PDA

Επιστροφή στο Forum : Νέο Θαλασσινό


moeses
28-03-07, 14:56
Καλησπέρα,
Είμαι ο Μωυσής και έχω μόλις κατασκευάσει (μετά απο πολύ καιρό) ενα θαλασσινό (fish only) 600 lt. Έχω μελετήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το Forum σας (το οποίο και εκτιμώ ιδιαιτέρως όπως επίσης και την βοήθεια που δίνετε σε εκείνους που δεν έχουν την αντίστοιχη με εσάς εμπειρία) προκειμένου να μην σας πρήξω με τις χιλιάδες απορίες απο την αρχή.
Βρίσκομαι λοιπόν στο στάδιο εκείνο που το έχω γεμίσει (χωρίς ψάρια βεβαίως) απο την Παρασκευή 23/03 και παρακολουθώ τις μετρήσεις Νο4, Νο2 αλλά και Νο3 για να βάλω και κανά ψαράκι μέσα ο δύστυχος.....
Χαρακτηριστικά:
Αλατότητα: 1014
Νο4: Ξεκίνησε απο 1 και είμαι σήμερα στο 0,75
Νο2: Ξεκίνησε απο 0,2 και είναι σήμερα 0,5
Νο3: Ξεκίνησε απο 50 και είναι σήμερα ακόμη 50
Ζωντανός βράχος περίπου 15kg
Ζωντανός αραγωνίτης
Sump με βιολογικό και χημικό (άνθρακα μόνο) φίλτρο, καθώς και skimmer.
Οι απορίες μου έχουν ώς εξής και παρακαλώ δώστε μου κάποια πληροφορία...
- Είναι φυσιολογική η εξέλιξη των μετρήσεων και αν ναι, πότε περίπου στρώνει για να βάλω ψάρια?
- Μήπως πρέπει να κάνω και κάτι ακόμη για το στρώσιμο?
- Τι είδους ψάρια μπορώ να βάλω για αρχή προκειμένου να μην τα βλάψω?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι σε αναμμονή

klaz
28-03-07, 15:04
ειμαι εξω απο τα νερα μου....
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Thalassino/thalassino.htm
.....με την ευγενικη χορηγια του φιλου γαυρου....:smt039 :smt039 :smt106

Tricky
28-03-07, 15:18
Η αλατοτητα σου 1014 , αν ειναι σωστη, ειναι εντελως ακαταλληλη.Ειναι οντως τοσο και πως τι μετρας ?

Το ζωντανο βραχο τον εβαλες ξαφνικα σε τετοια αλατοτητα ??

Ελπιζω να ειναι 1024 και απλα να εχεις κανει ορθογραφικο λαθος.

moeses
28-03-07, 21:14
Η αλατοτητα σου 1014 , αν ειναι σωστη, ειναι εντελως ακαταλληλη.Ειναι οντως τοσο και πως τι μετρας ?

Το ζωντανο βραχο τον εβαλες ξαφνικα σε τετοια αλατοτητα ??

Ελπιζω να ειναι 1024 και απλα να εχεις κανει ορθογραφικο λαθος.

Δυστυχώς η αλατότητα είναι τόση, είχα διαβάσει απο το forum οτι πρέπει να είναι περίπου 1024 αλλά ο μαγαζάτορας μου είπε οτι απο 1010 και πάνω είναι εντάξει. Ναι τον ζωντανό βράχο τον οποίο μου πούλησε ο ίδιος μαγαζάτορας τον έβαλα κατ' ευθείαν μέσα σε τέτοια ποσότητα.

Ξέχασα να συμπληρώσω οτι τη μετράω με ένα "αλατομετρητή" να τον πώ???? πλαστικός με δείκτη-βέλος που έχει μέσα..... Είναι οκ???

Lsourtzo
29-03-07, 07:49
βασικά και εγώ είμαι σχετικά καινούργιος στο χώρο του θαλασσινού ... αλλά εκ του ασφαλούς μπορώ να παρατηρήσω τα εξής ...

για 600 λίτρα τα 15 κιλά ζωντανού βράχου είναι το λιγότερο ανεπαρκή .. (σε 50 λίτρα έχω 12 κιλά ). ο ζωντανός βράχος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ενυδρείο θαλασσινού νερού μιάς και κουβαλάει επάνω του όλη την βιολογία που χρειάζεται το ενυδρείο μας. νομίζω το να έχεις 15 κιλά βράχο σε 600 λίτρα είναι το ανάλογο του να έχεις πέντε μπαλάκια siporax σε φίλτρο 50λιτρου ενυδρείου ...
από την άλλη βέβαια έχεις βιολογικό υλικό στο sump αλλά μέχρι να στρώσει ... θα πάρει χρόνο ...
O tricky έχει έτοιμο βιολογικό υλικό .. αλλά μάλλον είσαι μακριά για να το πάρεις και να προλάβεις να το βάλεις στο ενυδρείο σου ζωντανό ...

τα νιτρικά από την άλλη είναι υπερβολικά πολλά ... μήπως κάτι δεν πάει καλά με το skimmer σου ??? ή το νερό της βρύσης σου ?? τι skimmer έχεις ?
και η αμμωνία σαφώς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα...
αλλά καλύτερα να στο αναλύσουν οι εμπειρότεροι.

εγώ θα πρότεινα αλλαγές νερού για να ρίξεις τις τιμές σου ...
και αγορά πολύ ακόμα βράχου ... τώρα επειδή είναι και οικονομικό το θέμα .. η άλλη λύση είναι να περιμένεις να στρώσουν τα υλικά του βιολογικού σου ...

επίσης θαρρώ ότι ο αντιφόσφορος είναι υποχρεωτικός και όχι προαιρετικός σε ένα ενυδρείο ... επομένως μάλλον θα πρέπει να προσθέσεις και από αυτό στο sump.

Καλό κουράγιο … μάλον έχεις πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να το δεις να παίζεις …

Ps. (με νιτρικά 50 και αμμωνία 0,75 ) και εμένα θα έβλαπτε άμα με έβαζες μέσα … μην σκεφτείς ακόμα για τίποτα ζωντανό …

accnt
29-03-07, 08:06
Καλώς όρισες φίλε Μωυσή!

Δυστυχώς το εργαλείο με το οποίο μετράς δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν. Για όλους εμάς τους θαλασσινούς μόνο το refractometer εγγυάται σωστές μετρήσεις. Το καλό στην δική σου περίπτωση είναι ότι αν λέει 1014 ίσως είσαι αρκετά παραπάνω. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει με τους υπόλοιπους που έχουν το ίδιο εργαλείο. Μέτραγαν δηλαδή 1025 και είχαν 1035. Πρέπει να προμηθευτείς ένα refractometer οπωσδήποτε.
Όσο για τον κύκλο του αζώτου … Πως περιμένεις να ξεκινήσει ο κύκλος αν δεν υπάρχει πηγή αμμωνίας?
Υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος να ρίχνεις καθημερινά αμμωνία (ή κάτι που να την παράγει, π.χ. τροφή) και ο δεύτερος να βάλεις ένα «σκληρό και δυνατό» ψάρι. Δεν χρειάζεται να σου πω βέβαια ότι ο σωστός και ηθικός τρόπος είναι ο πρώτος.
Λειτουργώντας λοιπόν κανονικά το ενυδρείο και με τον καιρό η αμμωνία θα αρχίσει να αυξάνεται. Σε αυτήν την φάση θα μπορούσες να ρίξεις και λίγα βακτηρίδια, αλλά δεν είναι απαραίτητο γιατί υπάρχουν στον βράχο και την άμμο σου. Σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει η αμμωνία και να αυξάνονται τα Νο2. Έπειτα η αμμωνία θα μηδενίσει και θα πέσουν και τα Νο2 ενώ θα αυξάνονται τα ΝΟ3. Στο τέλος τα Νο2 θα μηδενιστούν και θα αυξηθούν τα Νο3, τα οποία πέφτουν μόνο με αλλαγές νερού ή με την χρήση ειδικών φίλτρων ή χρησιμοποίησης αλγών στο sump ή στο refugium (αν έχεις βέβαια).
Όλα τα παραπάνω είναι μεταβλητέα και ανάλογα και με την δυναμική του βράχου και της άμμου σου.

Στο sump οπωσδήποτε αντιφώσφορο, αλλιώς θα πνιγείς στην άλγη.
Θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου, για να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα… Τι έχεις από…
Skimmer, κυκλοφορία, R.O., θερμοκρασία, ψύξη (στο άμεσο μέλλον), φωτισμό.

Περιμένουμε επίσης και φωτογραφίες σου.

Tricky
29-03-07, 08:41
Εγω επιμενω οτι πρεπει ,πριν απο οτιδηποτε αλλο, να ξεκαθαριστει το θεμα της αλατοτητας ...και να ρωτησει ο φιλος μας τον μαγαζατορα του αν ζει τιποτε στο βραχο με αλατοτητα 1010-1014.Ουτε τα ψαρια δεν θα αισθανονται βολικα σε ενα τετοιο περιβαλλον.

Εγω απο τις μετρησεις καταλαβαινω οτι ο κυκλος εχει ξεκινησει
αλλα με θυμα τον βραχο ...με τις αβεβαιες και ακραιες τιμες αλατοτητας , οτι κουβαλουσε ο βραχος θα πεθανε. Απο εκει ηρθε και η αμμωνια ΙΜΟ.

Φιλε Μωυση , πριν απο οτιδηποτε αλλο ξεκαθαρισε αυτο το θεμα : ειτε αγορασε ενα ρεφρακτομετρο ή πηγαινε νερο σε καποιον για να στο μετρησει.
Ανεβα 1021-1024 (σταδιακα αν οντως εχεις 1014).

Επισης , προσωπικα θα αλλαζα μαγαζατορα...

Περιμενουμε πληροφοριες για τον εξοπλισμο σου αναλυτικα ...μια φωτο επισης θα βοηθουσε πολυ.

Obelix(Reifen)
30-03-07, 14:19
Κυκλοφορία ?
Άμμο πόση?
Αντιφώσφορο συνιστάτε στο στρώσιμο του βράχου.

moeses
31-03-07, 08:50
Παιδιά καλημέρα και πάλι. Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση κατ' αχήν και συγνώμη που δεν έγραψα χθές, όμως εργάζομαι στα τουριστικά και η περίοδος του Πάσχα είναι πάντα πολύ άσχημη!
Μπορεί βέβαια να μην έγραψα, έκανα όμως τις εξής κινήσεις:
Προσέθεσα περίπου ακόμη 25Κ ΖΒ (σύνολο τώρα περίπου 40Κ), έφτιαξα την αλατότητα (1022). Εδώ κρατώ επιφυλάξεις διότι πήγα να αγοράσω ρεφρακτόμετρο και οταν άκουσα οτι κοστίζει περίπου 200€ δεν το πήρα. Θώρησα σωστό να δώσω προταιρεότητα σε άλλα πράγματα και να ακολουθήσει μετά το ρεφρακτόμετρο. Το καλό όμως είναι οτι πριν ακόμη βάλω τα επιπλέον 25Κ ΖΒ η αμμωνία μου είχε ήδη πέσει (προχθές 29/03 στο 0,5 και χθές στο 0,2). Επίσης οι τιμές Νο2 ανεβαίνουν (απο 0,2 - 0,5 - 1,0 και εχθές 2,0) όπως επίσης και Νο3 ανεβαίνει (50 και εχθές 100). Πιστεύω οτι είναι σε καλό δρόμο το στρώσιμο???
Τέλος προσέθεσα αντιφοσφωρικά στο sump.
Γράψτε μου αν μπορείτε, 1) αν τα παραπάνω είναι όντως σε καλό δρόμο 2) μερικά κομμάτια βράχου (απο τά πρώτα) βλέπω να έχουν αλλάξει χρώμα (προς το άσπρο δεν ξέρω αν είναι απο το αλάτι)ενω ο καινούριος βράχος έχει πολύ κραλίνη επάνω 3) εμφανίζεται άλγη στην άμμο και στο βράχο (πριν βάλω το ανιφωσφορικό στο sump).
Μέσα στην ημέρα θα σας βγάλω φωτογραφίες και θα σας στείλω και α υπόλοιπα χαρακτηριστικά (skimmer, φωτισμό κλπ).
Χαιρετισμούς Μωυσής

Lsourtzo
31-03-07, 08:58
1) αν τα παραπάνω είναι όντως σε καλό δρόμο αρχικά ναι .. αλλά ...

2) μερικά κομμάτια βράχου (απο τά πρώτα) βλέπω να έχουν αλλάξει χρώμα (προς το άσπρο δεν ξέρω αν είναι απο το αλάτι)ενω ο καινούριος βράχος έχει πολύ κοραλίνη επάνω

το αλάτι το έριξες έτσι μέσα ?? χύμα ...
την αλατότητα πρέπει να την ανεβάζεις σιγά σιγά ... και με αλλαγές νερού ... όχι έτσι χύμα μέσα στο ενυδρείο το αλάτι !!!
το ότι ο βράχος σου άσπρισε ... καλό δεν είναι σίγουρα ... συνήθως σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά ... ο βράχος ψοφάει να το πω ποιο απλά ...
ευτυχώς που πείρες καινούργιο βράχο που φαίνεται να είναι ζωντανός ...

3) εμφανίζεται άλγη στην άμμο και στο βράχο (πριν βάλω το ανιφωσφορικό στο sump).

είναι φυσιολογικότατο .. την εμφανίζει έτσι και αλλιώς ... ακόμα και με αντιφώσφορο μέσα ... πόσο μάλλον τώρα !!

προσοχή από εδώ και πέρα ...

moeses
31-03-07, 10:11
Οχι το αλάτι το έριξα σιγά-σιγά και αφού το διέλυσα πρώτα σε νερό. Σχετικά με τις αλλαγές νερού που μου αναφέρετε......Το ενδρείο έχει γεμιστεί μόλις 10 μέρες. Πρέπει ήδη να κάνω αλλαγές νερού???
Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι αλλαγές νερού και σε τι ποσοστό % ???
Σε πόσο χρόνο περίπου κρίνετε απο την εμπειρία σας οτι θα στρώσει ???
Μπορείτε να μου ονομάσετε κάποια ψάρια που είναι πιο σκληρά να βάλω για αρχή και πόσα, ούτως ώστε να ξέρω τι να πάρω όταν είναι η ώρα και να μην ακούσω μόνο τον μαγαζάτορα?

sps4ever(niktso)
31-03-07, 10:28
Προσέθεσα περίπου ακόμη 25Κ ΖΒ (σύνολο τώρα περίπου 40Κ), έφτιαξα την αλατότητα (1022). Εδώ κρατώ επιφυλάξεις διότι πήγα να αγοράσω ρεφρακτόμετρο και οταν άκουσα οτι κοστίζει περίπου 200€ δεν το πήρα. Θώρησα σωστό να δώσω προταιρεότητα σε άλλα πράγματα και να ακολουθήσει μετά το ρεφρακτόμετρο.


H τιμή για refractometer είναι 40-80€. Αν δεν το βρεις στη τιμή αυτή εδώ ψωνίζεις από internet. Η απόλυτη προτεραιότητά σου είναι αυτή. Τα "όργανα" που μετράς έχουν τεράστιες αποκλίσεις και θα έχεις απώλειες που θα φαίνονται σε όλους ανεξήγητες.
Κάνε μια βόλτα Αθήνα με 100 ml νερό να σου το μετρήσει κάποιος.

Τέλος ΙΜΗΟ η δεύτερη προτεραιότητά σου είναι να αλλάξεις μαγαζί αλλιώς να σταματήσεις μέχρι να ενημερωθείς ο ίδιος. Συγνώμη που το θέτω έτσι ωμά αλλά είναι κρίμα για τα ζωντανά που θα προμηθευτείς αλλά και για τη τσέπη σου.

moeses
31-03-07, 10:37
Συγνώμη που θα το ρωτήσω αλλά που μπορεί κανείς να βρεί ρεφρακτόμετρο σε αυτή τη τιμή? Δεν είναι κακό να μου συστήσετε κάποιο μαγαζί (και το τηλέφωνό του) αν ξέρετε οτι μπορώ να το βρώ σε αυτή τιμή. Το μαγαζί που το ζήτησα μου είπε οτι αυτές είναι οι τιμές και οτι υπάρχουν και κάποια κινέζικα των 100€ αλλά δεν είναι τόσο ακριβειας.
Επίσης συγνώμη αλλά τι ακριβώ είναι το ΙΜΗΟ???:o

Lsourtzo
31-03-07, 10:44
Συγνώμη που θα το ρωτήσω αλλά που μπορεί κανείς να βρεί ρεφρακτόμετρο σε αυτή τη τιμή? Δεν είναι κακό να μου συστήσετε κάποιο μαγαζί (και το τηλέφωνό του) αν ξέρετε οτι μπορώ να το βρώ σε αυτή τιμή. Το μαγαζί που το ζήτησα μου είπε οτι αυτές είναι οι τιμές και οτι υπάρχουν και κάποια κινέζικα των 100€ αλλά δεν είναι τόσο ακριβειας.
Επίσης συγνώμη αλλά τι ακριβώ είναι το ΙΜΗΟ???:o

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=16421 :rolleyes:

ΙΜΟ = In My Opinion ( κατα την γνώμη μου ) :D

moeses
31-03-07, 11:29
Μπήκα στο δύκτιο και έψαξα για ρεφρακτόμετρο και έχει 100 διαφορετικά μοντέλα. Μπορεί κανείς να μου συστήσει κάποιος ένα (αναφέροντας μοντέλο) απ' αυτά τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 40-90€ ???

Lsourtzo
31-03-07, 11:46
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=16421 :rolleyes:

ΙΜΟ = In My Opinion ( κατα την γνώμη μου ) :D :smt107:smt107

moeses
31-03-07, 13:53
Λοιπόν κατάφερα να τραβήξω 2 φωτό και να τις ανεβάσω. Διαστάσεις: Μ80ΧΠ90ΧΥ80. Στην γωνία που φαίνεται ο βράχος, απο πίσω υπάρχουν 5 κυκλοφορητές MaxiJet 900L/ώρα, με υπερχύληση (τρύπα στον πάτο) και διαγώνια μπροστά ο μεγάλος κυκλοφορητής 2300l/ώρα που φέρνει απο το sump, προκειμένου να έχω όσο καλύτερη κυκλοφορία.
Εχω κατασκευάσει το Wet/Dry με υαλοβάμβακα, βοιλογικό και siporax. Στο χημικό άνθρακας & αντιφώσφορο και τέλος skimmer RedSea 1000.
Πληροφοριακά το όλο κατασκεύασμα είναι 100% hand made...Απο κολύματα τζαμιών μέχρι σιδηροξυλοκατασκευή.
Περιμένω σχόλια και τυχόν υποδείξεις.
ΜΦΧ Μωυσής

Tricky
31-03-07, 17:27
Συγνώμη που θα το ρωτήσω αλλά που μπορεί κανείς να βρεί ρεφρακτόμετρο σε αυτή τη τιμή? Δεν είναι κακό να μου συστήσετε κάποιο μαγαζί (και το τηλέφωνό του) αν ξέρετε οτι μπορώ να το βρώ σε αυτή τιμή. Το μαγαζί που το ζήτησα μου είπε οτι αυτές είναι οι τιμές και οτι υπάρχουν και κάποια κινέζικα των 100€ αλλά δεν είναι τόσο ακριβειας.


Νομιζω πως ο φιλος Lsourtzo σου επεδειξε ηδη ενα απευθειας λινκ για αγορα ρεφρακτομετρου.
Αν δεν σου καθεται καλα να αγορασεις απευθειας απο το Χονγκ Κονγκ , δες και και εδω :
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/c8fbcddebf4b2db24d833015322482d8/cl/details/cnid/15243fb6f510f1ea3.02275680/anid/282030/Sybon%20Scientific%20Instrument%20refractometer/

http://cgi.ebay.de/Refraktometer-Salz-Salinitaet-Dichte-Meerwasser-Aquarium_W0QQitemZ180081968066QQcategoryZ100320QQc mdZViewItem
Αν αυτα που σου δινω παραπανω δεν ειναι ακριβειας,στα αντικαθιστω εγω:D
...α , ειναι και Κινεζικα , οπως το 95% που κυκλοφορει στην αγορα.Ισως ο μαγαζατορας που λες να πουλαει Σουηδικα με 200 ευρω αλλα δεν το βλεπω πιθανο :rolleyes:
Τεσπα , το θεμα της αλατοτητας θα πρεπει να αποσαφηνιστει και να κλεισει.

Απο εκει και περα, το ενυδρειου σου φαινεται πολυ ενδιαφερον σαν κατασκευη.Οι φωτο αδικουν τις διαστασεις του αφου φαινεται σαν ενυδρειο 200 λιτρων ενω ειναι πολυ μεγαλυτερο.

moeses
31-03-07, 18:11
Αγαπητέ Tricky,
Το θέμα ρεφρακτόμετρου έληξε διότι παρήγγειλα απο την ιστοσελίδα που μου υποδείξατε. Απλά θα πάρει κάπιοες μέρες μέχρι να το παραλάβω. Μου είναι σαφές πως η αλατότητα είναι ακριβείς μαζί με τις άλλες μετρήσεις φυσικά. Έχεις δίκιο σχετικά με τις φωτογραφίες αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορούσα να το κάνω.....????
Μήπως μπορείς να μου πείς σχετικά με τον φωτισμό...Πόσες ώρες πρέπει να ανάβουν οι λευκές και πόσες οι blue marine? (Τ5 2 λευκές και 2 blue).

moeses
31-03-07, 18:42
Κυκλοφορία ?
Άμμο πόση?
Αντιφώσφορο συνιστάτε στο στρώσιμο του βράχου.[/quote]

Αγαπητέ Διονύση,
Επειδή είμαι καινούριος στο forum δεν ξέρω αν πρέπει να απαντώ και στον καθένα ξεχωριστά ή αν τα διαβάζετε απο το δικό μου user???
Η κυκλοφορία μου έχει ως εξής:
5 maxijet X 900 πίσω απο τον βράχο και ένας μπροστά Χ 2300 ο οποίος φέρνει απο ο sump.
Συγνώμη, αλλά όπως είπα και στην αρχή ξεκίνησα μόνο με διάβασμα ε συμβουλές απο τον μαγαζάτορα. Βλακωδώς λοιπόν δεν τσέκαρα την ποσότητα. Ήταν πάντως 2 σακιά ζωντανού αραγωνίτη (και ένα απλής άμμου κάτω απο αυτόν).
Αντιφώσφορο τοποθετήθηκε ήδη......

Tricky
31-03-07, 18:44
Πόσες ώρες πρέπει να ανάβουν οι λευκές και πόσες οι blue marine? (Τ5 2 λευκές και 2 blue).

...ξεκινα απο μια χαμηλη φωτοπεριοδο τωρα που ειναι αρχη (πχ 4-5 ωρες ημερησιως) και ανεβαινεις σιγα σιγα ...εγω στο fish only μου εχω τα φωτα 11 ωρες τη μερα ανοικτα.

Μπορεις να τα εχεις πχ 9 ωρες ολα αναμμενα και μετα να αφηνεις μονο τις 2 μπλε αναμμενες για κανα 2 ωρο ωστε να γινεται ομαλα ο κυκλος ;)

moeses
31-03-07, 18:51
...ξεκινα απο μια χαμηλη φωτοπεριοδο τωρα που ειναι αρχη (πχ 4-5 ωρες ημερησιως) και ανεβαινεις σιγα σιγα ...εγω στο fish only μου εχω τα φωτα 11 ωρες τη μερα ανοικτα.

Μπορεις να τα εχεις πχ 9 ωρες ολα αναμμενα και μετα να αφηνεις μονο τις 2 μπλε αναμμενες για κανα 2 ωρο ωστε να γινεται ομαλα ο κυκλος ;)

Εννοείς οτι μετά το 11ωρο τις σβήνεις τελείως?:)

Tricky
31-03-07, 19:38
Ναι ...

moeses
01-04-07, 10:07
Καλημέρα,
Εντόπισα 2 καβουράκια, 1 μικρό αστερία και 1 ανεμώνη που χαλιρουν άκρας υγείας και κινούνται μέσα στο ενυδρείο.... Προφανώς τα κουβαλούσε ο βράχος μέσα.... Πρέπει να κάνω κάτι??? Χρειάζονται κάποια τροφή ή κάτι άλλο???

Carebean pirate
01-04-07, 14:09
Καλημέρα,
Εντόπισα 2 καβουράκια, 1 μικρό αστερία και 1 ανεμώνη που χαλιρουν άκρας υγείας και κινούνται μέσα στο ενυδρείο.... Προφανώς τα κουβαλούσε ο βράχος μέσα.... Πρέπει να κάνω κάτι??? Χρειάζονται κάποια τροφή ή κάτι άλλο???

Είσαι σίγουρος ότι είναι ανεμώνη? Μια φωτό θα βοηθουσε, και για τα καβουράκια τι ίδιο αν είναι reef safe.

H ανεμώνη θέλει αρκετη προσοχή- καλή κυκλοφορία, καλό φωτισμό κ.τ.λ για να μην πεθάνει, γιατί έτσι θα κινδυνευσει όλο το σύστημα σου...

moeses
01-04-07, 15:24
Είσαι σίγουρος ότι είναι ανεμώνη? Μια φωτό θα βοηθουσε, και για τα καβουράκια τι ίδιο αν είναι reef safe.

H ανεμώνη θέλει αρκετη προσοχή- καλή κυκλοφορία, καλό φωτισμό κ.τ.λ για να μην πεθάνει, γιατί έτσι θα κινδυνευσει όλο το σύστημα σου...

Καλή κυκλοφορία έχουμε, ξεκαθάρισε τι εννοείς με καλό φωτισμό?? Πόσες ώρες λευκές πόσες blue? Φωτό είναι αδύνατον διότι η ανεμώνη είναι μικρή και δεν νετάρει ο φακός. Όσο για τα καβούρια τα οποία κρύβονται, δεν καταλαβαίνω τι ενοείς "τα καβουράκια τι ίδιο είναι reef safe"???

moeses
01-04-07, 16:16
SOS SOS SOS Μέσα σε δυο μέρες μόνο έχουν γεμίσει οι βράχοι και η άμμος άλγη..... Έίναι φυσιολογικό??? Πρέπει να κάνω κάτι ή απλά υπομονή???.:confused: :confused: :confused: ....

sps4ever(niktso)
01-04-07, 16:54
Υπομονή. Μέτρα αμμωνία, πρέπει να είσαι full. Ο βράχος έφαγε το σοκ του ταξιδιού , έφαγε και το σοκ της υποαλατότητας λογικά πέθαναν αρκετά και ανέβασες αμμωνία.

moeses
01-04-07, 17:09
Υπομονή. Μέτρα αμμωνία, πρέπει να είσαι full. Ο βράχος έφαγε το σοκ του ταξιδιού , έφαγε και το σοκ της υποαλατότητας λογικά πέθαναν αρκετά και ανέβασες αμμωνία.

Απο υπομονή άλλο τίποτα να είσαι σίγουρος αρχηγέ..... Το παράδοξο είναι οτι τις τελευταίες 4 ημέρες η α αμμωνία έχει καθοδικές μετρήσεις (απο 1,0 σε 0,5 κι εχθές στο 0,2) ενώ τα Νο2 Νο3 ανοδικές (Νο2 απο 0,2 έχει φτάσει 2,0 και Νο3 απο 50 στα 100).
Τι ακριβώς να υποθέσω????

accnt
01-04-07, 17:52
Ότι βρίσκεσαι στο στάδιο κουραρίσματος του ζωντανού βράχου. Υπομονή... από άλγες μπορείς να πνιγείς.
Ο βράχος ήταν καιρό στο κατάστημα που τον αγόρασες και εαν ναι γινόταν σωστό κουράρισμα εκεί που τον είχαν?
Υποψιάζομαι ότι δεν.... οπότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα και ίσως να ξεκίναγες διαδικασίες κουραρίσματος βράχου με μειωμένο φωτισμό... Διάβασε το άρθρο για τον ζωντανό βράχο....

Οι υπόλοιποι τι λέτε παιδιά?