PDA

Επιστροφή στο Forum : Γέννα Apistogramma Macmasteri...


caverman
01-11-06, 11:47
Τα macm-αστέρια που φιλοξενούμε το τελευταίο μήνα μάλλον προσαρμόστηκαν πολύ καλά στο νέο τους περιβάλλον και μας χάρισαν την πρώτη τους γέννα:

Η αλήθεια είναι ότι δεν επιδιώξαμε την γέννα και μας βρήκε απροετοίμαστους μιας και το setup στο ενυδρείο που τα βάλαμε (110L) ήταν προγραμματισμένο να αλλάξει. Αυτά πάλι είχαν αντίθετη γνώμη. Η θυλικιά διάλεξε την φωλιά της μέσα σε μια ευρύχωρη σπηλιά από πέτρες με μια είσοδο που δυστηχώς δεν επέτρεπε την πρόσβαση στα ...αδιάκριτά μας βλέματα. Στην συνέχεια παρατηρήσαμε εντυπωσιακή αλλαγή στον χρωματισμό και των δύο ψαριών που την αποδώσαμε στο ότι τους άρεσε το περιβάλλον και μόνο. Η διατροφή τους ήταν φυλλαράκια για κιχλίδες και μόνο μία η δύο φορές δοκιμάστικά grindal και δάφνιες.
3 εβδομάδες πριν η θυλικιά εντοπίστηκε να βγάζει περίπου 12 μικρά για φαγητό και τότε αντιληφθήκαμε και την γέννα. Εκτιμώντας την κατάσταση αποφασίσαμε να αφήσουμε μέσα τα μωρά μαζί με τους 10 άκακους oto και τους 5 ταλιμπάν καρδινάλιους δίνοντας βαρύτητα και προτεραιότητα στην εκπαίδευση του ζευγαριού. Και οι μάχες ξεκίνησαν:
Στην αρχή και οι δύο γονείς κυνήγησαν αλύπητα τους καρδινάλιους που άργησαν να μάθουν το μάθημά τους αλλά και τα oto. Αργότερα τον ρόλο αυτό ανέλαβε αποκλειστικά η θυλικιά όταν διαπίστωσε τις κανιβαλιστικές ορέξεις του αρσενικού. Μέχρι σήμερα τα καταφέρνει μια χαρά χωρίς απώλειες για τα μικρά.
Την διατροφή τους την ανέλαβε μάλλον η μητέρα αφού συνεχώς παρατηρούμε τα μικρά καλοταισμένα. Στο ενυδρείο υπάρχει μεγάλη ποσότητα από ricia και αρκετά φυτά - κρυψώνες όπου βρίσκουν φαγητό. Ξεκινήσαμε φυσικά και αρτέμια όπου το τάισμά της είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία στο κοινωνικό όπου γονείς, μωρά και καρδινάλιοι διεκδικούν το μερίδιο τους. Πρώτα απασχολούμε τον αρσενικό και τους καρδινάλιους με μια αρκετή ποσότητα σε απομακρυσμένο σημείο από το μέρος που βρίσκονται η μητέρα με τα μωρά και κατόπιν τα ταίζουμε.
Παραθέτω και μερικές φωτό από τους γονείς μιας και τα μωρά δεν μας ...κάθονται ακόμη:D :D :

Υ.Γ: Τα πανέμορφα αυτά ψάρια ήταν από την αγγελία εδώ:
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?p=136312#post136312
όπου υπάρχουν διαθέσιμα. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε για ανάδοχους γονείς...:rolleyes: :rolleyes:

Xotikouli
01-11-06, 12:46
:smt038 Μπράβο! Να σας ζήσουν! Έχετε μετρήσει πόσα περίπου είναι?


3 εβδομάδες πριν η θυλικιά εντοπίστηκε να βράζει περίπου 12 μικρά για φαγητό και τότε αντιληφθήκαμε και την γέννα.

Για σούπα? Μμμμ! Και τρελαίνομαι για μακμαστερόσουπα! Πες της να μου κρατήσει λίγη! Αχ βρε χαζομπαμπά, τα μωρά σου πήραν τα μυαλά! :D

Access
02-11-06, 14:39
Έχουμε καταφέρει να μετρήσουμε καμιά δεκαριά τις τελευταίες μέρες, είναι δύσκολο να δούμε τα μωρά στην ζούγκλα και ακόμα ποιο δύσκολο να τα ταίσουμε.
Εγώ δεν είμαι ακόμα σίγουρη ότι έχουν καταφέρει να φάνε αρτέμια, αλλά μια και είναι 3 εβδομάδων και ζουν κάτι θα τρωνε. :smt038

Αφήσαμε τα μωρά μέσα στο τανκ με το σκεπτικό ότι καλό θα ήταν να εκπαιδευτεί η μητέρα στην ανατροφή των μωρών αλλά και να δούμε κατά πόσο μπορεί (ξέρει) να το κάνει μια και ήταν η πρώτη της γέννα.

Αφού η μητέρα πέρασε επιτυχώς το τεστ:D:D λέμε να μεταφέρουμε τα μικρά στο 46 λίτρο που αυτή την εποχή φιλοξενεί 10 Corydoras pygmaeus αφού βεβαιωθώ πρώτα ότι δεν χωράνε στο στόμα τους :Dέτσι ώστε να μπορούμε να τα ταίσουμε σωστά.

deMetrIs
02-11-06, 14:44
...
Εγώ δεν είμαι ακόμα σίγουρη ότι έχουν καταφέρει να φάνε αρτέμια..

να σας ζησουν:) λογικα αν ετρωγαν αρτεμιες η κοιλιτσας τους θα γινοταν πορτοκαλια;)

Juan
02-11-06, 19:53
....
Ξεκινήσαμε φυσικά και αρτέμια όπου το τάισμά της είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία στο κοινωνικό όπου γονείς, μωρά και καρδινάλιοι διεκδικούν το μερίδιο τους. Πρώτα απασχολούμε τον αρσενικό και τους καρδινάλιους με μια αρκετή ποσότητα σε απομακρυσμένο σημείο από το μέρος που βρίσκονται η μητέρα με τα μωρά και κατόπιν τα ταίζουμε.
...
Δεν ξέρω το τρόπο που ταϊζετε και μπορεί να σας φανεί αστείο..:D
Εγώ ταϊζω αρτέμια με σύρριγγα.
Ανακατεμένα με νερό ενυδρείου και πλησιάζεις πολυυύ αργά στο σημείο που είναι γονείς και μωρά. Λίγη ποσότητα πολλές φορές. Προσοχή θέλει να μην πλησιάσεις πολύ και τρομάξει το θηλυκό (μαμα).

Το ενυδρείο απέκτησε ενδιαφέρον, ε ; ;)

netblues
02-11-06, 23:02
χωρις τη βελονα παντα..
σωστος..
(δεν εισαι ο μονος...) ;)

Giorgos
03-11-06, 00:20
.....αλλά μια και είναι 3 εβδομάδων και ζουν κάτι θα τρωνε.
Μην ανησυχείς. Η μαμά φροντίζει να τρώνε τα μωρά της. Συνήθως, παίρνει την τροφή (φυλλαράκια για παραδειγμα) στο στόμα της, και αφού την "μασήσει", ταΐζει τα μικρά με την μασημένη τροφή που βγάζει από τα βράγχια της.
Corydoras pygmaeus αφού βεβαιωθώ πρώτα ότι δεν χωράνε στο στόμα τους :Dέτσι ώστε να μπορούμε να τα ταίσουμε σωστά.
Apistogramma σε ηλικία 3 εβδομάδων είναι άπιαστα. Και να ήθελαν να τα φάνε, τα A. pygmaeus δεν θα μπορέσουν να τα πλησιάσουν.

caverman
03-11-06, 13:53
Φυσικά το τάισμα γίνεται με μεγάλη σύριγγα στην οποία έχουμε προσαρμόσει σωλινάκι στην άκρη. Τις πεισσότερες φορές ρίχνουμε το φαγητό σε σημεία που συχνάζουν τα μωρά...
Το τάισμα από την μητέρα που περιγράφει ο Giorgos το έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές πλέον και με φυλαράκια και με αρτέμια.


Apistogramma σε ηλικία 3 εβδομάδων είναι άπιαστα

Ωχ...Ωχ :eek: :eek: :eek: Την Κυριακή που θα γίνει η μεταφορά τους θα έχουμε γλέντια....:rolleyes:

Access
06-11-06, 16:24
Apistogramma σε ηλικία 3 εβδομάδων είναι άπιαστα. Και να ήθελαν να τα φάνε, τα A. pygmaeus δεν θα μπορέσουν να τα πλησιάσουν.
Τώρα κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσες Giorgos με το «άπιαστα» :D να δεις γλέντια όταν ξεστήναμε το ενυδρείο και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε. :smt013:smt013 Τελικά μετρήσαμε 10 μωράκια τα οποία μετακόμισαν στο 46 λίτρο για φροντίδα και προδέρμ μια και το 120 λίτρο είναι πλέον κρανίου τόπος.

Access
11-12-06, 11:51
Την Παρασκευή που μας πέρασε η περήφανη μαμά έβγαλε βόλτα για πρώτη φορά τα καμάρια της. Είναι καμιά πενηντάρια μικρά :smt101 :smt100 που κάνουν τρελό γλέντι μέσα στην riccia και στην Java moss. :smt060

Giorgos
11-12-06, 13:05
:smt038
Η προηγούμενη γέννα πως τα πήγε;

Access
11-12-06, 13:33
Είναι και τα δέκα μια χαρά, και έχουν αρχίσει τους τσαμπουκάδες ανάμεσα τους. :D:D Οπότε σιγά- σιγά θα πρέπει να ψάξουμε για ανάδοχες οικογένειες για τα 5 από αυτά, μια και τα άλλα 5 τα έχουμε υποσχεθεί.:D

Giorgos
11-12-06, 16:16
Αν βγάλετε αρκετά αρσενικά, 2 θα μπορούσε να πάρει ο Σύλλογας μιας και έχει αρκετά θηλυκά.

fishme1
29-12-06, 17:53
caverman να σου ζησουν.οπως θα καταλαβατε γεννησαν και τα δικα μου a.macmasteri και για να μην ανοιγω νεο topic υποβαλλω τις αποριες μου εδω.
τα ψαρια τα πηρα το σαββατο που περασε απο τα γραφεια του συλογου και καναν αβγα την πεμπτη:D
το οτι τα προσεχει μονο η θυληκια ειναι φυσιολογικο; ο αρσενικος το μονο που κανει ειναι να κυνηγαει συνεχως την αλλη θυληκια για να προστατεψει τα αβγα(μαλλον):confused:
μηπως την θελει κανεις ; γιατι νομιζω οτι δεν θα την βγαλει:smt022

klaz
29-12-06, 17:56
ο αρσενικος το μονο που κανει ειναι να κυνηγαει συνεχως την αλλη θυληκια για να προστατεψει τα αβγα(μαλλον):confused:
μηπως την θελει κανεις ; γιατι νομιζω οτι δεν θα την βγαλει:smt022εχεις αρκετες κρυψωνες μεσα στο ενυδρειο..????αν ναι,θα μπορει να κρυβεται για οσο διαστημα χρειαστει....

fishme1
29-12-06, 18:11
οχι κρυψωνες δεν εχω πολλες αλλα τι να κανω θα βαλω:smt102 ευχαριστω για την βοηθεια:p

Giorgos
29-12-06, 19:10
Μην ανησυχείς. Είναι απολύτως φυσιολογικό η θηλυκιά μόνο να προσέχει τα αυγά (και αργότερα τα μωρά). Τα αρσενικά συνήθως δεν αναμιγνύονται στις "οικογενειακές υποχρεώσεις".

Ο αρσενικός κυνηγάει την άλλη θηλυκιά επειδή θέλει να ζευγαρώσει μαζί της ενώ εκείνη δεν είναι έτοιμη.

Juan
30-12-06, 12:03
.... ο αρσενικος το μονο που κανει ειναι να κυνηγαει συνεχως την αλλη θυληκια για να προστατεψει τα αβγα(μαλλον):confused:
....
Λοιπόν αυτό το έχω παρατηρήσεις και εγώ.Έχω δύο θηλυκά και ένα αρσενικό σε 200 λίτρα. Κρυψώνες υπάρχουν πολλές.

(Το έχουμε κουβεντιάσει και από κοντά μερικοί :D.)
Μήπως αυτά τα apistogramma δεν είναι θέλουν χαρέμι ;
Μόνο με τη μια από τις δύο κάνει κόλπα και για την άλλη αδιαφορεί.
Αν και του κουνάει την ουρά της....αυτός τίποτα.
Όταν υπάρχει γέννα γίνεται αυτό που λέει ο fishme :smt103
Γιώργο στην περίπτωση μου δεν είναι 'κυνήγι' για ζευγάρωμα !!


Εσείς, (caverman) έχετε ζευγάρι ή παραπάνω θηλυκά ;

Access
03-01-07, 10:06
Fishme1 να σου ζήσουν!!! :D :D:D
Juan έχουμε μόνο ένα ζευγάρι, οπότε εκτός από το ξύλο που πέφτει γενικός στο ενυδρείο………… :( :(δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι άλλο.

Καλή Χρονιά σε όλους
Εύα

fishme1
11-01-07, 19:57
γεια σε ολους τελικα εχουν επιζησει 6 μικρα(1mm) που η μητερα τους τα παει βολτα στο μισο ενυδρειο το οποιο εχει κρατησει και για δικη της περιοχη οπου δεν αφηνει κανενα αλλο ψαρι.σημερα ξαναεκανε αυγα:D .τα μικρα θα συνεχισει να τα προσεχει ή να τα βαλω σε αλλο ενυδρειο;

Giorgos
18-01-07, 13:48
Τα μικρά είναι πλέον μόνα τους. Καλύτερα να τα βάλεις σε άλλο ενυδρείο.

fishme1
18-01-07, 20:57
γιωργο απο οτι εχω δει ως τωρα η μητερα συνεχιζει να τα υπερασπιζεται.τα αλλα αυγα τελικα τα παρατησε. εχθες εκανε αυγα και η αλλη θυληκια:D κοντα στην εισοδο του φιλτρου.το φιλτρο φιλτραρει 900λ/ω μηπως να μετακινησω την εισοδο μην ρουφηξει τον γονο;

Giorgos
30-01-07, 14:38
Αν και άργησα λιγάκι..... :rolleyes: καλό είνια να υπάρχει η πληροφορία.
Μετακίνησε προσεκτικά την είσοδο του φίλτρου και ντύσε την με κάποιο υλικό όπως υαλοβάμβακα, σφουγγάρι ή κάλσόν (ή κάτι παρόμοιο) για να μειώσεις τις πιθανότητες να σου τραβήξει τον γόνο.