PDA

Επιστροφή στο Forum : Discus home?


Xotikouli
26-01-07, 05:18
Να' μαστε και στα λημέρια σας λοιπόν...

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Μόλις φτιάξαμε το καινούριο ενυδρείο όπου θα μεταφερθεί το φυτεμένο μας (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14784).
Οι καθαρές διαστάσεις (αφαιρώντας την άμμο) είναι 1,81 μήκος, 38 βάθος & 50 ύψος. Υπάρχει φιάλη CO2, Α.Ο. & 2 φίλτρα (Thermo 2324 & Ecco 2236)

Είχαμε σκοπό να μεταφέρουμε τα ψάρια που ήδη έχουμε (40 Cardinal tetra, 2 Jordanella floridae, 4 Ottos, 4 SAE, 1 Ancistrus, 10-15 Caridina japonica) & απλά να μεγαλώσουμε το κοπάδι των cardinal. Μιας και το ενυδρείο όμως βγήκε αρκετά μεγάλο, μας μπήκε η ιδέα. Μήπως κατά λάθος φτιάξαμε ένα κατάλληλο σπίτι για δίσκους? Και λέω κατά λάθος γιατί συνήθως γίνεται ανάποδα. Πρώτα αποφασίζεις ότι θέλεις δίσκους & μετά τους φτιάχνεις ενυδρείο!

Διάβασα κάμποσα προηγούμενα topics αλλά δεν μπόρεσα να καταλήξω αν οι διαστάσεις μας είναι κατάλληλες. Επίσης αν είναι τελικά κατάλληλες, πόσοι δίσκοι θα ζούσανε άνετα μέσα μαζί τους ήδη υπάρχοντες κατοίκους?

netblues
26-01-07, 07:47
Ε αφου θες να το ακουσεις... ε ναι λοιπον μπορεις.. :D:D
2 φιλτρα, 300+ καθαρα λιτρα νερου, ΑΟ, + φυτα.

Υποθετω οτι ξερεις τι παιζει με τα φυτα και τους 28+ βαθμους.
5 κομματια θα ηταν οτι πρεπει, ειδικοτερα αν τα παρεις σχετικα μικρα.

Και για λογους περφεκτιονισμου, οντως αν φτασουν ποτε τα 20cm, τοτε τα 45 εκατοστα υψους οπτικα τουλαχιστον θα φαινονται λιγα, αλλα μεχρι τοτε εχεις καιρο.
Εξαλλου εχεις και αλλα μεγαλα ενυδρεια....

Theokyr
26-01-07, 10:07
Λοιπόν θέλετε να βάλετε δίσκους :confused: . Να σας πληροφορήσω ότι το κάθε ενήλικο ψάρι θέλει... τουλάχιστον 80 τετραγωνικά, μπάνιο και κήπο για να παίζει. Αν είναι και άγριοι τότε το διαμέρισμα θα πρέπει να είναι και σε καλή περιοχή. :D

Βρε παιδιά, μην υπερβάλλουμε... Ψάρια είναι. Συγνώμη για το ύφος μου αλλά επικρατεί μία δισκοφοβία, κατά την άποψή μου αδικαιολόγητη. Μία χαρά ενυδρείο έχετε. Απλά προσέξτε τα υφιστάμενα φυτά αν ταιριάζουν με την θερμοκρασία των 28+ βαθμών που θα πρέπει να έχετε. Οι συγκάτοικοι είναι μία χαρά ακόμα και οι SAE που μπορούν να θεωρηθούν ως λίγο "άτακτοι".

Καλή επιτυχία.

Θεόφιλος

accnt
26-01-07, 11:07
Α ρε Θεόφιλε με τα αστεία σου.:D

Πάντως καλά τα λες... Βέβαια το 38 αν ήταν 50 θα ήταν πολύ καλύτερα, αλλά όπως είπαμε προχωράς!

Xotikouli
26-01-07, 17:35
@ Netblues Ε ναι λοιπόν, θέλω να τα ακούω που έλεγε και η διαφήμιση!
@Theokyr Καλά όλα αυτά που λες, να τους τα φτιάξω. Μόνο να μην μου ζητήσουν playstation γιατί είμαι τελείως αντίθετη! :D

Μάλλον φταίω που δεν διευκρίνισα ποια ακριβώς ήταν η αμφιβολία μου... Ξέρω ότι τα λίτρα είναι αρκετά, απλά δεν ήμουν σίγουρη αν είναι σωστό το πλάτος και το ύψος. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι θέλουν πάνω από 50 εκ ύψος & ότι τα 35 εκ πλάτος δεν είναι αρκετά. Οπότε είπα να ρωτήσω για να είμαι σίγουρη.Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που έχω μάθει για τα ενυδρεία είναι... Better safe than sorry!

Η θερμοκρασία είναι όντως ένα ζήτημα για τα φυτά, αλλά έτσι κι αλλιώς στόχος ήταν να μείνουμε μόνο με 2 και εύκολα είδη: Riccia fluitans & Crinum thaianum. Θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς minimal & η τενοντίτιδά μου δεν επιτρέπει πια βουτιές για κλάδεμα με τις ώρες (μιας και είμαι ο "κηπουρός" του σπιτιού). Και τα δύο σύμφωνα με την tropica αντέχουν μέχρι τους 28. Θα μπουν ανεμιστηράκια για το καλοκαίρι τα οποία δεν θα αφήσουν την θερμοκρασία να ανέβει παραπάνω. Ελπίζω λοιπόν ότι είμαστε ok και με αυτό.

Ωραία... Και πάμε για το επόμενο ερώτημα. Τι δίσκους? Από που? Ποιες είναι οι ακριβές ποικιλίες & γιατί? Με τι κριτήρια πρέπει να γίνει η επιλογή? Πώς θα ξεχωρίσω τους καλύτερους? Ξέρω μόνο ότι δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να πάρουμε κάτι πού εξεζητημένο και να δώσουμε μια περιουσία. Δεν έχουμε στόχο πχ την αναπαραγωγή. Αν προκύψει καλώς, αλλά δεν θα σκάσουμε κιόλας... Όσο για τα χρώματα, θέλουμε να έχουν όλοι το ίδιο χρώμα & δεν μας πολυαρέσουν οι πολύ παρδαλοί/τιγρέ (Sorry για την ασχετοσύνη της περιγραφής!) . Βάση αυτών τι θα προτείνατε? Κάπου είδα κάποιους red melon και μου άρεσαν πού. Αυτοί είναι σπάνιοι/ακριβοί ή είναι εύκολο να βρεθούν?

Υπάρχει κάποιο καλό link με τις ποικιλίες/χρωματισμούς για να μορφωθούμε λίγο?

Ψάχνω και ένα link που είχε ανεβάσει κάποιος με ένα τεράστιο δισκοενυδρείο (γύρω στα 4000 λίτρα αν θυμάμαι καλά), αλλά δεν το βρίσκω... Το θυμάται κανένας?

thanosatha
26-01-07, 21:39
Το θυμαμαι εγω!
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi?&op=showcase&category=0&vol=3&id=50 ;)

netblues
27-01-07, 01:23
Αμα βγαλεις ακρη με τις ονομασιες των δισκων να μου πεις και μενα...
Η ονοματολογια πρεπει να γινεται καπως ετσι.
Σηκωνεται μια ωραια πρωια ο x breeder και λεει.. Οι νεοι μου δισκοι θα λεγονται Blue lagoon.
Το λεει στο βοηθο του ο οποιος ειναι Νιγηριανος και το γραφει Blue Lagos.
Στη συνεχεια το στελνει στον (γερμανο) εισαγωγεα που το ακουει Blu Lagen
και στη συνεχεια το περνει ο εδω expert και σου δηλωνει οτι εφερε μια νεα ρατσα δισκων που λεγεται μπλουλαγκέ..
Και συ βεβαια καμαρωνεις.....

:D:D

ΥΓ. Πληροφοριες οτι συγκεκριμενοι δισκοι προτιμουν συγκεκριμενη μαρκα τσιγαρων ελεγχονται ως ανακριβεις..

johnny98130
27-01-07, 08:41
Δεν μ' αρεσει να ειμαι ο κακός αλλα τι να κάνω? Λοιπόν το ενυδρείο σου με τα 38 σου εκατοστά δεν ειναι ιδιατερα ανετο για ένα ενηλικά δίσκο(και σιγουρα οχι μια χαρα φιλε Θεοφιλε). Αρα λοιπόν για 5 ενηλικους δισκους με 18+ το ενυδρείο σου, καταλαβαίνεις ότι μενουν 2 0 εκατοστά για μανουβρες που ειναι λίγο. Αν βεβαια μιλάμε για ενηλικους δίσκους που θa μεγαλώσουν και θα πανε αλλου τοτε nο problem. Όσο για τις ονομασιες ειναι οπως στα λέει ο σωτηρης. Υπάρχουν βεβαια κάποιες βασικες ονομασιες (malboro red, pigeo blood) αλλα με τις διαυσταυρωσεις αστα να πανε..........

mikele
28-01-07, 17:52
1,81 μήκος, 38 βάθος & 50 ύψος.

πλακα κανετε....μια χαρα ειναι το ενυδρειο ...θεωρω το υψος βασικο και τα 50σου εκατ. ειναι μια χαρα ..... βαλε οπως σου ειπαν 4-5 ψαρια μεσαιου (προτεινω εγω) μεγεθους και θα εισαι μια χαρα.....καλη συνεχεια με μερακι....

accnt
29-01-07, 09:01
Μια χαρά (=ιδανικό) δεν είναι. Θα ήταν, αν το φάρδος θα ήταν περίπου 50 > πόντους. Αλλά γενικότερα η κατάσταση είναι ανεκτή. Οπότε προχωράμε...

Theokyr
29-01-07, 14:13
Κατά την άποψή μου, το μία χαρά δεν είναι συνώνυμο του ιδανικού. Από την άλλη δεν είμαι και φιλόλογος. Μία χαρά = επαρκές.

Προσωπικά στο ενυδρείο μου οι διαστάσεις ήταν 1.20 χ 60 χ 60.

Θεόφιλος

mikele
29-01-07, 22:06
συμφωνω οτι αν ειχε λιγο ακομα βαθος θα ηταν το τελειο ....αλλα και με αυτες τις διαστασεις μπορει ....ενυδρειαρα εχει η κοπελια.......συνεχισε με ορεξη για δισκους .!!!:p

netblues
29-01-07, 22:14
To... παλικαρι ειναι γενους θηλυκου.. :D:D

mikele
29-01-07, 22:23
:( ουπς χιλια συγνωμη παιδια συγνωμη συγνωμη απο τη βιασυνη μου εκανα τη γκαφα......

Xotikouli
29-01-07, 22:39
Αν και μπερδεύτηκα λίγο, σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
Να ρωτήσω και όσους έχουν αντιρρήσεις, αν έβαζα 3 αντί για 5 είναι καλύτερα τα πράγματα? Το πρόβλημα έχει να κάνει δηλαδή μόνο με το τελικό μέγεθος των δίσκων ή και με τον αριθμό τους?

Όσο για τις ποικιλίες, κατάλαβα... Θα βρω κάτι που μου αρέσει με λογική τιμή και ας το λένε όπως θέλει! (Αλήθεια, στους δίσκους πιάνουν οι εκπτώσεις? :rolleyes: :D )

Χαιρετούρες πολλές

"Το Παλικάρι" :smt061 :smt044 (Εννοείται δεν παρεξηγήθηκα, απλά γέλασα πολύ)

mikele
29-01-07, 22:45
χεχε χαρηκα που το διασκεδασες και δεν παρεξηγησες...!!!! παλι σου ζητω συγνωμη για το λαθος της στιγμης ......μπορεις να βαλεις μεσαιου μεγεθος που θα ειναι πιο ανετα και πιο οικονομικοι σε τιμη.......

Xotikouli
29-01-07, 23:20
χεχε χαρηκα που το διασκεδασες και δεν παρεξηγησες...!!!! παλι σου ζητω συγνωμη για το λαθος της στιγμης ......μπορεις να βαλεις μεσαιου μεγεθος που θα ειναι πιο ανετα και πιο οικονομικοι σε τιμη.......

No problem! :p
Μεσαίου μεγέθους? :confused: (Είπαμε, τώρα μαθαίνω τα περί δίσκων...) Δηλαδή το τελικό τους μέγεθος είναι μικρότερο από το συνηθισμένο?

Tolis
29-01-07, 23:58
Επειδη ξερω και την καλη φροντιδα που κανουν τα παιδια στα ψαρια τους, οι μεσαιου μεγεθους θα μεγαλωσουν και θα γινουν μεγαλου μεγεθους πολυ γρηγορα.

netblues
30-01-07, 00:41
Το καλο το παλικαρι ξερει να φτιαχνει μεγαλα ενυδρεια οταν πρεπει...

Theokyr
30-01-07, 11:11
Μπορείς να βάλεις και τον μέσο όρο... δηλαδή τέσσερις δίσκους. Συμβουλή δικιά μου είναι να τους πάρεις όλους μαζί. Αυτό προϋποθέτει ψάξιμο και έγκαιρη ενημέρωση για νέες παραλαβές, έτσι ώστε να μπορείς να επιλέξεις τα καλύτερα ψάρια. Συμβουλή 2η: μην λυπηθείς τα χρήματα... καλώς εχόντων τα πραγμάτων θα τους έχεις αρκετό καιρό οπότε να είναι όπως ακριβώς τους θες.

Καλή συνέχεια -+5

Θεόφιλος

Pritanis
30-01-07, 11:16
αν θες την αποψη μου και επειδη τωρα ξεκινας με δισκακια , βαλε μεσα 8 μικρα..... Διαλεξε διαφορα ειδη και μεγαλωσε τα εσυ με τα χερακια σου.....Και πιο ευκολα θα τα στρωσεις και μεγαλυτερη πλακα εχουν οταν ορμουν για φαι .....Αν ολα πανε καλα και σε κανα δυο χρονια μεγαλωσουν τοσο πολυ που δεν χωρουν στο ενυδρειο ολο και καπου θα βρεις να τα δωσεις.....και θα εχεις και το πιο εντυπωσιακο κοπαδι.....

PascM
30-01-07, 11:18
Ε! και σε κανα δυο χρόνια μπορεί να σας έρθει και η όρεξη για ακόμη μεγαλύτερο ενυδρείο και που ξέρετε μπορεί να έχουτε και ζευγαράκι !!!

mikele
30-01-07, 21:48
Επειδη ξερω και την καλη φροντιδα που κανουν τα παιδια στα ψαρια τους, οι μεσαιου μεγεθους θα μεγαλωσουν και θα γινουν μεγαλου μεγεθους πολυ γρηγορα.

παιζει και αυτο και εχει δικαιο ο τολις ...
.οποτε εφοσον εχεις τα 181*50 μπορεις να φτιαξεις ενα κοπαδακι οπως ειπε και ο πρυτανης και σε 2 χρονακια χωριζεις τα ζευγαρια σου....χεχε ...καλη συνεχεια...

Xotikouli
05-05-07, 02:49
Το ενυδρείο είναι σχεδόν έτοιμο οπότε επανέρχομαι με περισσότερες απορίες. :) Υπάρχουν 2 ακόμα πραγματάκια που με απασχολούν σχετικά με την καταλληλότητα του ενυδρείου για δίσκους.

-Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει πλάτη (το ενυδρείο λειτουργεί σαν διαχωριστικό)

-Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν ψηλά φυτά (αν εξαιρέσουμε την μια άκρη με τα Crinum thaianum τα οποία προφανώς θα μεγαλώσουν κι άλλο).

Οι δύο αυτοί παράγοντες μήπως είναι πηγή stress για τους δίσκους?

Sorry αν σας ακούγομαι υπερβολική, απλά δεν θέλω να ξαναβρεθώ στη δυσάρεστη θέση να ψάχνω να βρω που να δώσω ψάρια επειδή κάτι δεν υπολόγισα σωστά... :rolleyes:

netblues
05-05-07, 06:49
Το αν υπαρχει πλατη δεν πειραζει, αυτο που πειραζει τοσο πολυ οσο το τι κινηση υπαρχει ταυτοχρονα και απο τις δυο μεριες... Αν και ειναι λιγο λαχειο. Υπαρχουν ψαρια που φοβουνται πολυ και αλλα που απλα δεν....
Αυτο που βλεπω οτι δεν υπαρχει ειναι καποιο σημειο για να κρυφτουν..
Τα crinum καλα ειναι αλλα αργουν πολυ να ψηλωσουν.
Προσωπικα θα εβαζα απο την αλλη μερια (τη στενη) μια σειρα βαλισνεριες γιγαντεα, η οποια γρηγορα θα σκιαζε, προσφεροντας μια φωλια για να κρυβονται οταν....

Xotikouli
05-05-07, 13:00
Η άλλη πλευρά είναι επίσης διάφανη, οπότε θα είναι λίγο κάπως αν έχει ψηλά φυτά εκεί... Έτσι κι αλλιώς δεν βιάζομαι οπότε σκέφτομαι να περιμένω να δω πώς θα είναι όταν μεγαλώσουν τα crinum. Αν δεν πυκνώσουν/ψηλώσουν πολύ θα μπορούσα να τα αλλάξω με vallisneria. Απλά δεν είμαι σίγουρη αν αρκεί η μια πλευρά με ψηλά φυτά για μια μικρή ομάδα δίσκων...

Όσο για την κίνηση, πολύ δύσκολα θα είναι ταυτόχρονα και από τις 2 μεριές. Στην μια βρίσκονται τα γραφεία μας (τα οποία όμως είναι αρκετά κοντά στο ενυδρείο) και στην άλλη ένας κενός χώρος ανάμεσα στα γραφεία και το σαλόνι όπου δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να βρεθεί κάποιος (μόνο πηγαίνοντας στο μπαλκόνι).

Αν τυχόν διάλεγα μικρά σε ηλικία ψάρια, μήπως θα βοηθούσε να συνηθίσουν? :confused:

netblues
05-05-07, 13:11
Και γω τα περιμενα τα crinum, αλλα εν τω μεταξυ φουντωσαν οι valisneries και μαλλον τα επνιξαν...

Αν τα φυτα γυρισουν και φτιαξουν μια σκιασμενη περιοχη, ειναι σιγουρο οτι οι δισκοι θα την προτιμησουν, ακομα και αν ειναι μικρή. Βλεποντας και κανοντας...

Γενικοτερα τα νεαροτερα ατομα ειναι πιο ευπροσαρμοστα, αλλα εγγυησεις προφανως δεν υπάρχουν..

Theokyr
07-05-07, 14:20
Προσωπικά θα πρότεινα απαραίτητα κάποιου είδους σκιερό μέρος (με vallis ή ξύλα - με λεπτό κορμό αλλά αρκετές διακλαδώσεις).

Η εμπειρία μου με τους μεγάλους δίσκους είναι ότι you can't teach an old dog new tricks.