PDA

Επιστροφή στο Forum : Ενήλικα Όσκαρ


nikman
19-03-07, 18:58
Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω πως μπορούμε να καταλάβομε αν ένα Όσκαρ είναι ενήλικο και συνεπώς κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες θα αναπαραχθεί ;
Παράδειγμα το μέγεθος μπορεί να μας το δείξει αυτό ;
Ξέρουμε και έχομε δει στη πράξη ότι τα ψάρια μιας γέννας ,σε οποιοδήποτε είδος ψαριού και κάτω από τις ίδιες συνθήκες δεν μεγαλώνουν το ίδιο γρήγορα. Αν λάβουμε σαν δεδομένο από την βιβλιογραφία ότι ένα είδος ψαριού ενηλικιώνεται σε ένα χρόνο τότε μπορεί κάποιο ψάρι που έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από ένα άλλο της ίδιας γέννας να ζευγαρώσει νωρίτερα από αυτό με τη μικρότερη ανάπτυξη ;
Για να το πω ποιο απλά όσο γρηγορότερα μεγαλώνει ένα ψάρι (συγκεκριμένα το Όσκαρ) τόσο ποιο γρήγορα θα ζευγαρώσει αν έχει τις κατάλληλες συνθήκες φυσικά ή αυτό έχει να κάνει μόνο με το χρόνο.

Giorgos
22-03-07, 16:34
Θεωρητικά, τα oscar ενηλικιώνονται σε ηλικία μεταξύ 10-15 μηνών. Μια καλή ένδειξη της ηλικία είναι το μέγεθος του ψαριού (εφόσον έχει μεγαλώσει σε κατάλληλες συνθήκες). Θα πρέπει να προσέξεις το ψάρι να μην είναι παραμορφωμένο ή δυσμορφικό (πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν έχει μεγαλώσει σωστά). Ένα oscar μεγέθους 15-20 εκατοστών θεωρείται ενήλικο.

Δεν μπορείς να βασιστείς 100% και μόνο στη βιβλιογραφία αφού έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές κρούσματα αναπαραγωγής (διαφόρων ειδών) πριν την ηλικία που αναφέρονται στα βιβλία.