PDA

Επιστροφή στο Forum : Αναζήτηση βράχου


angel1984
09-01-07, 19:06
Μπορειται να με πληροφορήσετε απο που είναι πιο συμφέρουσα η αγορά ζωντανού βράχου απο Αθήνα ή internet καθως και ενδεικτικές τιμές ζωντανού και νεκρού βραχου

accnt
09-01-07, 22:05
Από ιντερνετ δεν νομίζω οτι μπορείς να φέρεις. Άρα μόνο από Αθήνα.
Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την εισαγωγή και την ποιότητα του βράχου. Περίπου από 10,00 έως 15,00 Ευρώ ανά κιλό (ο ζωντανός).

Tricky
09-01-07, 22:18
...και ο ψοφιος 6-8 ευρω το κιλο .

Συνηθως βαζουμε ψοφιο ως base rock και πανω του καλυπτουμε με ζωντανο βραχο .

Με τις τιμες Ελλαδας πλεον δεν αξιζει η εισαγωγη βραχου απο Ευρωπη ...πανω κατω ιδιες τιμες παιζουν και εκει (10-15 ευρω).

nikman
10-01-07, 08:23
...και ο ψοφιος 6-8 ευρω το κιλο .

Συνηθως βαζουμε ψοφιο ως base rock και πανω του καλυπτουμε με ζωντανο βραχο .

Με τις τιμες Ελλαδας πλεον δεν αξιζει η εισαγωγη βραχου απο Ευρωπη ...πανω κατω ιδιες τιμες παιζουν και εκει (10-15 ευρω).

Ψόφιο βράχο που γράφεις πουλάνε τα μαγαζιά στην Αθήνα ;
Εγώ πήρα 15 κιλά από aquaristic με 4 ευρώ περίπου το κιλό αλλά δε λέει… :smt078

accnt
10-01-07, 08:40
O ίδιος είναι και εδώ. Μάλλον από εκεί τον παίρνουν. Και λέει....(όχι τόσο οσο παλιά βέβαια)!
Δες εδω (http://www.kourkoulis.gr/page_GREEK_6.htm).

nikman
11-01-07, 01:43
O ίδιος είναι και εδώ. Μάλλον από εκεί τον παίρνουν. Και λέει....(όχι τόσο οσο παλιά βέβαια)!
Δες εδω (http://www.kourkoulis.gr/page_GREEK_6.htm).

Ναι το είχα διαβάσει αυτό το πείραμα που είχες κάνει. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Τώρα εγώ να ρωτήσω το αντίστροφο πόσο δηλαδή αντέχει εκτός νερού ένας ζωντανός βράχος προκειμένου να μεταφερθεί. Και τι μέτρα να πάρουμε κατά την μεταφορά π.χ να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ψυγείο από φελιζόλ. Η ερώτηση γίνεται για να δω αν είναι εφικτή μία μεταφορά ζωντανού βράχου από εμένα αν και εφόσον ανεβώ Αθήνα.

accnt
11-01-07, 08:58
Μα και βέβαια γίνεται. Όπως είπες. Άλλωστε έτσι έρχεται από πολύ μακρυά.
Τα καταστήματα έχουν τέτοιες συσκευασίες. Τον βράχο τον τυλίγουν με βρεγμένες εφημερίδες και τον κλείνουν ερμητικά.
Στο ταξίδι όλο και κάτι θα ψοφήσει αλλά δεν είναι σημαντικό αυτό. Απλά ίσως θα θέλει λίγο κουράρισμα και από σένα.
Τα καταστήματα επίσης αναλαμβάνουν και στον στέλνουν αν θες. Όμως μπορείς εφόσον έλθεις να διαλέξεις ο ίδιος.

nikman
11-01-07, 10:12
Ακριβώς όπως το είπες να διαλέξω και να παζαρέψω. Δηλαδή να μην κρατάω κανένα ψυγειάκι ;
Σχετικά με το κουράρισμα μου λες δυό πράγματα σε παρακαλώ.
Πόσος χρόνος απαιτείται ;
Γίνεται με κλειστό το φως και να μη το βλέπει ο ήλιος , ή δεν έχει σχέση ;
Αν πάρω 40-50 κιλά την ίδια περίοδο αλλά από διαφορετικά μαγαζιά παίζει ρόλο. Δηλαδή κάποια κομμάτια που θα είναι λιγότερο κουραρισμένα θα μπλοκάρουν τα άλλα ;
Για να διατηρηθεί ο βράχος ζωντανός και κουραρισμένος απαιτείται φωτισμός από Τ5 και πάνω ή μπορώ να τον κρατήσω και με2 Τ8 και 2 ακτινικές ; (το ενυδρείο είναι το 350 trigon της juwel.)
Εννοείται ότι θα βάλω φελιζόλ κάτω από τον αραγονίτη για ασφάλεια όπως κάνουμε με τις κιχλίδες ή για κάποιο λόγω δεν προβλέπεται ;;; :smt115

Tricky
11-01-07, 11:28
Ο ζωντανος βραχος κουβαλαει διαφορα πραγματα πανω του , περα απο τα ωφελιμα βακτηρια που δεν βλεπεις. Μπορει να εχει καβουρακια , αλγες , αστεριες και γαριδες ακομα και μικρα κοραλια κλπ ...

Οσο πιο ''καλα'' του φερθει ο εξαγωγεας και το καταστημα εισαγωγης ,τοσα περισσοτερα ζωντανα θα επιβιωσουν. Καποια σιγουρα θα πεθανουν γιαυτο και ο βραχος λεμε οτι θελει κουραρισμα ...να ''εξαφανισουμε'' δηλαδη την αμμωνια που θα δημιουργηθει απο τους παραπανω θανατους.

Αρα και εσυ κατα τη μεταφορα του βραχου απο Αθηνα -Κρητη , κανε οτι περναει απο το χερι σου για να μεταφερθει οσο καλυτερα γινεται με εμφαση στην ταχυτητα ωστε να μην στεγνωσει .Οτι καλυτερο μπορεις να κανεις , κερδος θα ειναι αλλα μην σε πιασει και πανικος ;) .

Απο εκει και περα , καλο θα ειναι να ετοιμασεις πριν το ενυδρειο σου (νερο με αλατι σε αλατοτητα 1025-1026 και θερμοκρασια 26 βαθμους) , να ξεκινησεις το χημικομηχανικο φιλτρο σου και τους κυκλοφορητες/σκιμερ οποτε φθανοντας στην Κρητη με τον βραχο να μπει κατευθειαν μεσα στο νερο ...δεν χρειαζεται να φτιαξεις aquascaping με την μια ...απλα βαλτον μεσα (διασφαλιζοντας οτι δεχεται ολος αρκετη κυκλοφορια) ωστε να αρχισει το κουραρισμα.

Μην γεμισεις το ενυδρειο με θαλασσινο νερο αλλα αφησε καποιο περιθωριο για τον ογκο του βραχου (για να μην ξεχειλισει , καταλαβαινεις:) )

Το βιολογικο σου φιλτρο θα το ξεκινησεις καμια μερα μετα την εισαγωγη του βραχου ωστε να μην στουμπωσει με την μια απο τις ακαθαρσιες του βραχου. Μπορεις και να ξεκινησεις να φωτιζεις με τις Τ8 λαμπες (θα ξεκινησεις με μετρο πχ 2-3 ωρες την μερα και θα ανεβαινεις) και παρατηρησε το βραχο για ζωντανα .Αν δεις πχ ενα μικρο κοραλακι γυρνα το βραχο ετσι ωστε να το βλεπει το φως μπας και επιβιωσει ...Τα φωτα που εχεις ειναι μια χαρα και φυσικα δεν χρειαζονται Τ5 λαμπες για ενα Fish only with live rock.

Ο χρονος κουραρισματος θα εξαρτηθει οπως καταλαβαινεις απο το ποσο κουραρισμενος ηταν οταν τον αγορασες και απο το ποσο καλα θα του φερθεις εσυ κατα την μεταφορα ...εν ολιγοις , το κουραρισμα εξαρταται απο τους ποσους θανατους κουβαλαει το καθε κομματι βραχου;)

Τελος , εγω δεν χρησιμοποιω φελιζολ κατω απο την αμμο και δεν πιστευω οτι ειναι απαραιτητο ...υπαρχουν καποια ψαρια που μετακινουν βραχους (πχ trigger) αλλα με καλο ''πλεξιμο'' του βραχου δεν θα εχεις προβλημα ...μεγαλη προσοχη στην τοποθετηση των κυκλοφορητων ωστε να μην ξεκολλανε και σου σκαψουν κανα λαγουμι κατω απο τον βραχο , με αποτελεσμα την πτωση του οικοδομηματος :D .

accnt
11-01-07, 14:04
To διάβασες....? http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14192