Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Κλαδιά και ρίζες αμπελιού στο ενυδρείο

lucy
06-02-07, 18:11
Γειά χαρά σε όλους.
Ενα άλλο αγαπημένο μου χόμπυ είναι το αμπέλι και το κρασί, τα οποία τα έκανα επάγκελμα. Αυτό τον καιρό κλαδεύω και βγαίνουν κάτι όμορφα κλαδιά, που είναι σαν να με προκαλούν να τα βάλω για διακόσμηση στο ενυδρείο. Ακόμα είναι να κάνω κάτι εκριζώσεις και θα βγούνε αρκετές ρίζες. Τώρα γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί μου είπαν πως το αμπέλι και ειδικά οι ρίζες του έχουν ένα από τα καλύτερα ξύλα για την διακόσμηση του ενυδρείου.
Παλιά που τόλμησα να το κάνω γέμισα από μαύρη άλγη και αναγκάστικα να πετάξω τα πάντα μέσα από το ενυδρείο, ακόμα και το χαλίκι. Απ' όσα διάβασα τον τελευταίο καιρό στο φόρουμ και στο "Γη και ύδωρ" μάλλον άδικα μπήκα στα έξοδα να τα αγοράσω όλα καινούρια.
Τώρα λέω να το τολμίσω πάλι, μήπως δεν ήταν αιτία οι ρίζες αμπέλου για τα χάλια μου, αλλά κάτι άλλο. Τι λέτε ποιά η γνώμη σας;

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
06-02-07, 18:33
Καλησπέρα,
Τα κλαδιά και οι ρίζες δεν θα βουλιάξουν ποτέ. Ο κορμός μετά από λίγες μέρες θα βουλιάξει και είναι πραγματικά από τα πιο όμορφα ξύλα για την διακόσμηση του ενύδρείου, επίσης αποτελεί και πολύ καλή τροφή για τους pleco. Έχει ένα μειονέκτημα όμως, μετά από μερικούς μήνες θα αρχίσει να σαπίζει... οπότε και τον αντικαθιστάς με καινούριο!!

Liolios
06-02-07, 18:49
Lucy δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να κάνεις αυτό που λες γιατί πολύ απλά δεν το έχω δοκιμάσει. Μπορώ όμως να σε διαβεβαιώσω πως με κλαδιά κισσού θα έχεις ένα τέλειο και δοκιμασμένο αποτέλεσμα (αφού πρώτα τα περάσεις από μία χρονοβόρα διαδικασία στεγνώματος και μουλιάσματος).
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι μία δοκιμή σε ένα μικρό ενυδρειάκι για να δεις πως θα συμπεριφερθούν τα κλαδιά και οι ρίζες που λες. Δεν ξέρω αν εντέλει θα βυθιστούν ή αν θα σαπίσουν με τον καιρό ή όχι, πάντως σίγουρα στην αρχή θα χρειαστούν κάποιο βάρος για να τα κρατάει εντός νερού.

Kostas G.
06-02-07, 19:06
Το οτι κάποια στιγμή θα βυθιστούν είναι σίγουρο...Απλά πιθανώς να πάρει πολύ καιρό...Ακόμη και λίγους μήνες...Το βάρος ίσως έχει κάποια επίδραση στο πόσο γρήγορα θα βυθίζεται το ξύλο από μόνο του αν και κατα την γνώμη μου είναι αρκετά μικρή...

Takis
06-02-07, 19:19
Το θεμα ειναι οι χυμοι που υπαρχουν μεσα στο ξυλο, που μεσα στο νερο σαπιζουν. Ακομα και αν ξεραθει το ξυλο αυτοι δεν φευγουν, αλλα στερεοποιουνται και μολις βραχει θα κανουν παΛι το προβλημα.
Τωρα, αν βαλουμε τα ξυλα ή τις ριζες σε νερο μεσα σε καποιο δοχειο και με μερικες αλλαγες απομακρυνθουν οι χυμοι μπορει να βελτιωθει η κατασταση, αλλα δεν ξερω αν το εχει δοκιμασει καποιος.

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
06-02-07, 19:32
Χρησιμοποιώ κορμούς αμπελιών στα προσωπικά μου ενυδρεία εδώ και 8 χρόνια και σε διαβεβαιώ πως είναι safe για τα ψάρια. Όσο για τους χυμούς αφ`ενός εννοείται ότι θα γίνει καλό ξέπλυμα και curάρισμα (συγνώμη για το greenglish) πριν μπει στο ενυδρείο και αφ`ετέρου είναι από τα πιο στεγνά ξύλα που υπάρχουν και από τα πιο ευκολοβύθιστα.

lucy
07-02-07, 11:35
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες.
Η δική μου εμπειρία: Όντως οι ρίζες και τα κλαδιά δεν βουλιάζουν αλλά τα είχα κρατήσει κάτω δεμένα σε πέτρα και σκεπασμένα με χαλίκι να μην φαίνετε το δέσιμο. Τα ψάρια (10 νέον) δεν έδειχναν να είχαν... δυσαρεστηθεί, και οι μαυριδερές ρίζες ανάμεσα στα φυτά ήταν ένα πολύ ωραίο θέαμα. Οι χυμοί του αμπελιού είναι από τους πιο καθαρούς θα έλεγα. Να φανταστήτε ότι είναι το καλύτερο κολήριο για τον καθαρισμό των ματιών (ανθρώπων). Ίσως το πρόβλημα μαύρης άλγης που είχα να ήταν από τα πολλά θρεπτικά που είχαν οι ρίζες, και ότι δεν έκανα τακτικές αλλαγές νερού (δεν ήξερα την σπουδαιότητά τους).
Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε λίγες λεπτομέριες για την προετοιμασία των ξύλων κ ριζών;
ΖΩΟΦΙΛΙΑ τους κορμούς τους βάζεις με τον φλοιό;
(ευλογημένε βρες ένα άλλο όνομα να σε φωνάζουμε, κάπως άχαρο μου ήρθε το ΖΩΟΦΙΛΙΑ)

panos84
07-02-07, 11:46
θα ηθελα και εγω να μαθω τι επεξεργασια πρεπει να γινει πριν μπει ο κορμος του αμπελοιυ μεσα στο ενυδρειο.Οσο πιο αναλυτικα τοσο πιο καλα για εμας που δεν ξερουμε.Ελπιζω να μας βοηθησετε!

gewre
07-02-07, 15:56
Να και κάτι που είχα ξεχάσει τελείως.

Πριν περίπου 10 χρόνια είχα κάνει μία δοκιμή με κορμό από αμπέλι.

Ένας φίλος μου είχε πει την εξής διαδικασία.

Βράσιμο για καμιά ώρα και μετά ψήσιμο στο φούρνο για 4-5 ώρες στους 100-120 C. Μούλιασμα σε νερό για καμιά εβδομάδα με αλλαγές νερού κάθε μέρα.

Απ' ότι θυμάμαι είχα τον κορμό στο ενυδρείο για πάνω από ένα χρόνο χωρίς πρόβλημα. Μετά απλά έβαλα κάτι άλλο.

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
07-02-07, 18:50
Καλησπέρα
Κατ`αρχήν Lucy με λένε Ανδρέα αλλά η Ζωοφιλία είναι το κατάστημα που διατηρώ.
Όσον αφορά στους κορμούς αμπελιού αυτό που κάνω εγώ και που ανεπιφύλακτα προτείνω είναι να τον αφήσεις σε νερό για λίγες μέρες μέχρι να βουλιάξει. Μετά βγάζεις τις φλοίδες και ξεπλένεις με πιεστικό για να φύγουν και τα υπολείματα. Στη συνέχεια ψεκάζεις καλά με χλωρίνη το αφήνεις για 2-3 ώρες, ξεπλένεις με αύθονο νερό και με μια προσθήκη αντιχλωρίου είναι έτοιμο για το ενυδρείο.

msigouros
07-02-07, 18:54
Ρίξτε και καμμιά φωτό να ξέρουμε για τι μιλάμε και εμείς οι αμαθείς.:smt110 :smt110

Yiannis59
07-02-07, 19:17
Αν και ονειρευόμουν διαφορετικά το πρώτο μου post δεν σαπίζει έτσι ο κορμός φίλε Αντρέα

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
07-02-07, 19:23
Καλώς ήρθες φίλε Γιάννη,
Πώς ονειρευόσουν το πρώτο σου post?
Απόψεις και εμπειρίες ανταλλασουμε για να βοηθηθούμε, πώς σαπίζει ο κορμός?

Yiannis59
07-02-07, 19:30
Να πω κανένα για σας παιδιά και τα σχετικά η ερώτηση είναι με αυτή την επεξεργασία δεν σαπίζει αργότερα ο κορμός και αν ναι σε πόσο

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
07-02-07, 19:46
Φίλε Γιάννη συγνώμη αλλά δεν βγάζω νόημα από αυτά που γράφεις, δεν τα ξαναγράφεις λίγο?

Yiannis59
07-02-07, 19:53
Καλησπέρα
Κατ`αρχήν Lucy με λένε Ανδρέα αλλά η Ζωοφιλία είναι το κατάστημα που διατηρώ.
Όσον αφορά στους κορμούς αμπελιού αυτό που κάνω εγώ και που ανεπιφύλακτα προτείνω είναι να τον αφήσεις σε νερό για λίγες μέρες μέχρι να βουλιάξει. Μετά βγάζεις τις φλοίδες και ξεπλένεις με πιεστικό για να φύγουν και τα υπολείματα. Στη συνέχεια ψεκάζεις καλά με χλωρίνη το αφήνεις για 2-3 ώρες, ξεπλένεις με αύθονο νερό και με μια προσθήκη αντιχλωρίου είναι έτοιμο για το ενυδρείο.
Αν επεξεργαστώ έτσι τον κορμό μέσα στο ενυδρείο σαπίζει και σε πόσο
ελπίζω τώρα να έγινα σαφής

gewre
07-02-07, 20:05
Για να μιλήσω και ως Δασολόγος που είμαι!!!

Το "ψήσιμο" του ξύλου βοηθάει πολύ στην αντοχή του. Εξατμίζονται πολλές ουσίες που "βοηθάνε" στο σάπισμα. Το μυστικό είναι χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ώρες.

Yiannis59
07-02-07, 20:32
Δοκίμασε κανείς μικροκύματα έτσι μια ιδέα για ψήσιμο θεωρητικά ψήνει από μέσα προς τα έξω δίνοντας κίνηση στα μόρια της υγρασίας
Καλά μην βαρατε μια ιδεα ηταν

PascM
07-02-07, 20:34
:D Κανείς δεν βαράει εδώ φίλε! Απλά με τα μικροκύματα νομίζω οτι είναι ποιο δύσκολο από πρακτικής απόψεως λόγω του οτι οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μικρότεροι επομένως μιλάμε για μικρότερο ξύλο! Τώρα αν κάνει δουλειά δεν γνωρίζω.

Yiannis59
07-02-07, 20:38
Είναι ο φόβος του νέου που θα πάει θα προσαρμοστώ :)

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
07-02-07, 20:38
Gewre αν εννοείς ψήσιμο στο φούρνο, πού κολλάνε οι χαμήλές θερμοκρασίες??? Γιάννη η μόνη επεξεργασία που στην ουσία προτείνω είναι η χλωρίνη για να ψοφίσουν όλα τα μικρόβια και οι μύκητες, αυτό δεν συντελεί στο σάπισμά του. Εγώ έχω μερικά κομμάτια που δεν έχουν σαπίσει εδώ και τρία χρόνια!!!!

Τα μικροκύματα ζεσταίνουν (με την παλμική κίνηση που προκαλούν στα μόρια του νερού), ούτε βράζουν ούτε απολυμαίνουν.

Takis
07-02-07, 20:48
Ερωτηση κανει ο Γιαννης, απλα δεν βαζει ερωτηματικο...

Παντος, εξακολουθω να πιστευω οτι ειναι δυσκολο. Αν αυτος ο τροπος ειναι καλος, τοτε θα ισχυει για ολα τα ξυλα.
Ομως το σαπισμα δεν γινεται σε 1-2 μηνες υποχρεωτικα. Μπορει να παρει πιο πολυ καιρο. Μου ετυχε να σαπισει ξυλο, να πιασει σκουληκια στο κατω μερος και να το διαπιστωσω μετα απο πολυ καιρο, αφου ειδα τα σκουληκια να κανουν βολτες...

Yiannis59
07-02-07, 20:52
Ερωτηση κανει ο Γιαννης, απλα δεν βαζει ερωτηματικο...
Σωστός δεν ξέρω που βρισκετε το ριμαδι στο πλικτρολογιο οταν το πατώ μου βαζει τόνους

Strahos
07-02-07, 21:38
Σωστός δεν ξέρω που βρισκετε το ριμαδι στο πλικτρολογιο οταν το πατώ μου βαζει τόνους

το ελληνικό ερωτηματικό είναι το γράμμα Q αλλά μπορείς να βάζεις και το κλασικό "?"

Yiannis59
07-02-07, 21:41
;;;;;;φτου το άτιμο εκεί ήτανε ευχαριστώ ;;;;;

gewre
07-02-07, 22:35
Με το φούρνο μικροκυμάτων το πιθανότερο είναι να καταστρέψεις το ξύλο. Ο λόγος είναι ότι θα αρχίσει να βράζει στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό θα είναι κρύο. Μάλλον θα ανοίξει, αν δε σκάσει.

Με χαμηλές θερμοκρασίες εννοώ όχι πάνω από 120C γιατί μπορεί να έχουμε ανάφλεξη.

Με μεγάλη διάρκεια στο φούρνο καταστρέφονται οι περισσότερες ουσίες που περιέχει το ξύλο. Οι σαπροφυτικοί οργανισμοί τρώνε (σαπίζουν) το ξύλο για αυτές τις ουσίες και όχι για την κυτταρίνη, που αποτελεί το δομικό συστατικό του ξύλου.

Φυσικά μετά από αρκετό καιρό το ξύλο θα αλλοιωθεί μέσα στο νερό. Αυτό που προσπαθούμε είναι να παρατείνουμε απλά τη ζωή του. Από 2-3 μήνες σε 2-3 χρόνια.

Yiannis59
07-02-07, 22:41
Για το λεγόμενο πετρωμένο ξύλο;

lucy
08-02-07, 09:10
Να 'μαι κι εγώ!

Ανδρέα ευχαριστώ. Κατάλαβα πως το ΖΩΟΦΙΛΙΑ ήταν τίτλος γι' αυτό ζήτησα όνομα.
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες, αλλά απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει εμπειρία για τις ρίζες. Εγώ κόλησα εκεί. Παιδιά είναι πανέμορφες. θα δοκιμάσω την ίδια διαδικασία και για τις ρίζες και το πείραμά μου θα το κάνω στο 20λτ, (θα χαρίσω τον κογκολέζο και θα πάει στη λιμνούλα το common).
Τάκη κάτι είπες για σκουλίκια. Κι εγώ είχα δει στο δικό μου ενυδρείο πολύ παλιά. Ηταν τόσο μικρά που με το ζόρι τα έπιανε το μάτι και λευκά, σαν ίνες από λευκό ύφασμα. Κινιόντουσαν με τον ίδιο τρόπο που κινούντε οι κοινές κάμπιες , κυμματιστά. Μήπως αυτά εννοείς; Αν όχι, μήπως ξέρεις τι είναι αυτές οι "κλωστίτσες";

Lucy δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να κάνεις αυτό που λες γιατί πολύ απλά δεν το έχω δοκιμάσει. Μπορώ όμως να σε διαβεβαιώσω πως με κλαδιά κισσού θα έχεις ένα τέλειο και δοκιμασμένο αποτέλεσμα (αφού πρώτα τα περάσεις από μία χρονοβόρα διαδικασία στεγνώματος και μουλιάσματος).
Δηλαδή εννοείς την διαδικασία: βράσιμο-ψήσιμο- μούλιασμα; Από τώρα ονειρεύομαι τους κισσούς στό ενυδρείο μου!!!:smt038Ευχαριστώ πολύ.

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
08-02-07, 09:33
Καλημέρα Λούση,
Αυτά τα σκουλήκια που λες εσύ είναι από ψάρι, κάποιο είδος παράσιτου που ξεκινάει από μικρά αυγουλάκια στο τζάμι τα οποία σχεδόν δεν φαίνονται και σε λίγες μέρες γεμίζει το ενυδρείο. Αυτά συνήθως δημιουργούνται από τροφή που δεν μπόρεσε να χωνέψει σωστά το ψάρι ή από το ίδιο το ψάρι που έφερε το παράσιτο.

lucy
08-02-07, 09:46
Καλημέρα.
Το μόνο ψάρι που είχα βάλει ήταν ο δύστυχος μονομάχος.:smt022 Λες να τον έχασα εξαιτίας των σκουλικιών;:smt096 Απο τότε δεν ξαναέβαλα ψάρι εκεί, μόνο μια ανούμπια ζει παρέα με κάτι σαλιγκαράκια. Αν τα σκουλίκια συνεχίζουν να υπάρχουν θα χάσω και το επόμενο ψάρι που θα τολμήσω να βάλω;

ΖΩΟΦΙΛΙΑ Αγ.Στεφάνου
08-02-07, 10:29
Ετσι εξηγείται λοιπόν!!!!!! Συμβαίνει κυρίως σε ψάρια που τρώνε πρωτείνη. Γνώμη μου??? Ξεστησέ το και αφού το πλύνεις με χλωρίνη ξανά από την αρχή. Μου έχει τύχει να ξεστήσω και να μην πλύνω καλά (χλωρίνη) και να χάσω τα επόμενα ψάρια... παρα τρίχα δηλαδή.

Liolios
08-02-07, 11:37
...Τάκη κάτι είπες για σκουλίκια. Κι εγώ είχα δει στο δικό μου ενυδρείο πολύ παλιά. Ηταν τόσο μικρά που με το ζόρι τα έπιανε το μάτι και λευκά, σαν ίνες από λευκό ύφασμα. Κινιόντουσαν με τον ίδιο τρόπο που κινούντε οι κοινές κάμπιες , κυμματιστά. Μήπως αυτά εννοείς; Αν όχι, μήπως ξέρεις τι είναι αυτές οι "κλωστίτσες";

Τα σκουλήκια που λες και όπως τα περιγράφεις, μου ακούγονται πιο πολύ σαν πλανάρια και όχι σαν παράσιτα. Φυσικά μια φωτό, έστω από το ιντέρνετ - αν μπορείς να βρεις - θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Κάνε μια αναζήτηση για planaria.
Το να βγάζουμε συμπεράσματα τόσο εύκολα για το αν είναι παράσιτα από το ψάρι, το θεωρώ λίγο επίφοβο και ακόμα περίσσοτερο όταν προτείνουμε πλήρη απολύμανση του ενυδρείου, ενώ δεν μπορούμε - εκ των πραγμάτων - να έχουμε σίγουρη διάγνωση του πιθανού προβλήματος.

Προσοχή στα ξύλα μέσα σε φούρνους μικροκυμάτων. Εκτός από το ότι μπορεί να ανοίξουν, υπάρχει και το σοβαρότερο ενδεχόμενο να κάνει μπαμ ο φούρνος μικροκυμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

johnny69
08-02-07, 12:33
τα ξύλα που αγοράζουμε από τα μαγαζιά για ενυδρειακή χρήση (mopani κλπ) , τι επεξεργασία έχουν υποστεί ώστε να μην σαπίζουν ?

lucy
09-02-07, 09:11
Liolios τα σκουλίκια είναι αδύνατο να τα βγάλω φωτο. Εδώ αναγνώριση ψαριων θέλω και οι φωτο μου βγαίνουν θολές. Στο ίντερνετ κοίταξα στα planaria αλλά όλες είναι μακροφωτογραφίες κι εγώ φυσικά δεν τα αναγνωρίζω έτσι. Αλλά και πάλι δεν μου μοιάζουν.
Για να καταλάβεις, στην αρχή τα πέρασα για σκόνη (σαν πολύ μικρές λευκές ίνες) που κάθησε στα τζάμια και όταν δεν έφευγε με το πανί τότε κατάλαβα ότι είναι μέσα. Τα έβλεπα μόνο με πολύ φως. Αλλιώς δεν φαίνονται.
Να ρωτήσω όμως και κάτι άλλο. Εδώ και πολύ καιρό δεν τα βλέπω, από τότε που έχασα τον Betta δεν έβαλα άλλο ψάρι. Αρα είναι παράσιτα των ψαριών;
Όσο για το ενυδρειάκι δεν μου κάνει κόπο να το απολυμάνω (μόλις 5 λτ.), αλλά τι γίνετε με την ανούμπια που έχω μέσα; Αν έχει πάνω της κρυμένα σκουλικάκια;

lucy
09-02-07, 09:45
Βρήκα τι είναι :smt041 planaria genocephalus :smt041. Λατρεύω όσους δημιούργησαν αυτό και φόρουμ αλλά και όσους κοπιάζουν γι΄αυτό :smt055 Και επιδή δεν ξέρω να βάζω link: το βρήκα στο "γλυκό νερό γενικά" κάτω κάτω στο θέμα "λευκό σκουλίκι"

george
12-02-07, 14:27
Using vine tree wood in a tank
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/madagascan_tank_wood.html

Takis
12-02-07, 18:13
τα ξύλα που αγοράζουμε από τα μαγαζιά για ενυδρειακή χρήση (mopani κλπ) , τι επεξεργασία έχουν υποστεί ώστε να μην σαπίζουν ?

Δεν ειναι θεμα επεξεργασιας, αλλα ειναι τα ξυλα ειδικα. Καποια απο αυτα εχουν μεινει για εκατονταδες χρονια μεσα σε υγρο εδαφος με τυρφη και μετα απο αυτο δεν σαπιζουν μεσα στο νερο.
Ειναι εντελως διαφορετικη περιπτωση δηλαδη...

54leon
17-02-07, 10:23
Ερώτηση:
Απ’ότι ξέρω στα αμπέλια ρίχνουν πολλά εντομοκτόνα (laneit) δεν υπάρχει πρόβλημα?

lucy
17-02-07, 11:43
Ερώτηση:
Απ’ότι ξέρω στα αμπέλια ρίχνουν πολλά εντομοκτόνα (laneit) δεν υπάρχει πρόβλημα?
Αυτό είναι αλήθεια. Αμπελουργός είμαι και το ξέρω από "πρώτο χέρι".
Το θέμα είναι αν ραντίστηκαν με φάρμακα επαφής (χάνονται από την επιφάνεια του φυτού πολύ γρήγορα) ή με διασυστηματικά τα οποία έχουν κυκλοφορίσει μέσα στις "φλέβες" του φυτού.

Αυτό που δεν σκέφτηκα (τώρα που το αναφέρεις...) είναι αν βλάπτει ο χαλκός με τον οποίο γίνονται πάρα πολλά ραντίσματα. Για τον άνθρωπο δεν πειράζει, είναι βιολογικό ράντισμα, αλλά περνάει ο χαλκός στο κρασί και του δημιουργεί προβλήματα σοβαρά, το χαλάει. Φυσικά ένα τέτοιο κρασί δεν πίνετε οπότε δεν τήθετε θέμα υγείας.

Τι γίνετε όμως στο ενυδρείο; Το βλάπτει ο χαλκός; Ο λόγος στους βετεράνους!;)

Εγώ από τα δικά μου θα βάλω. Ξέρω το αμπέλι μου. Εντόπισα όμως σε μια βουνοπλαγιά ένα αυτοφυές....:D :D :D

gwgw
20-10-07, 12:35
τελικα το επιχειρησες το θεμα με τα κλαδια απο το αμπελι?

dinos99
24-10-07, 13:58
παιδια ξερει κανεις αν μπορουμε να και βαλουμε ξυλα απο συκια η δαφνη?:confused: :confused:

gfdimopo
27-10-07, 16:58
Ξύλα που τα έχει ξεβράσει η θάλασσα? Πάντα μιλάμε να έχουν πληθεί με την διαδικασία που εχει ειπωθεί

lucy
29-10-07, 11:08
Τα κλαδιά απμελιού τα έχω αλλά στην λιμνούλα μου. Στο ενυδρείο δεν έβαλα ακόμα.

Τα κλαδιά συκιάς έχουν ένα γάλα που ερεθίζει το δέρμα. Δεν νομίζω να είναι ασφαλή για τα ψάρια.
Της δάφνης, πάλι δεν ξέρω, αλλά γνωρίζοντας τις ιδιότητες των ουσιών της ωμής δάφνης μάλλον δεν κάνουν.

Ξύλα που έχει ξεβράσει η θάλασσα και δεν ξέρουμε από τι δέντρο είναι δεν γίνετε να τα βάλουμε. Εγώ δεν τόλμησα να βάλω ξύλα από ποτάμι γεμάτο ιτιές.

MANOS74
31-10-07, 11:02
Γεια σας παιδια,
η γνώμη μου είναι οτι οι κλιματόβεργες και ακίνδυνες είναι για το ενυδρείο και πολύ καλό αποτέλεσμα δίνουν όσον αφορά το αισθητικό μέρος που μας ενδιαφέρει. ;)

Αλλωστε πωλούνται και σε καταστήματα με τα είδη μας και τα ονομάζουν ``wine tree`` και είναι και πανάκριβα. Θυμάμαι είχα πληρώσει 12 ευρώ ένα κομματάκι γύρω στα 40mm.:smt120

Από τότε όταν πάω κάτω στο χωριό στη Λακωνία ψάχνω στα αμπέλια μας τα καλά κομμάτια τα κόβω και τα αφήνω να ξεραθούν.

Τώρα το ψήσιμο στο φούρνο δεν το έχω δοκιμάσει θα το κάνω όμως, νομίζω ότι θα πετύχει.:confused:

MANOS74

Cydox
31-10-07, 14:58
Με κλιματόβεργες δεν έχω δοκιμάσει, πάντως το καλοκαίρι μάζεψα απο την Σαμοθράκη μερικά πανέμορφα κομμάτια που είχε ξεβράσει η θάλασσα, το ένα βρίσκεται ήδη σε ενυδρείο, στην αρχή δεν βυθιζόταν, αλλά το έβαλα για λίγο στο ψυγείο και μετά κατευθείαν σε βραστό νερό οπου έμεινε για 1 ώρα περίπου, μετά, 2 μέρες στο ενυδρείο μισο-βυθιζόταν μισο-επέπλεε οσπου τελικά βυθίστηκε. Τώρα καλύφθηκε με java.. :) Eλπίζω να μην μου σαπίσει!

lucy
01-11-07, 08:34
Τα περισσότερα ξύλα στην Σαμοθράκη :smt049 είναι από πλατάνια.
Είναι αληθινά γλυπτά το ένα ομορφότερο από το άλλο.

Έχω κι εγώ μερικά κομμάτια, αλλά δεν τα βάζω στο ενυδρείο, λέω να φτιάξω ένα διόραμα, να έχω την Σαμοθράκη :smt007 κοντά μου!!!

Cydox
02-11-07, 12:49
Και εγώ γι αυτό τα μάζεψα, αλλά ο πειρασμός να τα χρησιμοποιήσω στο ενυδρείο με νίκησε.. :p

ΑΝΤΩΝΗΣ1980
09-03-08, 22:26
Τωρα το ανακαλυψα αυτο το ποστ.πολυ ενδιαφερον μιας και τα ξυλα απο τα πετσοπ κοστιζουν ακριβα.κανενα νεο απο αυτους που πειραματιστηκαν? Τι αποτελεσματα ειχαν μεχρι τωρα?

kanarini
10-03-08, 09:14
Παιδια εγω μαζεψα απο ενα ποταμι καποια ξυλα πολυ ομορφα τα εχω μεσα σε ενα 80 ενυδρειο εδω και ενα μηνα και πανε καλα, ουτε ξερω απο τι δεντρο ειναι απλα τα βρηκα μεσα στο νερο, πιστευω οτι ολα τα ξυλα εχουν το κυκλο τους δηλαδη καποτε θα σαπισουν αλλα αργα αλλα γρηγορα.
Στα pet-shop πουλανε καποια καφε ξυλα που μολις τα πιασεις γινονται κομματια, αυτα τουλαχιστον ειναι πολυ γερα, ετσι λοιπον αποφασισα να κανω το πειραμα θα δειξει.

steady
10-03-08, 13:29
αναλογα για τι τις θες οι ριζες αυτες που τριβουν οι καφε απελευθερωνουν μεγαλη ποσοτητα τανινες καθως και η σκονη αυτη που βγαινει ειναι θρεπτικοτατη και μερος της διατροφης αρκετων βυθοψαρων κυριως πλεκο

ειναι δηλαδη ιδανικες για βιοτοπικα ενυδρεια νοτιας αμερικης και απο εμφανιση και απο ιδιοτητες!

τωρα αμα θελει να φτιαξει καποιος ενα ταχτοποιημενο μποστανακι ισως να μην τον βολευουν

απλα εμενα μαρεσει να δινω εμφαση στα ψαρια και αν φτιαξεις ενα ενυδρειο με εμφαση στα ψαρια στις αναγκες τους δηλαδη τοτε
θα ειναι σιγουρα ομορφο αφου θα αναπαριστα τη φυση..

ξεφυγα:p

kanarini
10-03-08, 15:26
Δικιο εχεις, αλλα εμενα δεν μου αρεσουν, τι εννοω χαλανε πολυ ευκολα και ειναι κριμα τα χρηματα που δινουμε για αυτα.
Φυσικα αυτο που λες για το βιοτοπικο εχεις δικιο, εγω απλα τα εχω βαλει με ευκολα ψαρια και μεχρι τωρα δεν εχω χασει καποιο.

Cydox
10-03-08, 21:15
Εγώ πάντως το έβγαλα το ξύλο που αναφέρω πιο πάνω, είχε αρχίσει και μαλάκωνε πάρα πολύ..άδικα το χαλασα..

Takis
11-03-08, 00:29
Εγώ πάντως το έβγαλα το ξύλο που αναφέρω πιο πάνω, είχε αρχίσει και μαλάκωνε πάρα πολύ..άδικα το χαλασα..
Αργα ή γρηγορα, ολα τα ξυλα που βαζουμε σε ενυδρειο σαπιζουν, εκτος απο αυτα που πουλανε ειδικα για ενυδρεια τα μαγαζια.
Πολλοι βαζουν καποια για 2-3 μηνες και νομιζουν οτι εχει πετυχει το πειραμα. Δεν ειναι ομως ετσι. Καλυτερα να μην κανουμε πειραματα. Αν εκαναν για ενυδρειο αυτα τα ξυλα θα πηρχαν και στο εμποριο και μαλιστα πολυ πιο φτηνα απο τα μοπανι κλπ.

lucy
11-03-08, 10:11
Οι κορμοί από αμπέλι που έβαλα στην λιμνούλα πέρσι στέκουν ακόμα μια χαρά. Γέμισαν και άλγη και φαίνονται πολύ ωραία, τουλάχιστον αρέσουν σε μένα!!!
Για το ενυδρείο δεν βρήκα κάτι που να βολεύει ή να μου αρέσει.

Πριν λίγες μέρες μου έφεραν κομμάτια από κορμό δαμασκινιάς "κόσκινο" από μυρμιγκοφωλιά. Μάλλον ήταν νεκρή από καιρό. Εκτός τις τρύπες από τα μυρμίγκια, το ξύλο είναι γερό. Είναι σκέτος πειρασμός για διακόσμηση, αλλά δεν τολμάω να τα βάλω. Θα φτιάξω ακόμα μια γλαστρολίμνη και θα το βάλω εκεί, χωρίς ψάρια, για να δω -οπτικά πάντα - τι "βγάζει" το ξύλο. Μετά θα βάλω σαλιγκάρια και βλέπουμε!
Τα φαντάζεστε τα διάτρυτα ξύλα σε ενυδρείο να μπαινοβγαίνουν γαριδούλες στις "σπηλιές";

Cydox
11-03-08, 12:21
Αργα ή γρηγορα, ολα τα ξυλα που βαζουμε σε ενυδρειο σαπιζουν, εκτος απο αυτα που πουλανε ειδικα για ενυδρεια τα μαγαζια.
Πολλοι βαζουν καποια για 2-3 μηνες και νομιζουν οτι εχει πετυχει το πειραμα. Δεν ειναι ομως ετσι. Καλυτερα να μην κανουμε πειραματα. Αν εκαναν για ενυδρειο αυτα τα ξυλα θα πηρχαν και στο εμποριο και μαλιστα πολυ πιο φτηνα απο τα μοπανι κλπ.

Συμφωνώ και το ξέρω! Απλά ήθελα να πειραματιστώ.. :p Απέτυχε με το συγκεκριμένο ξύλο..αλλά έχω και άλλα για να δοκιμάσω, τα πειράματα τα κάνω χωρίς ΄ψαρια οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα..μόνο οτι χαλάω πανέμορφα κομμάτια :rolleyes:

xaftel
11-03-08, 17:24
καμια φωτογραφία υπάρχει για να δούμε κι εμείς οι αρχάριοι πως μπαίνουν οι κορμοί αμπελιών σ' ενα ενυδρείο?

bas_754
11-03-08, 18:34
Τι γίνετε όμως στο ενυδρείο; Το βλάπτει ο χαλκός; Ο λόγος στους βετεράνους!;)

αν και δεν ειμαι βετερανος ξερω οτι χαλκος + γαριδες η σαλιγγαρια = καπουτ :D :D

mpampis81
25-10-15, 21:22
Σήμερα έβγαλα κ εγώ δύο ρίζες από αμπέλι κ τις έβαλα στο νερό να μουλιάσουν.Μετά από δύο τρεις μέρες λέω να τις καθαρίσω με συρματόβουρτσα αλλά σκέφτομαι πως να τις βράσω γιατί πρέπει να βρω καζάνι για να τις βάλω μέσα :smt041:smt041 Μετά υπάρχει κ το θέμα που να τις βάλω να τις ψήσω γιατί σε κουζίνα δεν χωράνε...Πήρα κ μερικές κληματόβεργες, να κάνω για αυτές την ίδια διαδικασία?

kgf12345
26-10-15, 07:56
ναι,την ιδια διαδικασια θα ακολουθησεις για τις κλιματοβεργες.
αν δεν μπορεις να τις βρασεις βαλτες στη μπανιερα,βρασε αρκετο νερο και ζεματισε τες καλα.
αν ειναι πολυ μεγαλα τα κομματια μπορεις να τα κοψεις και μετα να τα κολλησεις.πχ με ενυδρειακη σιλικονη,η ανοιγοντας τρυπες σταυρωτα στις δυο ακρες και βαζοντας Tie wrap που μπορεις να τα καλυψεις με μος κλπ.