Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ceratophyllum demersum

mikele
28-01-07, 18:46
εβαλα την Παρασκευη και αυτο το φυτο μεσα στο δισκοενυδρειο μαζι με τα υπολοιπα στην προσπαθεια μου να το κανω "με φυτα"....το πηρα 5cm (4ριζες) και σημερα μετα απο δυο μερες κοντευει στην επιφανεια καθως απλωνεται και στα πλαι......
η ερωτηση μου ειναι μπορω να το κλαδευω και να το ξαναφυτευω η να δινω και σε φιλους ..??
ριζες κανει γιατι οταν το πηρα δεν ειχε..??

serifios
28-01-07, 18:52
Δεν κανει ριζες,μπορεις να το εχεις πιασμενο στο βυθο η να επιπλεει. μεγαλωνει οπως διαπιστωσες πολυ γρηγορα,κλαδευε κρατα οσο θες και συντομα θα σου περισσευει πολυ!

mikele
28-01-07, 18:55
σε ευχαριστω πολυ ...ε αυριο θα πιασει επιφανεια χεχεχε...το ατιμο επαθα πλακα...

Strahos
28-01-07, 18:57
μπορείς να το κλαδεύεις όπου θέλεις και όλα τα κλαδέματα συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Αν μπορείς φέρνε και στη συνάντηση όποτε έχεις περισεύματα, όλο και κάποιος θα θέλει (όπως εγώ :D )

mikele
28-01-07, 19:05
στανταρ θα φερω ...το εχω τρεις μερες και απλωθηκε ψηλωσε ...το θεμα ειναι να ερθω σε καμια συναντηση...:p

Strahos
28-01-07, 19:08
να έρθεις, έχει πολύ χαβαλέ και γινόμαστε όλο και πιο πολλοί τώρα τελευταία :p

mikele
28-01-07, 19:11
ειναι μεχρι να ερθω μια φορα για να εχω παρεα τις υπολοιπες ...καθε φορα που λεω να ερθω δεν εχω παρεα....ετσι το αναβαλλω συνεχως...

Strahos
28-01-07, 19:14
μα υπάρχει παρέα εκεί, όλοι όταν ήρθαμε πρώτη φορά δεν ξέραμε κανέναν, μόνοι μας πήγαμε και τελικά άξιζε :D

mikele
28-01-07, 19:24
οκ φιλε ....:p

georgetax
28-01-07, 19:28
mikele το κερατόφυλλο σου γίνεται θηρίο και δείχνει πολύ όμορφο,το δικό μου που το έχω 1,5 εβδομάδα μέσα σε ενυδρειο με μονομάχο και δεν μεγάλωσε καθόλου.:(

mikele
28-01-07, 19:33
το πηρα μωρο ουτε 5cm και εγινε.....ειχα ομως πολλα po4 και αυτα αποτελουν τροφη για το φυτο αυτο απο οτι διαβασα μεσα εδω....θα κανω και μια μετρηση απο περιεργια να δω αν πεσαν τα po4......οταν ερθεις απο σερρες να σου δωσω κανα κομματι χεχε:) ...τα παιδια εδω λενε οτι την κοβουμε οπου θελουμε.....:D

PascM
28-01-07, 19:37
ίσως λόγω έλειψης νιτρικών?

ΠΟΠΟ
28-01-07, 19:37
κοιτα ειναι πολυ λογικο να μην αναπτυσονται το ιδιο τα φυτα
μπορει να εχετε διαφορετικες τιμες νερου και διαφορετικο φως co2 λιπασματα οποτε στον ενα να βοηθαει να αναπτυχιθει πολυ γρηγορα και σενα οχι τοσο γρηγορα
2) μπορει στο δικο σου να μην εχει εγκλιματηστει στο νεο του περηββαλον
συμβαινει και αυτο οταν πρωτοβαζουμε νεα φυτα τις πρωτες μερες η και εβδομαδες δεν βγαζουν νεο φυλλομα υπαρχουν ολα οπως μια cryptocoryne που σε δυι μερες αρχησε να βγαζει νεα φυλλα τωρα εχει κανει σε μια γωνια μια ωραια μπορτο επιφανεια α

εχει τυχει να δινω κλαδεμα στο φυλλω μου και να βγαζει τετραπλασιο φυλλωμα απο το δικο μου και να ψηλωνει παρα πολλη γρηγορα και εγω εχω κατι μικρα κοματακια σχεδον θα εξαφανιστει το φυτο
υπομονη θελουν και πολυ παρατηρηση.......................

mikele
28-01-07, 19:59
και πραγματικα πεσαν τα po4 σε 1mg/litre απο πανω απο 2 που ηταν......

chrisx
28-01-07, 20:13
mikele,
έχω και εγώ κάμποσο στο δισκοενυδρείο και μεγαλώνει με απίστευτους ρυθμούς. Από ένα "ματσάκι" που είχα τώρα έχει γεμίσει την αριστερή-πίσω πλευρά και όλο σχεδόν το backgound από άλλα δύο ενυδρεία.
Είναι ταχείας ανάπτυξης, με μεγάλη προσαρμοστικότητα, χωρίς ιδιαίτερες
απαιτήσεις, καλό για την καταπολέμηση άλγων.

Για δισκοενυδρείο πάντως επειδή το έχω περίπου 7-8 μήνες έχω παρατηρήσει τα εξής:
1) Όταν το θέλεις φυτεμένο και δεν το έχεις απλά στην επιφάνεια, θέλει καλή τοποθέτηση (η και δέσιμο) γιατί οι δίσκοι πολλές φορές από κάποια γρήγορη κίνηση (και λόγω του όγκου τους) το φέρνουν στην επιφάνεια, οπότε το μαζεύεις, το ξαναβάζεις και πάλι από την αρχή...
2) Το ότι χρειάζεται συχνό κλάδεμα (βάλε-βγάλε-τοποθέτησε κλπ) στρεσσάρει λίγο τους δίσκους.

Κατά τα άλλα το θεωρώ ένα καλό φυτό για όλα τα ενυδρεία

mikele
28-01-07, 20:17
Το ότι χρειάζεται συχνό κλάδεμα (βάλε-βγάλε-τοποθέτησε κλπ) στρεσσάρει λίγο τους δίσκους.

ε ευχαριστω πολυ και το παραπανω ειναι πραγματικα προβλημα ...θα το προγραμματισω με τις βδομαδιαιες αλλαγες νερου....

georgetax
28-01-07, 20:26
σημερινές μετρήσεις που έκανα είναι
αμμωνία 0
νο2 ο
νο3 12.5
το έχω παρατηρήσει και σιγά σιγά μαράζωνε στην αρχή έχει μείνει μόνο ένα κλωναράκι αλλά τώρα αυτό είναι σταθερό δεν χάλασε ακόμα.ελπίζω να εγκλιματιστεί σιγά σιγά και να γίνει μεγάλο όπως του mikele.το έχω να επιπλέει.μπορώ να το βοηθήσω με κάτι????

mikele
28-01-07, 20:29
και γω αμμωνια 0 εχω αλλα φωσφορικα ηταν παρα πολυ υψηλα...αυτα μαλλον το "ταισαν" και μια μεζουρα υγρο λιπασμα που βαζω μεσα στο νερο των αλλαγων μαζι με ηλεκτρολυτες ......

Apostolis
29-01-07, 01:41
Παρατηρήσεις:
Η υπερβολική και γρήγορη ανάπτυξη του κερατόφυλλου είναι απο την μία ΕΝΔΕΙΞΗ οτι υπάρχουν (ή υπήρχαν) πολλά ΝΙΤΡΙΚΑ κυρίως αλλα, απο την άλλη, αποτελεί ΠΑΡΑΣΙΤΟ για τα άλλα φυτά του ενυδρείου γιατί απορροφά γρηγορότερα τα συστατικά απ'ότι άλλα φυτά που "τρέφονται απο την στήλη νερού" και δεν τα αφήνει αναπτυχθούν... Οι "μποστανάδες" το "ξαποστέλνουν!"... :smt065

Φίλε mikele, επειδή το κερατόφυλλο απορροφά ΚΥΡΙΩΣ νιτρικά, έλεγξε αν τα τεστ σου είναι σωστά (ημ λήξης? Υγρό/stick?)

Φιλικά,

Tolis
29-01-07, 19:28
Συνηθως η προσπαθεια να μεινει φυτεμενο το κερατοφυλο αποτυγχανει, αργα η γρηγορα ψιλοσαπιζει το μερος που ειναι χωμενο στο χαλικι και το φυτο παιρνει την ανιουσα (κυριολεκτικα).

mikele
29-01-07, 22:20
ρε παιδια αυτο επιασε επιφανεια κανονικα και γυρισε και λιγο πλαι...απιστευτο.......και απλωνει δεξια αριστερα......αποστολε δεν ειχα ουτε αμμωνια ουτε νιτρικα το μονο ανεβασμενο πολυ ηταν τα φωσφορικα τα οποια πεσαν μεσα σε αυτες τις 3μερες....τα τεστ που κανω ειναι της σερα και της τετρα (υγρα)....

thanosatha
29-01-07, 23:12
Προσεξε μονο επειδη, οπως ειπαν και παραπανω, θα παρει ολα τα στοιχεια μονο για παρτη του και δε θα αφησει τιποτα για τα υπολοιπα φυτα. Εγω θα το περιοριζα οταν οι τιμες των νιτρικων και των φωσφορικων φτασουν τις ιδανικες...

mikele
30-01-07, 21:31
δηλαδη μπορει να τραβαει ολα τα στοιχεια/τροφη απο το νερο για την παρτη του και στερει απο τα υπολοιπα την αναπτυξη .....???

thanosatha
30-01-07, 22:59
δηλαδη μπορει να τραβαει ολα τα στοιχεια/τροφη απο το νερο για την παρτη του και στερει απο τα υπολοιπα την αναπτυξη .....???
Παρακολουθα τα υπολοιπα... Αν δεις τιποτα "υποπτο" οπως χλωρωση, μειωμενη αναπτυξη κλπ., το περιοριζεις. Επισης να εχεις απο κοντα νιτρικα και φωσφορικα...

lasal
30-01-07, 23:21
Ναι μπορεί
Είναι αλληλοπαθητικό φυτό.
Γιαυτό και το χρησιμοποιούμε κυρίως εκεί που υπάρχει άλγη.
Μπορεί να διατηρηθεί και με άλλα φυτά με την προσθήκη λιπάσματος.
Μερικά φυτά ειναι τοξικά απέναντι σε άλλα
Αν θέλεις παραπέρα πληροφορίες διάβασε εδώ.
http://www.tropica.dk/article.asp?type=aquaristic&id=531
http://www.tropica.dk/article.asp?type=aquaristic&id=532
http://www.regional.org.au/au/allelopathy/2005/2/2/2484_xianqm.htm
ΥΓ.
Λέξη κλειδί:allelopathy

george
30-01-07, 23:37
Τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αμμωνία (ΝΗ4+) τα νιτρώδη (ΝΟ2) ή τα νιτρικά (ΝΟ3) ως πηγή αζώτου.
Πολλά φυτά προτιμούν την αμμωνία από τα νιτρικά.
Πειράματα έδειξαν ότι η Elodea nuttallii απορρόφησε το 50% της αμμωνίας από ένα ενυδρείο μέσα σε 8 ώρες και ελάχτιστα νιτρικά.Όταν η περισσότερη αμμωνία είχε απορροφηθεί (μετά από 16 ώρες) τότε και μόνον τότε άρχισε να απορροφά και νιτρικά.
Τα ίδια πειράματα έδειξαν ότι τα φυτά απορροφούν πολύ πιο γρήγορα την αμμωνία από τα νιτρικά.
Από 33 φυτά που συμμετείχαν στο πείραμα τα περισσότερα "προτίμησαν" την αμμωνία για πηγή αζώτου και μέσα σε αυτά είναι και το πολύ γνωστό μας κερατόφυλλο.

* Aπό το βιβλίο της Diana Walstad Ecology of the planted aquarium σελ.107

mikele
31-01-07, 18:50
ευχαριστω πολυ και εκτιμω ιδιαιτερα της γνωμες σας .....θα κοιταξω και τα υπολοιπα σαιτ που εδωσες λασαλ...το σιγουρο ειναι πως θα αρχισω να κλαδευω γιατι επιασε επιφανεια και αρχισε να πλαγιαζει πανω στην επιφανεια.....τα po4 εχουν πεσει παααρα πολυ και η αγλη εχει εξαφανιστει εντελως πλεον.....το προβλημα μου το βασικο της αλγης και των φωσφορικων λυθηκε μετα απο την εισαγωγη φυτων τελικα.....

thanosatha
31-01-07, 19:36
...τα po4 εχουν πεσει παααρα πολυ και η αγλη εχει εξαφανιστει εντελως πλεον.....
Προσεχε ομως, γιατι χωρις φωσφορικα θα ξαναεμφανιστει. Πρεπει να τα κρατας και αυτα σε ενα θεμιτο επιπεδο (νομιζω αυτο ειναι το 1mg/l για φυτεμενα) γιατι αλλιως παλι θα εχεις προβλημα, αυτη τη φορα εξαιτιας νιτρικων...

crazyio
01-02-07, 20:49
Η αλήθεια είναι πως ούτε εγω ποτέ κατάφερα να φυτέψω το κερατόφυλλο...
πάντα σάπιζε το φυτεμένο μέρος και το έβρισκα στην επιφάνεια ..
αυτό βέβαια που είχα πάθει και δεν μπορώ να το εξηγήσω είναι το εξής.
είχα απο ένα κοτσάνι κερατόφυλλο στα 3 ενυδρειάκια με τους μονομάχους μου ... στην αρχή μεγαλωνε γρήγορα ... κάποια στιγμή σταθεροποιήθηκε κάπως και μετά μεσα σε 2-3 μέρες είχε μαδίσει ΟΛΟ και απο τα 3 ενυδρεία και είχε μείνει μονο το κοτσάνι ενώ τα "φυλλα" του ήταν όλα στην επιφάνεια ... ΔΕΝ είχε σαπίσει .. αλλά είχει μαδίσει ...
δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να εγινε μεσα σε 3 μέρες και στα 3 ενυδρεία .
ούτε αλάτι είχα ρίξει ... ούτε τπτ δεν είχε γίνει διαφορετικό απο άλλες φορες. ...
πάντος είναι πολύ όμορφο φυτό.

mikele
01-02-07, 23:00
ειναι απιστευτο εχει γινει σα μικρη ζουγκλα και χωνονται μεσα τα ψαρια εε αυριο η σαββατο το κουρευω δε παει αλλο .......χεχε καμαρωνω κοιταξτε την ατιμη ....

mikele
23-02-07, 18:13
παιδια οποιος θελει κερατοφυλλο ας στειλει κανα πμ να κανονησουμε εχω μια μικρη ζουγκλα οποιος θελει πολυ ευχαριστως...!!!!!!!!!!!!!!!!
σα φυτεμενο εγινε το δισκοενυδρειο........

GP250381
23-02-07, 20:01
ερωτηση.στις φωτο σου βλεπω στην δεξια γωνια ενα σωληνακι.ειναι αεραντλια???ελπιζω οχι

mikele
25-02-07, 14:39
ναι ειναι αεραντλια και βγαζει λιγο οξυγονο ....τι δεν κανει καλο στα φυτα..????

deMetrIs
25-02-07, 16:08
δεν κανει καπιο ιδιαιτερο κακο αλλα με περισσοτερη κινηση στην επιφανεια τοσο πιο πολλυ διοξίδιο του ανθρακα φευγει.

GP250381
25-02-07, 16:10
δεν κανει καπιο ιδιετερο κακο αλλα με περισσοτερη κινηση στην επιφανεια τοσο πιο πολλυ διοξίδιο του ανθρακα φευγει.
ακριβως.και μπορει να τρομαζει και τα δισκακια

mikele
01-03-07, 20:14
δηλαδη βοηθα να ξεφυγει το co2 μεσα απο το νερο ενω το χρειαζονται για την φωτοσυνθεση κατα την ημερα....????? τα ψαρια δεν τα τρομαζει γιατι το εχω πολυ χαμηλα να βγαζει......
...νομιζα οτι βοηθαει τα φυτα κατα την διαρκεια της νυχτας......
....σημερα κλαδευα καμια ωρα το κερατοφυλλο......:( :(

GP250381
02-03-07, 06:38
δεν βλεπω να εχεις προβλημα με τα no3,αρα δεν βλεπω το λογο που εχεις το κερατοφυλλο.εκτος και σου αρεσει πολυ:p .το κερατοφυλλο ρουφαει τα no3 πολυ γρηγορα και μπορει να μεγαλωνει εις βαρος αλλων φυτων και να μην τα αφηνει να αναπτυχθουν οπως πρεπει.δεν ξερω αν οι μετρησεις που γραφεις στην υπογραφη σου ειναι προσφατες αλλα αν το αφησεις,σε λιγο θα προσθετεις no3 και θα ισχυει οτι σου ειπα πριν

mikele
02-03-07, 11:42
ναι ναι εχω υποψη....οι μετρησεις ειναι αυτες που γραφω κατω και για τα δυο ενυδρεια...
...αα για αυτο δεν θελει κανεις κερατοφυλλο χεχε:p :p ..........μου αρεσει το φυτο αυτο και ειναι υπευθυνο για την μειωση no3 που ειχα πολυ υψηλα καθως και την εξαφανιση της αλγης.....επισης επειδη ειναι χαμηλων απαιτησεων .....

GP250381
02-03-07, 15:34
μου αρεσει το φυτο αυτο και ειναι υπευθυνο για την μειωση no3 που ειχα πολυ υψηλα καθως και την εξαφανιση της αλγης .....
θα ειναι επισης υπευθυνο αμα φαει ολα τα no3 και ξαναεμφανιστει η αλγη

mikele
02-03-07, 16:52
μηπως πρασινη...???

ελενη
20-03-07, 18:00
κ εγω προσπαθησα να φυτεψω κερατοφυλλο αλλα μετα απο δυο μερες αρχισε να αραιωνει. φανταστηκα οτι καποι ψαρι θα το τσιμπουσε μα την τριτη μερα δεν βρηκα τιποτα ουτε τα κοτσανια:smt022 ! πηγα να σκασω μεχρι που ψαρεψα τι λετε ??? μια καμπια ναι ναι μια καμπια ασπρη κ τυληγμενη σε φυλλα απο φυτα. τελεια παραλαγη. αν δεν κουνιοτανε δεν θα την καταλαβαινα.οποτε παει το κερατοφυλλο εγινε το τριημερο γευμα της καμπιας .:smt076