PDA

Επιστροφή στο Forum : fish only


ginodim
10-03-07, 18:24
Παιδιά καλησπέρα. Εδώ και δύομέρες στρώνω ένα πολύ μικρό ενυδρείο 60λτ για fish only με βράχο και υποστρωμα ζωντανά. Έχω 2 εσωτερικά φίλτρα με συνολική κυκλοφορία περίπου 900 λτ/ώρα.Το ένα βιολογικο με siporaxκαι το άλλο με σφουγγαρι και άνθρακα(θα μπεί και αντιφωσφορος). Έβαλα και την ανάλογη ποσότητα sera nitrivec βιολογική καλλιέργεια.Δέν θα βάλω skimmer διότι δεν θα προσθέσω πάνω απο 2 ψαράκια και διάβασα εδώοτι θα κάνει δουλειά ο βράχος(5κιλα και θα προσθέσω). Έχω 2 ερωτήσεις .καλώς χρησιμοποιώ το υγρό με τα βακτήρια για το στρώσιμο?
Είναι κακό που μέσα στις πτυχές τών βράχων υπήρχαν 2 μικρά ασπροκόκκινα καβουράκια??? Επίσης σε πόσο καιρό θα μπορώνα βάλω το πρώτο ψαράκι(μόνο 2 κλόουν θέλω )
μετρήσεις: αμωνία 0, ΝΟ2 0, ΝΟ3 σχεδον 0, αλατότητα 1024 περίπου, θερμοκρασία 26. PH 8

Tricky
10-03-07, 19:49
Φιλε καλησπερα ,

Το nitrivec τζαμπα το ριχνεις ...απλα δεν προσφερει τιποτε , ειτε καλο ή κακο.

Τα καβουρακια μην σε προβληματιζουν εφοσον πας για fish only.
Οσο αφορα τα ψαρια , ταιζε το ενυδρειο σου σαν να ειχες 2 ψαρια μεσα για τουλαχιστον 10μερες και δες τις μετρησεις σου , κυριως αμμωνια/nitrites ...αν δεν εμφανιστει καμμια απο τις δυο αυτες βλαβερες ουσιες σημαινει οτι ο ζωντανος βραχος ηταν ενεργος και κουραρισμενος.Στην παρουσα φαση , οι μετρησεις σου δεν ειναι απολυτα αξιοπιστες αφου μπορει να μην εχει ξεκινησει καν κυκλος στρωσιματος.

Προσπαθησε να διατηρησεις αλατοτητα/θερμοκρασια σταθερη . Πως μετρας αλατοτητα ?

Αντιφωσφωρο βαλε αμεσα και σε διπλασια απο το συνιστωμενο δοση αφου στην αρχη ενος ενυδρειου μαζευεται αρκετη ποσοτητα απο το βραχο/υποστρωμα και θα εχεις προβληματα αλγης ειδικα εφοσον δεν χρησιμοποιεις νερο απο RO .

ginodim
10-03-07, 20:14
Πρίν απο όλα σε ευχαριστώ πολύ tricky :)
Αντιφωσφορος λοιπόν θα μπεί άμεσα.
Τί τροφή να ρίχνω? Γιατί δεν έχω ακόμα πάρει.
Οβράχος είναι άριστα κουραρισμένος τουλάχιστον τρείς μήνες σε ενυδρείο στο κατάστημα που τους εμπιστεύομαι πολύ τελικά. Για την αλατότητα δεν έχω refractometer (λόγω τιμής) .Πήρα ένα πράγμα σαν θερμόμετρο, μακρύ όμως, που το αφήνεις μέσα στο νερό κάθετα και αναλόγως με το πόσο βυθιστεί βλέπεις τιμές. μου είπαν είναι αρκετά ακριβές, οχι όμως refractometre. Τα καβουράκια δεν θα φάνε οτιδήποτε φυτρώσει στο βράχο ή αν αργότερα βάλω κάποιο κοραλάκι με λίγες απαιτήσεις?? και πάλι σε ευχαριστώ πολύ.

Παρατηρώ τις ώρες που σβήνει το φώς οτι απο κάποιες τρύπες του βράχου εμφανίζονται κάποια πλοκαμάκια σε χρώμα σαν του βράχου και ελαφρώς διάφανα και περιφέρονται σαν να φλείφουν γύρο το βράχο.Σαν σκουλικάκια .Ξέρει κανείς τί είναι αυτά??

accnt
10-03-07, 23:45
Για spageti worm μου ακούγεται και εφόσον είναι αυτό δεν έχεις πρόβλημα.
Για τροφή μπορείς να πάρεις μια σε φυλλαράκι για θαλασσινά, εγώ χρησιμοποιώ της ocean nutrition formula 1.
Κάποια στιγμή μπορείς να φέρεις λίγο νερό από το ενυδρείο σου και εμείς το refractometer μας, για να δούμε τυχόν απόκλιση. Π.χ. ένα Σάββατο στον σύλλογο.
Τα καβουράκια μακάρι να τρώνε αυτά που θα φυτρώσουν στον βράχο, δηλαδή τυχόν άλγες. Τώρα στα 60 λίτρα άντε να βάλεις κάνα μανιταράκι που δεν θα το πειράξουν. Αν τώρα θες στο μέλλον να πας σε άλλα κοράλλια, δεν ξέρουμε αν τα καβουράκια θα είναι αθώα…

ginodim
11-03-07, 00:32
Πολύ οραία ,γιατι είχα αγχωθεί με αυτά τα καβουράκια λαθρεπιβάτες.
Μπορώ λέτε να βάλω απο τώρα κάποιο σαλιγκαράκι ερημίτη? Το υπόστρωμά μου βέβαια είναι ελάχιστο.Απλά καλύπτει το γυαλί.Είναι κακό αυτό??
Αρχισα να ταϊζω με φυλλαράκι γλυκού νερού και απο Δευτέρα θα πάρω για θαλασσινα.Παιδιά ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να τα καταφέρω...

ΟΥΠΣ....accnt ευχαριστώ και για την πρόσκληση στο σύλλογο για να ρυθμίσουμε το όργανο.Μου είπαν και στο πετσοπ να πάω.Πάντως θα περάσω΄΄οταν μπορέσω κάποια στιγμή.

accnt
11-03-07, 08:37
Mην βάλεις τπτ ακόμη... πάρε τον βράχο διάβασε και εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14192) και βλέπουμε.

ginodim
11-03-07, 12:54
ok accnt..Σε ευχαριστώ..επειδή θα αγοράσω αύριο το υπόλοιπο βράχο μου θα ήθελα να ξέρω αν μου χρειάζεται να πάρω και αλλο ζωντανό αραγωνίτη.Έχω απλά ένα πολύ λεπτό στρώμα.

ginodim
11-03-07, 18:26
Παιδιά δύο απορίες σας παρακαλώ
1)Χρειάζεται να κάνω και αλλαγές νερού σε αυτό το δεκαήμερο που θα ρίχνω την τροφή για να στρώσει το βιολογικό ??
2)Τι δυνατοτήτων κυκλοφορητή να βάλω? Πάνε σε ζευγάρια ή οι τιμές είναι με το ένα κομμάτι?

accnt
11-03-07, 19:41
Δεν είναι απαραίτητες.
Έχεις ήδη 2Χ900 λίτρα από τα εσωτερικά σου φίλτρα. Αν και δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει τελικά να κρατήσεις το βιολογικό σου φίλτρο. Ίσως θα πρέπει την βιολογία σου να την αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου ο ΖΒ.

ginodim
12-03-07, 01:12
Φίλε μου accnt έχω 2 εσωτερικά φίλτρα με ΣΥΝΟΛΟ κυκλοφορίας 900( και παίζεται αυτό , γιατί όλοι λένε οτι οι εταιρίες τα παραλένε). Τώρα για τον αν πρέπει να έχω βιολογικό ΄φοβάμαι οτι μόνο΄ εσείς μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση.Πάντως δεν είναι κανένα μεγάλο φίλτρο .Μια τριανταριά μακαρονάκια siporax έχει μέσα και σφουγγαρι.Εγώ θα πάρω κιάλλο βράχο και θα βάλω αντιφωσφορο που δεν έχω και θα συνεχίσω να ρίχνω λίγο φαγάκι. (Μετά απο 2 μέρες τάισμα οι μετρήσειςμου μηδενικές σε αμωνια νιτρώδη νιτρικα) .Βλέπωλίγη άλγη πάντως , είχε και ο βράχος άπο οταν τον πήρα.

accnt
12-03-07, 08:28
Η άποψή μου είναι ο φυσικός τρόπος φίλτρανσης. Δηλαδή ζωντανός βράχος και άμμος. Αλλά για να αποδώσει τα μέγιστα ο ΖΒ θέλει καλή κυκλοφορία. Οπότε αν βγάλεις το εσωτερικό βιολογικό φίλτρο θα θες κυκλοφορητή. Υπάρχουν διάφορες λύσεις άλλες ακριβές και καλύτερες και άλλες πιο φθηνές. Π.χ. Νanostream της Tunze ή maxijet.

Tricky
12-03-07, 13:38
Εμενα παλι αποψη μου ειναι να αφησει αυτο το μικρο βιολογικο φιλτρο ,εφοσον δεν θελει ο φιλος μας να βαλει skimmer ;)

ginodim
12-03-07, 15:24
Σήμερα έβαλα αντιφωσφορο. Βράχο δεν βρήκα γιατί δεν είχα πολύ χρόνο.Πήρα και ένα κυκλοφορητή μικρό (400λτ). Νομίζω οτι λίγο ανέβηκαν οι τιμές αμωνίας και νιτρικών αλλά δεν είμαι σίγουροσ με ταχρώματα.Πάντως ελάχιστες διαφορές. Θα αφήσω το φιλτράκι το βιολογικό προς το παρόν τουλάχιστον. Και πάλι στην γνώμη σας βασίζομαι όμως. Βλέπουμε

ginodim
12-03-07, 15:26
Το ένα καβουράκι είναι κατάμαυρο και το άλλο κοκκινόασπρο!!!!!

Tricky
12-03-07, 15:37
Τα καβουρια μην σε ανησυχουν ...εφοσον δεν εχεις κοραλια , δεν βλαπτουν σε τιποτε (ΙΜΟ δινουν και ποικιλια σε ενα fish only) .

Οσο αφορα το στρωσιμο , ελπιζω να μην ριχνεις πολυ τροφη ...ριχνε λιγα flakes , οσο τσιμπανε δυο δακτυλα του χεριου σου .Μην μετρας καθε μερα και κουραζεσαι ...ξαναμετρα Πεμπτη / Παρασκευη αλλα αν βαλεις στο μεταξυ αλλο ζωντανο βραχο να ξερεις οτι μπορει να βγαλει λιγη αμμωνια παραπανω.
Ψαρια θα σκεφτεις οταν η αμμωνια / nitrites ειναι ΜΗΔΕΝ , περα απο καθε αμφιβολια ;)
Οπως ειπα , το βιολογικο φιλτρακι αστο να δουλευει ...απλα πετα το σφουγγαρι και ασε μονο σιποραξ μεσα.

Τι αντιφωσφωρο εβαλες ?

accnt
12-03-07, 15:38
Τι θα έκανα εγώ...
Αν είναι μαλιαρά... δρόμο. Αν όχι θα τα κρατούσα....

Tricky
12-03-07, 15:51
Τι θα έκανα εγώ...
Αν είναι μαλιαρά... δρόμο. Αν όχι θα τα κρατούσα....

Ακαρδε καβουροφονια :D :D :D

Αν τα κουρεψει ?:p :p

ginodim
12-03-07, 15:58
Εντάξει θα το έτσι το φίλτρο.
Δεν βάζω πολύ τροφή.τρία τέσσερα φυλλάράκια.Απλά μένει κάτω στο τέλος .Την τρώει ο κάβουρας είδα σήμερα.
Αντιφώσφορο πήρα JBL FILTRAX PHOSEX ULTRA. αλλά δε χωράει πολύ στο φιλτράκι μου.στρίμωξα όσο μπορούσα.

ginodim
12-03-07, 16:02
Στο φιλτράκι αυτό έχω πρώτα σφουγγάρι ,μετά το φώσφωροκαι μετά τον άνθρακα .Σωστό??

Tricky
12-03-07, 16:09
Στο φιλτράκι αυτό έχω πρώτα σφουγγάρι ,μετά το φώσφωροκαι μετά τον άνθρακα .Σωστό??

Καλα ειναι ...ροη εχει το φιλτρο ή ειναι εντελως στουμπωμενο με υλικα ?

Ποιο φιλτρο ειναι ?

ginodim
12-03-07, 16:26
μια φοτο για να μου πείτε τη γνώμη σας

ginodim
12-03-07, 16:27
Έχει μιαχαρά ροή.Δέν το στούμπωσα. ΤΟ ΦΊΛΤΡΟ ΛΈΓΑΙΤΑΙ MAGIK JET ΔΕΝ ΘΥΜΆΜΑΙ ΜΆΡΚΑ (ΙΣΩΣ ΤΕΤΡΑ????)

Tricky
12-03-07, 21:06
Νομιζω πως ειναι της Resun αυτα ...οντως δυνατα φιλτρα και για τα λεφτα τους μια χαρα .

accnt
12-03-07, 21:50
Πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις ένα μαύρο χαρτόνι πίσω από το ενυδρείο. Χάνει πολύ έτσι όπως το έχεις να φαίνονται τα καλώδια.
Ο αριστερός βράχος είναι λίγο αφύσικος έτσι τοποθετημένος, αλλά από την άλλη έχει όλη την δυναμική του (δεν χάνει δηλαδή ακουμπώντας στην άμμο). Αυτό είναι και θέμα γούστου.
Τέλος λίγο παραπάνω άμμο δεν θα έβλαπτε!
Τώρα για τα καβούρια, γίνονται και ωραία ψητά!!!:D

ginodim
13-03-07, 01:18
Λοιπόν παιδιά......το σαβατοκύριακο εγώ βάζω τα κάρβουνα και τον καβουρομεζέ....φέρτε κανένα ουζάκι και είστε όλοι καλεσμένοι!!!! ::)))))

Εβγαλα συμπέρασμα απο αυτά που διάβασα οτι οι βράχοι όσο πιο λίγο ακουμπάνε στο τζάμι και στην άμμο τόσο πιο καλά φιλτράρουν.Γι'αυτό τους έβαλα έτσι.Θα προσθέσω λίγακομματάκια μπροστά για να τελειώνουν ομαλά. Ρε παιδιά πουλάνε κάτι συσκευασίες ζωντανής άμμου τεράστιες οι περισσότεροι.Τί να κάνω .Θα την πάρω αλλάθα μείνει το περισσότερο για πέταμα.Ένα δίκιλο έχω μέχρι τώρα βρεί και έβαλα μόνο αυτό .
Χαρτόνι θα μπεί σίγουρα.
Ρε παιδιά με έχετεβοηθήσει πολύ...ευχαριστώ.Ελπίζω να μπορέσω να φτιάξωτο ενυδρείο και να διατηρήσω 2κλοουνάκια....

accnt
13-03-07, 09:59
Ελπίζω να μπορέσω να φτιάξω το ενυδρείο και να διατηρήσω 2 κλοουνάκια....

Αυτό επιθυμούμε και εμείς ;) .

Όσο για την άμμο υπάρχουν και μικρότερες συσκευασίες. Για ψάχτο λίγο...

Tricky
13-03-07, 10:08
9 κιλα ζωντανης αμμου (ενα σακι) θα ηταν οκ.

Ή αν το Budget ειναι περιορισμενο , βαλε λιγη ακομα ψοφια αμμο (αραγωνιτη) + 5 κιλα Live rock οσο καλυτερης ποιοτητας μπορεις να βρεις.Ετσι , θα μπορεσεις να φτιαξεις ενα πιο φυσικο ντεκορ.

Επισης , τα δυο εσωτερικα φιλτρα ειναι λιγο ογκος μεσα στο ενυδρειο απο οτι φαινεται στη φωτο .

Κοιτα τη λυση ενος ΗΟΤ φιλτρου , που θα ειναι κρεμαστο στην πλατη , εκτος και αν σκεφτεσαι μεσοπροθεσμα να φτιαξεις μεγαλυτερο ενυδρειο.Σε καποιο ποστ εδω ειχα προτεινει ενα HOT της ΟΤΤΟ οπου προσθετεις απο πανω πυργακια και μου φαινεται καλη λυση για μικρα ενυδρεια. Φυσικα , θα μπορουσες να πας και σε ενα εξωτερικο κανιστρο με double tap connectors οπου θα εβαζες ολα τα υλικα μεσα .

ginodim
13-03-07, 13:37
Ναιτο ξέρω , είναι άσχημο να έχεο τόσα φίλτρα μέσα. Προς το παρόν θα τα αφήσω γιατί λέω να βάλω αργότερα ένα εξωτερικό με κάνιστρο. Σε λίγο καιρόγια να μην υπάρχει τιποτα μέσα στο ενυδρείο.Θα πάω να πάρω άμμο και βράχο όμως γιατί έχετε δίκιο οτι έχει ελλέιψεις. Να ρωτήσω..η ψόφια άμμος ζωντανεύει σταδιακά επηρεαζόμενη ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΆΧΟ???

accnt
13-03-07, 13:56
Ναι αλλά πολύ καλύτερα ακόμα από ζωντανή άμμο.

ginodim
13-03-07, 19:26
έβαλα ακόμα 2 κίλά βράχο και η άμμος σε λίγες μέρες ελπίζω να βρεθεί.Τα καβουράκια έφυγαν. Σήμερα παρατήρησα σε μία σπηλιά του βράχου κάτι ποδαράκια....ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΡΙΑΣ μικρός μπεζ με μικρές τριχούλες στα πλοκάμια και όλο δακτυλίους κοκκινοπούς . . Πάρα πολύ μικρός . Τί να κάνω γιαυτόν?

Tricky
14-03-07, 16:06
ΙΜΟ δεν χρειαζεται να ενοχλεις τα ζωντανα του βραχου … αστo και βλεπεις ;)

ginodim
14-03-07, 19:02
ΟΚ TRICKY. Όσον αφορά τον φωτισμό είναι αρκετή μια λάμπα 15 βατ φθορίου που διαθέτω ?? για τις απαιτήσεις μου ενοώ. μονο ψαρια , βράχος και κάποια ΠΟΛΥ ευκολα κοράλια???

accnt
14-03-07, 23:45
Νομίζω πως όχι. Θα σου πρότεινα να πας στα 25 με 30 Watt. Αυτή που έχεις είναι τουλάχιστον ειδική για θαλασσινά ενυδρεία?

Obelix(Reifen)
15-03-07, 00:06
Τον προσεχείς να μην πάθει τίποτα ;)

ginodim
15-03-07, 00:52
φίλε obelix για τον αστερία λες?δεν κατάλαβα.

ACCNT η λάμπα είναι daylight 15 w. Να δώ ποιός θα μου κάνει τόσες πατέντες στο καπάκι που δεν χωράει. Ξέρετε κανένα μαγαζί που να έχει έτοιμα καπάκια με λάμπες?

accnt
15-03-07, 09:25
Δηλαδή δεν είναι marine Π.χ.
Οι πατέντες στο χόμπι μας έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Σχεδόν όλα γίνονται με σωστό σχεδιασμό και μελέτη. Έτσι εφόσον μάθεις μερικά ηλεκτρολογικά θέματα (τύπου πως λειτουργεί ένα κύκλωμα φωτσμού με ballast, starter κλπ) θα μπορέσεις με προσοχή να κάνεις όποια μετατροπή θέλεις.
Προσοχή όμως γιατί το ρεύμα σκοτώνει. Να είσαι πάντα σίγουρος και αν δεν μπορείς υπάρχουν και οι ηλεκτρολόγοι.

ginodim
15-03-07, 13:00
Όχι δεν είναι marine. Την είχα στο παλιό γλυκού νερού.Θα πάωσε ένα μεγάλο ηλεκτρολογικό μαγαζί σήμερα να δω αν θα μου το φτιάξει.Εγώ να ασχοληθώ με ρεύμα δεν τολμάω. Να πάρω τ-5? Είδα σε άλλα δικά σας ποστ οτι είναι καλό να ε΄χουμε 2 τ-5 λευκή marine και ακτινική.

Tricky
15-03-07, 14:04
Αν ειναι να κανεις Modification στο καπακι , να πας σε Τ5 .Πολυ καλυτερα θα ειναι .

ΙΜΟ , μια λευκη και μια ακτινικη δεν βγαζουν ωραιο φως ...μου φαινεται σκοτεινο για τα δικα μου γουστα . Καλυτερα μια αναλογια 2 / 1 ή αν θες δυο λαμπες μονο , τοτε παιξε με υψηλα Κελβιν ωστε να παρει μπλε χρωμα το ενυδρειο ...αυτα φυσικα ΙΜΟ και συμφωνα με το δικο μου γουστο;)

ginodim
15-03-07, 15:28
Μέχρι να βρώ τον κατάλληλο μάστορα για μετατροπή του καπακιού πήρα μια λάμπα arcadia marine white 15w με 9500Κ. Βγάζει καλύτερο φώς και λίγο προς το μπλέ. Με καλύπτει για ένα δύο μήνες λέτε ή δεν θα αναπτυχθεί ο βράχος μου?

accnt
15-03-07, 18:25
Μια χαρά, απλά δεν είναι αρκετή για κοράλλια.

ginodim
15-03-07, 19:51
accnt kai tricky με έχετε πάρα πολύ βοηθήσει και σας ευχαριστώ θερμά. Και τον οβελιξ επίσης . Θα ανοίξω ένα άλλο θέμα για το πώς εισάγονται στοενυδρείο τα πρώτα ψαράκια γιατί ,αν δεν είναι παράλειψή μου , δεν είδα πουθενά τέτοια αναφορά.Ανυπομονώ βλέπετε!!!!! :)))

ginodim
16-03-07, 19:46
παιδιά κατι τελευταίο ...μπορείτε να μου πείτε ένα μαγαζί που να ΄΄εχει αυτές τις έτοιμες κατασκευές με λάμπες και προσαρμόζεται πάνω στο ενυδρείο?? ενοώ που βγάζεις τελείως το καπακι του ενυδρείου σου. Πείτε μου με προσωπικό μηνυμα αν δεν μπορείτε εδω. Θα με βόλευε πολύ κάτι τέτοιο αν έβρισκα σε λογική τιμή γιατι για arcadia δε με βλέπω ....(σας έπρηξα΅)
:)

accnt
17-03-07, 17:40
Είναι ακριβές λύσεις αυτές....:(
Ίσως κάποια στιγμή να σε βοηθούσα να κάνεις μια μετρατροπή. Έξω από το καπάκι τα Ballast (Τ5) και μέσα μόνο οι δυο λάμπες. Αλλά τον τελευταίο καιρό είμαι κάπως φορτωμένος... Αν δεν βιάζεσαι...

ginodim
19-03-07, 01:42
ok accnt ...οχι, δεν βιάζομαι. Θα το παλέψουμε¨. Σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου. Θα τα λέμε απο εδω .Τρέχει το ενυδρείο μια χαρά . οτι προκύψει θα σας ρωτάω...:)

ginodim
20-03-07, 15:48
Παιδιά είδα στο ιντερνετ κάποια κοράλια εύκολα όπως τα λένε. Εσείς τί λέτε , θα μπορώ να τα διατηρήσω? Είναι το christmass tree kai to mushroom bulls eye.Λένε οτι δεν απαιτεί πολύ δυνατό φώς . Τι λέτε????

accnt
20-03-07, 16:35
Υπάρχουν διάφορα κοράλλια που δεν απαιτούν δυνατό φωτισμό και έντονη κυκλοφορία. Πολλά μανητάρια, πολύποδες κλπ.
Αλλά παρόλα αυτά, τα κοράλλια θα πρέπει να μπουν όταν το ενυδρείο σου έχει στρώσει (και για τα εύκολα κοράλλια). Οπότε λίγο υπομονή ακόμη....

ginodim
20-03-07, 17:17
:) :) OK ..........grrrrrrrr :)

ginodim
23-03-07, 15:49
Παιδιά πήρα χθές ένα εξωτερικό φιλτρο resun ae306 700lt (40 ε). Έβγαλα απο το ενυδρείο το εσωτερικό βιολογικό.Αφησα μόνο κυκλοφορητές 2+ έξοδος φίλτρου. Ο ένας κυκλοφορητής είναι πίσω απο το βράχο και χτυπάει απο αριστερά πρός δεξιά όλο το ενυδρείο.Οι άλλοι πλαγίως. Στο κάνιστρο έβαλα μόνο άνθρακα και αντιφώσφορο. Να βάλω και τα μακαρονάκια του βιολογικού μέσα??

Tricky
24-03-07, 10:50
Οταν λες οτι εβγαλες το βιολογικο , εννοεις οτι εβγαλες και τα μακαρονια εκτος νερου ? Που τα εχεις σημερα ?

ginodim
25-03-07, 23:18
φίλε tricky συγνώμη για την καθυστέρηση αλλάέλειπα στο χωριό μου το σ/κ.
Ναι ,έβγαλατα σιποραξ απο το ενυδρείο και τα έχω σένα φιλτράκι στον κουβά των αλαγών με νερό θαλασινό φτιαγμένο . Εκανα μαλ...κια??????

accnt
26-03-07, 08:00
Εκτός ενυδρείου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ζωής για τα βακτηρίδια που εποικούν στο siporax. Μετά από τόσες μέρες μάλλον δεν υπάρχουν καθόλου.

ginodim
26-03-07, 09:55
Παιδιά αν πρέπει να ξαναβάλω το σιποραξ να το ξαναβάλω. Απλά επειδή είχατεπεί οτι ο καλά κουραρισμένος βράχος και η καλή κυκλοφορία μπορούν να αντικαταστήσουν το βιολογικό φίλτρο. μετά απο τρείς μέρες πάντως χωρίς βιολογικό και με δύο σαλιγκάρια μέσα που έβαλα την παρασκευή και έναν αστερία ,και καθημερινό τάισμα με φυλλαράκι οι μετρήσεις είναι σήμερα : ΝΟ2=0, ΝΟ3=ο (κίτρινο-λίγο πιο σκούρο αλλα΄ κιτρινο)-(sera) , Αμωνία=ο.(tetra) Τι με συμβουλεύετε??

Tricky
26-03-07, 10:44
Μπορει να γινει δουλεια και ετσι ...μονο με τον βραχο.

Εγω απλα το φοβαμαι επειδη δεν εχεις καθολου σκιμερ ...

Γενικα στα fish only συστηματα , ειμαι υπερ της αποψης του back up.Προτιμω πχ στο δικο μου fish only να εχω ενα βιολογικο κανιστρο γεματο σιποραξ παροτι εχω καλο σκιμερ και 20 κιλα ζωντανο βραχο.Ετσι και περισσοτερο ταιζω και το κεφαλι μου εχω ησυχο αν κατι δεν παει καλα και πεθανει κανα ψαρι σε περιοδο απουσιας μου.Εχω μαθει να ζω με λιγα παραπανω νιτρικα , το ιδιο και τα ψαρια μου.Το αν καθαρισω τα τζαμια απο αλγες καθε 4 μερες ή καθε εβδομαδα , δεν λεει και τιποτε.

Πιστευω δηλαδη οτι αφηνοντας ενα ενυδρειο μονο με ζωντανο βραχο+καλη κυκλοφορια (χωρις δηλαδη σκιμερ ή εξτρα βιολογια) , ρισκαρεις αν κατι δεν παει καλα ...φυσικα μπορουν ολα να πηγαινουν παντα καλα οποτε δεν θα αντιμετωπισεις ποτε προβλημα βιολογιας;). Ελπιζω να καταλαβες τι θελω να πω...

Τεσπα , αφου το εβγαλες το σιποραξ, ασε τα πραγματα ετσι και βλεπουμε

...στρωμενο βιολογικο υλικο εχω να σου δωσω αν -χτυπα ξυλο- ανεβασεις καμμια αμμωνια εχοντας ψαρι μεσα;)

ginodim
26-03-07, 11:04
TRICKY με έβαλες ακριβώς στο νόημα.Σε ευχαριστώ ακόμα μια φορά. Μήπως θα ήταν καλό αφού είμαι καλά απο μετρήσεις , να βάλω ακόμα λίγο στρωμένο βράχο που βρήκα? Ή να ρίξω μέσα στο (μηχανικο-χημικό) κάνιστρο λίγα (αστρωτα) σιποραχ για να γίνει ένα μικράο βιολογικό??
{ Παιδιά θέλω να βάλω σκίμερ αλλά θα με υποχρεώνατε αν κάνετε κάποια παραγγελία απο έξω εσείς , να φέρναμε και ένα σκιμερ μικρό και οικονομικό γιαμένα γιατι δεν είμα εξοικιωμένος με την διαδικασία . }

Tricky
26-03-07, 12:17
Βραχο βαλε τωρα να τελειωνεις ..φτιαξε και το ντεκορ σου , ρυθμισε και την κυκλοφορια σου ωστε να εισαι ετοιμος για ψαρια.

ΙΜΟ ,βαλε και λιγο σιποραξ στο εξωτ. φιλτρο ... απλα οταν ανοιγεις το κανιστρο για να αλλαξεις χημικα υλικα , να διασφαλιζεις οτι το σιποραξ δεν θα βγαινει απο το νερο ποτε...και οι κινησεις σου να ειναι γρηγορες;). Ελπιζω παντως να σου βγει καλο το εξωτερικο φιλτρο ...τι λεει απο ποιοτητα κατασκευης ?

Για σκιμερ δεν εχεις πολλες επιλογες σε λιγα χρηματα.Ενα μικρο αεροπετρας/αεραντλιας θα σου κοστισει καμμια 40 ευρω (σκιμερ+αεραντλια) αλλα θα ειναι μπουγιο μεσα στο ενυδρειο. Αστο καλυτερα , μην βαλεις. ...αλλαζε ανθρακα τακτικα , κανε ενα τακτικο προγραμμα αλλαγων νερου (αφου μπουν ψαρια) και βλεπουμε...

ginodim
26-03-07, 13:10
ΟΚ θα το κάνω έτσι. Για το φίλτρο τι να πώ.Δέν είχα κάποιο επώνυμο πιο καλό για να συγκρίνω.Έχει τρία πατώματα για υλικά και κάθετη τρύπα για να επιστρέφει το νερό απο κάτω προς τα πάνω. Επίσης το καλό είναι οτι είναι απόλυτα αθόρυβο.Αν δε βγεί καλό τι να κάνω ...θα πάρω το ΕΗΕΙΜ.ΤΟ ΑΓΌΡΑΣΑ 40 ΕΥΡΟ. Έχει σπάσει το ποδαράκι βάσης του απλά αλλά το στερέωσα εύκολα.

ginodim
28-03-07, 12:46
<P></P> Παιδιά σήμερα έκανα το βήμα να εισάγω στο ενυδρείο μου τα δύο ψαράκια clown. Μετρήσεις τέλειες. Με την δική σας βοήθεια το έφτιαξα και παρόλο που μου λείπουν κάποια πράγματα θέλω να το δείτε και να μου πείτε την γνώμη σας.

Tricky
28-03-07, 13:07
Τελειο !!! Μου αρεσει παρα πολυ , αν και οι φωτο ειναι λιγο σκοτεινες.

Εγκρατεια στο ταισμα , ειδικα αν δεν τρωνε οι κλοουν. Αν ειναι να φανε flakes ,θα φανε και λιγο αν ριξεις ...

Να μετρας να δεις τι γινεται ...ο βραχος να δεχεται κυκλοφορια.

Καλη συνεχεια φιλε μου ...

ginodim
28-03-07, 13:48
TRICKY KAI ACCNT ....ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...ειναι σπουδαίο να μου λές οτι το ενυδρείο μου ειναι ΤΕΛΕΙΟ!!!! , ενω έχω δεί τα δικά σας.

Tricky
28-03-07, 14:07
Με λιγη υπομονη και μεθοδικοτητα , μην νομιζεις οτι ειναι καμμια επιστημη να πετυχει το ενυδρειο σου.

Απλα να σου επισημανω:

-Μην βαλεις αλλα ψαρια ουτε τωρα ουτε σε ενα μηνα.Μπορεις να βαλεις σαλιγγαρια να βοσκανε λιγες αλγες.
-Ευλαβικα αλλαγες ανθρακα/αντιφωσφωρου ωστε να μην πνιγεις στην αλγη
-Σπαρτιατικο ταισμα
-Να εχεις το νου σου στην εξατμιση.Γενικα κυνηγα την σταθεροτητα!
-Καθιερωσε ενα προγραμμα αλλαγων νερου και τηρησε το.

Σε περιπου ενα μηνα απο τωρα θα σου ειναι ξεκαθαρο αν θα συνεχισεις με αυτο το ενυδρειο ή θα πας σε κατι μεγαλυτερο:D:D

accnt
28-03-07, 14:15
Όντως φαίνεται καλό. Την επόμενη φορά όμως καλύτερες φωτογραφίες...:p
Μου αρέσει και ο βράχος. Φαίνεται αρκετά.... ζωντανός....

ginodim
28-03-07, 14:15
οκ...έτσι θα γίνει. Μια ερώτηση...Τα ψαράκια τρώνε μόνο κατεψυγμένη τροφή.Τα φυλλαράκια τα φτύνουν απο το στόμα τους. Τί να βάλω στην αυτόματη ταίστρα??

κανένα ασπόνδυλο να βάλω??
Ευχαριστώ accnt :)

ginodim
28-03-07, 14:30
Bάζω πια καλές foto

Tricky
28-03-07, 14:43
Τα ψαράκια τρώνε μόνο κατεψυγμένη τροφή.Τα φυλλαράκια τα φτύνουν απο το στόμα τους. Τί να βάλω στην αυτόματη ταίστρα??

κανένα ασπόνδυλο να βάλω??


Τι ασπονδυλο εχεις στο μυαλο σου ?

Οσο αφορα την τροφη , μην τα καλομαθαινεις ...εχοντας σαν καβατζα το οτι τρωνε κατεψυγμενη , ξεκινα να τα μαθαινεις στα flakes ...λογικα αν πεινασουν ,θα την φανε. Ριξτους Ocean Nutrition Formula One flakes.

ginodim
28-03-07, 14:48
κάποιο με λίγες απαιτήσεις . ή ένα σφουγκάράκι . Δέν ξέρω . Κάτι , για να μήν έχω σκέτο βράχο . Τι προτείνεις εσύ φίλε ?

Ειδα ΄μια tube anemone .Με λίγες απαιτήσεις σε φώς ,έως καθόλου. Πάντως ΄ οτι εσείς προτείνετε θα βάλω , και αν γίνεται κιόλας.

Για τα φλεικ αυτάπήρα .Θα ταφάνε πιστεύω

accnt
29-03-07, 07:36
Λίγο υπομονή ακόμη για τα κοράλλια…
Θα σου πρότεινα να βάλεις για αρχή Star polyps ή γενικότερα πολύποδες. Είναι εύκολα, όμορφα και «χαμηλών» απαιτήσεων. Μην βάλεις τπτ σαρκόφυτα και σινουλάριες… μεγαλώνουν πολύ και θα σου πιάσουν όλο το ενυδρείο.
Με τον καιρό και τις αναβαθμίσεις που θα κάνεις (σε φωτισμό κλπ) θα σου δώσουμε να δοκιμάσεις και Sps φραγκάκια….:smt038
Οι tube anemones ευθύνονται πολλές φορές για «εξαφανίσεις» μικρών ψαριών…:(
Όσο για τα flakes είναι θέμα χρόνου να τα μάθουν. Λίγο νηστεία στην καταψυγμένη και θα δεις….

YΓ. Θα πρότεινα γαι κάθε νέο θέμα να δημιουργήται νεο post γιατί με τόσες σελίδες ερωτοαπαντήσεων "χάνεται η μπάλα" για όποιον θέλει να παρακολουθήσει το θέμα...;)

ginodim
29-03-07, 11:10
οκ παιδιά..ευχαριστώ . Θα πάρω πολύποδες accnt. Έτσι για να κάνω μια αρχή. Για οτιδήποτε άλλο θακάνω ξεχωριστό ποστ...:p