PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεος στο θαλασσινο και στο forum


johnvidras
19-02-07, 20:16
Γειά σας σε όλους παιδιά! Είμαι νέος στο φορουμ καθώς δε γνώριζα την ύπαρξή του μέχρι πρότινος...
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια ασχολούμαι με τα ενυδρεία γλυκού νερού και τώρα πήρα τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθώ με το θαλασσινό.Το ενυδρείο μου είναι 250 l και θέλω να το μετατρέψω σε reef.Έχω δυο κυκλοφορητές marea 2400 και θα ήθελα να μου πειτε αν είναι εντάξει ή αν χρειάζομαι κι άλλουσ για καλύτερη κυκλοφορία.To skimer μου είναι το midiflotor της aqua-medic (http://www.aqua-medic.de/seawater/en/9/midi/) (http://www.aqua-medic.de/seawater/en/9/midi/%29).
Παιδιά σας παρακαλώ βοηθείστε με.......
Υ.Γ.Αν μπορείτε να μου προτείνετε κάτι για το φωτισμό της γυάλας θα σας είμαι ευγνώμον...Στο συγκεκριμένο θέμα δεν κατέχω καθόλου τις ανάγκες του reef...Ευχαριστω και συγχωρέστε με αν σας κούρασα........:confused:

Lsourtzo
20-02-07, 01:01
Φίλε μου καλός μας βρήκες και καλός ήρθες στην παρέα μας …
Είμαι και εγώ καινούργιος στο θαλασσινό, οπότε πολύ λίγο θα μπορέσω να σε βοηθήσω σχετικά … πλην όμως αυτά που σίγουρα μπορώ να σου πω είναι ότι για 240 λίτρα reef ενυδρείο θα πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις πάρα πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη … ( ίσως και στις 2 τσέπες )
Γιατί το λέω αυτό ?
Αρχικά για να είμαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει που πάς να μπλέξεις !!
Και κατά δεύτερον … γιατί μόνο άμα το πάρεις απόφαση μπορείς να προχωρήσεις σωστά …
Καλό θα είναι λοιπόν να σκεφτείς πολύ σοβαρά το θέμα του εξοπλισμού και κυρίως του skimmer που για reef θα πρέπει να είναι υπερδιπλάσιο ίσως και υπερτριπλάσιο των λίτρων σου …
Το skimmer που μας αναφέρεις ότι έχεις δεν το ξέρω … και ούτε ιδικός είμαι να σου πω 100 %.
Αλλά από τα χαρακτηριστικά του και την τιμή του κρίνοντας … και έχοντας είδη πάρει γνώμη για τα εσωτερικά skimmer με την αερόπετρα … νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες σου … και ιδίως μιλώντας για reef, για fish only ίσως να ήταν ποιο πιθανό.
Βέβαια να δούμε τι θα πούνε και τα κεφάλια της κατηγορίας …
Από φίλτρο τι παίζει ?

Obelix(Reifen)
20-02-07, 03:57
Όχι το σκιμμερ ούτε για πλάκα .
Θα χρειαστείς και άλλες αλλά αφού στήσεις τον βράχο και δεις τα νέκρα σημεία .
Αν είναι να βάλεις στο καπάκι Τ5 και τα υλικά υπάρχουν στο Κάφκα αρκετά φτηνά αν δεν βάλεις καπάκι ένα φωτιστικό της ΑΤΙ θα είναι πολύ καλό σε ποιο φτηνό aqua-light.

johnvidras
20-02-07, 04:47
Κατ' αρχήν παιδιά σας ευχαριστώ για την άμεσή σας απάντηση και τις πολύτιμες συμβουλές σας.Το συγκεκριμένο skimmer μου το πρότεινε κάποιος γνωστός μου με παρόμοια λίτρα και κατά τα λεγόμενά του δουλεύει πάρα πολύ καλά.Μάλλον δεν θα το πολυκατέχει το "άθλημα" φαντάζομαι.:p
Αν έχετε να μου προτείνετε κάτι καλύτερο ως προς αυτόν τον τομέα θα με διευκολύνατε αφάνταστα.Και πάλι ευχαριστώ και.....καλώς σας βρήκα!!
Υ.Γ. Το φίλτρο μου είναι ενα eheim 2234 που στο γλυκό μ'έχει βγάλει παλικάρι.....

accnt
20-02-07, 09:33
Γιάννη (συνονόματε) καλώς ήρθες στο forum. Ελπίζω να βρεις εδώ όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου.
Για αρχή σου προτείνω να ψάξεις εδώ στο forum τα διάφορα θέματα του θαλασσινού και πιστεύω να βρεις πολλές απαντήσεις σε διάφορες απορίες σου, έστω και αν ακόμα δεν τις έχεις πολυσκεφτεί.

Θα ήθελα να μας έλεγες τις διαστάσεις του ενυδρείου σου, αν και τα λίτρα σου είναι αρκετά καλά για ένα reef.
Δυστυχώς όπως είπαν και τα παιδιά το skimmer σου δεν επαρκεί. Μπορεί να λέει για 400 λίτρα αλλά δεν…. Στου φίλου σου το ενυδρείο μπορεί να δουλεύει και μάλιστα να βγάζει και αρκετή βρωμιά (ανάλογα με το στοκάρισμα), αλλά σίγουρα με ένα μεγαλύτερο θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Όσο καλύτερα λειτουργεί το skimmer τόσο λιγότερα οργανικά κατάλοιπα λαμβάνουν μέρος στον κύκλο του αζώτου. Οπότε λιγότερα νιτρικά κλπ.
Ακόμα για τα φώτα σου, είναι πολύ πιο οικονομικό (ιδίως αν πιάνουν τα χέρια σου ή με ηλεκτρολόγο) αυτό που σου λέει ο Διονύσης. Δηλαδή να αλλάξεις τις λάμπες που έχεις με Τ5. Οι Τ5 θα ανταπεξέλθουν αρκετά καλά.

Να σχολιάσω το θέμα με τα χρήματα που αναφέρθηκε και ο lsourtzo. Τα χρήματα που θα δαπανήσεις είναι ανάλογα με το τι είδους reef θέλεις να φτιάξεις. Δηλαδή με τι είδους κοράλλια. Μαλακά, Lps ,Sps, με clams?
Κάθε είδος θέλει διαφορετικές συνθήκες (φωτισμού, κυκλοφορίας) για να ζήσει και να μεγαλώσει σωστά, οπότε θα πρέπει από εκεί να ξεκινήσεις και όχι από τον εξοπλισμό, γιατί τελικά μπορεί αυτός να είναι ανεπαρκής ή ακόμα ακατάλληλος.

Pritanis
20-02-07, 11:22
μπορεις να αγορασεις δυο 150αρηδες προβολεις ΜΗ με 60 € και να γλιτωσεις την ταλαιπωρια με τις Τ5...... Και εγω με Τ5 το ξεκινησα αλλα το φως της ΜΗ δεν εχει καμια σχεση......

johnvidras
20-02-07, 12:14
Οφείλω να ομολογήσω ότι τέτοια ανταπόκριση δεν την περίμενα...Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.Το θέμα του skimmer έχει αρχ΄ρσει να με προβληματίζει έντονα και ψάχνω να το αλλάξω.Έχετε να μου προτείνετε κάποιο δοκιμασμένο?Τα κοράλλια που έχω σκεφτεί να βάλω είναι μαλακά...

accnt
20-02-07, 14:20
Τα κοράλλια που έχω σκεφτεί να βάλω είναι μαλακά...

Πολλοί ξεκίνησαν από μαλακά… αλλά γρήγορα το γύρισαν. Εδώ που τα λέμε δεν συγκρίνεται η ομορφιά των μαλακών, με τα Lps.
Aν όμως είσαι σίγουρος τότε οκ.

Άρα μιλάμε για μαλακά.
Δεν χρειάζεσαι ΜΗ. Οι Τ5 είναι υπεραρκετές. Επίσης δεν χρειάζεσαι πολύ έντονη κυκλοφορία.

Τώρα για το θέμα skimmer. Αν δεν στοκάρεις με πολλά ψάρια (δηλαδή να βάλεις ελάχιστα και μικρού τελικού μεγέθους) μπορείς να δουλέψεις καλά με το skimmer σου. Θα βάζεις όμως μπόλικο κάρβουνο.
Αν όμως τα θες τα ψαράκια σου, βάλε ένα τέτοιο (http://www.aquatek.gr/vb/newreply.php?do=newreply&p=155898) να τελειώνεις.
Υποθέτω ότι δεν διαθέτεις sump οπότε το κρεμαστό είναι μια πολύ καλή λύση και η deltec είναι μια πολύ καλή εταιρία, με πολλούς ευχαριστημένους Έλληνες χομπίστες. Προσωπικά δεν συμπαθώ τα skimmer της red sea (εξίσου κρεμαστά) λόγω του θορύβου και των συνεχώς ρυθμίσεων που απαιτούν.
Αν δεν έχεις sump πρέπει ένα φίλτρο σου να το κάνεις χημικό με αντιφώσφορο και άνθρακα.
Επίσης ένα μεγάλο κόστος είναι και ο ζωντανός βράχος. Τι έχεις σκεφτεί γι΄ αυτό?
Διάβασε τα υπομνήματα που έχουμε στο θαλασσινό. Είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Gorgi
20-02-07, 15:14
Αν δεν έχεις sump πρέπει ένα φίλτρο σου να το κάνεις χημικό με αντιφώσφορο και άνθρακα.

Επειδη δουλευω το MCE 600 πανω απο χρονο θελω να πω οτι μπορει ανετα να βαλει τα χημικα υλικα (ανθρακα ή/και αντιφωσφορο) μεσα στο σκιμερ. Εγω τα εχω βαλει σε καλτσα και μου δουλευει μια χαρα. Η Deltec μαλιστα δινει και ενα optional media box με ~30€ το οποιο πρεπει να χωραει ~500 γρ. υλικου κανοντας το ιδιαιτερα χρησιμο για ενυδρεια μεχρι 300-400 λιτρα.

Το μονο που εχω ακουσει (δεν το εχω βιωσει) ειναι για υπερχειλιση του σκιμερ αλλα για να γινει κατι τετοιο ΙΜΗΟ πρεπει να εχουμε βαλει ΠΟΛΥ υλικο στην καλτσα το οποιο με τον καιρο στουμπωνει και εμποδιζει την φυσιολογικη ροη του νερου κανοντας το να ξεχειλισει.

Προσωπικα ειμαι πολυ ευχαριστημενος με το σκιμερακι αυτο (για τα χρηματα που εδωσα) και αν και μου κανει αρκετο θορυβο (σε αυτο μπορει να φταιει το δικο μου setup) μπορω να το προτεινω ανεπιφυλακτα για ενα reef ενυδρειο με μετριο βιοφορτιο μεχρι 300 λιτρα.
Απλα ειναι απο τα σκιμερ που οσο το καθαριζεις τοσο καλυτερα αποδιδει (σε αντιθεση με το remora π.χ.) και σε εμενα το μηνιαιο καθαρισμα βοηθαει το σκιμερ να λειτουργει κοντα στο μεγιστο της αποδοσης του.

ΗΤΗ

johnvidras
20-02-07, 15:51
Στο eheim που έχω απ'όσα έχω διαβάσει εδώ στο forum αποφάσισα να το κάνω όπως ακριβώς με συμβουλεύεις accnt (αντιφώσφορο και άνθρακα). Από βράχο λέω να βάλω μόνο ζωντανό γιατί απ'ότι κατάλαβα γενικότερα είναι η καλύτερη επιλογή (κυρίως από εσάς όλους στο forum που γνωρίζετε και καλύτερα).Το κόστος του είναι ένα θέμα αλλά σε αυτόν τον τομέα-του βράχου-αποφάσισα να μην κάνω εκπτώσεις.Όσων αφορά το φωτισμό οι ΜΗ μου δίνουν μεγαλύτερο πεδίο επιλογής στα κοράλια?Γιατί ναι μεν θα αρχίσω με μαλακά αλλά οόπως και εσείς θα ξέρετε καλύτερα από εμένα λόγω εμπειρίας τρώγωντας έρχεται η όρεξη.....:)
Οπότε μια ψυχή που είναι να βγεί ας βγεί απ την αρχή για να κυλήσει και καλύτερα το όλο εγχείρημα....

accnt
20-02-07, 16:25
Βράχο τώρα πλέον καλύτερα ζωντανό. Παλαιότερα που οι τιμές ήταν….. βάζαμε και νεκρό. Ίσως να σκεφτόσουν να τοποθετούσες τον βράχο σου σε κερκίδα. Μια απλή βέβαια για να μην νεκρώσει εκεί που θα ακουμπά στην άμμο αλλά και να μην δημιουργεί περιοχές χωρίς καλή κυκλοφορία.

Το εφέ που δίνουν οι ΜΗ και η διεισδυτικότητά τους στο νερό τις κάνουν φοβερή επιλογή. Αλλά δεν ξέρω αν «κάψουν» κάνα μαλακό κοράλλι που θα το έχεις κοντά στην επιφάνεια.
Η προσωπική μου θέση είναι να μην «μπλέξεις» με μαλακά και να πας απ΄ ευθείας σε Lps, ή να κάνεις και Mix.

johnvidras
20-02-07, 19:19
Το θέμα των κοραλιών το επεξεργάζομαι ακόμα...Ούτως ή άλλως προέχουν άλλα θέματα...Προς το παρόν ετοιμάζομαι σε καμια εβδομάδα να ρίξω τον αραγονίτη και βλέπουμε..

Υ.Γ.1) Το mix το σκέφτομαι αλλά δεν ξέρω αν και τι περιορισμούς οσον αφορά το φώς χρειάζεται...Βλέποντας και κάνοντας...
Υ.Γ.2)Παιδιά μπορεί να σας κούρασα αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ.Οι γνώσεις και η εμπειρία σας είναι πολύτιμες...