PDA

Επιστροφή στο Forum : φωσφωρικά στο στρώσιμο


GIOVANNI
09-12-06, 19:40
Καλησπέρα παιδιά, είμαι νέος στο χόμπυ και παρακολουθώ το GAB αρκετούς μήνες τώρα, ενώ παράλληλα διαβάζω και πολλά στο δίκτυο. Για αρχή λοιπόν ένα ευχαριστώ σε όλους για την προσπαθειά σας να μας δώσετε τα φώτα σας. :smt038
Πριν 12 μέρες πήρα ενα ενυδρείο 120lt (carrefour με 30W T8 και απλό μπλε σφουγγάρι), το έστησα με φυλλόχωμα και aqualit, το γέμισα νερό με αντιχλώριο και το άφησα 2 ημ. να πάρει θερμοκρασία (26C) και να ξεθολώσει με το φίλτρο σε λειτουργία κτλ. Στη συνέχεια έβαλα έτοιμα βακτηρίδια+αμμωνία (εμπορίου, δε θυμάμαι μάρκα) για να ξεκινήσει ο κύκλος, και για να μην περιμένω άπραγος έβαλα και τα παρακάτω φυτά:
Vallisneria gigantea, Mikrosoriym pteropus(java fern), Cryptocoryne wenditi green, Cryptocoryne balansae red, Egeria densa, Ehinodorus bleheri και ένα κομματάκι κερατόφυλλο.
Παρακολουθώντας τις μετρήσεις (με Sera tests) για τις επόμενες ημέρες είχα :
Gh=16dGh ,Kh=11dKh ,Ph=8 , Fe=0 mg/lt, CO2= 30mg/lt(tetra test), παρακολούθησα την αύξηση και την πτώση της αμμωνίας και την αύξηση των νιτροδών, ενώ σήμερα πήρα τα εξής
ΝΗ3= 0 mg/lt , ΝΟ2= 1mg/lt , NO3= 40-60 mg/lt , PO4= 2 mg/lt:cry:
Προφανές είναι ότι ο κύκλος είναι προς το τέλος του, όπως και το ότι για τα φωσφορικά μάλλον φταίει το φυλλόχωμα.
Υπ'οψιν ότι το φυλλόχωμα μου δόθηκε για καθαρό απο φυτοφάρμακα και λιπάσματα:smt021 και μετά ανακάλυψα( :smt015) στη συσκευασία του να αναγράφει NPK 12-14-24.
Μέχρι τώρα έχω καλή ανάπτυξη των φυτών (εκτός του Cryptocoryne balansae red το οποίο δε βλέπω να τη βγάζει) αλλά και εμφάνιση καφέ άλγης στα φύλλα των φυτών και τρία στίγματα BGA (μάλλον, είναι πράσινη ψιλό-φωσφωριζέ).
Λόγω Fe=0 βλέπω ότι η egeria densa στα νέα κλαράκια της εχει χλώρωση, αλλά μετά από λίγο δείχνουν να πρασινίζουν, ενώ τα επόμενα που βγαίνουν εξακολουθούν να βγαίνουν ασπρουλιάρικα.
Τα 2 mg/lt PO4 είναι απαγορευτικά για τη συνέχεια ? (και πρεπει να αλλάξω υπόστρωμα) ή παλεύεται το πράμα με αντιφώσφωρο και την ελπιδα να ξεδώσει το φυλλόχωμα σε μερικούς μήνες (?)

Βοηθήστε !!!

lasal
09-12-06, 20:06
Καλώς ήρθες giovanni
Μπορεί να απογοητευτείς, όμως το φυλλόχωμα πρέπει να φύγει.
Προσπαθώντας να το παλέψεις θα αργήσει πολύ καιρό να βρεί τις ισορροπίες του οπότε βγάλτο όσο ειναι νωρίς ακόμη.

GIOVANNI
09-12-06, 20:42
Mε δεδομένο ότι πάω για χαμηλού κόστους/χαμηλών απαιτήσεων ενυδρείο (βλ. Dianna Walstad) τι προτέινεται, να επιμείνω στο φυλλόχωμα (πχ. algoflash που διάβασα από τον Fonamstel σε παλιότερο post) ή να πάω σε κάτι του εμπορίου.
Επίσης την αλλαγή να την κάνω τώρα (πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος του Ν) ή μετά για να έχω έτοιμα βακτηρίδια ?

Tolis
10-12-06, 01:54
το έστησα με φυλλόχωμα και aqualit, το γέμισα νερό να υποθεσουμε οτι εβαλες χαλικι πανω απο το φυλλόχωμα και aqualit??
Αν ναι, κι αν ειναι καλο το παχος της στρωσης του χαλικιου (τουλαχιστον 5 με 7 ποντους), δεν βλεπω το λογο να φυγει το φυλλοχωμα.

GIOVANNI
10-12-06, 10:49
Έχω περίπου τρεις πόντους φυλλόχωμα και από πάνω τρεις πόντους aqualit, πάντως ορατές διαρροές από το φυλλόχωμα προς τη στήλη νερού δεν έχω.
Το θέμα είναι με τα φωσφωρικά τι θα γίνει.

Tolis
10-12-06, 14:49
3 ποντοι ειναι λιγοι. Θες τουλαχιστον αλλους τρεις για να εισαι σιγουρος οτι δεν θα υπαρχουν διαρροες απο το φυλλοχωμα. Μπορεις να βαλεις απλο ουδετερο χαλικι, μιας και το aqualit και το φυλλοχωμα απο κατω ειναι υπεραρκετα για να δινουν τροφη στις ριζες.

Να υποθεσουμε οτι το φυλλοχωμα δεν το αφησες λιγες μερες σε νερο ωστε να "βγαλει" τα χοντρα. Αν ειναι ετσι, για καποιο διαστημα θα εχεις αυξημενες τιμες, που μπορεις να τις παλεψεις με χρηση αντιφωσφορου.

GIOVANNI
10-12-06, 22:50
Όχι, το έβαλα απ'ευθείας στο ενυδρείο χωρις καμμιά προετοιμασία.
Διάβασα για την περίοδο ανακατοσούρας (2 μήνες περίπου) του φρεσκοβαλμένου φυλλοχώματος, αλλά φοβάμαι για πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα λόγω του χημικού λιπάσματος ΝΡΚ 12-14-24, πχ φωσφωρικά, νιτρικά(άσε που νομίζω ότι παραείχα πολλά ΝΟ3 πολύ νωρίς στο στρώσιμο, πριν ακόμη αρχίσουν να μειώνονται τα ΝΟ2 και κάτι μου λέει ότι γι'αυτό φταίει η περίσεια Ν του λιπάσματος του φυλλοχώματος).
Έχει κανείς εμπειρία από παρόμοια κατάσταση ή είμαι ο πρώτος που τα κατάφερε έτσι.

annivas2000
11-12-06, 01:03
Το θεμα δεν ειναι τοσο το οτι το χωμα περιεχει λιπασμα αλλα σε τι μορφη τα εχει (πχ ουρια κλπ)......Η καφε αλγη ειναι λογικο να δημιουργηθει στα νεα ενυδρεια (μην τη φοβασαι).......Η πρασινη που λες μπορει να ειναι και spot αλγη (τσεκαρε λιγο παλια posts για να την ξεχωρισεις).........Για να εισαι σιγουρος οτι ειναι χλωρωση πρεπει να ειναι μονιμη η κατασταση (αλλιως η "διαφανεια" που ισως βλεπεις στα νεα φυλλα δεν ειναι προβλημα)......Τωρα μιας και δεν ξερουμε ακριβως τι γινεται στο ενυδρειο σου (αγνωστο υποστρωμα), εγω θα σου'λεγα να βαλεις πολλα φυτα ακομα (γρηγορης αναπτυξης), κανε και μερικες μεγαλες αλλαγες νερου και μολις δεις οτι η αμμωνια/νιτρωδη εχουν μηδενισθει για μερικες μερες, βαλε φορτιο ψαριων.....οντως χρειαζεται να βαλεις και ενα στρωμα ψιλοκοκκου χαλικιου ακομα (οι κατοπινες μεταφυτευσεις θα σε προβληματισουν αν το αφησεις ετσι)........τα 2 mg/lt φωσφορικα δεν ειναι απαγορευτικα (γενικα μιλωντας).....να ''πεταξεις'' το τεστ για CO2, χρησιμοποιησε τον πινακα kh-ph....

netblues
11-12-06, 09:10
Δεν εισαι ο πρωτος που το κανει με φιλοχωμα. Αν θυμαμαι καλά, ο γιωργος (laskarino) το χε κανει. Στην αρχή εβγαζε αλγη με τους κουβαδες. Μετα ειχε ομως την πιο κοκκινη alernanthera reinecki. :D ( η οποια ποτε δεν επιασε ποτε σε κανενα αλλο ενυδρειο, οσο και αν το παλεψαμε...)

Δεν μας ειπες τι κανεις για διοξειδιο ομως, οπως και τι εχεις κανει με το φωτισμό.

Αν προσθεσεις (λεπτοκοκο) χαλικακι (1-2mm) εχεις σταθερο και αρκετό διοξειδιο, και σωστο φως, το θεμα παλευεται με συχνες αλλαγες νερού.

Το να πας σε ενυδρειο τυπου walstad γινεται μεν, αλλα θα περάσει αρκετός καιρός μεχρι να ισσοροπησει, και στην πορεια θα ανακαλυψεις τι δουλευει και τι όχι. (και σιγουρα ξεκινωντας με αρκετα θρεπτικά ενα ψιλοχαμό απο αλγη δυσκολα θα τον αποφυγεις τουλαχιστον στην αρχή)

Το Npk που εχει μεσα δεν με προβληματιζει.. Αν δεν μετρας αμμωνιες, τα υπολοιπα δεν ενοχλουν τα ψαρια. Κανε μερικες αλλαγες νερου να ερθουν τα νιτρικα γυρω στο 10-15. Μην μπλεξεις με αντιφωσφορο..
Κανε αλλαγες νερου και βαλε hygrophila polysperma και κερατοφυλλο.

Με την ευκαρια, η συνεισφορα του υποστρωματος/ χαλικιου στη βιολογια ειναι μικρή (οπως και του νερού ειναι μηδενική) και μπορεις να το αντικαταστησεις χωρις να χασεις το βιολογικο σου φιλτρο.

GIOVANNI
11-12-06, 16:53
Λοιπόν έχω μόνο τη λάμπα του ενυδρείου με 30W και από CO2 τίποτα (θέλω να το αποφύγω για αρχή). Σκέφτομαι να βάλω άλλη μια λάμπα 30W ώστε να πάω στα 60W για περίπου 90 λίτρα καθαρά. Ψάχνω να βρω και λεπτόκοκο χαλικάκι που λέμε (χαλαζιακό), αλλά δε βρίσκω πουθενά. Σήμερα μέτρησα και βρήκα NH3=0 , NO2=0 και για να σιγουρευτώ έβαλα και λίγη υγρή αμμωνία (4-5 mg/lt) στο ενυδρείο για να δω αντίδραση, αν όλα πάνε καλά λογικά μέχρι αύριο θα πρέπει να έχω μόνο νιτρικά (μπόλικα), οπότε κάνω αλλαγή νερού και βάζω τα πρώτα ψάρια. Θα ψάξω και για hygrophila polysperma μια και κερατόφυλλο βρήκα μόνο ένα κομματάκι (το οποίο μεγαλώνει καλά).
Ο πίνακας pH/kH κάπου διάβασα ότι δεν ισχύει όταν έχεις ανεβασμένα φωσφωρικά, αν ισχύει πάντως τότε έχω 4mg/lt CO2

annivas2000
12-12-06, 01:32
......Ο πίνακας pH/kH κάπου διάβασα ότι δεν ισχύει όταν έχεις ανεβασμένα φωσφωρικά, αν ισχύει πάντως τότε έχω 4mg/lt CO2
Ο πινακας ισχυει... Η περιπτωση να μην ισχυει ειναι οταν χρησιμοποιομε χημικα σκευασματα για διορθωση του ph ή τυρφη...Οποτε οπως βλεπεις ειναι και λογικη η τιμη του CO2 τωρα ,,,,,Πως θα ειχες 30mg/lt χωρις να χρησιμοποιεις συσκευη CO2 ???

GIOVANNI
12-12-06, 17:40
Μάλλον θα ήθελα να είναι 30mg/lt :rolleyes:
Πάντως αυτό το τεστ CO2 της tetra δε μπορώ να καταλάβω, είναι τελείως για πέταμα ? Σήμερα μέτρησα πάλι με αυτό και με πήγαινε πάλι για 30mg/lt. :confused::confused::confused:
Πάντως απ'ότι φάινεται τα βακτηρίδια της αμμωνίας πρέπει να την έκαναν για τόπο χλοερό όσο περίμενα να πέσουν τα ΝΟ2 (αν και μετρούσα μικροποσότητες ΝΗ3 περ.0,5) αφού δεν τα κατάφεραν να μετατρέψουν τη ΝΗ3 ,που έβαλα εχθές, σε ΝΟ2 παρά μια μικροποσότητα, που σημαίνει ξανά ο κύκλος απ'την αρχή.
Για το φωτισμό τι λέτε (30W) επαρκεί ? (υποψιν προσανατολίζομαι σε ένα κοπαδάκι καρδινάλιους, 4-5 corydoras και ίσως αργότερα καμμιά μικροκιχλίδα πχ. apistogramma κτλ. Για τους καρδινάλιους διάβασα ότι δε θέλουν και πολύ φως).
Τελικά μήπως να έβαζα δυο-τρια σακιά flourite να ξεμπέρδευα ?

annivas2000
12-12-06, 21:32
.........Για το φωτισμό τι λέτε (30W) επαρκεί ? (υποψιν προσανατολίζομαι σε ένα κοπαδάκι καρδινάλιους, 4-5 corydoras και ίσως αργότερα καμμιά μικροκιχλίδα πχ. apistogramma κτλ. Για τους καρδινάλιους διάβασα ότι δε θέλουν και πολύ φως)....
Ανοιξε καινουρια threads γι'αυτα Giovanni....φευγουμε απο το θεμα μας ;)

GIOVANNI
13-12-06, 23:30
ok εχεις δίκιο, ευχαριστώ