PDA

Επιστροφή στο Forum : Μόνο απιονισμένο?


frits
23-01-07, 17:06
Καλησπέρα
να κάνω μια ερώτηση αρχάριου: αν υποθέσουμε ότι θα φιλοξενήσουμε ψάρια που χρειάζονται μαλακό νερό, υπάρχει πρόβλημα να γεμίσουμε το ενυδρείο μόνο με απιονισμένο νερό ή πρέπει να βάλουμε και νερό της βρύσης? τελείως υποθετικά ρωτάω για να καταλάβω κάποια πράγματα :)

Kostas G.
23-01-07, 18:11
Δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο απιονισμένο νερό γιατί ένα τέτοιο νερό δεν έχει καθόλου σχεδόν σκληρότητα και επομένως δεν έχει αντίσταση ως προς μεταβολή του ph του.Έτσι η παραμικρή ποσότητα οξέως που δε θα προκαλούσε αισθητή μεταβολή στο ph νερού συνηθισμένης σκληρότητας,μπορεί να οδηγήσει σε ph crash το απιονισμένο με δυσάρεστες συνέπειες για τα ψάρια...Οπότε καλά είναι να αναμειγνύουμε και μια ποσότητα νερού βρύσης ωστε να φέρουμε τη σκληρότητα στο 2 ή 3 τουλάχιστον...

frits
23-01-07, 19:26
ευχαριστώ πολύ, κατατοπιστικότατος! :p

Μάριος
24-01-07, 10:23
Ο κύριος λόγος γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο απιονισμένο νερό ή ΑΟ δεν είναι ο έλεγχος του pH αλλά το ότι ένα τέτοιο νερό είναι "νεκρο" και δεν μπορεί να συντηρήσει οποιοδήποτε είδους ζωή. Τα ψάρια και οι μικροοργανισμοί που φιλοξενούμε στο ενυδρείο μας έχουν ανάγκη από μέταλα και ιχνοστοιχεία για να επιβιώσουν τα οποία δεν υπάρχουν στο απιονισμένο νερό. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σκέτο απιονισμένο αν έβαζες σε αυτό τα σχετικά πρόσθετα για να το επαναενεργοποιήσεις. Τέτοια είναι το RO right της KENT Marine και το Seachem Equilibrium. Ο φτηνότερος τρόπος είναι η ανάμοιξη με νερό της βρύσης αλλά κάπου έχω διαβάσει ότι επειδή χρησιμοποιούμε αντιχλώριο τα οποία περιέχουν άλατα και buffers υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα. Έτσι κάποιοι προτείνουν ότι η ανάμοιξη με το "βρώμικο" νερό της ΑΟ είναι καλύτερη ή με νερό της βρύσης φιλτραριμένο με άνθρακα είναι προτιμότερο.

Πολύ καλό άρθρο http://rockymountaindiscus.com/rofaqs.htm

Εγώ στο ΑΟ μου έχω βάλει ένα Τ μετά τα φίλτρα άνθακα-νήματος και πρίν την μεμβράνη έτσι ώστε να μπορώ να πάρω και νερό χωρίς να το φιλτράρω πλήρως. Αυτό είναι το νερό που χρησιμοποιώ για την ρύθμιση της σκληρότητας του ΑΟ μου και έτσι γλείτωσα από αντιχλώρια κλπ.

Kostas G.
24-01-07, 13:07
Ο κύριος λόγος είναι αυτός που ανέφερα,αυτός έρχεται δεύτερος,αν και μερικά ψάρια έρχονται από νερό με σκληρότητα <1...
Πράγματι με προιόντα σαν αυτά που ανέφερες κάνεις δουλεια,αλλά όσα λιγότερα συνθετικά χρησιμοποιούμε,τόσο το καλύτερο...
Αυτό που ανέφερες σχετικά με το να χρησιμοποιείς το νερό αμέσως μετά τα προφίλτρα της α.ο. είναι πολύ καλό και γλυτώνεις όπως είπες και από τα αντιχλώρια,αν και προσωπικά θα έβαζα και πάλι μια πολύ μικρή ποσότητα αντιχλωρίου για σιγουριά...;)