PDA

Επιστροφή στο Forum : Σκορδοκουβέντες....

caverman
14-03-07, 17:31
Παλιά κουβέντα σε αρκετά post ...που κατά καιρούς με είχε απασχολήσει. Μιας και η προτροπή για την χρήση του συνεχίζεται είπα να καταθέσω και την δική μου άποψη με αφορμή....

Εάν οι mod θεωρούν ότι μπορεί να μεταφερθεί κάπου καλλίτερα ας το κάνουν.

Περιμένω τις απόψεις σας

Πάντα καλά,

Caverman

Liolios
14-03-07, 19:50
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον...

Pritanis
14-03-07, 21:38
πιασε ενα κλαρι να κανω σκορδαλια.......

Kostas G.
15-03-07, 11:03
Πάρα πολύ ενδιαφέρον!:)
Είσαι πολύ τυχερός που πήγες εκεί...Θα τό θελα πολύ να πάω και εγώ...:p
Έφερες τουλάχιστον κανα σπόρο μαζί σου;Αν έφερες και θέλεις,πολύ ευχαρίστως να σε βοηθήσω με το φύτρωμα...

caverman
15-03-07, 11:31
Δυστηχώς μόνο παράνομα μπορούν να εξαχθούν σπόροι από το Περού. Γενικά απαγορεύεται κατά την έξοδο από την χώρα να έχεις οτιδήποτε οργανικό μαζί σου. Δεν θέλησα να ρισκάρω κάτι και δεν αγόρασα ούτε σκορδόξυλο, ούτε κάν δείγματα από διαφορετικούς σπόρους καλαμποκιού που πουλούσαν σε παζάρια.
Αγαπητέ Pritanis η γεύση του σκορδόξυλου σε πουρέ είχε το αποτέλεσμα μιας ελληνικότατης σκορδαλιάς αν και η γεύση της πατάτας ήταν διαφορετική...
Την έντονη μυρωδιά του σκορδόξυλου μετά απο βροχή εντόπισα σε αρκετά blog επισκεπτών όπως επίσης και σε άλλες ταξειδιωτικές αναφορές. Ακόμη δεν κατάφερα να εντοπίσω την επιστημονική ονομασία του δέντρου.
Όποιος ενδιαφέρεται για αναζήτηση ας δοκιμάσει να ξεκινήσει απο ( garlic tree - Peru ) κλπ.
Ως garlic tree αναφέρεται και κάποιο δέντρο στην Αφρική. Δυστηχώς από επιστημονικούς όρους σχετικά με το αντικείμενο δεν έχω και πολύ πείρα..
Kostasg μήπως μπορείς να βοηθήσεις σχετικά με αυτό. Ακόμη και link στα ισπανικά αν εντοπήσεις μπορώ να τα μεταφράσω...

Σας επισυνάπτω ένα ακόμη pdf με την περιοχή που επισκεφτήκαμε (διαβάστε την τελευταία παράγραφο)...

Liolios
15-03-07, 11:39
Επιστημονική ονομασία: Caryocar costaricense
Κοινή ονομασία: Ajo, garlic tree
Ενδημικό δένδρο των χωρών: Costa Rica, Panama

πηγή: http://www.tropicalforestfoundation.org/cites.html

edit: http://www.iucnredlist.org/search/details.php/31296/all

caverman
15-03-07, 12:30
Ήταν από τα πρώτα link που βρήκα. Το θέμα είναι εάν είναι αυτό που απαντάται και σε Βραζιλία, Περού, Βολιβία κλπ.

Kostas G.
15-03-07, 18:00
Υπάρχει και το Caryocar brasilensis και οπότε αυτό μπορεί να είναι που είδες εσύ...Θα το ψάξω περισσότερο αργότερα...

Υ.Γ.:Κακώς δεν έφερες σπόρους...:D Υπάρχουν και μέρη που αποκλείεται να ψάξουν και χωράνε αρκετοί σπόροι:rolleyes: :D Και από Τσεχία απαγορεύεται να φέρνεις φυτά αλλά μια φτέρη,μη ρωτήσετε δεν ξέρω πως:rolleyes: ,βρίσκεται σε μια ζαρτινιέρα μου αυτή τη στιγμή...:p