PDA

Επιστροφή στο Forum : Συντήρηση "Μεγάλου" Ενυδρείου


jstiva
02-01-07, 10:41
Καταρχήν Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους!!

Το "μεγάλο" μέσα σε εισαγωγικά γιατί είναι μάλλον σχετική έννοια...
Σε σχέση με το 60άλιτρο που έχω αυτή την στιγμή ένα 200άλιτρο είναι μεγάλο!

Αφού εδώ και ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει την λειτουργία του το ενυδρείο, και όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής, έχω αρχίσει τα όνειρα για κάτι μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο - ένα 200άλιτρο που είναι ότι μεγαλύτερο μπορώ να έχω από άποψη χώρου. Εχω όμως μερικές πρακτικές απορίες και θα παρακαλούσα κάποιους πιο έμπειρους να μου πουν πως δουλεύουν αυτοί.

Αλλαγή νερού κάνω κάθε εβδομάδα 30-40% που σε αντιστοιχούν περίπου σε 20 λίτρα. Για το σκοπό αυτό έχω βρεί 2 μεγάλες φιάλες από πόσιμο νερό (από αυτές που βάζουν σε γραφεία και δημόσιους χώρους με μηχάνημα - ψύκτη) βάζω καθαρό νερό από την βρύση στην μία φιάλη συν δύο βραστήρες με βραστό νερό (ώστε να έχω θερμοκρασία 26 βαθμούς τελικά) ρίχνω αντιχλώριο, γεμίζω την άδεια φιάλη και αμέσως βάζω το έτοιμο καινούριο νερό στο ενυδρείο από την άλλη - σε ίση ακριβώς ποσότητα.

Η πρακτική αυτή δουλεύει τέλεια στο 60άλιτρο, αναρωτιέμαι όμως τί γίνεται στην περίπτωση ενός 200άλιτρου όπου το 30-40% είναι 70-80 λίτρα! Τί γίνεται εκεί? Κάνουμε μικρότερες και συχνότερες αλλαγές?
Θα ήθελα την εμπειρία όσων έχουν τέτοια μεγάλα ενυδρεία

PascM
02-01-07, 10:46
Χρόνια Πολλά και σ'εσένα! Εγώ αυτό που κάνω είναι λάστιχο νερού κατάλληλου μήκους μέχρι την αποχέτευση για το άδειασμα και γέμισμα με τον ίδιο τρόπο απλά με χαμηλή ροή. Αυτή βέβαια είναι μια λύση! Σε περίπτωση που χρειάζεσαι π.χ. νερό με χαμηλότερο ph ή από Α.Ο. τότε χρειάζεσαι μεγάλο δοχείο ή μικρότερες και πολύ συχνότερες αλλαγές!

george
02-01-07, 10:48
Όλα όσα μας λες εξαρτώνται και από τα ψάρια που θέλεις να φιλοξενήσεις στο νέο σου ενυδρείο και τις συνθήκες του νερού που θα πρέπει να έχεις.
Τι ψάρια σκέφτεσαι να βάλεις ;

Nik25
02-01-07, 10:50
Εγω φιλε μου στο 400λιτρο που εχω κανω αλλαγες τις ταξεως των 120-150 λιτρων με τον εξης τροπο.Εχω προμηθευτει 3 σκευη σαν αυτα που βαζουμε τις ελιες των 50 λιτρων εκαστο.Απο το προηγουμενο βραδυ της αλλαγης τα φερνω μεσα στο σπιτι απο το μπαλκονι τα γεμιζω και τα αφηνω ολη την νυχτα να παρουνε θερμοκρασια δωματιου(διπλα στο καλοριφερ).Στην συνεχεια χρησιμοποιω την αντλια που εχω στο σαμπ (3500λιτ/ωρα) μαζι με ενα λαστιχο 1 ιντσας και τα αδειαζω μεσα στο ενυδρειο.Την ωρα που τα αδειαζω ταυτοχρονα προσθετω και αντιχλωριο.Απαραιτητο για αυτην την διαδικασια ειναι να αγορασεις μια αντλια για να σου φερνει το νερο απο το δοχειο ψηλα στο ενυδρειο.Καλη αρχη με το 200αρι σου!

jstiva
02-01-07, 11:15
Το τί ψάρια θα βάλω είναι φυσικό να μην έχω σκεφτεί ακόμα δεδομένου ότι έχω να σκεφτώ πως θα λύσω άλλα πιο πρακτικά θέματα, όπως αυτό που ρώτησα. Ετσι κι αλλιώς George ότι ψάρια και να βάλω κάποτε θα πρέπει να κάνω αλλαγή νερού, έτσι δεν είναι;

PascM αν βάζεις νερό με το λάστιχο έστω και με χαμηλή ροή θα πρέπει το αντιχλώριο να προστεθεί μέσα στο ενυδρείο. Είναι σωστό αυτό; Εγώ μέχρι στιγμής το προσθέτω στην φιάλη και περιμένω περίπου 15 λεπτά ώστε να δράσει. Μερικές φορές μάλιστα αναταράσω το νερό για καλύτερα αποτελέσματα.

Nik25 η μέθοδος με τις μεγάλες φιάλες των 50 λίτρων που τις βάζεις μέσα από το προηγούμενο βράδυ για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Οσο και αν τις βάζεις μέσα στο σπίτι (πράγμα που πρακτικά έχει την δυσκολία του - το να κουβαλήσεις μια τέτοια φιάλη δεν έιναι και το πιο εύκολο έτσι?) σε καμμία περίπτωση δεν μπορείς να την φέρεις σε θερμοκρασία 25 βαθμών που είναι η θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου. Βέβαια δεν αλλάζεις όλο το νερό οπότε η συνολική θερμοκρασία δεν πέφτει πάρα πολύ αλλά 3-4 βαθμούς να πέσει φτάνει νομίζω για να σου δημιουργήσει προβλήματα...

george
02-01-07, 11:21
Σε ενυδρεία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ... άδειασμα με λάστιχο και το νερό να φεύγει στην αποχέτευση και για το γέμισμα....το λάστιχο στην βρύση....ρύθμιση της θερμοκρασίας...χαμηλή ροή ... και προσθήκη αντιχλώριου μέσα στο ενυδρείο κατά την διάρκεια του γεμίσματος σε ποσότητα ίση με το νερό της αλλαγής.

Ας μην κάνουμε και την ζωή μας δύσκολη ... :rolleyes:

Pritanis
02-01-07, 11:22
εγω θα σου προτεινω τον πιο απλο τροπο κατα τη γνωμη μου που με απαλλαξε απο βαρελια και λουμπαγκο........Αγοραζεις ενα διπλο αν εισαι κουβαρντας ή ενα μονο φιλτρο υδρευσης...... αν προτιμησεις το διπλο στο πρωτο δοχειο βαζεις ενα απλο φιλτρο νηματος για να κρατας τα χοντραδια και στο δευτερο δοχειο βαζεις το φιλτρο ανθρακα (απαραιτητο αντι για αντιχλωριο) ..... αν διαλεξεις τη λυση με το μονο φιλτρο βαζεις μονο τον ανθρακα....... Στην εξοδο του φιλτρου βαζεις μια συστολη και βγαζεις σωληνακι 1/4 ή 1/8 της ιντσας......Στην ακρη της σωληνας ενα βανακι...... Οταν θες να αλλαξεις νερο παιρνεις το σωληνακι και απλα γεμιζεις το ενυδρειο...... Σου προτεινω μικρη παροχη ωστε το ενυδρειο να γεμιζει σιγα και να μην ριχνει αποτομα τη θερμοκρασια.....

PascM
02-01-07, 11:33
jstiva όπως είπε και ο george η προσθήκη αντιχλωρίου γίνεται μέσα στο ενυδρείο και είναι safe.

jstiva
02-01-07, 11:52
Κάτι ακόμη να ρωτήσω...Το θέμα "καπάκι"...

Οι διαστάσεις του ενυδρείου θα είναι 140 μήκος 30 πλάτος και 45 ύψος Αν βάλω γυάλινο καπάκι δεν θα είναι λίγο βαρύ και επικίνδυνο να σπάσει όταν πρέπει να βγει;
Βρίσκετε καλή ιδέα να γίνει από Plexiglass μόνο το καπάκι? Τί κάνατε εσείς?

PascM
02-01-07, 11:54
Μπορείς να κάνεις το καπάκι δυο κομμάτια συρόμενο και έτσι δεν θα χρειάζεται να βγει!

Pritanis
02-01-07, 18:32
μακρια απο τα επαλληλα συρομενα καπακια...... Ποτε δεν θα εχεις το ανοιγμα που θελεις ειδικα αν υπολογισεις και τις λαμπες δεν μενει καθαρος χωρος για δουλεια......Οι διαστασεις που λες ειναι οτι πρεπει για ενα κομματι κοντρα πλακαζ θαλασσης με τις λαμπες βιδωτες πανω του.... Οταν το ανοιγεις θα εχεις απλετο χωρο για να κανεις τις δουλειες σου......

drakoulis
03-01-07, 12:53
αλλαγή νερού:
Με σκουπα βυθού αδειάζω 3 15λιτρους κουβάδες νερό και ποτίζω γλάστρες και ζαρτινιέρες.
Εχω υπολογίσει και ζωγραφίσει ογκομετρική κλιμακα ανα 5 λίτρα σε ένα δοχειο 50 λίτρων.
Από την βρύση του νιπτήρα ρυθμίζω ζεστο- κρυο για να μην πέσει η θερμοκρασία.
Με μακρύ λάστιχο γεμίζω το δοχείο διπλα στο ενυδρείο μέχρι τα 45 λιτρα της αλλαγής μου.
Προσθέτω αντιχλώριο στο δοχείο. Περιμένω 5 λεπτά.
Με μια αντλια 600lt/h και λάστιχο πάλι πίσω στο ενυδρείο με τροπο να μην γινεται μεγάλη ανατάραξη.

Για το ενυδρείο που σκέφτεσαι με προβληματίζει το πλάτος του....30εκ είναι πολυ λίγο κατα την γνώμη μου. Για καπάκι το δικό μου με πλέξιγκλας μαυρο ειναι ικανοποιητικό αλλά δεν είμαι και καλύτερος μαστορας οπότε έχω κάποιες αστοχιες κατασκευαστικές. αλλά κοιτα κι εδω (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kapakiReef.htm) αν δεν έχεις δει ήδη

andreas K
03-01-07, 14:39
Τα τζαμια μπορουν να ειναι σε 2 η 3 κομματια επικαθημενα κι οχι συρομενα.Και μαυρο πλεξι ειναι καλη επιλογη.Για αλλαγες αν δεν εχεις ιδιαιτερα ευαισθητα ψαρια ειναι πανευκολο.Απλα.επειδη το δυσκολο για μενα ειναι να γραφω αν θελεις παρε με τηλ. να σου εξηγησω τον τροπο.Εχεις p.m.

Tolis
03-01-07, 15:49
Προσοχη στο πλεξι, με την θερμοκρασια απο τις λαμπες πιτσικαρει.

Pritanis
03-01-07, 19:31
μα ωρες ωρες , δεν σας καταλαβαινω γιατι θελετε να παιδευεστε...... Καπακι απο τζαμι.... ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ και διαπερατο απο το φως=> απωλειες απο το φωτισμο....... Πλεξι γκλας πανακριβο και επισης διαπερατο απο το φως χωρια που πετσκαρει οπως σωστα λεει και ο προεδρας..... Κοντρα πλακαζ θαλασσης παμφθηνο και στο κοβει το πρακτικερ και στις διαστασεις που θελεις.....Βιδωνεις και τους ανακλαστηρες πανω και εισαι τζετ.... Κολλας και μια ταπετσαρια απο πανω σε οτι χρωμα και υφη θες και εισαι πρωτη μουρη..... Ειστε μαζοχες......

CASPER
04-01-07, 17:44
Να πω κι εγώ τα του "καπακίου" και τα περί αλλαγής νερού , που ισχύουν στη δική μου τουλάχιστο περίπτωση.
Το ενυδρείο είναι 300 λίτρα (1.20χ50χ60)και φιλοξενεί σκαλάρια και μελανοταινίες.
Μετά από μπουκάλια, κουβάδες κλπ, ο τρόπος αλλαγής νερού που κατέλληξα ότι με βολεύει και μου γλυτώνει πολύ χρόνο και κόπο, μοιάζει με του PascM. Λάστιχο ποτίσματος μέχρι το κοντινό WC.
Στο άδειασμα, η μία άκρη είναι στη λεκάνη και η άλλη στο ενυδρείο. Οταν θέλω να χρησιμοποιήσω και σκούπα βυθού, απλώς την προσαρμόζω στην μία άκρη, και ενώ αδειάζει, δουλεύω εγώ με τη "σκούπα".
Στο γέμισμα, προσαρμόζω την εκτός ενυδρείου άκρη στη βρύση που είναι ακριβώς δίπλα, και ...voila !!!! Βολικότατο.
Χρησιμοποιώ νερό μισό-μισό περίπου (βρύση-θερμοσίφωνο) ώστε να μην έχω μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας. Αντιχλώριο βάζω την ώρα που γεμίζει το ενυδρείο.

Τώρα, για το καπάκι, αυτό που είναι στη φωτογραφία με βολεύει πολύ περισσότερο από το προηγούμενο ενυδρειο που το έβγαζα ολόκληρο, έστω κι αν ήταν πλαστικό και ελαφρύ.
Είναι χωρισμένο στα τρία, και κάθε κομμάτι ανοίγει σαν το καπώ του αυτοκινήτου. Στερεώνεται ανοιχτό με ένα σιδεράκι.
Ειναι γυάλινο με μελαμίνη (αν το λέω σωστά) από πάνω. Το μόνο μείον που βλέπω στο γυάλινο, ειναι ότι δεν μπορώ να το τρυπήσω αν κάποια στιγμή θέλω.
Τα ανεμιστηράκια τα έχω "κρεμάσει" με πατεντούλα (εύκολη) και τα έξτρα φώτα που θέλησα να βάλω, μπήκαν ακουμπιστά στις πλαινές κόντρες με στεγανά ακροφύσια.

Τώρα βέβαια, αυτό:
Καπακι απο τζαμι.... ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ και διαπερατο απο το φως=> απωλειες απο το φωτισμο.... σωστότατο είναι, απλά προσέχω λιγάκι παραπάνω, και αν δε χρειάζεται να το βγάζεις εντελώς είναι δύσκολο να έχεις ατυχήματα. Οσο για τις απώλειες φωτισμού, μου το έχει λύσει το πρόβλημα η μελαμίνη.


Αυτά.....

kastmaniac
04-01-07, 19:59
Δες και αυτό

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?userid=f0TMs6HEtK8nc0Prrdbgwf0tiINgMrPi TNm&f=NR&c=128115&t=temartic_e

Μπορείς να αποφύγεις την ταλαιπωρία με σχετικά εύκολο τρόπο. Εγώ πάντως σώθηκα. Οτι καλύτερο αν δεν υπαρχει παροχή νερού πάνω και αποχέτευση κάτω απο το ενυδρείο.

Όσο για την θερμοκρασία μην ανυσηχεις και τόσο. Αν βάλεις κιχλιδουλες ή άλλα όχι πολυ απαιτητικά ψαράκια δεν θα έχεις πρόβλημα με την θερμοκρασία αν παίρνεις το νερό κατευθείαν από την βρύση. Επίσης το αντιχλώριο δρα σχετικά άμεσα οπότε ουτε εκεί θα έχεις πρόβλημα.

Αν μιλάμε για δίσκους τώρα...... αλλάζει λίγο!

andreas K
04-01-07, 22:22
Οποια λυση κι αν διαλεξεις για καπακι ντυσε την εσωτερικη πλευρα με αυτοκολητο καθρεφτη (απο Πρακτικερ) και θα εχεις σημαντικη αυξηση στο φωτισμο.Αν ειναι απο τζαμι σιγουρα ειναι ευθραυστο οπως και το υπολοιπο ενυδρειο επισης...