Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Νέο ενυδρείο 280L-Παρουσίαση

Nik25
13-03-07, 14:37
Καιρος να παρουσιασω το νεο DIY ενυδρειο μου που εδω και 1 μηνα φτιαχνω,και προοριζεται για φυτεμενο!:D
-Διαστάσεις:
115Χ50Χ50
-Λιτρα
Συνολο 285.
Χωρις το φιλτρο 250.Καθαρα 225
-Εσωτερικό φιλτρο(τυπου σαμπ με εσωτερικη υπερχειληση)
15Χ15Χ50
-Τζάμι
10χιλ.Χρησιμοποιηθηκε σιλικονη De Braven Aqua Silicone
Για τις κοντρες χρησιμοποιηθηκε τζαμι 8mm
-Βάση
Η βάση έγινε απο κοιλοδοκο 40Χ40Χ2 και ντυθηκε με κοντρα πλακε θαλασσης 16mm.Επειτα περαστηκε με 2 χερια βερνικι νερου σατινε.
Διαθετει 2 πορτακια και αφθονο χωρο απο κατω.
-Διαστασεις βασης
115Χ50Χ50
-Φίλτρο
Το φιλτρο εγινε εσωτερικο με ενα χωρισμα στην δεξια ακρη του ενυδρειου.Το νερο υπερχειλιζει απο μια τρυπα 65mm,ενω ταυτοχρονα σκιμαρει και την επιφανεια, και επειτα περναει απο τα 5 ανεξαρτητα διαμερισματα του φιλτρου.Aπο το 5ο επιστρεφει με μια αντλiα(Aqua Medic OR2500) και μεσω DIY spraybar, στην αλλη ακρη του ενυδρειου.
-Υλικα φιλτρανσης
Σφουγγαρι μπλε 30ppm&10ppm,Εheim πρασινο νημα για τα χοντρα,Eheim substrat pro,βιοσφαιρες,υαλοβαμβακας
-Φόντο
Μάυρο χαρτονι.
-Καπάκι-Φωτισμος
Το καπάκι έγινε και αυτο DIY απο κοντρα πλακε θαλασσης 10mm.Διαστασεις 115Μ Χ 50Π Χ 22Υ.Οι 2 πλαινες μεριες του τρυπηθηκαν καταλληλα με ποτηροτρυπανο 80mm,ωστε να μπουν ανεμηστηρες που θα αναλαβουν την ψυξη.3 ανεμηστηρες φερνουν τον αερα μεσα στο καπακι ,ενω 2 τον απωθουν εξω απο την απεναντι πλευρα.Πρωτα κολληθηκε το τελλαρο του καπακιου και επειτα τοποθετηθηκε εσωτερικο πηχακι 2Χ1 cm ,ωστε το καπακι να μπει φορετο(στυλ κ. γαυρου;) )Το πανω μερος χωριστικε σε 2 μερη.Ενα σταθερο πλατους 10cm,και ενα ανοιγομενο πλατους 40 cm).Στο καπακι τοποθετηθηκαν 5 λαμπες Τ8 ,ενω τα Balast τοποθετηθηκαν εκτος του καπακιου χαμηλα στην βαση του ενυδρειου για ασφαλεια!Το καπακι περαστηκε και αυτο 3 χερια βερνικι νερου απο μεσα,και 2 απο εξω.
Τον φωτισμο απο πισω προς τα μπρος τον εχουν αναλαβει οι εξης λαμπες:
Sylvania Gro ux 30W
Sylvania Daylight 30W
Arcadia Original Tropical 30W
Arcadia Fresh water 30W
Sylvania Gro lux 30W
-Θερμανση-Ψυξη
Η θερμανση γινετε μεσω ενος jager 200W ,ενω η ψυξη απο 5 ανεμηστηρακια υπολογιστη 12V ,80mm.Τοσο η ψυξη οσο και η θερμανση ρυθμιζονται απο εναν Eliwell IC915 o οποιος μπηκε χωνευτος στην μπροστα οψη του καπακιου.

Προς το παρον αυτα!Εγιναν και τα απαραιτητα τεστ διαρροων και δεν σταζει ουτε σταγονα.Για να τελειωσει εντελως το ολο project εκρεμει η αγορα και τοποθετηση μπουκαλας CO2 που θα γινει συντομα,καθως και τοποθετηση ξυλου στα σημεια που πρεπει ωστε να κρυφτει το φελιζολ και το φιλτρο.

msigouros
13-03-07, 15:04
Πολύ ωραίο είναι.Προσεγμένα ηλεκτρολογικά.Καθαρές δουλειές:smt023 :smt023
Να κάνω όμως μια ερώτηση;
Πόσο μακρύ είναι το χέρι σου;+-6 +-6
Μου φαίνετε λίγο ψηλό μαζί με το καπάκι για να επεμβαίνεις μέσα.Βάση
+ενυδρείο + καπάκι:) :)
Εκτώς και δεν το ανοίγεις αλλά το αφαιρείς:confused: :confused: :confused:

dimitris21
13-03-07, 15:09
Βλέποντας κάποιον να έχει το κουράγιο να κάτσει και να ολοκληρώσει ένα τέτοιο έργο, είναι άξιος θαυμασμού.:smt023
Και σε ανώτερα!!!
:smt038 :smt038 :smt038

Nik25
13-03-07, 15:47
Πόσο μακρύ είναι το χέρι σου;+-6 +-6
Μου φαίνετε λίγο ψηλό μαζί με το καπάκι για να επεμβαίνεις μέσα.Βάση
+ενυδρείο + καπάκι:) :)
Εκτώς και δεν το ανοίγεις αλλά το αφαιρείς:confused: :confused: :confused:

Βαση+ενυδρειο+καπακι=1,22:smt038 :D .Οποτε δεν πεζει προβλημα.
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια παιδες.Πραγματι κουραστηκα και ξοδευτηκα πολυ!

msigouros
13-03-07, 15:56
Βαση+ενυδρειο+καπακι=1,22:smt038 :D .Οποτε δεν πεζει προβλημα.
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια παιδες.Πραγματι κουραστηκα και ξοδευτηκα πολυ!

Το 1,22 με βάθος μετά 70 πόντους μπροστά και οχι στην πισω πλευρά νομίζω οτι είναι πολυ εκτώς και έχεις μακρύ χέρι:D :D :D

Nik25
13-03-07, 16:05
Για να μην υπαρχει προβλημα χρησιμοποιω μια καρεκλα οπου και ανεβαινω επανω μιας και δεν ειμαι και το μποι(1.75)!!!:D :D .Ετσι κανω και με το αλλο ενυδρειο που εχει υψος 1.45 μαζι με την βαση!Εξαλλου δεν ηθελα πολυ χαμηλη σταθμη νερου γιαυτο και το εκανα 50 ποντους ,αλλα ουτε και πολυ χαμηλη βαση(50 ποντους επισης)

msigouros
13-03-07, 16:09
Για να μην υπαρχει προβλημα χρησιμοποιω μια καρεκλα οπου και ανεβαινω επανω μιας και δεν ειμαι και το μποι(1.75)!!!:D :D .Ετσι κανω και με το αλλο ενυδρειο που εχει υψος 1.45 μαζι με την βαση!Εξαλλου δεν ηθελα πολυ χαμηλη σταθμη νερου γιαυτο και το εκανα 50 ποντους ,αλλα ουτε και πολυ χαμηλη βαση(50 ποντους επισης)

Αν βολεύεσαι τότε .......
το ύψος του καπακιού λίγο με χαλάει:cool:

gewre
13-03-07, 16:39
Πολύ καλή δουλειά... χαρά στο κουράγιο σου!!!

Πες όμως και τιμούλες για να έχουμε κατα νου...!!!

Nik25
13-03-07, 16:57
Πολύ καλή δουλειά... χαρά στο κουράγιο σου!!!

Πες όμως και τιμούλες για να έχουμε κατα νου...!!!

Τζαμια 10αρια-55 ευρω/τ.μ.---->110 ευρω μαζι με τις κοντρες
Σιλικονη για ενυδρειο-5 ευρω/φυσιγγειο---->4 φυσιγγεια 20 ευρω
Βαση απο κοιλοδοκο 70 ευρω
Κοντρα πλακε θαλασσης 16mm 2.5X1.5-50ευρω
Κοντρα πλακε θαλασσης 10mm 2.5X1.5-22ευρω
Κοπτικα-10 ευρω
Φινιρισματα ξυλου απο Practiker 35 ευρω
Eξοπλισμος-Αντλια-υλικα φιλτρου-λαμπες κλπ-300 ευρω(Aquaristik.net)
Hλεκτρολογικα(Βallast-καλωδια-κλεμες κλπ)-100 ευρω
Βερνικια-10 ευρω το κιλο---->2 κουτια 20 ευρω
Υλικα-σιδηρικα-ποτιστικα-διαφορα~60 ευρω
Εliwell 915-60 ευρω
Χοντρικα μου εφυγαν γυρω στα 900~1000 ευρω προς το παρον...

gewre
13-03-07, 17:27

Και εγώ έχω τόση όρεξη να κάνω κάτι, αλλά μου λείπει το 1000€...!!!

steady
13-03-07, 17:33
επαγγελματικη δουλεια αψογος αξιζεις συχαρητηρια!

Nik25
13-03-07, 19:26
Και εγώ έχω τόση όρεξη να κάνω κάτι, αλλά μου λείπει το 1000€...!!!

Μην νομιζεις πως και γω τα ειχα κομποδεμα.Σιγα σιγα εγινε οτι εγινε.Το ολο θεμα το χα σκεφτει ,και σχεδιασει απο τα Χριστουγεννα να φανταστεις.Πιστευω παντως πως με αυτα τα λεφτα δυσκολα βρισκεις ενα ετοιμο με την βαση του ενυδρειο με ολο αυτο τον εξοπλισμο.Βεβαια παντα υπαρχουν προσφορες,απλα αλλη φαση το DIY.Περναν και πιο ευχαριστα τα Σ/Κ.;)

PascM
13-03-07, 20:17
Πολύ όμορφη κατασκευή! Τύφλα να έχουν τα εργοστασιακά!

leonm
13-03-07, 20:28
Τύφλα να έχουν τα εργοστασιακά!
Kαλή κατασκευή, όμως αυτό το σχόλιο είναι μάλλον υπερβολή.

GP250381
13-03-07, 20:41
καλη κατασκευη.μπραβο σου.εγω ειμαι υπερ του οτιδηποτε μπορεις να φτιαξεις diy.κανεις οτι ακριβως θες και χρειαζεσαι σε καλη ποιοτητα και με αρκετα λιγοτερα λεφτα.παλι μπραβο σου.σε αυτο που μπορω να πω οτι διαφωνω αλλα ειναι απλα θεμα γουστου ειναι το εσωτερικο φιλτρο.πιανει πολυ χωρο.μπορουσες να φτιαξεις και εξωτερικο φιλτρο

Nik25
13-03-07, 20:50
μπορουσες να φτιαξεις και εξωτερικο φιλτρο

Στο 400αρι DIY με τις κιχλιδες εχω σαμπ.Εδω λογω του οτι το ντουλαπι απο κατω χρησιμοποιητε ηδη σαν αποθηκευτικος χωρος για διαφορα αλλα(ρουχα κλπ) ,ειπα να πειραματιστω με εσωτερικο φιλτρο το οποιο θα καλυφθει και αυτο με ξυλο και δεν θα φενεται.

GP250381
13-03-07, 20:53
κανενα προβλημα.μια χαρα κανει τη δουλεια του.την γνωμη μου ειπα απλα:p.αλλα στη φωτο το βλεπω οτι ερχεται μεχρι μπροστα.πως θα καλυφτει?

Nik25
13-03-07, 20:55
Καθε γνωμη δεκτη εννοειτε...It's ok:)Καπως ετσι δες την φωτο οταν πειραματιζομουνα.

GP250381
13-03-07, 20:59
μαλιστα.οπως σου ειπα αυτα ειναι γουστα:) .

MiziGr
13-03-07, 21:15
Φοβερή προσπάθεια!!!!!! Θερμά συγχαρητήρια είσαι άξιος θαυμασμού. Καλό θα ήταν αν δεν έχεις πρόβλημα να αναφέρεις πόσο σου κόστισε για να ξέρουμε και εμέις σε περίπτωση που θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο μελλοντικά

steady
13-03-07, 21:46
Φοβερή προσπάθεια!!!!!! Θερμά συγχαρητήρια είσαι άξιος θαυμασμού. Καλό θα ήταν αν δεν έχεις πρόβλημα να αναφέρεις πόσο σου κόστισε για να ξέρουμε και εμέις σε περίπτωση που θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο μελλοντικά
χαχα το λεει ποιο πανω :D :D :D :D

Nik25
13-03-07, 22:14
Καλό θα ήταν αν δεν έχεις πρόβλημα να αναφέρεις πόσο σου κόστισε για να ξέρουμε και εμέις σε περίπτωση που θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο μελλοντικά

Τα εχω ξαναγραψει.

Τζαμια 10αρια-55 ευρω/τ.μ.---->110 ευρω μαζι με τις κοντρες
Σιλικονη για ενυδρειο-5 ευρω/φυσιγγειο---->4 φυσιγγεια 20 ευρω
Βαση απο κοιλοδοκο 70 ευρω
Κοντρα πλακε θαλασσης 16mm 2.5X1.5-50ευρω
Κοντρα πλακε θαλασσης 10mm 2.5X1.5-22ευρω
Κοπτικα-10 ευρω
Φινιρισματα ξυλου απο Practiker 35 ευρω
Eξοπλισμος-Αντλια-υλικα φιλτρου-λαμπες κλπ-300 ευρω(Aquaristik.net)
Hλεκτρολογικα(Βallast-καλωδια-κλεμες κλπ)-100 ευρω
Βερνικια-10 ευρω το κιλο---->2 κουτια 20 ευρω
Υλικα-σιδηρικα-ποτιστικα-διαφορα~60 ευρω
Εliwell 915-60 ευρω

οποιος φιλος απο Θεσσαλονικη θελει να επιχειρησει κατι αναλογο ευχαριστως να τον βοηθησω και απο κοντα.

netblues
13-03-07, 23:00
Εχθρος του καλου ειναι παντα το καλυτερο.
Οποτε ας κανω μερικες παρατηρησεις.. :D

1. Αν βλεπω καλα εχεις χρησιμοποιησει κοινες βιδες. ροδέλες και λαμάκια.
Αυτα θα σκουριασουν πολυ συντομα. Θα ηταν καλυτερα αν χρησιμοποιουσες ανοξειδωτα. (εκτος αν με γελαει η φωτο...)
2. Βλεπω μεσα στο ενυδρειο αρκετες ενωσεις με φυσακια. Τα φυσακια αυτα δεν ειναι στεγανά και θα σου δημιουργησουν προβληματα με την υγρασια.
Θα ηταν καλυτερα να εφτιαχνες ενα εξωτερικο κουτι διακλαδωσης καπου..
3. Τα ανεμιστηρακια που φερνουν τον αερα μεσα θα ειναι πολυ πιο αποδοτικα στην ψυξη αν τους δωσεις κλιση ωστε να χτυπανε την επιφανεια του νερου και να προκαλουν εξατμιση.
4. Το φιλτρο με τα γιαλινα χωρισματα εχει μερικα προβληματακια γενικοτερα στην συντηρηση του. Ενα εξωτερικο δεν θα σου ανεβαζε τρελλα το κοστος..
5. Σε καινουριο φυτεμενο ενυδρειο θα πηγαινα σε φωτισμό Τ5 ή PC. Οι Τ8 θεωρουνται γενικα ξεπερασμένες..
6. Αφου εφτιαξες που εφτιαξες ντουλαπι, θα μπορουσες να κανεις κατι με τα ηλεκτρολογικα να μην φαινονται ετσι απεξω. Επισης, διακοπτες καλωδιου κολλημενοι στο ξυλο και με μονωτικη επάνω (αν βλεπω καλα) ειναι καπως...
Επισης δεν βλεπω προβλεψη για τους χρονοδιακοπτες.

Λεω και παλι, οχι οτι δεν θα δουλεψει οπως ειναι...
Παρολα αυτά μπορεις πάντα να με :smt070

Nik25
13-03-07, 23:12
Εχθρος του καλου ειναι παντα το καλυτερο.
Οποτε ας κανω μερικες παρατηρησεις.. :D

1. Αν βλεπω καλα εχεις χρησιμοποιησει κοινες βιδες. ροδέλες και λαμάκια.
Αυτα θα σκουριασουν πολυ συντομα. Θα ηταν καλυτερα αν χρησιμοποιουσες ανοξειδωτα. (εκτος αν με γελαει η φωτο...)
2. Βλεπω μεσα στο ενυδρειο αρκετες ενωσεις με φυσακια. Τα φυσακια αυτα δεν ειναι στεγανά και θα σου δημιουργησουν προβληματα με την υγρασια.
Θα ηταν καλυτερα να εφτιαχνες ενα εξωτερικο κουτι διακλαδωσης καπου..
3. Τα ανεμιστηρακια που φερνουν τον αερα μεσα θα ειναι πολυ πιο αποδοτικα στην ψυξη αν τους δωσεις κλιση ωστε να χτυπανε την επιφανεια του νερου και να προκαλουν εξατμιση.
4. Το φιλτρο με τα γιαλινα χωρισματα εχει μερικα προβληματακια γενικοτερα στην συντηρηση του. Ενα εξωτερικο δεν θα σου ανεβαζε τρελλα το κοστος..
5. Σε καινουριο φυτεμενο ενυδρειο θα πηγαινα σε φωτισμό Τ5 ή PC. Οι Τ8 θεωρουνται γενικα ξεπερασμένες..
6. Αφου εφτιαξες που εφτιαξες ντουλαπι, θα μπορουσες να κανεις κατι με τα ηλεκτρολογικα να μην φαινονται ετσι απεξω. Επισης, διακοπτες καλωδιου κολλημενοι στο ξυλο και με μονωτικη επάνω (αν βλεπω καλα) ειναι καπως...
Επισης δεν βλεπω προβλεψη για τους χρονοδιακοπτες.

Λεω και παλι, οχι οτι δεν θα δουλεψει οπως ειναι...
Παρολα αυτά μπορεις πάντα να με :smt070
1.Σκοπευω να τα περασω απο σιλικονη τοσο τις βιδες οσο και τα λαμακια.
2.Τα φυσακια εχουν ηδη τυλιχτει με μονωτικη.Εκτος αυτου εχει γινει προβλεψη για να μπει ενα κομματι πλεξι γκλας αναμεσα στις λαμπες και στα ανεμηστηρακια ωστε να μην περναει υγρασια.
3.Συμφωνω απλα και ετσι δοκιμαστηκαν και δουλευουν αψογα.
4.Ολα τα υλικα βγαινουν πανευκολα αφου ειναι μεσα σε δυχτυ
5.Δεν βρηκα Τ5 στις διαστασεις που να με βολευαν δυστυχως.
6.Η πλαινη μερια που ειναι οι διακοπτες ,ειναι κολλητα με τον τοιχο και δεν φαινονται.Ολα τα πολυμπριζα με τους χρονοδιακοπτες ειναι μεσα στο ντουλαπι,κρυμενοι;)
7.Γουσταρω πολυ τετοιου ειδους κριτικη ,ωστε να βελτιωθω στην επομενη κατασκευη μου!:smt055

GP250381
14-03-07, 07:55
δεν αφηνει τιποτα απαρατηρητο ο Σωτηρης:)
βεβαια το 1 δεν ξερω κατα ποσο θα δουλεψει
και το 2 δεν το καταλαβα για το πλεξι

Nik25
14-03-07, 11:56
Για το Νο2 φαντασου κατι σαν πλαφιονιερα ωστε να μην περναει η υγρασια στις λαμπες.Τωρα για τις βιδες σκεφτομαι οντως να τις αλλαξω οσο ειναι νωρις με ανωξειδωτες μιας και ακομη το ενυδρειο δεν λειτουργει.

netblues
14-03-07, 12:15
Αν απομονωσεις την επιφανεια του νερου απο τις λαμπες, πως θα δουλευει η ψυξη με τα ανεμστηρακια?

Nik25
14-03-07, 12:39
Αν απομονωσεις την επιφανεια του νερου απο τις λαμπες, πως θα δουλευει η ψυξη με τα ανεμστηρακια?

Aνεβαζω μια φωτο για να καταλαβετε πως θα μπει το πλεξι που σκεφτομαι.Αναμεσα στους ανεμηστηρες και στις λαμπες

PascM
14-03-07, 12:50
Άρα λογικά θα παίξει! Μήπως όμως το plexi θολώνει πολύ σύντομα και χάνεις φως?

Nik25
14-03-07, 15:32
Άρα λογικά θα παίξει! Μήπως όμως το plexi θολώνει πολύ σύντομα και χάνεις φως?

E θωλουρα σιγουρα στην εβδομαδιαια συντηρηση θα καθαριζετε.
Παντως σαν πρωταρης στον χωρο των φυτεμενων περιμενω ιδεες απο εμπειρους χομπιστες για το τι να βαλω ωστε να χω εντυπωσιακο θεαμα
Σιγουρα θα βαλω ξυλα αλλα με το aquascaping εχω λιγο μπερδευτει.Eσεις πως θα αρχιζατε??

PascM
14-03-07, 15:34
Απλά το plexi όταν θα αφαιρείς τα άλατα λογικά θα χαλάσει πολύ ποιο γρήγορα από τζάμι!

dimitrig
14-03-07, 22:24
Θα σου πρότεινα να ξαναδείς τα ηλεκτρολογικά σου.
Βλέπω αρκετά προβλήματα.

Nik25
15-03-07, 01:08
Θα σου πρότεινα να ξαναδείς τα ηλεκτρολογικά σου.
Βλέπω αρκετά προβλήματα.

Oπως?Γινε ποιο σαφης σε παρακαλω.

dimitrig
15-03-07, 03:33
Δεν έχεις προσέξει καθόλου την ασφάλεια σου.
Ελπίζω να έχεις μία καλη ασφάλεια ζωής.

Nik25
15-03-07, 04:37
Δεν έχεις προσέξει καθόλου την ασφάλεια σου.
Ελπίζω να έχεις μία καλη ασφάλεια ζωής.

Γινε πιο σαφης,σε πιο σημειο πιστευεις οτι υπαρχει τοσο λαθος ωστε να κινδυνευω????

netblues
15-03-07, 08:23
Ναυ υποθεσω οτι ο δημητρης αναφερεται στην υπαρξη 220 εντος του καπακιου.
Αυτο με το plexiglass συνεχιζει να εχει μερικα σοβαρα προβληματα πρακτικοτητας.
Για να μην περναει υγρασια προς τις λαμπες και τις επαφες θα πρεπει να ειναι κολλημενο με σιλικονη γυρω γυρω. Ομως ετσι δεν θα υπαρχει προσβαση στο ενυδρειο απο πανω εκτος αν αφαιρειται ΟΛΟ το καπακι, κατι που ειναι πολυ δυσκολο.
Και μιλαμε για φυτεμενο που θελει χερι συχνοτατα.

Η μονωτικη στις επαφές μεσα στο υγρο περιβάλλον του καπακιου δεν προσφερει καμμια ουσιαστική προστασια (και θα ναι κατω απο το plexiglass αν και εφοσον το καταφερεις.. και με πολυ μονωτικη η πρακτικοτητα των συνδεσεων ειναι πολυ μικρη.)
Επισης ο θερμοστατης πρεπει να φυγει απο κει.
Εχει επαφες 220 στο πισω μερος, μεσα σε υγρο περιβαλλον. Ακρως επικινδυνο.
Τελος, μπορει να φτανεις πανω απο το καπακι, ομως ολο αυτό το υψος μειωνει κατα πολυ την ενταση του φωτός στον πατο του ενυδρειου.

ΥΓ Το οτι δεν φαινονται τα καλωδια δεν σημαινει οτι πρεπει να ειναι και οπως ναναι εε? (αλλα αυτο ειναι πταισμα...)

Nik25
15-03-07, 10:29
Νetblues τι αλλαγες θα μπορουσα να κανω δηλαδη?καταρχην τα ανεμηστηρακια ειναι 12V.Σκεφτηκα για ασρχη να καταργησω ολα τα φυσακια και να τα αντικαταστησω με συνεχομενο καλωδιο.Με τον υερμοστατη τι μπορω να κανω μιας και εχω ηδη τρυπησει το καπακι για να μπει χωνευτος!Πως μπορει να μονωθει?Και αν ειναι να μεταφερθει αλλου ητρυπα που θα μεινει πως θα καλυφθει?

Υ.Γ.Δεν εχω απογοητευτει ακομα και περιμενω καθε χρησιμη συμβουλη σας!:rolleyes:

netblues
15-03-07, 10:39
Με μονοκομματα καλωδια θα εισαι οκ ως προς τις λαμπες.
Τα ανεμιστηρακια καθοτι 12 volt δεν εχουν προβλημα, και ειναι γενικοτερα αναλωσιμα.
Με το θερμοστατη, η τρυπα μπορει να κλεισει με ενα μαυρο πλαστικο καπακι με τη "μαρκα" του ενυδρειου.. (λεμε τωρα..)
Αλλη λυση ειναι ενα κουτι με φλατζα απο μεσα ωστε να το απομονωσει απο το νερό... Ειτε κολλημενο ειτε με κοντες βιδες..
Πολυ βαβουρα ομως.

Nik25
15-03-07, 10:47
Σκεφτηκα να τοποθετησω ενα πλαστικο ταπερακι απο την πισω μερια του θερμοστατη ωστε να φωλιασει μεσα,και να χει τρυπες ισι ισα για τα καλωδια.Αλλα που αλλου θα μπορουσε να παει ο θερμοστατης σε περιπτωση που εκανα την πατεντα με το πλαστικο καπακι?

Ξεκινουν οι διορθωσεις!
-Αγοραστηκαν ανοξειδωτες βιδες-ροδελλες-λαμακια
-Καταργουνται τα φυσακια με συνεχομενο καλωδιο
-Αγοραστηκε εξωτερικο μπουατ ωστε να μπει εκει ο θερμοστατης εξωτερικα του καπακιου
-Αγορστηκαν θερμοσυστελωμενες μουφες για στεγανοποιηση των DIY ακροφυσιων.
Οταν τελειωσω θα ανεβασω φωτο για περετερω διευκρινησεις.

dimitrig
15-03-07, 13:26
Σωστός.

netblues
15-03-07, 13:41
To post μεταφερθηκε στο diy καθοτι παρουσιαζει περισσοτερο ενδιαφερον.
Οταν γεμισει και με κατοικους και φυτα, μπορει και παλι να ξαναπαρουσιασθει πιο πλήρες.

stratos111
16-03-07, 00:37
Aνεβαζω μια φωτο για να καταλαβετε πως θα μπει το πλεξι που σκεφτομαι.Αναμεσα στους ανεμηστηρες και στις λαμπες
O sensoras θα μπει όπως είναι μέσα στο νερό;

Nik25
16-03-07, 01:34
O sensoras θα μπει όπως είναι μέσα στο νερό;

Ναι οπως ειναι μπλουμ!Γινανε αρκετες αλλαγες στα ηλεκτρολογικα ωστε να μονωθουν οποιες επαφες ηταν εκτεθημενες στην υγρασια.Θα ακολουθησουν φωτο αναλυτικοτερα,απο αυριο..

stratos111
16-03-07, 22:21
Ναι οπως ειναι μπλουμ!Γινανε αρκετες αλλαγες στα ηλεκτρολογικα ωστε να μονωθουν οποιες επαφες ηταν εκτεθημενες στην υγρασια.Θα ακολουθησουν φωτο αναλυτικοτερα,απο αυριο..
Μα δεν θα πάρει υγρασία; Δεν θα σκουριάσει; Συγνώμη για τις ερωτήσεις μου, αλλά έχω το ίδιο και δεν το βάζω γι' αυτούς τους λόγους.

netblues
16-03-07, 23:15
Ο σενσορας? Ειναι σχεδιασμενος να βρισκεται μεσα σε υγρά....

stratos111
17-03-07, 09:27
Ο σενσορας? Ειναι σχεδιασμενος να βρισκεται μεσα σε υγρά....
Ο συγκεκριμένος που είναι στην φότο;

netblues
17-03-07, 09:35
Φαινεται σαν ενα μαυρο καλωδιο με ενα ασπρο μεταλικο τελειωμα στην ακρη...

stratos111
17-03-07, 09:41
Ναι, αυτός είναι. Θα τον δοκιμάσω. Να 'στε καλά

Nik25
17-03-07, 13:23
Οι αλλαγες γινανε οσο αφορα το καπακι και τις παραθετω παρακατω.
-Αφαιρεθηκαν ολα τα φυσακια με συνεχομενο καλωδιο
-Τοποθετηθηκαν DIY ακροφυσια απο σπιραλ αποχετυεσης 1'' ,ταπες καθαρισμου και θερμοσυστελομενη μουφα ηλεκτρολογικη
-Ο θερμοστατης τοποθετηθηκε μεσα σε μπουατ πλαστικο το οποιο βιδωθηκε πανω στο καπακι και στη συνεχεια θα περαστει με σιλικονη για στεγανοποιηση.Οι τρυπες που γιναν στο μπουατ για τα καλωδια περαστηκαν με θερμοκολλα για να σφραγισουν
-Αλλαχτηκαν ολες οι βιδες με ανωξειδωτες!

Οτι αλλα εχετε να πειτε ευπροσδεκτο!;)

netblues
17-03-07, 13:38
Οι βιδες αυτες δεν νομιζω οτι ειναι ανοξειδωτες αλλα αλουμινοβιδες..
Αλλα μια χαρα ειναι κατα ταλλα.
Με το κουτι για το θερμοστατη, μπερδευτηκα με τη φωτο που τον δειχνει πανω του.
Δεν υποτιθεται οτι θα το εβαζες το κουτι απο πισω μεσα στο ενυδρειο για αδιαβροχροποιηση?

Nik25
17-03-07, 14:14
Νetblues να μια διευκρινιστικη φωτο για να καταλαβεις.Το μπουατ αποτελειτε απο 2 μερη που σφιγγουν μεταξυ τους με βιδες.Οι βιδες αγοραστηκαν απο μαγαζι που πουλαει μονο ανωξειδωτα!

netblues
17-03-07, 14:18
Καλα δεν θα επιμεινω για τις βιδες, αν και δεν μοιαζουν. Εξαλλου δεν εχει σημασια, ουτε αυτες σκουριαζουν.
Αν χρησιμοποιουσες μονο το πισω μερος του κουτιου και το βιδωνες με ξυλοβιδες απο μεσα στο καπακι το ιδιο αποτελεσμα δεν θα ειχες, χωρις να φαινεται το κουτι απεξω?

Nik25
17-03-07, 14:20
Καλα δεν θα επιμεινω για τις βιδες, αν και δεν μοιαζουν. Εξαλλου δεν εχει σημασια, ουτε αυτες σκουριαζουν.
Αν χρησιμοποιουσες μονο το πισω μερος του κουτιου και το βιδωνες με ξυλοβιδες απο μεσα στο καπακι το ιδιο αποτελεσμα δεν θα ειχες, χωρις να φαινεται το κουτι απεξω?

Δεν επερνε το κουτι σε βαθος και ο θερμοστατης δεν "πατουσε" καλα για να φωλιασει γιαυτο εβαλα και την προσοψη.

dimitrig
18-03-07, 12:20
:smt023

shadow
19-03-07, 09:57
εχεις σκεφτει τι πακετο θα τρως για να αλλαξεις μια λαμπα?
οι στεγανοι ακροδεκτες τις arcadia που τους βρισκεις παντου ειναι πολυ φτηνοι γυρω στα 15ε αν θυμαμαι καλα.ΙΜΟ δεν αξιζει τον κοπο το diy στους ακροδεκτες και απο αποψη κοστους και πρακτικοτητας.
τα ballast-τους διακοπτες και την παροχη 220v τα εχεις βαλει κατω απο την σταθμη του νερου και εξωτερικα που κατα την γνωμη μου ειναι και αυτα λαθος.Αν γινει διαρροη,τρεξει νερο με καποιο μαγικο τροπο?
Προσεξε το!!

fitilakias
03-04-07, 12:50
πολυ καλο φιλε νικ.ευχαριστω για την ενημερωση.

μια ερωτηση ομως,δεν μπορω να καταλαβω κ ανησυχω.στο θεμα λαμπες το θερμοσυστελλομενο ειναι αρκετο για τη στεγανοτητα?
σκεφτομαι μες στο καπακι να κανω ειδικο θαλαμο απο γυαλι κ να βαλω μεσα τις λαμπες ωστε οι υδρατμοι να ερχονται σε επαφη με το γυαλι.
θα ταν καλη ιδεα?

Nik25
03-04-07, 19:55
Kαταρχας καλησπερα συνχομπιστα και ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Το θεμα δημιουργιας κουτιου απο γυαλι σκεψου το για 3 λογους που με προβληματισαν και μενα.
1ον Το γυαλι ειναι πολυ βαρυ και θα προσθεει βαρος στο καπακι ,κατι που δεν ειναι και τοσο καλο.Ασε που ειναι και πολυ αβολο στο ανοιξε κλεισε.
2ον.Σε περιπτωση που καμια φορα χτυπα ξυλο σου γλιστρησει το καπακι στο ανοιξε κλεισε το τζαμι θα γινει θρυψαλα.Στην καλυτερη θα ψαχνεις το ενυδρειο για να μαζεψεις ολα τα κομματακια στην χειροτερη θα τραυματιστεις.
3ον.Για να ειναι τελειως στεγανο θα πρεπει να το κολλησεις πανω στο καπακι απο μεσα ,με αποτελεσμα να μην μπορεις να αντικαταστησεις τις λαμπες σου.
Τελος σου λεω οτι το θερμοσυστελομενο λαστιχο αφου ψυχραθει μετα το ζεσταμα γινετε σκληρο σαν πεντρα και γινετε ενα σωμα με οτι πιανει!.
Το ενυδρειο τρεχει κοντα 3 βδομαδες τωρα χωρις προβληματα υγρασιας.
Βεβαια αυτη ειναι μια προσωρινη λυση.Μολις στηθει για τα καλα το ενυδρειο και μολις αλλαξω αυτες τις λαμπες μετα απο κανα 6μηνο θα βαλω στεγανα ντουι με 3,5 ευρω το ενα.Απλα τωρα ηθελα να τα κανω ολα DIY!:D
Βεβαια λαθακια εκανα και γω αλλα να ναι καλα τα παιδια εδω μεσα που μου επισημαναν καποια κεραια πραγματα σχετικα με την ασφαλεια μου και τωρα ολα λειτουργουν φυσιολογικα.Επισης αν βαλεις συστημα ψυξης με δυνατα ανεμηστηρακια καθε φορα που θα ενεργοποιουνται αυτα εξατμιζουν αμεσως τυχον υγρασιες.Ελπιζω να βοηθησα.;-)

GP250381
03-04-07, 20:11
πολυ καλο φιλε νικ.ευχαριστω για την ενημερωση.

μια ερωτηση ομως,δεν μπορω να καταλαβω κ ανησυχω.στο θεμα λαμπες το θερμοσυστελλομενο ειναι αρκετο για τη στεγανοτητα?
σκεφτομαι μες στο καπακι να κανω ειδικο θαλαμο απο γυαλι κ να βαλω μεσα τις λαμπες ωστε οι υδρατμοι να ερχονται σε επαφη με το γυαλι.
θα ταν καλη ιδεα?
το θερμοσυστερομενο δουλευει μια χαρα.και λιγη σιλικονη

chrisb
05-04-07, 06:15
...-Ο θερμοστατης τοποθετηθηκε μεσα σε μπουατ πλαστικο το οποιο βιδωθηκε πανω στο καπακι και στη συνεχεια θα περαστει με σιλικονη για στεγανοποιηση.Οι τρυπες που γιναν στο μπουατ για τα καλωδια περαστηκαν με θερμοκολλα για να σφραγισουν...
Αν δεις στο χαρτί του θερμοστάτη, λέει ότι πρέπει να του παρέχεις επαρκή αερισμό. Εγώ τον έχω σε παρόμοιο κουτί, εκτός ενυδρείου, στο οποίο άνοιξα και επιπλέον τρύπες αερισμού, και βλέπω ότι ακόμα και έτσι ζεσταίνεται αρκετά.
Είναι και ακριβό, αλλά κυρίως κρίσιμο εξάρτημα για να ρισκάρεις υπερθέρμανση.

gangrel
05-04-07, 08:03
:smt041 :smt041 :smt041 Πολυ όμορφο και υπεροχη προσπαθεια (με κανεις και ζηλευω μια που με τη πρωτη ευκαιρια κατι τετοιο θελω να κανω).
Για το πλεξιγκλας μονο κατι, αν το βαλεις τοσο κοντα στις πεντε λαμπες μετα απο λιγο καιρο (πολυ καιρο βεβαια) δε θα παρει καποιο χρωμα καμενου υλικου; Δε λεω οτι θα λιωσει αλλα απο οτι εχω δει ψιλοκαιγεται η επιφανεια. Οποτε τοτε θα εχεις προβλημα με το σωστο φωτισμο που χρειαζεσαι.:smt108
Σιγουρα να κανεις μια πατεντα να κρυψεις το φιλτρο. Ισως με καποιο κομματι ξυλου που να μπορεις να το κουμπωνεις η να το ανοιγεις σαν πορτακι (για να βλεπεις αν θες τη κατασταση μεσα).:smt115
Καλο Πασχα:smt023

Nik25
06-04-07, 00:47
Αν δεις στο χαρτί του θερμοστάτη, λέει ότι πρέπει να του παρέχεις επαρκή αερισμό. Εγώ τον έχω σε παρόμοιο κουτί, εκτός ενυδρείου, στο οποίο άνοιξα και επιπλέον τρύπες αερισμού, και βλέπω ότι ακόμα και έτσι ζεσταίνεται αρκετά.
Είναι και ακριβό, αλλά κυρίως κρίσιμο εξάρτημα για να ρισκάρεις υπερθέρμανση.

Ο αδερφος της κοπελας μου ειναι ψυκτικος και πιστεψε με εχει δει παρομοιους θερμοστατες σε πολυ πιο αθλιες συνθηκες και λεει οτι δεν χαμπαριαζουν.Προς το παρον ολα καλα

:smt041 :smt041 :smt041 Πολυ όμορφο και υπεροχη προσπαθεια (με κανεις και ζηλευω μια που με τη πρωτη ευκαιρια κατι τετοιο θελω να κανω).
Για το πλεξιγκλας μονο κατι, αν το βαλεις τοσο κοντα στις πεντε λαμπες μετα απο λιγο καιρο (πολυ καιρο βεβαια) δε θα παρει καποιο χρωμα καμενου υλικου; Δε λεω οτι θα λιωσει αλλα απο οτι εχω δει ψιλοκαιγεται η επιφανεια. Οποτε τοτε θα εχεις προβλημα με το σωστο φωτισμο που χρειαζεσαι.:smt108
Σιγουρα να κανεις μια πατεντα να κρυψεις το φιλτρο. Ισως με καποιο κομματι ξυλου που να μπορεις να το κουμπωνεις η να το ανοιγεις σαν πορτακι (για να βλεπεις αν θες τη κατασταση μεσα).:smt115
Καλο Πασχα:smt023

Το πλεξι γλκας δεν θα μπει καθοτι περιττο.Στο προγραμμα ειναι να αντικατασταθουν αυτα τα DIY στεγανα ντουι με αγοραστα,αλλα και ετσι μια χαρα ειναι ,δεν βλεπω προβληματα(το ενυδρειο τρεχει αποτον περασμενο μηνα).Το φιλτρο εχει κρυφτει ηδη,αλλα θα ανεβασω φωτο οταν ολοκληρωθει και το στησιμο των φυτων και ολοκληρωθει σαν ενυδρειο γενικοτερα.Το μονο σιγουρο ειναι οτι μου πηρε πολλες ωρες να φτιαξω τα παντα μονος αλλα το αποτελεσμα ειναι αυτο που σε ανταμοιβει!
Γιαυτο προχωρα το.!!!Οποιος θελει μπορω να ανεβασω και ενα excelακι με το συνολικο κοστος αναλυτικα.

alan boy
06-04-07, 09:30
Στο προγραμμα ειναι να αντικατασταθουν αυτα τα DIY στεγανα ντουι με αγοραστα,.

αν βρεις καπου ενημερωσε σε παρακαλω.:smt100

Nik25
06-04-07, 17:51
αν βρεις καπου ενημερωσε σε παρακαλω.:smt100

Eχει ο Κωστας Αzores στην Μποτσαρη Θεσσαλονικη.Ρωτα εκει.

Carebean pirate
07-04-07, 18:32
Πολύ καλό ενυδρείο.!;)

Έχεις σκεφτεί το ενδεχομενο να αγόραζες ένα καινουργιο ενυδρείο με τα λεφτά που έδωσες, παρά να έφτιαχνες μόνος ενα DIY?:confused:

Nik25
10-04-07, 14:12
Πολύ καλό ενυδρείο.!;)

Έχεις σκεφτεί το ενδεχομενο να αγόραζες ένα καινουργιο ενυδρείο με τα λεφτά που έδωσες, παρά να έφτιαχνες μόνος ενα DIY?:confused:

To αγοραστο δεν θα τεριαζε στο χωρο που διεθετα ακριβως και συν τις αλλοις θα ηθελε πολλα εξτρα λεφτα για φιλτρα εξαρτηματα κλπ οπως το θελω εγω να ειναι.Ενω το DIY σου δινει και την χαρα της δημιουργιας και πιστευω οτι στα μεγαλα ενυδρεια ειναι η οικονομικοτερη λυση.:grin: