Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Γιατί αποφεύγουμε τους υβριδισμούς;

violinist
02-04-07, 22:13
Από τον Αυγουστο, που διαβάζω το forum, διαβάζω συχνά από έμπειρους χομπίστες να προειδοποιούν για υβριδισμούς μεταξύ των ψαριών και ότι πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται, μα αυτό που δεν διάβασα είναι γιατί να αποφεύγουμε.
Δεν θα δοκιμάσω ποτέ να υβριδίσω ψάρια επίτηδες (γιατί τα παπαγαλόψαρα που ξάρω ως υβρίδια είναι κακάσχημα παρά τα ωραία χρώματά τους) αλλά δεν βρίσκω λόγο να που γίνεται αυτός ο πανικός όταν υπάρχει κόνδυνος να γίνει μεταξύ ψαριών που θα μποθν ή βρίσκονται σε ενυδρείο.
Εντάξει, ξέρω ότι το είδος αλλοιώνεται, ότι στη φύση δεν υπάρχουν και καλό θα ήταν να μην δημιουργούμε νέα είδη αλλά από τη στιγμή που τα ίδια ζευγαρώνουν δεν ξέρουν τι κάνουν; Τα καλά γονίδια της μιας θα ενοθούν με τα καλά της άλλης μιας και ζευγαρώνουν μόνο τα δυνατά και τότε προκύπτει κάτι καλύτερο, νομίζω.
Ξαναλέω ότι δεν θα υβριδίσω ψάρια αλλά αφού η ίδια η φύση αφήνει να ζευγαρώσουν κάποια συγγενικά είδη εμείς γιατί όχι;

Αν είναι πολύ χαζή η ερώτηση συγχωρέστε με, είμαι 15χρονος και αρχάριος...
Απλά θέλω να μαθαίνω τα πάντα για κάτι μου μου κινεί τη περιέργεια.

Tolis
02-04-07, 22:27
Η ιδια η φυση δεν αφηνει - η αιχμαλωσια τα αναγκαζει.
Διαβασε αυτο http://www.tolibra.com/test/DyedFish.htm (μεχρι τελους) κι ισως σου λυθουν καποιες αποριες - αν οχι, εδω ειμαστε.

violinist
02-04-07, 22:42
Συμφωνώ με όλα αυτά που λέει και μισώ τους ανθρώπους που κάνουν διάφορα για το χρήμα και πέρα από την ενυδρειοφιλία βέβαια, αλλά δεν μιλώ για αυτές τις ακραίες και ανήθικες περιπτώσεις.
Αν ένας βάλει 2 διαφορετικά είδη πχ aulonocara (που υβριδίζουν κάποια από αυτά εύκολα) και γίνουν μώρα τότε τι; Είναι κακό; Αφού και στη φύση αν συναντιώντουσαν θα υβρίδιζαν απλώς τα χωρίζει η απόσταση και το περιβάλλον που ζουν.

violinist
02-04-07, 23:37
Κατάλαβα την απάντηση στο ερώτημά μου (επιτέλους).

geo_hal
03-04-07, 09:14
Επίσης διάβασε και αυτό απο την 4η παράγραφο και μετά. Θα σου λυθούν ίσως και άλλες απορίες! ;)
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/xiphophorus_maculatus.htm

GhostShip
03-04-07, 18:50
Συμφωνώ με όλα αυτά που λέει και μισώ τους ανθρώπους που κάνουν διάφορα για το χρήμα και πέρα από την ενυδρειοφιλία βέβαια, αλλά δεν μιλώ για αυτές τις ακραίες και ανήθικες περιπτώσεις.
Αν ένας βάλει 2 διαφορετικά είδη πχ aulonocara (που υβριδίζουν κάποια από αυτά εύκολα) και γίνουν μώρα τότε τι; Είναι κακό; Αφού και στη φύση αν συναντιώντουσαν θα υβρίδιζαν απλώς τα χωρίζει η απόσταση και το περιβάλλον που ζουν.

Γι'αυτό η φύση έχει φροντίσει να μην είναι μαζί...;) Τα "καθαρά" είδη που υπάρχουν είναι αποτελέσματα χιλιάδων χρόνων προσαρμοσμένα στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν και που εμείς γνωρίζουμε μετά από χρόνιες μελέτες που έγιναν και γίνονται γι'αυτά, αποτελέσματα υβριδισμού είναι ψάρια μη προσαρμοσμένα σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, ψάρια για τα οποία δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα, που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και λιγοστό χρόνο ζωής, με λίγα λόγια ψάρια "μη τελειοποιημένα" από τη φύση! Γι'αυτό πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους ζευγαρώματα.

ΥΓ: Σήμερα στη φύση έχουν απαντηθεί υβριδισμοί, για τους οποίους δε φρόντισε η φύση, αλλά η παρέμβαση κάποιων ανθρώπων που προσπάθησαν να το παίξουν Θεοί...

violinist
03-04-07, 20:31
Ευχαριστώ, τελικά περισσότερος πανικός θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού!!!
Μπορεί κάποιος να μου πει ποια είδη υβριδίζουν;

geo_hal
04-04-07, 00:55
Τώρα που το ξανασκέφτομαι.... Ίσως είναι και άσχετο. Αλλά με την λογική αυτή τα σκυλία που προέρχονται απο διασταυρώσεις θεωρούντε και αυτά υβρίδια; Πχ διασταυρωση γκριφον και κανις που βγαίνει το γνωστό σε όλους μας γκριφον κανις. Αυτο είναι υβρίδιο;

violinist
04-04-07, 01:07
Mπααααα...Ένας μυγάς είναι υβρίδιο; Ή μήπως κάνω λάθος!

Νομίζω ότι οι μυγάδες και οι διασταυρώσεις σκύλων έχουν πολλά κοινά. Όπως πχ εμείς καταγόμαστε από τους πιθήκους, τα σκυλιά από τους λύκους, ένας μαύρος και ένας λευκός είναι άνθρωποι με διαφορές ανάλογα με το περιβάλλον που ζουν, όπως και τα σκυλιά.
Αλλά παρ' όλ' αυτά δεν μου φαίνεται σωστό γιατί το ίδιο συμβαίνει και με τις aulonocara και αν υβριδίσουν τραβάμε τα μαλλιά μας......
Άρα κάποιος που το έχει ψάξει εις βάθος ας απαντήσει.

gangrel
04-04-07, 07:25
Τα σκυλια και οι ανθρωποι κανουν μιξεις επειδη το θελουν, οχι επειδη τους κλεισανε σε ενα κλουβι και δεν εχουν αλλη επιλογη. Τι λες;

Z_X
04-04-07, 08:48
Γειά,
να αποφεύγη κανείς τα υβρίδια είναι μία άποψη προσωπική.
Δέν νομίζω οτί μία απάντηση θα σου λύσει την απορία.
Γιατί να αναπαραστήσω έναν βιότοπο και να βάλω μέσα περίεργες διασταυρώσεις που δέν υπάρσουν εκεί?
Τι θα κερδίσω?
Θέλει προσοχή όταν διαλέγουμε ένα ψάρι,μερικά κυκλοφορούν σάν 'προιόν επιλεκτικής αναπαραγωγής':smt104 και άλλα δέν τα καλαβαίνεις.

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14571

violinist
04-04-07, 09:18
Νομίζω πως οι υβριδισμοί έχουν κάτι ενδιαφέρον αλλά μόνο σε πειραματικό επίπεδο, να δεις τι θα προκύψει αν διασταυρώρεις διαφορετικά είδη δηλαδή, και το αποτέλασμα είναι ένα ψάρι που δεν υπήρχε στη φύση και ίσως έχει διάφορα προβλήματα.
Πρέπει όντως να μην είναι φυσική επιλογή των ψαριών να υβριδίσουν γιατί πολύ λογικό μου φαίνεται αυτό που είπες gangrel.

Xotikouli
05-04-07, 15:25
Τα κανίς και τα γκριφόν είναι και τα δύο σκύλοι (Canis familiaris). Ανήκουν δηλαδή στο ίδιο είδος. Οπότε το αποτέλεσμα της διασταύρωσή τους δεν είναι υβρίδιο.
Έχουν δηλαδή μεταξύ τους τις διαφορές που έχουν π.χ. οι crowntail με τους plakat μονομάχους (Betta splendens).

parrot
05-04-07, 23:52
Τα κανίς και τα γκριφόν είναι και τα δύο σκύλοι (Canis familiaris). Ανήκουν δηλαδή στο ίδιο είδος. Οπότε το αποτέλεσμα της διασταύρωσή τους δεν είναι υβρίδιο.
Έχουν δηλαδή μεταξύ τους τις διαφορές που έχουν π.χ. οι crowntail με τους plakat μονομάχους (Betta splendens).

Οι συμπαθέστατοι κόπροι στους δρόμους δηλαδή είναι υβρίδια?

Tolis
06-04-07, 00:33
Επειδη το κανιβαλισαμε...
Υβριδια ονομαζονται οι απογονοι δυο διαφορετικων ειδων (πχ γατα με σκυλο για να το πω χοντρα).
Οι συμπαθεστατοι κοπροι ειναι απογονοι του ιδιου ειδους (οπως πολυ σωστα αναφερει το Ξωτικουλι πιο πανω) και συνεπως οχι υβριδια.
Στο αντικειμενο μας τωρα, στα ψαρια, οπως και στα θηλαστικα, εχουμε διαφορετικα ειδη, εκ των οποιων καποια που ανηκουν στην ιδια οικογενεια μπορουν να υβριδισουν αν τους δοθουν οι καταλληλες συνθηκες, δηλαδη απουσια αντιθετου φυλου απο το δικο τους ειδος, παρουσια αντιθετου φυλου απο το άλλο, στριμωγμα σε ενυδρειο κλπ.
Το γιατι δεν θελουμε υβριδια στα ενυδρεια μας ειναι ξεκαθαρο - σαν χομπιστες ειμαστε εναντιοι σε καθε τι "αφυσικο" και απο θεμα αρχης, αλλά και γιατι πολλα ειδη αρχιζουν να κινδυνευουν και το να "λερωθει" καποια γενια απο ενα υβριδισμο θα ηταν οτι δεν θελουμε! Αλλά και πρακτικα, ειναι βασικοτατο να κραταμε καθαρα τα ειδη που διατηρουμε, και μιας και συχνα δεχομαστε ψαρια απο συνχομπιστες για να ανανεωσουμε τις γενιες μας, το να δεχτουμε υβριδια εν αγνοια μας (που στην περιπτωση αφρικανικων κιχλιδων, ή καποιων ζωοτοκων οπως πλατυ με ξιφοφορο, δεν ειναι και πολυ σαφης η αναγνωριση τους ως υβριδια) θα ηταν καταστροφικο.

Ξαναδινω το λινκ για οσους δεν το διαβασαν, http://www.tolibra.com/test/DyedFish.htm , καθως και αλλο ενα ενδιαφέρον: http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/hybrid.html

geo_hal
06-04-07, 14:06
http://wikipedia.qwika.com/en2el/Hybrid και http://wikipedia.qwika.com/en2el/Dog_hybrids_and_crossbreeds

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα αδέσποτα σκυλιά που βρίσκοντε στους δρόμους είναι υβρίδια. Έτσι κατάλαβα εγω...

violinist
06-04-07, 14:11
Τωρα μπερδεύτικα πάρα πολύ, αλλά δεν πιστευω ότι οι κόπροι είναι υβρίδια γιατί θα ήταν και οι μυγάδες, όπως είπα και παραπάνω.

geo_hal
06-04-07, 14:20
Τωρα μπερδεύτικα πάρα πολύ, αλλά δεν πιστευω ότι οι κόπροι είναι υβρίδια γιατί θα ήταν και οι μυγάδες, όπως είπα και παραπάνω.

Γι αυτό έβαλα τα λινκ γιατί και εγώ μπερδέυτικα. Τα αδέσποτα με αυτή την λογική πάντος είναι υβρίδια. Γιατί έχουν αναπαραχθεί απο διασταυρώσεις καθαρόαιμων.

violinist
06-04-07, 14:27
Και το λεξικό λέει ότι υβρίδιο δημιουργείται μεταξύ διασταύρωσης ίδιων ή διαφορετικών ειδών... άρα οι κόπροι είναι υβρίδια και οι μυγάδες!!!:D
Αλλά έχει διαφορά μεγάλη υβρίδιο ίδιου είδους με διαφορετικού.

Tolis
06-04-07, 19:06
Αφηστε τη wikipedia εχει ακομα χρονια μεχρι να γινει εγκυρη (και εξαιρω το συστραν). Επιστημονικα (που αφορα και οτι συζητησεις κανουμε για τα ψαρια) υβριδιο σημαινει απογονος δυο διαφορετικων ειδων και τιποτα αλλο.

GhostShip
14-04-07, 03:51
Γι αυτό έβαλα τα λινκ γιατί και εγώ μπερδέυτικα. Τα αδέσποτα με αυτή την λογική πάντος είναι υβρίδια. Γιατί έχουν αναπαραχθεί απο διασταυρώσεις καθαρόαιμων.

Ας μη ξεφεύγουμε, όλα τα "καθαρόαιμα" σκυλιά είναι αποτελέσματα επιλεγμένων διασταυρώσεων που έχουν φτάσει και διατηρηθεί σε μια συγκεκριμένη μορφή, οι σκύλοι προέρχονται από τους λύκους, λες να υπήρχε λύκος σε σχήμα τσιουάουα?:rolleyes: Σε πληροφορώ ό,τι ένας "κόπρος" που βλέπεις στο δρόμο δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με ένα σκυλί "ράτσας" που βλέπεις μέσα σε ένα σπίτι, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καθαρόαιμο και ημίαιμο σκυλί, οι ορισμοί είναι καθαρά ανθρώπινοι. Το θέμα μας(αφού έφτασε αλλού πλέον) είναι το εξής, όταν ζευγαρώνουν δύο διαφορετικού είδους ψάρια αυτό αποτελεί υβριδισμό, άσχετα όμως με το είδος τους δεν πάβουν να είναι ψάρια, γιατί λοιπόν όταν ζευγαρώνουν δύο διαφορετικού είδους σκυλιά αυτό δεν αποτελεί υβριδισμό εφόσον ούτε αυτά πάβουν να είναι σκυλιά? Ποιός είπε κάτι τέτοιο? Φυσικά και ένα τέτοιο ζευγάρωμα σκυλιών αποτελεί υβριδισμό με τη διαφορά πως στα σκυλιά δεν υπάρχει(όχι πάντα) πρόβλημα υγείας και δυσκολίας κίνησης, κατανάλωσης τροφής κλπ και του ότι υπάρχει διαφορετικός "ορισμός" για αυτό το θέμα, στα ψάρια όμως τα πράγματα διαφέρουν, οι υβριδισμοί αυτού του τομέα έχουν σαν αποτέλεσμα τερατόμορφα σχήματα ψαριών και δυσκολίες κίνησης, κατανάλωσης τροφής, προβλήματα υγείς, μη καθορισμένες απαιτήσεις νερού όπως και πολλά άλλα που έχουμε συζητήσει παραπάνω και όχι μόνο...

Tolis
14-04-07, 10:55
Φυσικά και ένα τέτοιο ζευγάρωμα σκυλιών αποτελεί υβριδισμό

Επιστημονικα (που αφορα και οτι συζητησεις κανουμε για τα ψαρια) υβριδιο σημαινει απογονος δυο διαφορετικων ειδων και τιποτα αλλο........

GhostShip
14-04-07, 16:40
Επιστημονικα (που αφορα και οτι συζητησεις κανουμε για τα ψαρια) υβριδιο σημαινει απογονος δυο διαφορετικων ειδων και τιποτα αλλο.

και του ότι υπάρχει διαφορετικός "ορισμός" για αυτό το θέμα

Η έννοια μου ήταν καθαρά μεταφορική...

Andros
15-04-07, 12:26
lampido Vs sokolofi=μπασταρδα ή αλλιως υβριδια. Την επαθα εγω. Και να εφτανε μονο αυτο, αρχισαν και τα υβριδια να αναπαραγονται.

Γι' αυτο μακρια απο υβριδια!