PDA

Επιστροφή στο Forum : SOS! Θέλω να φτιάξω ένα REEF ενυδρείο


cif
23-04-05, 21:03
Ασχολούμαι πάνω από 15 χρόνια με τα ενυδρεία (γλυκού νερού) σαν Χόμπι. Τώρα όμως θέλω να ασχοληθώ και να φτιάξω ένα Reef ενυδρείο. Η διαστάσεις του καινούργιου μου ενυδρείου θα είναι 200 Χ 60 Χ 90 (Μ-Π-Υ). Θα ήθελα να μου προτείνετε τι εξοπλισμό χρειάζομαι που μπορώ να απευθυνθώ για αυτόν και ποία θα πρέπει να είναι σειρά με την οποία θα πρέπει να κινηθώ για να αντιμετωπίσω όσο τον δυνατόν λιγότερα προβλήματα κατά το στήσιμο του καινούργιου μου ενυδρείου (μίας και έχω μεσάνυχτα για τα Reef Ενυδρεία).

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων....

kangouras
24-04-05, 10:01
όταν μηλάμε για 200cm ενυδρείο , μηλάμε για μερικά εκατομύρια επένδυση , ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις αυτή την επένδυση είναι το διάβασμα , θα πρέπει να αγοράσεις μερικά βιβλία ( τουλάχιστον 2-3 για αρχή ) . Αφού είσαι 15 χρόνια ενυδρειόφυλος θα ξέρεις ότι η υπομονή αμοίβεται , Κατα τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλάς για εξοπλισμό αφού και συ δε ξέρεις τι ακριβώς θέλεις (δεν είναι όλα τα ριφ ίδια σε απαιτήσεις ) .Πρέπει πρώτα να κάνεις μία έρευνα να δεις τι σ' αρέσει , τι θέλεις να κρατήσεις και να γνωρίσεις τι θέλει το κάθε ζωντανό που θα σ' αρέσει

Γιατί δε ξεκινάς με κάτι μικρότερο , να δείς τι είναι αυτό το έξτρα που χριάζεται να ξέρεις , να δοκιμάσεις πρώτα τις δικές σου δυνατότητες και όταν εμπεδώσεις τη χημεία του νερού ( ίσως η μόνη τρομερή διαφορά μεταξύ γλυκού και αλμυρού ) τότε βάζεις μπρος για το μεγάλο

manosdr
24-04-05, 10:06
Εσύ θές να μπείς γρήγορα στα βαθειά νερά :!: :lol:
Καλοσώρισες λοιπόν στο club των αλμυρών :D και ξεκινάω με την εξής
παρατήρηση.Εαν δεν έχεις κατασκευάσει ακόμα το ενυδρείο καλό θα ήταν
αντί να έχει 90cm ύψος να έχει 70 γιατί αλλοιώς θα χρειαστείς πολύ ακριβά
φώτα και αντί 60 βάθος να έχει 70-80 που θα είναι πολύ πιο εύκολο να
στήσεις σωστά τον ύφαλο. :wink: Εάν ήδη το έχεις φτιάξει να μας το πείς
και να μας πείς εάν θα έχει υπερχείληση και σάμπ.Επίσης επειδή είπες
ότι δεν έχεις ιδέα από θαλασσινό άρχισε αμέσως την μελέτη και ξεσκονίζοντας το παρόν forum και αγοράζοντας βιβλία πολλά από τα οποία
προτείνονται εδώ στην βιβλιογραφία.Οταν θα έχεις έτοιμο το ενυδρείο
εννοώ το γυαλί μας λές και συνεχίζουμε.Επίσης να μας πείς αναλυτικά
τί ακριβώς θές να φτιάξεις. :lol:Και μήν βιαστείς,μελέτα πρώτα, μάθε λίγο
τα βασικά και ειδικά χημεία θαλασσινού νερού και μετά προχώρα. :wink:

cif
24-04-05, 12:57
Σας ευχαριστώ ειλικρινά για το ενδιαφέρον σας και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα είστε το Δεξί μου χέρι και οι συνεργοί μου για κάθε πιθανό αποτέλεσμα στην καινούργια μου προσπάθεια.. ‘Έχω είδη 3 ενυδρεία στο πατρικό μου σπίτι 60L (Μολι – Γκάμπι – Νεον κτλπ.) 2 Ενυδρεία Χ 200Λίτρα (Με ARRUANA). Όλα φυσικά είναι εντοιχισμένα. Τώρα μπήκα στο δικό μου σπίτι και έχω είδη φτιάξει το γυαλί το οποίο θα φαίνεται και από τις 2 πλευρές (θα χωρίζει τα 2 σαλόνια που έχω, στο κάτω μέρος δηλαδή στην βάση και από τις 2 πλευρές θα έχει καναπές), Δυστυχώς δεν μπορώ να αλλάξω τις διαστάσεις γιατί πρώτον είναι έτοιμο το γυαλί 15mm και δεύτερον στο χώρο που μπαίνει θα φαίνεται σαν να είναι εντοιχισμένο, ΑΑΑ ξέχασα να σας πω ότι έχω ίδη ανοίξει 2 τρύπες στο πάτο του ενυδρείου ¾ τις ίντσας . Όσο αφορά το ύψος εκεί έχω κάποια περιθώρια γιατί μόλις στηθεί από πλευράς μηχανημάτων θα επενδυθεί με ξύλο για να μην φαίνεται τίποτα από μηχανήματα, καλώδια σωληνάκια κτλ. Στο κάτω μέρος του ενυδρείου υπάρχει μια βάση και ένας κενός χώρος (Υ80 Χ 200Μ Χ 60Φ) που μπορώ να βάλω οτιδήποτε παρελκυόμενα χρειάζονται.
Μπορώ σε αυτόν το χώρο να βάλω εκτός από τα μηχανήματα την υπερχείλιση και το Σαμπ;;;;;
Εγώ θέλω να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό στο μάτι που να έχει και ψαράκια (μικρά ή μεσαίου μεγέθους). Φυσικά κάθε πρόταση σας δεχτεί… Θέλω να μάθω ποια και τι μηχανήματα θα χρειαστώ που να καλύπτουν και πιθανών διάφορες απαιτήσεις και που θα μπορέσω να απευθυνθώ για να τα αποκτήσω… (Φυσικά θα χαρώ αν κάποιος από εσάς που έχει την πείρα και την τεχνογνωσία θα με βοηθήσει στο αρχικό στήσιμο του καινούργιου μου ενυδρείου στο χώρο μου ‘’έστω και με αμοιβή’’)

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά….

Discos
25-04-05, 15:08
Χωρις να θελω να πω μεγαλα λογια σου ευχομαι οτι καλυτερο. Λοιπον να ξεκινησουμε καπως γιατι εχω πολλα κενα στο μυαλο μου σχετικα με το ενυδρειο σου και μου φαινεται πως ισως καποια πραγματα δεν τα εχεις καταλαβει σωστα. Λοιπον, το πρωτο πραγμα σε ενα reef ειναι η υπομονη και η μελετη. Εαν πας να φτειαξεις κατι απλα επειδη ετσι θα το ακουσεις, στην πορεια που θα εχεις διαφορα προβληματα, ενω θα ειναι κοινα, χωρις γνωση θα σου ειναι βουνο.

Καταρχην πως θα μπουν οι υπερχειλησεις? Ετσι οπως το εγραψες και εαν καταλαβα καλα, θελω πραγματικα να δω πως θα γινει. Γιατι εαν τραβας νερο απο χαμηλα στο ενυδρειο για το sump και κοπει το ρευμα....Θα σε ακουσουμε απο τις ειδησεις. Ο χωρος που εχεις απο κατω ειναι αρκετος για να βαλεια πολλα πραγματα αλλα πρεπει να το ψαξεις καλα πριν βαλεις τον εξοπλισμο σου. Chiller, Κυκλοφορητες, Skimmer κτλ κτλ.

Πρεπει ομως πριν ξεκινησουμε ποιο σοβαρα να ξερουμε εαν θα βαλεις μονο ψαρια, θα βαλεις κοραλια, και τα δυο, γιατι αλλαζουν εντελως οι απαιτησεις σε καθε περιπτωση και πρεπει να σχεδιαστει με γνωμονα αυτο. Να ξερεις επισης πως το υψος που εδωσες ενω ειναι σουπερ στο ματι, γιατι ειναι ψηλο και εντυπωσιακο, εχει το κακο οτι εαν ειναι να βαλεις χερι στο κατω μερος του ενυδρειου ειναι παρα πολυ δυσκολο.

Υστ. 1 Οι ARRUANAS που εχεις δεν πρεπει να εχουν μεγαλυτερο ενυδρειο??
Υστ. 2 Μπορεις να πληρωσεις οταν το ετοιμασεις με διαφορα ομορφα μεζεδακια απο τα αρκετα καλα και ποιοτηκα μεζεδοπωλεια της περιοχης σου...Οχι, δεν ειμαστε κοιλιοδουλοι απλα, αλλα...σκλαβοι της κοιλιας μας μεχρι τελους!! :roll: :D

cif
25-04-05, 17:16
Γειά σου Μάριε,

Χαίρομαι που απάντησες και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσεις στο καινούργιο μου ενυδρείο. Οι 2 τρύπες που έχω ανοίξει στο πάτο του ενυδρείου είναι για κάποιο πιθανόν εξωτερικό φίλτρο (π.χ. 2260) που θα τραβάω από εκεί και θα ρίχνει από πάνω. Την δεύτερη τρύπα την έχω κάνει για την αντίστροφη όσμωση . Για το σαμπ και την υπερχείλιση που μου ανέφερες θα γίνουν οι τρύπες σε μια από τις 2 πλάγιες όψης του ενυδρείου (απλά δεν ξέρω πόσες σε ποιο σημείο και τι διάμετρο). Όταν λέω σε ποιο σημείο εννοώ ότι πολύ μου έχουν πι για το πιθανό πρόβλημα που είπες και εσύ (για το μεγάλο βάθος και τις εργασίες που απαιτούνται εκεί!), όπως και για το φωτισμό σε αυτό το βάθος τον 90cm (στο σημείο που θα στηθεί το ενυδρείο δεν μπορώ να βάλω κρεμαστά φώτα)

Υ.Γ. Το ARRUANA το πήρα πριν 1 ½ χρόνο περίπου 10cm και τώρα είναι περίπου 50cm σε ενυδρείο 200litra (και μάλλον θα το δώσω για να κάνω αυτό το ενυδρείο Σάμπ)
Υ.Γ. Όσο για τους μεζέδες στην περιοχή μου είναι άφθονη μιας και είμαστε στην μέση 2 θαλασσών (Κορινθιακού και Σαρωνικού)

cif
25-04-05, 17:18
Φυσικά θέλω και κοράλλια και ψάρια….