Επιστροφή στο Forum : Υποστρωμα
thanosatha
09-01-07, 12:45
Το αποφασισα λοιπον και θα ξεστησω το ενυδρειο προκειμενου να βαλω φυλλοχωμα. Διαβασα σε μερικες συζητησεις για το φυλλοχωμα της Algoflash που πουλανε στα super market. Αυτο απο οτι καταλαβα δεν χρειαζεται να μεινει καποιο διαστημα σε νερο πριν μπει στο ενυδρειο, ετσι? Υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να προσεξω?
thanosatha
10-01-07, 12:43
Κανενας?
Έχει κουβεντιαστεί αυτό το θέμα και θα βρεις αρκετά να διαβάσεις π.χ. ... http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=12996&highlight=%F6%F5%EB%EB%EF%F7%F9%EC%E1
Θα βρεις περισσότερα αν ψάξεις το 'υπόστρωμα' γενικότερα στο φόρουμ ;)
Όπως θα δεις, υπάρχουν (όπως συμβαίνει συχνά :D ) διαφορετικές απόψεις . .
Γιατί όμως θέλεις φυλλόχωμα και όχι έτοιμο "υπόστρωμα για ενυδρεία" κάποιας εταιρείας ;
thanosatha
10-01-07, 13:06
Για λογους οικονομιας κυριως. Δυστυχως δεν ειχα πολυ χρονο ως τωρα να το ψαξω το θεμα. Θα κανω μια καλη αναζητηση τωρα στο φορουμ...
Η εκπαιδευτικη διασταση του φυλλοχωματος στην κατανοηση και εκπαιδευση στη μαχη της αλγης ειναι αψογη.
Απο κει και περα ομως, εκτος απο την πεπατημενη των κλασσικων ετοιμων υποστρωματων, υπαρχουν πολυ πιο προχωρημενα πραγματα να κανει κανεις... (με κακες λεξεις οπως powersand, aquasoil, femanga, onyx sand, flourite κλπ)
:D
Ακομα και αν ειναι οικονομικο το θεμα, η διαφορα φυλοχωματος και κοινου υποστρωματος ειναι πολυ μικρη, συγκρινομενη και με το συνολικο κοστος ενος ενυδρειου με φυτα.
thanosatha
10-01-07, 13:09
Δηλαδη netblues μου λες να προχωρησω?
Υ.Γ. εχεις ΠΜ απο χθες!:rolleyes:
Το εχω δει το πμ, απο χτες... ;-)
Φοβαμαι οτι το φυλλοχωμα θα σου δημιουργησει μια τραυματικη εμπειρια με αλγες..
Τωρα βεβαια, αν τοξερεις απο την αρχη αυτό και οπλιστεις με διοξειδιο, φως, αλλαγες νερου και υπομονη και επιμονή.. τοτε προχωρα το.
thanosatha
10-01-07, 13:20
Βασικα το ενυδρειο θα οπλιστει απο την αρχη με πολλα φυτα, CO2 και περιπου 0.7w/l φωτισμο. Δηλωσα και στο αλλο post που συζηταμε για την αλγη οτι ειμαι προθυμος να ελεγχω και καθημερινα αν χρειαστει περιεκτικοτητες σε N03
και PO4 η οποιαδηποτε αλλη ουσια χρεαιζεται τελοσπαντων. Οποτε φυτα, λιπασματα κλπ υπαρχουν ηδη. Τωρα ολο αυτο γινεται για να δω τα φυτα μου πιο ομορφα και πιο λαιμαργα... Το τι ειναι καλυτερο για αυτα θα μου το πειτε εσεις...
Εγω θα διαλεγα την πεπατημενη για το υποστρωμα, καθοτι μετα δεν αλλαζει...
thanosatha
10-01-07, 13:47
Ωραια οποτε αφηνουμε το φυλλοχωμα και παμε σε καποιο αλλο του εμποριου. Οποιαδηποτε προταση δεκτη...
Λοιπον, εψαξα στο forum λιγα πραγματα για το sera floredepot. Ειδα να αναφερεται καπου ως μικρη η διαρκεια ζωης του συγκεκριμενου υποστρωματος αλλα απο οτι καταλαβα τα περισσοτερα απο τα κοινα του εμποριου δεν κρατανε πανω απο ενα εξαμηνο (παρατηρηση του φιλου netblues), οποτε συνεχιζουμε με υγρα λιπασματα. Τωρα, αν ολα τα παραπανω ειναι σωστα, αυτο που με ενδιαφερει ειναι η διαμετρος του συγκεκριμενου και αν αυτη ειναι καταληλη για το "στρωσιμο" eleocharis parvula...
Κοιτα το καλυτερο που κυκλοφοραει στην ελλαδα ειναι seachem και το ξερουμε ολοι αν θα πηγαινα για υψηλο απαιτησεων τουλαχιστον θα επαιρνα ενα σακι .......
thanosatha
11-01-07, 19:35
Εννοεις το flourite? Απ΄οτι καταλαβα δεν ειναι οτι καλυτερο για χαλι-γκαζον καθως ειναι χοντροκοκκο
σωστο βεβαια επειδη συχναζω σε ενα αμερικανικο σιτε για μποσταναδες αυτοι παιρνουν ada υποστρωματα που εχουν και χαλικια και απο ολα
μπορις να βαλιε flourite και απο πανω μαυρο λεπτοκοκο χαλικι,......
Αν βαλει απο πανω λεπτοκοκο χαλικι σε λιγο καιρο το λεπτοκοκο θα βρεθει απο κατω - ας μη λεμε οτι ναναι...
thanosatha
11-01-07, 20:10
Το χαλικι που θα μπει ειναι λεπτοκοκο (η καλυτερα πολυ χοντρη αμμος)...
Αν βαλει απο πανω λεπτοκοκο χαλικι σε λιγο καιρο το λεπτοκοκο θα βρεθει απο κατω - ας μη λεμε οτι ναναι...
Εχω την εξης απορια.Αν πρωτου στρωσει το λεπτοκοκο χαλικι στρωσει πρωτα "τουλι" (αυτο που τυλιγουν τις μπομπονιερες) παλι θα γινει αυτο? Εχω την εντυπωση οτι οι ριζες των φυτων βρισκουν τροπο να φτασουν εκει που θελουν :confused:
Εχω την εξης απορια.Αν πρωτου στρωσει το λεπτοκοκο χαλικι στρωσει πρωτα "τουλι" (αυτο που τυλιγουν τις μπομπονιερες) παλι θα γινει αυτο? Εχω την εντυπωση οτι οι ριζες των φυτων βρισκουν τροπο να φτασουν εκει που θελουν :confused:Σωτήρη δεν μπορούν να διαπεράσουν το τουλι (δοκιμασμένο) ;)
thanosatha
11-01-07, 21:21
Το floredepot μου κανει τελικα?
Φυσικά και κάνει σαν υπόστρωμα
Μπορείς να δεις παρακάτω τα υποστρώματα που χρησιμοποιούν οι χομπίστες.
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Parousiaseis/parenydr.htm
thanosatha
11-01-07, 21:39
Εννοω αν μου κανει για αυτο:
με ενδιαφερει η διαμετρος του συγκεκριμενου και αν αυτη ειναι καταληλη για το "στρωσιμο" eleocharis parvula...
Πόσα κιλά υπόστρωμα βάζουμε - σε πόσα λίτρα?
Το Sera γράφει 4,7 kg / 100 λίτρα...
....Αν πρωτου στρωσει το λεπτοκοκο χαλικι στρωσει πρωτα "τουλι" (αυτο που τυλιγουν τις μπομπονιερες) παλι θα γινει αυτο? Εχω την εντυπωση οτι οι ριζες των φυτων βρισκουν τροπο να φτασουν εκει που θελουν :confused:
Εγώ το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν θέλει να μετακινήσει-ξεφυτέψει ένα φυτό που έχει 'ριζώσει ' πάνω στο τούλι.
..... Τωρα, αν ολα τα παραπανω ειναι σωστα, αυτο που με ενδιαφερει ειναι η διαμετρος του συγκεκριμενου και αν αυτη ειναι καταληλη για το "στρωσιμο" eleocharis parvula...
Ναι, κάνει !
Διάβασε και αυτό για να έχεις μια καλύτερη άποψη στο τι υπόστρωμα αλλά και χαλίκι πρέπει να βάλεις. Εξαρτάται και από τα ψάρια . ;) http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/boden.htm
thanosatha
12-01-07, 12:19
Ok, ευχαριστω πολυ!
annivas2000
13-01-07, 00:24
..........Φοβαμαι οτι το φυλλοχωμα θα σου δημιουργησει μια τραυματικη εμπειρια με αλγες...Σωτηρη μην τρομαζεις τον κοσμο ;).. Η χρηση φυλλοχωματος και δοκιμασμενη ειναι και καλη ειναι και οικονομικη ειναι....Αλλα θελει μια προσοχη στην αρχη του setup για να δεις πως θα λειτουργησει σε συνδυασμο με τη λιπανση (δηλ. θελει προσεκτικη παρακολουθηση στην αρχη)...Γι'αυτο ενδεικνυται περισσοτερο σε χομπιστες με σχετικη εμπειρια...Οποιος ομως εχει ορεξη και κανει τις σωστες κινησεις δεν θα'χει προβλημα ;).....
thanosatha
13-01-07, 00:28
... Η χρηση φυλλοχωματος και δοκιμασμενη ειναι και καλη ειναι και οικονομικη ειναι....Αλλα θελει μια προσοχη στην αρχη του setup για να δεις πως θα λειτουργησει σε συνδυασμο με τη λιπανση (δηλ. θελει προσεκτικη παρακολουθηση στην αρχη).....
Και πανω που ειχα κατασταλαξει! Να παιξω αμπεμπαμπλομ τελικα? :rolleyes:
εμενα οταν εστηνα το ενυδρειο μου πηρε το εναν μηνα να παοφασισω τι θα κανω και τελικα πηγα σε κατι εντελος αντιθετο απο εκει που αρχειση χοντρη αμμοε και απο πανω χαλικι μια χαρα πανε τα φυτα απλως βαζω ταμπλετες ατο υποστωμα και ειμαι πιο προσεκτικος με τα υπολοιπα πραματα που χριαζονται τα φυτα
thanosatha
13-01-07, 01:08
Ξαναλεω οτι το ενυδρειο ειναι ηδη στημενο. Θα ξεστηθει για να μπει υποστρωμα ωστε να στρωσω parvula αλλα και για να δω τα φυτα μου να δουλευουν περισσοτερο. Θα ηταν λιγο φασαρια, νομιζω, να βαζω ταμπλετες σ'ολο το υποστρωμα καθε λιγο και λιγακι. Η αμμος υπαρχει ηδη και ειναι χοντρη... (οχι χαλικι, αμμος)
Απ' οτι ξερω τα θρεπτικα στοιχεια που εχει ενα υποστρωμα εχει διαρκεια ζωης περιπου ενα χρονο και μετα θα πρεπει ουτως 'η αλλως να βαζεις
ταμπλετες γιατι να μπεις σε αυτη την διαδικασια;Εαν κανω λαθος ας με
διορθωσει καποιος ποιο εμπειρος στα φυτα.
Σωτηρη μην τρομαζεις τον κοσμο ;).. Η χρηση φυλλοχωματος και δοκιμασμενη ειναι και καλη ειναι και οικονομικη ειναι....Αλλα θελει μια προσοχη στην αρχη του setup για να δεις πως θα λειτουργησει σε συνδυασμο με τη λιπανση (δηλ. θελει προσεκτικη παρακολουθηση στην αρχη)...Γι'αυτο ενδεικνυται περισσοτερο σε χομπιστες με σχετικη εμπειρια...Οποιος ομως εχει ορεξη και κανει τις σωστες κινησεις δεν θα'χει προβλημα ;).....
Μα δεν τρομαζω τον κοσμο.. :D Απλα προειδοποιω.
Ειπα μετα.. >>Τωρα βεβαια, αν τοξερεις απο την αρχη αυτό και οπλιστεις με διοξειδιο, φως, αλλαγες νερου και υπομονη και επιμονή.. τοτε προχωρα το...
Το κοστος για 2 κουτια υποστρωμα εμποριου δεν ειναι και τοσο απαγορευτικο πια.
Για οποιον το κανει για πρωτη φορά, απλα το ετοιμο ειναι λιγο ευκολοτερο
(οχι οτι δεν μπρορεις να πηξεις στην αλγη και με αυτό εε?.. ΑΝΕΤΑ...)
:)
thanosatha
13-01-07, 11:07
Παιδια, μια τελευταια ερωτηση που θα κρινει μαλλον και την τελικη επιλογη:
Ποιο εχει μεγαλυτερη διαρκεια ζωης απο τα δυο, το φυλλοχωμα η το floredepot?
annivas2000
13-01-07, 14:56
Παιδια, μια τελευταια ερωτηση που θα κρινει μαλλον και την τελικη επιλογη:
Ποιο εχει μεγαλυτερη διαρκεια ζωης απο τα δυο, το φυλλοχωμα η το floredepot?Μην το βαλεις αυτο σαν κριτηριο επιλογης....θεωρησε τα (κατα μεσο ορο), ισης διαρκειας..
Μα ετσι κι αλλιως μετα απο καποιο χρονικο διαστημα θα πρεπει να βαζεις ταμπλετες ή στικ λιπασματος κοντα στις ριζες οποτε τι νοημα εχει να το σκεφτεσαι? Θελω να πω οτι δυσκολα παιρνει κανεις την αποφαση να ξηλωσει το ενυδρειο του για ν'αλλαξει υποστρωμα.
thanosatha
13-01-07, 18:22
Κοιταξε το ενυδρειο αυτη τη στιγμη ειναι μια ζουγκλα απο φυτα. Επειδη δε μου αρεσει ετσι οπως ειναι τωρα ετσι και αλλιως τα περισσοτερα φυτα θα αλλαξουν θεση. Περα απο αυτο, το μεγαλυτερο μερος της αμμου τωρα καλυπτεται απο java την οποια θελω να βγαλω και να στρωσω parvula οποτε καταλαβαινεις οτι για να γινουν ολα αυτα θελει χρονο. Νομιζω, λοιπον οτι θα ειναι καλυτερα να το ξεστησω τελειως, να το καθαρισω κλπ.
Το πρώτο ενυδρείο μου στήθηκε με φυτόχωμα που διάλεξε ο πετσοπάς.
Γνώρισα πολλά είδη άλγης αλλά δεν ξέρω αν ήταν η αιτία το υπόστωμα ή το ότι ως αρχάριος δεν μπορούσα να το χειριστώ. Το χειρότερο όλων -αν και το είχαμε αγοράσει με αυτό τον όρο- ήταν ότι δεν ήξερα να απαντήσω στο...
- "είσαι σίγουρος ότι δεν έχει χημικά το φυλλόχωμα..." +-7
Μετά υπήρχαν κάτι θεωρείες ότι μπορεί τα ψάρια να πεθαίνουν με τον καιρό και άλλα τέτοια...:rolleyes:
Το δεύτερο στήθηκε με υπόστρωμα της sera και επιπλέον προσθήκη τύρφης...το αποτέλεσμα , πολύ καλύτερο ! Νομίζω ότι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά και είναι μεγάλη βοήθεια για τα φυτά στο ξεκίνημα.
Θα αλλάξεις και την άμμο με λεπτόκοκο χαλίκι, ε ;
thanosatha
15-01-07, 12:29
Τ.
Θα αλλάξεις και την άμμο με λεπτόκοκο χαλίκι, ε ;
Αυτο το λες για να μην ερθουν τα "πανω κατω"?
Η αμμος που εχω τωρα ειναι αρκετα χοντρη...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.