PDA

Επιστροφή στο Forum : Overskimming


Tricky
17-01-06, 12:03
Φιλοι μου , τελικα το overskimming κανει κακο ή οσο περισσοτερο τοσο καλυτερα ?

ενα σκιμερ 200 λιτρων νερου (τα μισα του κατασκευαστη εννοω) σε 100 λιτρα κανει κακο στο φιλτρο ? να το βαλω απο την αρχη ή θα καθυστερησει το στρωσιμο ?

Gorgi
17-01-06, 15:16
Φίλε Tricky δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση στην ερώτηση σου. Εξαρτάτε ποιος είναι ο στόχος σου και πως θες να φτάσεις εκεί.

Π.χ. Αν θέλεις να κρατήσεις ένα ενυδρείο Fish only τότε δεν νομίζω πως μπορούμε να μιλήσουμε για overskimming μιας και όσο περισσότερο τόσο καλύτερα για τα ψάρια (και για τυχών ασπόνδυλα).
Συνεπώς στην περίπτωση αυτή ποτέ δεν είναι αρκετό το skimming, αν και τα ψάρια είναι περισσότερο ανθεκτικά στα επίπεδα οργανικών από τα ασπόνδυλα οπότε ίσως να είναι και περιττό στην περίπτωση αυτή.

Αν όμως ο σκοπός σου είναι να κρατήσεις κοράλλια με αυξημένες απαιτήσεις (ακροπορες, ποσιλοπορες, ποριτες κ.α. SPS καθώς και LPS, ίσως και κανά κλαμάκι και πάει λέγοντας) τότε ένας skimmer που προτείνεται για πολύ περισσότερα λίτρα από το ενυδρείο σου (διπλάσια και πάνω) ενδέχεται να στερήσει από το νερό τα διάφορα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των κοραλλιών με αποτέλεσμα την επιβράδυνση/διακοπή της ανάπτυξης τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εδώ καλό είναι να ξέρεις ότι το συγκεκριμένο ερώτημα σου αποτελεί καυτό θέμα συζήτησης στα διάφορα forae του εξωτερικού και άκρη δεν έχει βγει ακόμη καθώς οι παράμετροι που συντελούν στο overskimming ποικίλουν από ενυδρείο σε ενυδρείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Επίσης είναι ορισμένοι (καταξιωμένοι ακουαρίστες) οι οποίοι ορκίζονται ότι υπάρχει ο κίνδυνος overskimming και άλλοι (επίσης καταξιωμένοι) που υποστηρίζουν το αντίθετο. Και το κουφό είναι ότι και οι 2 πλευρές έχουν απτά επιχειρήματα!

Τώρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου για να πάρεις απάντηση πρέπει να δώσεις λεπτομέρειες.

· Τι/πιο σκιμμερ είναι αυτό που θα βάλεις?
· Πως θα στρώσεις το ενυδρείο?
· Θα βάλεις ζωντανό βράχο από την αρχή?
· Τι εννοείς όταν λες "σε 100 λιτρα κανει κακο στο φιλτρο ? "

Πάντως αν έχεις διαβάσει και ξέρεις (έστω και στο περίπου) τι κάνεις και έχεις βρει τον στόχο σου για το ενυδρείο που θες τότε ξεκίνα το άφοβα. Βοήθεια θα έχεις από εδώ.

Εγώ σου προτείνω να ξεκινήσεις το στρώσιμο με ζωντανό βράχο που θα κουράρεις στο ενυδρείο σου έχοντας το σκιμμερ να δουλεύει από την αρχή. Έτσι θα απαλύνεις το στρες του κύκλου πάνω στα διάφορα ζωντανά που θα έχει πάνω ο βράχος και όταν στρώσει το ενυδρείο θα είναι πιο πλούσιος σε ζωή.
Επίσης ένα καλό κόλπο (που μου είπε φίλος χομπιστας με αρκετή εμπειρία στο θαλασσινό) είναι να κρατάς το PH κοντά στο χαμηλό επιτρεπτό όριο κατά την διάρκεια του στρωσίματος. Έτσι μειώνεις την τοξικότητα της αμμωνίας και το στρες που προκαλεί αυτή στα διάφορα πλασματάκια που θα έχεις μέσα.

Αυτά τα ολίγα,...ελπίζω να μην κουράστηκες ;)

accnt
17-01-06, 15:17
Αν κατάλαβα καλά το skimmer ο κατασκευαστής το δίνει για 400 λίτρα?
Εν πάση περιπτώσει, αρκετοί χομπίστες που διατηρούν σχεδόν αποκλειστικά sps κοράλλια στα ενυδρεία τους κάνουν overskimming. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα κοράλλια απαιτούν τέλειες συνθήκες νερού με 0 ΝΟ3 και το overskimming βοηθάει. Από την άλλη κάθε συστατικό, που για άλλους οργανισμούς (και κοράλλια) θα ήταν μέρος της τροφής τους, απομακρύνεται.
Στο φίλτρο σου λοιπόν, δεν θα κάνει κακό, και δεν νομίζω ότι γενικότερα θα σου προξενήσει πρόβλημα.
Για πες μας όμως για πιο skimmer μιλάς?

manosdr
17-01-06, 21:08
O accnt τα είπε πολύ καλά και συμφωνώ μαζύ του.;-)
Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι με τα skimmer.Η κάθε σοβαρή εταιρία που κατασκευάζει skimmer αναφέρει σε πόσα λίτρα ενυδρείο το συστήνει ανάλογα με το στοκάρισμα του ενυδρείου με ζωντανά.Δηλαδή μπορεί ένα skimmer να είναι πολύ καλό για ένα ενυδρείο 500 λίτρων με ελαφρύ στοκάρισμα αλλά ανεπαρκές για το ίδιο ενυδρείο με βαρύ στοκάρισμα.
Η Red Sea για παράδειγμα που δεν την θεωρώ και πολύ σοβαρή έχει το Prizm που το συστήνει για έως 400 λίτρα αλλά στην πράξη κάνει μόνο για 150 λίτρα ή για 200 λίτρα το πολύ με ελαφρύ στοκάρισμα.:( Ολα αυτά θέλουν προσοχή.Πάντως σε ένα reef με LPS,SPS & Clams όχι πολύ φορτωμένο δεν είναι καλό (γνώμη μου) το overskimming γιατί ορισμένα κοράλια και clams θέλουν το νερό να έχει και κάποιες θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία ενώ σε ένα fish only αυτό είναι αδιάφορο.;-)

Tricky
18-01-06, 11:25
Παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις , αν και θα βοηθουσε να σας ελεγα εξαρχης οτι εγω φτιαχνω fish only (γιαυτο και το βαζω το θεμα σε αυτη την κατηγορια του GAB)

Τωρα οσο αφορα το skimming , εγω το θεωρω καπως σαν το ζεολιθο του αλμυρου ...δηλαδη ως κατι που θα ''τραβηξει'' δουλεια απο το φιλτρο , παιρνωντας του ολα αυτα τα στοιχεια που θα γινουν αμμωνια πριν γινουν αμμωνια (αρα πριν ''τροφοδοτησουν'' το φιλτρο)

Και πρακτικα :εαν ενα red sea prizm που ανεφερεται για 400 λιτρα απο το κατασκευαστη , μπει σε ενα fish only 80 λιτρων δεν θα πρεπει λογικα να το κραταει σε τιπ-τοπ κατασταση ? οι αναγκες σε φιλτρανση δεν θα ειναι μικροτερες ? εγω αυτο καταλαβαινω αλλα μπορει να κανω και λαθος .

Απλοικα : λεμε οτι το φιλτρο στο θαλασσινο θα πρεπει να γυρναει το νερο τουλαχιστον 10 φορες την ωρα . Αυτο το ''αξιωμα'' παραμενει ανεξαρτητως ικανοτητας skimming ?

ευχαριστω

Gorgi
18-01-06, 15:46
...Τωρα οσο αφορα το skimming , εγω το θεωρω καπως σαν το ζεολιθο του αλμυρου ...δηλαδη ως κατι που θα ''τραβηξει'' δουλεια απο το φιλτρο , παιρνωντας του ολα αυτα τα στοιχεια που θα γινουν αμμωνια πριν γινουν αμμωνια (αρα πριν ''τροφοδοτησουν'' το φιλτρο)
Καλα τα λες, αυτη ειναι η δουλεια του skimmer.

Και πρακτικα :εαν ενα red sea prizm που ανεφερεται για 400 λιτρα απο το κατασκευαστη , μπει σε ενα fish only 80 λιτρων δεν θα πρεπει λογικα να το κραταει σε τιπ-τοπ κατασταση ? οι αναγκες σε φιλτρανση δεν θα ειναι μικροτερες ? εγω αυτο καταλαβαινω αλλα μπορει να κανω και λαθος .
Οσους εχω ακουσει να μιλανε για το Prizm κανεις δεν το συστηνει για πανω απο 150 λιτρα, αλλα για τα 80 που λές πιστευω θα εισαι ΟΚ.

Απλοικα : λεμε οτι το φιλτρο στο θαλασσινο θα πρεπει να γυρναει το νερο τουλαχιστον 10 φορες την ωρα . Αυτο το ''αξιωμα'' παραμενει ανεξαρτητως ικανοτητας skimming ?
Ναι ειναι ανεξαρτητα απο το skimming που κανεις καθως ο skimmer συμβαλει ελαχιστα (εως καθολου) στην "κυκλοφορια" του νερου συνεπως ειναι εντελως ανεξαρτητος. Τωρα x10 φορες ειναι το κατωτατο οριο (αν μπορει να το πει κανεις ετσι) καλυτερα να εισαι κοντα στο x15 με x20 και ακομα καλυτερα η κυκλοφορια να προερχετε απο πολλους κυκλοφοριτες τοποθετημενους ετσι ωστε να προκαλουν "χαοτικη" κινηση του νερου.

Επομενο βημα ειναι το wavemaker αλλα για fish only ειναι περιτο.

Tricky
18-01-06, 20:22
Gorgi , μαλλον δεν το ειπα καλα οσο αφορα την κυκλοφορια νερου ...
τι εννοω : αν ηταν να προτεινουμε ενα φιλτρο για ενα fish only ενυδρειο 80 λιτρων , θα λεγαμε '' ...παρε ενα φιλτρο 800 λ/ω '' , ωστε να εισαι ενταξει απο πλευρας βιολογικου/μηχανικου φιλτραρισματος ....αν ηταν γλυκου θα λεγαμε 400 λ/ω κλπ

Οι φορες δηλαδη που γυρναει το νερο το φιλτρο δεν αναφερονται στην κινητικοτητα του νερου που απαιτει το θαλασσινο , αλλα στο φιλτραρισμα ...

κοντολογις , ενα πολυ δυνατο και καλορυθμισμενο σκιμερ μειωνει την αναγκη ενος πολυ δυνατου φιλτρου ?

Gorgi
19-01-06, 10:39
Tricky μην το βλεπεις ετσι...
Δεν πρεπει να μπερδευεις την κυκλοφορια του κανιστρου σου με την κυκλοφορια απο τις αντλιες και του skimmer. Ειναι καλυτερα να τις αντιμετοπιζεις ξεχωριστα.

Και για να μην μακρυγορουμε να σου πω για τα λιτρα σου συγκεκριμενα.

Εχεις 80 λιτρα καθαρα και πας για Fish only...ok? (το οποιο μαλλον θα καταληξει σε Mini reef και μην το γελας καθολου)

Με ενα κανιστρο που κυκλοφορει ~400-500 λ/ω εισαι καλα για βιολογικο.
Ενα ακομη παρομοιο κανιστρο για χημικο (ανθρακα & ισως αντιφωσφορο).

Το πρωτο δεν θα το πειραζεις ποτε και το δευτερο θα το καθαριζεις τακτικοτατα (δλδ. οσο πιο συχνα μπορεις).

Ισως το τελειο για σενα θα ηταν να επερνες ενα φιλτρο ρευστοποιημενου υποστρωματος (fluidized bed) και να το συνεδεες με ενα κανιστρο που θα λειτουργει σαν προφιλτρο/χημικο για το FB. Αν σου αρεσεις σαν ιδεα παρε οποιοδηποτε φιλτρο εκτος απο το Merlin της Red Sea. (καλο και φτηνο ειναι της OTTO).

Βαζεις και δυο κυκλοφοριτες (π.χ. Maxi Jet MP600) και εισαι μια χαρα.

Αν σχεδιασεις καλα το θεμα με τα φιλτρα και χρησιμοποιεις καλο και μπολικο ενεργο ανθρακα και αντιφωσφορο τοτε (στο fish only) μπορεις να αποφυγεις και τo skimmer και να το βαλεις αργοτερα.

Μην πεφτεις στην παγιδα οτι αν βαλεις Skimmer θα μπορεις να κρατησεις και περισσοτερα ψαρια γιατι στα 80 λιτρα οι επιλογες σου ειναι μετρημενες στα δαχτυλα του ενος χεριου!