PDA

Επιστροφή στο Forum : Ενυδρείο "ξενοδοχείο" 30Lt


jstiva
16-04-07, 14:38
Το 15 λίτρων ενυδρείο που φιλοξενούσε 13 νεογέννητα Guppy είχε αρχίσει να δείχνει μικρό.... Σκεφτόμουν τί να κάνω όταν το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε ένα μισοσπασμένο κομμάτι τζάμι στην αποθήκη. Πήρα το μέτρο και διαπίστωσα ότι έβγαινε ίσα ίσα ένα ενυδρείο 25Χ40Χ30 = 30 λίτρα και από τα περισσεύματα βγαίνουν και κόντρες!

Από την άλλη μεριά το ενυδρείο ήθελα να είναι όσο το δυνατό πιο εύκολο στην συντήρηση, και να φιλοξενεί εκεί ψάρια μέχρι να πάνε στον τελικό τους προορισμό - χάρισμα σε κάποιο φίλο ή σε κάποια από τα άλλα μου ενυδρεία. Ετσι αποφάσισα να γίνει "τύπου Αμβούργου".

Για ενίσχυση αλλα και για να μην φαίνονται οι όχι τόσο καθαρές κολλήσεις στις ακμές, κολλήθηκε εξωτερικά γωνιακό προφίλ αλουμινίου. Σαν κυκλοφορητής χρησιμοποιήθηκε το τμήμα της αντλίας από το φίλτρο ενός ενυδρείου carrefour 60 λίτρων. Περισσευμένο χαλαζιακό χαλίκι κόκκινου χρώματος (...:confused: ...) ενώ για να μην φαίνεται πολύ το μπλέ σφουγγάρι, ράφτηκαν επάνω του με πετονιά πλαστικά φυτά από ....τούρτα γενεθλίων του γιού μου!! Προστέθηκαν ακόμα 2 τεχνητά φυτά (για να μην δείχνει άδειο) συν ένα πήλινο καταφύγιο για τα ψάρια που προτιμούν την μοναξιά.
Για καπάκι ένα κομμάτι τζάμι που στις άκρες του κολλήθηκε αλουμινογωνία, και κοψίματα στις πίσω γωνίες του ώστε να περνούν τα καλώδια αντλίας και θερμοστάτη. Στην Πλάτη του ενυδρείου κολλήθηκαν δύο λωρίδες τζάμι πάνω στις οποίες στερεώθηκαν δύο πλαστικά σποτάκια με σφιγκτήρες , με οικονομικές λάμπες τύπου προβολέα 7W έκαστη (αγορασμένα από το ΙΚΕΑ).

Τέλος μπήκαν τα 13 νεογέννητα Guppy, ένας "γλύφτης" και μερικά κλαδέματα με κερατόφυλλο. ΄Ενα στρωμένο σφουγγάρι "στίφτηκε" στο ενυδρείο μπολιάζοντας το ενώ μερικές κεραμικές μπίλλιες πάλι από στρωμένο ενυδρείο πρόσθεσαν στο βιολογικό δυναμικό του ενυδρείο.

Το αποτέλεσμα δεν είναι - κατά την γνώμη μου κακό - αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μόνα χρήματα που δαπανήθηκαν γι' αυτό το ενυδρείο είναι για τις λάμπες και τα αλουμίνια. Το σημαντικότερο από όλα είναι η εμπειρία που μου πρόσφερε στην κατασκευή του ενυδρείου κυρίως αλλά και στο ότι μου έδωσε το χώρο φιλοξενίας για ψάρια και κλαδέματα μέχρι να βρουν το "σπίτι" τους.