχεις να μην μένει βρεγμένο το δάπεδο.
εκτος αν σκεφτεσαι να βαλεις κανενα IKS...
τι είναι το IKS????
Aquarium computer....
http://www.iks-aqua.com/html/engl/aquastar.php
Θα σου συνιστουσα να πας σε δυο ιδια εξωτερικα φιλτρα και να αφαιρεσεις το ογκωδες εσωτερικο (που το βρισκω αρκετα ακαλαισθητο...)
Εδώ Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω λίγο και με εσένα Σωτήρη και με τον Αλέξανδρο (Nightfall)...
Ναι μεν το εσωτερικό φίλτρο της juwel καταλαμβάνει πολύ χώρο και είναι αρκετά ακαλαίσθητο, εντούτοις κάνει καταπληκτικό μηχανικό καθαρισμό, που όμοιό του δεν έχω δει από κανένα εξωτερικό φίλτρο. Μιλάω πάντα από προσωπική εμπειρία.
Λογικο ειναι ο πολυ μεγαλυτερος ρυθμος ανακυκλωσης οποιουδηποτε εσωτερικου φιλτρου να κανει πολυ καλο μηχανικό φιλτραρισμα.
Τωρα σε ενα ενυδρειο malawi (σε συγκριση με ενα φυτεμενο) οι αναγκες μηχανικης φιλτρανσης μαλλον καλυπτονται σχετικα ευκολα ετσι κιαλλιως....
@Liolios
Ευχαριστώ για τις διευκρυνίσεις. Το παρκέ είναι καλής ποιότητας με ενισχυτικά λατάκια. Τηα βάλω χαλύβδινη βάση 5mm (που την βρίσκω btw ,πάω σε σιδερά και ζητάω 5mm και στις διαστάσεις που θέλω ?).
Το ενυδρείο θα μπεί πλάτη σε τοίχο στο σαλόνι πως θα ξέρω αν περνάει δοκάρι ? Αν δεν περνάει είναι αδύνατο να το αντέξει λες ?
@Netblues
Αυτό το IKS ακούγεται πολύ καλο. Μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, φωτισμο κλπ ? Υπάρχει κάποιο λινκ ή καποιο μέλος που το χρησιμοποιεί να μάθω περισσότερα ?
Πόσο θα κοστίσει περίπου ολοκληρωμένο το σύστημα αν το Rio 400 το βρώ με βάση γύρω στα 800. Δηλαδή 800 + 2 εξωτερικά φίλτρα που αναφέραμε + Θερμαντηρα τιτανιου Schego και θερμοστατης δυο σημειων eliwell 915 καιότι άλλο χρειάζεται, και πόσο αν βάλω IKS ?
Συγνώμη για το πρήξιμο και την εκμετάλλευση της καλωσύνης σας :D Το Σάββατο αν πάω απογευματάκι στο σύλλογο θα βρώ κάποιον ?
1000 ευχαριστώ,
Αλέξανδρος
To Σαββατο εχουμε εκλογες στο συλλογο οποτε θα εχει πανηγυρι.
Το iks ειναι ενα ακριβό gadget που σιγουρα γινεται και χωρις, αλλά προσφέρει αρκετές ευκολιες. Σε περιπτωσεις reef κρινεται μαλλον πολυ πιο χρησιμο.
Εαν τιθεται θεμα budget, σιγουρα μπορεις να το ξεχασεις...
Το ποσο θα κοστισει εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απο που θα ψωνισεις...
Σωτήρη ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες (και εδώ και ιδιαίτερα).
Θα προσπαθήσω να έρθω και το Σάββατο από το σύλλογο.
Το παρκέ είναι καλής ποιότητας με ενισχυτικά λατάκια. Τηα βάλω χαλύβδινη βάση 5mm (που την βρίσκω btw ,πάω σε σιδερά και ζητάω 5mm και στις διαστάσεις που θέλω ?).
Το ενυδρείο θα μπεί πλάτη σε τοίχο στο σαλόνι πως θα ξέρω αν περνάει δοκάρι ? Αν δεν περνάει είναι αδύνατο να το αντέξει λες ?
Η καλύτερη λύση είναι αυτό που λέει ο Giorgos, με την χαλύβδινη πλάκα και όπως τα είπες και εσύ Αλέξανδρε, έτσι θα την ζητήσεις από τον σιδερά.
Θα μοιράσει το βάρος ομοιόμορφα και ακόμα και χωρίς δοκάρι θα σου αντέξει.
Καλή τύχη με το project ;)
Η καλύτερη λύση είναι αυτό που λέει ο Giorgos, με την χαλύβδινη πλάκα και όπως τα είπες και εσύ Αλέξανδρε, έτσι θα την ζητήσεις από τον σιδερά.
Ευχαριστώ πολύ :)
ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
24-04-07, 14:42
Δεν θα ήταν καλύτερα να βάλει ένα κοντραπλακέ θαλάσσης στα 20mm αντί για χάλυβα; Και καλύτερη απορόφηση κραδασμών θα έχει, δεν θα τραυματήσει το ξύλινο δάπεδο και δεν θα γεμίσει ο τόπος σκουριές... που κάποια στιγμή θα γίνει όπως και να έχει.
Εγω απλα θα πω οτι τα ενυδρεια που συνοδευονται απο βασεις μοιραζουν το βαρος σε ολη την επιφανεια της βασης ετσι κιαλλιως. Τωρα κοντραπλακε, χαλυβες κλπ που να εξεχει κιολας (για να κανει δουλεια) σε ενα σαλονι δεν νομιζετε πως ειναι υπερβολή? Εξαλλου η πιθανοτητα το ενυδρειο να βρισκεται πολυ κοντα και παραλληλα σε δοκαρι ειναι πολυ μεγάλη.
Αν κοιτάξεις το ταβάνι πάνω από τον τοίχο στον οποίο θα μπει πλάτη το ενυδρείο, θα διαπιστώσεις αν υπάρχει δοκάρι (τρέχει οριζόντια και παράλληλα με τον τοίχο). Αν υπάρχει για τον πάνω όροφο, θα υπάρχει και για τον δικό σου όροφο, οπότε και είσαι 1000% σίγουρος.
Το κόντρα πλακέ και οποιοδήποτε άλλο ξύλο (ανεξαρτήτως το πάχος) δεν είναι άκαμπτο στοιχείο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μοιράζει το βάρος ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια. Σε αντίθεση με την χαλύβδινη πλάκα η οποία είναι απόλυτα άκαμπτη.
Όσον αφορά τη σκουριά, υπάρχουν δύο λύσεις.
- ή φορντίζει να είναι γαλβανισμένη η λαμαρίνα
- ή φροντίζει να είναι βαμμένη (με ηλεκτροστατική ή εποξειδική ή βαφή πολυουρεθάνης).
Τέλος, αν προσέξατε πρότεινα να μπει ένα κομμάτι λάστιχο πάνω και ένα κάτω από την χαλύβινη λαμαρίνα:
β) να φροντίσεις να βάλεις μια χαλύβδινη πλάκα (5 χιλιοστά πάχος είναι καλά) κάτω από τη βάση ώστε να κατανεμηθούν πιο ομοιόμορφα τα φορτία. (ουσιαστικά φτάχνεις ένα σάντουιτς λάστιχο-χάλυβα-λάστιχο)
και αυτό για δύο λόγους:
- για να μην τραυματίσει η λαμαρίνα το παρκε (με τις αιχμηρές της γωνίες) και
- για να απορροφάει τους κραδασμούς.
Ύψιλον γάμμα:
Δεν χρειάζεται να εξέχει η λαμαρίνα... οπότε καλύπτεται πολύ εύκολα.
Επανέρχομαι ύστερα από καιρό.
Προτίμησα να περάσει το καλοκαίρι για να γλιτώσω την πολύ ζέστη (με τα προβλήματα που συνεπάγεται) καθώς και για να διαβάσω όσο μπορώ περισσότερα πράγματα για το είδος ενυδρείου που με ενδιαφέρει (και ενίοτε έπρηζα μερικούς από δω στο msn :D ).
Τελικά το ενυδρείο είναι το Rio 400.
Αναμένω τα φίλτρα ( 2 Χ Eheim Prof.III 2076), 2 Χ θερμαντήρες Schego Titanium 250W.
Αγοράστηκε επίσης Eliwell 915C (κάποια στιγμή θα γίνει κατασκευή με ανεμιστηράκια για να είμαστε καλά τα καλοκαίρια).
Επόμενο βήμα η αγορά πετρών για το aquascape (θα πάω μια βόλτα από τον Ερμή σύντομα) και η δημιουργία του σιγά σιγά).
Θα ενημερώνω για την πορεία με φωτογραφίες.
Επίσης για την αντοχή δαπέδου μετά την μελέτη του σχεδίου της οικοδομής ήταν πολύ ενθαρυντικά, περνάει δοκάρι απο κάτω παράλληλα με το ενυδρείο και στις δύο γωνίες του τοίχου έχει κολώνα και άλλο ενα δοκάρι κάθετο με αυτό που περνάει από κατω.
Για τα ψάρια έχω ανοίξει και άλλο τοπικ. Καταλήγω μάλλον σε labidos, acei και demasoni (ε είναι βίτσιο τι να κάνω) με ό,τι μπελά συνεπάγεται.
:smt041
Giannis-malawi
12-09-07, 12:33
καλη αρχη και καλη τυχη με τα demasoni..
εισαι στην ωραιοτερη φαση αυτη τη στιγμη..στη δημιουργια ενος νεου ενυδρειου..:D
Καλη αρχη κι απολαυσε το...
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !
Επόμενο βήμα η αγορά πετρών για το aquascape (θα πάω μια βόλτα από τον Ερμή σύντομα) και η δημιουργία του σιγά σιγά).
Τελικά πήγα σήμερα στον Ερμή (ήθελα να πάω το Σάββατο αλλά είναι ανοικτά μόνο καθημερινές 07:00 - 15:00).
Οι οδηγίες που δίνουν στο site (www.votsalo.net (http://www.votsalo.net)) για να πάς είναι ακριβέστατες και το βρήκα πολύ εύκολα.
Ευγενέστατοι και απ' ότι κατάλαβα έχουν δει πολλούς ενυδρειόφιλους εκεί.
Μεγάλη ποικιλία σε πέτρες και άμμους. Ηθελα κάτι σε πολύ φυσικό και έτσι :
Πήρα 200 κιλά ποταμίσιες κροκάλες και 75 κιλά χαλαζιακή ανοικτόχρωμη άμμο , σύνολο μόνο 110 ευρώ !
Οι άμμος είναι με το τσουβάλι (περίπου 10-12 το τσουβάλι των 25 κιλών) για τις πέτρες ζυγίζεις το αυτοκίνητο χωρίς τις πέτρες φορτωνεις όσες θες και ξαναζυγίζεις :D
Ερώτηση : Επειδή οι κιχλίδες σκάβουν πολύ απ'ότι κατάλαβα είναι καλύτερα να κολληθούν κάποιες πέτρες μεταξύ τους (επίσης καλύτερα να μπουν πρώτα οι πέτρες και μετα η άμμος). Εστώ ότι το βγάζω στο μπαλκόνι για να μή μυρίζει η σιλικόνη για 3 μέρες και το φτιάχνω έξω. Μετά πόσα άτομα θέλω να το ξαναβάλω μέσα (έστω και για την μικρή απόσταση των 2-3 μέτρων) αφού θα είναι 300-350 κιλα χωρίς καν να έχει μπεί νερό ?
Καλή αρχή και απο μένα φίλε μου .. !! περιμένουμε φωτογραφίες άμμεσα !:D
Έχεις φίλους που να πάνε γυμναστήριο για να σε βοηθήσουν ? :D :D
Άν και ριψοκίνδυνο το κόβω να το μεταφέρεις ΜΕ πέτρες μέσα ... αλλά anyway ..
jimfytakis
18-09-07, 22:54
Ενταξει φρικτη η μυρωδια της σιλικονης δεν ειναι.Κολα το μεσα καιας το να στεγνωσει μεσα.Κρυο δεν εχουμε οποτε ανοιγεις και ενα παραθυρο και δεν παιδευεσαι.
Τελικά ίσως είναι καλύτερα να κολλήσω μπλοκ από πέτρες εξω και να τις μεταφέρω μετά μέσα στο ενυδρείο όπου θα γίνουν και οι υπόλοιπες μικρορυθμίσεις (ευχαριστώ Sir για την ιδέα :D)
Το να κολλήσεις τις πέτρες μεταξύ τους είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία είναι πιο σταθερή σαν κατασκευή (αν φροντίσεις να στερεωθεί καλά στη βάση της), αλλά από την άλλη δεν μπορείς να αλλάξεις τη διάταξή τους όποτε επιθυμείς (λόγω μανούρας) για αλλαγή παραστάσεων ας πούμε.
Μπορείς να αποφύγεις τη συγκόλληση των πετρων αν φροντίσεις να τις τοποθετήσεις σωστά ώστε να είναι σταθερές.
Τέλος, καλό θα ήταν να μην επιχειρούσες να μετακινήσεις το ενυδρείο όσο έχει τις πέτρες μέσα.
όπως επίσης και δεν θα διακινδύνευα να τοποθετίσω πολλές πέτρες μαζί κολλημένες μεσα στο ενυδρείο .....
και λόγο βάρους αλλα και με τον φόβο κάποιας αδέξιας κίνησης που μπορεί να αποφέρει βάσανα ..... :rolleyes:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.