Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Μεγαλη GH, KH και pH, τι κάνω??


NlKOS
26-11-06, 10:39
Καλημερα σε ολους.
Διαβαζοντας αρκετα το φορουμ καταλαβα πλεον οτι τα τεστ νερου ειναι απαραιτητα και ετσι αποφασισα να ξεχασω τα οσα λενε στα πετσοπ και να παρω καποια τεστ για να δω τι γινεται στο ενυδρειο μου.

Κανοντας λοιπον αυτα τα τεστ πηρα τις παρακατω τιμες...
Ph 8, GH 26, Kh 14.5 και PO4 2 ή 3 δεν μπορω να ξεχωρισω. Μετροντας και το νερο της βρυσης η GH ειναι 24 :smt107 !!!

Να πω μονο οτι το ενυδρειο ειναι απο το carefour 96λ φυτεμενο αρκετα, με εξ. φιλτρο EHEIM 2232 και DIY CO2 με διαχυση της Redsea.
Τα ζωακια μου ειναι ενας πλακοστομος, 2 botia loach (το ενα εχει εξαφανιστει εδω και μια εβδομαδα) και 4 γαριδες αμανο, τα οποια οπως καταλαβαινω υποφερουν.
Ακομη διαβαζοντας στο tropica.com τα χαρακτηριστικα των φυτων μου παρατηρησα οτι τα φυτα τα οποια παρασιαζουν τοσο καιρο προβληματα στην αναπτυξη τους ειναι τελικα και αυτα που δεν θελουν τοσο μεγαλη GH και Ph.

Καταλαβαινω οτι τα παντα ειναι ανεβασμενα αλλα το θεμα ειναι τι μπορω να κανω τωρα. :confused: :confused:

klaz
26-11-06, 10:49
καλημερα,και καλως ηρθες στην παρεα μας.
τωρα εγω θελω να ρωτησω με τι τεστ ακριβως μετρησες,και επισης να σου επισημανω οτι δεν ειναι τραγικο το 24 ολικης σκληροτητας ειδικα για τα φυτα σου.επισης το διοξειδιο που παρεχεις θα πρεπει να ειχε ηδη αλλαξει την ανθρακικη σου σκληροτητα προς τα κατω......
αληθεια τι ανθρακικη εχει η βρυση σου...???
για περισσοτερα θα σου πουνε τα παιδια απο κρητη,που ξερουν καλυτερα απο μενα το νερο της βρυσης σας....

NlKOS
26-11-06, 10:58
Καλως σας βρηκα,

Τις μετρησεις τις εκανα με υγρα τεστ της tropic marin.
Gh 24 εχει το νερο της βρυσης, του ενυδρειου ειναι 26 και απο οτι ειδα στο tropica.com τα φυτα μου στα οποια αναφερει οτι θελουν GH μεχρι 20 ειναι και αυτα που παρατηρω εδω και καιρο τα φυλλα τους να λιωνουν!!!
Οι μετρησεις εγινα ενω το CO2 υπηρχε.
Την ΚΗ της βρυσης δεν την μετρησα, θα μετρησω και θα σας πω.

klaz
26-11-06, 11:05
Gh 24 εχει το νερο της βρυσης, του ενυδρειου ειναι 26.μονος σου το ειπες..!!!!υπαρχει κατι μεσα στο ενυδρειο σου που ανεβαζει την ηδη υπαρχουσα μεγαλη σκληροτητα...λογικα οι υπευθυνοι ειναι το χαλικι σου..??? η καποιες πετρες..???διακοσμητικες που μαζεψες μονος σου?? απο τη φυση.....οπως προειπα και παραπανω απο τη στιγμη που δινεις διοξειδιο,η ανθρακικη σου,αλλα και η ολικη σκληροτητα μεταβαλλουν την συνθεση του νερου σου προς τα κατω......
οσο οναφορα στο λιωσιμο των φυτων ,αυτο ΔΕΝ εχει καμμια σχεση με τις σκληροτητες και το πεχα...αυτο μπορει να ειναι προβλημα θερμοκρασιας -λιπανσης η φωτισμου...η και ολα μαζι.....μην τα συνχεεις..!!!:smt087;)

NlKOS
26-11-06, 11:33
Λοιπον η KH της βρυσης ειναι 16,5.

Τα μονο διακοσμητικα που υπαρχουν μεσα στο ενυδρειο ειναι 4 πετρες λαβα απο πετσοπ. Αλλα για να καταλαβω, το προβλημα ειναι γιατι η GH ανεβαινει απο 24 στο 26 ή οτι ειναι πολυ ψηλα απο την αρχη?? Τα ψαρια δεν εχουν προβλημα και με το 24??

Οσο αφορα τα φυτα τωρα, το ενυδρειο οπωσ ειπα ειναι 96λ και ας πουμε 85λ καθαρα. Αυτη τη στιγμη στο καπακι υπαρχουν 3 λαμπες 18w, δηλαδη φως υπαρχει περιπου 0,63w/λ. Οι λαμπες ειναι 2 sylvania grolyx και μια Arcadia original tropical.
Η θερμοκρασια ειναι στους 25-26c, και η λυπανση γινεται με τα Giovanni's Fertil+ και Giovanni's Trace+ τιης Ocean Nutrition, 1ml καθε μερα απο το καθε ενα.
Υπαρχει περιπτωση τα λιπασματα να εχουν επιρεασει τις τιμες των μετρησεων?
Ακομη υπαρχει περιπτωση να δημιοργουν καποιο προβλημα τα φωσφορικα που ειναι ψηλα??

Edit: Ξεχασα να πω, φωτισμος 12 με 14 ωρες καθε μερα.

klaz
26-11-06, 12:02
μειωσε τον φωτισμο σε 12 ωρες σταδιακα.τα λιπασματα που λες δυστυχως δεν τα γνωριζω,αρα δεν εχω και αποψη....δεν γινεται ομως οσο αναφορα την σκληροτητα.απο καπου σου ανεβαινει μεσα στο τανκ....μηπως το χαλικι σου...???τα φυτα μππρει να μην εχουν προβλημα με την σκληροτητα,τα ψαρια ομως σιγουρα εχουν....τα φωσφορικα σου γιατι ειναι ψηλα...?μηπως ταιζεις πολυ...???εχεις μετρησει και τα φωσφορικα της βρυσης σου...???
και για να τελειωνουμε,γιατι δεν αγοραζεις μια αντιστροφη οσμωση,για να ξεμπερδευεις με το προβλημα της παροχης του νερου σου μια και καλη......???
εκτος και αν αλλαξεις την συνθεση των ψαριων σου και βαλεις κιχλιδες μαλαουι,η ταγκανικας.....:rolleyes:

GP250381
26-11-06, 12:11
καλημερα.απο που απο την κρητη εισαι?θελω να δω αν ισχυουν οι μετρησεις που εχεις κανει

NlKOS
26-11-06, 12:32
GP250381 ειμαι στο ηρακλειο.
Klaz τα φωσφορικα της βρυσης τα μετρησα τωρα και ειναι <0,01ppm, οποτε κατι τα ανεβαζει, να φανταστω τα φυλλα που λιωνουν??

Οσο για την αλλαγη της συνθεσης των ψαριων δεν ειναι προβλημα, τα ψαρακια μου αρεσουν σχεδον ολα, αλλα μου αρεσουν και τα φυτεμενα ενυδρεια. Κιχλιδες σε φυτεμενα πανε??:(

GP250381
26-11-06, 12:39
ηρακλειο.παιζουν αυτες οι μετρησεις στο ηρακλειο δυστυχως.και τα αλλα παιδια απο το ηρακλειο εχουν προβλημα εκει.οπως ειπε και ο κλαζ μια οσμωση ειναι οτι πρεπει.αυτο που με παραξενευει ειναι το PO4.μπορει να ειναι απο τα φυλλα η απο την πολλη τροφη η μηπως χρησημοποιεις κανενα buffer που εχει μεσα φωσφορικα???στο λεω γιατι την εχω πατησει.μια αλλη λυση ειναι η τυφρη αλλα δεν ξερω ποσο θα στα κατεβασει και ειναι ψιλοταλαιπωρια να την αλλαζεις καθε τοσο.αρα ξανασυμφωνω με τον κλαζ μια οσμωση και καθαρησες.
κιχλιδες και φυτα οχι.

NlKOS
26-11-06, 12:46
αυτο που με παραξενευει ειναι το PO4.μπορει να ειναι απο τα φυλλα η απο την πολλη τροφη η μηπως χρησημοποιεις κανενα buffer που εχει μεσα φωσφορικα???

Δεν εχω ιδεα τι ειναι το buffer, το μονο που ριχνω μεσα ειναι αντιχλωριο και λιπασματα. Αυτο που μου φαινεται πολυ παραξενο ειναι πως δεν εχει εμφανιστει αλγη???

Για αντιστροφη οσμοση υπαρχει καποιο καταστημα εδω στη Κρητη? Σε τι τιμες παιζει??

GP250381
26-11-06, 12:51
εχεις βαλει τιποτα για να κατεβασεις το ph??δες και στα λιπασματα σου αν περιεχουν φωσφορο.

NlKOS
26-11-06, 12:53
εχεις βαλει τιποτα για να κατεβασεις το ph??δες και στα λιπασματα σου αν περιεχουν φωσφορο.

Δεν εχω βαλει τιποτα, οσο για τα λιπασματα οχι δεν εχουν φωσφορο...

GP250381
26-11-06, 12:55
λοιπον να μειωσεις το ταισμα.τα σαπια φυλλα να τα αφαιρεις απο το ενυδρειο και πιο συχνες αλλαγες για να κατεβει ο φωσφορος.για ωσμοση παρε μια ιδεα εδωhttp://www.aquaristic.net/shop/shop.php/sid/7e5d17f9ecd2c97c33e9dd6a19eb5a36/cl/alist/cnid/15243fb6dfb114eb8.69253487

NlKOS
26-11-06, 13:01
Τα ανεβασμενα φωσφορικα τι προβληματα προκαλουν??

GP250381
26-11-06, 13:04
αλγη,και υποφερουν τα ψαρια

NlKOS
26-11-06, 13:11
Μαλιστα, πρεπει να κανω αλλαγες αμεσα, και οχι μονο νερου απ' οτι καταλαβα....

netblues
26-11-06, 14:23
επισης το διοξειδιο που παρεχεις θα πρεπει να ειχε ηδη αλλαξει την ανθρακικη σου σκληροτητα προς τα κατω......


Οχι βρε παιδια.. Το διοξειδιο ΔΕΝ επηρεαζει την ανθρακικη σκληροτητα.
Το διοξειδο, ως οξυ, κατεβαζει απλα το PH. Μην τα μπερδευουμε αυτά τα δυο.


Λοιπον η KH της βρυσης ειναι 16,5.

Αλλα για να καταλαβω, το προβλημα ειναι γιατι η GH ανεβαινει απο 24 στο 26 ή οτι ειναι πολυ ψηλα απο την αρχη?? Τα ψαρια δεν εχουν προβλημα και με το 24??

Οσο αφορα τα φυτα τωρα, το ενυδρειο οπωσ ειπα ειναι 96λ και ας πουμε 85λ καθαρα. Αυτη τη στιγμη στο καπακι υπαρχουν 3 λαμπες 18w, δηλαδη φως υπαρχει περιπου 0,63w/λ. Οι λαμπες ειναι 2 sylvania grolyx και μια Arcadia original tropical.
Η θερμοκρασια ειναι στους 25-26c, και η λυπανση γινεται με τα Giovanni's Fertil+ και Giovanni's Trace+ τιης Ocean Nutrition, 1ml καθε μερα απο το καθε ενα.
Υπαρχει περιπτωση τα λιπασματα να εχουν επιρεασει τις τιμες των μετρησεων?
Ακομη υπαρχει περιπτωση να δημιουργουν καποιο προβλημα τα φωσφορικα που ειναι ψηλα??



Η σκληροτητα συχνα ειναι λιγο παραπανω στο ενυδρειο απο οτι στη βρυση, κυριως λογω εξατμισης. Τα traces επισης μπορει να ανεβασουν λιγο την σκληροτητα. Τωρα ειτε 24 ειτε 26, ναι η τιμη ειναι ψηλη για ψαρια που θελουν μαλακο νερό.
Για τα φυτα τωρα, το πιθανοτερο ειναι οτι δεν τα ταιζεις επαρκως.
Τα φυτα χρειαζονται οπωσδηποτε μια πηγη καλιου (potassium)
Ειναι σχεδον βεβαιο οτι για αυτό λιωνουν. Τα trace δεν εχουν Κ μεσα, οσο για το Giovannis fertil, αν εχει δεν θα εχει αρκετό. (αν γραφει συνθεση βεβαια). Αρχισε να προσθετεις αμεσα ειτε flourish Potassium, ειτε επισκεψου κανα μαγαζι με χημικα για προμηθεια θεικου καλίου... (K2SO4)

Τα ανεβασμενα φωσφορικα τι προβληματα προκαλουν??

Τα φωσφωρικα σου ειναι λιγο ανεβασμενα, αλλα οχι τιποτε το τραγικό.
Συνηθως οι τροφες φταινε.
Για φυτεμενο με φως και co2, τα 2ppm ειναι αποδεκτά.
Αν βελτιωσεις λιγο το K, η επιπλεον αναπτυξη των φυτων θα τα απορροφησει.

Μαλιστα, πρεπει να κανω αλλαγες αμεσα, και οχι μονο νερου απ' οτι καταλαβα....

Με τοσο σκληρό νερό, οποιαδηποτε αλλη λυση εκτός από αντιστροφη οσμωση δεν ειναι μεσοπροθεσμα πρακτική.
Στο ebay εχει ακομα φτηνοτερες και εξισου καλες.

Σε γενικες γραμμές, εισαι σε καλο δρομο ψαξιματος.
Keep walking.

ΥΓ. Ασχετον. αυτο το multiquote ειναι ολα τα λεφτά...

NlKOS
26-11-06, 15:05
Για τα φυτα τωρα, το πιθανοτερο ειναι οτι δεν τα ταιζεις επαρκως.
Τα φυτα χρειαζονται οπωσδηποτε μια πηγη καλιου (potassium)
Ειναι σχεδον βεβαιο οτι για αυτό λιωνουν. Τα trace δεν εχουν Κ μεσα, οσο για το Giovannis fertil, αν εχει δεν θα εχει αρκετό. (αν γραφει συνθεση βεβαια). Αρχισε να προσθετεις αμεσα ειτε flourish Potassium, ειτε επισκεψου κανα μαγαζι με χημικα για προμηθεια θεικου καλίου... (K2SO4)


Καταρχας σας ευχαριστω ολους για τον χρονο σας,

Το Giovannis fertil γραφει: contains Potassium , Magnesium, Sulphur and Calcium. Οποτε προφανως δεν θα περιεχει αρκετο. Μπορω να αρχισω να ριχνω περισοτερο απο αυτο ή θα πρεπει να παρω σκετο (Κ)?? Αν το παρω απο μαγαζι με χημικα σε τη μορφη θα ειναι και πως υπολογιζω τη δοση??

Κατι αλλο που εχω παρατηρησει σε καποια φυτα ειναι οτι ενω μεγαλωνουν δεν μεγαλωνουν σωστα. Πχ η Egeria densa ενω εχει βγαλει με σε 10 μερες περιπου 5-6 καινουργια φυτα αυτα ειναι πολυ αδυνατα με ανοικτο πρασινο χρωμα χαμηλα και κιτρινοπο ψηλα. Μπορει και αυτο να οφειλεται σε ελλειψη (Κ)???

netblues
26-11-06, 17:13
Καταρχας σας ευχαριστω ολους για τον χρονο σας,

Το Giovannis fertil γραφει: contains Potassium , Magnesium, Sulphur and Calcium. Οποτε προφανως δεν θα περιεχει αρκετο. Μπορω να αρχισω να ριχνω περισοτερο απο αυτο ή θα πρεπει να παρω σκετο (Κ)?? Αν το παρω απο μαγαζι με χημικα σε τη μορφη θα ειναι και πως υπολογιζω τη δοση??

Κατι αλλο που εχω παρατηρησει σε καποια φυτα ειναι οτι ενω μεγαλωνουν δεν μεγαλωνουν σωστα. Πχ η Egeria densa ενω εχει βγαλει με σε 10 μερες περιπου 5-6 καινουργια φυτα αυτα ειναι πολυ αδυνατα με ανοικτο πρασινο χρωμα χαμηλα και κιτρινοπο ψηλα. Μπορει και αυτο να οφειλεται σε ελλειψη (Κ)???

Βρηκαμε πιος ανεβαζει τη σκληροτητα... (το magnesium).
To K σε μορφη kh2so4 ειναι απο τα πραγματα που μπορεις αφοβα να ριξεις αρκετα παραπανω απο οσο χρειαζεται.
(οχι καμμια σακουλα εεε? )
Ειναι πολυ πιθανον αυτο που περιγραφεις να ειναι ελλειψη καλιου.
Απο κει ξεκινας , προτου πας σε αλλα πιο δυσκολα (και σχετικως επικινδυνα για αλγες) προσθετα, οπως πχ σιδηρο.
calculator εδώ..
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm

NlKOS
26-11-06, 19:40
Βρηκαμε πιος ανεβαζει τη σκληροτητα... (το magnesium).
To K σε μορφη kh2so4 ειναι απο τα πραγματα που μπορεις αφοβα να ριξεις αρκετα παραπανω απο οσο χρειαζεται.
(οχι καμμια σακουλα εεε? )
Ειναι πολυ πιθανον αυτο που περιγραφεις να ειναι ελλειψη καλιου.
Απο κει ξεκινας , προτου πας σε αλλα πιο δυσκολα (και σχετικως επικινδυνα για αλγες) προσθετα, οπως πχ σιδηρο.
calculator εδώ..
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm

kh2so4 ή k2so4 πρεπει να παρω??

Σιδηρο βαζω και τωρα, το Giovannis Trace+ εχει Manganese, Iron, Zinc, Cooper, Boron, Molybdenum, Vanadium.

netblues
26-11-06, 19:57
kh2so4 ή k2so4 πρεπει να παρω??

Σιδηρο βαζω και τωρα, το Giovannis Trace+ εχει Manganese, Iron, Zinc, Cooper, Boron, Molybdenum, Vanadium.


KH2So4.. ειναι το σωστο.. Θειικο καλιο. Το αλλο ηταν τυπογραφικο.. :D

Ριξε και μια ματια εδώ..
http://www.aquatek.gr/plantdiseasegr.html

NlKOS
26-11-06, 20:02
KH2So4.. ειναι το σωστο.. Θειικο καλιο. Το αλλο ηταν τυπογραφικο.. :D

Ριξε και μια ματια εδώ..
http://www.aquatek.gr/plantdiseasegr.html

Κατσε μπερδευτηκα, Κ2SO4 δεν ειναι το Θειικο καλιο?

netblues
26-11-06, 20:04
Δεν υπαρχει K2So4

NlKOS
26-11-06, 20:13
Εχω την εντυπωση πως δεν υπαρχει KH2SO4 αλλα Κ2SO4,
δες εδω http://en.wikipedia.org/wiki/K2SO4

netblues
26-11-06, 20:17
Εχεις απολυτο δικιο..
Αμα κανεις πολλα μαζι..
Το μπερδεψα με το KH2Po4.. Πηγη φωσφωρικων
K2So4.. Θεικο καλιο..
Οπως και ναχει, καταλαβες.

NlKOS
26-11-06, 20:24
Ευχαριστω πολυ, ψαχνω απο αυριο για μαγαζι με χημικα.

Juan
27-11-06, 10:13
Καλό είναι να προσθέσεις-πριν απ'όλα- περισσότερο co2. (ίσως ένα ακόμη diy)
Θα βοηθήσει τα φυτά και θα μειώσει το pH.
Με αυτόν τον πίνακα, θα μπορείς να βλέπεις την ποσότητα του cο2 και να λειτουργείς ανάλογα.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8483

Οι συχνές αλλαγές νερού βοηθούν στην μείωση των φωσφορικών.
Πρέπει να πάρεις ένα ακόμη τέστ για τα νιτρικά άλλτα (no3).
Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείς και είναι σημαντικό τόσο για τα ψάρια όσο και για τα φυτά.

Περίοδο φωτισμού max=12 ώρες

NlKOS
27-11-06, 13:17
Εχεις δικιο αυξησα το CO2 και το ph μειωθηκε στο 7. Κοιτοντας βεβαια τον πινακα ph/kh ειδα οτι οταν το ph ειχε φτασει 7 ειχα τελικα πολυ co2 καθως το kh ειναι 14,5 οποτε και εκλεισα το διαχυτηρα. Το θεμα λοιπον ειναι οτι με το DIY δεν μπορω να κρατησω το ph σταθερο :( .

Juan
27-11-06, 13:43
Μου κάνει εντύπωση να επηρεαστεί από 8 σε 7 το pH.
Μήπως ξαναμετρήσεις για επαλήθευση :rolleyes:

netblues
27-11-06, 14:13
Για ποσα λιτρα ενυδρειο μιλαμε?

Juan
27-11-06, 14:40
...
Να πω μονο οτι το ενυδρειο ειναι απο το carefour 96λ φυτεμενο αρκετα, με εξ. φιλτρο EHEIM 2232 και DIY CO2 με διαχυση της Redsea.
.... ;) . .

NlKOS
27-11-06, 16:59
Και ομως το μετρησα παλι και ειναι 7,αντε να κανω λαθος και να ειναι 7,2 αλλα οχι παραπανω. :confused:

Μολις μετρησα και τιο νερο της βρυσης και ειναι 8.

Juan
28-11-06, 09:49
.... αυξησα το CO2 και το ph μειωθηκε στο 7. ...
Το θεμα λοιπον ειναι οτι με το DIY δεν μπορω να κρατησω το ph σταθερο :( .

....

Μολις μετρησα και τιο νερο της βρυσης και ειναι 8.

Να το δούμε από την αρχή. :smt017
...αν η βρύση έχει ph=8, και 8 είχες μετρήσει στο ενυδρείο έχοντας το ένα μπουκάλι (diy/co2) φαίνεται ότι δεν λειτούργησε, αφού η τιμή του pH έμεινε η ίδια.
Co2 προσθέτεις με το κλασσικό τρόπο ;
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/CO2.htm

Πάντως έχεις δίκιο δεν είναι ότι πιο εύκολο να υπολογίσεις την παροχή με ένα τέτοιο σύστημα.
Μπορείς να έχεις δύο φιάλες co2 με διαφορά παραγωγής 15 ημερών ή όσο οι μετρήσεις σου δείξουν. όταν δηλαδή αρχίζει να εξασθενεί το ένα προσθέτεις το δεύτερο.

NlKOS
28-11-06, 13:26
Ναι Co2 προσθετω με τον κλασσικο τροπο.
Πιστευω πως η διαφορα αυτη μπορει να εξηγηθει. Ph test εκανα για πρωτη φορα πριν λιγες μερες. Τοτε ειχα στο ενυδρειο μονο 1 μπουκαλι CO2 1 λιτρου και δουλευε ηδη για 20 περιπου μερες. Μετρησα το ph και ηταν 8. Στη συνεχεια ανανεωσα το μειγμα στο μπουκαλι του 1 λιτρου προσθεσα αλλα 1 μπουκαλι 1,5λ και μετα απο μια μερα ξαναμετρησα το ph και ηταν 7.


Μπορείς να έχεις δύο φιάλες co2 με διαφορά παραγωγής 15 ημερών ή όσο οι μετρήσεις σου δείξουν. όταν δηλαδή αρχίζει να εξασθενεί το ένα προσθέτεις το δεύτερο.


Μπορεις να το εξηγησεις αυτο λιγο καλυτερα?

Juan
28-11-06, 14:23
Ας πούμε ότι σήμερα κάνουμε ένα νέο μείγμα, το οποίο παράγει co2 για 30 ημέρες.
Τις τελευταίες 10 η παραγωγή είναι μικρότερη και προσθέτουμε ένα νέο μείγμα σε δεύτερο μπουκάλι.
Σε ~20 μέρες αλλάζουμε το πρώτο (με νέο μείγμα) και ακολουθούμε αυτή την σειρά.
Αν θέλουμε περισσότερο(co2) κάνουμε την ανανέωση πιο γρήγορα και αντιθέτως.

Τώρα στην θέση σου θα κοίταγα -πόσο- και -για πόσο- (διάρκεια) επηρεάζει το ένα μουκάλι co2 στο ενυδρείο μου.
Ίσως να αρκεί το ένα μπουκάλι και να αποφύγεις όλη αυτή την διαδικασία.