PDA

Επιστροφή στο Forum : skimmer mce-600


nikman
12-02-07, 09:41
Γεια σας έχω πάρει το σκίμερ της deltec to mce 600 μιας και όσοι το δοκίμασαν συμφωνούνε ότι είναι ένα από τα καλυτέρα μέχρι 400 λίτρα. Το έχω σε λειτουργία περίπου 15 μέρες.
Την πρώτη βδομάδα ήμουν ευχαριστημένος από την λειτουργία του δηλαδή έβγαζε αρκετό αφρο και βρόμα και μάλιστα το ποτηράκι ξεχείλιζε από μια τρυπούλα που έχει στο πάνω μέρος. Το είχα αδειάσει και καθαρίσει 2-3 φορές Να σημειώσω ότι στο ενυδρείο είχα τοποθετήσει επίσης ζωντανό βράχο 30 κιλά περίπου και δύο κομμάτια ψόφιο 6-7 κιλά (από aquaristic). Τώρα 3-4 μέρες δεν δουλεύει όπως πρώτα. Δηλαδή δεν μαζεύει αρκετό αφρό στο ποτήρι. Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι δεν βλέπω να έχει κινητικότητα ο αφρός στο ποτήρι συλλογής του όπως συνέβη αρχικά. Επίσης παρατηρώ στα τρία διαμερίσματα του σκίμερ(εισαγωγή-skimming-εξαγωγή) και έχει κάτσει σκόνη στο πάτο. Όχι πολύ αλλά είναι ορατή. Τι μπορεί να συμβαίνει ; :smt004

Tricky
12-02-07, 09:48
Ειναι λογικο την πρωτη εβδομαδα να δουλευε υπερωριες ..λιγο η βρωμα του βραχου , λιγο καποια συστατικα των συνθετικων αλατιων εκαναν το σκιμερ να βγαζει πολυ αφρο.

Στην παρουσα φαση , εφοσον δεν εχεις ψαρια μεσα , δεν υπαρχουν πρωτεινικα καταλοιπα για να επεξεργαστει ...οσο θα στοκαρεις με ψαρια , θα δεις οτι το σκιμερ θα δουλευει ολο και περισσοτερο.

Επισης μην κοιτας μονο την ποσοτητα του αφρου αλλα και την ποιοτητα..το επιθυμητο ειναι μαυρος-σκουροπρασινος αφρος ... το δικο μου γεμιζει ενα ποτηρακι την εβδομαδα αλλα ειναι τοσο μαυρος ο αφρος που πιστευω οτι κανει καλη δουλεια.

Αν σου βγαλει απλα ασπρο αφρο , σημαινει οτι απλα τραβαει καποιο προσθετο του νερου ειτε καποιο ασυμβατο αντιχλωριο ή καποιο φαρμακο ή καποιο αλλο χημικο στοιχειο ...

nikman
12-02-07, 23:59
Φίλε Βασίλη ευχαριστώ για την απάντηση, όμως εγώ πως θα είμαι σίγουρος ότι αν και δεν αφρίζει αυτό δουλεύει σωστά. Θέλω να πω υπάρχει κάποιος τρόπος κάποιο τέχνασμα να το κάνω να αφρίσει ;
Ένα άλλο που παρατήρησα είναι κάποια μικρή ποσότητα σκόνης που είναι στο πάτο του σκίμερ. Στο δικό σου έχεις παρατηρήσει κάτι παρόμοιο.
Η γνώμη μου είναι ότι αφού βγάζει τη βρόμα αποτελεσματικά πως του ξέφυγαν λίγοι κόκκοι σκόνης.

enzo
13-02-07, 05:13
το ποτηρι περισσυλογης του skimmer οπωσδηποτε καθαρισμα μια φορα την εβδομαδα....
μετα απο λιγες μερες πιανει γλιτσα και ο αφρος δεν ανεβαινη με αποτελεσμα να πεφτη η αποδοση του....:(
επισης ανα τακτα χρονικα διαστηματα πλυσιμο το σωληνακι του αερα γιατι μαζευει αλατα και βουλωνει..;)
το skimmer κανει δουλεια,μην περιμενεις ομως να σου αποστειρωσει και το ενυδρειο,και αμα η σκονη κατσει στο sump,μετα δεν μαζευει ευκολα....

nikman
13-02-07, 06:57
το ποτηρι περισσυλογης του skimmer οπωσδηποτε καθαρισμα μια φορα την εβδομαδα....
μετα απο λιγες μερες πιανει γλιτσα και ο αφρος δεν ανεβαινη με αποτελεσμα να πεφτη η αποδοση του....:(
επισης ανα τακτα χρονικα διαστηματα πλυσιμο το σωληνακι του αερα γιατι μαζευει αλατα και βουλωνει..;)
το skimmer κανει δουλεια,μην περιμενεις ομως να σου αποστειρωσει και το ενυδρειο,και αμα η σκονη κατσει στο sump,μετα δεν μαζευει ευκολα....

Το σωληνάκι του αέρα είναι αυτό που προεξέχει στη πάνω μεριά και έχει το βανάκι που ρυθμίζεις τις φυσαλίδες του αέρα ; όταν λες sump τι εννοείς γιατί το skimmer το έχω κρεμάσει εξωτερικά. Έχει κατακάτσει σκόνη στο πυθμένα των τριών διαμερισμάτων που είναι χωρισμένο το deltec.
Παίζει κάτι με το ύψος που είναι το ποτηράκι καθώς και με τη θέση που βρίσκεται ο σωλήνας (η προέκταση του) ; δηλαδή εγώ το έχω προσαρμόσει στη θέση του με το σωλήνα (την προέκταση ) να είναι από την δεξιά μεριά και να εφαρμόζει στη τρύπα που έχει από αυτή τη θέση. Όμως το έχω δει και σε φωτογραφία να το έχουν ανάποδα δηλαδή η προέκταση του ποτηριού που είναι ο σωλήνας να είναι αριστερά (όπως το βλέπουμε από πίσω).
Πάντως τώρα και αφρό δε βγάζει και είναι και τελείως αθόρυβο, κάτι δε μου πάει.
Θα πειραματιστώ σήμερα με τη θέση στο ποτηράκι ποιο πάνω ποιο κάτω αριστερά-δεξιά ο σωλήνας. Ένα καλό πλύσιμο. θα δείξει.

Tricky
13-02-07, 11:35
H σκονη που λες οτι βλεπεις , παντα θα μενει στον πατο των διαμερισματων ...δεν ειναι κατι που θα πρεπει να σε προβληματιζει.

Το ποτηρακι δουλευει με οποια πλευρα και αν το βαλεις ..φυσικα η κανονικη του θεση ειναι αυτη κατα την οποια ο σωληνας υπερχειλισης εφαρμοζει στην τρυπα ...αλλα και απο την αλλη να το βαλεις ,σε περιπτωση που γεμισει το ποτηρακι , παλι θα υπερχειλισει μεσα στο σκιμερ και οχι στο πατωμα .

Απο εκει και περα :

1) Ποσο ψηλα εχεις βαλει το ποτηρακι ?
2) Ποσο ανοιχτη (σε ωρες ρολογιου) εχεις τη βανα του βεντουρι ?

Επισης :

Το ποτηρακι θα το καθαριζεις οσο πιο συχνα μπορεις με max καθε εβδομαδα
Με ενα κομματι ουδετερο σφουγγαρι θα βαζεις το χερι σου μεσα στον μεσαιο θαλαμο (το θαλαμο που βρισκεται η αντλια) και θα καθαριζεις τα τοιχωματα του απο τη γλιτσα.
Θα παιρνεις λιγο χλιαρο νερο απο RO/αποχλωριωμενο βρυσης και με μια μεγαλη συρριγα ή οτι αλλο σε βολευει , θα πρεσαρεις νερο μεσα στο σωληνακι του αερα ωστε να σπανε τα αλατα :D
Καθε 40-60 μερες , θα ξεκρεμας το σκιμερ και θα το βαζεις στην μπανιερα με ζεστο νερο ...προσεκτικο λυσιμο αντλιας/Impeller (μεγαλη προσοχη οταν το τραβας απο τη θεση του γιατι ειναι λιγο ζορικο και αν σπασει υπολογισε τουλαχιστον 30 ευρω για το Impeller) και καλο καθαρισμα σε ολα τα components .Τωρα που ειναι αρχη καλο θα ηταν να κρεμασεις το σκιμερ με τετοιο τροπο ωστε να βλεπεις και την πλατη του ..ετσι θα εξοικειωθεις με τον τροπο λειτουργιας του και θα παρακολουθεις τι αφρος δημιουργειται .

Ξαναλεω ομως οτι το σκιμερ για να βγαλει εργο θελει καποια καταλοιπα και καποια περιοδο προσαρμογης - break in period.

Αν θες γενικοτερες πληροφοριες για το Deltec MCE 600 και τα οποια προβληματα του , ριξε μια ματια στα παρακατω λινκς :

http://www.deltecaquariumsolutions.com/skimmers_2.php
http://www.deltecaquariumsolutions.com/documents/MCE600SkimmerInstructions.pdf
http://www.deltecaquariumsolutions.com/UseofaDeltecSkimmeronaNewAquariumSetup.htm
http://deltecaquariumsolutions.com/ShimmerNoise.htm
http://www.advancedaquarist.com/2005/8/review
http://www.advancedaquarist.com/2006/7/review

nikman
14-02-07, 06:40
Thanks Βασίλη ήσουν πολύ λεπτομερής και κατατοπιστικός.
Στη θέση που έχω βάλει το ενυδρείο έχω οπτική επαφή και πρόσβαση στο Deltec από όλες τις γωνίες.
Χθες άδειασα το ποτηράκι και ναι είχε πράσινη βρόμα όχι πολύ ποσότητα αλλά πολύ έντονη δυσοσμία. Έριξα και νερό με σύριγγα στο σωληνάκι του αέρα.
Κατά διαστήματα θα το ξεκρεμώ και θα το πλύνω και εσωτερικά αλλά για το λύσιμο (αντλίας κ.λ.π) που γράφεις χλομοοό το βλέπω.
Τώρα το ποτηράκι το έχω με την υπερχείλιση από τα δεξιά και εφαρμόζει στην οπή που υπάρχει μέχρι κάτω. Αν τo σταθεροποιήσω ποιο πάνω θα είναι καλύτερα ;
Το ενυδρείο δουλεύει 15 μέρες χωρίς ψάρια και κοράλλια μόνο με το ΖΒ (30 κιλά από Ζωοφιλίας). Κάθε πρωί ρίχνω τροφή σε φιλαράκι.
Πριν τέσσερις μέρες πήγα μέχρι Ρέθυμνο και πήρα άλλα 25 κιλά ΖΒ κουραρισμένο (από Κιβωτό). Χθες έκανα τεστ για αμμωνία και Ν02 με κάτι παλιά τεστ της Sera και δείξανε 0. Με προβλημάτισε αυτό γιατί οι μέρες είναι λίγες για να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου και πολλές για να μην έχει ξεκινήσει ακόμα. Τι γνώμη έχεις ;

accnt
14-02-07, 09:39
Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στο θαλασσινό ενυδρείο με ΖΒ.
Όταν βάζεις ΖΒ στο ενυδρείο είναι σαν να βάζεις ήδη στρωμένα φίλτρα σε ένα νέο ενυδρείο γλυκού νερού.
Άρα μην περιμένεις να δεις κύκλο του αζώτου, ή τουλάχιστον όπως τον περιμένεις σε ένα ενυδρείο γλυκού νερού. Ο ΖΒ σου ήδη έχει τα αναγκαία βακτηρίδια, για να υποστηρίξει ένα μικρό βιολογικό φορτίο για αρχή και αν ήταν ήδη και καλά κουραρισμένος δεν πρόκειται να δεις ποτέ αμμωνία και Νο2. Αν δεν είναι κουραρισμένος (ή αν ταλαιπωρήθηκε κατά την μεταφορά) τότε κάποιο μικροοργανισμοί που θα υπήρχαν πάνω του πεθαίνουν, με αποτέλεσμα την άνοδο της αμμωνίας. Όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα ο βράχος ανακάμπτει και η αμμωνία πέφτει.

Tricky
14-02-07, 10:45
Τώρα το ποτηράκι το έχω με την υπερχείλιση από τα δεξιά και εφαρμόζει στην οπή που υπάρχει μέχρι κάτω. Αν τo σταθεροποιήσω ποιο πάνω θα είναι καλύτερα ;


Οσο πιο ψηλα ειναι το ποτηρακι , τοσο πιο dry skimming θα εχεις . Κατα πολλους , αυτο ειναι και το επιθυμητο.Δηλαδη στο ποτηρακι θα εχεις πιο λιγο αφρο αλλα ''καλυτερης'' ποιοτητας ενω , με το ποτηρακι τερμα κατω θα εχεις wet skimming οπου μαζι με τα καταλοιπα εξαγεις και λιγο νερο απο το ενυδρειο που δεν υπαρχει λογος να βγει. Γιαυτο το λογο , το wet skimming εχει κατηγορηθει οτι προοδευτικα ριχνει την αλατοτητα στο ενυδρειο (ΙΜΟ ειναι λιγο υπερβολικο αυτο)

Προσωπικα εγω , το δουλευω με το ποτηρακι τερμα κατω (οπως εσυ δηλαδη) και με την βανα του αερα εντελως ανοιχτη ....ειμαι ικανοποιημενος με το skimmate που βγαζει κατα αυτον τον τροπο οποτε δεν το ψαχνω παραπανω.Προτιμω το wet skimming γιατι νομιζω οτι η αποβολη των οργανικων ειναι πιο γρηγορη και επισης , το σκιμερ λειτουργει και σαν μηχανικο φιλτρο αφου οσο πιο χαμηλα ειναι το ποτηρι , τοσα περισσοτερα (ελαφρα) στερεα καταλοιπα θα εξαχθουν σε αυτο. Αν θες , βαλτο περιπου στη μεση και αναλογα με το αποτελεσμα , πειραματιζεσαι.

Εδω θα πρεπει να πω , οτι ενα απο τα κακα του να κανεις καλη αρχη με ενα σωστο σκιμερ (οπως εσυ) , ειναι οτι δεν θα μπορεσεις ποτε να δεις τη διαφορα στο ενυδρειο σου πριν και μετα :) ;) Οταν με το καλο αρχισεις να βαζεις ψαρια (συντομα απο οτι βλεπω) , θα δεις τι βγαζει το σκιμερακι σου.

nikman
14-02-07, 14:07
Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στο θαλασσινό ενυδρείο με ΖΒ.
Όταν βάζεις ΖΒ στο ενυδρείο είναι σαν να βάζεις ήδη στρωμένα φίλτρα σε ένα νέο ενυδρείο γλυκού νερού.
Άρα μην περιμένεις να δεις κύκλο του αζώτου, ή τουλάχιστον όπως τον περιμένεις σε ένα ενυδρείο γλυκού νερού. Ο ΖΒ σου ήδη έχει τα αναγκαία βακτηρίδια, για να υποστηρίξει ένα μικρό βιολογικό φορτίο για αρχή και αν ήταν ήδη και καλά κουραρισμένος δεν πρόκειται να δεις ποτέ αμμωνία και Νο2. Αν δεν είναι κουραρισμένος (ή αν ταλαιπωρήθηκε κατά την μεταφορά) τότε κάποιο μικροοργανισμοί που θα υπήρχαν πάνω του πεθαίνουν, με αποτέλεσμα την άνοδο της αμμωνίας. Όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα ο βράχος ανακάμπτει και η αμμωνία πέφτει.

Πολύ μου άρεσε αυτό, νάσαι καλά βρε Γιάννη γιατί νόμιζα ότι έφταιγε το τεστ που ήταν παλιό και πήγα και πήρα ένα της tetra. Ευτυχώς δεν το άνοιξα και θα το γυρίσω.
Οπότε βουρ για κανένα ψαράκι τώρα. Για κανένα κλοουνάκι έλεγα που είναι και αντοχής maroon ή tomato τι γνώμη έχετε από την πείρα σας ποιο είναι κατάλληλο για αρχή ;
Να σημειώσω ότι όποιο ψάρι μπει για αρχή θα φάει πολύ στρεσάρισμα γιατί ο βράχος έχει στηθεί τελείως πρόχειρα και θα υπάρξουν πολλές ανακατατάξεις.
Θάθελα να έβαζα και κανένα κοραλάκι φτηνό και ωραίο για να δω κατά πόσο θα τη παλέψει. Από φωτισμό έχω 2 λάμπες των 30 w της sera white 12000 Kelvin αν δε κάνω λάθος. 2 από 15 w, η μία actinic της marine-glo (σα μάρκα είναι καλύτερη από τη sera ? ) . Και περιμένω και 2 Τ5 39 w.

accnt
14-02-07, 18:02
Ο φωτισμός σου δεν είναι κατάλληλος για reef ενυδρείο, αλλά είναι μια χαρά για αρχή και για εύκολα κοράλλια. Με τις Τ5 που περιμένεις θα κάνεις την διαφορά.
Δες εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15467&page=2) την σημερινή συζήτηση του Βασίλη με τον Lsourtzo τι λέει για τους κλόουν, αν και θα προτιμούσα να τελειώσεις με το aquascaping και μετά να πάρεις ψάρι. Αλλά φαντάζομαι δεν θα κρατιέσαι ε? :D

nikman
17-02-07, 23:42
Λοιπόν για να κλείσω το θέμα με το συγκεκριμένο skimmer (mce-600) αναφέρω ότι τώρα δουλεύει μια χαρά ! δηλαδή και αθόρυβα και έχει αρχίσει και βγάζει το γνωστό πράσινο και πολύ βρομερό ζουμί και το ποτηράκι δε γεμίζει τόσο γρήγορα που να θες να το αδειάζεις καθημερινά(άρα dry skimming). Προσωπικά το αδειάζω χαλαρά την τρίτη με τέταρτη μέρα.
Με δυο λόγια το συγκεκριμένο skimmer είναι τεχνικά άριστο και οικονομικά συμφέρει (220 ευρώ από aquaristic). Μία από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει.

accnt
18-02-07, 00:00
Μπράβο. Η deltec έχει πολύ καλή φήμη για τα προιόντα της. Βέβαια το skimmer μάλλον βγάζει ακόμα πολύ, εφόσον δεν έχεις στοκάρει ακόμα. Αλλά τι να πει κανείς... skimmer είναι ότι θέλει κάνει :D ...