Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : αφαιρεση φιλτρου βυθου απο ενυδρειο

stav
04-12-06, 08:29
Μετα απο 6 χρονια σκεφτομαι να βγαλω το φιλτρο βυθου απο το ενυδρειο.
Τα φυτα που εχω ειναι δεμενα σε πετρες και ξυλα (οποτε δεν εχω προβλημα με ριζες που θα εχουν πιασει στο πλακακι).Σκεφτομαι να αφιαρεσω το μισο νερο και να το βαλω σε μια λεκανη,να αφαιρεσω ολα τα διακοσμητικα (πετρες και ξυλα με τα φυτα) και σιγα,σιγα να μεταφερω το
χαλικι απο την μια πλευρα στην αλλη ενω θα εχω αφησει το εσωτερικο φιλτρο να δουλευει για να τραβαει την βρωμια που θα σηκωθει.Αφου αφαιρεσω το πλακακι απο την μερια που δεν θα υπαρχει χαλικι θα μεταφερω αυτο στην μερια που εχει αφαιρεθει το πλακακι για να μπορεσω
να αφαιρεσω και το υπολοιπο πλακακι.Ολα αυτα θελω να γινουν χωρις να χρειασθει να βγαλω τα ψαρια.Θελω την γνωμη σας και ειδικα αυτων που εχουν αφιαρεσει στο παρελθον το φιλτρο βυθουν και εχουν την εμπειρια.

netblues
04-12-06, 09:00
Αν και δεν το εχω κανει, υποψιαζομαι οτι θα γινει ενας σχετικος πανικός απο "μπιχλα" (6 χρονια ειναι αυτά).
Αν και δεν ξερω τι ψαρια εχεις, θα ηταν ισως προτιμοτερο να μεταφερεις τα ψαρια σε 2 -3 κουβαδες σκεπασμενους με πετσετες και να κανεις την αλλαγη με την ησυχια σου.
Επισης, μετα την αλλαγή καλό ειναι να μην ταισεις για μερικες μέρες, καθότι η επιφανεια του βιολογικου φιλτρου θα ειναι σαφεστατα μειωμενη.
(με την προυποθεση οτι το εσωτερικο που αναφερεις ειναι επαρκες)

caverman
04-12-06, 14:40
Από δική μου εμπειρία όταν χρειάστηκα να αλάξουμε χαλίκι σε 120 λιτρο ψάρια και εσωτερικό φίλτρο μεταφέρθηκαν σε λεκάνες. Και μόνο που αφαιρέσαμε το διάκοσμο (πέτρες , ξύλα) έγινε χαμός. (και το ενυδρείο έτρεχε μόνο ένα χρόνο ) . Οπότε είμαι και εγώ υπέρ της πρότασης του Σωτήρη.
Επιπλέον θα μπορέσεις να βάλεις και υπόστρωμα και να δοκιμάσεις και άλλα φυτά. Το στρες για τα ψάρια θα είναι λιγότερο πιστεύω έτσι ειδικά μάλιστα εάν δεν ανάψεις καθόλου φώτα και τα κρατήσεις στα σκοτεινά.
Η όλη διαδικασία για το 120λιτρο μας πήρε καμιά 10αριά ώρες τελικά.

Filou
04-12-06, 15:11
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Εμείς όταν επιχειρήσαμε να βγάλουμε μερικά φυτά με μεγάλες ρίζες, σηκώθηκε όλο το υπόστρωμα και δημιουργήθηκε μια απίστευτη λασπουριά. Καλύτερα να βγάλεις τα ψάρια και να το αδειάσεις.

stav
Δεν ξερω εαν κανω λαθος αλλα εγω υπολογιζω η ολη διαδικασια να μου πιασει τρεις ωρες περιπου.

andreas K
...και κρατησε απο το νερο οσο περισσοτερο μπορεις (π.χ.στη μπανιερα)για να το ξαναχρησιμοποιησεις...

stav
04-12-06, 15:15
Θα κρατησω το 50% του παλιου νερου οπωσδηποτε.

DJK
04-12-06, 15:18
...και κρατησε απο το νερο οσο περισσοτερο μπορεις (π.χ.στη μπανιερα)για να το ξαναχρησιμοποιησεις...

Γιατί; Το νερό από πους κουβάδες θα φτάνει. Η μπανιέρα ίσως έχει μέσα σαπούνια, χημικά για άλατα κλπ.

caverman
04-12-06, 15:20
Θα κρατησω το 50% του παλιου νερου οπωσδηποτε

Σημασία όπως έγραψε και ο Σωτήρης έχει το εσωτερικό φίλτρο. Το νερό και να το κρατήσεις δεν κερδίζεις κάτι.
Θα πρέπει όμως να προσέξεις την θερμοκρασία όταν ξαναμπούν τα ψάρια μέσα. Δεν θα πρέπει να έχεις απότομες μεταβολές. Αλλιώς ...:smt022

Filou
04-12-06, 15:39
Σημασία όπως έγραψε και ο Σωτήρης έχει το εσωτερικό φίλτρο. Το νερό και να το κρατήσεις δεν κερδίζεις κάτι.

Κερδίζεις κύριε Κώστα! Κάνεις οικονομία!
Οικονομία στο νερό, δεν υπάρχει αρκετό!
Αλλά όχι στην μπανιέρα, διαφωνώ.:smt018 Σε κουβάδες ενυδρειακής χρήσης αποκλειστικά. Να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο.

Tolis
04-12-06, 15:43
Περισσοτερη σημασια εχει το φιλτρο σου να βγει οσο το δυνατον αλωβητο απο αυτην τη διαδικασια, παρα να ειναι θολο το ενυδρειο.
Βγαλε το φιλτρο κι αστο να δουλευει σε εναν κουβα με καθαρο νερο του ενυδρειου. Κανε τις διαδικασιες που λες, κι ασε κανα δυο ωρες τη μπιχλα να κατακατσει και καντης μια γερη σκουπα.

Giorgos
04-12-06, 21:54
Το νερό και να το κρατήσεις δεν κερδίζεις κάτι.
Το να κρατήσεις ένα ποσοστό του νερού σε κουβάδες προσφέρει, εκτός από οικονομία, πιο σταθερές συνθήκες για τα ψάρια (αφού οι τιμές pH, σκληροτητας και θερμοκρασίας μεταβάλλονται ελάχιστα)... όμως δεν προσφέρει τίποτα στο βιολογικό φίλτρο.

stav
05-12-06, 07:20
Εαν αφησω το 30% με 40% του νερου μεσα και αφησω το εσωτερικο φιλτρο να δουλευει δεν θα ειναι καλυτερα;Επισης πιστευω οτι εαν αφησω τα ψαρια μεσα θα στρεσαρισθουν λιγοτερο παρα οταν θα τα κυνηγω με την
αποχη να τα πιασω και να τα βαλω σε μια λεκανη.Το εσωτερικο φιλτρο ειναι ΕΗΕΙΜ 2010 και το δινει απο 220 εως 500 maximum λιτρα/ωρα αραγε με καλυπτει;

Tolis
05-12-06, 09:51
Ξαναλεω οτι ειναι πιο σημαντικο να μην παθει τιποτα το φιλτρο σου απο την λασπη που θα σηκωθει κατα τη διαδικασια, παρα να μεινει λιγη ωρα παραπανω θολο το ενυδρειο. Οτανα κατακατσει η λασπη κανεις μια καλη σκουπα.