Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : flourish

stigma98
01-11-06, 03:07
Εχω ενα ενυδρειο 200lt μικτα ποσα ml να βαζω και καθε ποτε,και με ποσα ml να ξεκινησω?Αλλαγες καθε εβδομαδα 1/3.THANKS.

DimmyF
01-11-06, 03:37
Προφανώς η απάντηση εξαρτάται από τη φυτομάζα, το CO2 κ άλλα πραγματάκια.
Για δώσε more info abuot your tank..!

thediscusman
01-11-06, 07:20
Έχει δίκιο ο Δημήτρης. Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να δώσουμε μια πιο σαφή απάντηση.
Πάντως σαν γενική αρχή να ξέρεις ότι καλό είναι να ξεκινήσεις με πολύ μικρότερη δοσολογία απ ότι προτείνεται από την εταιρεία και βλέποντας την αντίδραση των φυτών σου να αυξάνεις ανάλογα και επίσης καλύτερα πιο μικρές δόσεις και πιο συχνές παρά μια μεγάλη μια φορά την εβδομάδα.

Strahos
01-11-06, 12:55
εγώ σε ενυδρείο περίπου 100 λίτρων με αρκετά φυτά και τα μισά από αυτά ΠΟΛΥ γρήγορα, με φωτισμό 0,5 w/l, με προσθήκη seachem potassium και iron, με co2 diy 3,5 λίτρων, με νιτρικά κάτω από 10 μονίμως, προσθέτω 0,2-0,25 ml ημερησίως.
είναι πολύπλοκο όπως βλέπεις...

george
01-11-06, 13:23
http://www.seachem.com/support/PlantDosingChart.html

stigma98
01-11-06, 14:13
Εχω co2 div 1,5 lt. τα φυτα μου ειναι java moss,cryptocoryne x willisii,anubias nana,bacoma monnieri,cabomba caroliniana,ceratophylium demersum,egeria densa,hydrocotyle leucocephala ,rotala rotundifolia green.

Apostolis
01-11-06, 14:32
http://www.seachem.com/support/PlantChart.pdf

1. Για να τα κάνεις αυτά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, παρατάς σκυλιά, παιδιά, γατιά, γυναίκα και Ο,ΤΙ άλλο "μη ενυδρειακό=αδιάφορο"...
2. ΑΝ τα κάνεις αυτά, κάλεσε και την ΕΜΑΚ να σε απεγκλωβίσει απο την άλγη που θα σε έχει "φυλακίσει" κλείνοντας πόρτες και παράθυρα!

Προφανώς αναφέρομαι στις δοσολογίες, οι οποίες κακώς ΔΕΝ διευκρινίζεται οτι (κατα την γνώμη μου!) αφορούν σε ΦΟΥΛ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ενυδρεία και μετά απο ΣΤΑΔΙΑΚΗ αύξηση λίπανσης, φωτισμού, φυτομάζας κλπ...

Φιλικά,

george
01-11-06, 14:44
Βρε Αποστόλη .... δε διαβάζεις τι λέει ;

It won't always be necessary to dose your aquarium with each of the products in the Flourish line, but as an example, we have developed one possible dosing regimen using all of our plant products. This is by no means the only way to dose your aquarium; it is merely a suggestion. Your dosing regimen will depend greatly on a variety of factors, including lighting, initial water quality, how heavily stocked your aquarium is, substrate selection, and types of plants; so don't be surprised if getting the results you want takes a little experimentation.

Apostolis
01-11-06, 14:47
It won't always be necessary to dose your aquarium with each of the products in the Flourish line, but as an example, we have developed one possible dosing regimen using all of our plant products. This is by no means the only way to dose your aquarium; it is merely a suggestion. Your dosing regimen will depend greatly on a variety of factors, including lighting, initial water quality, how heavily stocked your aquarium is, substrate selection, and types of plants; so don't be surprised if getting the results you want takes a little experimentation.

Και ΙΔΟΥ η επιβεβαίωση των όσων είπα παραπάνω...! ;) :smt030
(ΜΗΝ πίνετε Flourish! Κάνει κακό στα μάτια!!!)

stigma98
02-11-06, 00:36
Με αλλα λογια παντα ειμαστε στα πειραματα και παιζουμε αναλογως.

Strahos
02-11-06, 00:46
ξεκίνα με 0,4 ml flourish, +3ml potassium, +0.8-1ml iron ημερισίως και βλέπεις ανάλογα...

klaz
02-11-06, 01:15
ξεκίνα με, +3ml potassium, ημερισίως και βλέπεις ανάλογα...καλλιο μπορεις και με 5 μλ τη μερα.....για αρχη...

dimitrig
02-11-06, 01:25
καλλιο μπορεις και με 5 μλ τη μερα.....για αρχη...

5ml την ημέρα;;;;;;;;;; και γιά τα φυτά που έχει;;;;;;;

2 και πολύ ειναι.

klaz
02-11-06, 01:31
γιατι,τι εχουν τα φυτα που εχει..??τα περισσοτερα λιπαινονται μεσω της στηλης νερου,και εχει και φυτα ταχειας αναπτυξης..θεωρω οτι και με 4 η 5 ml στα 200λιτρα θα ειναι καλα.

GP250381
02-11-06, 07:41
πες μας λιγο για το φωτισμο σου και αν εχεις κανει τις τελευταιες μετρησεις σου.ξεκινα με την μιση δοσολογια που λεει το προγραμμα που σου εδωσε στο λινκ ο george παραλληλα με μετρησεις σιδηρου φωσφορου και NO3 και σιγα σιγα βλεπεις.θα σου προτεινα αλλη μια μπουκαλα co2.

Apostolis
02-11-06, 09:24
Ό,τι και να πεί ο καθένας, πάντα στο περίπου είναι 5ml potassium πάντως είναι μάλλο πολλά... Εγώ ξεκινώ πάντα απο το 1/4 της προτεινόμενης ποσότητας 2 φορές τη βδομάδα ("κάθε μέρα" δεν προλαβαίνω και αν το "συνηθίσεις" έτσι, άντε να λείψεις μια βδομάδα!) και αυξάνω σταδιακά και ανάλογα με το πώς βλέπω να "τρέχει" το σύστημα...

ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ!
Τα "γρήγορα" ενυδρεία, όπως και τα γρήγορα αυτοκίνητα, θέλουν ΕΜΠΕΙΡΙΑ, η οποία κερδίζεται μόνο με τον πειραματισμό και με τον χρόνο... ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ την διαδιακασία και θα απολαύσετε ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα! ;)

Φιλικά,

Strahos
02-11-06, 14:32
με τα φυτά που έχει και στα λίτρα του 2 ml κάλιο είναι τίποτα. εγώ αν δεν βάλω 1,6ml ημερισίως στα περίπου 100 λίτρα μου μισοφυτεμένα οι sessiliflorες κατευθείαν καφετίζουν. προτείνω άλλη μία μπουκάλα co2 ΜΟΝΟ αν έχει νιτρικά πάνω από 10-15 στο ενυδρείο που πιστεύω θα έχει.
επίσης όταν βάζεις κάθε βδομάδα τα πιο γρήγορα δεν αφήνουν αρκετές ποσότητες για τα υπόλοιπα γρήγορα κι έτσι τα δεύτερα παρουσιάζουν ελείψεις, π.χ. η rotala θα τρέφεται εις βάρος της cabomba και θα το δεις αυτό, οπότε αν μπορείς καθημερινά.
Α.. και η cabomba θέλει αρκετό φως...

συμφωνώ με τον Αποστόλη στο "αργά", οι ποσότητες που σου έδωσα βρίσκονται κάτω από τα ασφαλή όρια αν βάλεις και μιά 2η μπουκάλα

stigma98
02-11-06, 20:35
O φωτισμος μου ειναι 2χ 30 watt serra λαμπες για φυτα.εκανα τεστ και εχω
νη NO2-N=10mg/l
NO2=<0,3 mg/l
υγρα τεστ serra
NH3/NH4= 0 mg\υγρα τεστ tetra
NO3= 20 mg/l ths api,μαλλον τοσα γιατι τα εκανα τωρα το βραδυ πριν κανω αλλαγη στο ενυδρειο.την προηγουμενη ειχα 10.

οσο για το κ,iron εχω της τετρα το υγρο tetra plant, και για iron εχω ταμπλετες.πιστευω ειμαι καλυμενοσ με αυτα.

Strahos
02-11-06, 23:26
βάλε μιά μπουκάλα ακόμη co2. όσο για τον φωτισμό αν οι καμπόμπες είναι εντάξει έχει καλώς, αλλιώς σε παίρνει και μία ακόμα λάμπα (με προσοχή και σιγά-σιγά!)

gsa
03-11-06, 00:01
Να κάνω μία τοποθέτηση περισσότερο "φιλοσοφική" και λιγότερο εμπειρική. Συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει σιγά σιγά να αναπτυχθεί το ενυδρείο ώστε να απολαύσει κάποιος και τη διαδρομή.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να "τσιτώνουμε" όλες τις παραμέτρους στα κόκκινα. Φουλ φωτισμός, φουλ λιπάσματα ... φουλ όλα.
Ασφαλώς και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αλλά η ακροβασία ανάμεσα στην επιτυχία και στην έκρηξη αλγων και λοιπών προβλημάτων είναι ορατός.

Προσωπικά και εγώ χρησιμοποιώ το ίδια λιπάσματα σε δύο διαφορετικά φυτεμένα ενυδρεία (με αναζήτηση μπορεί να βρει κάποιος την αντίστοιχη ερώτηση που είχα κάνει και εγώ για τη χρήση τους).

Ξεκίνησα τηρώντας τον πίνακα κατά γράμμα και αυτήν τη στιγμη είμαι στο 80% της δοσολογίας στο ένα ενυδρείο (το οποίο μάλιστα είναι σε σημείο που έχει και φως ημέρας κυρίως το μεσημέρι) αλλά είναι πλέον πυκνοφυτεμένο και στο 60% της δοσολογίας στο άλλο ενυδρείο όπου η φυτομάζα αναλογικά είναι μικρότερη.

Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι έχω καλύτερη ανάπτυξη των φυτών τώρα που μειώθηκε η δοσολογία.

Επειδή στο φυτεμένο ενυδρείο οι αλλαγές των συνθηκών καθορίζουν μία κατάσταση που αποτυπώνεται μετά από 10-15 ημέρες, η γνώμη μου είναι ότι απαιτεί εξαιρετική εμπειρία και παρατηρητικότητα ώστε να κρατηθει συνεχώς σε καλή κατάσταση πιεσμένο στα κόκκινα.

Apostolis
03-11-06, 09:47
Να κάνω μία τοποθέτηση περισσότερο "φιλοσοφική" και λιγότερο εμπειρική. Συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει σιγά σιγά να αναπτυχθεί το ενυδρείο ώστε να απολαύσει κάποιος και τη διαδρομή.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να "τσιτώνουμε" όλες τις παραμέτρους στα κόκκινα. Φουλ φωτισμός, φουλ λιπάσματα ... φουλ όλα.
Ασφαλώς και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αλλά η ακροβασία ανάμεσα στην επιτυχία και στην έκρηξη αλγων και λοιπών προβλημάτων είναι ορατός.

Προσωπικά και εγώ χρησιμοποιώ το ίδια λιπάσματα σε δύο διαφορετικά φυτεμένα ενυδρεία (με αναζήτηση μπορεί να βρει κάποιος την αντίστοιχη ερώτηση που είχα κάνει και εγώ για τη χρήση τους).

Ξεκίνησα τηρώντας τον πίνακα κατά γράμμα και αυτήν τη στιγμη είμαι στο 80% της δοσολογίας στο ένα ενυδρείο (το οποίο μάλιστα είναι σε σημείο που έχει και φως ημέρας κυρίως το μεσημέρι) αλλά είναι πλέον πυκνοφυτεμένο και στο 60% της δοσολογίας στο άλλο ενυδρείο όπου η φυτομάζα αναλογικά είναι μικρότερη.

Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι έχω καλύτερη ανάπτυξη των φυτών τώρα που μειώθηκε η δοσολογία.

Επειδή στο φυτεμένο ενυδρείο οι αλλαγές των συνθηκών καθορίζουν μία κατάσταση που αποτυπώνεται μετά από 10-15 ημέρες, η γνώμη μου είναι ότι απαιτεί εξαιρετική εμπειρία και παρατηρητικότητα ώστε να κρατηθει συνεχώς σε καλή κατάσταση πιεσμένο στα κόκκινα.

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ και ιδιαίτερα με το "απαιτεί εξαιρετική εμπειρία και παρατηρητικότητα ώστε να κρατηθει συνεχώς σε καλή κατάσταση πιεσμένο στα κόκκινα"... ;)

caverman
03-11-06, 10:05
Θα συμφωνήσω και εγώ προσθέτοντας ότι έχει επικρατήσει το "τσίτωμα" γιατί οι περισσότεροι είναι βιαστικοί και θέλουν να βλέπουν τις αλλαγές να γίνονται γρήγορα...

Αυτό βέβαια δεν είναι κατ' ανάγκη κακό όταν μαθαίνει κανείς και δοκιμάζει διάφορες τεχνικές. Όταν τα πράγματα εξελίσονται γρήγορα η αντίδραση του συστήματος σε κάθε μας επέμβαση είναι ταχύτερη.

Αυτό που δεν διασαφινίζεται είναι ότι ο χομπίστας θα πρέπει να καταλήγει σε μια ισσοροπία όπου θα επιτυνχάνει μια καλή ανάπτυξη χωρίς απώλειες στα φυτά αλλά και χωρίς να είναι κάθε μέρα με το ψαλίδι στο χέρι.

Πάντα καλά

Caverman

Strahos
03-11-06, 17:06
έχετε απόλυτο δίκιο, όμως δεν είναι στην τσίτα ένα ενυδρείο 200 λίτρων με 2 μπουκάλες diy co2 με τις παραπάνω δοσολογίες λιπασμάτων και με φωτισμό στο 0,5 W/l ... το δικό μου δουλεύει έτσι και είναι 100 λίτρα και σας πληροφορώ οτι δεν είναι καθόλου στα κόκκινα... ίσα ίσα δεν μπόρεσα να έχω πολλά φυτά λόγω ελειπούς φωτισμού. τα νιτρικά του stigma98 είναι στα 20 και άποψή μου είναι ότι πρέπει να πέσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος άλγης ειδικά αν προσθέσει αυτή τη στιγμή λιπάσματα. για να γίνει αυτό χρειάζεται περισσότερο co2 και λίγο φως ακόμα για να μπορέσουν τα γρήγορα να το αξιοποιήσουν (το co2). Αν τα κάνει αυτά σιγά-σιγά, θα βρει την ισορροπία χωρίς πρόβλημα.

μιά άλλη λύση είναι να ανακουφίσει το ενυδρείο από κάποια ψάρια (λιγότερη ιχθυοφόρτιση) και να αποχωριστεί τα φυτά που θέλουν πολύ φως όπως η cabomba caroliniana. εκεί δεν θα χρειαστεί ούτε πολλά λιπάσματα, ούτε λάμπες, ούτε co2

GP250381
03-11-06, 17:29
τι εννοειται δηλαδη πιεσμενο στα κοκκινα??καλα το λεει ο strahos.δηλαδη 0.5w/l και μια μπουκαλα c02 ακομα ειναι στα κοκκινα?????οσο για τη δοσολογια ας ξεκινησει με το 1/4 οπως λετε.εγω απλα ξεκινησα με το μισο απο αυτο που λεει το προγραμμα και παω μια χαρα.

stigma98
04-11-06, 01:39
Εγω παιδια δεν θελω να φτασω στα κοκκινα,ουτε να το κανω ζουγκλα.Απλα 2 φυτα ειναι σαν να μην υπαρχουν στο ενυδρειο (camboba caroliliana,kai ena pou den kserw pws to lene),και το hydrocotyle leucocephala δεν δουλευει καλα.Ετσι αποφασισα να παρw το flourish.Ηδη ΕΧω πολυ λιγη bba την καταπολεμω εδω και καιρο,ενω εχω εξαληψει την τριχορειδη πρασινη.

didymos
04-11-06, 11:47
Επειδή δεν υπάρχει λόγος να ανοίγω άλλο thread, στα μικτά 120 λίτρα (90-95 το υπολογίζω) είναι καλό ξεκίνημα το 1ml σίδηρο 1ml κάλιο και 1ml flourish (το γνωστό συμπλήρωμα ιχνοστοιχείων);
Είναι ήδη μέσα καμιά 10αριά φυτά (μικρά και μεγάλα).
Να πω ότι το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο είναι η limnophila και μετά είναι η Ludwigia. Τα υπόλοιπα είναι σαφώς πιο αργής ανάπτυξης.

klaz
04-11-06, 11:51
είναι καλό ξεκίνημα το 1ml σίδηρο 1ml κάλιο και 1ml flourish (το γνωστό συμπλήρωμα ιχνοστοιχείων);
εγω θα'λεγα απο 0,5ml σιδηρο,και flourish,και το ξαναβλεπεις στο 20ημερο....το καλλιο οπως ειπες, και με αυξητικη ταση......

gsa
04-11-06, 13:23
τι εννοειται δηλαδη πιεσμενο στα κοκκινα??καλα το λεει ο strahos.δηλαδη 0.5w/l και μια μπουκαλα c02 ακομα ειναι στα κοκκινα?????οσο για τη δοσολογια ας ξεκινησει με το 1/4 οπως λετε.εγω απλα ξεκινησα με το μισο απο αυτο που λεει το προγραμμα και παω μια χαρα.

Λέγοντας για κόκκινα δεν εννοώ την υποστήριξη που πρέπει κάποιος να δίνει στα φυτά του ώστε να είναι σε καλή κατάσταση αλλά αυτήν που οδηγεί στην εξωπραγματικά "άριστη" εικόνα τους. Μιλάω για τη διαφορά που μπορεί να έχει ένας καλογυμνασμένος οργανισμός από ένα "αθλητή" φουλ στην ντόπα όπου οι μυες του αποκτούν πλαστική όψη.

Strahos
04-11-06, 16:29
Επειδή δεν υπάρχει λόγος να ανοίγω άλλο thread, στα μικτά 120 λίτρα (90-95 το υπολογίζω) είναι καλό ξεκίνημα το 1ml σίδηρο 1ml κάλιο και 1ml flourish (το γνωστό συμπλήρωμα ιχνοστοιχείων);
Να πω ότι το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο είναι η limnophila και μετά είναι η Ludwigia. Τα υπόλοιπα είναι σαφώς πιο αργής ανάπτυξης.

0.5 σίδηρο, 0.2-0.25 flourish αλλά και 1,5-1,6 κάλιο και παρακολουθείς στενά για ελείψεις (καλίου κυρίως). ίδιες δοσολογίες με τις δικές μου. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ! αυτές οι δοσολογίες είναι με 3,5 λίτρα co2 diy, 0,5w/l φως και max NO3=10. αν έχεις άλλες συνθήκες οι δοσολογία είναι διαφορετική

didymos
04-11-06, 18:59
0.5 σίδηρο, 0.2-0.25 flourish αλλά και 1,5-1,6 κάλιο και παρακολουθείς στενά για ελείψεις (καλίου κυρίως). ίδιες δοσολογίες με τις δικές μου. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ! αυτές οι δοσολογίες είναι με 3,5 λίτρα co2 diy, 0,5w/l φως και max NO3=10. αν έχεις άλλες συνθήκες οι δοσολογία είναι διαφορετική

Έχεις δίκιο, ξέχασα να αναφέρω ότι έχω 1.5 λίτρο diy CO2 και σκέφτομαι να βάλω άλλο ένα μπουκάλι του 1.5 λίτρου, φωτισμό μια ροζ λάμπα στα 25 watt και μια λευκή στα 30 watt. Βγαίνει περίπου 0.55w/l αλλά δεν είμαι σε full φωτοπερίοδο ακόμα. Η ροζ παίζει 16:30 - 23:00 και η λευκή 16:00 - 23:00.
Με αυτά τα δεδομένα, προτείνεις κάτι διαφορετικό;

Strahos
04-11-06, 19:05
έχεις λίγες ώρες φωτισμού, 7 ώρες είναι πολύ λίγο. Σταδιακά να ανεβάσεις 10-12. πολύ αργά όμως! 20 λεπτά κάθε 2 εβδομάδες προτείνω εγώ. τι νιτρικά έχεις? ή αλλιώς, τι και πόσα ψάρια?

didymos
04-11-06, 19:53
έχεις λίγες ώρες φωτισμού, 7 ώρες είναι πολύ λίγο. Σταδιακά να ανεβάσεις 10-12. πολύ αργά όμως! 20 λεπτά κάθε 2 εβδομάδες προτείνω εγώ. τι νιτρικά έχεις? ή αλλιώς, τι και πόσα ψάρια?
Ακριβώς αυτό κάνω, ανεβαίνω σταδιακά. Νιτρικά τα προβλεπόμενα σύμφωνα με το τεστ της Tropic Marin.
Ψάρια έχω 10 corydoras panda (πολύ μικρά) 5 ottos και 1 ζευγάρι cacatoos.

GP250381
05-11-06, 14:36
Λέγοντας για κόκκινα δεν εννοώ την υποστήριξη που πρέπει κάποιος να δίνει στα φυτά του ώστε να είναι σε καλή κατάσταση αλλά αυτήν που οδηγεί στην εξωπραγματικά "άριστη" εικόνα τους. Μιλάω για τη διαφορά που μπορεί να έχει ένας καλογυμνασμένος οργανισμός από ένα "αθλητή" φουλ στην ντόπα όπου οι μυες του αποκτούν πλαστική όψη.
η ντοπα οντως δινει κατι το εξωπραγματικο αλλα αυτα που λεμε δεν ειναι "ντοπα"για τα φυτα μας,ειναι οτι χρειαζονται.τωρα καλη κατασταση και αριστη οπως λες ειναι σχετικο.για μενα η καλη κατασταση μπορει να ειναι η αριστη για αλλον οχι

Strahos
05-11-06, 15:55
Ακριβώς αυτό κάνω, ανεβαίνω σταδιακά. Νιτρικά τα προβλεπόμενα σύμφωνα με το τεστ της Tropic Marin.
Ψάρια έχω 10 corydoras panda (πολύ μικρά) 5 ottos και 1 ζευγάρι cacatoos.

νομίζω είσαι καλά με τις δοσολογίες που έγραψα αν προσθέσεις και μία ακόμα μπουκάλα. εξαρτάται φυσικά και από πόσα και τι φυτά έχεις. αν δεν έχεις αρκετή φυτομάζα γρήγορων φυτών ξεκίνα με μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων.

gwgw
06-11-06, 11:24
τα ριχνετε ολα μαζι ή αφηνετε να περασει ωρα αναμεσα στις ριψεις??

και ναι, ποση ωρα?

Strahos
06-11-06, 11:29
τα ριχνετε ολα μαζι ή αφηνετε να περασει ωρα αναμεσα στις ριψεις??

και ναι, ποση ωρα?
δεν παίζει ρόλο...

Apostolis
06-11-06, 13:58

1. Τα παραπάνω σε καθημερινή βάση?

2. Περιμένω να δώ πόσο "ζουμί" ακόμη θα πέσει... Η ταχύτητα ανάπτυξης για κάθε φυτό ΔΙΑΦΕΡΕΙ απο οικοσύστημα σε οικοσύστημα και σε συνδυασμό πάντα με άλλες παραμέτρους (φώς, CO2,αλλαγές κλπ)

3. ίδιες δοσολογίες με τις δικές μου.
Αυτό δεν ισχύει ΠΟΤΕ!!!

4. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ θα ήταν να διευκρινήσουμε οτι για κάποιον "που την ψάχνει" με τα φυτά, ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ να μην υπάρχει μπουκάλα CO2 μια και η σταθερή παροχή και η δυνατότητα αυξομείωσης είναι το Α και το Ω... Πρώτα εξασφαλίζουμε κάποια ΒΑΣΙΚΑ πραγματάκια για φυτεμένο και μετά προχωρούμε σε λιπάσματα, δοσολογίες κλπ...

5. Η άλγη "καραδοκεί" πάντα... "στα κόκκινα" με την παραμικρή "στραβή", θα παλεύεις με σχεδόν ΟΛΑ τα είδη άλγης... με πιο "συντηρητική" δοσολογία λιπασμάτων το σύστημά σου έχει πιό πολλές "ανοχές"...

Φιλικά,

Strahos
06-11-06, 16:11
στο 1ο ναι σε καθημερινή βάση.

στα υπόλοιπα έχεις δίκιο αλλά κάποιοι δεν διαθέτουν χρήματα για μπουκάλες co2 κτλ οπότε μπορούν να πειραματιστούν και με diy, δεν είναι φουλ φυτεμένα τα ενυδρεία για τα οποία μιλάμε.

εδώ όπως είπαμε πριν δεν μιλάμε για περιπτώσεις στα "κόκκινα", νορμάλ πράγματα, είναι πολύ συντηριτική δοσολογία ήδη αυτή που δίνω για τις παραμέτρους που μιλάμε. όπως είπες κάθε ενυδρείο είναι διαφορετικό αλλά υπάρχουν κάποια στάνταρντ γι'αυτό και προτείνουν και οι κατασκευαστές δοσολογίες των προϊόντων τους σε τιμές κατά προσέγγιση. έχει ειπωθεί πολλές φορές οτι είναι καλό να ξεκινάμε με τις μισές δοσολογίες από τις προτεινόμενες σε ενυδρεία που δεν είναι φουλ φυτεμένα και με μέτριο φωτισμό. αν κανείς φοβάται (και καλά κάνει) ξεκινά με ακόμα λιγότερες.

έχω τονίσει πως οι δοσολογίες που πρότεινα εγώ (και δεν είμαι και "Ο" ειδικός, εμπειρικά μιλάω) είναι για τις παραμέτρους που είπα. αν κάτι είναι διαφορετικό θέλει άλλη αντιμετώπιση. τα λιπάσματα για να καταναλωθούν χρειάζονται κι άλλα "πράγματα", μην αρχίσει ο καθένας να βάζει τέτοιες δόσεις για ανούμπιες και τζάβες κτλ χωρίς φως και co2 και με βρίζει μετά...