Επιστροφή στο Forum : Την βοήθεια σας και την υπομονή σας
Καλησπέρα στους θαλασσινούς …
Θα είμαι λιτός και περιεκτικός …
Όπως και στους περισσότερους χομπίστες το όνειρο μου είναι να φτιάξω κάποια στιγμή ένα θαλασσινό ενυδρείο …
Όχι κάτι το φοβερό …
Έχω ένα 55αρι και θα ήθελα να ξέρω τι χρειάζεται …
Επίσης έχω 2 εσωτερικά φίλτρα με κοντά στα 600 λίτρα την ώρα απόδοση …
Ο φωτισμός είναι κοντά στα 70 watt συνολικά με 3 λάμπες …
Και ένα Moon light…
Ηλεκτρονικός θερμοστάτης ψύξης θέρμανσης !!
Σύντομα οι Φώτο για να γίνει κατανοητότερο
Θέλω απλά πράγματα …
Λίγο βράχο …
2 clownακια … ίσως και κάνα ακόμα ψαράκι …
και κάνα οστρακοειδές … αστερία κτλ κτλ ..
Και εδώ μπαίνουν οι ερωτήσεις :
Πόσα κιλά βράχου λέτε να χρειαστώ και πόσο κάνει περίπου …
Είχα διαβάσει κάπου ότι τα fish only δεν χρειάζονται skimmer … όντως??
Τι Skimmer χρειάζομαι και πόσο θα κάνει περίπου …
Με τα λίτρα και τα ψαράκια είμαι οκ ??
Από φως ??? χρειάζομαι τίποτα ιδικό ???
τι κόστος συντήρησης θα έχει περίπου … θα είναι όσο και του γλυκού που έχω τώρα ???
κάνα Link για το τι χρειάζεται να ξέρω για τα fish only ??
μιας και θα βάλω clowns θα ήθελα να ξέρω αν θα μπορούσα να βάλω και καμία ανεμώνη μέσα … ή θέλει πολύ μπελά !!!
το στρώσιμο πως θα το κάνω ..
υλικά φίλτρου ??? ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων …
ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας !!
Φιλε lsourtzo , καλες πτησεις :D :D
Λοιπον εχεις 55 λιτρα ενυδρειο και θες να βαλεις δυο κλοουνακια + κανα σαλιγκοκαβουρακι + αχινο + κανενα ψαρακι ακομα (αυτο πολυ αργοτερα αφου μπουν οι κλοουν) ...
Εφοσον δεσμευτεις να κρατηθεις σε αυτα τα 2-3 ψαρακια , τοτε μπορεις να την γλυτωσεις χωρις σκιμερ . Μπολικος ενεργος ανθρακας και ενα πιστο προγραμμα μικρων αλλαγων νερου με RO θα κανουν δουλεια.
Ζωντανος βραχος περι τα 5-6 κιλα + καποιο ψοφιο σαν βαση.Υπολογισε καμμια 80-90 ευρω.
Τα 70 βατ ειναι υπεραρκετα ακομα και αν ειναι απο Τ8 .Φροντισε οι λαμπες να ειναι απο 10Κ και πανω.
Ανεμωνη ισως αργοτερα ...αν θες κανενα κλοουνοκοραλο , θα ελεγα καποιο σαρκοφυτο σαν κεντρικο κομματι (πανε οι κλοουν και εκει και παιζουν:D )
Υλικα βιολογικου φιλτρου μονο σιποραξ . Για χημικα θα ελεγα seachem ανθρακα και tunze rowaphos για αντι-Phosphate.Τι χωρητικοτητα εχουν οι καδοι των φιλτρων ? Μπας και παιζει κανα 2213 να γινει βιολογικο ? (πρεπει να ρεφαρεις την ελλειψη σκιμερ με καλη βιολογια)
Το στρωσιμο γινεται οπως και στο γλυκο νερο.Εχω ρεζερβα μερικα στρωμενα σφουγγαρια να σου δωσω να τελειωσεις asap με το στρωσιμο;)
Υποστρωμα μονο αραγωνιτης ψιλοκοκκος . Εστω και ψοφιος.
Αλατι απλο ...ενα Red Sea σε μεγαλη συσκευασια θα ειναι μια χαρα.Αν θες σουμα με εμπορικες τιμες , πες μου να σου φτιαξω ;) .Παντως σαν εγχειρημα ειναι ευκολο.Το κοστος γενικα προσιτο και τα επιπλεον εξοδα συντηρησης σε σχεση με ενα αντιστοιχο γλυκο ειναι μηδαμινα...
Αν θες ριξε μια ματια εδω :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14564
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15393
Καλησπέρα και καλή αρχή με τα αλάτια!!!
Πάντως δεν θα είναι λίγο στενάχωρα σε 55λ 2 κλόουν που ο ένας χρειάζεται 80- άντε πες 70- λίτρα(απ'όσο έχω διαβάσει και ερευνήσει, βέβαια);;
Σε τελικά μεγέθη ίσως έχει πρόβλημα. Αλλά μέχρι τότε θα έχει κάνει σίγουρα μεγαλύτερο....:D
Κατά τα άλλα μπορείς και χωρίς skimmer, όμως τα οφέλη θα είναι μεγάλα, αν τελικά βάλεις, σε σχέση με το κόστος. Μιλάμε για κάποιο απλό, με ξυλόπετρα.
Ο φωτισμός σου για αρχή είναι μια χαρά. Αλλά όχι και για ανεμώνη, η οποία θέλει αρκετό και βέβαια και την ανάλογη εμπειρία.
καταρχάς παίδες thanks για την άμεση ανταπόκριση ...
αν και βέβαια δεν περίμενα τίποτα λιγότερο ... αφού είναι γνωστό ότι το θαλασσινό τμήμα του GAB είναι απλά το καλύτερο ...
Λοιπον εχεις 55 λιτρα ενυδρειο και θες να βαλεις δυο κλοουνακια + κανα σαλιγκοκαβουρακι + αχινο + κανενα ψαρακι ακομα (αυτο πολυ αργοτερα αφου μπουν οι κλοουν) ... γιατί πολύ μετά από τα κλόουν ???
Ανεμωνη ισως αργοτερα ...αν θες κανενα κλοουνοκοραλο , θα ελεγα καποιο σαρκοφυτο σαν κεντρικο κομματι (πανε οι κλοουν και εκει και παιζουν)
Τι παραπάνω απαιτήσεις έχει η ανεμώνη ??? τι είναι τα σαρκόφυτα ?? κάνα λινκ ?
Υλικα βιολογικου φιλτρου μονο σιποραξ . Για χημικα θα ελεγα seachem ανθρακα και tunze rowaphos για αντι-Phosphate.Τι χωρητικοτητα εχουν οι καδοι των φιλτρων ? Μπας και παιζει κανα 2213 να γινει βιολογικο ? (πρεπει να ρεφαρεις την ελλειψη σκιμερ με καλη βιολογια)
οι κάδοι των εσωτερικών φίλτρων είναι μικροί ... 200 ml χ 2 το πολύ ... δεν κάνουν λέτε ε ???
άμα πάρω τελικά σκίμερ θα φτάνουν ??
Το στρωσιμο γινεται οπως και στο γλυκο νερο.Εχω ρεζερβα μερικα στρωμενα σφουγγαρια να σου δωσω να τελειωσεις asap με το στρωσιμο
αυτό θα χρειαστεί σίγουρα ...
Αν θες ριξε μια ματια εδω :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14564
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15393
δεν πρόλαβα να τα δω ακόμα ... θα τα αύριο..
Σε τελικά μεγέθη ίσως έχει πρόβλημα. Αλλά μέχρι τότε θα έχει κάνει σίγουρα μεγαλύτερο....
με μαθηματική ακρίβεια ...
Κατά τα άλλα μπορείς και χωρίς skimmer, όμως τα οφέλη θα είναι μεγάλα, αν τελικά βάλεις, σε σχέση με το κόστος. Μιλάμε για κάποιο απλό, με ξυλόπετρα.
τιμή ? ξέρουμε περίπου ?
Ο φωτισμός σου για αρχή είναι μια χαρά. Αλλά όχι και για ανεμώνη, η οποία θέλει αρκετό και βέβαια και την ανάλογη εμπειρία.
γιατί ??? τι παραπάνω θέλει ???
Aγαπητε φιλε isourtzo,
πριν ξεκινησεις οτιδηποτε θα πρεπει πρωτα να κατασταλαξεις τι θες,θαλασσινο fish only,η reef.
αν θα βαλεις μονο clown πχ.θα μεινεις με αυτα τα φωτα,η και πολυ λιγοτερο,αν ομως θες και ανεμωνη πρεπει να βαλεις πολυ περισσοτερο φωτισμο,και κατα επεκταση θα καις πολυ περισσοτερο ρευμα...:cool:
το ιδιο ισχυει για την κυκλοφορια,για το αν θα βαλεις ζωντανο βραχο κτλ....
οσο λιγοτερα λιτρα τοσο πιο οργανωση θελει γιατι οι συνθηκες ειναι πολυ πιο ευμεταβλητες.....;)
αρα ριξε λιγο διαβασματακι περισσοτερο,δες τι ακριβως θελεις και το συζηταμε εκτενεστερα.....:D
παντως να εισαι σιγουρος οτι η συντηρηση ειτε fish only διαλεξεις,ειτε reef,θα ειναι περισσοτερη απο του γλυκου που διαθετεις.....:smt045
Η συντήρηση θα είναι μεγαλύτερη όπως βέβαια και η απόλαυση που θα σου παρέχει ένα θαλασσινό ενυδρείο.
Τώρα σχετικά με το τι ακριβώς ενυδρείο θα κάνεις…. Δεν νομίζω ότι έχεις και πολλά περιθώρια, κυρίως λόγω μεγέθους. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκινώντας το ενυδρείο αυτό των 55 λίτρων και σε μεταγενέστερη αλλαγή του ενυδρείου, αρκετός εξοπλισμός θα πάει χαμένος.
Εν πάση περίπτωση εμείς μιλάμε τώρα για το 55 λίτρο. Άρα το μόνο που μπορείς να κάνεις (κατά την γνώμη μου) είναι ένα mixed ενυδρείο με μερικά εύκολα κοραλλάκια και ελάχιστα ψαράκια.
H ανεμώνη θεωρείται ένα σχετικά δύσκολο είδος, γιατί χρειάζεται πολύ καλές συνθήκες, ισχυρό φωτισμό (Min. T5). Όμως αν σου αρέσει πολύ ίσως θα πρέπει να διαμορφώσεις το ενυδρείο σου ειδικά για αυτήν. Θέλει όμως μελέτη προς αποφυγή λαθών.
Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς και το θέμα της ψύξης (το καλοκαίρι) που σε ένα τόσο μικρό σύστημα εμπεριέχει κινδύνους. Σίγουρα θα πας για ανεμιστηράκια αλλά θα πρέπει να δεις το σύστημα της αυτόματης αναπλήρωσης νερού.
Για το ενυδρείο σου αυτό (http://www.aquaristic.net/shop/shop.php/sid/42f246f2303c7bc7a5e0c6d3e016959f/cl/details/cnid/v_manufac.100/anid/184000/Aqua%20Medic%20Miniflotor//listtype/vendor) το skimmer είναι ότι πρέπει, αν και θα σου πιάσει ζωτικό χώρο.
παντως να εισαι σιγουρος οτι η συντηρηση ειτε fish only διαλεξεις,ειτε reef,θα ειναι περισσοτερη απο του γλυκου που διαθετεις.....:smt045
Εδω , οσο αφορα το fish only, θα διαφωνησω ...οταν το ενυδρειο στρωσει και ερθει στα ισια του , η μονη σοβαρη διαφορα στην συντηρηση του θα ειναι οι αλλαγες νερου ...που στην περιπτωση του φιλου μας μιλαμε για 15 λιτρα νερο + 0,5 κιλο αλατι σε ενα δοχειο με θερμαντηρα/κυκλοφορητη 24 ωρες πριν την αλλαγη ...αυτο 2-3 φορες το μηνα.
Μερικες παρατηρησεις στα παραπανω , παντα ΙΜΟ:
Οι δυο percula ή οcellaris clown , εφοσον αγοραστουν μικροι , θα χωρεσουν και θα περασουν και καλα για τουλαχιστον εναμιση χρονο απο τωρα.Μεχρι τοτε , θα εχεις μονο ενυδρεια θαλασσινου:D
Δεν προτεινω σκιμερ για τον απλο λογο οτι θεωρω μια αναβαθμιση σε λιτρα δεδομενη.Αν παρεις καποιο μικρο σκιμερακι τωρα , ουσιαστικα οταν θα θες να μεγαλωσεις το ενυδρειο σου , θα ειναι αχρηστο και θα χαλασεις εκ νεου λεφτα.Αν τεσπα βαλεις ενα σκιμερακι αεροπετρας , υπολογισε περιπου 50-60 ευρω μαζι με την αεραντλια του (αν δεν εχεις) και περι τα 3 ευρω μηνιαιως για αλλαγη της αεροπετρας.
Την ανεμωνη ξεχασε την προς το παρον.Για τα σαρκοφυτα δες τα παρακατω : http://www.garf.org/sarc2000/sarc1.html
http://www.pbase.com/cryptodendrum/image/60483962
http://www.aquariumadvice.com/photopost/showphoto.php?photo=91&cat=all&si=percula-March
http://saltaquarium.about.com/cs/msub5clown/l/blfi_leeclownle.htm
http://www.aquahobby.com/corals/e_Sarcophyton_umbrella.php
Λεω οτι το τριτο ψαρακι αν μπει , θα πρεπει να μπει πολυ αργοτερα γιατι ,απλα, τους δυο κλοουν θα πρεπει να τους βαλεις ταυτοχρονα οποτε το φορτιο θα ειναι βαρυ για αρχη.Οι κλοουν πρεπει να μπουν μαζι ωστε να εισαι σιγουρος οτι δεν θα τσακωνονται σε τοσο λιγο χωρο.Οταν με το καλο θα πας να τους αγορασεις, απο ενα τανκ με κλοουνακια ιδιου περιπου μεγεθους (3-4 εκατ) , θα αγορασεις τον πιο μεγαλο και εναν μικροτερο...
Τα φιλτρα που εχεις ειναι οριακα για χημικο.Δηλαδη ανθρακα/αντι-phosphate θα βαζεις περιπου 200 ml συμφωνα με τις αναλογιες πχ της Seachem. Ισως για βιολογικο να κοιταζες κανενα HOT σαν τα eheim liberty ,αν βεβαια βολευει...ειδα προχθες ενα ΗΟΤ φιλτρο της ΟΤΤΟ , στο οποιο αναλογα με τις αναγκες σου , προσθετεις πυργακια απο πανω.Δεν περιλαμβανει κυκλοφορητη και η τιμη του ξεκιναει απο 15 ευρω + 8 ευρω το καθε πυργακι που προσθετεις (τιμες Ελλαδας).Δες μερικα στοιχεια εδω : http://aquarium-otto.english.eyp.com.tw/eyp/front/bin/partprint.phtml?Part=PF-555&Category=&Style=1 . Ισως ετσι , το δευτερο εσωτερικο φιλτρο που εχεις να το εκανες μηχανικο και ταυτογχρονα προφιλτρο για αυτο της ΟΤΤΟ ...ελπιζω να καταλαβες τι εννοω;)Βαλε καμμια φωτο του ενυδρειου που σκοπευεις να κανεις θαλασσινο ...
Έχοντας διαβάσει κάποια πραγματάκια κατά καιρούς περί θαλασσινών ενυδρείων πείρα την απόφαση να πάω για fish only επειδή ακριβώς θεωρώ το κόστος και την φροντίδα που χρειάζεται ένα mini reef απαγορευτική για εμένα αυτήν την στιγμή … και βασικότερο ακόμα … θέλω όταν ξεκινάω κάτι καινούριο να δίνω τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό μου να το κάνει σωστά … και το reef πιστεύω ότι είναι καλύτερα να το δοκιμάσεις αφού πρώτα έχεις μάθει τις στοιχειώδεις ανάγκες και διαδικασίες ενός θαλασσινού .
Εχθές καθόμουν και περιεργαζόμουν το ενυδρείο το οποίο προορίζετε για αυτήν την δουλεία … και σκεφτόμουν την περίπτωση του να του προσθέσω ακόμα μία πατέντα στο όλο εγχείρημα … μιας και θα γίνει αναδιάταξη του χορού και επαναπροσαρμογή στις νέες ανάγκες σκέφτηκα να προσθέσω ένα 15 που έχω δίπλα του σαν sump … να του δημιουργήσω μία υπερχείλιση έτσι ώστε τελικά να αυξήσω και τα λίτρα, και το μέγεθος φίλτρανσης με το λιγότερο δυνατό κόστος . έχω είδη αρκετές αντλίες από πρώην εσωτερικά από 400 lt την ώρα μέχρι 1200 που θα τις χρησιμοποιήσω για να ρίχνω το νερό πίσω στο sump … και φυσικά για ισχυρή ανάδευση του εσωτερικού του ενυδρείου που από ότι κατάλαβα είναι πολύ σημαντική στα θαλασσινά !!
Σας παραθέτω σχήμα να μου πείτε γνώμες.
Τώρα στις ερωτήσεις …
Πάω την Παρασκευή να αγοράσω τα πράγματα … τι πρέπει να πάρω αρχικά …
Αραγωνήτη, πόσα κιλά ??? Ζωντανό ή όχι ? τι κόστος ?
Βράχο να υποθέσω θα πάρω αφού πρώτα θα είναι όλα έτοιμα … μπορώ να τον αγοράσω και να τον βάλω σε ένα βαρέλι να δουλεύει μέχρι να είναι έτοιμο το τανκ (φυσικά με κάποια αντλία νερού ) ?? πόσο βράχο συνολικά ?? πόσο ζωντανό πόσο ανενεργό ?
Υλικά φίλτρου ? εδώ παίζει μηχανικό καθάρισμα ??? τι υλικό ??? από ότι κατάλαβα siporax θα πρέπει να βάλω για βιολογικό … να πάρω και μερικά σφουγγάρια για όγκο ??? από χημικό ??? μπορώ να τα βάλω όλα μέσα στο sump μαζί ?? η μέσα στο sump μαζί με το skimmer να βάλω και ένα από τα εσωτερικά μου με μόνο βιολογικό υλικό ?
Στο skimmer υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξω όταν θα το παίρνω ??κάνα μοντέλο συγκεκριμένο ?
θα προτιμούσα η αγορές να γίνουν μόνο μίας … να χρειαστεί αν είναι δυνατών να ξανάπαω στο pet shop μόνο για τα ψαράκια ξανά … αν γίνετε !!
ξεχνάω τίποτα από την λίστα ??? κάτι που θα πρέπει να αγοράσω ακόμα ??
αλάτι τι να πάρω ??? πόσο ???thanks και πάλι για την συμβολή σας … φυσικά αν όλα πάνε καλά θα πρέπει να υπάρξει και συνεννόηση για το βιολογικά στρωμένο σφουγγαράκι που λέγαμε !!:D
Τα φιλτρα που εχεις ειναι οριακα για χημικο.Δηλαδη ανθρακα/αντι-phosphate θα βαζεις περιπου 200 ml συμφωνα με τις αναλογιες πχ της Seachem. Ισως για βιολογικο να κοιταζες κανενα HOT σαν τα eheim liberty ,αν βεβαια βολευει...ειδα προχθες ενα ΗΟΤ φιλτρο της ΟΤΤΟ , στο οποιο αναλογα με τις αναγκες σου , προσθετεις πυργακια απο πανω.Δεν περιλαμβανει κυκλοφορητη και η τιμη του ξεκιναει απο 15 ευρω + 8 ευρω το καθε πυργακι που προσθετεις (τιμες Ελλαδας).Δες μερικα στοιχεια εδω : http://aquarium-otto.english.eyp.com.tw/eyp/front/bin/partprint.phtml?Part=PF-555&Category=&Style=1 . Ισως ετσι , το δευτερο εσωτερικο φιλτρο που εχεις να το εκανες μηχανικο και ταυτογχρονα προφιλτρο για αυτο της ΟΤΤΟ ...ελπιζω να καταλαβες τι εννοω
Και η λύση με το φίλτρο τις ΟΤΟ μου φαίνεται πάρα πολύ καλή βέβαια …
Νομίζετε ότι θα με κάλυπτε απόλυτα ?? νομίζετε ότι η προηγούμενη μέθοδος θα ήταν υπερβολική ??
… και βασικότερο ακόμα … θέλω όταν ξεκινάω κάτι καινούριο να δίνω τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό μου να το κάνει σωστά …....
Πάω την Παρασκευή να αγοράσω τα πράγματα … τι πρέπει να πάρω αρχικά ?
Φιλε lsoutzo , καταλαβαινεις οτι τα δυο παραπανω αποσπασματα απο οσα αναφερεις ειναι λιγο ασυμβατα , ειδικα εφοσον βαζεις και το sump στο παιχνιδι σημερα (ημερα Τεταρτη :D ).
Εγω συμφωνω με το sump αρκει να σχεδιαστει σωστα και να δοκιμαστει οτι δουλευει στην πραξη (πχ πειραμα με γλυκο νερο για να δεις οτι οι θαλαμοι/υπερχειλιση/αντλιες δουλευουν σωστα).Θα πρεπει το νερο , οπως ερχεται απο το ενυδρειο και πεφτει στο sump να συνανταει καποιο μηχανικο υλικο , μετα τα χημικα και τελος τα οποια βιολογικα ...θα πρεπει να φτιαξεις θαλαμους για να μπουν αλλιως θα επιπλεουν και το νερο θα κανει bypass.
Αυτο το 15 λιτρο , τι διαστασεις εχει ? Οπως και να ναι , ξαναλεω οτι πρωτα πρεπει να διαμορφωσεις το sump , να το ''ενωσεις'' με το κυριως ενυδρειο , να του βαλεις μερικα υλικα για τεστ και να του βαλεις γλυκο νερο ...θα το αφησεις να δουλεψει ετσι λιγο να δεις οτι γινεται δουλεια ...γιατι αν τυχον αδειασει το σαμπ και εχει μεσα τα θαλασσινα , θα ειναι αργα :(
Οσο αφορα τις νεες ερωτησεις σου , πολλες εχουν απαντηθει ...ειτε σε αυτο το ποστ ή σε αλλα πολυ προσφατα ;)
Εφοσον θετεις θεμα περιορισμενου χρηματικου Budget , καλο θα ηταν να μεταθεσεις τις οποιες αγορες σου για την αλλη Παρασκευη:p
Παντα φιλικα,
Βασιλης
οκ κατάλαβα τι εννοείς ...
η κατασκευή του sump θα γίνει την παρασκευή ...
απλά ήθελα να δω τι υλικά πρέπει να αγοράσω για να μπορέσω ακριβώς να κάνω τις δοκιμές ...
άμα μπει το sump θα είναι ποιό δύσκολο να μετακινώ ενυδρεία κτλ κτλ ... οπότε θα προτιμούσα να έχω τα υλικά έτοιμα ... επίσης θα ήθελα να έχω είδη αγοράσει και τα υλικά του φίλτρου που θα μπουν στην πραγματικότητα έτσι ώστε να έχω το περιθώριο να κάνω βελτιώσεις κατά την δημιουργία του sump και μετά ... ( για παράδειγμα να μην χωράει το skimmer ).
αυτός ήταν και ο λόγος που έτσι και αλλιώς θα πήγαινα στο pet shop την παρασκευή ...δεν είναι θέμα βιασύνης ...
απλά θέλω να τα έχω όλα προκειμένου να τα δουλέψω σωστά ...
δεν είχα σκοπό να βάλω οτιδήποτε ζωντανό μέσα πριν βεβαιωθώ ότι όλα είναι καλά φυσικά ...
αυτά ...
ιδικά για το sump δεν θα είχε νόημα μια δοκιμή χωρίς να έχω τα υλικά μέσα !!
δεν είναι παράλογο νομίζω ... :smt102
τώρα όσο αναφορά τον αραγονήτη και τον βράχο ... An δεν είναι τόσο καταστροφικό να μείνει 1 εβδομάδα σε ένα 60λιτρο βαρέλι με 2 κυκλοφορητές θα προτιμούσα να τον αγοράσω απο τώρα γιατί θα μου είναι πολύ δύσκολο να ξανατρέχω για το κάθε τι στην Κηφισιά ...
αυτά
και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας …
Λοιπόν για να δοκιμάσεις αν λειτουργεί σωστά το sump δεν χρειάζονται τα υλικά. Απλά να έχει τελειώσει σωστά με τις μπάφλες και τα διαμερίσματα κλπ.
Αυτά μπορείς να τα κάνει και με plexi για να μην μπλέξεις με τζάμια. Κολλάει με σιλικόνη στο τζάμι όχι βέβαια τόσο γερά, αλλά μια χαρά για να φτιάξουμε διαμερίσματα και μπάφλες.
Η γνώμη μου όμως είναι να σχεδιάσεις σωστά το όλο θέμα γιατί πολλές φορές αλλιώς τα σκεφτόμαστε και αλλιώς μας έρχονται. Την έχω πατήσει και εγώ με τέτοια θέματα (με πλαϊνό sump) επειδή δεν είχα σκεφτεί όλες τις παραμέτρους. Και πίστεψέ με υπάρχουν πολλοί παράμετροι που δεν τις σκεφτόμαστε π.χ. θόρυβος κλπ.
Έτσι λοιπόν το sump θα πρέπει να τροφοδοτείται με μια αντλία από το ενυδρείο και να βρίσκεται ψηλότερα από αυτό. Λίγο δεν χρειάζεται πολύ. Το νερό θα μπαίνει στο πρώτο διαμέρισμα που μπορείς να βάλεις μηχανικά υλικά (υαλοβάμβακα) και μετά θα πρέπει να πηγαίνει στον Skimmer. Μετά τον skimmer μπορείς να έχεις μια δυο μπάφλες για να παγιδεύσεις τις μικροφυσαλίδες (αν και αυτοί οι skimmer δεν βγάζουν πολλές) και ύστερα να βρίσκονται τα βιολογικά (αν έχεις) και τα χημικά υλικά. Το νερό θα πρέπει να επιστρέφει στο νερό με την βαρύτητα πίσω στο ενυδρείο.
Βλέπεις λοιπόν ότι θέλει πολύ σκέψη πριν αν ξεκινήσεις και θα πας στο ενυδρειακό κατάστημα πολλές φορές. Εκτός από της Κηφισιάς υπάρχουν και άλλα (Περιστέρι, Δάφνη κλπ.).
Η άμμος έτσι και αλλιώς είναι σε σακουλάκια και διατηρείται. Τον βράχο μπορείς να τον πάρεις και να τον βάλεις σε βαρέλι με έναν κυκλοφορητή.
γιατί θα μου είναι πολύ δύσκολο να ξανατρέχω για το κάθε τι στην Κηφισιά ...
Υπαρχουν πολυ καλες και εξισου φθηνες επιλογες για βραχο/αραγωνιτη πολυ κοντα σου ...(Ειδικα για αραγωνιτη πολυ φθηνοτερες)
Περιστερι δεν μενεις ?
Αν σε ενδιαφερει , στειλε μου ενα πμ για τα περαιτερω ;)
accnt : αυτός ήταν και ο λόγος που έκανα το σχήμα ...
και ο λόγος που σας ρωτησα όλα αυτά ...
έτσι το είχα σκευτεί μόνο που τοποθετούσα το σκιμμερ στο τελευταίο στάδιο ... τωρα ξέρω ...
τώρα μία κρήσιμη ερώτηση ...
τι είναι η μπάφλες ?? :(
Oι μπάφλες είναι χωρίσματα που μπαίνουν εν σειρά και αφήνουν το νερό να περάσει μια από πανω μαι από κάτω κλπ. αλλά πιάνουν σε όλο το πλάτος και με αυτόν τον τρόπο οι μικροφυσαλίδες παγιδέυονται και εξασθενούν.
Δες ενα προχειρο σχήμα...
δεν είναι απλά χωρίσματα ???
είναι κάτι ιδιαίτερο ????
Η διαφορά είναι ότι μπαίνουν 3 ή 5 καμιά φορά ανάλογα με το πρόβλημα των μικροφυσαλίδων. Έτσι όπως παρασέρνονται με το νερό στο πάνω πάνω σημείο (που δείχνει περίπου το βέλος), εκεί λοιπόν συσσωρεύονται, αδυνατώντας να ακολουθήσουν την πορεία προς τα κάτω και «σκάνε».
Η διαφορά είναι ότι μπαίνουν 3 ή 5 καμιά φορά ανάλογα με το πρόβλημα των μικροφυσαλίδων. Έτσι όπως παρασέρνονται με το νερό στο πάνω πάνω σημείο (που δείχνει περίπου το βέλος), εκεί λοιπόν συσσωρεύονται, αδυνατώντας να ακολουθήσουν την πορεία προς τα κάτω και «σκάνε».
ok καταλαβα...
ελπίζω να εχετε φωτό απο το sump σύντομα ...
κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξω ??
Τελικά άλλαξαν λίγο τα σχέδια !!
τελικά αποφάσισα να μην φτιάξω sump… μίας και ποιο πολύ μπελάς θα ήταν … και μάλλον υπερβολή … με αμφίβολα αποτελέσματα και άγχη …
Πήγα στο μαγαζί ζωοφιλία στο περιστέρι … και
Μίλησα με το παλικάρι αρκετή ώρα … και τελικά καταλήξαμε σε αυτό :
Πείρα το skimmer το prime αυτό που κρεμιέται από πίσω από το ενυδρείο …
Πείρα επίσης 9 κιλά αραγωνήτη ζωντανό και 5 κιλά ανενεργό …
Το ενυδρείο το είχα βάλει σε λειτουργία είδη από εχθές με 4 κυκλοφορητές …
Σήμερα …
Μέτρησα 40 λίτρα νερού και πρόσθεσα 1350 γρ αλάτι της tropical marine (1kgl/30lt) όπως μου είπε .
Μετά 4 ώρες πρόσθεσα και τον αραγωνήτη αφού πρώτα βεβαιώθηκα ότι δεν είχε μείνει ίχνος από αλάτι στο πάτο !!
Είμαι στο στάδιο όπου έχω είδη θέσει σε λειτουργία το skimmer …
Έχω μείνει με 2 αντλίες ( η μία από ένα φίλτρο με κάδο 450 ml περίπου ) αρκετές για να κάνουν το νερό να έχει μία εμφανή καλή κυκλοφορία. Περίπου 1800lt/h.
Δεν έχω βάλει χημικά υλικά ακόμα στο φίλτρο μιας και θα ήθελα να ρωτήσω για την δοσολογία και εσάς και δεν έχω τις απαραίτητες καλτσούλες για να τα βάλω μέσα …
Από αντιφώσφορο και ενεργό άνθρακα πείρα της seachem και της aquatic farmaceutical αντίστοιχα !
Μου είπε ότι αύριο θα μπορούσα να βάλω και τον ζωντανό βράχο ο οποίος όπως μου είπε είναι είδη κουραρισμένος και έτοιμος προς χρήση …
Μου είπε ότι δεν θα χρειαστώ βιολογικό φίλτρο μιας και 9 κιλά ζωντανού αραγωνήτη και άλλα 6-7 κιλά ζωντανού κουραρισμένου βράχου θα κάνουν την δουλειά μια χαρά.
Σας στέλνω μερικές φωτό να δείτε το ενυδρείο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί …
Και εδώ τώρα πέφτουν οι ερωτήσεις …
1. Καμία γενική παρατήρηση ???
2.τα 9 κιλά αραγωνήτης και 6-7 κιλά ζωντανός βράχος είναι ικανά να σηκώσουν την βιολογία μου ???
3. στο χημικό φίλτρο τι ποσότητες να βάλω από άνθρακα και αντιφώσφορο ?? από πίσω λέει 250 ml / 300-400 lt για τον αντιφώσφορο και καθόλου ένδειξη στον άνθρακα. 100 ml αντιφόσφορο και 200 άνθρακα είναι καλά ??
4. το skimmer μετά από 2 ώρες λειτουργίας έχει είδη σχεδόν μαζέψει μισό καπάκι περιττώματα … είναι φυσιολογικό ιδίως για νέο ενυδρείο ???
5. με το σκεπτικό ότι βάζω άυριο και τον βράχο, μετά από πόσο καιρό θα μπορούσα να βάλω και τo πρώτο clown?
Thanks
Μιας και το τοπίο ξεθόλωσε στέλνω και μερικές ακόμα Φώτο για να καταλάβετε την διάταξη των φίλτρων και το μέγεθος αυτού που προορίζετε για χημικό.
μπροστά απο το αριστερό φίλτρο θα μπει ο βράχος ώστε να τον κρύψει..
Ο ζωντανός βράχος και η άμμος είναι ικανοί να «αντεπεξέλθουν» βιολογικά εφόσον και ο βράχος είναι καλά κουραρισμένος (που απ΄ ότι μας λες είναι). Τώρα για αργότερα θα δείξει. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Π.χ. αν έχεις καλή κυκλοφορία και μη «νεκρά» σημεία έτσι ώστε ο βράχος να έχει όλη την δυναμική του, πως ταΐζεις, ιχθυοφόρτιση, αλλαγές νερού κ.α.
Για τα χημικά βάλε ότι σου λένε οι οδηγίες, όχι παραπάνω. Τώρα για το άνθρακα, ορισμένοι τον έχουν συνέχεια μέσα και άλλοι το βάζουν για λίγες μέρες τον μήνα. Εξαρτάται όμως και από το τι (και αν) κοράλλια θα έχεις. Προς το παρόν μέσα.
Αυτό που μαζεύει το skimmer δεν είναι η κλασική πράσινη βρωμιά, αλλά η βρωμιά της άμμου και γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι κάπως άσπρη.
Ψάρι θα μπορέσεις να βάλεις όταν έχεις μηδενικές μετρήσεις σε Αμμωνία και ΝΟ2 (ίσως έχεις τέτοιες μετρήσεις εξ΄ αρχής). Θα σου πρότεινα όμως μετά από 5-6 μέρες, για να είσαι σίγουρος.
3. στο χημικό φίλτρο τι ποσότητες να βάλω από άνθρακα και αντιφώσφορο ?? από πίσω λέει 250 ml / 300-400 lt για τον αντιφώσφορο και καθόλου ένδειξη στον άνθρακα. 100 ml αντιφόσφορο και 200 άνθρακα είναι καλά ??
Για τα χημικά βάλε ότι σου λένε οι οδηγίες, όχι παραπάνω.
:confused: :confused: :confused:
Φιλε lsourtzo καλη αρχη !!
Οι αναλογιες ανθρακα και αντιφωσφωρου που αναφερεις (200/100) ειναι μια χαρα ...Με τι νερο γεμισες το ενυδρειο σου ? RO ή βρυσης ?
Το σκιμερ που πηρες ειναι υπεραρκετο για τα λιτρα σου και θα σε καλυψει οριακα για ενυδρειο Fish only μεχρι 180 λιτρα.
Απο τεστ τι εχεις ? φανταζομαι οτι ρεφρακτομετρο δεν εχεις ακομα οποτε μπορεις να πηγαινεις στην Ζωοφιλια και να σου μετρανε το νερο σου εκει μεχρι να παρεις ...αυτο ειναι το καλο του να εχεις ενα πετ σοπ κοντα στο σπιτι σου.Ελπιζω να εμεινες ικανοποιημενος απο τις τιμες και το service ;)
RO den έχω και έτσι αρκέστηκα στο βρυσάτο ... εξάλλου όσο αναφορά ph και σκληρότητα έχω την εντύπωση ότι το νερό της Αθήνας ανταπεξέρχετε ... τουλάχιστον έτσι είχα διαβάσει σε προηγούμενα posts.
ρεφικτόμετρο δεν έχω πάρει ακόμα .. μου πρότεινε ώμος ένα πυκνόμετρο το οποίο μου είπε ότι τεσταρισμένα δουλεύει καλά ! το μετράει μαζί με ρεκτιφόμετρο και λέει τα ίδια ...
σήμερα αγορά και τον βράχο ...
7 κιλά κουραρισμένου βράχου προστέθηκαν και σύντομα μόλις ξαναξεθολώσει το τοπίο θα έχετε και τις πρώτες φωτό ...
αυτά προς το παρών ...
αν όλα πάνε καλά ελπίζω στο τέλος της άλλης εβδομμάδας να έχω και το πρώτο ψαράκι ...
τεστ έχω αρκετά απο του γλυκού ... PH, NO3, ΝΗ3/ΝΗ4, ΚΗ, GH. υποθέτω κάνουν έτσι δεν είναι ?
να αρχίσω να μετράω αμμωνία απο δευτέρα τρίτη ??? πρέπει να ρίξω καθόλου φορτίο μέσα ??? τροφή ίσως ... ή φορτίο βγάζει ο ίδιος ο βράχος απο μόνος του ??? πως γίνετε ?
Για τα test αν γράφουν πάνω οτι κάνουν για θαλασσινό, τα περισσότερα κάνουν όμως.
Τροφή δεν χρειάζεται να ρίξεις. Άστο έτσι να δούμε...
Ο βράχος εφόσον είναι καλά κουραρισμένος δεν θα "σηκώσει" αμμωνία.
Οι αναλογιες ανθρακα και αντιφωσφωρου που αναφερεις (200/100) ειναι μια χαρα ...
αν κατάλαβα καλά προτείνεις 100 γρ αντιφώσφορο και 200 γρ άνθρακα !!! :confused:
ή απλά αναφέρεις τις αναλογίες που πρέπει να μπουν ??? 2/1 δηλαδή ?
το Skimmer βγάζει μικρο-φυσαλίδες στην έξοδο του ... υπάρχει τρόπος να τις μειώσω ή να τις εξαλείψω ??? βάζοντας κάτι στην έξοδο τoυ ας πούμε ???
αν κατάλαβα καλά προτείνεις 100 γρ αντιφώσφορο και 200 γρ άνθρακα !!! :confused:
ή απλά αναφέρεις τις αναλογίες που πρέπει να μπουν ??? 2/1 δηλαδή ?
Απλα λεω οτι για τα λιτρα σου , αυτες οι ποσοτητες ειναι οκ ...λιγο πανω απο το συνιστωμενο , μην σε αγχωνει ...ειδικα για αντιφωσφωρο , εφοσον δεν εχεις RO , θα σου ελεγα να βαλεις και λιγο παραπανω ;)
thanks παίδες ..
η βοήθεια σας είναι παραπάνω από πολύτιμη ...
σας στέλνω μερικές Φώτο να δείτε την τωρινή μορφή μετά από την εισαγωγή του βράχου !!
το Skimmer βγάζει μικρο-φυσαλίδες στην έξοδο του ... υπάρχει τρόπος να τις μειώσω ή να τις εξαλείψω ??? βάζοντας κάτι στην έξοδο τoυ ας πούμε ???
Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Δεν ξέρω αν το συζητάγαμε μαζί ή με κάποιο άλλον (τα΄χω χάσει νομίζω....:smt102 ).
Το μόνο που μπορείς να κάνεις στην παρούσα φάση είναι να βάλεις ένα σφουγγάρι στην έξοδο ή εκεί που πέφτει το νερό, προσέχωντας όμως να μην την φράξεις. Το νερό να μπορεί να περνάει ελεύθερα.
Αλλά έτσι και αλλιώς είναι νωρίς ακόμα. Και το Skimmer θέλει το χρόνο του μέχρι να αρχίσει να αποδίδει. Ίσως και να σταματήσει.
ΟΚ ξεκινήσαμε … τώρα πάμε και στα τυπικά …?
αλλαγές νερού :
1. αλλαγή μία φορά τον μήνα στο 30% του νερού καθώς και των υλικών στο χημικό μου φίλτρο …
2. το νερό θα το έχω προετοιμάσει από πριν, σε ένα μικρό ενυδρειάκι που θα έχω δίπλα 1-2 μέρες πριν, ώστε να έχει διαλυθεί πλήρως το αλάτι.
καλά ως εδώ ??
3. το νερό της αλλαγής υπάρχει λόγος να είναι με απ’ ιονισμένο νερό ή δεν παίζει ρόλο και θα έκανε και της βρύσης ??
εξάτμιση :
με την εξάτμιση τι παίζει ???
4. βάζουμε γλυκό νερό προς συμπλήρωση ?? μίας και υποθέτω ότι το αλάτι σε αντίθεση με το νερό δεν θα εξατμιστεί ??? ή βάζουμε και λίγο αλάτι ανάλογα με τις μετρήσεις μας μετά την προσθήκη ??
Skimmer :
5. με το σκεπτικό ότι μου είχατε πει ότι θα μπορούσα να μην έχω και καθόλου skimmer αρχικά, και με το σκεπτικό επίσης ότι το skimmer μου μπορεί να καλύψει άνετα αρκετά πάνω από τα λίτρα μου … αυτό θα μπορούσε να απενεργοποιείτε κάποιες ώρες (6-7) το βράδυ για λόγους φασαρίας ?
thanks και πάλι ...
1.Η αλλαγή μπορεί να γίνεται μια φορά το μήνα εφόσον τα ΝΟ3 είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αν είναι σε υψηλά >20 τότε θα πρέπει να κάνεις την αλλαγή σου νωρίτερα. Τα υλικά στο χημικό φίλτρο θέλουν αλλαγή ανάλογα με το είδος τους και την μάρκα τους. Αλλά ένας κανόνας μια φορά το μήνα είναι Ok.
2. Έτσι όπως το λες. Και με θερμαντήρα βέβαια.
3. Προσωπικά θα έβαζα της βρύσης, αλλά μια A/O πρέπει να μπει στα πλάνα σου.
4. Και εδώ η Α/Ο είναι απαραίτητη. Κανονικά η αναπλήρωση πρέπει να γίνεται μόνο με νερό Α/Ο.
5. Δυστυχώς αυτά τα skimmer είναι θορυβώδεις. Το skimmer εκτός των άλλων οξυγονώνει και το νερό μας. Έτσι όταν το κλείνεις θα χάνεις αυτή ιδιότητα. Επίσης θα χαλάς και την υδάτινη στήλη του αφρού, η οποία επανέρχεται (σε σωστά επίπεδα) σε λίγη ώρα (αυτό βέβαια γίνεται και όταν ταΐζεις ή ακόμα και όταν βάζεις το χέρι σου στο ενυδρείο, τα skimmer είναι πολύ ευαίσθητα μηχανήματα).
4. Και εδώ η Α/Ο είναι απαραίτητη. Κανονικά η αναπλήρωση πρέπει να γίνεται μόνο με νερό Α/Ο.
Για αυτήν την περίπτωση θα μπορούσα αρχικά να χρησιμοποιήσω απεσταγμένο νερό ??
όταν λες μόνο με ΑΟ εννοείς :
χωρίς αλάτι ??
ή μόνο με ΑΟ όχι βρύσης ???
:rolleyes:
Εφοσον εχεις πετυχει την επιθυμητη αλατοτητα στο ενυδρειο σου , η αναπληρωση της εξατμισης γινεται μονο με γλυκο νερο.
Το γλυκο νερο μπορει να ειναι απο:
1) RO-DI : το καλυτερο
2) RO : μια χαρα , ειδικα για Fish Only
3) Νερο βρυσης : μπορει να χρησιμοποιηθει αφοβα σε Fish only ενυδρειο αφου πρωτα αναμιχθει με αντιχλωριο πχ seachem prime . Απο αντιχλωριο , απολυτως ακαταλληλο ειναι το ΑP stresscoat αφου θα κανει το σκιμερ να αφρισει σαν τρελο .Εγω εδω και ενα χρονο χρησιμοποιω το prime που ειναι οικονομικο και ασφαλες για χρηση με σκιμερ.To νερο βρυσης στο FO απλα θα σου δημιουργησει καποια προβληματα με ανεπιθυμητες αλγες αλλα αυτο ΙΜΟ ειναι αποτελεσμα και αλλων παραγοντων πχ ταισμα , στοκαρισμα , κυκλοφοριας κλπ κλπ
Εφοσον προς το παρον δεν εχεις RO , χρησιμοποιησε νερο βρυσης ...σε αυτην την περιπτωση , βαλε λιγο παραπανω ανθρακα/αντιφωσφωρο (+10-20%) γιατι ,ως γνωστον, το νερο βρυσης περιεχει καποιες ανεπιθυμητες ποσοτητες -αναλογα με την περιοχη- απο phosphates/silicates.
Μην μπλεξεις με απεσταγμενα νερα απο σουπερ μαρκετ ...
Παίδες σήμερα έκανα και τις πρώτες μου μετρήσεις …
ΝΗ3/ΝΗ4 = 0 δεν ήταν … αλλά ούτε και 0,25 ήταν , κάτι ανάμεσα … ακριβός στο κέντρο όμως …
ΝO3 = 10 mg/lt
Κάνα συμπέρασμα για την βιολογία του βράχου και κατ’ επέκταση του ενυδρείο μπορούμε να βγάλουμε ??
Άστο να "ηρεμήσει" :D...
Κάνε μια μέτρηση την Τρίτη και βλέπουμε!
Άστο να "ηρεμήσει" :D...
Κάνε μια μέτρηση την Τρίτη και βλέπουμε!
:D
ξέρεις πως είναι αυτά ...
δεν είναι εύκολο ... :D
ξανά έκανα μετρήσεις τώρα το βράδυ ... :rolleyes:
η αμμωνία είναι 0 και τα νιτρικά πάνω από 10 αλλά όχι ακόμα 20 !!
είναι φυσιολογικό τόσο ψιλά νιτρικά ???
:confused:
δεν θα ξανά μετρήσω μέχρι την τρίτη ...
υπόσχομαι ... ;)
ps: μερικές Φώτο του βράχου ... καθαρές αυτήν την φορά ...
ξέρετε τι είναι τα κόκκινα στον βράχο ??? και πως λέγετε αυτό το φύκι που έχει επάνω του? αυτό μεγαλώνει ?? υπάρχει περίπτωση να εξαπλωθεί σε όλο τον βράχο ?
Τα... χορταράκια είναι μακροάλγη. Και ναι εξαπλώνεται. Το θέμα είναι αν θα το βγάλεις. Υπάρχουν ψάρια που θα το φάνε (π.χ. tang, που δεν μπορείς να βάλεις). Εγώ θα το :smt106 για να έχω το κεφάλι ήσυχο. ;)
Τα ροζ κοκκινα που έχει ο βράχος είναι κοραλλίνες και θα χαρείς πολύ αν εξαπλωθούν στον βράχο (υγιές ενυδρείο).
Τα... χορταράκια είναι μακροάλγη. Και ναι εξαπλώνεται. Το θέμα είναι αν θα το βγάλεις. Υπάρχουν ψάρια που θα το φάνε (π.χ. tang, που δεν μπορείς να βάλεις). Εγώ θα το :smt106 για να έχω το κεφάλι ήσυχο. ;)
τι κακό μπορεί να κάνουν ???
εντάξει θα τα βγάλω ..
αλλά γιατί δεν τα θέλουμε μέσα στο ενυδρείο !?!??!
Αμα σου αρεσουν , αστα ...δεν θα κανουν και κανενα μεγαλο κακο τωρα που εισαι σε FO. Στα reef (και ειδικα στα mini) μπορει αυτες οι μακροαλγες να αναπτυχθουν με γρηγορους ρυθμους και να ''πνιξουν'' τα κοραλια ...
αν ήθελα τελίκα να περάσω σε μινι reef ... τι παραπάνω θα έπρεπε να κάνω στο ενυδρείο ??? :smt062 μην βαράτε .. αλλά ξέρετε τη λένε τρώγοντας έρχετε η όρεξη.
εκτός απο το φως που μάλον είναι ακατάλληλο απο ότι έχω καταλάβει ...
εχω
1 x 8 watt t5 6500 kelvin
1 x 13 watt t5 6500 kelvin
1 x 15 watt t8 (ακτηνική ... έρχετε )
και 2 x λάμπες για pc mooding που τις έχω για moonlight ...
αυτές τις 2 ... τις τελευταίες ... πόσες ώρες να τις ανάβω .. να τις έχω αναμένες καθ' όλη την διάρκεια που τα φώτα είναι σβηστά ??
και 2 x λάμπες για pc mooding που τις έχω για moonlight ...
αυτές τις 2 ... τις τελευταίες ... πόσες ώρες να τις ανάβω .. να τις έχω αναμένες καθ' όλη την διάρκεια που τα φώτα είναι σβηστά ??
Αστες κανα δυο ωρες αφου σβησουν τα αλλα φωτα ...δεν υπαρχει λογος να καινε ολο το βραδυ. Ειδικα οι κλοουν ειναι λιγο μυστηριοι στο θεμα υπνου:D
Για reef ολα εξαρτωνται απο το τι κοραλια θες ... αν θελεις να ξεκινησεις με μερικα soft κοραλια (μανιταρια , σαρκοφυτο κλπ) , το φως σου ειναι οκ ..ισως να εβρισκες λαμπες στα ιδια βατ αλλα με περισσοτερα κελβιν αν υπαρχουν ...Ξεκινωντας με τετοια soft κοραλια , θα μπορεις με λιγη προσοχη να φτιαξεις ενα ''καταφυτο'' ενυδρειο χωρις να μπλεκεις με ασβεστια κλπ που απαιτουν τα υπολοιπα ειδη ''δυσκολων'' κοραλιων.
Ασε το ενυδρειο να ξεκινησει και αυτα θα τα βρουμε στην πορεια;)
οκ ... μα και εγώ για σαρκόφυτα έλεγα αρχικά ...
αυτό δεν θεωρείται reef ???
κάτι άλλο τώρα ...
εχθές ψάχνοντας λίγο στο web για ψαράκια έπεσα επάνω στον μανδαρίνο που όπως πρόσεξα έχεις και σαν εικονίδιο ...
ένα τέτοιο ψάρι θα μπορούσε να σταθεί σε μίνι reef ή mini FO ??? παρατήρησα ότι το τελικό μέγεθος του δεν είναι και τόσο μεγάλο ...
Τον μανδαρινο ξεχασε τον ... μεγαλη δυσκολια στην διατροφη του...
Το Mini reef μου (80 λιτρα) προοριζεται να φιλοξενησει εναν και μοναδικο κατοικο :ενα Synchiropus splendidus.
Για το λογο αυτο , το εχω αφησει χωρις ψαρια εδω και 2 μηνες μπας και μαζευτουν αρκετα κοπηποδα . Θα ειναι μονος του μπας και τον καταφερω να τρωει και ετοιμες τροφες , χωρις ανταγωνιστες ...
Ενα υπεροχο ψαρι που ομως τρωει δυσκολα και αν δεν βρει τροφη , εχει ενα ασχημο θανατο (αδυνατιζει μερα με τη μερα)
έχω το εξείς πρόβλημα με το skimmer ...
έχει έναν διακόπτη ο οποίος ρυθμίζει τον όγκο του νερού που θα περνάει προς φίλτρανση ...
καταρχάς δεν ξέρω γιατί υπάρχει ...
κατά δεύτερον ...
άμα τον γυρίσω στο τέρμα ανοικτό το σκίμερ κάνει τόσο πολύ αφρό (άσπρο ) που γεμίζει το κυπελλάκι με νερό σε 10 λεπτά μέσα ... το πολύ
το θέμα είναι ότι το νερό που μαζεύει δεν δείχνει να έχει κάτι μέσα ... ποίο παχύρρευστο .. άλλο χρώμα ...
απο την άλλη όταν κλείσω ελάχιστα τον διακόπτη ... σταματάει να κάνει αφρό ... αρχικά το θεώρησα λογικό αφού δεν έχω φορτίο .. και ότι ήταν να βγάλει το έβγαλε την πρώτη μέρα ... από την άλλη σήμερα διαπίστωσα ότι έχει πιάσει στην επιφάνεια κάτι σαν λεπτό φιλμ (όπως το λέμε και στου γλυκού .. )
τι να κάνω ...
από την μία άμα το ανοίξω τελείως γεμίζει το κύπελλο μέσα σε 5 λεπτά ..
από την άλλη άμα το κλείσω ελάχιστα σταματάει να κάνει τόσο πολύ αφρό και σήμερα εμφανίστηκε το φιλμ ... συνδέονται με κάποιο τρόπο έτσι δεν είναι ?
ποία η ακριβής λειτουργία του διακόπτη αυτού ???
πσ. δεν έχω πρόβλημα να τον βάλω στο τέρμα και να αδειάζω συνέχεια το κύπελλο ...
αλλά δεν ξέρω τι παίζει με το νερό που βγάζω ... όταν το αναπληρώνω μετά πρέπει να βάζω αλάτι ... δυστυχώς πυκνόμετρο δεν έχω ακόμα ... το περιμένω αύριο ... και έτσι δεν ξέρω την αλατότητα και φοβάμαι μην κάνω τίποτα στραβό ...
Παρεπιπτόντως αν αυτό βοηθάει ..
Νιτρικά 10 με 15 …
Αμμωνία 0
Το φιλμ θα δημιουργείται γιατί δεν έχεις π.χ. υπερχείλιση να ρουφάει την επιφάνεια του νερού. Επίσης δεν θα έχεις και καλή κυκλοφορία στην επιφάνεια, ένα μικρό κυματισμό?
Το skimmer δεν έχει και δυνατότητα ρύθμισης της ποσότητας αέρα που τραβάει το venturi? Αν έχει τότε θα πρέπει να πειραματιστείς και με την ροή του αέρα και με την ροή του νερού, για να βρεις το σωστό αποτέλεσμα.
Η λειτουργία του ελέγχου της ροής του νερού είναι για την επιλογή wet ή dry skimming. Δηλαδή αν αυτό που θα βγάζει το skimmer θες να είναι αραιό (wet skimming) ή πηκτό και σκουρόχρωμο (dry skimming). Εγώ επιλέγω το dry.
Αν και εσύ το επιλέξεις θα πρέπει να μειώσεις λίγο την ροή του νερού.
Παιδιά έχει δουλέψει κανείς αυτό το πυκνόμετρο ???
http://www.fantasticaquatic.com/images/TK504.jpg (http://www.fantasticaquatic.com/product_thumb.php?img=images/TK504.jpg&w=67&h=100)
http://cgi.ebay.co.uk/Instant-Ocean-Seatest-Hydometer_W0QQitemZ200034877360QQihZ010QQcategoryZ 20758QQcmdZViewItem
Κάτι δεν βγάζω πέρα με τις οδηγίες καλημπραρίσματος …
Λέει ότι πρέπει να το βουτήξω σε saltwater για 48 ώρες …
Στου δικού μου ενυδρείου ??? και τι σόι καλημπράρισμα θα είναι αυτό χωρίς κάποια σταθερά ??!?!
Δεν δίνει διευκρινήσεις ….
Ξέρετε τι παίζει ?
Ακριβώς η οδηγίες απο πίσω έλεγαν :
Condition new hydrometer by soaking in saltwater for 48 hours before first use …Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μέτρηση ποιο πριν θα είναι εσφαλμένη ??
OXI ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ!!!!!
Κατ´εμέ μόνον τα διαθλασιόμετρα (refractometers) είναι έμπιστα, αφού πρώτα την πάτησα.......νόμιζα πως είχα 1.024 αλλά τελικά με την αγορά ενός διαθλασιομετρου ανακάλυψα ότι είχα 1.031!!!!!
OXI ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ!!!!!
Κατ´εμέ μόνον τα διαθλασιόμετρα (refractometers) είναι έμπιστα, αφού πρώτα την πάτησα.......νόμιζα πως είχα 1.024 αλλά τελικά με την αγορά ενός διαθλασιομετρου ανακάλυψα ότι είχα 1.031!!!!!
είχες αυτό το υδρόμετρο ???
ο petshopas μου είπε να μην παίρω σε καμία περίπτωση άλλο πυκνόμετρο ...
μόνο αυτό θα μου πρότηνε απο υδρόμετρα και αυτό γιατι το έχει τσεκάρει με ριφακτόμετρο που έχει ...
μου έκανε επήδηξη εκείνη την στιγμή .. απο την μία το ριφακτόμετρο και απο την άλλη ένα αντίστηχο μηχανάκι, και έδειχναν το ίδιο !!
όχι τίποτα άλλο είναι και ακριβούτσικο ... 25 ευρώπουλα έσκασα !
με μεγάλη μου χαρά σας παρουσιάσω τον πρώτο μου (έστω και λαθραίο) θαλασσινό κάτοικο ...
μπορεί να φαίνεται αστείο που κάνω έτσι για μία αχυβαδίτσα μόλις 1 εκατοστού ...
αλλά έτσι είναι οι χαζομπαμπάδες ...
μόλις την ξεκόλλησα από τον βράχο που την εντόπισα στριμωγμένη ... αμέσως άνοιξε και έφαγε ... και τώρα σκάβει προσπαθώντας να κρυφτεί ...
μην ξεχάσετε να μου πείτε για το υδρόμετρο …
:D
τότε εν τάξη,δεν θα υπάρχει πρόβλημα....
τότε εν τάξη,δεν θα υπάρχει πρόβλημα....
το πρόβλημα μου είναι με το καλιμπράρισμα !! όντως είναι μόνο αυτό που θέλει ??? να μείνει 48 ώρες βουτηγμένο ... και πριν το καλιμπράρισμα ?? είναι πολύ λάθος οι τιμές που βγάζει ??
Τα υδρομετρα , ειτε βυθιζομενα ή swinging arm σαν το δικο σου , δεν καλιμπραρονται ...αλλωστε δεν εχουν βιδα ή κατι αναλογο ωστε να διορθωσεις τις τιμες του μετα απο ενα καλιμπραρισμα (οπως τα ρεφρακτομετρα / ph meters κλπ).
Ο μονος τροπος να δεις αν δουλευουν σωστα ειναι η κατα περιοδους συγκριση των αποτελεσματων με ενα αξιοπιστο ρεφρακτομετρο.
Για το συγκεκριμμενο που αγορασες , εχω ακουσει πολυ καλα λογια οντως γιαυτο και ειναι και ακριβουτσικο..να το καθαριζεις με γλυκο νερο μετα απο καθε χρηση ωστε να μην κατσουν αλατια πανω στο βραχιονα. Γενικα εφοσον τωρα δειχνει σωστες μετρησεις , αν το κρατησεις σαν καινουργιο λογικα δεν θα εχεις προβλημα.Περιοδικα (καθε διμηνο πχ) , να τσεκαρεις τις μετρησεις σου με ενα ρεφρακτομετρο ωστε να εισαι 100%
Τα υδρομετρα , ειτε βυθιζομενα ή swinging arm σαν το δικο σου , δεν καλιμπραρονται ...αλλωστε δεν εχουν βιδα ή κατι αναλογο ωστε να διορθωσεις τις τιμες του μετα απο ενα καλιμπραρισμα (οπως τα ρεφρακτομετρα / ph meters κλπ).
Ο μονος τροπος να δεις αν δουλευουν σωστα ειναι η κατα περιοδους συγκριση των αποτελεσματων με ενα αξιοπιστο ρεφρακτομετρο.
Για το συγκεκριμμενο που αγορασες , εχω ακουσει πολυ καλα λογια οντως γιαυτο και ειναι και ακριβουτσικο..να το καθαριζεις με γλυκο νερο μετα απο καθε χρηση ωστε να μην κατσουν αλατια πανω στο βραχιονα. Γενικα εφοσον τωρα δειχνει σωστες μετρησεις , αν το κρατησεις σαν καινουργιο λογικα δεν θα εχεις προβλημα.Περιοδικα (καθε διμηνο πχ) , να τσεκαρεις τις μετρησεις σου με ενα ρεφρακτομετρο ωστε να εισαι 100%
thanks για ακόμα μία φορά ...
1022-1023 είναι καλή αλατότητα ??
ή πρέπει να έχω οποσδήποτε 1024 ??
Καλα ειναι ... και για τα ψαρια και για τα οποια soft corals θελεις να βαλεις.
Απλα -μεσω αναπληρωσης- κρατα την σταθερη .
Φυσικα , οταν κανεις καποια αλλαγη νερου , μπορεις να την πας στα 1024-1025 , ωστε να εισαι και εντος των ''εγκυκλοπαιδικων'' προδιαγραφων των κοραλιων;) .
Για ψαρια μονο ειναι super ...
οπότε πάω για το πρώτο ψαράκι ?
μετά απο 5 μέρες με τον κουραρισμενο βράχο μεσα ...
αμωνία 0
νιτρικά 10
αλατότητα 1022-1023
θερμοκρασία 26
νομίζω , με βάση όλα όσα μου είπατε και στα προηγούμενα posts ότι ήρθε η ώρα για το πρώτο clown .. ε?
Αντε σιγα σιγα και εσυ ... Το Σαββατο ειναι καλη μερα για αγορες:D
Διαλεξε υγιες ψαρακι και μικρου μεγεθους ...κοιτα τα πτερυγια να ειναι οκ και να κολυμπαει ''αερατα'' . Και φυσικα μονο Occelaris ή Percula .Μην μπερδευτεις και παρεις καποιον απο τους αλλους κλοουν .
Πολυ καλη προσαρμογη με σβηστα φωτα και το νερο της σακουλας απαραιτητως εκτος ενυδρειου.
Σπαρτιατικο ταισμα και μονο αν τρωει ...μπορει κανα δυο μερες να αδιαφορει για την τροφη οπως ο δικος μου.
Μετρησεις αμμωνιας/nitrites την επομενη μερα και αν κατι παει στραβα , μου λες να σου δωσω στρωμμενο υλικο να το ''σωσουμε'' :p
thanks ...
θα σας κρατήσω ενήμερους ...
το Σάββατο είναι πολύ κακή μέρα για αγορές ... πάνε όλοι για ψώνια και εγώ δουλεύω μέχρι τις 5 το απόγευμα ...
ή σήμερα ή την παρασκευή το βλέπω να έρχεται ...
άντε καλή αρχή να έχουμε ...
το πρώτο σαρκόφυτο πόσο πρέπει να περιμένω για να το βάλω ?
το Σάββατο είναι πολύ κακή μέρα για αγορές ... πάνε όλοι για ψώνια και εγώ δουλεύω μέχρι τις 5 το απόγευμα ...
ή σήμερα ή την παρασκευή το βλέπω να έρχεται ...
το πρώτο σαρκόφυτο πόσο πρέπει να περιμένω για να το βάλω ?
Ειπα Σαββατο για να ρεγουλαρει λιγο ακομα το ενυδρειο αλλα και για να εχεις χρονο την Κυριακη να χαζεψεις/ασχοληθεις με το ψαρακι σου :cool: .
Αντε ,και η Παρασκευη ειναι καλη μερα :D :D
Ασε το σαρκοφυτο προς το παρον ...βαλε το ψαρακι , δες το ενυδρειο σου , βεβαιωσου οτι ολα πανε καλα , τσεκαρε το aquascaping να δεις οτι σε ικανοποιει σιγουρα (ωστε να μην χρειαζεται να το μετακινεις μετα απο θεση σε θεση) και μετα το βαζεις και αυτο.
Υπομονη ζητας αλλα δεν κανεις λιγη και εσυ :D :smt064
καθαρα ενυμεροτηκά ρώτησα ...
όχι ότι θα το έπερνα τώρα!!
Ναι μωρε , σε πειραζω λιγο ;)
Αντε καλη αρχη και να αρχισεις να αδειαζεις καποιο μεγαλυτερο ενυδρειο για marine :D :D
Λοιπόν … σήμερα ανακάλυψα ότι πάνω σε ένα από τα κομμάτια βράχου .. ( ευτυχώς μικρό ) υπήρχε αυτή η ανεμώνη … στην αρχή την νόμιζα για ψόφια μιας και ήταν τελείως άχρωμη … αλλά διαβάζοντας λίγο παραπάνω άρχισα να πιστεύω ότι είναι κάτι κακό …
Σας στέλνω Φώτο να μου πείτε γνώμες …
Είναι κάτι που θα έπρεπε να το αφαιρέσω ???
δεν είναι τέτοιο ε ??
http://www.reefcorner.com/SpecimenSheets/aipatasia.htm
είναι ?
Επίσης σας στέλνω Φώτο και του προτού μου ψάρι … ( θα εκτιμούσα δεόντως άμα μου δύναται το λατινικό του όνομα μίας και δεν το συγκράτησα ) από το petshop μου είπαν ότι είναι αλγοφάγο και ότι είναι πολύτιμο για κάθε ενυδρείο θαλασσινού ..
Sorry tricky που δεν περίμενα μέχρι την Παρασκευή .. αλλά επειδή από Σάββατο μεσημέρι, μέχρι και Κυριακή βράδυ θα λείπώ .. είπα να το πάρω τώρα για να μπορέσω να το παρακολουθήσω αυτές τις τρις μέρες .. μην φύγω αμέσως … μετά θα έπρεπε να μεταθέσω την αγορά την άλλη Τετάρτη που θα ήταν πολύ μετά… ελπίζω και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα
Μοιάζει με aptasia.... όταν την "τσιγκλάς" εξαφανίζεται?
Μοιάζει με aptasia.... όταν την "τσιγκλάς" εξαφανίζεται?
ναι
να αφερέσω όλο το κομμάτι του βράχου να είομαι σίγουρος ?
έτσι και αλλιώς μικρό είναι ... δεν θα πηράξει την βιολογία ...να το αφίσω έξω να στεγνώσει μία , δύο μέρες και το ξαναβάζω μετά ???
μπορεί να έχει και άλλα αλλού !!
Obelix(Reifen)
15-02-07, 07:35
Salarias fasciatus
ναι
να αφερέσω όλο το κομμάτι του βράχου να είομαι σίγουρος ?
έτσι και αλλιώς μικρό είναι ... δεν θα πηράξει την βιολογία ...να το αφίσω έξω να στεγνώσει μία , δύο μέρες και το ξαναβάζω μετά ???
μπορεί να έχει και άλλα αλλού !!
Αν μπορείς και δεν υπάρχουν αλλού, κάντο.
Υπάρχει και η λύση της σύριγγας. Φτιάχνεις λίγο kalkwasser και με μια συριγγα το πετάς πάνω της από κοντά.
Επίσης οι γαρίδες wurdimanni τις τρώνε!
Αν μπορείς και δεν υπάρχουν αλλού, κάντο.
Υπάρχει και η λύση της σύριγγας. Φτιάχνεις λίγο kalkwasser και με μια συριγγα το πετάς πάνω της από κοντά.
Επίσης οι γαρίδες wurdimanni τις τρώνε!
Εχθές έβγαλα τον βράχο και την καυτηρίασα αρχικά …
Μετά με ένα κατσαβίδι έσπασα στο θαλάμη που ήταν κρυμμένη και απομόνωσα όλο το κομμάτι που πιθανός ήταν μέσα … αφαίρεσα ολόκληρο κομματάκι βράχου .. σαν οδοντίατρος αισθάνθηκα …
Στην συνέχεια ξέβγαλα καλά το κομμάτι του βράχου και το ξανά καυτηρίασα … μετά το ξαναέβαλα …
Το θέμα είναι τι πιθανότητες έχει να υπάρχουν και αλλού ???
Εχθές που τον καθάριζα διαπίστωσα ότι ο βράχος ήταν γεμάτος κοπιποδά ..σαν μικρά γαριδάκια – σκουληκάκια …
Τι να κάνω … να το βγάλω ?? πόσες μέρες έξω αρκούν για να ψοφήσουν όσες άλλες πιθανά να υπάρχουν …
και άμα ψοφήσουν και τα κοπίποδα που έχει μέσα ?? όταν το ξαναβάλω δεν θα είναι πυγή αμμωνίας ???
προσπαθώ να ζυγίσω λίγο τα οφέλη και τις ζημιές …
Γνωμη μου ειναι να μην κανεις τιποτε αλλο προς το παρον ...ασε το ενυδρειο ετσι και βλεπουμε ...αν στην πορεια δεις οτι υπαρχουν και αλλες , το συζηταμε .
Μην αρχισεις να στεγνωνεις το βραχο , ειδικα τωρα που εχεις το ψαρι μεσα.
Γιατι πηρες salaria ?
Γνωμη μου ειναι να μην κανεις τιποτε αλλο προς το παρον ...ασε το ενυδρειο ετσι και βλεπουμε ...αν στην πορεια δεις οτι υπαρχουν και αλλες , το συζηταμε .
Μην αρχισεις να στεγνωνεις το βραχο , ειδικα τωρα που εχεις το ψαρι μεσα.
Γιατι πηρες salaria ?
την είχα δει πριν καιρό στο watter inn και μου άρεσε ο τρόπος που έτρωγε την άλγη από τα τζάμια και τον βράχο ...
μπορεί να φαίνεται λίγο άσκημο αλλά νομίζω ότι έχει απίστευτη προσωπικότητα σαν ψάρι ... είναι φοβερός ο τρόπος που παρακολουθεί το τί γίνεται έξω από το ενυδρείο ...
δεν ξέρω γενικά μπορεί να μην είναι και το super ψάρι σαν εμφάνιση ... αλλά μου άρεσε πολύ η συμπεριφορά του όσο το είχα δει .. και εχθές όσο το χάζευα τόσο με επιβεβαίωνε ... μετά μου είπαν και στο pet shop ότι είναι ένα πολύ ωφέλιμο ψάρι για ένα ενυδρείο μιας και τρώει την άλγη και κρατάει το ενυδρείο καθαρό ... και το πείρα ... δεν είναι ?
το είχα στο μυαλό μου ότι θα ήταν ένα από τα ψαράκια που θα έβαζα ..
η αλήθεια βέβαια είναι ότι σαν πρώτο ψάρι ήθελα κλοουνακι ... αλλά σε 2 μαγαζιά δεν είχε και έτσι απλά άλλαξα την σειρά ..
Ειχα και εγω salaria ..την εχασα οταν αλλαζα ενυδρειο αφου πηδηξε εξω απο το νερο το βραδυ και τη βρηκα το πρωι νεκρη :(
Απροβληματιστο ψαρακι και ευχαριστα κακομουτσουνο :D
Στην αρχη μου ετρωγε αλγες απο το τζαμι/βραχο ...μετα το εριξε στα flakes και το παρατησε το σπορ
Απλα μην ξεχασεις ποσα ψαρακια μπορεις να βαλεις στα 50 λιτρα ...ηδη η salaria δεν θεωρειται nanoψαρο :-|
έχεις δίκαιο ...
δεν το ξεχνάω ...
ο προγραμματισμός δεν αλλάζει ..
ενα ζευγαράκι clown και ίσως ένα goby για αργότερα ...
και μετα φυτάκια ...
μου είπε στον καρχαρία ότι βασικό στοιχείο για την εισαγωγή των μαλακών κοραλιών είναι να έχω PH 8,2 και αλκαλότητα στο τέρμα του test ...
αληθεύει ??
αγόρασα το test της RED SEA που είναι και για τα 2 και έχει μέσα και ένα μπουκαλάκι για την ρύθμιση του PH.
Θα σου πω τι πιστευω εγω και μονο :
Αν το PH = 8,2 ηταν απολυτως αναγκαια συνθηκη για να βαλεις καποιο κοραλι , τοτε πολλα ενυδρεια που ξερω -μαζι με τα δικα μου- θα επρεπει να ειχαν διαλυθει
Στο fish-only μου (που φιλοξενει και μερικα μανιταρια/ζοανθους κλπ) τελευταια φορα που μετρησα PH το αφησα καπου στο 7,8-8,0 .Το θεωρω αποδεκτο και δεν μπλεκω με buffers . Δεν πειραζω το ενυδρειο και προτιμαω να διατηρω αυτες τις παραμετρους σταθερες (ακομα και αν ειναι στο κατω ακρο) παρα να παλευω διαρκως κυνηγωντας το απολυτως επιθυμητο και ''εγκυκλοπαιδικο'' .
Ισως αυτα τα θεματα να επαφιονται και στην ιδιοσυγκρασια του καθε χομπιστα ... εγω βλεπω τα ενυδρεια με απλο ματι και δεν μπορω πολλες μετρησεις και επεμβασεις.Τωρα αν το ταδε κοραλι μεγαλωσει 2 εκατοστα λιγοτερο το εξαμηνο επειδη η ταδε παραμετρος δεν ηταν αριστη , ε τι να κανουμε ...εγω μπορω να ζησω με αυτο :)
Φυσικα δεν μιλαμε για περιπτωσεις οπου το Ph θα ειναι 7 ...καταλαβαινεις οτι αναφερομαι σε λογικες απο το αριστο αποκλισεις τιμων .
Ενα dKH 8 -12 ειναι καλο ...
Στην συνέχεια ξέβγαλα καλά το κομμάτι του βράχου
Ελπίζω όχι με γλυκό νερό ε? :D
χθές που τον καθάριζα διαπίστωσα ότι ο βράχος ήταν γεμάτος κοπιποδά ..σαν μικρά γαριδάκια – σκουληκάκια …
Τι να κάνω … να το βγάλω ??…
Τα κοπίποδα είναι χρήσιμα. Δεν χρειάζεται να κάνεις τπτ άλλο.
Αν το PH = 8,2 ηταν απολυτως αναγκαια συνθηκη για να βαλεις καποιο κοραλι , τοτε πολλα ενυδρεια που ξερω -μαζι με τα δικα μου- θα επρεπει να ειχαν διαλυθει.....
Ενα dKH 8 -12 ειναι καλο ...
:smt023 Έτσι ακριβώς!
Ελπίζω όχι με γλυκό νερό ε? :D
Μπορεί να είναι καινούργιος στο θαλασσινό .. αλλά είμαι είδη 2 χρόνια στο GAB και στο γλυκό. :D
κάτι έχουμε μάθει και εμείς τόσα χρόνια
καποια στιγμη πηρα και εγω ενα bicolor blenny(ειδος salarias),και για δυο τρεις μηνες ηταν καλος...:cool:
μετα δεν ξερω τι εγινε και στραβωσε με τις τραχυφιλιες και τις χτυπαγε..
μεχρι που εφαγε σουτ..:smt027
εντελη αυτο που ειχα διαβασει καποτε στο reef central,οτι reef safe ψαρι αυτο καθ εαυτο δεν υπαρχει,μαλλον αληθευει..:(
σήμερα έκανα μέτρησης και στην συνέχεια προχώρησα σε μία αλλαγή νερού προκειμένου να ανεβάσω λίγο την αλατότητα. οι μετρήσεις πριν και μετά από την αλλαγή έδειχναν:
αλατότητα πριν =1021-1022
αλατότητα μετά = 1023-1024
αμμωνία = 0
νιτρικά = 10 (δεν μέτρησα μετά)
PH και πριν και μετά = 8,2
αλκαλότητα = Normal (ποιο κοντά στο 1,7 παρά στο 2,8 , περίπου στην μέση δηλαδή)
νομίζω ότι είμαστε μία χαρά ... έτσι δεν είναι ?
με βάση αυτά πότε θα νομίζατε ότι θα ήταν καλή στιγμή για να μπει και ο πρώτος clown ?
να θυμίσω : 55 λίτρα με 9 κιλά ζωντανό βράχο και 10 κιλά ζωντανό αραγωνήτη.
πότε θα νομίζατε ότι θα ήταν καλή στιγμή για να μπει και ο πρώτος clown ?
να θυμίσω : 55 λίτρα με 9 κιλά ζωντανό βράχο και 10 κιλά ζωντανό αραγωνήτη.
Εγω θα τον εβαζα την αλλη εβδομαδα ... εφοσον οι μετρησεις μου παρεμεναν το ιδιο καλες ...
Δεν υπαρχει λογος να βιαστεις ΙΜΟ . Η salaria πως τα παει ? Τρωει τροφες ή μονο αλγη απο το βραχο ? Μηπως εχει κανενα θολο ματι ?
Αν και με τρώει πολύ άντε να περιμένω μέχρι την Παρασκευή και βλέπουμε … να προλάβω να τα χαρώ λίγο το ΣΚ. Γιατι μετά θα πάει την άλλη Παρασκευή πάλι !!
Τώρα όσον αναφορά την salaria ακόμα δεν την έχω πετύχει να τιμά τα flakes … αλλά φαίνεται υγιέστατη … μάτι δεν πρόσεξα να σου πω σίγουρα …
Θα κοιτάξω και θα δώσω report !
Άλγη ???
τι κάνω τώρα ???
Τι να κανεις ...υπομονη μονο μπορεις και θα κανει -αυτη η καφε- τον κυκλο της. Ειδικα για αυτην την αλγη , δεν υπαρχει ενυδρειο που να μην την περασει ...Εφοσον χρησιμοποιεις αντιφωσφωρο και εχεις χαμηλα Nitrates , δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο ...καποια σαλιγγαρια ισως να βοηθουσαν αλλα μην περιμενεις θαυματα.
Τα θανάσιμα όπλα κατά της άλγης (σε νέο ενυδρείο):
Καλή και σωστή κυκλοφορία.
Αντιφόσφωρο.
Χαμηλά ΝΟ3.
Υπομονή.
Τι να κανεις ...υπομονη μονο μπορεις και θα κανει -αυτη η καφε- τον κυκλο της.
Τα θανάσιμα όπλα κατά της άλγης (σε νέο ενυδρείο):
Καλή και σωστή κυκλοφορία.
Αντιφόσφωρο.
Χαμηλά ΝΟ3.
Υπομονή.
Ok …
Τα έχω όλα αυτά …
Οπότε δεν αγχώνομε …
Αφού τώρα ξέρω ότι είναι κάτι που το περνάνε όλοι και κάνει τον κύκλο του. υπομονή υπάρχει … νιτρικά περίπου στα 10 και από αντιφώσφορο άλλο τίποτα.
Υπάρχει αναγκαιότητα να αλλάξω τις ώρες στα φώτα ή κάτι παρόμοιο ??
λοιπόν ...
η παρασκευή ήρθε .. και η ώρα για ψώνια έφτασε ...
αφού έκανα μετρήσεις και διαπίστωσα ότι καμία διαφορά δεν υπήρξε από την τελευταία φορά ... ( 0 αμμωνία 10 νιτρικά κτλ κτλ )
πήγα και εγώ στο pet shop λοιπόν και αγόρασα το ζευγαράκι clownakia. τα πείρα μικρά και προσπάθησα να είναι όσο ποιο ζωηρά μπορούσα ...
επίσης με τις καινούργιες εισαγωγές είχαν έρθει και κάποια κοράλλια ...
είχα διαβάσει ξανά για την ephyllia στο φόρουμ μιας και μου άρεσε αρκετά όταν την είχα δει σε κάποιο pet shop, όπου λέγατε ότι είναι από τα ποιο ανθεκτικά κοράλλια και ότι θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και σπίτι για τα clown ... και έτσι έκανα και αυτό το βήμα ...
τώρα οι ερωτήσεις ...
το ένα από τα clown τρώει τα πάντα... το άλλο όμως δεν τρώει ... δοκίμασα τα πάντα ...
έδωσα
flakes ...
κατεψυγμένη αρτέμια...
ζωντανή αρτέμια ( αλλά ήταν μικρή ακόμα ... )
τροφή σε κόκκους μικρούς και μεγάλους ...
αλλά τίποτα ...
την πρώτη μέρα απλά δεν ενδιαφερόταν καθόλου ...
από το Σάββατο ώμος άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον .. αλλά όταν πλησίαζε την τροφή ( σαν να την μύριζε ένα πράγμα ) μετά έφευγε !?!?!?
τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις ??? τι άλλο μπορώ να κάνω ???
Τώρα όσο αναφορά την ephyllia ?? χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα ... λιπάσματα ασβέστια κτλ κτλ ??
κάπου διάβασα σε ένα site ότι καλό θα ήταν να την ταΐζω μία φορά την εβδομάδα με srimp ??? πού να τις βρω ... και πώς ακριβώς την ταΐζω ??
thanks και πάλι για τις απαντήσεις ...
Ο κλοουν μπορει να αργησει να φαει αλλα θα φαει ...και ο δικος μου δεν ετρωγε στην αρχη ...το πρωτο φαγητο που δοκιμασε ηταν σκουλικια:D .
Μην σε ανησυχει αυτο (ακομα) και μην κανεις το ενυδρειο σου σαλατα ριχνοντας τροφες μεσα , ειδικα κατεψυγμενες και ζωντανες ...αν σου βαρεσει καμμια αμμωνια σε αυτη τη φαση , το εχασες το παιχνιδι.
Την εφιλια ΙΜΟ κακως την πηρες ...αν ηθελες ενα κοραλι , ας επαιρνες ενα soft ...τεσπα , αστην οπως ειναι προς το παρον και αμα στανιαρει βλεπουμε . Δεν θελει ταισμα σε αυτη τη φαση , μην σε απασχολει αυτο.
Απο φως / κυκλοφορια ειναι οκ ?
Απο φως / κυκλοφορια ειναι οκ ?
κυκλοφορία μέτρια ...
φως αρκετό .. αν και υπάρχει περίπτωση να την αλλάξω θέση να την βάλω κάπου που θα έχει ακόμα περισσότερο φως ... και ακόμα ποιο μέτρια κυκλοφορία ...
μπορώ να την "φυτέψω" στην άμμο ??
μπορώ να την "φυτέψω" στην άμμο ??
Kαλύτερα σε βραχάκι.
όπου λέγατε ότι είναι από τα ποιο ανθεκτικά κοράλλια και ότι θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και σπίτι για τα clown ...
Aνθεκτικό ναι (σχετικά βέβαια), αλλά σε καμία περίπτωση για να την κάνουν host οι κλόουν. Αν γίνει αυτό το κοράλλι θα στρεσσαριστεί, με κίνδυνο να πεθάνει.
Aνθεκτικό ναι (σχετικά βέβαια), αλλά σε καμία περίπτωση για να την κάνουν host οι κλόουν. Αν γίνει αυτό το κοράλλι θα στρεσσαριστεί, με κίνδυνο να πεθάνει.
έχεις δίκαιο .. παρανόησα κάτι που είχες πει σε άλλο post ... :-|
τι κάνουμε τώρα ?
απλά προσθέτουμε ένα σαρκόφυτο ελπίζοντας να πάει εκεί για να φωλιάσει ???
και κάτι άλλο …
τα φυτά στου γλυκού νερού … τρώνε νιτρικά …ρουφάνε CO2 και αναπτύσσονται ενώ αποδήδουν Ο2...
τα σαρκόφυτα και τα κοράλλια τι ακριβός κύκλο κάνουν ??
πολυ ομορφο το ενυδρειο σου.αν και off topic, ποσο σου εχει στοιχισει περιπου μεχρι τωρα?
πολυ ομορφο το ενυδρειο σου.αν και off topic, ποσο σου εχει στοιχισει περιπου μεχρι τωρα?
μαζί με τον εξοπλισμό και τα πρώτα - αλάτια , άνθρακες ,αντιφόσφορα που μπαίνουν ουσιαστικά στην συντήρηση και όχι στο αρχικό κόστος - κοντά στα 400-450 euro ... έτσι είναι τα Hobby ..
χωρίς τα ψάρια και το κοράλλι ...
τα σαρκόφυτα και τα κοράλλια τι ακριβός κύκλο κάνουν ??
Τπτ από τα παραπάνω. Τα "αντιπετωπίζουμε" σαν ζώα, όχι φυτά.
Τον ρόλο που εννοείς τον κάνουν οι μακροάλγες. Αλλά θέλουν καλό φωτισμό και να είναι ξέχωρα κάπου π.χ. δικό τους διαμέρισμα σε sump ή σε refugium.
Τπτ από τα παραπάνω. Τα "αντιπετωπίζουμε" σαν ζώα, όχι φυτά.
ακόμα και έτσι ...
τα ψάρια τρώνε τροφή που τους πετάμε ...
παράγουν αμμωνία ...
και αυτή μεταβολίζετε από τα βακτηρίδια ... κτλ κτλ (τα ξέρετε καλύτερα απο εμένα ... :D )
τα κοράλλια ???
τι τρώνε ???
και τι παράγουν ?!?!?!
πάει ανάλογα με το είδος ?
κάποιο κύκλο πρέπει να κάνουν και αυτά !! :D
Η τροφή εξαρτάται από το κοράλλι. Το είδος τους δηλαδή.
Άλλα είναι φωτοσυνθετικά αλλά μπορούν να τραφούν και με φυτοπλανγκτόν ζωοπλανγκτόν, με μικρά κομμάτια γαρίδας κλπ.
Πάντως ότι και να τρώνε λίγη αμμωνία θα την παράγουν. Καμία σχέση όμως με τα ψάρια… Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι΄ αυτό το θέμα.
ποιος είναι ο λόγος τότε που συνίσταται σε κάποιον να αργήσει τόσο πολύ να βάλει τα κοράλλια μέσα … και μάλιστα να τα βάζει και σιγά σιγά …
τα ψάρια καταλαβαίνω ότι λόγο της αμμωνίας που παράγουν θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στο ενυδρείο να παράξει τον κατάλληλο αριθμό βακτηριδίων για τον αντίστοιχο φόρτο …
στα κοράλλια αφού δεν επιβαρύνουν γιατί ??
το ξέρω … μπορεί να ακούγατε περίεργη η ερώτηση …
απλά προσπαθώ να καταλάβω που είναι η παγίδα .. και τι πρέπει να προσέξω …
είναι μόνο και μόνο εξαιτίας του κόστους τους που άμα συμβεί κάτι στραβό (που είναι ποιο πιθανό να συμβεί σε ένα νέο ενυδρείο) και το χάσεις είναι υψηλό ???
Για να βάλουμε κοράλλια σε ένα ενυδρείο πρέπει αυτό να έχει στρώσει. Και δεν εννοούμε μόνο το θέμα της βιολογίας (αυτονόητο) αλλά και το θέμα των παραμέτρων του νερού μας.
Κάθε νέο ενυδρείο (σε ποσοστό που αγγίζει το 90%) περνάνε από την φάση της εμφάνισης άλγης (διαφόρων ειδών). Αυτό είναι κάτι το φυσικό και εφόσον ακολουθήσουμε πιστά τους «κανόνες», η άλγη θα φύγει όπως ήρθε.
Ακόμα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι τιμές του νερού. Τιμές όπως Ca, Kh, Ph, Mg θα πρέπει να είναι σωστές και σταθερές. Οι τιμές του φωσφόρου και των νιτρικών θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικές.
Σε ένα σχετικά ώριμο ενυδρείο μπορεί να παρατηρηθεί και δημιουργία φυτοπλανκτόν και σίγουρα κοπηπόδων.
Όλα τα παραπάνω (και ακόμα και άλλα) πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ΄ όψη μας. Τα κοράλλια ίσως αντέξουν και δεν πάθουν σοβαρή ζημιά, αν τα βάλουμε σε μη στρωμένο ενυδρείο. Αλλά από την άλλη γιατί να ρισκάρουμε?
Για ακόμα μία φορά με κατατόπισες πλήρως …
Και τώρα νέες ερωτήσεις … ελπίζοντας να μην γίνομαι κουραστικός …
Το Ca έχω αρχίσει να το παλεύω από προχθές με το calcium της seachem …
Για τα 50 λίτρα μου … 40 καθαρά νερού … πόσο θα πρέπει να βάζω …
2 καπάκια κάθε μέρα λένε οι οδηγίες … είναι καλά??
Πήρα και τεστ για το ασβέστιο μαγνήσιο την marine aquarium …
Στο ασβέστιο είμαι ακόμα σε εκτός μετρήσιμων ορίων μεγέθη … οπότε δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πόσο είναι .. αλλά σίγουρα πολύ κάτω από τα 300 που από ότι διάβασα θα πρέπει να είναι …
Κάθε πότε θα πρέπει να μετράω για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξεπεράσω το πάνω όριο ???
Το Mg πως το ρυθμίζουμε ???
Αυτά προς το παρόν …
Ευχαριστώ και πάλι προκαταβολικά …
Ετσι φιλε lsourtzo δεν θα κανεις δουλεια ... δεν ειναι ευκολο να ρυθμισεις αυτες τις παραμετρους ετσι ευκολα αφου συνδεονται . Θα σου ετοιμαζω μια links Library για να διαβασεις και να κατανοησεις πως λειτουργουν ασβεστιο, alkalinity , μαγνησιο και στροντιο .
Εγω στο reefακι μου που εχει ηδη καμμια 10 κοραλια χρησιμοποιω Seachem reef complete που υποτιθεται οτι ρυθμιζει το ασβεστιο και τις σωστες αναλογιες στροντιου/μαγνησιου ...Ασβεστιο εχω 400 με alkalinity 8 .
Μην θεωρεις οτι ολα αυτα ειναι πολυ δυσκολα , απλα πρεπει να παρεις μια αποφαση : συνεχιζεις για ενα κανονικο Mini reef και στοκαρεις οσα κοραλια μπορεις στα 50 λιτρα...μονο τοτε θα εχει νοημα να κυνηγας ασβεστια κλπ ...
σε διαφορετικη περιπτωση , πας σε ευκολα κοραλια στυλ μανιταρια , ζοανθους κλπ οπου το μονο που ζητανε ειναι αλατονερο ;)
Κανονικά (με κοράλλια δηλ.) το Ca πρέπει να είναι 380 - 420 και το Μg 1200 - 1300. To Mg το ανεβάζεις με αντίστοιχο σκέυασμα.
Παιδιά δυστυχώς το clownaki δεν πάει καθόλου καλά …:smt010
Ακόμα και 1 εβδομάδα και 2 μέρες μετά δεν έχει φάει τίποτα …:smt010
Ποια είναι εμφανή τα σημάδια σκελέτοσεις σε σόμα πρόσωπο και στομάχι ….:smt010
Πραγματικά νιώθω πολύ χάλια !!!:smt010:smt010
Το άλλο έχει γίνει διπλό από τότε που το πείρα …:smt010
Τι φυλαράια του έδωσα …
Τι κόκους …
Τι κατεψυγμένη αρτέμια …
Τι Cyclops
Μέχρι και bloody worms πήγα και πείρα …
Δυστυχώς νομίζω ότι η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη …
Ανασαίνει βαριά και είναι συνέχεια ή στην επιφάνεια ή στο πάτωμα …
Άμα έχετε καμία ιδέα ακούω …
Γενικά πάντως νομίζω ότι είναι δική μου βλακεία …:smt010
Γιατί όταν το αγόρασα δεν μου φαινόταν και σε πολύ κατάσταση από την αρχή …
Το πείρα όμως γιατί ήταν το τελευταίο …. Μέγα βλακεία … έλπιζα ότι θα επανακάμψει …
Διπλή βλακεία …:smt010
Αργότερα θα ανεβάσω και τις νέες μετρήσεις !!!
Δυστυχώς το clownaki ήταν πολύ ποιο χάλια από ότι περίμενα τελικά ….:smt010
Δεν άντεξε …:smt010
Ήταν μπροστά στο τζάμι και είχε ξαπλώσει με τα πλάγια …:smt010
Και δυσκολευόταν ακόμα και να ανασάνει …:smt010:smt010
Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση …:smt010:smt010
Πραγματικά νιώθω απαίσια …:smt010:smt010
Ελπίζω τουλάχιστον να ήταν το καλλίτερο που μπορούσα να κάνω για αυτό ….
:smt010
Κριμα για το ψαρακι σου :(
Σε καμμια περιπτωση ομως , μην απογοητευεσαι ή νιωθεις υπευθυνος ...αυτα συμβαινουν ακομα και στα ευκολα ψαρια γλυκου νερου. Μαλλον εξαρχης ειχε καποιο προβλημα οποτε δεν σωζοταν .
Εσυ απο τη μερια σου εκανες οτι μπορουσες και αυτο ειναι προς τιμη σου !
Απλα να θυμασαι αλλη φορα οτι καλυτερα να μην παρεις καθολου ψαρι παρα να αγορασεις καποιο που δεν φαινεται καλα εξαρχης ...
Συνεχισε ακαθεκτος ...
PH = 8
NO3 = 0-5 ppm
NH3-NH4 = 0 ppm
Ασβέστιο = 300 ppm
Obelix(Reifen)
07-03-07, 01:36
Στα clowns ισχύει μια ειδική περίπτωση μην τα αγοράζετε μόλις έρθουν αφήστε να περάσουν 14 μέρες στο μαγαζί και μετά για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις .
Η αγοραστέ captive bred.
Η αγοραστέ captive bred.
Aκόμη καλύτερα !
είμαι και εγώ αυτής της άποψης ...
και εμένα captive bred μου είπαν ότι ήταν ... απλά είχε stress απο το ταξίδι ... καλά ...
τελικά δεν υπάρχει ούτε ένας pet shopas που να μπορείς να στηριχθείς σε αυτά που λέει ...
ιδίως τώρα που έχω αρχίσει να ασχολούμαι με το θαλασσινό ... το τι έχω ακούσει ...
Μη το ψάχνεις.... υπάρχουν και καλοί και μέτριοι και ....:smt065
Απλά πρέπει να ξέρουμε να "φιλτράρουμε" όσα ακούμε", όχι μόνο από τα μαγαζιά αλλά και γενικότερα. :rolleyes:
Μη το ψάχνεις.... υπάρχουν και καλοί και μέτριοι και ....:smt065
Απλά πρέπει να ξέρουμε να "φιλτράρουμε" όσα ακούμε", όχι μόνο από τα μαγαζιά αλλά και γενικότερα. :rolleyes:
μπα
τουλάχιστον αυτοί που ασχολήθηκα το τελευταίο διάστημα ... μόνο μέτριοι και κακοί ήταν ... :smt101
ίσως να έχω υψηλά standart !!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.